Page 1

En høj Af Line Holm Nielsen // lin@berlingske.dk Foto: Lizette Kabré

M

ine ben vil ikke ud af underkøjen, da vækkeuret ringer på fjerdedagen. Nakken og ryggen vil sådan set heller ikke efter gårsdagens spektakulære styrt på pisten. Enhver sene og muskel i min knap så sportstrænede krop er mørbanket, men om en lille time står instruktør Jacques, ved jeg, utrætteligt med sit frejdige smil og røde strithår og råber: »Gødmørning, everybødy!« Klar til endnu en dag med knap seks timers nonstop instruktørovervåget skiløb på Val d’Isères pister. Det er for vores egen skyld, siger han. For har man meldt sig til UCPA, er det ikke for at dovne rundt på bjergsiderne, drikke kaffe og slikke sol. Så skal man blive dygtigere. Og – har han forberedt os på ved ankomsten – på sidstedagen er det meningen, at vi skal tage World Cup-bakken ned. Denne piste er sort som djævlen selv og hedder ikke andet end »Muren«. En skiferie er en dyr omgang. Især for studerende eller yngre, som gerne vil til Alperne og forbedre skiteknikken, men som har svært ved at finde de 10.000-12.000 kr., som en skiuge nemt løber op i, når hotel, dyre pistefrokoster, liftkort, en god instruktør og skileje er talt med. Men det kan gøres billigere. Endda uden at gå på kompromis med kvaliteten eller rejsemålet – hvis man vel at mærke er parat til at få sved på panden, mælkesyrebrændende lårmuskler og et temmelig nært fysisk forhold til sine værelseskammerater. UCPA – den »franske forening for sportsog friluftslivscentre« (udtalt »yh-ze-pe-aa«) – har i fire årtier tilbudt unge mellem 18 og 39 år »alt-inklusive«-rejser til Frankrig. Om sommeren byder programmet på surf, sejlads, tennis, mountainbike og meget andet. Om vinteren står skisport naturligvis i centrum og overskygger alt andet – om det foregår i Tignes, Val d’Isére, Chamonix eller en af de fem øvrige klassiske alpe-destinationer, UCPA har hovedkvarterer i. MAN KAN BEDST sammenligne organisationens non-profit-koncept med en dansk sportshøjskoleuge. Et skiophold koster 5.0005.500 kroner. Rejsen derned kan UCPAs kontor i Danmark hjælpe med – eller man kan

10 / REJSELIV / BERLINGSKE / 4. SEKTION / LØRDAG 08. OKTOBER 2011

Gentagne øvelser og udfordringer fra morgenstunden og igen om eftermiddagen sikrer, at man få indøvet skiteknikken fra bunden.


skoleuge

Oplev fantastiske

Phuket

– på ski og på fransk

Phuket er et af Thailands store ferieparadiser. Øen er Thailands største og bl.a. kendt for sine mange smukke strande med krystalklart vand. Også på de nærliggende øer, Phi Phi og Similian, der er kendt for at være et af verdens ti bedste dykkersteder, er strandene ekstraordinært dejlige.

Frankrig. Højskole er ikke kun på dansk. Den franske friluftsorganisation UCPA tilbyder året rundt sportsskoleophold for 18-39-årige, og om vinteren er der fokus på ski. En uge i UCPAs hænder er billig, lærerig – og knaldhård.

Hvorfor din Thailandrejse hos Bravo Tours? ¬ Flyv direkte med THAI Airways. ¬ Fantastiske gode hoteller af høj standard til fordelagtige priser. ¬ Dygtige danske rejseledere. ¬ Provinstilslutning med fly.

Afrejse 13., 20., 27. nov. og 4. dec. 2011 12/15 nætter – Hotel Patong Beach Lodge

8.998

kr..................................................

JUL I THAILAND Afrejse 18. dec. - Hotel Patong Beach Lodge

14.998

I UCPAs bar samles gæsterne om aftenen til vin, quiz og TV-kiggeri. Der er ofte sport – skiløb, håndbold eller fodbold f.eks. – på skærmene. Det får nationalstoltheden op i franskmændene.

kr...........................................

NYTÅR I THAILAND købe en flybillet selv. Drikkevarer med flere procenter end postevand og morgenkaffe må man selv stå for. Til gengæld er alt andet inkluderet. Som i a-l-t. UCPA udleverer liftkort til hele ugen ved ankomst (typisk værdi 1.500 kr.), der er ski og støvler til fri afbenyttelse for såvel begyndere som ekspertskiløbere (typisk værdi omkring 1.000 kr.) og cirka 25 timers undervisning, både formiddag og eftermiddag, med franskuddannede instruktører (typisk værdi ca.1.700 kr.) er inkluderet i opholdet. Det samme er de tre daglige hjemmelavede franske måltider, varmt, grøntsagsrigt fransk cuisine med dessert i rigelige mængder, som serveres i UCPAs spisesale. Der er altså ingen pivdyre frokoster på piste-restauranterne eller chokerende sæsoninflation på liftkortet, der slår bunden ud af budgettet og humøret, når man først er ankommet. Også aftenens stræk-ud-session, kælderens diskotek, filmaftner og foredrag er inkluderet. Til gengæld får man ingen højfjeldshotel-luksus. Ingen massage, roomservice eller

Afrejse 25. dec. - Hotel Patong Beach Lodge

hotelværelser en-suite. Indkvarteringen sker typisk i små værelser med køjesenge og toilet/bad på gangen. Sin tallerken skal man selv bære ud til opvaskelugen, kantine-style, når man har indtaget den ved langbordene. Og værelset skal støvsuges ved egen kraft – trætte skimuskler eller ej – inden man forlader etablissementet på hjemrejsedagen. Men det – højskolestemningen blandt internationale unge, det fælles ansvar og den billige adgang til at dygtiggøre sig markant i sneen – er netop charmen ved UCPA. FOKUS, FRA ankomstdagen til afrejse, er på hård, hård træning. Ud fra det niveau, man selv angiver sit skiløb til, sættes ugens flere hundrede gæster på 10-12-mandshold. I løbet af de første timers skiløb bytter og skifter instruktørerne deres »elever«, indtil de står med en gruppe, som har nogenlunde jævnbyrdige kundskaber. Her er det, at instruktøren Jacques og hans utrættelige energi træder ind i overtegnedes tilværelse. Mit hold viser sig at bestå af svenskere, briter og enkelte danskere, der har mel-

16.798

kr...........................................

Tlf. 70 10 10 77

Ø

www.bravotours.dk

BERLINGSKE / 4. SEKTION / LØRDAG 08. OKTOBER 2011 / REJSELIV / 11

Priserne er pr. person (min. 2 personer pr. værelse). Forbehold for prisstigninger og udsolgte afgange.

Afrejse hver uge fra november 2011 – marts 2012, direkte fra Kastrup.

Artikel UCPA s 1+2  

Beskrivels af UCPA skirejser!

Advertisement