Page 1

NTERIOR ARCH TECTURE

PORTFOL O

RENDER

DRAFTING

SKETCH

ANDRECHANDRA


ABOUT ME I enjoyed drawing since primary school, all my time was spent to visualise and get inspired from what I see, I had collected different types of interest in design over the time and as I reach secondary high school I began to gain interest to interior design, my design instinct seems to build over time and I get to learn on skills and understanding of architectural visualisations. The first BIM and Render that I actually get my hands on was a game which has put me into the deeper interest on learning BIM, CAD, rendering and visualisations of space. Throughout my higher educations I am grateful to get to learn different tyes of CAD and BIM softwares although at the end I sticked myself into one and I begin to enjoy in creating visualisations, scenarios and space. Technically I was gift with drawing skills from my both parents and I am proud to inherit those skills in different form of works and my goal is to achieve a design that matters. Design really matters in the way you experienced it visiually.


DETAILS

EDUCATION 2014 HIGH SCHOOL ST NICHOLAS SCHOOL JAKARTA 2015-2016 DIPLOMA OF DESIGN SWINBURNE UNIVERSITY 2016- 2019 BACHELOR OF INTERIOR ARCHITECTURE (HON) SWINBURNE UNIVERSITY

SKILLS

SUSTAINABLE DESIGNS SPORTS PHOTOGRAPHY TRAVEL SPACE DOCUMENTATIONS SKETCHING

ACHIEVEMENT

REVIT HAND SKETCH PHOTOSHOP ILLUSTATOR ENLIGHT ENSCAPE 3DS MAX

1ST PRIZE PHOTOGRAPHY 2014 PODOMORO GROUP JAKARTA AUTODESK HOMESTYLER 2015 MOST VIEWED IN 7 DAYS SWINBURNE UNIVERSITY 2019 CAPSTONESUSTAINABLE DESIGN AWARDS

LANGUAGE INDONESIAN / MELAYU ENGLISH CHINESE 中文 THAI ไทย

INTEREST

(NATIVE SPEAKER) (PROFICIENT) (CONVERSATIONAL) (BASIC CONVERSATION)


CONTENT

01

02

04

03

05

06


PROJECT

STUDENT DORM

DOCUMENTATION STUDENT DORMITORY DESIGN

4 Patterson St, Hawthorn VIC, 3121 Australia Professional Attributes of Design Visualisation & Renders by Andre Chandra


SITE CONTEXT

A

A

B

B

The dormitory is located on 4 Patterson st, Hawthorn. It is designed to facilitate the students from Swinburne university and other eastern suburb campus, the design mainly emphesize on creating a comfortable living for student. Hawthorn is one of ideal location of this dorm project, the student can enjoy a short walk to nearby shopping precinct and restaurants, this location is also within a reach of public transports. Most of traffic stays in Burwood rd, meanwhile most traffic and noises are quite low in the dorm area, these location is a neighbourhood area which do measure noise levels.


ILLUSTRATION

01


ELEVATIONS & PLANS

GROUND LEVEL FLOORPLAN SCALE 1:400

LEVEL 1 & 2 FLOORPLAN SCALE 1:400

NORTH ELEVATION SCALE 1:500


EXTERIOR PERSPECTIVE VIEWS NORTH & WEST PERSPECTIVE

SOUTH & EAST PERSPECTIVE


INDIVIDUAL ROOM DETAILS

SCALE 1:50


ILLUSTRATION

02


PROJECT

ASEAN

EXHIBITION DESIGN ASEAN EXHIBITION PAVILLION

Birrarung Marr Park, Melbourne VIC, 3000 Australia Professional Attributes of Design Visualisation & Renders by Andre Chandra


CONCEPT DEVELOPMENT & IDEATION

OVERVIEW The South East Asia has been known to be one of the exotic places on earth, the South East Asia has become one of the uniquely diverse culture with it’s timeless trademark. South East Asia nations almost shares similar entity to it’s ancestors India and China , where we see both culture entity has bond over centuries old through trades, sailors and pilgrimages. The majority of the world still haven’t discovered the beauty behind the South East Asia, through this exhibition, the project aims to opens up to the world the entities that distinct to the region. The main trails of experience that the visitors will gain through discovering the true beauty of the materials, acoustic, lights and nature that is cherish to South East Asia.

THE DEVELOPMENT The development goes beyond the look of natural elements and cultural heritage that is a true wonders of the world. South East Asia nations are once under Buddhism and Hinduism rule and thus led the the design to focus on a pavilion that re-capture the elements of Buddhism and Hinduism. The biodiversity and traditional crafts of the region are also being the main contributor of the design, in particular the unbloom lotus and a traditional bamboo fish traps. Bamboo fish traps has been in use in catching fish in SE Asia nations, they come with different forms and sizes and they are made in the same materials. The process allows the design to come up with zones that are replicaring steps and forms of Buddhism heirarchy of Borobudur temple in Indonesia and the bond with nature landscape of Suthep Doi temple in Thailand. The zones are used to identify some distinct accoustic, texture, colours and diverse elements that will be dispplayed.


DESIGN CREATION

SKETCHED BY ANDRE CHANDRA


SITE CONTEXT

The site chosen for the exhibition pavilion is the Birrarung Marr park, where it sits in one of the prime location of Melbourne CBD, it also sits in a contrast between modern architectual development and enhanced traditional vernacular. During the installations the site will remain accesible on most times as it does not obstruct or block traffics or visitors who is coming for the park, the site will technically work similar to semi-temporary structures that can be mantled down in few months.

SCALE 1:500


ILLUSTRATION

01


ELEVATIONS & PLANS

GROUND LEVEL FLOORPLAN

LEVEL 1 & 2 FLOORPLAN

SCALE 1:100

SCALE 1:100


ILLUSTRATION

02


ZONING & EXHIBIT

ZONE 3 ZONE 3 WILL ONLY BE DISPLAYING THE PICTURES OF THE COMMUNITIES TIME TO TIME, THESE WILL BE PHOTOGRAPHS HUNG ON CEILING. ALSO THIS ZONE IS THE ATMOSPHERIC ZONE OF THE EXHIBIT WHICH ALLOW THE BIRD’S EYE VIEW OF THE CENTRAL RAINFOREST STUPA.

ZONE 2 ZONE 2 WILL BE DIPLAYING THE ITEMS WHICH HAS A SMALLER SIZE THAN ZONE 1. THIS ZONE ALLOWS YOU TO GET TO SEE CERAMICS AND CLAYWARES WHICH ORIGINATES FROM THE INDOCHINA (VIETNAM/LAOS/CAMBODIA) AND SIAM (THAILAND) AS WELL AS OTHER SIMILAR SIZES GOODS STRUCTURAL & PLAN MAIN INFLUENCE.

ZONE 1 ZONE 1 WILL BE ACCOMODATING AND DISPLAYING THE BIG SIZE ITEMS AND HOST TO THE RAINFOREST STUPA DISPLAY AS IT’S CENTRE, THE RAINFOREST STUPA ARE ASSEMBLED TO RECONSTRUCT THE DOI SUTHEP AND THE SURROUNDING WOODS, VISITOR ARE ABLE TO SEE AND INTERACT WITH THE MUSICAL INSTRUMENT DISPLAYED HERE.

SCALE 1:100


ILLUSTRATION

03


CONSTRUCTION

A A

MARINE GRADE PLYWOOD TIMBER

B

GLAZING 7MM THICK DOUBLE FRAME

C

CONCRETE FLOORING

B

C

THE DESIGN CONSIST OF THREE MAJOR MATERIALS. MARINE GRADE PLYWOOD, GLAZING FRAMES (7MM) DOUBLE AND REINFORCE FLOOR CONCRETE. THE DESIGN USES LOCK PIN FRAMES AND STUDS TO ASSEMBLE EACH MAJOR PARTS AND CONNECT THEM ALTOGETHER, WITH IT’S CENTRE PART AS THE SUPPORTING FRAME RINGS.


A B

C

ILLUSTRATION

04


PROJECT

EXHIBIT

EXHIBITION DESIGN TUNNEL EXHIBIT

Swinburne University, Hawthorn VIC, 3123 Australia Professional Attributes of Design Visualisation & Renders by Andre Chandra


SITE, ELEVATION & SECTION

NORTH ELEVATION

OVERVIEW A small project mainly to experiment the use of unusual space for exhibit purpose, the space that is selected is located in the heart of Swinburne Hawthorn campus, the design mainly utilising recycle timber and easy plasterboards to achieve simplicity and cost efficiency. With each set of tunnel consisting of space that can accomodate up to 4 people in a time, main idea with splitting the exhibit box is to allow use of passing traffic and not to overwhelm the narrow tunnel.

SECTION


ILLUSTRATION

01


PROJECT

VENDOR

TEMPORARY / MOBILE RURAL MARKET VENDOR

Chaturaphak Phiman, Roi Et Province,Thailand 45180 Professional Attributes of Design Visualisation & Renders by Andre Chandra


CONCEPT DEVELOPMENT & IDEATION

The vendor design was inspired by the local hut design, the hut is bamboo constuct and wrapped with dried palm leaf as the skin for the structure. Thai has been building their houses using this technique for centuries, bamboo is well known for its flexibility and strength it also requires little attention to it. Throughout the year Thailand has hot and humid together with moonson season, this is also an absolute factor of the vendor design.


DESIGN CREATION

SKETCHED BY ANDRE CHANDRA


ELEVATIONS, PLANS & AXONOMETRIC

TL : SIDE ELEVATION TR : FRONT/ BACK ELEVATION BL : AXONOMETRIC VIEW BR : FLOORPLAN


ILLUSTRATION

02


CONSTRUCTION & MATERIALS A THATCHING DETAILS SKETCH

B C

A

DRIED PALM LEAVES

B

BAMBOO

C

ALUMINIUM

D

GALVANISED STEEL / ALUMINIUM

Thai vernacular is sustainable in terms of material use and material sustainibility. Bamboo is among one of the fastest growing produce in Asia, In Thailand bamboos are one of the often used materials for constructing buildings, bamboo itself is very durable materials that could withstand tropic humid conditionst and it is eco-friendly that are available in large quantity. Dried palm leaves are used for the structure skin and also for roof thatching, among the other type of materials, since this materials is readily available in large quantities and often end up as waste, it actually can be used as for structure skin, it also provides good insulations, thatched roof is also waterproof and lighter.

D


ILLUSTRATION

03


PROJECT OASIS

OPEN-EDGE APARTMENT SUSTAINABLE SPACE

SOUTH YARRA ,VIC AUSTRALIA, 3141 Interior Architecture Capstone Sketch, Visualisation & Renders by Andre Chandra


CONCEPT DEVELOPMENT & IDEATION

Location

The concept of biophilic design came after a need to allow future urban living space to function as greenery host and an ESD approach to take measure of reducing the water and energy level of the building, through this design the building will be less dependant on ground water and non-renewable energy. One way to allow such feature is to allow spaces outdoor to be expanded and designed completely focus to host greenery on the use of space without sacrifying existing structures. The design took place on an apartment in South Yarra, Victoria which the area has seen rapid development of high rise housings in past 5 years, the development is to aim sustainable features and better utilities given to every user. During the development period, the design majorly focus to improve livability of the building by significantlly improving the space order and use, it is understood that the space common space of the current building has mostly left unoccopied by the tenants and residents.

The developent period came with the form which taken from the paddy terrace of Bali, these form are efficient and prove effective to control water distribution and keep some area to be overshade or covered, the shape eventullay became a modules of series plate and was connected together into existing plan.


ILLUSTRATION

01


CONCEPT DEVELOPMENT & IDEATION

Existing space survey concludes that the design of the apartment is lack of greenery features and space are enclosed or obstuct by overly design structures, the space often found to be over fabricated with marble granite tiles and oddly shaped furnishing such as the table, round couch, glass divider and fireplace. These makes the space narrow and difficult to move within the area. The result allows us to design a space which come up with more neutral pallate of materials, more ergonomic shaped furniture and adding greenery to both indoor and outdoor. The space has become more larger and ease up mobility.


ILLUSTRATION

02


DESIGN PROCESS

A

Absorb and supply plants with water Excess water goes into first stage of filteration to clean up debris, dirt or any unwanted contaminant

B C

Second stage of water absorbtion and collection.

D Level 5

A

Level 19 Rooftop

N Scale 1:500

B

SOIL POT MIXED

SOFT BIO GRAVEL

Water undergoes PH neutralising and ready for next use.

C

BIO-PORE MEDIA

D

OYSTER/ DRIED REEF MEDIA

OVERVIEW The Design has major step into space efficiency in order to improve quality and keep up with future needs of space, while swimming pool has been replaced by a tropic rainbed garden, the patios, gym and change room are developed further to enhanced the usability of the space this also occurs to rooftop level where now from the closed space into a open-up verandah, the rooftop enables user to have a set of their own outdoor park just by their living quarters. The major utilities goes beyond just a biophilic design, but actually allows natural elemnts to work to perform better building functions.

Through further developments of the space, the plans trying to eliminate unwanted obstructions and adding valuable sustainable feature inside and outside the space, the main reason the extensions were modeled after the paddy terrace due to it’s effeciency and balance of exposed and shaded space allows some good use of gardens that eventually became very esential to the water recyling sytems of the building, the model was implemented through level 5 of the common area and rooftop, however residents too get their own personal rainbed garden. The rainbed garden perform water recyling this come to stages of different media to ensure water filtered properly and safe for consumptions, the media used are totally natural media which also enables better water management system, this helps to reduce the building tendancy of using a groundwater for most of water consumptions.


ILLUSTRATION

03


ILLUSTRATION

04


ILLUSTRATION

05


PROJECT SMHPPY

SMALL AND HAPPY HOUSE

PENJARINGAN, JAKARTA INDONESIA, 14460 Commisioned work November-December 2019 Sketch, Visualisation & Renders by Andre Chandra


DESIGN DEVELOPMENT & OVERVIEW

Location

OVERVIEW

N

SMHPPY stands for “Small and Happy “ which the house was designed in respond to accomodate small family and small land size. throughout the time the demand of remodelling domestic spaces in Jakarta has risen significantly, most who afford small lands and sits tight to the neighbourhoods. as Jakarta is consuming too much lands the only given choices are remodelling current houses or build in the small block of lands.

Due to a land subsdience that currently occur in Jakarta, responsible measure is taken to minimise the groundwater usage by introducing rain garden which typically rely on plants and an engineered soil media to soak up stormwater while absorbing and filtering pollutants carried in urban runoff. Rain gardens can improve water quality in nearby water bodies and help recharge groundwater.

The house is designed in a land of 17.3 x 6m equvalent in a shotgun style. Due to a limited budget and space, the design mainly focus on connecting most of the space in order to have an effecient layout and makes the space look bigger. The owner initative is to have a house that serves several activities and increase usage functions while maintains comfort and privacy in needed areas.

In response this design is a contrast to face the trend of Jakarta’s rapid urbanization as green areas are sacrificed to meet the demand of residential areas causing impacts on the environment, importantly with the water drainage and cycles.

Consist of two levels the first level performs most of social activities and second level host most private activities in which the two levels layout plans are symetrical to each other, The layout design consist of sliding doors and partitions which allow air to flow through the house. When all partitions are opened, they adjust the house’s function to be semi-indoor area. The main feature of the house doesn’t only sticks to perform better space use but also to provide an environment friendly energy, renewable energy source installed in the house with the 2000w solar panels supplies the electricity.


FLOORPLANS & ROOF

N


CONSTRUCTION & MATERIALS

MATERIAL PALETTE SMHPPY focus on using local sourced materials that are effective and sustainable, this ranges to different types of timbers, concretes, finishings, fabrics and stones. The aim is to get a space in more natural palette and touch. Having natural materials in today’s design often creates uniqueness to the space since they are rich in colour, randomly textured and aesthetically are not uniform which gives a perspective of elements that reach to the users. The timbers and raw concrete often bond in one scheme, the two materials defines the trust of modern industrial materials and natural primitive elements which makes us to connect with nature in modern context.


ILLUSTRATION

01


ILLUSTRATION

02


ILLUSTRATION

03


ILLUSTRATION

04


ILLUSTRATION

05


ILLUSTRATION

06


Thank you for viewing my works, I hope you all enjoy my workframe.


ANDRE CHANDRA TEL : 0415 301 008 E-MAIL: andrechandra996@gmail.com Professional Attributes of Design Visualisation & Renders by Andre Chandra

Profile for Andre Chandra

Graduate Interior Architecture Portfolio  

Hi this is the updated version of my portfolio, if you wish to request the HQ version feel free to message me.

Graduate Interior Architecture Portfolio  

Hi this is the updated version of my portfolio, if you wish to request the HQ version feel free to message me.

Advertisement