Page 1

2016. OKTÓBER 19.

S Á D A I K N Ö L Ü K A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hírei – első kézből

Magyarság Háza, Nemzetpolitikai Kutatóintézet, külhoni támogatások

A MAGYARSÁG HÁZÁBAN OKTÓBER 1 21-ÉN


Útban a világhír felé Jöjjön el egy Kávészünetre hozzánk!

2


A

Mi, magyarok – a Magyarság Háza állandó kiállítása – októberben ünnepli a második születésnapját. Ebből az alkalomból, október 21-én és 22-én kétnapos eseménysorozattal várja a Ház az érdeklődőket. A programkavalkád egyik eleme a Kávészünet együttes két koncertje is, amely a Trendhagyó Irodalomóra elnevezéssel kerül a közönség elé huszonegyedikén. A fellépés előtt adtunk fel néhány bemelegítő kérdést a zenekar egyik alapítójának, Popovics Györgynek.

3


– Több helyütt lehet olvasni arról, hogy a Kávészünet egy kollégiumi barátságból született. Ritkábban esik szó arról, hogy melyik kollégiumban laktak együtt, milyen iskolába jártak... – Így van, egy kollégiumban ismerkedtünk meg, és bár akkor még nem Kávészünet néven, de ott kezdtünk el zenélni. József Attila Középiskolai Kollégiumnak hívják egyébként a mai napig az intézményt, amely Budapesten, a Városliget közelében található. Fecónak [Németh Ferenc – a szerk.] könnyű dolga volt, mert neki csak a szomszédba kellett átugrani, hogy magába szívja a tudást, mivel az iskolája és a kollégiumunk szomszédos volt egymással. Ő rendszerinformatikusként végzett. Az én iskolám a 7. kerületben volt, bent a belvárosban. Drámatagozatra jártam, és színészként végeztem. Ami viszont ilyen téren közös bennünk, hogy egyikünk sem dolgozik a szakmájában. :) – Aztán jött a Csillag Születik. Mire jó hosszú távon egy tehetségkutatón való megmérettetés? 4


– Az ilyen tehetségkutatók arra mindenképpen jók, hogy a nagyérdemű rövid időn belül megismerhesse az előadót. Ez nekünk is segített. Ennek kapcsán találkoztunk mostani menedzserünkkel, és innentől kezdve használtuk a Kávészünet nevet. – Kollégium, Csillag Születik, 2016 – ez több mint egy évtized. Töretlen a pálya? – Nehéz utat járunk be. Sokszor úgy érezzük, hogy a sikerért kétszer annyit kell dolgoznunk, mint másnak. Bár senkinek sem könnyű ebben a szakmában. Hiszünk abban, amit csinálunk, és tudjuk, eljön az a pillanat, amikor senki számára nem lesz kérdés, mit jelent a Kávészünet név. Most sem panaszkodunk, mivel rengetegen ismernek minket, és folyamatosan járjuk az országot. Kicsit azt érzem – ez a saját véleményem –, hogy az emberek nincsenek még megérve a zenénkre, illetve arra a zenei kompozícióra, amit a versekkel „művelünk”. Még nem ért be ez a dolog olyan szinten, amire mi vágyunk. Nem titok, hogy nagy álmaink vannak, és dolgozunk, hogy az álomból valóság legyen. – Mit jelent a gyakorlatban, hogy a magyar kultúra fiatal nagykövetei lettek? – Felelősséget. Ennek is igyekszünk eleget tenni. Nem véletlen, hogy folyamatosan járjuk az országot a Trendhagyó Irodalomóráinkkal. Ez egy alternatív tanítási módszer, amit már elég sok helyen észrevettek, hogy működik, és alkalmaznak. Célunk, hogy ez állami szinten is tudjon működni.

5


– Megzenésített versekkel lettek híresek, kedveltek, de időnként előadnak saját számokat is, és időközben kibővült a zenekar. Még mindig keresik a saját útjukat? – Mindig minden változik. Igaz ez a zenére is és ránk is. Most már főként négyen járunk koncertezni, de nem véletlenül. Így még közelebb lehet hozni az emberekhez a verseket. Gondolok a megjelenő basszusgitárra, billentyűre és a dobra. Az útkeresés, az talán állandó minden zenész számára. A jó pap is holtig tanul. Ha egy zenekar vagy zenész befut, akkor nem ülhet a babérjain. Neki is törekednie kell, hogy tudjon megújulni, fenntartani az érdeklődést. Pont a folyamatos változás miatt, ami jellemzi a világunkat. – A megzenésített versek első sorában ott volt Hollós Korvin Lajos Csonka vers és József Attila Mama c. költeménye. A költőket, kiváltképp a magyar költőket, nemritkán mostoha és/vagy tragikus sorssal áldja meg az ég. József Attiláról viszonylag közismert, miként ért véget a földi pályafutása, Hollós Korvin Lajosról viszont nagy valószínűség szerint kevesebben tudják: állítólag akkor kapott szívrohamot – amibe aztán bele is halt –, amikor telefonon közölték vele, hogy mégsem kapja meg a József Attila-díjat, amit korábban pedig „beígértek” neki. Mennyiben feleltethető meg a versírók életútja a versmegzenésítőkével? – Valóban, a költők élete korántsem volt fényűző vagy irigylésre méltó. Nem beszélhetek más nevében, de nekem, hála az égnek, olyan mélységeket nem kellett megélnem, mint József Attilának. Ebben szerencsés vagyok.

6


– Kárpátalján született, a Heves megyei Rózsaszentmártonban nőtt fel, de már jó ideje Budapesten él. Mennyire volt tudatos a nyugat felé orientálódás, és vannak-e olyan tervei, hogy esetleg tovább költözik, ismét országot vált? – Gyerek voltam, amikor átköltöztünk. Erről a szüleim döntöttek. Valójában tesómnak és nekem akartak jobb életet. Pontosabban itt több a lehetőség. Ezért értünk új életet kezdtek ők is. Nem tagadom, eljátszottam már a gondolattal, hogy mi lenne, ha nyugatabbra is kipróbálnám magam, de még itt van dolgom. Először Magyarországon fogom elérni a céljaim, céljainkat. (A kétnapos szülinapi buli programjairól bővebben a http://mimagyarok.wezzpage.hu/ linken lehet olvasni.)

IMPRESSZUM | Kiadja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. | Felelős kiadó: dr. Lélfai Koppány vezérigazgató | Kiadó és szerkesztőség: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. | Felelős szerkesztő: Csibi Krisztina | Szerkesztő: Matúz Gábor | A lapszám elkészítésében közreműködött: Csokay Zsuzsanna, György Katalin | Fotó: családi archívum, Kávészünet

7


8

Bethlen News 2016 Kávészünet különszám  
Bethlen News 2016 Kávészünet különszám  
Advertisement