Page 1

Nr 4 - 2012

BACKA UPP

En hälsning från Svenska kyrkan i Backa

Tillsammans kan vi hjälpa! Musik är läkedom för själen 1


Kyrkoherdens ruta

D

Varför fira Jul och Advent?

et finns många olika anledningar till att vi i vår tid firar jul. Vissa firar för att Jesus föddes och förändrade världen, andra firar för att det är tradition och några firar inte alls. Oavsett vilken anledning man har till att fira eller inte, så tycker de flesta om Advent och Jul. Inte minst det faktum att vi tänder adventsljusstakar och stjärnor gör att många tycker att mörkret känns lite mindre ansträngande och tungt. I kyrkan firar vi självklart Jul för att fira att Jesus världens frälsare (frälsare betyder ungefär ”den som räddar”) är född. Detta är inget nytt påfund, utan kristna har firat detta i snart 2000 år.

Den äldsta psalmen i vår psalmbok är ett exempel på det. Psalm 112 är skriven av biskop Ambrosius av Milano ca år 380 e kr. Psalmen heter ”Världens frälsare kom här” och är en hyllning till Gud, som blev människa i Jesus Kristus för att rädda världen.

N

u kanske någon säger att detta inte är aktuellt längre, men jag hävdar motsatsen. Om vi ser oss omkring i världen idag så tycker åtminstone jag att den verkligen är i behov av att räddas. Både när det gäller miljön, orättvisor, svält, krig och andra olyckor kan vi klart se behovet av räddning. Här kan vi människor i och för sig

Varför är det så svårt att bli förstådd?

göra mycket, men utmaningarna är stora och vi behöver all hjälp vi kan få. Även av Gud. Det härliga med julens budskap är att Gud inte övergivit världen och att Gud lovar att ge oss kraft och hjälp att stå emot orättvisor. Att Jesus dessutom räddar oss till ett evigt liv är en stor och härlig bonus.

V

älkommen till din kyrka i Advent och Jul och firar våra traditioner, men också det faktum att Gud bryr sig om oss.

Dan Bernspång, Kyrkoherde i Backa församling

hela världen-dag LÖRDAG 9/2 KL 10-14 I BÄCKEBOLS KYRKSAL Lotterier och kaffeservering med nygräddade våfflor. Till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

Ofta bottnar bristen på förståelse i bristande kommunikation. Goda lyssnare är ofta en bristvara. Våren 2013 inbjuds du till kursen ”Lyssna för Guds skull!” som just tar upp detta ämne. Kursen vill ge konkreta redskap till oss så att vi kan bli bättre på att lyssna och förstå och visa värme, respekt och empati. Vi arbetar både i storgrupp och mindre grupper med bland annat följande teman: * Hur man lyssnar med större insikt och förståelse * Hur man utvecklar större respekt för sig själv och för andra * Hur man undviker medberoende relationer och utbrändhet Vi träffas 7 tisdagar kl 18.30-20.30 med start tis 29 januari (uppehåll v 7) i Backa församlingshem, Backa Kyrkogata 8. Fika serveras från kl 18. Ledare för kursen är Rune Mårtensson, Maria Svenungsson med flera. Välkommen! Info/anmälan: kontakta Maria Svenungsson, maria.svenungsson@svenskakyrkan.se

2

Brunnsbo kyrkokör Vi vill gärna bli fler i vår kyrkokör! Är du en kvinna mellan 16 och 60 och gillar att sjunga en varierad repertoar med både gospel och klassiskt? Kom då gärna och prova några gånger och se vad du tycker! Du kan lyssna på oss i Brunnsbokyrkan sön 2 dec kl 11 och sön 16 dec kl 18 så får du höra hur hur vi låter. Vi startar upp vårterminen med en kördag i folkton, lör 12 jan 2013. Våra ordinarie övningskvällar är torsdagar kl 19.30-21.15. För mer info, kontakta Kristina Sjöberg 0706-28 39 40


i Backa

På vägen hem möter jag Isak... D

FOTO: LEROY SKALSTAD

et blev en lång dag på arbetet. På väg hem går jag om mataffären. Innanför snurrdörrarna står Isak och dricker en kopp kaffe. Han värmer sig lite - annars står han utanför och säljer Faktum. Han lyser upp och ger mig en go kram. Han har haft en tuff höst, men kämpat och behållit "sitt pass" där han säljer Faktum. Om någon uteblir mer än fjorton dagar mister man jobbet. Isak bor just nu på Stadsmissionen, men har fått sova på lite olika ställen. En gång på Frälsningsarmen fick han ett "spel" och slängde tallriken med mat i väggen - självklart finns det regler, så han blev avstängd sex månader där. Visst är Isak lite högljudd när han berättar för mig. När jag vänder blicken från honom och ser mig omkring står folk på avstånd, skakande på huvudet med föraktfull, kanske rädd blick när de ser på oss. De har ingen aning om vad han gått igenom.

N

är Isak var två år lämnade hans mamma Hälsingland och hans psykiskt sjuka och alkoholiserade mormor. Här i Göteborg träffade Isaks mamma snart en man som var den snällaste när han var nykter. Men när han var full slog han vilt omkring sig och tallrikar flög, mamman åkte på stryk och Isak med. I skolan mådde han inte alltid bra. Sååå pinsamt, när han en gång började gråta. Det gällde att tuffa till sig. En gång höll han en tändare upp mot brandlarmet i skolan - det resulterade i att han fick vara på en annan skola ett tag. En ung kille - en så kallad Diakonalare- kom upp till Erikslundskolan och spelade boll och pingis med eleverna ibland. Där tyckte Isak att det var "gött att hänga" och till och med att prata med honom en stund. Skolan gick inte så bra fast han var en "fena" på matte det vill säga mycket bra på matematik.

Isak pekade uppåt och sa: "Utan Honom klarar jag inte livet!" (Mannen på bilden är inte Isak)

N

är jag fortsätter hem med mina matkassar funderar jag på det Isak sa mot slutet av vårt samtal i mataffären. Han pekade uppåt och sa: "Utan Honom klarar jag inte livet!" Och det säger jag också. Jesus är min tröstare, stöttare, vägledare och glädje. Han vill min existens och lika mycket Isaks. Jag hade helt andra förutsättningar än Isak. Jag växte upp i en familj med mor, far och bror utan ekonomiska bekymmer. Med trygga ramar, mycket lek men även läsro, kunde jag plugga vidare och bli den specialistläkare jag önskade. Nu har jag haft förmånen att få tjäna i Backa mer än 30 år. Visst har jag också haft mina tuffa pass men vi klarar oss inte utan Honom som kom som en baby till Betlehem, växte upp och som kom för att hjälpa oss med all vår smärta.

Anna Aronsson Barn-och Ungdomsläkare

Det var inte svårt att få tag på droger, vilket kostade en del. Det blev ett par omgångar i fängelse. Vid slutet av ett av fängelsestraffen avtjänade han det på Linneahuset, ett kristet behandlingshem.

3


Internationellt

Tillsammans kan vi hjälpa! operation dagsverke - 2013

så här gick operation dagsverke 2012

10 personer ställde sig till förfogande för att utföra arbeten. 39 personer begärde hjälp med 47 arbetsuppgifter. Följande typer av arbeten utfördes:

FOTO: INGELA NORDANSTIG

Allmän trädgårdsstädning 1 Biltvätt och vaxning 1 Cykelservice 5 Datasäkring från kraschad dator 1 Däckbyte 11 Fönsterputs 4 Hårklippning 1 Reparation av möbler 3 Reparation av växthus 2 Kaffeservering vid däckbytardag 9 Transporter 2 Trädklippning 4 trädgårdar, 15 träd Rengöring av trädgårdsmöbler 1 Ändringssömnad 1

Däckbytargänget i arbete vid Backa församlingshem.

Vill du få bytt däck på bilen? Eller cykeln servad? Enkelt och smidigt kan detta ordnas under Operation Dagsverke - 2013. Under våren kommer vi att samla in pengar på temat ”Allt för att utrota hungern”. Det är den Internationella gruppen i Backa församling som arrangerar Operation Dagsverke. Bakom projektet står också Stiftsrådet för Internationellt arbete i Göteborgs stift. Projektets upplägg har stämts av med Polismyndigheten och Skatteverket. Tanken är att människor i församlingen ställer sig till förfogande för att utföra olika arbetsuppgifter för andra, som behöver ett handtag. De tar inget betalt för sitt arbete. Du som får ett arbete utfört lämnar en gåva i en plomberad insamlingsbössa som betalning. I Backa församling ser vi det som en viktig uppgift att efter förmåga bistå dem som befinner sig i nöd och svårigheter. Ju fler vi blir som medverkar i Operation Dagsverke, desto fler kan vi hjälpa. Det ger stor tillfredsställelse för dem som medverkar och skapar fördjupade kontakter mellan människor, både här i Backa och dem vi hjälper i fattiga länder. Du får gärna kontakta oss om du har ett arbete, som vi kan utföra. Kika gärna på listan ovan. Det är en precis lika viktig insats som att utföra arbete. Vi vill också ha många fler, som hjälper till att utföra dessa arbetsuppgifter. Det finns massor med olika arbetsuppgifter, som kan utföras. Alla kan något som de kan bidra med. Vill du vara med?

4

insamlingsresultat 2012:

När de välfyllda insamlingsbössorna öppnades och gåvorna räknades samman hade vi fått in över 30 000:-. Ett varmt Tack till alla som bidragit med arbete och arbetsuppgifter!

Vad räcker de insamlade pengarna till? 30 000:- kan till exempel räcka till: 43 kor, 75 getter eller 100 grisar. Rent vatten för 500 familjer. Skolgång för 60 barn i ett år. Middag för 6000 barn.

Nu kan du höra av dig till oss!

Redan nu kan du börja anmäla dina arbetsuppgift eller din arbetskraft till Operation Dagsverke - 2013. Kontakta oss: Ingemar Nordanstig, tel 0705-95 77 89 ingemar@nordanstig.net Ingela Nordanstig, tel 0705-42 26 99 ingela@nordanstig.net Församlingsexpeditionen 031-731 62 50 www.svenskakyrkan.se/backa

Låt oss tillsammans hjälpa till med att hjälpa! Ingela och Ingemar Nordanstig, kampanjansvariga


Internationellt

Livsviktigt föräldrastöd av Anders Stenbäck anders.stenback@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkans julkampanj är inriktad på att ge alla barn en framtid utan våld. Alla föräldrar vet hur det är. Vi vill skydda våra barn från allt ont. Från bilar och giftiga växter. Från elaka klasskamrater och vuxna, som utnyttjar dem. Från drunkning, cykelolyckor och hjärtesorg. Tänk då hur det måste kännas när det är kriget du måste skydda dina barn ifrån. Soldater med gevär. Det är flykt, svält och livshotande sjukdomar. Det är rädslan att du själv blir dödad och att dina barn tvingas klara sig på egen hand, utan en vuxens omsorg och kärlek. För miljontals föräldrar i världens konflikthärdar är det just så verkligheten ser ut. Och de miljontals barn som lever i krig och konflikt har små utsikter till en uppväxt med trygghet, mat och utbildning.

Ständig fruktan

Efter att ha genomlevt Afrikas längsta inbördeskrig förklarade sig Sydsudan självständigt den 9 juli 2011 och blev därmed världens yngsta land. Landet är ett av de fattigaste i Afrika. Vart nionde barn dör före fem års ålder och mödradödligheten är högst i världen. På samma gång är tillgången till utbildning lägst i världen, särskilt för flickor. Det är betydligt mer sannolikt för en

Pojkar i Jonglei Sydsudan. Foto: Claire Grant, IKON.

15-årig flicka att dö i barnsäng än att få gå ut skolan. Till stora delar saknas infrastruktur i form av vägar, skolor, sjukvård, rent vatten och social service av olika slag. Samtidigt befinner sig tiotusentals sydsudaneser på flykt i sitt eget land och är beroende av hjälporganisationer för sin överlevnad. Efter inbördeskriget finns det stora mängder vapen kvar, som används av plundrare. Nu går ingen säker.

Nu går ingen säker

Barn, kvinnor och äldre dödas eller förs bort för att aldrig återvända. Skolor, sjukstugor och vattenförsörjningssystem attackeras och förstörs, liksom bostadshus i byarna. Åkermark har bränts och boskapen stulits. − Människorna är oerhört traumatiserade. De lever i ständig fruktan och behöver psykosocialt stöd för att hantera sin skräck och ha en chans att möta de utmaningar livet ställt dem inför, säger fredsarbetaren Justin Mokili Elias. Därför är det psykosociala arbetet – en av Svenska kyrkans specialiteter – ett oerhört viktigt bidrag till arbetet med att försöka skapa en dräglig situation för människorna i lägren. Arbetet går ut på att försöka hjälpa människor att känna hopp och att de har möjlighet att påverka sin situation. Det handlar mycket om hur människor

bemöts. De drabbade får inte vara passiva mottagare av stöd utan måste själva få vara med och bestämma. I ett flyktingläger utses alltid lokala kommittéer och ledare, som är med och organiserar verksamheten.

Svenska kyrkan hjälper

Svenska kyrkans internationella arbete hjälper också de nödlidande med filtar, tält och genom att sätta upp ett läger på gränsen till Sudan, varifrån det också kommer flyktingar. Förutom verksamheten bland flyktingar i landet pågår det långsiktiga utvecklingsarbetet där kyrkan stödjer olika projekt, som ska stärka invånarna i byarna och hjälpa till att bygga upp landet. Svenska kyrkan satsar till exempel på utbildning för barnen, utbildning i hygien och vattenfrågor för att förebygga sjukdomar. Man ger kunskap om hur man bygger dammar och hjälper människor i byarna borra egna brunnar.

Fred är en förutsättning

En förutsättning för att Sydsudan ska kunna utvecklas och bli ett tryggt hem för sina invånare är att man får leva i fred. Svenska kyrkan stödjer därför projekt, som på olika sätt arbetar för att få människor att mötas och börja prata med varandra. Ett sätt är att arbeta med ungdomar i de olika folkgrupperna. Låta dem mötas över gränserna genom till exempel olika sportaktiviteter. Förhoppningen är att de unga i Sydsudan ska kunna komma bättre överens än vad deras föräldrar har gjort.

5


Församlingsexpedition Besöksadress: Backa Kyrkogata 8 Öppet vardagar kl 9-12 och 13-16 Tel 031-731 62 50 Fax 031-731 62 59

Musik är läkedom för själen

Postadress: Box 4044, 422 04 Hisings Backa E-post: backa.forsamling@svenskakyrkan.se

Kyrkoherde Dan Bernspång dan.bernspang@svenskakyrkan.se Tel. 031-731 62 55, 0705- 49 68 55

Backa kyrka Backa Kyrkogata 25

Backa församlingshem Backa Kyrkogata 6-8 Tel 031-731 62 50

Brunnsbokyrkan Brunnsbotorget 8 Tel 031-731 68 90

Bäckebols kyrksal Selma Lagerlöfs Torg 2 Tel 031-731 62 70

www.svenskakyrkan.se/backa

BACKA UPP ges ut av Backa församling Box 4044, 422 04 Hisings Backa

Björn Vickhoff är forskare inom projektet ”Kroppens partitur” som drivs av ”Centre of Brain Repair” vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han och hans kollegor har i år (2012) visat att musik påverkar oss oerhört mycket. Studier som dessa forskare genomfört I Bibeln är det tydligt att musik är en pekar på att om man t ex spelar viktig del i vårt möte med Gud och i lugnande musik för patienter innan Guds möte med oss. operation så kan man minska halten läkemedel. Vi vet också att musik gör att minnen Musiken kan inte ersätta läkemedel, och känslor väcks till liv. men det är ett mycket tydligt Forskare har undersökt vad och bra komplement. som händer i hjärnan när vi musik gör Detta är inte överraskande får ”gåshud” av musik, och att minnen för alla oss som älskar musik funnit att vår hjärna påverkas och som vet att vi påverkas av och känslor av musik på ett sätt som inget den musik vi lyssnar till. annat gör. Men det är glädjande att det väcks till liv ...” nu visas i forskning. Inte minst I kyrkan, precis som i livet är det viktigt i övrigt, spelar musiken en viktig roll eftersom vi i vårt samhälle har en tenunder Advent, Jul och Trettondedagstid. dens att bara ta det på allvar som vi Både den traditionella julmusiken, kan visa empiriskt. men också nyare moderna musik bär fram budskapet om att världens frälsare Musik har alltid varit en viktig och är född och hur detta påverkar våra liv. bärande del i människors liv. Detta är ingen nyhet, många tänkare Voltaires ord att ”Musik är läkedom för genom historien har insett detta. själen” gäller fortfarande idag. Till exempel lär filosofen Voltaire Dan Bernspång, (1694-1778) ha sagt att ”Musik är läkedom för själen”. Kyrkoherde i Backa församling

Kontakta gärna redaktionen via e-post: backa.forsamling@svenskakyrkan.se Ansv utgivare: Kh Dan Bernspång tel 031-731 62 55 Periodisk tidskrift. Upplaga: 12 500 ex. Tryckt av: Billes Tryckeri AB Miljögodkänt tryck och papper. Licensnr: 341129 Foto sid 1, 6 Bilder från Kyrko-CD Redaktion: Dan Bernspång, Ann Britt Isaksson, Anders Stenbäck Lisbeth Gustavsson, Anders Orsander.

6

Hur blir jag medlem? Jag är intresserad av att bli medlem i Svenska kyrkan. Namn:................................................................................................................................ Adress:.......................................................................Tel:................................................... Skicka talongen till: Backa församling, Box 4044, 422 04 Hisings Backa Eller kontakta Backa församlingsexpedition, tel 031- 731 62 50. E-post: backa.forsamling@svenskakyrkan.se


Det händer i kyrkan... Gudstjänster Bäckebols kyrksal

Backa kyrka Mässa sön kl 11 Musikgudstjänster m m. se GP, anslag & hemsidan.

Gudstjänst sön kl 17 Andakt ons kl 13

Brunnsbokyrkan Gudstjänst sön kl 11 Middagsbön tis kl 13, tor kl 12 Veckomässa tor kl 18.30

Barn & familjeliv

Vuxenliv

DROP-IN, INGEN ANMÄLAN! Vuxen-Barnträff

SAMTAL- STUDIER

Öppet hus för familjer med småbarn! Vi leker, pratar, pysslar och har sångstund. Brunnsbokyrkan: mån kl 13.30-15.30 Backa församlingshem: tis kl 13-16 & ons 9-12 Bäckebols kyrksal: tor kl 13-15.30 & fre 9.30-12

Vi samtalar om texter i bibeln och knyter an till livet, som människa och kristen idag. Det finns flera grupper att välja på. Kontakta någon av prästerna om du vill vara med!

MAT- PRAT- PROGRAM

After Dagis

Välkommen till våra olika öppna mötesplatser! Backa förs hem: Sopplunch tis kl 12 udda v Damerna & Herrarna tis kl 16 jämna v Anmälan samma dag kl 10 tel 731 62 54

Titta in efter dagis-skola- jobb för att leka och umgås. Våffelfika från kl 15 och sångstund kl 16. Backa förs hem tis kl 13-18 15/1 & 12/2

Söndagsskola

Brunnsbokyrkan: Tisdagsträffen tis kl 13 Torsdagssoppa tor kl 12 Bäckebols kyrksal:Café med mera ons kl 13

Vi pratar och pysslar kring dagens tema med barn från 3 år. Backa kyrka: sön kl 11 Brunnsbokyrkan: sön kl 11

HANTVERK

ANMÄLAN TILL FÖLJANDE GRUPPER! Babymassage i Backa f.hem 1-9 mån. tor kl 10-11.30.

Vill du vara med och handarbeta och förbereda basarer? I varje distrikt finns en arbetskrets, som gärna tar emot nya medlemmar. Tala med någon av diakonerna.

Babyrytmik i Bäckebols kyrksal Grupp 1, 4 mån - 1 år, ons kl 10 Grupp 2, 1 - 2,5 år, mån kl 13

DIAKONICAFÉ På Selma Lagerlöfs torg 2 har diakonerna en mötesplats för omsorg och samtal. Öppet mån och onsd kl 10-12.

Barnkörer Backa: Körlek, 3-5 år, Barnkören, 6-8 år Vox, 9-12 år Brunnsbo: Näktergalningar, 7-9 år Körkompisar, 10-12 år Bäckebol: Småstjärnorna, 9-12 år

Miniorer 6-9 år Backa: tor kl 15 Brunnsbo: ons kl 15

mån kl 16.30 mån kl 17.10 mån kl 15.30 ons kl 13.40 tis kl 14.40 ons kl 15

MUSIK

Välkommen att sjunga i kör! Vi har tre kyrkokörer och ett par seniorkörer. Är du intresserad av att sjunga, så ta kontakt med kyrkomusikerna!

Juniorer 10-12 år

Backa: mån kl 14 Brunnsbo: tis kl 16

After School i Backa. Familjer med skolbarn.

PÅ HEMSIDAN: www.svenskakyrkan.se/backa finns mer information om Backa församling och kontaktuppgifter till personalen.

Tis 29/1 kl 16.30 Mat, lek & prat. Anmälan senast 28/1.

Förskolan LAMMET från ca 1,5 år. Heldagsomsorg. Kontakta våra församlingspedagoger eller expeditionen.

Ekumenisk bönevecka 14-20 januari 2013

mer info kommer på hemsidan.

7


Välkommen till kyrkan i Advent och Jul! Backa kyrka

Brunnsbokyrkan

1:a advent söndag 2 dec kl 18 Sjung in advent

3:e advent söndag 16 dec kl 18 Vi sjunger in julen

Var med och sjung tillsammans med Backa kyrkokör och Bäckebol Vocalis, Karin Fjellander, sopransolist, Pernilla Hellman och Malin Glänneskog, trumpet, Henrik Glänneskog och Marie Welander, trombon, Lars-Olof Cedergren, orgel, Elisabeth Levinsson, dirigent.

Det blir sång både med och för dig! Brunnsbo kyrkokör, solister och instrumenta- lister, Kristina Sjöberg, kantor.

mellan jul och nyår, fredag 28 dec kl 16 Julkonsert

2:a advent söndag 9 dec kl 18 Gospel på vägen mot jul

Sånggruppen ”Vi gör så gott vi kan”. Kristina Sjöberg, kantor.

Gospelkören FAITH m komp under ledning av Kim Kehlmeier.

onsdag 19 dec kl 19 På tröskeln till jul

Bäckebols kyrksal

Sjung och lyssna till julens sånger och psalmer med Backa kyrkokör och instrumentalister. Lovisa Westbacke, solosång, Annajohanna Lindskog, piano, Elisabeth Levinsson ledning.

1:a advent söndag 2 dec kl 11 obs, tiden! Söndagsgudstjänst

trettondedag jul söndag 6 jan kl 11 Mässa med stora och små

Gospelkören FAITH under ledning av Kim Kehlmeier.

Sång av Backa kyrkokör, Barnkören, Körlek och Vox

onsdag 12 dec kl 18 Julegröt

Musikmedverkan i gudstjänster i Backa kyrka 1:a Advent kl 11 Backa kyrkokör, Barnkören, Vox och Pernilla Hellman, trumpet Julbön kl 17 André Rydsäter, violin, Eva Kaufman, flöjt Julnattsmässa kl 23.30 Karin Fjellander, solosång Juldagsmässa kl 11 Eva Kaufman, flöjt

söndag 24 feb kl 18 Musikgudstjänst

Manskör ur Musica Sacra, Jakob Patriksson, dirigent

söndag 17 mars kl 18 Musikgudstjänst

Göteborgs Ungdomskör, Anne Johansson, dirigent

julafton 24 dec

Välkommen till en trevlig gemenskapskväll med julegröt och allsång. (50 kr). Anmälan till exp tel 031- 731 62 50 senast 11/12.

3:e advent söndag 16 dec kl 11 Ekumenisk gudstjänst i Backadalskyrkan

Obs! Tid och plats!

trettondedag jul söndag 6 jan kl 17 Mässa

Vi sjunger ut julen tillsammans med Bäckebol Vocalis. Efter gudstjänsten äter vi lite julmat till självkostnad. Anmäl dig till exp. om du vill ha jultallrik senast 28/12.

BACKA KYRKA

BRUNNSBOKYRKAN

17 julbön 23.30 julnattsmässa 11 juldagsmässa 11 mässa 11 mässa

11 samling vid krubban 23 julnattsmässa 11 högmässogudstjänst 11 förbön inför nyår 18 högmässogudstjänst 11 högmässogudstjänst

juldagen 25 dec annandag jul 26 dec söndag 30 dec nyårsafton 31 dec nyårsdagen 1 jan trettondedag jul 6 jan 11 mässa med stora & små

BÄCKEBOLS KYRKSAL

17 mässa

17 mässa

Övriga gudstjänster se hemsidan: www.svenskakyrkan.se/backa

8

Backa Upp nr 4 2012  

Advent och Jul

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you