Page 1

58 I EXCLU

MAROK KO DE ATLAS VAN DE IMAZIGHEN


15-daagse rondreis

marokko I 59 Vertrekdata

BLIKVANGERS

t.e.m.

Ÿ 4x4 expeditie naar de Berbergemeenschappen

MK06

van 05.03.11

MK07

09.04.11

23.04.11 ☛

KLEURRIJK & AFWISSELEND HISTORISCH ERFGOED

MK01

03.09.11

17.09.11

Ÿ Unesco werelderfgoed: Ait Benhaddou

19.03.11 ☛

Prijs per persoon op basis van: 2-persoonskamer 1-persoonskamer

MK02

17.09.11

01.10.11

Prijs*

Ÿ De Romeinse site van Volubilis

MK03

22.10.11

05.11.11 *

Ÿ Portugese architectuur langs de Atlantische kust

MK04 MK05

10.03.12 31.03.12

24.03.12 * 14.04.12 *

per persoon op basis van: 2-persoonskamer 1-persoonskamer

Ÿ Snuisteren in de kleurrijke souks van koninklijke steden

Ÿ Weg van de ‘kasba’s’

☛ voor programma, prijzen en voorwaarden zie brochure 2010-2011

UNIEKE LANDSCHAPPEN PER 4x4 Ÿ De Ammeln vallei

3.690 EURO 4.370 EURO

3.990 EURO 4.650 EURO

minimum aantal deelnemers: 12 maximum aantal deelnemers: 20 annuleringsverzekering inbegrepen zie pag. 256

Ÿ De zandduinen van Erg Chebbi Ÿ De bergpassen van de Hoge Atlas Ÿ De Midden en Anti-Atlas

VOLPENSION

Volubilis Fès Meknès

Rabat Casablanca

Boumalne De Dadès

Marrakesh Essaouira Ouarzazate Agadir Tafraoute

Erfoud


60 I EXCLU Dag 1 BRUSSEL - CASABLANCA ’s Middags bijeenkomst in de luchthaven Brussels Airport voor een rechtstreekse lijnvlucht met ROYAL AIR MAROC naar Casablanca. In de late namiddag aankomst in Casablanca en transfer naar het HYATT REGENCY hotel. Diner en overnachting in het Hyatt Regency hotel. (D)

P ORT UGESE IN VL OEDEN L ANGS DE AT LANT ISCHE KU S T Dag 2 CASABLANCA - EL JADIDA - ESSAOUIRA Ontbijt. Vandaag volgen we een panoramische route langsheen de Atlantische kust ten zuiden van Casablanca. Naast de industriële fosfaatproductie blijven traditionele bronnen van inkomsten, zoals de visvangst, sardienenverwerking en de productie van Argania-olie, hier belangrijk. Het kuststadje El Jadida, oorspronkelijk Mazagan genaamd, werd in 1502 gesticht door de Portugezen en groeide uit tot een belangrijk bevoorradings- en handelscentrum voor schepen uit Europa en het Verre Oosten. We maken er een korte wandeling en bezoeken de ondergrondse citernes, gebouwd in gotische Manuel-stijl. Lunch onderweg. We vervolgen onze tocht langs de kust naar het pittoreske Essaouira, voorheen Mogador genaamd, dat het hele jaar door van een aangenaam klimaat geniet dankzij de passaatwinden. We wandelen doorheen de ‘Porte de la Marine’ de aangename oude haven binnen. Afrikaanse goederen die vanuit het zuiden per karavaan de Sahara hadden overgestoken, werden hier destijds verhandeld aan Europeanen. De haven kreeg dan ook de bijnaam ‘Haven van Timboektoe’ mee. De binnenstad is steeds een aantrekkingspool geweest voor kunstenaars en reizigers en ademt een ontspannen sfeer uit. Doorheen een labyrint van kleine steegjes volgen we de in traditionele ‘Haik’ gewaden gehulde vrouwen naar de grote ‘soek’. Op deze dagelijkse markt komt een waaier aan geuren en kleuren ons tegemoet. Diner en overnachting in het stijlvolle SOFITEL MEDINA & SPA ESSAOUIRA hotel. (O,L,D)

ESSAO U IRA: K R UISPU N T VAN HANDEL & CULTUREN Dag 3 ESSAOUIRA - AGADIR - TAFRAOUTE Ontbijt. We volgen de Atlantische Oceaan verder in zuidelijke richting langs spectaculaire kliffen, inhammen en surfgebieden. Onderweg passeren we dorpjes die door lokale hippies “surfer’s paradise” en “Banana village” werden gedoopt. We nemen het middagmaal in de haven van Agadir. We banen ons vervolgens per 4x4 een weg doorheen het indrukwekkende Anti-Atlasgebergte naar de prachtige, door weelderige palmen begroeide vallei van Tafraoute. Met wat geluk merken we hier de Barbarijnse

valk of lammergier op. De kleurengloed van de granieten bergkammen, die de vallei omringen, evolueert van oker naar rozerood naarmate de zon aan kracht inboet. Diner en overnachting in LES AMANDIERS hotel in Tafraoute. (O,L,D)

DE BER BERGEM EENSCHAPP EN VAN DE A MMELN VALLEI

rokko. Lunch in het hotel. De Franse schilder Jacques Majorelle liet in de jaren twintig een prachtige, Moorse villa bouwen in de zogenaamde “Ville Nouvelle” van Marrakesh. Eromheen werd een grote tuin aangelegd met laurier, hibiscus, bamboe en talloze palm- en cactussoorten. Couturier Yves Saint-Laurent liet het pand en tuin een aantal decennia later zorgvuldig restaureren. Hierna gaan we op zoek naar het erfgoed van de Saadische prinsen, die vanaf de 16de eeuw een periode van voorspoed brachten. De architectuur van hun praalgraven en mausolea getuigt van hun verfijnde culturele bagage. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 4 TAFRAOUTE - AMMELN VALLEI - AGADIR Ontbijt. We dalen de granieten talud af waarop ons hotel is gebouwd. Op een geïsoleerde plaats in de rotswoestijn schilderde de Belgische monumentale kunstenaar Jean Vérame een formatie van opeengestapelde grote ronde rotsen in blauw, rood en paars. Het landschap heeft hierdoor, ondanks het feit dat de kleuren intussen ietwat vervaagd zijn, nog steeds een bijzondere en surrealistische uitstraling. Met onze 4x4 jeeps banen we ons een weg naar prehistorische tekeningen op bizarre rotsformaties. Vandaag maken we kennis met de berberculturen van het Anti-Atlasgebergte. Van de zes stammen zijn het vooral de Ammeln die onze aandacht krijgt. De naar hen genoemde vruchtbare, met olijf- en amandelboomgaarden bedekte vallei, herbergt een 25-tal dorpjes, die vooral door oudere mensen, kinderen en in het zwart gehulde vrouwen worden bewoond. De mannen, die gewiekste handelaars zijn, hebben zich in de specerijenhandel gespecialiseerd en verspreiden zich over het hele land. Wanneer zij voldoende opbrengsten hebben verzameld, keren ze terug naar hun heimat en bouwen er comfortabele huizen. We leren het dagelijks leven van deze gemeenschap beter kennen in het mooi gelegen Oumesnat, waar sommige woningen al meer dan drie eeuwen bewoond worden. Lunch in het hotel. In de namiddag bewonderen we de wisselende kleurschakeringen van het woeste Anti-Atlasberglandschap, waar de 2360 m hoge Jebel Lekst-berg het landschap domineert. Tijdens onze afdaling naar het bekken van de Soes-rivier kondigen sinaasappelbossen en olijfboomgaarden aan dat Agadir niet meer veraf is. We dineren en overnachten in het ATLANTIC PALACE HOTEL. (O,L,D)

DE SAADISCH E PRINSEN VAN MARRAKESH Dag 5 AGADIR - MARRAKESH Ontbijt. Tijdens onze route naar Marrakesh maken we kennis met het westelijk gedeelte van de Hoge Atlas. Op enorme domeinen worden hier groenten, suikerriet en andere gewassen geteeld die later hun weg naar Europa vinden en voor heel wat tewerkstelling zorgen. Tegen de middag rijden we de stadsmuren van Marrakesh zelf binnen en nemen we onze intrek in het centraal gelegen LE MERIDIEN N’FIS HOTEL. Van hieruit ontdekken we twee dagen lang het culturele en religieuze epicentrum van zuidelijk Ma-

Dag 6 MARRAKESH Ontbijt. Het 19de eeuwse Bahia-paleis omsluit een mooie binnentuin met cipressen, jasmijn- en sinaasappelbomen. Vlakbij wandelen we het Dar Si Saïd-paleis binnen, dat nu plaats biedt aan een museum met historische artefacten. We houden halt bij de Koutoubia-moskee, een 12de eeuws Almohadisch heiligdom dat model heeft gestaan voor de Giralda-kathedraal in Sevilla. Een bezoek aan Marrakesh zou niet compleet zijn zonder een duik in een van de talloze souks, die hun gelijke in de Maghreb niet kennen. De veelheid aan kleine stalletjes en ateliertjes zijn ingedeeld volgens de koopwaar die er wordt gesleten. Lunch in de stad. In de namiddag genieten we van wat vrije tijd om gebruik te maken van de faciliteiten van het hotel, of om wat rond te kuieren in de binnenstad. Het centraal gelegen Djemaa el Fna-plein is het gezellige kloppende hart van Marrakesh. Naast handelaars van medicinale planten, noten en kleding kan men hier ook slangenbezweerders aan het werk zien en waarzeggers raadplegen. Diner met muzikale begeleiding in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

U NESCO WEREL DERF GOED: AI T BENH ADDOU Dag 7 MARRAKESH - AIT BENHADDOU - OUARZAZATE Na het ontbijt trekken we de Hoge Atlas in. Deze machtige bergketen is met haar toppen van meer dan 4000 m de hoogste van Noord-Afrika en vormt een natuurlijke barrière tussen de zuidoostelijke woestijngebieden en het vruchtbare hinterland. Berbers moesten hier dan ook vaak slag leveren met nomadenstammen die belust waren op de waardevolle weidegronden. Dit leidde tot het optrekken van versterkte bouwwerken of ‘ksars’ op strategische plaatsen. We nemen onderweg een kijkje in een versterkte graanopslagplaats. De weg die we nemen, werd door de Fransen in de jaren twintig aangelegd en slingert zich over de Tizi-n-Tichka-pas. Na de lunch bezoeken we een van de meest bekende voorbeelden: Ait Benhaddou. Met haar spectaculaire ligging tegen een zandstenen heuvel, deed deze mooie ksar en haar groepering van okerkleurige kasba’s vaak dienst als filmlocatie en werd terecht geplaatst op de lijst van Unesco werelderfgoed. We vervolgen onze tocht naar Ouarzazate, onze eindbestemming, waar we het befaamde


DE A T L AS V AN DE I M A Z IG H EN : 1 5 - d a a g s e r o n d r e i s filmmuseum bezoeken. Films als ‘Gladiator’, ‘Jewel of the Nile’, ‘Babel’, ‘The Living Daylights’, ‘Lawrence of Arabia’ en ‘The Mummy’ werden opgenomen in een van de lokale filmstudio’s. Diner en overnachting in het BERBERE PALACE hotel. (O,L,D)

P ER 4 x4 DOOR DE H OGE ATL AS Dag 8 OUARZAZATE - TELOUET - OUARZAZATE Ontbijt. We ruilen onze bus vandaag in voor 4x4 voertuigen om dieper door te dringen in de Hoge Atlas. We zetten koers over bergwegen naar afgelegen berberdorpjes. In Telouet vinden we de ruïnes van de kasba van Al-Thami el-Glaoui, de pasja van Marrakesh. Omdat hij de trouw aan zijn sultan geruild had voor de kant van de Fransen, werden zijn bezittingen later verdeeld en raakte zijn residentie hier in verval. Zijn leengoed strekte zich uit over een prachtige vallei, waar de palm-, olijf- en vijgenbomen weelderig tierden dankzij de vruchtbare bron van de Wadi Ounilla. Omwille van de geïsoleerde ligging is het berberbestaan hier sinds eeuwen haast onveranderd gebleven. Lokale lunch. Na deze avontuurlijke uitstap in een prachtig decor, keren we terug naar Ouarzazate, maar niet zonder een ommetje te maken naar de Finnt-oase. Terug in het Hotel, genieten we van de faciliteiten die dit hotel te bieden heeft. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

DE ‘ROAD O F TH E K AS BA’S ’ Dag 9 OUARZAZATE - BOUMALNE DE DADÈS Ontbijt. Het wordt een mooie rit vandaag. We volgen de zogenaamde ‘Weg van de Kasba’s’ die ons meevoert in noordoostelijke richting langsheen enkele van de mooiste kasba’s van het land. Sommige worden nog deels bewoond of staan in verbinding met private woningen. Rond het dorpje Skoura werd door Sultan Yacoug el-Mansour een palmbos aangeplant. Elders vinden we dan weer vijgen-, olijf- en granaatappelbomen, berken en tamarisken, alsook amandel- en walnootbomen. Lunch in het XALUCA DADÈS hotel, waar we ook onze intrek nemen. In de namiddag maken we een uitstapje doorheen de vallei van de Dadès, een vruchtbaar groen lint dat zich tussen rotspartijen slingert en waarboven gieren en adelaars zweven. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

K LE U RRIJ K E WOES T I JNERVARING Dag 10 BOUMALNE DE DADÈS - ERFOUD Na het ontbijt zetten we koers in oostelijke richting. Onderweg bezoeken we de spectaculaire Todra-kloof met loodrechte wanden tot bijna 300 m hoogte. Tegen de middag

marokko I 61


62 I EXCLU komen we aan in het stadje Erfoud, gelegen in het randgebied van de Sahara. Na de lunch gaan we per 4x4 voertuigen naar de bijzondere zandduinen van Erg Chebbi. Dit onwezenlijke landschap bestaat uit duinen die tot 250 m hoog zijn en zich uitstrekken over een gebied van 30 km². De eenzaamheid van dit gebied is indringend. De zonsondergang tovert de duinen om in een subtiel kleurenspel. We dineren met zicht op de zandduinen en daarna overnachten we in het KASBAH HOTEL XALUCA. (O,L,D)

Dag 11 ERFOUD - FÈS Na het ontbijt beginnen we aan een flinke rit naar het noorden. Onze eindbestemming vandaag is de historische stad Fès, gelegen tussen de Midden Atlas en het Rif-gebergte. We laten de mooie landschappen van het Atlasgebergte aan ons voorbijglijden, banen ons een weg doorheen de Ziz-vallei en lunchen onderweg. Vruchtbare wadi’s wisselen elkaar af met palmbossen en later ook met steeneik- en cederwouden. De berbercultuur maakt stilaan opnieuw plaats voor stadjes waar de Franse invloed te merken is. We strekken ook even de benen in Ifrane, dat tevens een bekend Marokkaans skigebied is. We dineren bij aankomst in Fès in het SOFITEL PALAIS JAMAÏ hotel waar we eveneens overnachten. (O,L,D)

H IS T ORIS C H WERE L DER F GOED F ÈS Dag 12 FÈS Ontbijt. De ommuurde stad Fès, gesticht in 789, is het spirituele en religieuze hart van Marokko en wordt door de Unesco als werelderfgoed bestempeld. We starten onze verkenning van de ‘Fès el-bali’ medina met een wandeling doorheen de kleine straatjes van dit gezellige labyrint. Een bezoek aan de bekende leerlooiers staat ook op het programma. De imposante Zaouia van Moulay Idriss II is een van de meest vereerde heiligdommen van Marokko. Lunch. De 14de eeuwse madrasa van sultan Abou Inan bestaat uit een moskee met preekstoel en minaret maar ook een Koran school en internaat. We bewonderen de verfijnde architectuur en ornamentele kunst van dit complex. Tijdens de verdere verkenning van de binnenstad passeren we een van de typische kopersmeden en de Joodse wijk, die in de buurt van de Bab Boujloud-poort te vinden is. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

H E T ROM EINSE VO LUB I LIS Dag 13 FÈS - VOLUBILIS - MEKNÈS - FÈS Ontbijt. Mauretania Tingitana was ooit deel van het Romeinse Rijk. Het epicentrum van deze graanproducerende regio was de antieke stad Volubilis. Wanneer we doorheen de

ruïnes van deze uitgestrekte site wandelen, merken we naast de bekende triomfboog en resten van de basilica ook alledaagse zaken op als baden, ovens, winkels, oliepersen en aquaducten. Enkele mooie mozaïeken brengen de antieke tijden terug tot leven. Voor we lunchen, maken we eveneens een fotostop met zicht op Moulay Idriss, de laatste rustplaats van Idriss I, die de eerste islamitische dynastie stichtte in Marokko. De stad wordt gekenmerkt door haar helderwitte muren en ligging in een mooi landschap op enkele rotspartijen. De namiddag wordt gewijd aan de verkenning van de stad Meknès. De 45 km lange stadsmuren met mooie stadspoorten omringen een gezellige medina, die we te voet bezoeken. We houden zeker halt in het mausoleum van Moulay Ismaïl, met zijn harmonie van fraaie mozaïeken, tegelwerk en stucco ornamenten die onder andere in de grafkamer een mooi esthetische ervaring bieden. We keren terug naar Fès en dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DE NECROPOLIS VAN CHE LLA Dag 14 FÈS - RABAT - CASABLANCA Ontbijt. Op weg naar Casablanca houden we halt in de officiële hoofdstad van Marokko, Rabat. Ook hier zijn Romeinen actief geweest, stellen we vast bij een bezoek aan de opgravingen in de Merenidische necropool van Chellah. We treden er binnen doorheen een indrukwekkende Almohadische poort. De enige bewoners zijn tegenwoordig de ooievaars die er zich op de minaret hebben genesteld. In het koninklijk paleis in Rabat bevinden zich talrijke kantoren evenals het Hooggerechtshof, het ministerie van religieuze zaken en zelfs een heuse renbaan. Het complex wordt niet opengesteld voor bezoekers; toch loont het de moeite om het gebouw ook van de buitenkant van wat dichterbij te bestuderen. We bezoeken eveneens het Mausoleum van Mohammed V, die verantwoordelijk geacht wordt voor de Marokkaanse onafhankelijkheid. Lunch in Rabat. In de namiddag reizen we verder naar Casablanca. We nemen opnieuw onze intrek in het HYATT REGENCY hotel en maken vervolgens een verkennende wandeling. Voor het diner kiezen we ‘Rick’s Café’, geïnspireerd op de filmklassieker Casablanca. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 15 CASABLANCA - BRUSSEL Na het ontbijt worden we overgebracht naar de luchthaven. Onderweg maken we een stop aan één van de bekendste moskeeën wereldwijd: de Hassan II moskee. Vervolgens rijden we verder naar de luchthaven van Casablanca voor een rechtstreekse lijnvlucht met ROYAL AIR MAROC naar Brussels Airport, waar we in de late namiddag aankomen. (O)


DE A T L AS V AN DE I M A Z IG H EN : 1 5 - d a a g s e r o n d r e i s

B elan gr ijk om w eten

marokko I 63

H otels

(* = officiële categorie Marokko /° = beoordeling AdA)

Dag 1, 14 CASABLANCA - HYATT REGENCY (nvt/°°°°°)

Dag 10 ERFOUD - KASBAH HOTEL XALUCA (nvt/°°°°)

landschappen en bevolking. De nadruk van deze reis ligt op zuidelijk Marokko en haar berbercultuur.

Het Hyatt Regency hotel is gelegen in het commerciële hart van Casablanca op wandelafstand van de

Dit unieke hotel werd volledig opgetrokken in traditionele stijl en is daarom volledig geïntegreerd in het

Om deze goed te leren kennen, wordt regelmatig overgestapt in terreinvoertuigen.

promenade langs de oceaan. De stijlvolle kamers beschikken over het meest moderne comfort. Het hotel

landschap en de omgeving. De kamers beschikken over het meest moderne comfort. Er zijn restaurants,

beschikt over squashcourts, een spa, een Marokkaanse hammam, fitnesscentrum en buitenzwembad.

boutiques, een buitenzwembad, tennisveld en spafaciliteiten.

www.casablanca.regency.hyatt.com

www.xaluca.com

de meeste maaltijden genomen in de hotels. Andere maaltijden worden verzorgd door geselecteerde

Dag 2 ESSAOUIRA - SOFITEL MEDINA & SPA ESSAOUIRA (nvt/°°°°°)

Dag 11-12-13 FÈS - SOFITEL PALAIS JAMAÏ (nvt/°°°°°) - NIEUWE KEUZE

lokale restaurants. Er wordt steeds getracht zoveel mogelijk variatie in de maaltijden aan te bieden.

Dit charmante Sofitel hotel is gelegen aan de Atlantische Oceaan op een schitterend zandstrand en toch

Dit prachtige luxehotel is opgetrokken uit Moorse en Arabische bouwstijlen en dateert uit 1879. Vanuit

Er wordt wel regelmatig tajine en couscous geserveerd, maar deze wordt steeds op een andere manier

op wandelafstand van de medina. De inspiratie voor de architectuur werd gevonden in de typische Marok-

het hotel heeft u adembenemende uitzichten over de medina. De sfeervolle kamers zijn voorzien van alle

klaargemaakt en bevat variërende ingrediënten.

kaanse Riad. De kamers, die warme kleuren uitstralen, beschikken over alle moderne comfort. Het hotel

modern comfort. Het hotel beschikt over 3 restaurants en een bar. U kunt ontspannen in het buiten-

beschikt over meerdere restaurants, een bar, openluchtzwembad en spafaciliteiten.

zwembad, bubbelbad, sauna of fitnessruimte.

www.sofitel.com

www.sofitel.com

• Marokko is een prachtige reisbestemming met een boeiende combinatie aan architectuur, cultuur,

• Voor de rondreizen tussen oktober en maart dient men er rekening mee te houden dat warme kledij van pas komt, zeker in de gebergtes. • Deze rondreis verloopt op basis van volpension. Om zeker te zijn van de hygiëne en kwaliteit, worden

• Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. • Alle reizen worden ter plaatse begeleid door een ervaren gespecialiseerde Nederlandstalige reisleid(st)er. • Alle fooien voor lokale gidsen en chauffeurs, alsook luchthaven- en lokale taksen die geldig waren op 1 oktober 2010, zijn inbegrepen. • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijk wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig

Dag 3 TAFRAOUTE - LES AMANDIERS (nvt/°°°) Dit eenvoudige hotel, gelegen op een granieten heuvel in het centrum van Tafraoute, is een goede uitvalsbasis om de vallei van de Ammeln te verkennen. De kamers beschikken over alle nodige comfort. Het hotel beschikt over een restaurant en buitenzwembad. www.hotel-lesamandiers.com

mogelijk te volgen. • Per kamer ontvangt men een praktisch reishandboek. Indien er geen Nederlandstalig exemplaar beschikbaar is, voorzien wij een Engelstalig reishandboek. • Annuleringsverzekering is inbegrepen.

Dag 4 AGADIR - ATLANTIC PALACE (nvt/°°°°plus) Dit hedendaags luxehotel reflecteert de stijl van een Zuid-Marokkaanse medina in haar architectuur. De kamers beschikken over modern comfort. Er zijn meerdere restaurants en bars aanwezig. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en uitgebreide spamogelijkheden. www.atlanticpalace-agadir.com Dag 5-6 MARRAKESH - LE MERIDIEN N’FIS (nvt/°°°°°) Dit moderne hotel is gelegen in het centrum van Marrakesh. Dankzij de mooie Andalusische en verlichte tuinen rondom het hotel biedt het toch een zeer aangename en verrassend rustgevende sfeer. Heel wat artiesten zorgden voor de smaakvolle aankleding. De kamers bieden alle moderne comfort. Er is een uitgebreide spa, fitnessclub en buitenzwembad, evenals tennisvelden en meerdere restaurants. www.lemeridien.com Dag 7-8 OUARZAZATE - BERBERE PALACE (nvt/°°°°) Het Berbere Palace hotel is een vaste waarde in Ouarzazate. De architectuur is geïnspireerd op de kasba’s. De zachte woestijnkleuren omringen ons in dit luxueuze hotel. De kamers beschikken over alle moderne comfort. Het hotel heeft uitgebreide faciliteiten waaronder restaurants, een groot buitenzwembad, bar en een spa. www.berbere-palace.com Dag 9 BOUMALNE DE DADÈS - XALUCA DADÈS (nvt/°°°°) De unieke ligging van dit hotel, op 1612 m hoogte en met zicht op de Dadès-vallei draagt bij tot een bijzondere ervaring tijdens ons verblijf. De kamers zijn gedecoreerd met Afrikaanse artisanale voorwerpen en beschikken over alle moderne comfort. Dit hotel in kasba stijl beschikt over een fitnessruimte, buitenzwembad en bubbelbad. www.xaluca.com

/ADA_EXCLU_MAROKKO_def  

http://www.andersdananders.be/2011-2012/pdf/EXCLU_def/ADA_EXCLU_MAROKKO_def.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you