Page 1

100 I EXCLU

VIETNAM & CAMBODJA

MYTHE VAN DE MEKONG


14-daagse rondreis

VIETNAM & CAMBODJA I 101 Vertrekdata

BLIKVANGERS

t.e.m.

Ÿ De drijvende markt van Cai Rang

VC05

van 06.01.11

VC06

24.02.11

09.03.11 ☛

Culturele hoogtepunten

VC01

14.07.11

27.07.11 *

Ÿ De druk bevaren Mekong-delta per privéboot

19.01.11 ☛

Prijs per persoon op basis van: 2-persoonskamer 1-persoonskamer

VC02

06.10.11

19.10.11

Prijs*

Ÿ Erfenis van de Rode Khmer: de ‘killing fields’

VC03

11.11.11

24.11.11

Ÿ Udong: de vergeten koninklijke stad

VC04

22.12.11

04.01.12 **

Ÿ 3-daagse Angkor-beleving

VC05 VC06

05.01.12 23.02.12

18.01.12 07.03.12

per persoon op basis van: 2-persoonskamer 1-persoonskamer

Ÿ De bruisende stad Phnom Penh

- Ta Phrom: de jungle overwint

☛ voor programma, prijzen en voorwaarden zie brochure 2010-2011

- Angkor Thom: bovenmenselijke vestingstad - Angkor Wat: wonder van de microkosmos - Beng Mealea: prototype van Khmer-architectuur - Banteay Srei: kantwerk in steen

3.950 EURO 4.820 EURO

4.250 EURO 5.100 EURO

Prijs** per persoon op basis van: 2-persoonskamer 1-persoonskamer

4.550 EURO 5.400 EURO

NATUUR

minimum aantal deelnemers: 10 maximum aantal deelnemers: 18

Ÿ De palmen van de Mekong-delta

annuleringsverzekering inbegrepen zie pag. 256

Ÿ Het Tonle Sap-meer Ÿ De vlakte van Cambodja

VOLPENSION

Siem Reap cambodja

Tonle Sap

vietnam

Phnom Penh Ho Chi Minh City

Chau Doc

Can Tho


102 I EXCLU Dag 1 ANTWERPEN/BRUSSEL - PARIJS/AMSTERDAM - KUALA LUMPUR Vroege bijeenkomst in Antwerpen of op de luchthaven Brussels Airport voor vertrek per autocar naar Parijs of Amsterdam. Aansluitend nemen we de rechtstreekse lijnvlucht van MALAYSIA AIRLINES naar Kuala Lumpur. Maaltijden en dranken aan boord van de lange afstandsvluchten zijn inbegrepen.

B r u i s e n d Saigon Dag 2 KUALA LUMPUR - HO CHI MINH CITY ‘s Morgens aankomst in Kuala Lumpur en doorverbinding met MALAYSIA AIRLINES naar Ho Chi Minh City. In de voormiddag komen we aan in Ho Chi Minh City waar we onmiddellijk worden overgebracht naar het luxe vijfsterren CARAVELLE hotel, gelegen in de koloniale Saigon-buurt. Lunch in het hotel. In de namiddag vinden we sereniteit in de taoïstische tempel van de Jade Keizer. In de Chinese Cholon-wijk, steeds bruisend van activiteit, maken we vervolgens een rondrit per fietstaxi of tuk-tuk. De geuren en kleuren die ons tegemoet komen tijdens een korte wandeling doorheen deze bruisende handelswijk, brengen ons meteen in de Indochinese sfeer. Diner en overnachting in het hotel. (L,D)

4 - DAAGSE ME KONG -DE LTA B EL E V ENIS Dag 3 HO CHI MINH CITY - CAN THO Ontbijt. 's Ochtends wandelen we langsheen de Notre Dame en het art-deco postkantoor naar het Lam Son-plein. Verder zien we het vroegere Franse stadhuis, het Rex hotel, het stadstheater en het historische Continental hotel. Aan de kade beginnen we aan onze trip ‘Indochina per boot’. We varen de brede Saigon-rivier op en bereiken na enkele uren een eiland in de Mekong-rivier, waar we lunchen. We varen stroomopwaarts en verbazen ons over de drukke bedrijvigheid van kleine sampans tot overvolle laadbakken van duwkonvooien. In de namiddag merken we langs de oever de koloniale façade van het stijlvolle VICTORIA CAN THO hotel. We betrekken de kamers en kunnen even genieten van het sfeervolle kader van ons verblijf. Na het diner kunnen de liefhebbers nog vertoeven in de gezellige bar. Overnachting. (O,L,D)

DE DRIJVENDE M ARKT Dag 4 CAN THO We worden vroeg gewekt voor een originele ontbijtcruise op de 'Lady Hau', een prachtig omgebouwde rijstbark. In het ochtendlicht bereiken we de drijvende markt van Cai Rang. Deze eeuwenoude markt vindt plaats op het water en is een van de grootste in de regio. Handelaren in grote boten kopen en verkopen producten van landbouwers. Deze laatste varen in kleinere boten en prijzen hun waren aan door die aan lange bamboestokken te hangen. We dompelen ons in deze gezellige drukte onder wanneer we overstappen in een kleinere boot en ons begeven in dit handelskluwen. Langs de waterkant zoeken we ook een familie op die rijst tot noedels verwerkt. ‘s Nachts wordt reeds aangevangen met de arbeidsintensieve voorbereidingen. Zo kan overdag het zonlicht optimaal benut worden voor het droogproces van het rijstpapier. De vruchtbare Mekong-delta is ook heel rijk aan fruitplantages. Na de lunch in het hotel rijden we tussen de Mekong en haar levensbelangrijke armen, noordwaarts richting Thot Not. Tijdens een wandeling door een typisch Vietnamees ambachtsdorp worden we gevolgd door massa’s kinderen en begroet door ouderlingen langs de kant van de weg. Avondmaal en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 5 CAN THO - CHAU DOC Na een uitgebreid ontbijt varen we met onze motorboot dieper de Mekong-delta in. Ook hier gonst het van activiteit op en rond het water. Grote, in steen opgetrokken ovens verraden de aanwezigheid van tientallen steenbakkerijen langsheen de oever. Rond de middag meren we aan bij het sfeervolle VICTORIA CHAU DOC hotel, waar we lunchen. Dat Chau Doc een kruispunt van meerdere culturen is, uit zich in de verschillende religieuze gebouwen. Een eclectische mix van tempels, pagodes, moskeeën en kerken maakt deze plaats tot een merkwaardig geheel. Na de lunch bezoeken we, met kleinere bootjes, één van de vele vlottende huizen, waaronder telkens een verrassend grote viskwekerij schuilgaat. Via een smokkelkanaal bereiken we de Nui Sam-heuvel, die dienst doet als bedevaartsoord. Van hieruit aanschouwen we de meanders van de immense Mekong-delta. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

HET RI JKE CU LTURELE VER LEDEN Dag 6 CHAU DOC - PHNOM PENH Ontbijt. Na een ontspannende etappe op de rivier houdt onze motorboot halt aan de grens. We vervullen aan beide landsgrenzen geduldig de grensformaliteiten. Als we Cambodja binnenvaren, getuigen de kleurrijke tempels op beide oevers van de invloed van het Theravada boeddhisme. Kort na de middag zien we Phnom Penh, de Cambod-

jaanse hoofdstad, opduiken. We worden opgehaald aan de pier en overgebracht naar het vijfsterren luxehotel RAFFLES LE ROYAL. We betrekken onze kamers en lunchen in het mooie restaurant, geïnspireerd door Khmer, Art Deco en koloniale architectuurelementen. Een kijkje in het Nationaal Museum is een ideale kennismaking met Phnom Penh. Gehuisvest in een terracotta structuur, presenteert het ons de mooiste sculpturen van de Funan-, Chenla- en Angkor-periodes. We bezoeken de Apsara Arts Foundation, waar kansarme en weeskinderen een opleiding in traditionele Cambodjaanse dans en muziek krijgen. De meer dan honderd leerlingen, waarvan een vierde in de school woont, vergroten zo hun werkzekerheid en tegelijkertijd zetten ze een rijke cultuurvorm verder. ANDERSDANANDERS steunt dit project en bij ons bezoek zijn de leerlingen dan ook bereid ons hun kunnen te tonen. Vanavond dineren we in een plaatselijk restaurant. Overnachting in het hotel. (O,L,D) OPMERKING In de loop van deze rondreis zijn we te gast in een plaatselijk schooltje. Dit bezoek is niet mogelijk tijdens de lokale schoolvakanties.

DE ‘ KIL L ING F IEL DS’ Dag 7 PHNOM PENH Ontbijt. De recente geschiedenis van Cambodja is onlosmakelijk verbonden met de levenswandel van koning Sihanouk, die na een onnavolgbare carrière als koning, voortrekker van de onafhankelijkheidstrijd tegen de Fransen, eerste minister, legeraanvoerder, filmacteur en -regisseur, communist, partner en later vijand van Pol Pot en 'vluchteling' in China in 1993 opnieuw koning van Cambodja werd en zijn troon pas in 2004 aan zijn zoon Sihamoni afstond. Hij is nu 88 jaar oud en resideert in het Koninklijk Paleis dat wij bezoeken in combinatie met de Zilveren Pagode, genoemd naar haar vijfduizend zilveren vloertegels. In het Kien Khleang Rehabilitation Centre worden we geïnformeerd over landmijnslachtoffers, die geholpen worden door een gemotiveerd team dat kunstledematen aanmaakt. Lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we de Tuol Sleng-gevangenis, omgebouwd tot een museum over het bloedige testament van de Rode Khmer. We worden er geconfronteerd met duizenden foto's van slachtoffers, zowel Cambodjanen als buitenlanders, die hier de dood vonden in de ergste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. In Choeng Ek, de site van de beruchte 'killing fields', zien we vervolgens de trieste en macabere gevolgen van het repressieve regime van Pol Pot. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)


M Y T H E V AN DE M E K ONG : 1 4 - d a a g s e r o n d r e i s DE VERGET EN H OOF DS TAD Dag 8 PHNOM PENH - UDONG - PHNOM PENH Ontbijt. Vandaag rijden we naar Udong, de ‘vergeten hoofdstad’ van Cambodja. Deze site was het religieuze en politieke centrum voor de Cambodjaanse dynastieën tussen 1618 en 1866. We volgen een trappenpad dat zich naar boven slingert tot bij een tempel die geperforeerd is door kogelinslagen van de Rode Khmer. Verderop bereiken we tussen boeddhistische en hindoeïstische schrijnen, vier grote stoepa’s die de laatste rustplaatsen markeren van de koningen Monivong, Ang Duong en Soriyopor. De vierde, en tevens recentst gebouwde stoepa, is omringd door een terras. Hier worden we beloond met een panorama van het Cambodjaanse binnenland, een grenzeloze rijstvlakte waarin ontelbare lontarpalmen opduiken, enkel onderbroken door kleurrijke tempels en monnikenkloosters. We rijden terug naar Phnom Penh en lunchen in een plaatselijk restaurant. De Wat Phnom is gelegen op een heuveltje in het centrum en gaf de stad haar naam. In deze buurt vinden we ook nog mooie voorbeelden van Franse koloniale architectuur. Avondmaal en overnachting in het hotel. (O,L,D)

3- DAAGSE INTENSIE VE K ENNISMA K ING M ET H E T CU LT UREL E H OOG T EP UN T VAN Z UID- OOST A ZI Ë: DE GROT E ROND WEG

HOOGTEPUN T VAN EEN ONTWIKKELING VAN EEUWEN Dag 10 SIEM REAP - ANGKOR THOM - ANGKOR WAT - SIEM REAP Ontbijt. Via de indrukwekkende zuidelijke poort betreden we het heiligdom van Angkor Thom. We leren hoe de Khmer-koningen met hout, bakstenen, stuc, zandsteen, lateriet en kleitegels op sublieme wijze vorm gaven aan de boeddhistische kosmologie in deze laatste Khmer-hoofdstad. Het genie van de Khmer komt tot uiting in de stoïcijnse uitdrukkingen op de tweehonderd grote gezichten van Jayarvarman VII in de populaire Bayon-tempel. Via enigmatische structuren zoals de Baphuon, het Terras van de Leprakoning en het Terras der Olifanten, keren wij terug naar ons hotel voor de lunch. 's Middags bezoeken we het achtste wereldwonder en tevens grootste religieuze monument op aarde: Angkor Wat. Deze tempelstad verdient zijn faam als een van de hoogtepunten van menselijke culturele prestaties wat betreft grootsheid, harmonie, vormgeving, symboliek, logistiek en esthetische verfijning. Tijdens een rondgang van het complex imponeert niet enkel de immense omvang, maar eveneens het steeds wisselende kleurenspel op de honderden fragmenten van dit indrukwekkende Khmerbouwwerk. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

VIETNAM & CAMBODJA I 103 VOOR L O P ER VAN ANGKOR WAT & CI TADEL VAN DE VROUWEN Dag 11 SIEM REAP - BENG MEALEA - BANTEAY SREI - SIEM REAP Ontbijt. Deze morgen rijden we naar het Cambodjaanse platteland ten noorden van Angkor. We nemen er een kijkje bij een familie rijstboeren en leren er de lokale gebruiken kennen. Via de dorpjes Dom Dek en Popel wandelen we op een hobbelig weggetje tot bij Beng Mealea. In Beng Mealea vinden we de voorloper van Angkor Wat, die door de archeologen in haar oorspronkelijke, ongerestaureerde staat gelaten werd. Picknicklunch. In de namiddag rijden we naar Banteay Srei, een bijzonder esthetisch en detailrijk tempeltje opgetrokken in roze zandsteen. De fijne bas-reliëfs en levendige figuren charmeerden een aantal leden van de ‘École Française de l'Extrême Orient’, de belangrijkste voortrekkers van de restauratie van Angkor, dermate dat ze zelf op diefstal betrapt werden. ‘s Avonds genieten we van een sfeervol diner met traditionele Cambodjaanse ‘apsara’-dansen. Overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

H ET GROTE MEER Dag 12 SIEM REAP - TONLE SAP - SIEM REAP Na het ontbijt maken we een boottocht op Tonle Sap, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Dit meer staat via de Tonle Sap-rivier in verbinding met de Mekongrivier. Tijdens het regenseizoen keert de Mekong de stroomrichting van deze rivier om en neemt het meer maar liefst vier keer in omvang toe. Dit zorgt voor een unieke fauna

Dag 9 PHNOM PENH - SIEM REAP Ontbijt. Transfer naar de luchthaven Pochentong, voor vertrek per lijnvlucht naar Siem Reap. Bij aankomst nemen we onze intrek in het stijlvolle VICTORIA ANGKOR hotel. Lunch in het hotel. Vanmiddag bezoeken we Preah Khan. Deze tempel werd met opzet niet ontdaan van de overwoekering van ficuswortels en de omliggende jungle. Hierdoor wanen wij ons in de schoenen van de Franse archeologen die deze tempel op het eind van de 19de eeuw ‘herontdekten’. We bekronen deze dag in de intieme, sfeervolle, door jungle overgroeide parel Ta Phrom. Hier houden natuur en ruïnes elkaar in een wurggreep. Het diner nemen we in een plaatselijk restaurant in het stadje Siem Reap. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

DE BOVENMENSELIJKE DIMENSIES VAN ANGKOR Met een totale oppervlakte van 150 km2 is Angkor ongetwijfeld het meest imposante hindoecomplex aller tijden. Niemand kan met beelden of woorden de bovenmenselijke dimensies van Angkor weergeven. Hier liggen eeuwenoude tempelsteden verscholen, die een onschatbare waarde aan cultureel erfgoed huisvesten. Perfect symmetrisch opgetrokken tempelcomplexen herbergen verfijnde sculpturen van goddelijke schoonheid. Zuilen en portalen van lateriet, bekleed met zandstenen platen, zijn versierd met mythologische voorstellingen en beeldhouwwerken ter ere van goden en vergoddelijkte heersers. Op lateien, bas-reliëfs, timpanen en friezen zijn sublieme decoraties aangebracht die gracieuze danseressen en godinnen verheerlijken. Het geheel is een verzameling van verschillende groepen, die elk een andere uitstraling hebben. De 12de eeuwse Bayon-tempel is een immens bouwwerk in de vorm van een lotus. Centraal staan de gebeeldhouwde aangezichten, die in elke windrichting neerkijken op de origineel 54 kleinere torens. De koninklijke tempel van Baphuon droeg als tempelpiramide de eerste bas-reliëfs. De Banteay Srei is misschien wel de aantrekkelijkste tempel door de fijne elegante reliëfs, die in roze zandsteen werden gebeeldhouwd. Centraal prijkt de grandioze 12de eeuwse graftempel Angkor Wat, die door zijn immense afmetingen en verscheidenheid aan beeldhouwwerken het hoogtepunt vormt van Angkor. Het elegante terras, omringd met grote stenen leeuwen, leidt naar het centrale heiligdom, opgetrokken in drie niveaus. De imposante gopura’s met bas-reliëfs, verhalen episodes uit de Ramayana en Mahabharata. Een bezoek aan Angkor is dan ook een ware rondgang doorheen de mystieke godenwereld.


104 I EXCLU en flora op en rond het meer. Met een beetje geluk kunnen we de kroeskoppelikaan, de adjudantvogel of maraboe en andere ooievaars observeren. Afhankelijk van het waterniveau en de weersomstandigheden nuttigen we een picknicklunch of lunchen we in ons hotel. In de namiddag bezoeken we Les Artisans d'Angkor, een humanitair project gesteund door de Europese Gemeenschap. We volgen hoe Cambodjaanse jongeren worden opgeleid om traditionele handwerkactiviteiten verder te zetten. Na een jaar scholing keren de jongeren terug naar de dorpen, waar ze hun opgedane vaardigheid in hun geboorteplaats kunnen introduceren. Diner en overnachting in hotel. (O,L of picknicklunch,D) OPMERKING Tijdens ons verblijf in Angkor kan, onder voorbehoud van beschikbaarheid, optioneel en indien de weersomstandigheden het toelaten, een helikoptervlucht gemaakt worden. De prijs hiervan is +/-190 USD per persoon. Reservatie en betaling gebeurt ter plaatse.

Dag 13 SIEM REAP - KUALA LUMPUR - PARIJS/AMSTERDAM Na het ontbijt worden we overgebracht naar de luchthaven voor een rechtstreekse vlucht van MALAYSIA AIRLINES naar KUALA LUMPUR en doorverbinding per rechtstreekse vlucht van MALAYSIA AIRLINES Airlines naar Parijs of Amsterdam. Maaltijden en dranken aan boord van de lange afstandsvluchten zijn inbegrepen. (O)

Dag 14 PARIJS/AMSTERDAM - BRUSSEL/ANTWERPEN Bij aankomst in Parijs of Amsterdam transfer per autocar naar de luchthaven van Brussel of naar Antwerpen. Aankomst rond de middag.


M Y T H E V AN DE M E K ONG : 1 4 - d a a g s e r o n d r e i s

B elan g rijk om weten

H otels

• U vliegt comfortabel met Malaysia Airlines op de intercontinentale vluchten.

Dag 2 HO CHI MINH CITY - CARAVELLE HOTEL (*****/°°°°°)

• Deze reis verloopt volledig in volpension. De maaltijden tijdens deze reis bieden een gezonde mix van

Het Caravelle hotel is gelegen in het hartje van het koloniale Saigon, naast de Opera en op wandelaf-

Vietnamese, Cambodjaanse, Thaise, Chinese en Westerse keuken. Buiten de hotels is het aanbod

stand van de beroemde Dong Khoi-straat. Het gerenoveerde hotel is een van de hoogste van de stad en

meestal beperkt, vooral in Cambodja. • Vermits we tijdens de bezoeken aan de dorpen vaak over ongeplaveide wegen wandelen en er ook heel wat ‘trappen’ zijn in de sites van Angkor, raden wij aangepast schoeisel aan.

vanaf de bar heeft u een prachtig zicht over de steeds uitbreidende stad. De deluxe kamers zijn voorzien van alle comfort. Verder beschikt het hotel over een buitenzwembad, spa, bubbelbad en fitnesscentrum. www.caravellehotel.com

• Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. • Deze reizen worden begeleid door onze ervaren en gespecialiseerde Nederlandstalige gidsen. • Alle fooien voor lokale gidsen en chauffeurs zijn inbegrepen, alsook de luchthaven- en veiligheidstaksen, die geldig waren op 1 oktober 2010. • Onvoorziene weersomstandigheden kunnen geplande excursies geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. In dit geval wordt steeds getracht een volwaardig alternatief voor te stellen. • Per kamer ontvangt u een handige reisgids. Indien er geen Nederlandstalige reisgids voorradig is, voorzien wij een Engelstalig exemplaar. • De visumkosten voor Vietnam en Cambodja zijn niet inbegrepen.

Dag 3-4 CAN THO - VICTORIA CAN THO HOTEL (****/°°°plus) Het koloniale Victoria Can Tho hotel ligt aan de oevers van de Hau-rivier, één van de negen zeearmen van de Mekong-delta. Het is omgeven door een grote tuin en de open lobby ademt een gemoedelijke sfeer uit. In de deluxe kamers worden sierlijke traditionele Vietnamese designelementen gecombineerd met het comfort van een internationaal hotel. De badkamer is voorzien van een ligbad met douche. Een buitenzwembad, sauna, traditionele massage en een gezellige bar met darts en biljarttafel behoren onder andere tot de ontspanningsmogelijkheden. Het restaurant biedt internationale keuken, verfijnd klaargemaakt door een Franse chef. www.victoriahotels-asia.com

• Annuleringsverzekering is inbegrepen. Dag 5 CHAU DOC - VICTORIA CHAU DOC HOTEL (****/°°°) Het mooie Victoria Chau Doc hotel is gebouwd in Frans koloniale stijl en ligt aan de oevers van de Bassac-rivier, in het hartje van de stad. De iets kleinere, maar aangename superior kamers zijn voorzien van een badkamer met douche. Ontspannen kan in het buitenzwembad of in de bar met pooltafel. Liefhebbers kunnen eveneens genieten van een sauna of traditionele massage. De Vietnamese kok in het restaurant laat ons proeven van een heerlijke Vietnamese keuken. www.victoriahotels-asia.com Dag 6-7-8 PHNOM PENH - RAFFLES LE ROYAL HOTEL (*****/°°°°°) Dit exclusieve hotel is opgetrokken in een prachtig, authentiek koloniaal gebouw uit 1929 dat in 1997 volledig gerestaureerd werd door de Raffles keten tot een enorm charme hotel. De ‘state’ kamers hebben allen airco en worden uitgerust met een badkamer met ligbad en aparte douchecel. De gezellige Elephant Bar, de goede boekenwinkel en de buitenzwembaden zorgen ontegensprekelijk voor de nodige afleiding. De twee restaurants zorgen ervoor dat ‘lekkerbekken’ ook hier weer aan hun trekken komen. www.raffles.com Dag 9-10-11-12 SIEM REAP - VICTORIA ANGKOR HOTEL (*****/°°°°) Het stijlvolle Victoria Angkor Hotel is centraal gelegen tegenover de koninklijke tuinen, op wandelafstand van de oude markt. Het hotel is gebouwd in de stijl van de jaren dertig en heeft een prachtige setting, met oog voor detail. De stijlvolle superior kamers zijn voorzien van airco en van een badkamer met ligbad. Verder kan u verpozen in het buitenzwembad, het stoombad of genieten van een massage. De Europese en Vietnamese chefs zorgen ook hier voor een heerlijke keuken. www.victoriahotels-asia.com

VIETNAM & CAMBODJA I 105 (* = officiële categorie Vietnam & Cambodja /° = beoordeling AdA)

Mythe van de Mekong  

Nederlandstalige groepsreis naar Vietnam en Cambodja

Mythe van de Mekong  

Nederlandstalige groepsreis naar Vietnam en Cambodja

Advertisement