Page 1

1


andreeatron portfolio

2


personal painting, 11 years old

3


resume

name Andreea Tron address Stockholm, Sweden

nationality Romanian date of birth 27. 07. 1989 occupation master student telephone +40 740 240 604 e-mail andreea.tron@gmail.com education present: exchange student at KTH Stockholm, Urban Planning Department 2013-2014 : Technische Universiteit Eindhoven, Faculty of Architecture 2008 –2013 : “Ion Mincu” University of Architecture and Urban Planning, Bucharest 2004-2008: “Mihai Viteazul” College, Slobozia, Romania (informatics track) 2000-2004: “Ionel Perlea” Art School, Slobozia, Romania (fine arts track) languages Romanian: mother tongue English °: proficient; Cambridge - CAE grade A; TOEFL iBT test, score: 110 out of 120 Dutch, French: intermediate; Italian, German: beginner passions&skills model-making; painting; illustration; photography; collage; visualisation; graphic design. very good: Autodesk Autocad, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Photoshop Lightroom, Editing (Microsoft Office), PC Operation Systems, Networking comfortable: Adobe Illustrator, Adobe Premiere, Rhinoceros 3D, V-Ray basic: Google SketchUp, Autodesk 3DS Max, ArchiCAD fund-raising and charity September 2011 – August 2012: The Mongol Rally 2012 – Fire Fairies team with Ramona Enache, Cristiana Tautu. http://www.firefairies.ro; http://www.theadventurists.com. September 2012: volunteer at Lotus Children Center, Ulaanbataar, Mongolia, ( http://www. lotuschild.org ) 2010-1012 : Movie Night at Architecture School (weekly gatherings in the University with teachers and students commenting on movies from an architectural perspective).

4


workshops and contests October 2013: Concrete Design Workshop Eindhoven August 2013: MEDS: Reaction Lisbon, public space intervention workshop. April 2013: InDeSem, Delft. April 2012: Creativity Blueprints advertising workshop, (http://creativityblueprints.ro/ desktop.html ) April 2012: Unknown:housing as an open problem, contest (http://www.uauim.ro/en/ unknown) August 2011, August 2010, April 2010, July 2009: Bunesti School (traditional building techniques); www.bunesti.ro April 2011: Renewal of “Livada Postei” park contest, Brasov; finalist, team project December 2010: Venice Biennale of Arts 2011, Romanian Pavilion Competition; 3rd place Icr Pavilion, team project August - November 2010: Venice Biennale of Architecture 2010 – Romanian Pavilion Unulaunu attendant May 2010: Public space / Furniture Design and Building Workshop at Ion Mincu University of Architecture and Urban Planning; organiser and initiator of the workshop, team with Ramona Enache September 2009: Mesendorf Workshop; rehabilitating the houses of Mesendorf village. July 2009: Ecology building workshop in Danube Delta festivals and event planning June 2012, 2011, 2010: Participation in Street Delivery Urban Festival, www.streetdelivery.ro. Projects presented: Fire Fairies (fund-raising campaign), 2012; Recycled materials chair design workshop, 2011; Public space / Furniture Design Workshop, 2010; June 2012: Participation in Femei pe Matasari Urban Festival, www.femeipematasari.ro. Project presented: Fire Fairies (fund-raising campaign), 2012; 2011-2013: part of Casa Lupu organisation, a platform for cultural and social events; activities: event planning, fund raising, social gatherings, exhibitions and conferences. other skills 1998-2008: attended art classes at “Children’s palace” Slobozia, under the guidance of artist Maria Untanu. I have won several national and international prizes and participated in national and international art camps and workshops (http://smallmontmartreofbitola.com). Passion for web design and participated during highschool in several student contests. Driving: category B driving license; Claudiu David Driving Academy, http://www.claudiudavid. ro/; Mongol Rally participant, driver. Had different part time jobs during my study years, and worked in different environoments such as bars, restaurants and offices. I am a hands-on person, adapting to every situation.

5


On top of everything Netherlands’heritage: cloister reconversion House with five gardens House for a photographer Wooden pavilion University public space Wo rks h op s Skills

6


7


On top of everything: mountain observatory school assignment Eindhoven 2013

8


9


We climb mountains to see the stars.

10


11


12


13


14


15


16


17


Netherlands’heritage: cloister reconversion school assignment Eindhoven 2013 tutor: prof.dr.ir. Pieter Van Wesemael

18


19


Oudenbosch is a small city in Noord Braabant, one of Netherland’s regions, that developed around a group of catholic educational institutes. The studio was focused on the reuse of heritage buildings. The goal of the project was to transform the city center from a segregated space into a lively compact area. After a thorough analysis, I decided to give the centre the initial educational function and transform it into a campus. I worked both on the public space and the reconversion of the buildings. For the design faze, I chose to a former cloister, that I transformed into a public library.

20


21


evolution of city Oudenbosch, around the main city elements: sugar factory, nurseries, ribbon roud and catholic insititutes.

22


evolution in time of buildings in the city

23


study on catholic institutes and public spaces in the city center.

24


evolution in time of the catholic institutes.

25


26


sport facilities and leisure time outdoor activities

cathedral square - iconic space, “heart� of the city�. meeting place and walkthrough space. connection squares facilitating the direct access from one side of the ribbon to the other.

event space: outdoor and indoor party place (active night area)

train station park: connection with the city centre and waiting space.

rest spaces: quiet daytime activities, related to the campus.

park - the biggest green space in the city.

27


28


29


30


31


32


33


34


35


36


37


38


39


40


41


42


43


House for a photographer Unknown: housing as an open problem contest, 2012

44


45


46


47


48


49


50


51


52


53


54


55


56


57


House with five gardens school assignment Bucharest, 2010 coordinator: arh. Adrian Spirescu

58


59


60


61


Row housing is a typology that hasn’t spread in Romania after the 1940s. An answer to this type of building can be modular housing. The houses can exist only as a group, as they function as a puzzle of hollow (courtyards) and solid (functions). Inspired by the oriental modular housing, I created a connection between the outdoor and indoor conditions and proposed a sequence of exterior and interior spaces. The “house” is generically the space in which an individual feels comfortable and gives him the feeling of safety. It can be an outdoor limited space or an indoor enclosed space. It is dimension-less and has no scale. It can be a nest, a cave, a chair, a room, a forest, a city, the universe.

62


63


64


65


66


67


68


69


70


71


72


73


74


75


76


77


Wooden pavillion school assignment Bucharest, 2009 coordinator: arh. Andrei Fezi

78


79


The assignment asked for a structural solution regarding a covered space. The purpose of this exercise was experimenting with wooden structures and designing a reading pavilion. The most important part of this project is creating a relationship between structure, material and interior atmosphere. A ‘forest’ of pillars is covered with a translucent ‘fan’. Although designed as an open space, the density of the structure creates an enclosed environment. While entering the pavilion the user can experience two sensations: first, a state of privacy and a forest-related comfort feeling, and then openness with clear exposure to the outside that permits both watching the landscape and being seen from the outside. The plans, sections, facade and axonometric views are hand-drawn in ink.

80


81


82


83


84


85


86


87


88


89


90


91


92


93


University of Architecture public space school assignment Bucharest, 2009 coordinator: arh. Adrian Spirescu

94


95


“Ion Mincu� University of Architecture benefits from several outdoor spaces, but due to the renewal process the university was going through, these courtyards had been severely altered. Therefore, the aim of the project was to rehabilitate and turn them into public spaces once again. My team (myself together with Ramona Enache) proposed a series of interventions, re-using materials that the institution had thrown away such as wooden panels, metal frames, old doors and window frames, cardboard etc. Together we organized a workshop and invited all students to design their own type of furniture. Our initiative generated further actions and now, few years later, the courtyards have considerably improved.

96


97


98


1. leisure terrace 2. exhibition area 3. park 4. gym terrace 5. street coffee 6. bar terrace

99


location: 1st floor top roof description: shortcut; storage for building materials; staircase leading to the ground floor park; two Leisure terrace, located on the different 1st floor spaces (private and top roof. The purpose of this place public) is storage for building materials and intervention: pavement; furniture made staircase leading to the ground floor park. recycled materials, There are two different spaces of (private previously collected from and public). We built furniture made of recycled materials, previously collected the terraces: wooden panels, from the terraces: wooden panels, metal frames, canvases, metal frames, canvases, cardboard. The space is cardboard; convertible space convertible - various proposals: relaxing - various space, outdoor cinema (“Movie Night proposals: relaxing cinema at Architecture School” event), space, outdoor outdoor name: leisure terrace concerts etc. (“Movie Night at Architecture location: top roof School”1st floor event), outdoor description: shortcut; storage for building concerts etc.

materials; staircase leading to the ground floor park; two different spaces (private and public) Exhibition courtyards: located on the bar terrace name: intervention: ground floor, it is a paved space withpavement; furniture made location: basement recycled materials, several trees, in connection with theof 8 same x 8 previously m; same purpose description: collectedas from indoor exhibiting area. We kept the intended purpose as intended, but we replaced thethe terraces: wooden panels, pavement, planted intervention: grass, built staircases metal the frames,existing canvases, replacing that communicate with the 1st floorcardboard; convertible space pavement with a wooden terrace and placed benches made from- various proposals: relaxing recycled wooden panels and logs. floor; replacing the tables space, painted outdoor cinema with recycled doors, (“Movie Night at Architecture standing on metal frames; School” event), outdoor two tested prototypes, concerts etc.

positive feed-back students

from

name: bar terrace location: basement description: 8 x 8 m; same purpose as Bar terrace: placed in the University’sintended basement, we kept the same function,replacing the existing intervention: but replaced the existing pavement withpavement with a wooden a wooden floor, the plastic tables withfloor; replacing the tables recycled painted doors, standing on metal with recycled painted doors, frames (we had tested two prototypes and received positive feed-back fromstanding on metal frames; two tested prototypes, students). positive feed-back from students

100


101


name: outdoor gym location: urban planning department top roof description: 100urban x 8 m; connection Outdoor gym, located on the planning department top roof,between it is the the two towers; connection between the two towers and out of use currently out of use. We introduced a intervention: pavement; placing soft pavement, placed a safetysoft net and built a staircase that communicates with a safety net; building the ground floor courtyard. We street drew a coffee name: that prototype basketball court anda had thestaircase ground floor facade location: first match played. communicates with the 4.5 x 0.7 18 units; description:ground floorm, courtyard; exhibition area drawing a / advertising prototype space / out of use; basketball court - first recycled cardboard intervention:match played furniture; sliding glass windows; open for public, Street coffee, located on thedesigned urban for a short coffee streetCurrently coffee name: planning department facade. break or meeting place used as exhibition area/advertising space;

location: ground floor facade 18 units; advertising space / out of use; park name: recycled cardboard intervention: ground floor location: furniture; sliding glass storage for building materials; description: windows; open for public, severalfor atrees; staircases designed short coffee leading to 1stplace floor and bar break or meeting

We used recycled cardboard furniture and x 0.7 opened it description: for the public, 4.5 designed as a m, short coffee break or meeting place. area / exhibition

terrace intervention: planting more grass and trees; placing wooden Park, located on the ground floor, used benches and logs; creating as storage for building materials. It has several trees and staircases leading to working space for name: park an outdoor 1st floor and bar terrace. Our intervention the model studio

ground floor consisted in location: planting more grass and trees, placing wooden benches and name: exhibition courtyards building materials; description: storage forlogs and creating an outdoor working space location: ground floor several trees; staircases for the model studio.

102

description: 8 xto8 1st m; pavement; several leading floor and bar trees; in connection with the terrace indoor exhibiting area; same intervention: planting more grass and purpose as intended trees; placing wooden intervention: replacing the pavement; benches and logs; planting grass;creating building an outdoor working space for staircases that communicate the model studio with the 1st floor terrace; placing benches made from name: exhibition courtyards recycled location: ground floor wooden panels and logs description: 8 x 8 m; pavement; several

trees; in connection with the


103


104


105


106


107


108


109


Bunesti School Workshop Bunesti, Romania participant: 2009, 2010, 2011, 2012 coordinator: arh. Ana Maria Goilav “The study of texts could never be more recommended; it is the quickest way, the most certain and the most enjoyable for any kind of erudition; obtain things first hand; go to the source, handle and rehandle the text. (La Bruyère, Les caractères, De quelques usages, 72)

110


111


2009: working with wood “the inhabitated sculpture�

Working in wood meant discovering the untainted novelty of the very old things and cleaning the mind by giving up the temptations of reinforced concrete. In the first Bunesti house the tectonic positioning of the beams and the cutting in the form of a swallow tail brought about the whole exterior aspect, conferred unifying simplicity to the object and made it look more like a wood sculpture in the form of a house, a sort of dwelling-like sculpture.

112


113


2010: working with adobe “the inside-out house”

Continuing the idea of inclusion and separation, the constructive solution was a house of adobe inside a house of wood. The adobe wall is layed on continous foundations and has the shape of two concentric circles, reinforced by the radii that limit the students’ rooms. Under the wood exoskeleton, freed from any loadbearing purpose, the adobe wall is left with the role of thermal insulation. The wall raises from the ground without any interuptions, horizontal underlay or capillarity breaking layers. This was a risky choice that deviates from the usual structure of the modern walls, referring to vernacular adobe buildings and integrating the more recent ecoarchitecture principles. The fact that the wood construction never touches the adobe masonry is just an expression of the different static behaviour of the two materials and constructive systems, thus expressing the principles of the free plan.

114


115


2011/12: working with bricks “the chamber-table ” This building is made out of stone and brick with lime mortar: the same for the walls, the floor, the table. It is covered by a brick vault, built without any support, each arch leaning on the previous one. The bricks were made at a local mason, and the stones were brought up from the Vâlsan River.

116


117


Concrete Design Workshop Eindhoven, 2013 team project theme: Mies-interpretation - Detailing one of Mies’ unbuilt masterworks: the Concrete Office Building coordinator: ir. Jan Schevers

118


119


The 6th Concrete Design Competition was launched in the Netherlands with a 4-day hands-on workshop for students. In collaboration with Eindhoven University of Technology - Architectural Design and Engineering the program was set to interpret an unbuilt work of Mies van der Rohe: The Concrete Office, producing scaled concrete facade elements. Concrete comes in many shapes and textures, as well as coal and pencil drawings differ one from another depending on the technic of the artist. What inspired us was the rough texture of the original sketch of Mies van der Rohe. Imagining that the concrete was different than what Mies usually used in his buildings, we invested the non-load bearing wall with the visual properties that the non-structural elements generally have in Mies’s projects.

120


121


Branding Fire Fairies fundraising campaign, logo, products and photography http://www.firefairies.ro team project Fire Fairies is the first only-girl Romanian team that has participated in the Mongol Rally, a 15000 km charity rally that starts in Prague and ends in Ulaan Baatar, Mongolia.

122


123


124


125


Skills models paintings drawings collages posters

126


127


self-portrait, collage, 2013

128


self-portrait, drawing using both hands, 2008

129


130


131


132


133


134


135


136


137


Thank you, Andreea Tron

138


139

andreea tron  

portfolio-updated

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you