Page 1

Grafisk design Logo til sportsevent

Andreas Ernst Tørnqvist


Grafisk design Redegørelse

Opgaven Opgaven omhandler forslag til logo for Sportslege 2013.

mundtligt. Det sidste krav er fra ledelsen selv; det skal repræsentere tekniske skoler.

Bidrag

Kontraster

Jeg vil tage udgangspunkt i et logoforslag, som jeg ud­­­ arbejdede til lejligheden.

Jeg ville sørge for, at Tekniske Skoler blev fremhævet i logoet. Dette har jeg opnået ved at genbruge flammens orange farve i bogstaverne TS, i SporTSlege. Samtidig har jeg gjort bogstaverne TS større hvilket bevirker, at de hæver sig over de andre bogstaver. Selve logoet er også en kontrast i sig selv. Hvis man ser på logo elementerne - flammen og tændstikken - rækker de vertikalt opad, modsat logotypen. Denne fungerer som horisontal platform lige under.

Afsender Afsender er Sportslegene 2013, som er en årlig sammen­ komst for tekniske skoler i Danmark, hvor skolerne i mellem dyster mod hinanden i forskellige discipliner. Event­ets opbygning kan på visse områder ligne de olym­ piske lege. I år skal eventet holdes på Aarhus TECH, som derfor skal stå for det grafiske udtryk til dette års event.

Målgruppe Målgruppen er elever og lærere på tekniske skoler i Danmark. Den primære målgruppe er eleverne, som er i mellem 17-24 år gamle. Det er en broget flok som ­studerer forskellige uddannelser, men de studerer ­alle en teknisk en af slagsen. ­Den sekundære målgruppe er lærene, som typisk er omkring 29-60 år. Disse har for det meste en masse erhvervserfaring inden for det fag, de underviser i.

Budskab Budskabet skal komme hurtigt; de skal kunne finde ud af hvad det drejer sig om hurtigst muligt. Da eventet i år skal afholdes på Aarhus TECH, vil jeg gerne give den et præg af skolens ånd, og samtidig skal det også repræsenterer ungdommens dynamik. Til sidst er det vigtigt, at logoet er genkendeligt og tankerne må gerne bringes imod de Olym­piske Lege.

Komposition Logoet skal kunne ses og budskabet forstås - i alle størrel­ser. Dette værende lige fra en kæmpe billboard poster til en nedslidt blyant. Det skal derfor laves i vektor, hvilket sikrer, at logoet vil være skalerbart. Herudover skal logoet også kunne fungere i både farve og sort-hvid, men vigtigst er det nok, at det kan beskrives

Portfolio for H1

Stil og stemning Jeg har valgt at sætte fokus på sarkastisk humor, som unge mennesker helt sikkert vil kunne forstå. Dette er udført ved at drage klare paralleller til det store interna­ tionale OL event.

Typografi Jeg har valgt at anvende en blanding af Insignia og Insignia Alternative, som er lavet af Neville Brody. Den blev lavet som en display-typografi til magasinet Arena i 1986. Skrifttypen er meget karakteristisk med sin skarpe kontrast mellem de skarpe og runde former. Dette ses tydeligt, hvis man studerer de to forskellige s’er. Det mere utraditionelle S fra den alternative version oser af maskulinitet i forhold til det mere traditionelle men også feminine s’ fra den originale version (disse to typer skrifter taget i betragtning). Skriften er en geometrisk monoline skrifttype - med tydelig inspiration fra bauhaus skriften - uden forskel på hår- og grundstreger. Dette giver en meget ungdommelig stil, som vil sætte sig på hukommelsen. Perfekt til et logo, som skal henvende sig til unge mennesker.

Andreas Ernst Tørnqvist

Illustration I og med mit logo skal være enkelt og genkendeligt, har jeg i min idéproces gjort meget ud af at finde frem til den mest karakteristiske del af det, jeg vil vise. For mange elementer vil hurtigt gøre det rodet.

Processen »» Idéskabelse: For at komme frem til det endelige resultat, har jeg anvendt Mindmaps til at skabe idéerne. »» Inspiration: Har efter grundig billedsøgning på inter­ nettet anvendt forskellige slags moodboards til at frem­provokerer nogle idéer. »» Skitser: Den sværeste del i en opgave som denne, er som regel at komme på den helt rigtige idé. Jeg gik derfor fuldstændig analog, inden jeg gik til compu­ teren og tegnede en masse forskellige skitser i hånden. »» Typografi og farver: Jeg har anvendt to forskellig farver til logoet, hvor farvesymbolik har spillet en stor rolle. »» Kvalitetssikring: Sørgede her for, at logo fungerer og overholder alle „logo-reglerne“.

Kvalitetsvurdering Jeg er generelt rigtig godt tilfreds med det endelige resultat, selvom det godt nok ikke blev valgt. Jeg har i arbejdet med denne opgave lært rigtig meget om logoer. Heriblandt en vigtig detalje: Det er idépro­ cessen, som er den mest krævende og ikke selve udarbej­ delse af idéen Min idéproces er blevet betydeligt forstærket, og jeg har lært en masse gode redskaber til at komme videre, når jeg sidder fast.

2


Grafisk design

Idé skabelse

Mindmap Jeg udarbejdede to forskellige mindmaps til det samme formål. Den ene er mere tradi­tion­el, hvor den anden skulle illustrere mine idéer „As I go“. Dette valgte jeg at gøre, da jeg ­manglede inspiration og idéer. Jeg prøvede derfor at gøre noget anderledes og dette med god virk­ ning. Mange gange er det præcist det man skal, selvom det er utraditionelt. Det vigtige er ikke midlet men målet!

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

3


Grafisk design

Inspiration

Flammer

Tidligere logoer

Amerikanske sportsholds-logoer

Jeg har i Idéprocessen kigget meget på flammers forme. Jeg brugte ret lang tid på at få flammen til at se helt rigtig ud.

Inden jeg begyndte at opfinde den dybe talerken på ny, kiggede jeg alle de tidligere logoer igennem, som jeg kunne få adgang til.

De første idéer var meget inspireret af disse logoer. Jeg brugte denne inspirationskilde, da disse allerede virkede rigtig godt. Jeg kiggede derfor efter, hvad det var, der virkede hos disse logoer.

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

4


Grafisk design

Skitser

Første idéer

Noget helt andet

Ved at nærme mig

Den endelige idé

De første skitser blev brugt til at prøve for­­skellige ideer af.

Den tidligere idé var for anonym og intetsigende og der var intet som indikerede, at det var et sportsevent. Derfor prøvede jeg i stedet at give ­logoet noget liv og spil.

Ideen var egentlig meget god men jeg var endnu ikke helt tilfreds. Den manglede noget unikt. Jeg prøvede derfor i stedet at tænke ­i andre baner, og her er resultatet

Ideen var desværre bare for uoriginal, men det majestætiske ved det kunne jeg godt lide. Det var dog for højtideligt og herefter fik jeg den idé, som jeg skulle gå videre med.

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

5


Grafisk design

Valg af typografi og farver

Insignia Aa, Bb, Cc, Dd, Ee, Ff, Gg, Hh, Ii, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo, Pp, Qq, Rr, Ss, Tt, Uu, Vv, Ww, Xx, Yy, Zz, Ææ, Øø, Åå 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 Sportslege 2013

Typografi Her ses de to skrifter overfor hinanden hvilket giver et godt ­billede af, hvorfor jeg har valgt at blande de to ­versioner. S’et som ses ved den alternative version passer meget bedre til et logo, som skal vise bevægelse og dynamik og samtidig være henvendt til unge mennesker i en informationssamfund.

Insignia Alternative Aa, Bb, Cc, Dd, Ee, Ff, Gg, Hh, Ii, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo, Pp, Qq, Rr, Ss, Tt, Uu, Vv, Ww, Xx, Yy, Zz, Ææ, Øø, Åå 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 Sportslege 2013

Farvevalg Der er kun anvendt to forskellige farver i logoet. Den sorte, som er en såkaldt „True Black“, fungerer som grundfarven, hvorved den orange komplimentere den ved at skabe en god farvekontrast. Samtidig er det en farve som repræsen­terer fart og dynamik samt giver relationer til skolens orange farve, men med en lysere nuance.

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

C: 60 R: 0

M: 40 G: 0

Y: 40 B: 0

K: 100

C: 01 R: 219

M: 50 G: 144

Y: 99 B: 31

K: 00

6


Grafisk design

Logo i farve og negativ farve

Logo elementer og muligheder

Alternativ version

Negativ logo version

Logo pĂĽsat en sort/hvid T-shirt (for- og bagfra)

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

7


Grafisk design

Skalering

Anvendelse til helt smĂĽ genstande

25%

50%

100% 75%

Portfolio for H1

Andreas Ernst Tørnqvist

8

Grafisk design 1