Page 1

solna AFFÄRS

PLATS

#4 2012 59 kr inkl moms

Magasin för kontakter och affärer.

Anita Herrström Sjöberg, vd på Cepheid:

”Jag är stolt över det vi gör” OS-guld i mat för Christoffer

En promenad för affärer

Unga affärsidéer med stark energi


affärsplats solna

# 4 – 2012

3


innehåll

solna AFFÄRS

12 18 20 24 26 30 32 36

Profilen PLASTKASSETT FÖR VÄRLDSHÄLSA

foton : ulf lodin

Staden TRAFIKEN SKA FLYTA BÄTTRE Intervjun AFFÄRER SKAPAS UNDER GÅNG Företagande GRÖNA YTOR ÄR BRA FÖR FÖRETAG

20

Evenemang OS-GULD I MATLAGNING Företagande PRIS FÖR UNG AFFÄRSIDÉ

12

Besöket SAMHALL PACKAR PÅ ICA MAXI Innovation HÄR KAN IDEÉR VÄXA

24

DESSUTOM: Ledare 6 Nyheter 8-10 Krönika 38 Företagarinfo 40 Nästa nummer 43

4

PLATS

affärsplats solna

32 # 4 – 2012

#4 2012 59 kr inkl moms

Ett nytt magasin för kontakter och affärer.


affärsplats solna

# 4 – 2012

5


ledare

Solna i blickpunkten S

olna har varit ett av de allra vanligaste orden i nyhetsrapporteringen på senare tid. Det har handlat om den spektakulära invigningen av den nya Friends Arena. Men också om den sista matchen någonsin på Råsunda som spelades i Europacupen mellan Napoli och AIK. Samma kväll fyllde Swedish House Mafia Friends Arena, tillsammans fanns drygt 60 000 i publiken på de båda arenorna. På Friends Arena väntar många nya folkfester, men Råsunda rivs och här växer istället nya bostäder och kontor fram, läs mer om det i detta nummer. Solna/ Stockholm/ de fortsätter att växa på grund Uppsala är också en av en liten kassett i plast region som är på väg att bli världsledande när det gäller Life Science. Affärsplats Solna har träffat Anita Herrström Sjöberg, vd i Cepheid AB, ett av de företag som är ett steg på den vägen. Ett amerikanskt företag som sedan några år satsar på Europa. I Stora Blå på Röntgenvägen ligger huvudkontoret och även produktionen. Läs intervjun med henne om hur företaget har växt och fortsätter att växa på grund av en liten kassett i plast som ger säkra diagnoser på olika typer av infektionssjukdomar. Anita Herrström Sjöberg är stolt över att ha ett jobb som kan påverka världens hälsa till det bättre. Stolt är man förmodligen också på Innovationkontoret vid Karolinska Institutet. Hit kan människor med idéer inom Life Science vända sig för att få hjälp

solna AFFÄRS

PLATS

Magasinet för nya kontakter och affärer. #4/2012.

Redaktion: Håkan Söderberg, chefredaktör 070-548 90 87, hakan.soderberg@affarsplatssolna.se

6

affärsplats solna

# 4 – 2012

Christer Fälldin, ansvarig utgivare och reporter 070-841 75 80 christer.falldin@mdgm.se Form och layout: Anders Olow Omslagsfoto: Ulf Lodin Annonsbokning: Christer Carlson 076-555 79 53 christer.carlson@mdgm.se

att komma vidare för att idéerna ska göra nytta. Vi har träffat ett par av dem som arbetar där. Att nätverka är viktigt, det vet läsare av det här magasinet. I det här numret berättar vi om Walk and Talk som är en stark trend. Vi åkte till Barkarby och deltog i en tidig morgonpromenad, där företagare gick och bytte visitkort samtidigt. Solna Stad har också fått en ny stadsträdgårdsmästare, Lars Johansson heter han och tror att ett grönt Solna kan vara en stark konkurrensfördel för företagen. Läs om detta och mycket annat i detta späckade nummer av Affärsplats Solna. Och så får jag som redaktör passa på att önska våra läsare En riktigt God jul och Gott Nytt År. I februari är vi tillbaka med ett nytt nummer. Affärsplats Solna distribueras till alla företag i Solna och når också många andra beslutsfattare och opinionsbildare i regionen. Hör gärna av er med tips och idéer Välkommen till Affärsplats Solna. Håkan Söderberg redaktör 070-548 90 87 hakan.soderberg@affarsplatssolna.se

Tryck: Sörmlands Grafiska Distribution: Till samtliga företag i Solna stad med Posten. Publika platser i Solna. utgivare:

Partners och annonsörer:

SAS Institute, Humlegården, Norrenergi, Radisson, Karolinska Institutet, Akademiska Hus, Hufvudsta Gård, Quick Office, HLR-Konsulten, Sweco, Newsec, Arenaresor, Safebox, Sweden Arena, Solna Gate, Bohlins Fastigheter, Peak-IT, World Class.


SOLNA GATE ALL INcLuSIvE!

Solna Gate erbjuder kontor till företag med mellan 20 och 700 anställda. I servicekonceptet ingår förutom reception och konferenslokaler även en prisbelönt restaurang, gym, sporthall, pool, garage och t.o.m. biltvätt! Allt inom två minuters gångväg från närmaste t-banestation. På solnagate.se berättar våra hyresgäster om fler fördelar med huset, välkommen! www.solnagate.se

affärsplats solna

# 4 – 2012

7


nyheter omsorgsboende lyfts fram

foton : ulf lodin

n Vård- och omsorgsboendet Hallen

i Råsunda lyfts fram av Sveriges Kommuner och Landsting för sin goda vård i livets slut. Det är ett resultat av den utbildning som Solna stad har erbjudit vård- och omsorgsboende sedan 2008 och som Affärsplats Solna berättade mer i nummer 2/12. Att vårda någon som är i livets slutskede, så kallad palliativ vård, ställer höga krav på personalens kompetens. Solna har speciellt satsat på kompetensutveckling gällande vård i livets slut sedan 2008 vilket man nu kan se resultat av i svenska kvalitetsregister det så kallade Svenska Palliativregistret. – Vi vet alla att döden är oundviklig, ändå har vi så svårt att prata om den. Även för de anhöriga är det viktigt att förstå vad som sker. Det känns väldigt bra att vi i Solna kommit så långt med den palliativa vården så att de boende får ett värdigt slut säger Malin Appelgren, omvårdnadsnämndens ordförande.

solna populärt för företagsetableringar n Solna har fortsatt att vara väldigt populärt för företagsetableringar. En studie, ”Värdering av stadskvaliteter – betalningsvilja för kontor”, som har beställts av Stockholms läns landsting och utförts av konsultföretagen Spacescape AB och Evidens BLW visar att det är i huvudsak fem faktorer som bestämmer var företag etablerar sig: 1) Tillgänglighet med kollektivtrafik. 2) Modernitet. 3) Urbana verksamheter inom 1 km gångavstånd. Närhet till handel har stor betydelse. 4) Kluster, arbetande inom kontorsbranscher.

felanmälan på webben n Solnaborna kan nu direkt via webben solna.se lämna synpunkter på stadens verksamhet eller felanmälan om någonting inte fungerar på gator, i parker eller i stadens fastigheter. Synpunkter och felanmälan är en del av en rad aktiviteter som Solna stad vidtar för att utveckla kvalitetsarbetet.

8

affärsplats solna

# 4 – 2012

5) Vakanser inom området. Konsultföretagen har studerat 86 kontorsområden i länet. Studien visar att Solnas intressantaste delar är Frösunda, Haga Norra, Arenastaden, Solna Centrum och Solna Business Park och andra delar som ligger nära Sundbybergs station. Solna och Stockholms gemensamma stadsdel Hagastaden har förutsättningar att ligga bra till. Solna ligger bra till inom alla fem punkterna men sticker särskilt ut när det gäller moderna kontorslokaler.

meetagain möter Riksantivarieämbetet n Solnabaserade Meetagain vann upphandlingen av konferenstjänster för Riksantikvarieämbetet. Ramavtalet gäller två år framåt och innebär bland annat att Meetagain ska arrangera myndighetens Höstmöte, årets stora mötesplats för verksamma och andra intresserade inom kulturarvsområdet.

– Första gången vi jobbade med Riksantikvarieämbetet var för åtta år sedan, så vi känner myndigheten väl och vet att det blir ett bra och spännande samarbete, säger Caroline Knies, vd för Meetagain.


nyheter

Samtliga anmälda kockar från Görvälns Slott och systerföretaget Hufvudsta Gård Mat & Möten till Årets Kock gick till semifinal. En av dem Fredrik Persson.

framgång för hufvudstakockar n Görvälns Slott och systerföretaget Hufvudsta Gård Mat & Möten anmälde fyra kockar till Årets Kock, samtliga gick till semifinal. Senast i raden är souschefen på Görvälns Slott, Fredrik Persson. – Väldigt kul för både killarna själva och företagen med framgångarna i Årets Kock samt de utmärkelser vi har erhållit under hösten, det stärker givetvis vårt varumärke samt stoltheten bland de anställda. Att alla fyra gick vidare är helt fantastiskt, nu håller vi tummarna för någon finalplats, säger Johan Eklund, marknadschef och delägare i Görvälns

Slott AB och Hufvudsta Gård Mat & Möten. Fredrik Persson, 31 år, arbetar som souschef på Görvälns Slott i Järfälla sedan i somras. Även Robert Hedman, kökschef på Görvälns Slott och Patrik Jonsson och Anders Dahl från systeranläggningen Hufvudsta Gård Mat & Möten gick vidare till Semifinalen i Uppsala.  Juryn, bestående av ett femtontal av Sveriges främsta kockar, bedömer sedan bidragen helt anonymt.   Finalen går av stapeln den 8 februari i Stockholm.

mobila konferenser allt populärare n Enligt en sammanställning från konferens- och kongressarrangören Meetagain så har efterfrågan på mobila tjänster i samband med konferenser ökat med 75 procentenheter de senaste två åren. – Tidigare efterfrågades mobila tjänster i upphandlingar endast i enstaka fall men nu har det fullkomliges exploderat. Vi tror att det är en utveckling som gynnar konferensbesökaren, säger EwaKarin Franck, vice VD för Meetagain. – Tjänsterna skapar mer interaktiva möten och underlättar även det praktiska kring konferensen för besökaren. De mest populära mobila tjänsterna är att erbjuda konferensdeltagare möjlighet att få program, deltagarlistor och kartor direkt till mobilen via mobilan-

passade sajter och appar. Detta innebär att informationen enkelt kan uppdateras, till skillnad mot tidigare pappersutskick. Även interaktiva tjänster i samband med själva konferensen efterfrågas nu ofta. – De resurser som sparas med hjälp onlineregistrering och mobila tjänster gör att arrangörer nu kan lägga mer resurser på att öka konferensers interaktivitet, vilket i slutändan skapar en bättre deltagarupplevelse för besökarna, säger Ewa-Karin Franck.

grönt pris för vattenfalls bygge n Vattenfalls nybygge, byggt av Fabege, i Solna fick pris i kategorin EU Green Building av Sweden Green Building Awards, ett nyinstiftat pris som premierar hållbart byggande och miljöcertifiering och som nu delas ut för första gången. Sju olika fastighetsbolag prisades i kategorierna Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM och LEED. Priset, som skapats av Sweden Green Building Council, presenterades i samband med konferensen Building Sustainability Sweden 2012. – Det är första gången vi delar ut Sweden Green Building Awards, men hädanefter kommer vi att göra det varje år. De byggnader som har vunnit idag är föredömen inom branschen och priset ska sporra andra aktörer i bygg- och fastighetssektorn i sitt miljöarbete, säger Bengt Wånggren, vd för Sweden Green Building Council.

solna centrum med google maps n Nu kan du som har en Android-telefon enkelt hitta inne i Solna Centrum med hjälp av Google Maps. Tillsammans med andra publika platser som tågstationer och museum, har Solna Centrum blivit utvalt av Google att, som ett av de första köpcentrumen i Sverige, medverka i detta banbrytande projekt. Uppdatera din Google Maps Androidapp inför ditt nästa besök i Solna Centrum!

affärsplats solna

# 4 – 2012

9


nyheter humlegården ökar serviceutbudet n Humlegården Fastigheter har skrivit avtal med restaurangkedjan Fattoush för nyöppning i Solna Strand. Restaurangen etableras i fastigheten Päronet 6, på Solna Strandväg 3, och öppnar den 1 mars 2013. Under våren tillfrågade Humlegården sina kunder i Solna Strand om hur de såg på området och vilka förbättringar som önskades. Det framkom att det fanns behov av mer service, bland annat i form av restauranger. Humlegården har därför arbetat med att finna och matcha lämplig restaurangidé med rätt lokal. Valet föll på Fattoush, ett restaurangkoncept med libanesisk inriktning.

råsunda återvinns n I januari startar demonteringen av

Råsunda fotbollsstadion. Demonteringen av arenan sköts av Visio Exploatering AB och kommer att demonteras i tre etapper. Mycket av materialet kommer att återvinnas. Visio kommer inom kort släppa en webbplats där man kan följa hur demonteringen sker, tidplan, hur det nya kvarteret Lagern kommer att se ut etc.

n Ricoh är ett högst seriöst företag,

det vet vi på Affärsplats Solna. Men har man egentligen koll på hur det står till på parkeringen…?

10

affärsplats solna

# 4 – 2012

fotbollförbundet flyger skånskt n Svenska Fotbollförbundet kommer att använda Malmö Aviation som officiellt flygbolag i fyra år till. Det nya avtalet gäller till och med 2016 och för såväl dam som herrlandslag. Malmö Aviation och Svenska Fotbollförbundet har tecknat ett nytt samarbetsavtal som sträcker sig till och med 2016. Parterna har samarbetat sedan 2006 . Det nya avtalet gäller för såväl dam som herrlandslagen. – Fotboll är Sveriges största sport sett till antalet utövare och att vara en del av allt det positiva som landslagen och fotbollförbundet står för är viktigt för oss. Såväl herr som damlandslagen har påbörjat sina resor inför kommande stora mästerskap och vi ser fram emot att även fortsättningsvis vara en del av dessa resor, säger Håkan Wahlström, försäljningsdirektör, Malmö Aviation. – Vi är jätteglada för det fortsatta

samarbetet med Malmö Aviation. Vi har samarbetat länge och de är en bra partner som vi är glada att kunna använda till såväl resor inom Sverige som utomlands och vid charterverksamhet. Dessutom ser vi nästan ett av deras flygplan som vårt eget eftersom det bär våra färger, säger Mikael Santoft, generalsekreterare, Svenska Fotbollförbundet.

...och antalet resenärer ökar n Antalet resenärer som flyger med Malmö Aviation fortsätter att öka. I oktober ökade antalet passagerare på bolagets linjer med hela 6,8 procent, jämfört med samma period i fjol. Störst var ökningen på linjen Malmö-Stockholm som ökade

med hela 9 procent. Malmö Aviation fortsätter att lyfta på en turbulent marknad. Under oktober månad flög närmare 130 000 passagerare med Malmö Aviation.

Ny bok om vikings framgång n Affärsakademin (tidigare

Snart kommer en bok om Solna Vikings.

Farbror Joakim) sysslar med att på konsultbasis berätta om hur företagen ska behålla sina kunder. Men företaget har också egen bokutgivning. Och snart kommer en spännande bok för Solnaborna, nämligen ”Det luktar Solna Vikings” Anledning är att klubben varit framgångsrika länge. Basketklubben har haft framgång en i 45 år. Sedan den första SM-finalen nåddes 1967 har klubben gått till final mer än var tredje gång. Håll utkik efter boken vars tema är ”hållbar framgång”.


När du söker det personliga engagemanget Handelsbanken erbjuder både dig som privatperson och företagare ett komplett utbud av banktjänster. Kontakta oss Berätta vilka behov du har, så gör vi allt för att du ska få de tjänster och den service du behöver. Välkommen! Solna Centrum, Centralvägen 21 Tfn 08-568 421 00 Solna Strand, Solna Strandväg 1 Tfn 08-445 24 80 Frösunda, Gustav III:s Boulevard 29 Tfn 08-514 818 70

www.handelsbanken.se

ll i t a g r N d i i l b k Vi Vill bar ut Vec iNabor l k l å h h c o N e r o b iruna. a K i k N r e v l o S t pellets ragsgivare t E r . a n i ö iK f pd ko-stad våra up s med na. En e n l a o S m i m a a mhälle. n s l a e l i r s t a t l r o a a c n b e l hur Sw En natio mer hål å t t p e l e r p ö f xem ningar s ö l r Alla är e a l k c ch utve o r e k ö s eco.se w s . ? g w i d w er på w t göra för s i n v ä j n t a t l k Vad ra konsu å v m o r Läs me

affärsplats solna

# 4 – 2012

11


porträtt

– Grundutbildningen för forskare i Sverige håller mycket hög klass. Vi har också stor fördel att kunna samarbeta med Karolinska Institutet bland andra, säger Cepheid Sveriges vd Anita Herrström Sjöberg.

12

affärsplats solna

# 4 – 2012


Fantastiskt att växa i Sverige På Röntgenvägen i Stora Blå i Solna finns företaget Cepheid på två våningsplan. För bara några år sedan 60 anställda, nästa år blir det 200 och det kommer inte att sluta där. Små kassetter i plast som kan påverka världshälsan är grunden. – Jag är stolt över det vi gör, säger Cepheid Sveriges vd Anita Herrström Sjöberg.

FAKTA/anita herrström-sjöberg Ålder: 52 Yrke: vd i Cepheid AB Familj: Man och två tonårsbarn. Bor. Norra Ängby, Bromma

R

esan började 2007 då det amerikanska Nasdaqnoterade bolaget Cepheid köpte upp det svenska biotechbolaget Sangtec som i många år verkat i Sverige. Syftet med köpet var att skaffa en bas i Europa, en alternativ forsknings och tillverknings site för de diagnostiska test som är bolagets plattform. Hög kompetens, pålitlighet och snabbhet var det som avgjorde att det blev just Sverige som blev huvudkontor i Europa. – Vi blev glada när Cepheid tog över. Vi fick resurser att hålla på med det vi är bra på, säger Anita Herrström Sjöberg. Cepheid tillverkar och säljer DNA-baserade diagnostiska tester och utvecklingen affärsplats solna

# 4 – 2012 13

>>


>>

FAKTA/cepheid Cepheid är ett molekylärdiagnostiskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför molekylära system och tester. Företaget är noterat på Nasdaqbörsen i New York och huvudkontoret ligger i Sunnyvale i Kalifornien 2007 köpte Cepheid det ursprungligen svenska bolaget Sangtec. Sangtec har arbetat med forskning och utveckling inom molekylär diagnostik sedan tidigt 1990-tal och är specialiserat på kliniska tester baserade på amplifiering av nukleinsyra, PCR. Cepheid finns representerat i 60 länder.

14

affärsplats solna

# 4 – 2012

för företaget i Sverige har varit närmast explosiv. Vid övertagandet fanns cirka 60 anställda, nästa år är man cirka 200 och företaget kommer att fortsätta att växa. Anita Herrström Sjöberg, med akademisk bakgrund inom biokemi och medicin och som varit verksam bland annat som produktionsdirektör inom Sangtec, anställdes som vd.

S

edan dess har expansionen fortsatt. Vad är det för ledaregenskaper som gör att hon passar för det här jobbet? – Jag har varit med om att bygga och utveckla verksamheter tidigare. Jag tror att det är en fördel att jag har en bakgrund som gör att jag kan de här frågorna, jag vet vad som är möjligt. Och jag tror att jag är en sådan som ser möjligheter, letar efter lösningar, säger hon. Och Sverige är ett utmärkt land att växa och verka i.

– Det finns så fantastiskt mycket bra folk att anställa, vi har inga problem med det trots att vi växer så snabbt. Grundutbildningen för forskare i Sverige håller mycket hög klass. Vi har också stor fördel att kunna samarbeta med Karolinska Institutet bland andra, säger hon. Plastkassetten, som är central för verksamheten, är ett världspatent som i kombination med PCR används för att diagnostisera ett antal sjukdomar, det kan vara tuberkulos och eller andra infektionssjukdomar samt cancer. I kassetten blandas ett antal kemikalier och grunden är delar av det DNA eller RNA som är specifik för sjukdomen. Sedan behöver läkaren bara tillsätta vätskan från exempelvis ett halsprov. Därefter blandas allt och med hjälp en ljusstråle kan man snabbt och säkert konstatera om personen lider av tuberkulos om det är den sjukdomen man letar efter. – För vissa sjukdomar kan vi också utläsa vilken behandling som är lämpli-


porträtt

’’

– Det finns så fantastiskt mycket bra folk att anställa, vi har inga problem med det trots att vi växer så snabbt.

1

3

2

Steg 1: Kemikalier blandas i olika fack, grunden är det DNA eller RNA som är specifik för sjukdomen. Läkaren tillsätter vätska från exempelvis ett halsprov. Steg 2: Allt blandas och smalas upp i botten i ett fack som kan skjutas ut. Steg 3: Med hjälp av ljusstråle genom det facket kan man konstatera om en person lider av den sjukdom man letar efter,

gast. Här finns också fantastiska utvecklingsmöjligheter när det gäller alla möjliga typer av sjukdomar, säger Anita Herrström Sjöberg.

M

en det är dyrt och man vill kunna nå även de fattigare delar av världen där många sjukdomar får förödande konsekvenser, Därför samarbetar Cepheid med flera välgörenhetsfonder bland andra med Bill och Melinda Gates stiftelse. – Det är sådant som måste till för att vi ska kunna bidra i länder där fattigdomen är stor, säger hon. Anita Herrström Sjöberg är stolt över sitt jobb. – Absolut. Jag har egentligen ingen åsikt om vad andra här branschen jobbar med men det känns naturligtvis bra att syssla med något som har betydelse för att begränsa skadeverkningarna av svåra

sjukdomar i världen, säger hon. Cepheid finns med i hela processen från att forska fram nya diagnostiska tester till att tillverka kassetterna och sammanställa de ingående kemikalierna. Cepheid är ett starkt växande företag i Life Sciencebranschen, en bransch där Solna strävar efter att bli världsledande, med Nya Karolinska Universitetssjukhus och Karolinska Institutet som nav. Och Cepheids etablering är självklart rena drömmen för de ambitionerna. Ett medtechföretag som inte bara etablerar sig i Solna utan dessutom är mycket expansivt.

D

et var ifjol som Cepheid flyttade in i Stora Blå. 12 000 kvadratmeter för produktion, laboratorium, kontor och lager. Anita Herrström Sjöberg framhåller också gärna relationen till Solnas företrädare. – Vi har blivit mycket väl bemötta av

Solna kommun. Kontakterna med dem har varit smidiga och positiva, säger hon. Det är jobbet som dominerar hennes tillvaro. – Det blir mycket jobb men det är inget konstigt med det, det hör till den här typen av jobb. Genom att vi ägs av amerikaner så arbetar jag ofta mot dem så det blir lite speciella tider, säger hon med ett leende. Men det händer att det blir lite tid över till fritid också. Då får det gärna handla om ridning. – Hela familjen är intresserad av ridning. Barnen tävlar i ridsport men för mig är det en hobby. En riktigt bra vecka har kan jag hinna rida fyra timmar. På semestrarna brukar vi resa bort hela familjen. Det känns bra att komma iväg ordentligt så att man kan koppla av på riktigt, säger hon.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin affärsplats solna

# 4 – 2012 15


företagsinformation n

”Folkhälsohuset” hedrar Sveriges första kvinnliga läkare Världsledande medicinskt universitet Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Läs gärna mer på ki.se

Widerströmska huset är en kontors- och utbildningsbyggnad i korsningen mellan Solnavägen och Tomtebodavägen. Genom sin strategiska placering utgör huset en del av Campus Solnas nya norra entré. Byggnaden står på ”tomten som inte fanns”, som Sabina Granath, projektledare för Widerströmska huset på Akademiska Hus, uttrycker det. – På den här tomten fanns

Huskropparna är två parallellogram ställda bredvid varandra, sammanlänkande med en kortare byggnadskropp.

en mottagningsstation för elkraften med stora ställverk. De stod mitt på tomten och under marken gick all teknisk försörjning till hela campus. Förutsättningen från början var att det inte skulle kunna gå att bygga här, säger hon. När huset planerades och byggdes gick det under arbetsnamnet ”Folkhälsohuset”. Nu är det färdigställt och har döpts till Widerströmska

huset, efter Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström. Hon föddes 1856 i Helsingfors och blev 1884 den första kvinnan att avlägga medicine kandidatexamen vid Karolinska Institutet (KI). Fyra år senare blev hon Sveriges första legitimerade kvinnliga läkare och specialiserade sig inom kvinnomedicin och gynekologi. Därefter startade hon en

gynekologisk mottagning i Stockholm där kvinnor köade ut i trapphuset för att få träffa den kvinnliga läkaren. Widerströmska huset består av två huskroppar, en hög och en lägre del, tio respektive sju våningar. Den höga delen vetter mot Solnavägen och innehåller kontor och undervisningslokaler, liksom även resten av byggnaden. Karolinska Institutet (KI) hyr tre

Vill du också kunna rädda liv? Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst var som helst. Då behöver hjälpen finnas nära. Vi erbjuder marknadens mest sålda hjärtstartare. Den är helt enkelt snabbare, enklare och bättre. Kontakta oss så berättar vi mer. www.hlr-konsulten.se – 08-28 70 50 – Vretenvägen 12, 171 54 Solna 16

affärsplats solna

# 4 – 2012


Widerströmska huset består av en prefabricerad betongstomme där det röda teglet är ingjutet i ljus betong. foto : jean-baptiste bera

akademiska hus Bygger Kunskapssverige

fjärdedelar av Widerströmska huset, medan resterande del hyrs av Smittskyddsinstitutet. – Byggnaden planerades för att ge bättre förutsättningar för den del av universitetets verksamhet som är inriktad mot folkhälsofrågor, säger Marie Asplind, KI:s projektledare för Widerströmska huset. I de två nedersta planen finns publika utrymmen för studenter, till exempel föreläsningssalar, pentry och uppehållsytor. På de övriga planen huserar institutionerna och forskare knutna till dem. När Widerströmska huset blir klart vid årsskiftet flyttar institutionen för folkhälsovetenskap, institutionen för lärande, informatik, management och etik, samt institutionen för klinisk neurovetenskap

in, tillsammans med ytterligare hyresgäster. Tillsammans med de ovala byggnaderna i Karolinska Institutet Science Park bildar Widerströmska huset en ny entré till Campus Solna. De nya, mer storskaliga byggnaderna utmed Solnavägen annonserar campusområdet utmed Solnavägen på ett tydligt sätt samtidigt som de utgör en övergång mellan campusområdets småskalighet och de storskaliga sjukhusbyggnaderna på andra sidan, menar Sabina Granath, projektledare för Widerströmska huset på Akademiska Hus. Widerströmska huset bryter även av mot den gängse byggnadstraditionen på campusområdet genom att det inte är uppfört i tegel. Byggnaden

består av en prefabricerad betongstomme där det röda teglet är ingjutet i ljus betong. – Det ger en spännande mönsterverkan och kan också ses metaforiskt där campusområdet tränger ut i det nya. Tegelbandets mönstersättning gör att betongfasaden blir levande och upplevs olika beroende på vilket avstånd man ser den. Det blir ett intressant växelspel, säger Sabina Granath. Huset är speciellt på flera sätt eftersom det inte är rektangulärt. Huskropparna är två parallellogram ställda bredvid varandra, sammanlänkande med en kortare byggnadskropp. Långsidorna följer Solnavägens riktning, medan kortfasaderna följer Tomtebodavägens riktning. De båda

Miljöer för högre utbildning, forskning och innovation. Det är vad vi håller på med. Genom att fokusera på den akademiska världen har vi samlat erfarenheter som blir till stor nytta för våra kunder över hela landet när vi tillsammans bygger Kunskapssverige. Ett fastighetsvärde på 52 miljarder och en omsättning på fem gör oss till landets andra största fastighetsbolag. Efterfrågan på kunskapsmiljöer ökar stadigt, och med en projektportfölj på 26 miljarder går vi en minst sagt spännande framtid till mötes. Läs gärna mer på akademiskahus.se

vägarna har fått bestämma vinklarna i huset. – De vinklar som mötet mellan Solnavägen och Tomtebodavägen ger återkommer även i den invändiga utformningen av byggnaden, vilket ger spännande rumsformer, säger Sabrina Granath. Widerströmska huset har totalt 18 500 kvadratmeters byggyta, vilket ger 15 700 kvadratmeter lokalyta.

Trotsa traditionerna!

Är du trött på köandet vid de stora julborden? Boka då en julmiddag hos oss på Hufvudsta Gård Mat & Möten. Vi garanterar en middagsupplevelse där både miljö och mat är utöver det vanliga. Hufvudsta Gårds julmiddag serveras varje vardagskväll från den 30 november till 21 december. Ring oss på 08-4466430 så berättar vi mer.

HUFVUDSTA GÅRD SLOTTET 171 73 SOLNA TELEFON +46 8 446 64 30 INFO@HUFVUDSTAGARD.SE WWW.HUFVUDSTAGARD.SE

affärsplats solna

# 4 – 2012 17


trafiken

Alla kommer här fram, här fram... snart Framkomligheten i Solna ska bli bättre. Fem-tio procent kortare restid i vägnätet under rusningstrafik är ett av målen. – Vi ser det i två steg, dels det kortsiktiga perspektivet och så det långsiktiga, säger kommunalrådet Pehr Granfalk (m). Besluten om den nya trafikplanen togs i kommunstyrelsen under hösten och nu finns ärendet hos stadsbyggnadsnämnden. – Ja, de ska se i vilken ordning vi kan vidta de olika åtgärderna, säger Pehr Granfalk. Bland de mer kortsiktiga ligger att återskapa fyra körfält på Armégatan på sträckan mellan Lundagatan och Järnvägsgatan, förbättra framkomligheten på Huvudstagatan och låta Ankdammsgatan fortsätta vara öppen och trimma trafiksignalerna. En typ av åtgärder som ska hjälpa till att korta restiden och ge positiva omfördelningar av trafiken. De mer långsiktiga är att bland annat lägga Huvudstaleden i tunnel för att avlasta Solnavägen/Frösundaleden och Huvudsta. Åtgärder som ska ge kortare restider och kortare reslängder i regionen. När det gäller det långsiktiga perspektiven i kollektivtrafiken är det utbyggnad av tunnelbana till Karolinska och Solna station och en fortsatt utbyggnad av tvärbanan österut som finns på listan. Mer kortsiktigt är det bussprio i trafiksignaler, kollektivkörfält och utvidgat bussnät med fler linjer och tätare turer som ligger i ”pipen”. Man ser också över andra åtgärder som ska gynna framkomligheten i Solna. Det kan vara en bra information om kommande avstängningar, ett utökat samarbete med Trafik Stockholm och att begränsa arbeten i gaturummet så mycket som möjligt. Ett särskilt trafikproblem i Solna 18

affärsplats solna

# 4 – 2012

En särskild arbetsgrupp ska efter varje stort arrangemang se över trafikproblemen som uppstått vad det gäller biltrafik, kollektivtrafik, ja, hela logistiken.

som varit aktuellt den senaste tiden har handlat om de stora evenemangen vid Friends Arena där det uppstått trafik­-och trängselproblem före och framförallt efter. – Vi har en arbetsgrupp där det sitter folk från bland annat i stadsdelskontoret och från stadsbyggnadskontoret. Den ska Pehr Granfalk, kommunalråd. träffas nu och efter varje större evenemang för att kunna dra lärdom av vad som fungerar och inte fungerar när det gäller biltrafik, kollektivtrafik, ja, hela logistiken. För att ständigt kunna förbättra oss och vidta effektiva åtgärder, säger Pehr Granfalk. Kommunalrådet har förståelse för att de uppstår irritation i trafiken. – Ja, vi har just nu så mycket på gång. Arenastaden är ett område, Råsunda och området kring Karolinska andra. Men man kan också tänka på vilka möjligheter det här på sikt för med sig till Solna, när det gäller arbete, skatteintäkter och så vidare, säger Pehr Granfalk.

Han tycker att det är viktigt att stryka under att vägnätet inte kan dimensioneras för full framkomlighet vid alla tidpunkter på dygnet. – Det går inte att tro att allt ska flyta under de två mesta trafiktäta timmarna på dygnet. Det är inte realistiskt. Det är faktiskt också så att trafiken flyter ganska bra redan nu under en stor del av dygnet, säger han. Men med åtgärder på kort och lång sikt ska framkomligheten i Solna bli bättre.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin

Avstängning förkortar byggtiden för tvärbanan n Solnavägen är avstängd fram till hösten 2013. Bilburna besökare till Råsunda måste därför åka in via Råsundavägen vid Solna station i öster eller vid Gränsgatan i väster vid gränsen till Sundbyberg och Tulegatan. Med denna avstängning förkortas byggtiden för tvärbanan till Solna station med ett helt år.


Medicinsk forskning i storformat till Solna n En av Europas största medicinska forskningsanläggningar ska byggas vid Karolinska Institutet i nya Hagastaden. Detaljplanen för bygget av Biomedicum har klubbats av stadsbyggnadsnämnden. Biomedicum blir Karolinska Institutets toppmoderna anläggning för experimentell forskning. Här skapas en unik knutpunkt för forskning i nära anslutning till Nya Karolinska Solna. Med sina 76 000 kvadratmeter blir Biomedicum en av de största medicinska forskningsanläggningarna i Europa. – Det är en mycket viktig pusselbit i att utveckla den nya Hagastaden till ett av världens ledande områden för Life Science. Anläggningen blir ett viktigt nav som kommer att ha stor betydelse för många människors hälsa och möjligheter till ett friskare

liv, säger Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna stad. Akademiska hus investerar totalt 3,5 miljarder kronor i byggnaden. Biomedicum kommer att ligga mellan Karolinska Institutets nya aula och folkhälsohuset, i anslutning till det nya universitetssjukhuset på andra sidan Solnavägen. Forskningscentrumet kommer att bestå av laboratorier men också innehålla kontor och konferenslokaler. Detaljplanen antas slutligen av kommunfullmäktige i december. Byggstart beräknas ske i början av 2014 och inflyttning under 2018. I Solna och Stockholm utvecklas för närvarande ett av världens ledande Life Science-kluster. Hagastadens framväxt innebär sammanlagt 5 000 nya bostäder och 36 000 arbetsplatser. källa: solna.se

www.humlegarden.se • 08-678 92 00

Sisten till jobbet finns inte.

Nytt företagsregister på Solnas hemsida n Vad finns det för läkemedelföretag i Solna? Hur många eventföretag finns det? Några hunddagis? Det är en vanlig typ av frågor som kommer till anställda i Solna kommun.

Men nu är det möjligt att söka denna info själv. Gå in på solna.se, under fliken företag sp ligger en länk till Företagsregistret på höger sida.

Gamla nationalarenan blir bostäder och kontor n Detaljplanen för förvandlingen av Råsunda är klar – 700 bostäder och ett kontorshus på 19 000 kvadratmeter ska ersätta den gamla nationalarenan i Solna. Demonteringen av Råsunda kommer att påbörjas under januari 2013 och beräknas vara klar till sommaren. Detaljplanen för det nya området i Solna godkändes våren 2012. De nya bostadshusen blir sex till nio våningar höga och kommer till färg och form att ansluta till den äldre bebyggelsen Råsunda. Ett nytt kontorshus vänds ut mot Frösundaleden och nya gatustråk knyter ihop Solna centrum med gamla Råsunda. Det befintliga höghuset för kontor bevaras och låghuset som ansluter till västra läktaren görs om till kontor, butikslokaler och restauranger. I området planeras också en förskola. Förvandlingen leds av Visio Exploatering AB, ett bolag som samägs

av Peab och Fabege. Visio tillträder fastigheten den 3 december och har utsett Rivners AB till rivningsentreprenör. Råsunda fotbollsstadion kommer att demonteras i tre etapper och mycket av materialet kommer att återvinnas. – Eftersom byggnaden är relativt enkelt konstruerad går stora delar att montera isär och frakta bort bit för bit. Vi planerar att börja arbetet i januari och fram till dess jobbar vi bland annat med detaljplaneringen och information till verksamheter och boende i området, säger Ali Ranji, projektchef Visio Exploatering.

Välkommen till Solna Strand!

Med kontoret i Solna Strand har alla nära till jobbet via bil, tunnelbana, buss, pendeltåg, flyg, cykel, båt... Här erbjuder vi lokaler för både små och stora företag, med all service runt hörnet. Som vanligt ingår Humlegårdens miljöengagemang och personliga förvaltning. Ring 08-678 92 00 för mer information. Välkommen.

affärsplats solna

# 4 – 2012 19


20

affärsplats solna

# 4 – 2012


nätverkande

Walk and Talk – affärer på gång Det är en gråkall novemberdag strax efter åtta på morgonen och parkeringen utanför Ikea Barkarby är tom och ödslig. Men så dyker de upp ur dimman. En efter en kliver de ur sina bilar vid stolpe A. Det är dags för Walk and Talk, att promenera och göra affärer samtidigt. >>

affärsplats solna

# 4 – 2012 21


”Det påstås att de flesta människor har omkring 100 kontakter. Om du sedan nätverkar med 10 personer så har du tillgång till 1000 kontakter. Kontakter är bland det viktigaste som finns i affärslivet eftersom affärer sker mellan individer.” Sophia Sundberg, grundare till Ypsilon AB

>>

K lockan 8.30 är man samlade och promenaden börjar. Alla ska vara beväpnade med visitkort och man går alltid två och två eller möjligen tre om det är ojämnt antal företagare med, Eva Sundberg är en av dem som går med denna dag, Hon har tillsammans med en kollega hoppat av ett amerikanskt bemanningsföretag och bildat eget i rekryteringsbranschen. – Det går bra, det blir på en mer personlig nivå. Och det här med att promenera är utmärkt. Även om det inte alltid blir direkta affärer så får man höra med andra som driver företag, man kan få nya infallsvinklar och sådant. Hon går tillsammans med smyckes22

affärsplats solna

# 4 – 2012

konstnären Lena Risling som efter många år i it-branschen nu sadlat om för att syssla med smycken, – Jag känner förresten ett par stycken som skulle vilja ha lite jobb, Jag kan väl tipsa dem om att kontakta dig, säger hon till Eva och får ett jakande svar. Helena Frisk har nyligen startat företaget Creosa och går på Walk and Talk för första gången. – Det är spännande och ett bra sätt att skapa kontakter när man är ganska ny som företagare, konstaterar hon. Johann Tibell Gartz har företaget Monimo som har värmande produkter för barnvagnsturen eller utflykten. Bland annat en barnvagnsmuff som värmer hän-

derna utan att man behöver ha handskar att ta på och av sig hela tiden. – Jag är inte särskilt bra på att sälja in mig själv. Så på en sådan här promenad träffade jag en annan tjej, Lisa Carpevi, som sysslar med marknadsföring. Nu har jag redan tio återförsäljare för mina produkter så jag är jättenöjd, säger hon. Var tionde minut byter man partner och nya kort delas ut. – Det är bra att byta men ibland kan det bli lite stökigt eftersom många vill fortsätta att prata med den som de börjat gå med, säger han. Men de får en ny chans. Varje promenad, som pågår cirka en timme, avslutas med att man fikar tillsammans innan


man fortsätter arbetsdagen som böjt med stigar och hagar i naturen. Det var också här i Järfälla, som den första promenaden togs hösten 2011. Nu finns konceptet på ett 30-tal orter, det är på gång också i Solna. Walk and Talk drivs som ett franchiseliknande koncept och ambassadörer utses på varje ort som ska leda promenaderna. Idékläckaren heter Sophia Sundberg, Hon driver företaget Ypsilon och har gjort affärsnätverkande till sin affärsidé. Hon föreläser och har utbildningar i affärsnätverkande, mingelteknik och twitter. Walk and Talk har drygt ett år på nacken.

– Det började väl egentligen med att jag kände ett eget behov av att motionera. Och eftersom jag hade kommit på hur viktigt det var med nätverkande så låg det nära till hands. Jag började fråga folk om vi inte kunde träffas och gå istället. Vissa möten kan man helt klart ta i motionsspåret istället för på något kontor, säger hon. Och så utvecklade hon konceptet. Affärsnätverkande är överhuvudtaget en allt starkare trend. Affärsplats Solnas läsare känner väl till Solna Vikings Affärsverkstad där mellan 80 och 90 företagare träffas en gång i månaden för att göra affärer. Alltid i samband med frukost och något företag

är värd för evenemanget varje gång. Efter fyra år är intresset fortfarande mycket stort och därmed ett exempel på effektiviteten i ett affärsnätverk. Det finns en rad olika typer av nätverk. Walk and Talk är ett av dem som passar i det mindre formatet. Idag i Barkarby är man tolv personer. Det finns dock två saker som inte är så välkomna på promenaderna. Nämligen hundar och barnvagnar. – Det gäller att hålla fokus på affärerna och då funkar det där inte så särskilt bra, konstaterar Sophia Sundberg

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin affärsplats solna

# 4 – 2012 23


gröna solna

Lars Johansson, 51, är ny stadsträdgårdsmästare i Solna. Han tror att gröna ytor i det offentliga rummet kan vara en konkurrensfördel för företagare. - Att det finns gröna oaser att inta lunchen på, eller att kunna ta en promenad eller en löptur under arbetsdagen är sådant som uppskattas, säger han. Det finns forskning som klart visar att närheten till park och andra grönytor gör att människor, förutom att man använder dem mer, bidrar till större trivsel, mer harmoni och hälsa. Men det är inte bara att anlägga ytor, det handlar också om att göra dem levande anser Lars Johansson. – Ja, det ska vara aktiviteter i de här områdena. Ljusfestivalen i samband med allahelgonahelgen och Solnadagen som är varje år är sådana exempel, säger han. Till stadsträdgårdsmästarens uppgift hör att bevaka de gröna frågorna när det gäller planering och genomförande av översikts-och detaljplaner. Det finns också sådant som kan konkurrera eller till och med motverka höga ambitioner att skapa gröna ytor i det offentliga rummet. Solna växer så det knakar och trycket att få bygga nya bostäder och kontor är mycket starkt – Konkurrens från byggandet är svår och det är nog ingen tvekan om att det trycket kommer att påverka grönytorna och allt kommer inte att kunna vara som det varit förut. Men då gäller det att höja kvalitén på det som återstår eller utveckla nya ytor. Vikten av det gröna i det offentliga rummet kommer inte att minska tror Lars Johansson. – Det finns en trend i hela Europa idag att folk bor dyrare men därmed också mindre. Då ökar kraven på de gemensamma ytorna. Det blir ännu viktigare att de finns, säger han. Stadsträdgårdsmästaren är inte helt ensam i sin roll som det grönas försvara24

affärsplats solna

# 4 – 2012

Gröna ytor ger

re. Här finns också en driftingenjör som har hand om själva ”driften” av grönytorna i kommunen. – Och så samarbetar jag med andra personer som tangerar mitt område. Jag träffar ofta kommunekologen och olika planläggare bland annat, säger han. Vid intervjutillfället har Lars Johansson varit anställd i cirka sex veckor. – Jag har ägnat mycket tid åt att åka runt för att sätta mig in i hur det ser ut idag och jag tycker att det finns ganska mycket att utgå ifrån. Solna är spännande

med många olika delar av olika karaktär, säger han. Varje Solnabo har cirka 110 kvadratmeter till sitt förfogande, i Köpenhamn strävar men efter att få 25, i New York har varje medborgare 14 kvadratmeter. – Jag brukar roa mig med att ta fram sådana siffror. Det ger lite perspektiv, säger han. I grunden är Lars Johansson landskaparkitekt och har under åren också ar-


FAKTA/ lars johansson Ålder: 51. Familj: Sambo och vi har tre barn vardera. Bor: På Söder i Stockholm. Yrke: Stadsträdgårdsmästare i Solna.

fördel till företagare

betat som lärare för blivande landskapsarkitekter. I åtta år arbetade han med de gröna ytorna i Enköping och närmast kommer han från jobbet som stadsträdgårdsmästare i Uppsala. – Det var dags att göra något nytt och dessutom har jag pendlat hela tiden från bostaden på Söder i Stockholm. På Söder tänker han nog också bo kvar även om han har bytt lokaliseringsort på jobbet. – Man ska aldrig säga aldrig men jag tror att det kan ha sin fördelar att inte

bo där man jobbar. Jag är ju så att säga på jobbet så fort jag går ut på gatan här i Solna, säger han. Men att lyssna på invånarna i Solna är viktigt tycker han. – Absolut, det är mycket viktigt att lyssna både på de som bor eller har verksamhet här och det kommer jag att göra, säger han. Ett av Lars Johansson uppdrag är att upprätta en ny grönplan för Solna kommun. – Det har varit ett uppehåll på knappt

tio år utan stadsträdgårdsmästare så det finns ett behov att se över grönplanen, säger han. Hur stor makt har en stadsträdgårdsmästare? – Det är stadsbyggnadsnämnden som tar beslut men förhoppningsvis lyssnar de på mina synpunkter. Att man tillsatt en stadsträdgårdsmästare igen visar på en politisk vilja och det känns bra, säger Lars Johansson.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin affärsplats solna

# 4 – 2012 25


matmästare

Christoffer tog

OS-guld

i matlagning

Christoffer MagnussonDomeij, kökschef på SJ Service Academy, är OS-guldmedaljör i matlagning. Med laget Stockholm Culinary Team tog han OS-guld i tyska Erfurt i oktober. En insats som till och med den svenska regeringen tackar för. – Vi är inbjudna till Rosenbad och regeringen som vill tacka oss vid en ceremoni. Det känns ju väldigt roligt, säger Christoffer Magnusson-Domeij. I matlagnings-OS tävlar lag av kockar från hela världen, cirka 1 500 kockar och konditorer från 50 länder är med. Tävlingen består av två grenar: Det ”kalla bordet” och ”varma köket” Stockholm Culinary Team är ett regionalt lag och består av tolv kockar och konditorer som kommer från olika platser runt om i Stockholm. Christoffer Magnusson-Domeij är sedan 2008 coach och mentor i truppen. I Erfurt tävlade laget i kategorin ”kalla bordet”. Tävlingen går ut på att skapa ett antal rätter inom ett visst tema.

– Vi skulle göra fingerfood (smårätter), en femrätters middag, tre rätters vegetariskt och en chokladskulptur bland annat, säger Christoffer. Lagets tema var ”Moder Jord”. – Konditorerna gjorde en chokladskulptur av en kvinnokropp som utgångspunkt. I övrigt var det mycket fokus på naturlig mat och vi arbetar uteslutande med svenska råvaror, säger han. Maten görs i ordning och täcks med ett tunt lager av gelé.

– Det görs för att maten ska hålla sig under en hel dag i utställningshallen, säger han. Laget har starka meriter från tidigare. Bland annat fick de silver i OS 2006 och guld i VM 2010. Om två år väntar ett nytt VM och om fyra är det dags för OS igen. – Vi kommer säkert att vara med men vi får se hur laget ser ut, det sker ju lite förändringar mellan varven. Vad är det som gör att ni är så bra? – Jag tror att en del av förklaringen ligger i att vi har så stark sammanhållning. Vi arbetar verkligen som ett lag och det är oerhört viktigt i sådan här sammanhang. Nu väntar en träff med den svenska regeringen. – Jag vet inte vad som ska hända. Vi har fått en inbjudan och det känns bra att bli uppskattad. I övrigt är det vardagen, jobbet som kökschef på SJ Service Academy som gäller. Här anordnas konferenser och bedrivs utbildningar för olika företag från hela landet. Inte bara SJ-anställda. – Mitt jobb är att se till att de som kommer hit är mätta och nöjda och det tror jag att vi lyckas med, säger Christoffer. Jo, de flesta har nog gärna en OS-guldmedaljör i köket när man är på konferens.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin

– Jag tror att en del av förklaringen ligger i att vi har så stark sammanhållning. Vi arbetar verkligen som ett lag och det är oerhört viktigt i sådan här sammanhang. 26

affärsplats solna

# 4 – 2012


VÄRLDENS STÖRSTA LUCIATÅG LÖRDAG 15 DECEMBER KL 15.00

ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER KUNGSHOLMENS GYMNASIUM/STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM STOCKHOLM CONCERT ORCHESTRA SOLIST PHILIP JALMELID

KÖP BILJETTER PÅ FRIENDSARENA.SE ELLER VIA TICNET TEL. 077-170 70 70

ERBJUDANDE Låt dina kollegor och vänner få uppleva julstämning i stor skala. Köp 20 biljetter, få 4 biljetter på köpet, köp 30 biljetter, få 6 biljetter på köpet. Köp 40 biljetter, få 8 biljetter på köpet, osv. Pepparkaka och glögg ingår. Maila din förfrågan till luciakonserten2012@friendsarena.se.

affärsplats solna

# 4 – 2012 27


solna stad

Solna stads service till företag Stöd för företagare

Innovation är ett brett begrepp. För Solnas del handlar det exempelvis om kontaktskapande mellan näringslivet, staden och medborgare som mynnar ut i arbetstillfällen. Genom direktkontakt med lokala företag skapas nätverk som syftar till förbättrad matchning mellan människor och företag. Det är en form av innovation som hjälper oss att hålla nere arbetslösheten. pehr granfalk, Kommunstyrelsens ordförande i Solna.

n Det finns en rad aktörer som stödjer företag på olika sätt, har du koll på dem? Om du som företagare befinner dig i startfasen av ditt blivande företag och behöver rådgivning så finns NyföretagarCentrum i Solna. Där kan du få kostnadsfri rådgivning för en bra start. Sedan när man väl kommit igång utvecklas företag på olika sätt och kan ha olika behov.

Det finns flera aktörer som stöttar företag när man kommit några steg längre. Det du som företagare behöver fundera på är vart du befinner dig och vilken typ av hjälp du behöver för att ta nästa steg. Det kan handla om att utöka ditt nätverk, finansiering, tillväxtfasen etc. Länsstyrelsen har tagit fram en aktörskarta där Stockholmsregionens innovationsstödjande aktörer visualiseras (www.lansstyrelsen. se) . Titta där hur du som Solnaföretagare kan dra nytta av de ett par hundra aktörer som finns och kan stötta dig i din fortsatta utveckling.

Träffa oss n Vill du att Solna stad besöker ditt företag? För att öka dialogen mellan företagare och Solna stad gör näringslivsenheten kontinuerligt företagsbesök. Vill du ha ett besök från oss? Skicka e-post till foretagare@solna.se och vi kontaktar dig.

Här finns vi Solna stad Besöksadress: 171 86 Solna 2 28 affärsplats solna # Stadshusgången 4 – 2012

Tel. 08 - 734 20 00 Fax. 08 - 734 20 59

foretagare@solna.se solna.se


SOLNA STAD erbjuder kvalificerad och kostnadsfri service till företag som vill etablera sig och växa i Solna.

Det innebär att du som företagare alltid kan få svar på frågor om till exempel vilka områden som passar

att etablera ditt företag i, tillgången till lediga lokaler, tillstånd, rekrytering, nätverk, export och miljöfrågor.

Dags att spara lite energi hos ditt företag? Boka in ett besök från oss

Framkomlighet i trafiken i Solna n Solna växer och det finns ett stort behov av att bygga nytt samt ta hand om det trafiknät som redan finns. Trafiksituationen är en av Solnas främsta utmaningar som försvåras av stadens pågående utbyggnadsprojekt. På Solna stads hemsida solna.se under fliken trafikarbeten i Solna finns information om större aktuella gatuarbeten och trafikförändringar i Solna. Trafiksituationen i Solna påverkas även av vägarbeten i kringliggande

kommuner. Vill du ha en aktuell bild av trafikläget i Storstockholm, gå till trafiken.nu. En rad åtgärder för att minska den tid trafiken står stilla i Solna är föreslagna. De kortsiktiga åtgärderna som föreslagits för att förbättra framkomligheten kommer att resultera i att restiderna på gatunätet i Solna ska minska med upp till tio procent. Mer information om dessa åtgärder finns på hemsidan och även de långsiktiga lösningar.

n Företag och fastighetsägare i Solna erbjuds vintern 2012-2013 en energiöversyn. Under besöket kan du få tips på åtgärder hur ditt företag kan spara energi. Företag som arbetar aktivt med energieffektivisering minskar kostnaderna för energi, liksom drift- och underhållskostnader. Under energiöversynen kommer en energirådgivare på ett 1-timmes besök. Besöket mynnar ut i tips på åtgärder för att komma igång med energieffektiviseringsarbetet. Detta är gratis och ingår i den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Se: solna.se//boende-miljo/energiuppvarmning/

Vill du ha Solna stads nyhetsbrev? n Vill du som företagare hålla dig à jour med nyheter som berör dig som företagare så anmäl dig till stadens nyhetsbrev Näringslivsnytt Solna via hemsidan: solna.se/foretagare Vi utvecklar Solna tillsammans och era synpunkter är viktiga för oss.

affärsplats solna

# 4 – 2012 29


framtid

Energi och ambition i Årets unga affärsidéer De är lite nervösa. Men ambitionsnivån och energin liksom vibrerar i luften. De besöker kommunhuset i Solna för att inför en jury presentera sina affärsidéer. En ny vinnare i Årets Unga Affärsidé som instiftades 2011 ska koras. Först på plats är Sanjin Redzepagic som driver företaget Helpyard. – Min tanke är att kombinera två saker, Hjälpa folk med vardagsproblem och ge en möjlighet att tjäna extra pengar, säger han. Sanjin har 39 graders feber och efter presentationen tvingas han åka hem direkt och kan därför inte vara med när vi tar bilder. Men kanske säger det något om ambitionsnivå att han ändå gick till intervjun.

30

affärsplats solna

# 4 – 2012

Andra med höga ambitioner är Salim Nassar. Poya Salari, Niklas Edbom och Haysem Osman kör företaget Jeanpocket, och de satsar på mobilfordral. – Vi är inne i en tillverkningsfas just nu. Det är också en poäng att man på det här sätter kan återvinna jeans, säger Haysem Osman. Till vardags går grabbarna sista året på Solna gymnasium. På samma gymnasium och i samma klass finns en annan kreativ grupp, de fem tjejerna, Doie Rorisa, Jennifer

Ghasal, Mirella Malke, Berfin Tanhan och Betul Gavgacioglu. De har skapat företaget In Study och produkten är en app där man kan plocka ner instuderingsuppgifter från nätet och som riktar sig mot gymnasieelever. – Jag tror att det verkligen kan underlätta pluggandet för många och det finns många utvecklingsmöjligheter., säger Doie Rorisa som liksom sina kompisar gärna ser företagande som sin framtid. Tony Sun, Victor Ekman, Mitch Okada och Jonathan Jaginder går på entreprenörslinjen på Östra Real.


Fakta/ Årets Unga affärsidé Unga med framtidsvision. Tv överst: Victor Ekman, Mitch Okada, Tony Sun. Tv nedre: Salim Nassar. Poya Salari, Niklas Edbom och Haysem Osman. Ovan: Doie Rorisa, Jennifer Ghasal, Mirella Malke, Berfin Tanhan och Betul Gavgacioglu.

De satsar på läckra reflexer som man kan ha på cykelramen. – De traditionella reflexerna är så tråkiga så vi tror att de kommer att användas betydligt mer om de är snyggare, Vi har tagit fram lite olika varianter. Det här går ju också att utveckla till att ha på exempelvis cykelhjälmar och så vidare. För oss har det nog egentligen aldrig funnit något annat i huvudet än att vi ska bli företagare, säger Tony Sun. Juryn som bland ska bedöma utvecklingspotential och möjligheter till ekonomisk lönsamhet består av Klaus Hansen Vikström, Fabege AB, Victor Lindhall, PwC, Klas Flodmark, Handelsbanken, Erik Ageberg, Ung Företagsamhet, Åsa Bergström, Solna Stad och Pepe Herrera, Solna Ungdomscafé. Åsa Bergström som är näringslivschef i

Solna och en av dem som sitter i juryn är imponerad. – Det är så roligt att se hur väl förberedda de är och hur många bra idéer som finns. De blir inte lätt att välja bland de här, konstaterar hon. I nästa nummer berättar vi hur det gick. Vinnaren presenteras i samband med en frukostbricka i Solna Stad i december. Då presenteras också vem som blir Årets förtagare. Varje år utser Företagarna, Handelskammaren och Solna stad årets företagare i Solna. Vinnaren nomineras av företagare i Solna och presenteras vid en frukostbricka. Också om det återkommer vi i nästa nummer.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin

Solna stad, Fabege, Handelsbanken och PwC samarbetar kring priset Årets Unga Affärsidé och vinnaren belönas med 50 000 kronor, där Fabege är det företag som står för prissumman. Prispengarna ska användas för att starta ett aktiebolag eller sättas in i en redan etablerad verksamhet. Fabege ställer också upp som mentor till vinnaren i utvecklandet av företaget. PwC och Handelsbanken bidrar med rådgivning och kunskap till vinnaren och de nominerade företagen. De som kan söka utmärkelsen ”Årets Unga Affärsidé” är de som lyckats skapa en genomtänkt helhet där man bland annat visar på att man känner sin marknad och har goda möjligheter till ekonomisk lönsamhet. Företaget såväl som entreprenören eller entreprenörerna ska också ha stor utvecklingspotential. Du behöver inte ha en färdig verksamhet för att delta, det räcker med en bra idé Idén om utmärkelsen ”Årets Unga Affärsidé” i Solna väcktes av Solna stad och av Solnaentreprenörerna Sammy Ben Abla och Abdullah Jafri som själva startade företag på gymnasiet.

affärsplats solna

# 4 – 2012 31


Den som plockar ihop en matkasse har ansvar för att ingredienserna motsvarar det som står på listan och att kassen kommer till det ställe där rätt chaufför på rätt tur kan lasta den i rätt bil. 32

affärsplats solna

# 4 – 2012


Här packas mat till 700 pensionärer i Stockholm Samhall är ett rikstäckande, men för många anonymt bolag med drygt 20 000 anställda över hela landet. I Solna sköter en avdelning av Samhall packning och distribution av matkassar till pensionärer i hela Storstockholm.

Sandra Lindström jobbar på Samhall med att packa matkassar till 700 pensionärer i Stockholm.

På ICA Maxi i Solna packas hundratals olika matkassar varje dag. Att förse en matkasse enligt en förbeställd matlista är en allt större verksamhet i hela landet. På ICA Maxi är det anställda vid Samhall som varje vardag året om ser till att Storstockholms pensionärer få hem mat och andra förnödenheter. Samhall har avtalet med hemtjänsten i Storstockholm att plocka ihop och leverera matkassar till de pensionärer som inte själva kan eller orkar gå och handla. Hemtjänsten har avtalet med ICA Maxi, som levererar maten och andra förnödenheter, medan Samhall sköter packandet av kassarna samt logistiken kring dem, till exempel utkörningen till den som har beställt. – Alla bestämmer ju själva vad de vill handla, vilket innebär att vi hanterar väldigt många olika listor för att kunna packa varje enskild kasse med rätt innehåll, säger Ulf Tillberg. Han är sedan början av året

personalledare på Samhall i Solna, vilket innebär att han har ansvar för den personalgrupp som sköter matkassarna. Huvuddelen av dem är placerade inne på ICA Maxi på Svetsarvägen i Solna, medan ett fåtal som tjänstgör i kundtjänsten, sitter på ett kontor tvärs över gatan. Historiken med denna verksamhet är lite speciell. Tidigare fanns det butiker över hela Storstockholm som levererade till pensionärerna, men det var en ineffektiv organisation. För två år sedan gjordes nyordningen som gjort Samhall till en logistisk förutsättning för att alla gamla ska kunna köpa och äta det de verkligen själva vill ha. Så du menar att alla i hela stan får sina varor från ICA Maxi? – Ja, men det finns faktiskt en liten butik till, ler Ulf Tillman. Många som i hela sitt liv har handlat på Konsum, eller Coop, ville inte börja handla på ICA bara för att de inte orkade gå själva. Bland en del av dem uppstod ett ramaskri vid förändringen. ”Ska vi tvingas handla på ICA bara för att vi har blivit gamla”. – Så det blev nödvändigt med ett litet undantag. Det finns en Coop-butik på Lidingö som fungerar som affär för dem som absolut inte kan tänka sig att äta mat från något annat ställe än Coop. Det är en ständigt pågående och ibland hetsig sysselsättning att

>>

affärsplats solna

# 4 – 2012 33


Tv: Marianne Rawitscher packar LCHF-kassar för Samhall på ICA Maxi i Solna. Th: Ulf Tillberg, personalledare på Samhall i Solna.

>>

plocka ihop matvaror och andra förnödenheter till uppemot 700 personer. Samhallpersonalen hanterar en egen plocklista för varje enskild ”brukare” som den professionella termen heter. Där finns den enskildes beställning, en unik leveransadress och en i förväg bestämd tidpunkt för leverans. Den som plockar ihop en matkasse har ansvar för att ingredienserna motsvarar det som står på listan och att kassen kommer till det ställe där rätt chaufför på rätt tur kan lasta den i rätt bil. Chaufförerna och bilarna kommer från Samhalls logistikavdelning i Årsta. – Den som plockar måste också se till att varorna betalas och bokförs innan de lämnar butiken, säger Ulf Tillberg. När allt är utkört kommer listorna tillbaka från chaufförerna, registreras i systemet för att kunna faktureras varje månad. Fakturorna ställs till både brukarna och hemtjänsten. Det är det stora avtalet med hemtjänsten som bestämmer servicenivån för varje brukare. Administrationen kring matkassarna sköts av en kundtjänstavdelning som tar emot alla ordrar, hanterar kontakter med pensionärerna, både före och efter leveranser, eller då det har blivit något fel. Många ringer bara för att ha någon att tala med. På kundtjänst arbetar sex till sju personer, medan tjugo personer sysslar med att plocka i kassar. Det kan bli hetsigt, och trångt, särskilt inför viktiga helger då svenskarna äter mycket. Julen blir en påfrestning när kunderna fyller den stora ICA-butiken. Samhallpersonalen vistas ute bland ICA Maxis kunder bland hyllorna i butiken, men får också samsas med ICA:s egen personal, som förutom att sköta den stora butiken även plockar ihop ICA Maxis egna beställda matkassar. Att få en matkasse enligt en på förhand bestämd ”profil” är en växande marknad. Flera nya företag skapar ständigt nya matkassar, med nytt profilerat innehåll. Ordet ”matkasse” är ett av de nyare orden 34

affärsplats solna

# 4 – 2012

i svenska ordlistor sedan den första kassen såldes under 2008. Matkassen som begrepp ses i dag som en av Sveriges viktigare moderna innovationer, som nu sprids i hög hastighet till andra länder. Samhall på ICA Maxi tävlar på denna nya stora marknad. Ett uppdrag som nyligen tagits hem är en LCHF-matkasse som säljs av ett Göteborgsföretag. – Vi plockar ihop deras beställda matkassar varje måndag till deras kunder i Storstockholm. Vi har ju logistiken och plock- och leveranspersonalen, säger Ulf Tillman. Totalt jobbar ungefär 20 000 människor i Samhall, som är ett rikstäckande företag. Staten äger sedan mitten av 90-talet hela bolaget. Målen för verksamheten är uppsatta av riksdagen. Trots aktiebolagsformen finns inget uttalat vinstkrav med verksamheten.

Samhall verksamt inom många områden Samhalls verksamhet är mycket mer än enbart matkassar. En av de stora uppgifterna är städning, bland annat har man ett centralt avtal om att städa Max hamburgerrestauranger. Städning är en verksamhet som växer, och varje gång Samhall vinner en upphandling innebär det nya arbetstillfällen till många personer. Samhall är också ett bemanningsföretag, verksamma inte minst inom lagerverksamhet. Ulf Tillberg jobbade tidigare med bemanning inom Samhall. – Vi fungerar som vilket bemanningsföretag som helst. Vi tar kontakt med företag som behöver lagertjänster, plockning eller packning av varor, skötsel av lager och eller butiker. Bemanningsavdelningen inom Samhall har bland annat jobbat med Coop och med Bokus där man plastade böcker som levererades till olika bibliotek.

– Den får gärna ligga kring noll, eller ge en liten avkastning. Historiskt har vi nog ändå haft svårt att hålla det, säger Ulf Tillberg. De som anställs i Samhall är personer som har extra svårt att komma ut i arbetslivet. De blir hänvisade till Samhall av arbetsförmedlingen. – Det är personer med ett eller flera funktionshinder, även dem med psykiska eller utvecklingsstörningar. Det finns många prioriterade grupper, till exempel astmatiker, de med sociala störningar eller hörselskador. Personer som tillhör dessa grupper prioriteras för anställning på Samhall när arbetsförmedlingen hänvisar dem till oss. Det viktigaste målet för verksamheten är att personer som anställs vid Samhäll ska slussas ut till den reguljära arbetsmarknaden. Det uppsatta kravet är att upp till 7 procent av de anställda, sett över hela landet, ska lämna Samhall för en tillvaro på den reguljära arbetsmarknaden. – Det målet är vårt berättigande att finnas som företag. Där är vi unika, men vi lyckas inte alltid slussa så många vidare, säger Ulf Tillberg. Det finns medarbetare som arbetat på Samhall sedan 70-talet utan att gå vidare till något annat jobb. Tillberg menar att det delvis kan bero på att Samhall måste ut i verkligheten och visa upp sig som företag på ett bättre sätt. – Många har en skev bild av vad Samhall är, och de ser bara människor med ett förståndshandikapp eller någon annan funktionsnedsättning. – Men så är det inte i dag, vi har mycket personal som är utbildad. Det kan hända någonting i livet som förändrar dina förutsättningar att arbeta. Skulle någon av oss drabbas av en trafikolycka kan vi också efter en rehabilitering bli anvisade ett arbete på Samhall, säger Ulf Tillman.

n text: christer fälldin n foto: ulf lodin


När konkurrensutsatte du din företagsbank senast? Jämför gärna med oss! 2011

Ring eller e-posta mig: Stefan Månsson Kontorschef SEB i Solna 08-639 54 71 eller 070-206 10 00 stefan.mansson@seb.se

30019 Annons Konkurrensutsatt Solna 188x256.indd 1

affärsplats solna

2012-09-03 16:06

# 4 – 2012 35


affärsliv

FAKTA/ innovationskontor Karolinska Institutets innovationskontor startade sin verksamhet den 1 november 2010. Innovationskontor finns även på Uppsala universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan och Chalmers tekniska högskola. Dessutom har Karlstads universitet, Växjö universitet, Örebro universitet och Mittuniversitetet ett gemensamt innovationskontor kallat Fyrklövern.

Tor Regberg, omvärldsanalytikern Björn Forslöw och informatören Jill Jönsson är tre av dem som arbetar på Innovationskontoret.

36

affärsplats solna

# 4 – 2012

Från idé till


innovation till nytta En idé som ska förvandlas till en livskraftig innovation. För att sedan komma samhället till nytta. Det är Innovationskontorets uppdrag. – Vi talar om nyttiggörande, säger innovationsrådgivaren Tor Regberg på Karolinska Institutet. 2008 gav utbildningsdepartementet Karolinska Institutet och sju andra lärosäten i Sverige i uppdrag att bilda innovationskontor. Kontorens roll ska vara att inspirera, informera och stimulera forskare till innovationer och skapa förutsättningar för att dessa innovationer ska komma till nytta. Att vara en brygga mellan forskning, samhälle och företag, hitta olika typer av samarbeten. I sammanhanget talas det ofta om kommersialisering, att kunna gå från idé och innovation till att skapa företag och därmed få möjlighet att tjäna pengar på den ursprungliga idén. På Innovationskontoret, som startade sin verksamhet i november 2010, ser man den bilden som ofullständig. – Kommersialisering är ett för begränsat begrepp. Vi talar hellre om nyttiggörande. Det finns mycket som kommer fram och som i slutänden kommer att få stor betydelse för den enskilda patienten i vården men som man kanske inte tjänar så mycket pengar på. Därför talar vi hellre om nyttiggörande, det är mer relevant, säger innovationsrådgivaren Tor Regberg. Tor Regberg, omvärldsanalytikern Björn Forslöw och kommunikationsansvarig Jill Jönsson är tre av dem som arbetar på Innovationskontoret och som finns på plats vid Affärsplats Solnas besök. – Många av oss som jobbar här har en ganska tung akademisk utbildning, många har forskarbakgrund. Samtidigt har vi erfarenhet från företagande och den världen på olika sätt. Det är en bra

affärsplats solna

# 4 – 2012 37

>>


krönika

Innovation, logistik, och kommunikation

bland lyftkranarna…

I

nnovation, logistik, och kommunikation bland lyftkranarna… . Ja, moderna ord, samhällsnyttiga ord och framtidens substantiv eller verb på allas läppar och i alla sammanhang. Kommunikation är ett modernt grepp och var, är och förblir en framgångsnyckel för varje organisation, företag eller stad. Ett tag, för 15 – 20 år sedan ungefär, lärde sig näringslivet värdet av TYDLIG och rak kommunikation. Innan dess, under hela 1900-talet var ordet ”kommunikation” att transportera sig från a-b, men när företagaren insåg värdet av att upplysa, marknadsföra, delge eller inviga så fick ordet en annan innebörd. Företagen anställde PR-anvariga, inrättade kommunikations avdelning eller marknadsavdelning. Det gällde att dela med sig av informationen, sprida ut ansvaret till avdelningarna och individerna. Berätta vad som är på gång. Tydliggöra vad vi står för, jobbar med och strävar efter. Inom idrotten, mitt värv och min bakgård, är kommunikation minst lika viktig. Kanske viktigast av allt eftersom idrotten handlar om människor, inte kugghjul eller kokosbollar. Kommunikation inte bara mellan coach och spelare utan minst lika viktigt mellan kansli och ledare, kors och tvärs, föräldrar till barnen, barnen till ledaren, ledaren till Sportchefen. Läkaren till tränaren, tränaren till coachen och så vidare. Bästa organisation är bland annat bäst på kommunikation. Punkt slut. Rubricerade begrepp hör ihop för kommunen, företaget eller organisationen. Ordet logistik kommer

38

affärsplats solna

# 4 – 2012

från militären som har ett extremt behov att få transporter, truppförflyttningar, utrustning, persedlar på rätt plats i rätt tid. Företagen tog efter och lärde sig spara pengar genom att planera, hålla ordning och reda och maximera på det sättet vinsten.

F

ör kommunen eller staden, som exempelvis vårt kära stolta Solna, så gäller det att hålla tungan rätt i mun med både logistik och kommunikation. Svårt och hart när omöjligt att göra alla invånare glada, upplysta och väl omhändertagna. Belackare, bakåtsträvare, missnöjda innevånare eller oppositionen är av förklarliga skäl inte sena att strö salt i såren. Ibland med all rätt i världen, ibland kanske på grund av för otydlig kommunikation eller bristfällig logistik. I värsta fall det sistnämnda som inte berättas om tydligt och snabbt nog. Det är väl ingen hemlighet att det byggs extremt mycket i Solna just nu. Överallt och gigantiska projekt, allt på en gång. Lyftkranarna dominerar luftrummet vid alla infarter och logistiken är enorm. Åsikterna går isär. Staden är tydlig i sin kommunikation kan jag tycka men oavsett vetskapen om varför man sitter still i en bilkö så visst tär det på tålamod och sinnestämning. Men då brukar jag skruva upp Radio Bandit och ge ett hårdrockande perspektiv på tillvaron. Hellre lyftkranar och framtidstro än stagnation, feghet och snålheten som bedrar visheten. För den dagen, tänk tanken kära Solnabor, när Arenastaden fylls med tiotusentals arbetsplatser, Europas största köpcentrum, snyggaste arenan och bostäder. När Karolinska blir medicinskt centrum för hela Europa eller när Järvastaden växt färdigt med 15 000 boende med naturen utanför fönstret och när tvärbanan transporterar hundratusentals människor snabbt, miljövänligt och Jan Marklund Klubbdirektör Solna Vikings


>>

logistiskt, Ja, då kanske det var värt lite extra köande… Innovation är senaste uppfinningen (i dubbel bemärkelse) och modernaste ordet av dessa. Känns lite märkvärdigt att säga. Innovation, smakar bra på tungan och jag känner mig som uppfinnare Jocke i Kalle Anka när jag skryter om Solna Vikings nya grepp. Nya uppfinningar eller föreningsidé för att nå framgång, utveckling och ekonomisk trygghet. Vikings är innovativa. Vi skapar nätverk. Lyfter fram föräldrarna och hittar energi genom mångkulturell verksamhet. Innovation betyder inte bara att uppfinna en mutter som man kan skruva fast åt båda håll eller en ny affärsidé. Tänk om man skulle samla människor i ett socialt forum där alla kan träffas, gratis. En öppen bok för människor, en Facebook. Skulle kanske funka? Nej, innovation är också nytänk, modernisering eller lösningen på Solna Stads bilköer. Logistik javisst, men här gäller det att vara innovativ, kreativ och under resan gång kommunicera ut varje steg, varje uppfinning och framtidstron som skapar delaktighet, tålamod och vi-känsla.

S

olnabor, låt oss inte gnälla och skälla över lite väl mycket trafik eller några lyftkranar för vi vet vad som komma skall. Solna stadsledning såg framtiden an före Stockholm, Malmö och Göteborg när spaden sattes i jorden och Friends Arena började gro. Innovation personifierad. Företagare, hänger ni med i svängarna? Är ni fiffiga uppfinnare och ordningsamma lagerabetare? Har ni kommunicerat ut ert budskap tydligt till personalen, till kunderna och till allmänheten? Vågar ni bryta ny mark eller rullar ni på i samma trygga hjulspår? Tänker du i nya banor eller ser du ingen framtid för all snårig problemskog i vägen? Skruva då upp volymen, rocka loss och med innovativt mod är hälften vunnit… Tack för ordet!

kombination för det jobb vi ska göra, säger Tor Regberg. Innovationskontoret ska kunna kontaktas om man har en idé eller ett färdigt forskningsresultat inom lifescience-sektorn och vill veta hur man ska gå vidare. De tjänster som kontoret erbjuder är kostnadsfria. – En annan fördel med oss är att vi är oberoende. Det finns många aktörer i den här branschen som har ett bakomliggande egenintresse. Men vi är obundna, säger Tor Regberg. Rådgivningen kan handla om att ta en idé vidare till nästa steg. Den kan också handla om att uppmärksamma idéer som har begränsade marknadsutsikter. – I vissa fall kan det vara så att en idé redan finns någon annanstans eller kanske inte bedöms som konkurrenskraftig. Kan man då stanna projektet i tid frigör man resurser till forskning eller annan idéutveckling, konstaterar Björn Forslöw. Hur många som får hjälp via kontoret är svårt att kunna ge exakt besked om. – Vi har haft 100 idébärare som haft direktkontakt med oss under det senaste året. Men de stora kontaktytorna har vi via våra inspirationsseminarier. Tillsammans med våra andra utåtriktade aktiviteter når vi över 2000 personer om året, säger Jill Jönsson.

Tor Regberg.

Jill Jönsson.

Björn Forslöw.

n text: håkan söderberg n foto: ulf lodin

detta får du på innovationskontoret Kunskap och inspiration Kunskapshöjande och inspirerande aktiviteter till exempel seminarier. På hemsidan www.ki.se/innovationsoffice finns senaste nytt inom life science-innovationer och tips på seminarier, idétävlingar och anslag att söka. Rådgivning • Allmän rådgivning kring innovationsutveckling. • Patent och immaterialrättsfrågor samt avtalsfrågor • Anslagsansökningar • Nyhetsgranskningar • Kommunikationsplanering Vägledning Kontakter för att komma vidare med en idé. Lots till aktörer inom fördjupad rådgivning, affärsutveckling, finansiering, patentfrågor eller juridiskt stöd, även rena kontakter med företag.

affärsplats solna

# 4 – 2012 39


företagsinfo Solna är Sveriges mest företagsvänliga kommun. Därför är Solna mycket attraktivt för företagare. På den här sidan får du information om företagande i Solna och vart du som företagare kan vända dig i olika frågor. Mycket mer finns att läsa på solna.se.

5

skäl att etablera företag i Solna

1. Varför etablera sig i Solna? Solna är en fantastisk företagsplats. I staden finns en dynamisk marknad med över åttatusen företag i olika stor­lekar och branscher. Här finns allt från stora multi­ nationella företag till små nystartade företag och från högteknologiska företag till tjänsteföretag. Det finns många skäl till varför företagen väljer Solna. Det är nära till centrala Stockholm. Här finns bra kommunikationer, hög kompetens, moderna lokaler, en attraktiv miljö och ett rikt kulturoch idrotts­utbud. Solna rankas av Svenskt Näringsliv som Sveriges mest företagsvänliga kommun och erbjuder förstklassig kommunal service. År 2012 fick Solna utmärkelsen för femte gången i följd.

40

affärsplats solna

# 4 – 2012

2. Kostnadsfri service Solna stad erbjuder kvalificerad och kostnadsfri service till företag som vill etablera sig och växa i Solna. Det innebär att du som företagare alltid kan få svar på frågor om till exempel vilka områden som passar att etablera ditt företag i, tillgången till lediga lokaler, tillstånd, rekrytering, nätverk och export. Är du företagare och behöver service, rådgivning, kontakt eller en översikt av de tillstånd som du behöver för din verksamhet? Söker du kontakt med andra företagare eller vill veta mer vad som händer i Solna? Solna stad kan hjälpa dig med alla dessa frågor. Under sidorna om service till företag på solna. se finns all information och alla blanketter som du behöver.

3. Affärsidéer Har du en affärsidé eller en innovation som du vill göra verklighet av så att den går att sälja? Solna stad erbjuder hjälp och rådgivning för dig som vill starta företag och göra idéer eller forskning säljbara. Vi ger dig möjligheter att träffa andra företagare inom olika branscher och bidrar till aktiviteter i nätverk. Hos Nyföretagarcentrum SolnaSundbyberg kan du få hjälp och råd och någon att bolla idéer med om hur en ny tjänst eller produkt kan nå marknaden i Solna och andra marknader i Sverige eller internationellt. 4. Etableringsområden Solna är litet till ytan men har många områden med stor potential som utgångspunkt för företag som vill etablera sig i Solna. Det

är nära till det mesta och Sveriges bästa företagarmiljö. Några exempel på etableringsområden som är tillgängliga: Arenastaden, Frösunda, Karolinska institutet, Solna Business Park, Solna strand och Ulriksdal. Läs mer på solna.se. 5. Rekrytering och kompetens Solna ligger strategiskt mitt i Stockholmsregionen som är Sveriges största arbetsmarknad. I regionen finns ett stort utbud av arbetskraft i olika åldrar, med olika utbildningsnivåer och som kommer från olika kulturer. På solna. se finns ett antal bemanningsföretag och andra som kan hjälpa och bistå med rekrytering. Solna stad och Arbetsförmedlingen kan också hjälpa till. Läs mer på solna.se.


Tack! alla läsare, annonsörer och partners för ett fantastiskt år med Affärsplats Solna.

Julklapp till alla som bokar annonspaket 2013 innan tomten kommer! Utgivningsplan: Februari, Mars, Maj September, Oktober och November.

solna AFFÄRS

PLATS

Annonsbokning: 076 555 79 53

Affärsplats Solna ges ut av MDG Sales & Magazines AB, en del av MediaDrive Group AB.

affärsplats solna

# 4 – 2012 41


0 – 200 på 5 blankt Hmmm ... kan det vara så att vi är Solnas snabbast växande företag? Från starten 2007 har vi nämligen växt till över 200 anställda. Varför? Beror det på att våra befintliga kunder har blivit så nöjda att de rekommenderar oss till andra? Jovisst! Kan det bero på att alla våra konsulter är certifierade inom sina arbetsområden? Självklart! Har det haft någon betydelse att vi är snabba, flexibla och kostnadseffektiva? Absolut! Vi hjälper både stora och mindre företag med smarta och kostnadseffektiva bemanningslösningar. Hör av dig till oss du också när du ska bemanna ditt företag. PEAK – Better is always possible

Stockholm | Göteborg | Malmö

www.peak-bemanning.se PEAK_Solna_StŒende.indd 1 42 affärsplats solna

# 4 – 2012

2012-09-11 11.24


nästa nummer l Febr 2013

120601_v2.indd 1

solna AFFÄRS

2012-06-01 11:54:35

PLATS

profilen: Årets företagare är utsedd

v affärerna:

Arvid Nordquist i tredje generationen

v besöket:

SÄPO flyttar in i Ingenting Tipsa redaktionen: hakan.soderberg@affarsplatssolna.se

affärsplats solna

# 4 – 2012 43


ring 020 40 40 40

newsec.se

Kontor i solna 2 2 278 m och 756 m För dig som söker ett fint kontor på norra sidan om Stockholm. Vill du kapa kostnader, slippa biltullar, ha nära till natur och Arlanda och kunna parkera bilen utan problem, här är adressen. Öppet, grönt och luftigt runt fastigheten. Lokalerna är väldigt ljusa och har en flexibel planlösning och nya klimatinstallationer. Den mindre lokalen har tillgång till lastkaj/lasthiss för ett plocklager/verkstad. gemensam reception, café och gym finns i fastigheten. THE FULL SErViCE PrOPErTY HOUSE

Du har fem minuters promenad till Solna Centrum där det finns hela 120 butiker. Du har nära till Ulriksdal om du vill jogga på lunchen och du kan även ta dig ned till vackra Mälaren nedanför kontoret. Kunderna kan du ta till Friends Arena på evenemang eller konferens och det finns flera bra hotell i närheten som SAS radisson royal Park Hotel och Park in Solna.

Profile for Anders Olow

Affärsplats Solna #4 - 2012  

Regionalt affärsmagasin för Solna.

Affärsplats Solna #4 - 2012  

Regionalt affärsmagasin för Solna.

Advertisement