Issuu on Google+

MAN GLEMMER ALDRI FØRSTE GANGEN. alt kan gå galt.


Det er aldri enkelt å gjøre noe for første gang. Enten det gjelder sport, forhold, renhold, arbeid, samliv, tv-titting eller andre utfordringer livet har å by på må man alltid øve for å bli en mester, og å lage julemiddagen er ikke et unntak. Stuffing er julens kokehåndbok for deg som skal ta jomfruturen inn på kjøkkenet denne julen. Her kan du lære å lage både kalkun og ribbe, og for deg som er glad i noe godt, pepperkaker.


ALT KAN GÅ GALT


NÅR SVOREN ER SPRØ, ER ALLTING GODT! Ikke mange norske hjem står foruten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba, steg for steg.

Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (oppned) under, slik at ribba er litt høyere på midten

(da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå “blåser” ribba seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien, la asjetten ligge og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.


Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre som forklart over, mot slutten av steketiden.

Hva drikker man til ribbe? Øl og akevitt er selvskrevent til ribbe. Noen liker å drikke mørke og kraftige juleøl, men det blir for krafttig for de fleste og man vil helst bruke plassen i magen til julematen fremfor drikkevarer. Man kan også drikke rødvin. Be gjerne ekspeditøren på Vinmonopolet gi deg en god anbefaling.

vil ha stekesjy. Server derfor begge deler. Det krever ikke stor innsats, og du vil mest sannsynlig angre om du ikke gjør det. Hvis du er uvant med å lage saus, er det viktig at du begynner forsiktig med tilsmaking, slik at du ikke ender opp med å måtte starte på nytt. Bruk sukkerkulør til slutt for å få den mørkere brun.

La ribba hvile i 20 minutter, slik at kjøttsaften “setter seg” og du får en saftig og god ribbe. Da får du også god nok tid til å ta en dusj så du blir pyntet og klar til festmåltidet.

Alkoholfrie drikker som passer godt til ribbe er eventuelt eplemost, farris eller alkoholfri øl. Pass på å ikke servere øl som er for mektig/mørkt, da får gjestene mer plass i magen til den gode deilige ribba du har laget.

Tilberednings tips: Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.

Passende tilbehør for ribbe er surkål/ rødkål, poteter, sjysaus, julepølse, medisterkaker, svisker eller annet artig tilbehør. Ribbe er gammel tradisjon så bruk tradisjonelt tilbehør.

Noen bruker bare stekesjy og noen vil ha saus til. Dersom du skal ha mange stort selskap er sjansen for at noen blant gjestene vil ha saus, og at noen


En flott, helstekt kalkun gjør stilig entré i det den kommer seilende ut fra kjøkkenet og inn på festbuffeten. På en enkel måte er den alltid like velkledd for anledningen og blir som vanlig raskt festens midtpunkt.

Beregn 500 g kalkun per person. Er mange av gjestene unge voksne med god matlyst, bør man legge på til 600g per person. Med andre ord trenger du en kalkun på 6 kilo til et selskap med 10 personer med god matlyst. Skal du ha flere gjester enn det er mat til på én kalkun, kan du steke en kalkun ekstra eller supplere med noen marinerte kalkunbryst. Tining av en kalkun tar et par døgn For eksempel bør du da ta ut nyttårskalkunen din fra fryseren i løpet av 29.12. Kalkunen bør tines på et kjølig sted, helst i kjøleskap eller kjølerom. Hvis kjøleskapet er helt fullt må kalkunen settes i det kaldeste rommet man har. Forvarm ovnen til 160°. På denne måten slipper du å vente på at ovnen skal bli varm nok for å steke kalkunen, og du få dermed tid til alle de andre tingene som skal forberedes til selskapet.

innmatsposen, som ligger inne i hulrommet, tas ut og kokes til kraft etter at kalkunen er tint. Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig. Av sjyen kan du lage en saus helt fra bunnen av etter oppskrift eller du kan bruke den gode kraften i stedet for vann, dersom du pleier å lage saus fra pose. Steketiden varier avhengig av vekt. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler 1/2 times steketid per kilo. Det vil si at en kalkun på 6 kilo trenger 3 timer i stekeovnen ved160 °C. Er den fylt, bør man plusse på 1/2 - 3/4 time på steketiden. Pass på å ikke steke for lenge.

SKAL DET VÆRE KALD ELLER VARMKUN?


Saftigst kjøtt får du ved å steke fuglen bare til den er akkurat gjennomstekt, og ikke noe mer enn det. Mange tror at kalkunen blir saftigere når du fyller den med stuffing, men dette er nok bare en myte. Har du mulighet for å kjøpe en fersk kalkun, bør du slå til! Fersk kalkun gir helt klart det aller beste resultatet. Server gjerne kalkunen litt lun. I motsetning til mye av den andre julematen, må ikke kalkunen serveres glohet. Se på den som en overdimensjonert kylling. Alt det andre tilbehøret som saus og poteter serveres helst rykende varmt. Et godt, praktisk råd er derfor: Stek kalkunen ferdig før du går i dusjen! Da slipper du å være redd for å søle fett på festklærne dine, og kalkunen får den hviletiden den har godt av før oppskjæring. Dekk den eventuelt til med litt aluminiumsfolie og legg et tykt håndkle over. Slik holder den seg passe lun i to-tre timer.

Passende drikke til kalkun er ikke vansklig å finne. Når det gjelder vinvalg bør vi ta mer hensyn til tilbehøret enn til fuglen, den passer til alt. Be gjerne ekspeditøren på Vinmonopolet gi deg en anbefaling. Best veiledning får du sikkert om du styrer unna det verste julerushet. Som alkoholfritt alternativ kan man gjerne servere farris eller eplemost. Dessertvalget bør være egnet for å lage i store porsjoner. I tillegg er det en fordel at så mye som mulig kan forberedes og gjøres klart. Karamellpudding er alltid velegnet som en selskapsdessert, fordi flere former kan stekes samtidig og den lages ferdig på forhånd. Forberedelser gjøres tidelig. Desserten burde tilberedes ferdig på forhånd, og det gjør igenting om bordet er dekt tidlig. Jo mer som er forberedt, dess bedre tid får du til å kose deg med matlagingen.

Sausen kan du gjerne lage ferdig dagen før selskapet. Uansett hvordan du har laget sausen; den har godt av å bli tilsatt den gode stekesjyen som du får i langpannen etter at kalkunen er ferdig stekt. Serveringstips: For å gjøre serveringen enkel kan kjøttet på den ekstra kalkunen eller kalkunbrystet skjæres opp i skiver og anrettes rundt den hele kalkunen. Har du ikke stort nok fat kan du gjerne kle en langpanne eller en treplate med aluminiumsfolie. Et slikt ”hjemmelaget” fat blir for tungt å sende rundt bordet, men er godt egnet på en buffet.


3 PÅ GATA I Norge feirer de aller fleste jul, men ikke alle har samme forhold til denne høytiden. Hva vil fem helt tilfeldige personer svare på våre nokså tilfeldige spørsmål angående juletiden.

1. Hva synes du om Grandiosa’s storsatsning på julepizza som innholder ribbe og sossis.

4. Hvis du var den fjerde vise mann, hva ville du gitt Jesusbarnet?

2. Hvis du skulle gitt nissen noe annet en julegrøt hva skulle det være?

5. Julenissen er død, hvordan døde han?

3. Hvis julenissen ikke bor på nordpolen, hvor ville han bodd?

6. Hvem tar over jobben etter nissen er død? 7. På låven sitter nissen med sin…?


1 2 3 Anita (38)

Jostein (21)

Jesper (25)

1. Dét er ingen pizza for meg! 2. havrekjeks kanskje

1. Forferdelig, synes ikke man skal spise pizza i julen

1. Hvis folk vil spise grandis på julaften så er det helt greit

3. Hawaii, i sin hawaiitruse

2. En epleting, eplepai kanskje

2. Ølpølse, det er digg ass

4. Man kan leve lenge på dadler

3. Sverige

3. Hauketo så klart

5. Pakkeleveringssjokk

4. Sannheten

6. Julenissens kone

5. Faller ut av vognen

4. Abonnement på aftenposten så kunne han bli vis han også

7. Havrekjeks

6. julemor

5. Sleden må ha styrtet

7. Lutefisk

6. FRP, for de vil gi penger til alle 7. Juleøl


LEK MED MATEN


Glad i pepperkaker? Slik lager du det: Bland sirup, sukker og smør i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Trekk kasserollen til side og avkjøl blandingen. Rør inn fløten. Tilsett mel og krydder og bland det hele godt. Deigen må være ganske fast for ikke å flyte ut under steking. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig til neste dag. Kna deigen godt, kjevl ut og lag figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i 8-10 minutter. 1 1/2 tsmalt ingefær 500 gsmør 3 tsbakepulver 1/2 tsmalt nellik 6 dlsukker 20 dlhvetemel 1 1/2 tspepper 5 tskanel 3 dllys sirup 3 dlfløte


fotograf

Lars Martin Bøe redaktør & grafisk design

Anders Bakken kilder

matprat.no kakeprat.no


Stuffing