Page 1Illustrator

Nr. 17 » August 2008

side 7

Jakob Kramer

side 10

Animationsskolen Jakob

Stegelmann side 22 Læs også om: De nyeste film » Den nyeste musik » Test af »tegn selv bøger«


2

KA-POW K N O F P Dette nummer af A-zone står i tegneseriens tegn. For hvorfor er det lige, at tegneserier er fede, og hvordan laver man i det hele taget tegneserier? Du kan bl.a. læse om Viborg Animationsskole, hvor kreativiteten får frit spil og eleverne lærer at tegne og animere. A-zone har også mødt illustratoren Jakob Kramer, der fortæller om, hvordan man kan leve af at tegne og giver gode råd, hvis du har en lille tegner i maven.

MC er også vild med tegneserier og superhelte; Læs om hans fascination af manden med de røde gummistøvler (Superman) på side 16-17. Du kan også læse om Jakob Stegelmann, der i næsten tyve år har stået bag programmet »Troldspejlet« på DR1. Som altid finder du også sidste nyt om koncerter, musik og film - god læselyst!

Ansvarshavende:

Mia Krog » Andelskassen

Redaktion:

Mia Krog » Andelskassen • Christoffer Skov » Andelskassen • Martin R. Pedersen » Andelskassen

Øvrige skribenter: MC & DJ Thykier Art Director:

Jakob Worm-Leonhard » Andelskassen • Mikael Hostrup Thomsen » Andelskassen

Udgiver:

Andelskassen

Tryk:

Digisource A/S

Forsidefoto:

»Fiktive superhelte« tegnet af Jakob Kramer Hero


Af: M artin Rask Foto : 20t Pede h Ce rsen ntur y Fo x og S

andr

ew M etro

nom

e

3

Tegneserier på FIlm Hollywood elsker tegneserier. De kulørte striber med deres sprudlende fantasi, vilde action og gode historier egner sig utrolig godt til det store lærred, og special effects giver filmmagerne mulighed for at skabe universer, der er lige så fantastiske som i tegneserierne. Helt tilbage i 1936 kom den første film med tegneserie-helten Flash Gordon (som kom til at hedde Jens Lyn på dansk). Siden har især de to tegneserie-giganter, Marvel Comics og DC Comics leveret en stadig strøm af superhelte, der har fundet vej til det hvide lærred. Og det vrimler stadig med super-helte film i biografen. Denne sommer har


4

budt på både »Ironman«, »Hulk« og en ny Batman-film, der sprængte alle skalaer, både hvad angår fantastiske anmeldelser og enorm indtjening.

Den mørke ridder og drengen fra helvede Lige nu kan du opleve to film i biografen, som udspringer af tegneserie-universet. Efterfølgeren til hit-filmen fra 2006, »Batman Begins«, hedder »The Dark Knight«. Batman fortsætter sit arbejde med at rydde op i underverdenen i den dystre storby, Gotham City – men denne gang står Batman over for den ondeste af alle ærkeskurke, Jokeren. I en tidligere Batmanfilm var det den store karakterskuespiller Jack Nicholson, der spillede Jokeren,

SpotZone

så Heath Ledger havde noget at leve op til, da han påtog sig rollen som Batmans ærkefjende. Det viste sig, at han klarede rollen meget bedre, end nogen havde regnet med. Faktisk gør han det så godt som Jokeren, at mange nu gætter på, at den afdøde skuespiller har gode chancer, når Oscar-statuetterne skal deles ud til næste år. Hvis han vinder, bliver det første gang i mere end 30 år, at en Oscar uddeles posthumt, altså til en skuespiller, der er død. Batman hører sammen med Superman og Spiderman til de mest populære superhelte. Men efterhånden har også de mindre kendte figurer fået deres egne film – det gælder fx Hellboy, som er en spøjs anti-helt. Den første Hellboy-film er fra 2004, og opfølgeren »The Golden Army« har dansk premiere 5. september. Hellboy er en stor, rød

Tegneserier på FIlm


dæmon - hans højre hånd er granitagtig og efterstræbes af alskens overnaturlige væsener som en hurtig vej til ødelæggelse. Han blev kaldt til jorden i de sidste dage af Anden Verdenskrig af nazisterne som et forsøg på at vende krigens gang, men har vendt ryggen til alle de kræfter, der trækker ham mod mørket. I stedet kæmper han på det godes side, og i »The Golden Army« skal han endnu engang redde verden.

Superhelte på høje hæle Der er ikke helt så mange af dem – men både Jennifer Garner, Halle Berry og Jessica Alba har portrætteret forskellige superheltinder. Halle Berry har både

spillet den hvidhårede »Storm« i X-Men filmene, og så var hun »Catwoman« i en ret sølle film, der vist kun kan huskes for det afslørende katte-kostume. Catwoman er egentlig en skurk fra Batman-universet, men hun fik altså sin egen film. Det samme gælder »Elektra« med Jennifer Garner i hovedrollen – filmen er en slags efterfølger til »Daredevil«, og den er heller ikke noget at skrive hjem om. Større succes fik Jessica Alba som Sue Storm eller Den Usynlige Kvinde i både »Fantastic Four« og to’eren »Rise of the Silver Surfer«. Hun spiller én af fire astronauter, der alle får superkræfter, efter de har været udsat for radioaktiv stråling I rummet. Jessica Alba er også kendt for en anden »tegneserie-film«, Sin City, som er gået hen og blevet lidt af en nyklassiker.

Film på vej Marvels og DC’s tegneserier er et overflødighedshorn af spændende historier, og der er mange flere endnu at tage af. I de kommende år

SpotZone

5


Tegneserier på FIlm

kan vi fx lære Wolverine fra X-men filmene bedre at kende, når han får sin helt egen film. Det er selvfølgelig Hugh Jackman, der spiller rollen som Jærven med knogler og kløer af stål.

6

Et andet superhelte-projekt, der er i støbeskeen lige nu, handler om Thor – en figur, der er bygget over vores egen nordiske gud. Marvels tegneseriefigur minder dog ikke ret meget om den Thor, vi fx kender fra Valhalla som en hærdebred, hidsig mand med stort rødt skæg. Marvels Thor er køn og lyshåret. Derfor gætter mange også på, at det er Brad Pitt, der skal spille ham på film.

SpotZone

Besøg Mar Comics på vel DC nettet

Både Marve l og DC Co mics har flotte og ri gtigt spæn dende hjemmesid er, hvor du kan læse en masse om alle fig urerne – o samtidig k g an du også se trailere fra filmen e:

www.mar www.dcc

vel.com

omics.com


er Skov Hero Af: Christoff kob Kramer trationer: Ja us Ill • ro He Foto: Eneli

7

»Min stil er ret

y n o o t car

«

Det kræver talent, hårdt arbejde og ikke mindst kreativ sans at arbejde som illustrator. A-zone har besøgt Jakob Kramer Hero, der lever af at tegne. De fleste af os har tegnet kruseduller og forgæves forsøgt at få vores streger til at ligne noget – bare nogenlunde! Det kræver noget helt andet, hvis man vil leve af at tegne. Det kan Jakob Kramer Hero tale med om – han er nemlig professionel illustrator og lever af at skabe billeder på papir.

»Jeg laver mange forskellige illustrationer. Det kan være alt fra at designe en maskot, at illustrere hvordan man samler et produkt eller lave illustrationer til plakater og børnebøger. Engang imellem laver jeg også animationer,« fortæller Jakob Kramer Hero, der har levet af at tegne i de sidste otte år.

SpotZone


»Min stil er ret cartoony med bløde kurver og store øjne, så jeg bliver oftest hyret til at lave figurer, som skal være nuttede eller på anden måde have appeal.« Jakob er fx også manden bag Andelskassens maskotter Money Bunny og Klara Kanin.

øvelse gør mester

8

Jakob startede med at tegne i folkeskolen, og siden da har han været bidt af en gal blyant. »I skolen var billedkunst mit yndlingsfag. Da jeg blev 16 år, brugte jeg en del tid på at øve mig i at blive bedre til at tegne ting »så det ligner«. Efter gymnasiet gik jeg på en højskole, hvor de havde en animationslinie, og bagefter fortsatte jeg på Animationsskolen i Viborg. På et tidspunkt fik jeg så mange opgaver, at jeg besluttede mig for at lave mit eget firma og blive tegner på fuld tid.« Antallet af opgaver svinger meget, men Jakob har ca. 10 opgaver om måneden. Og spørger man Jakob, er der ingen tvivl om, at alle kan lære at tegne: »Tegning og illustration er efter min mening et håndværk, som man lærer ved at tegne, tegne og tegne. Efterhånden bliver man bedre og får mere erfaring, så man bliver hurtigere til at lave en god komposition eller tegne et bestemt motiv.«

Computeren er vigtig Jakob bruger computeren til at færdiggøre sine tegninger, og derfor er det en meget vigtig del af arbejdsprocessen.

SpotZone

Processen 1. Thumbnail. Først tegner jeg en meget hurtig og grov skitse, som bruges til at finde ud af, hvordan de forskellige dele kan placeres på tegningen eller hvordan figuren skal stå. Skitsen er ret lille - det er derfor, den kaldes en thumbnail.

2. Skitse. Når jeg har fundet ud af, hvordan figuren skal stå, skitser jeg den. Det er en del lettere, når jeg allerede har lavet en thumbnail. Jeg bruger lyseblå blyanter, som ikke så let tværer ud. Det gør, at jeg kan rentegne direkte oven på skitsen uden, at det kan ses, når jeg scanner tegningen. 3. Rentegnet tegning. Jeg rentegner med almindelige (ikke for hårde) stiftblyanter. Det gør det muligt at viske ud, hvis en streg skulle blive skæv. Herefter scanner jeg tegningen i Photoshop og justerer kontrasten, så tegningen bliver fuldstændig sort/hvid uden gråtoner. 4. Grundfarvelagt tegning. Her har jeg fyldt farve på de forskellige dele af figuren for at se hvilke farver, som passer sammen.

5. Skyggelagt tegning. Når alt er o.k., skyggelægger jeg figuren. Det foregår med airbrushværktøjet i Photoshop.


»Selve skitse- og tegneprocessen foregår i hånden med papir og blyant, men så snart, der skal farvelægges, bruger jeg næsten altid computeren. Det er også meget rart, for hvis jeg kommer til at lave en fejl, kan jeg altid fortryde; det er lidt sværere, hvis man arbejder med akvareller,« fortæller Jakob. »Jeg bruger programmet Photoshop, som er meget godt til efterbehandling af tegninger. Det er halvdyrt at anskaffe sig, men heldigvis findes der også flere billigere og gratis programmer, hvis man har lyst til at eksperimentere med farvelægning på computeren.«

Fleksibelt job At være tegner er et fleksibelt job: Kontakten med kunderne foregår over nettet og telefonen, så alt arbejde kan laves hjemmefra. »Det er meget fedt på den måde selv at kunne bestemme, hvornår man holder fri, og hvornår man arbejder, men det kræver selvfølgelig også, at man er i stand til at tage sig selv i nakken, når der er noget, som skal laves,« siger Jakob. Som illustrator er det vigtigt hele tiden at have ideer til, hvordan man kan lave sine tegninger. »Jeg har efterhånden fået opbygget en del erfaring med at lave billedkompositioner. Når jeg går i gang med en tegning, laver jeg altid det, der kaldes en »thumbnail«. Det betyder tommelfingernegl på engelsk og kommer af, at der er tale om en meget lille og hurtig skitse af det motiv, jeg vil tegne. På den måde kan jeg lynhurtigt

prøve forskellige kompositioner af, indtil jeg finder en opsætning, som ser godt ud. Først derefter går jeg videre til selve skitsen.«

Vil du vaere illustrator? Hvis du går og tænker »Jeg kunne egentlig godt tænke mig at leve af at tegne«, så tjek lige Jakob Kramer Heros fire gode råd først: 1D  er findes rigtig mange forskellige teknikker og retninger – derfor gælder det om at finde ud af, hvad du er speciel god til. Og så dyrke dit talent. 2 Du skal ikke regne med at kunne leve 100 % af dine tegninger fra den ene dag til den anden. Så det er en god ide med et eller andet halvtidsjob i begyndelsen. 3 Hold styr på økonomien: Som illustrator ved man aldrig rigtig, hvor mange opgaver man har og dermed hvor mange penge, man tjener. 4 Når man arbejder som illustrator er det vigtigt at have en overskuelig hjemmeside: Det er næsten gratis reklame, og efterhånden som du laver flere opgaver er der flere og flere, der linker til dig. På den måde får man flere og flere opgaver. Du kan besøge Jakob Kramer Heros hjemmeside på www.jakobkramer.dk.

9


Af Martin Rask Pedersen Foto: The Animation Workshop

10

Det er ikke

magi

På The Animation Workshop i Viborg kan man tage en statsanerkendt og SU-berettiget uddannelse som tegnefilmsskaber. Animation er meget mere end tegneevner, lyder det fra studierektor Morten Thorning. Den rødhårede pige kravler ud af maven på den gråbrune robot, hun er ved at bygge. Med tilfreds mine lader hun blikket glide op ad den massive konstruktion, der er langt større end hende. Sikkerhedsbrillerne sidder oppe i panden, som pigen går hen til kontrolpanelet, der med røg og damp skal sparke liv i robottens stål og tandhjul. Hun skruer op for dampen. Håndtaget presses i bund. Lyset tændes langsomt i robottens øjne… De fleste har nok gættet, at scenen ikke er virkelig. Et kig på billederne her på siden har nok også gjort det klart for de fleste, at der er tale om en tegnefilm, og så ryger

U-Zone

tankerne i retning af USA, Disney eller Dreamworks. Men faktisk er filmen »Girl and Robot« lige så dansk som H.C. Andersen. Den er lavet i Viborg. På The Animation Workshop, hvor den er det afsluttende bachelorprojekt for fire studerende. - Målet for skolen er at gøre de studerende lige så dygtige som animatorerne på de amerikanske tegnefilmsstudier. For at komme ind i branchen skal man virkelig kunne sparke r**, og udfordringen for os har derfor hele tiden været at få uddannelsen til at spille bedst muligt sammen med branchens krav, fortæller


Morten Thorning, leder af The Animation Workshop – eller animationsskolen i Viborg, som den ofte – lidt forenklet – betegnes. Bøger og tegneserier med titler som »Samurai From Outer Space«, »Gøngehøvdingen« og »The Illussion of Life: Disney

»Du skal kunne tegne

sindssygt godt« The Animation Workshop er stedet i Danmark, hvis man vil uddanne sig til animator. Det betyder, at der er stor søgning, og langt fra alle ansøgere bliver optaget. Da der senest skulle optages elever på bacheloruddannelsen på The Animation Workshop søgte 140 personer ind. 50 blev optaget. Optagelsen sker på baggrund af indsendte tegninger. - Du skal kunne tegne sindssygt godt for at komme ind, fastslår Morten Thorning og fortsætter: - Men vi har naturligvis ikke noget imod folk, der er vidende og nysgerrige. De to evner er enormt vigtige, og jo mere livserfaring jo bedre.

Animation« står side om side med bøger om Leonardo da Vinci og grundlæggende principper for animation på hylden bag Morten Thorning. En rundtur på skolen understreger ligeledes, at animation og tegnefilm har mindst lige så mange arme som blæksprutten i den stop-motion film, der for tiden indspilles i et af lokalerne. Og at animation også er hårdt arbejde. - Tidligere, når der kom en ny Disney-film, bragte TV2 altid et dokumentarprogram om skabelsen af filmen. Programmerne begyndte hver gang med en kraftig mand, der pegede på et tegnebord og sagde »This is where the magic begins«, men det har ikke noget med magi at gøre. Animation er matematik, kunst, psykologi, musikalitet, samarbejdsevne og meget mere, understreger Morten Thorning med begejstring og entusiasme i stemmen.

Rum-aber og kaffekopper Lidt magisk føles skolen nu alligevel. På væggene hænger illustrationer fra egne og andres produktioner, og næsten uanset, hvor man drejer blikket hen, falder det på tegninger, man har lyst til at studere nærmere. Et sted hænger skitserne til en tegnefilm med en rum-abe. Et andet sted udkastet til en 500 siders tegneserie. Et tredje sted… Tomme sodavandsflasker og kaffekopper illustrerer, at Morten Thorning har ganske ret, når han beskriver skolen som et sted, hvor der arbejdes 24 timer i døgnet. Her er ingen spor af skoletræthed. Tværtimod er det som om en kreativ energi fylder rummene. - Vi er til for de studerendes skyld. Skolen skal skabe et rum, hvor de studerende er så kreative, så kropslige og så nysgerrige

U-Zone

11


som muligt. Vi bruger kun gæsteundervisere, og de hentes fra animationsvirksomheder i hele verden. Det er med til at motivere eleverne, at underviserne eksempelvis kommer fra Pixar eller Dreamworks, fastslår Morten Thorning.

Fra marginaliseret til nøglefærdighed

12

I løbet af de 20 år, The Animation Workshop har eksisteret, har den udviklet sig fra et aktiveringsprojekt for ledige til blandt andet at tilbyde en SU-støttet uddannelse og endvidere være anerkendt af danske og udenlandske animationsvirksomheder. Samtidigt er markedet for animation blevet udviklet.

- Animation er gået fra at være en marginaliseret kunstart til en nøglefærdighed i oplevelsesøkonomien. Branchen udvidede sig til det tredobbelte for nogle år siden, fordi computerspilsbranchen begyndte at bruge animatorer, og i fremtiden vil animatorer også blive brugt i mange andre brancher. Allerede nu ser man det for eksempel i sundhedssektoren, lyder det fra Morten Thorning, der ikke er bleg for at påtage sig en stor del af æren for udviklingen i den danske animationsbranche. »Den danske udvikling på området har været meget afhængig af os«.

The Animation Workshop The Animation Workshop ligger i Viborg og er en internationalt anerkendt skole inden for animationsbranchen. Skolen tilbyder en SU-berettiget bacheloruddannelse, efteruddannelse for animatorer og kortere og længere tegnekurser. Desuden har skolen Open Workshop (hvor nye talenter kan arbejde med egne projekter) og Center for Animationspædagogik som forsker i området børn, unge og animation. På bacheloruddannelsen går der cirka 150

U-Zone

studerende. I alt er der i løbet af et år cirka 300 studerende på et af skolens forløb. Skolen samarbejder med en lang række firmaer, organisationer og myndigheder. Skolen er ligeledes støttet af en række forskellige parter. De primære er Region Midtjylland, Viborg Kommune, EU, Det Danske Film Institut, Filmkopi og Nordisk Film Fonden. Læs mere på

www.animwork.dk


Af Redaktionen

Hvad ved du om

tegneserier? 1

Spiderman blev bidt af en edderkop. X-men er mutanter. Hvordan fik Hulk sine superkræfter?

2

A) Superman B) Grønne Lygte C) Lucky Luke

A) Han blev bidt af en grønspætte B) Han blev udsat for radioaktiv stråling C) Han faldt i en gryde med trylledrik

4

5

Asterix, Obelix … og hvad er det nu, hunden hedder?

Steen har en meget levende tøjtiger, der hedder Stoffer – og sammen har de klubben G.I.S.P. Hvad står forkortelsen for?

6

7

A) Gargamel B) Gepetto C) Geronimo

13

En tegner og en stand up-komiker leverer hver dag en stribe til Politiken. Hvilket navn er de to personer kendt under? A) Wulffmorgenthaler B) Gintbergmiddagsby C) Øgendahlaftensberg

A) Glem Ikke Stoffers Poter B) Godt Ingen Spiser Peber C) Godkender Ikke Slimede Piger

Hvad hedder den onde troldmand, der er Smølfernes værste fjende?

En tegnefilm, der foregik i den nordiske mytologi, blev især kendt på grund af en birollefigur, der delte navn med et mejeriprodukt. Hvem? A) A38 B) Lillebror C) Quark

A) Fidofix B) Jemogfix C) Idefix

Rigtige svar: 1B, 2C, 3C, 4C, 5C, 6A, 7A, 8C

3

Hvem er det, der er hurtigere end sin egen skygge?

8

Hvad hedder den forvirrede professor, som ofte hjælper – eller skal have hjælp af – Tintin på hans eventyr? A) Professor Tribini B) Professor McGonagall C) Professor Tournesol


Tilfældighedernes overraskelser Ind imellem bliver jeg overrasket over nye plader, når jeg mindst venter det. Jeg var egentlig på jagt efter noget helt andet, da de spillede denne plade i butikken. »Sikkert en ny indie-plade...« tænkte jeg, men umiddelbart meget anderledes, blød og dragende. Det blev mere interessant at høre, hvad der kom ud fra højtalerne oppe ved disken end at se, hvad der gemte sig i pladekasserne. Kan stadig ikke rigtig placere musikken. Så midt i trejde nummer forhørte jeg mig. »Det er den nye fra Goldfrapp«. »Ja tak, den ta’r jeg!«. Hjem og på pladespilleren med den - og der har den så været lige siden - til stor overraskelse for mig selv. Man åbner op og lader nye plader komme ind. Så lukker musikken sig om en, man bliver introduceret til et nyt album, en ny lyd, et nyt univers. Det fascinerer mig stadig grænseløst. Derfor bliver jeg ved med at være opmærksom og åben for nye plader. Indimellem overrasker de nemlig til min fordel - og man finder nye guldklumper som Goldfrapp og Santogold.

Santogold / Santogold / Lizard King 14 2

Endelig! Der har været talt og skrevet om Santogold allerede for et år siden. Man kunne lytte til smagsprøver på, hvad der var i vente på hendes myspace, men først nu er musikken tilgængelig. Forventningerne har været enorme, men som hun selv siger, hvorfor bekymre sig om det, når man virkelig føler, man har lavet en god skive? Og det har hun! Urban popmusik anno 2008. Hun er den musikalske søster til M.I.A. og stilblandende nabo til Gwen Stefani.

Lulu Rouge / Bless You / Music for Dreams Opvisning i nordisk dybsind og filmiske stemninger på den elektroniske bane. Hele tiden udfordret af klubmusikkens opbygninger. Der er stærke ledetråde til den dybe klub-lyd, minimal techno og chillede effekter. Men frem for alt er det dub. Tung elektronisk dub-techno. Alice Cerreri Pardeilhans stemme lægger sig godt oven på de sumpede basgange og fremhæver melankolien. Det samme gør Mikael Simpsons vokal, som man vil kunne nikke genkendende til på flere af numrene. Nyd opvisningen.

AnmelderZone


Goldfrapp / Seventh Free / Mute Records Tankerne ledes hen på folk og 60’er singersong-writer. Akustisk guitar, store strygerarrangementer med sart og blød kvindevokal. Men alligevel overraskes man med moderne elementer af synth-basser og programmeringer i et drømmende univers. Med klarhed og gode melodier. Nysgerrigt og eksperimenterende viser de sig fra en helt ny side - men anden lyd end man umiddelbart ville forvente fra Goldfrapp, der har været vidt omkring i den elektroniske verden af ambient og electro. Men overraskelser er godt. Specielt når man åbner op og oplever »seventh free«.

Tjek også / disse acts er værd at holde øje med: www.myspace.com/ wildbirdsandpeacedrums

www.myspace.com/thetingtings Nyeste store succes fra Manchester. Simpelt og charmerende.

interessant svensk kombination: trommer og sang.

www.myspace.com/coldplay

www.myspace.com/trollesiebenhaar

Klynke-rockerne er tilbage med pop-produktioner i høj klasse.

»sweet dogs« fra sidste år var en sand lille perle. det bliver der fulgt op på nu.

11 år

Radiohead / OK Computer / Capitol 1997

gammel »klassiker«

De første plader havde klaret sig rigtig godt. Især deres anden »The Bends« havde været en god succes, så pladeselskabet havde pænt høje forventninger til det tredje i rækken. Men da de hørte indspilningerne, begyndte de straks at nedjustere de store forventninger. De var i tvivl, om folk var klar til det her. Overraskende nok uden grund, for det endte med at sælge overvældende, og fik for alvor Radiohead ud i internationalt rum med hitlisteplaceringer i både USA og hjemlandet England. Radiohead formåede at være stilskabende og inspiration for mange i den kommende generation af rockbands. Det var svært at undgå sange som »Paranoid Android« og »Karma Police«. Svært ikke lade sig påvirke af Thom Yorkes specielle, smukke stemme. Svært ikke lade sig rive med af de melodiske guitarstykker og rå trommer.

DJ Thykier / Anmelder

Percussionist som har boet og spillet i Rio de Janeiro. Spiller bl.a. med The Dub Collective og i forskellige brasilianske sammenhænge.

AnmelderZone

15 2


»Der er jo gode muligheder for at få fri bar

og score damer, hvis man er

Superman

Stand-up komiker Michael »MC« Christiansen filosoferer over livet som superhelt – læs med her.

15 2

Jeg skal indrømme, at jeg også har læst andre tegneserier, men det varede kun til jeg blev 12 år gammel og opdagede, at Garfield i virkeligheden slet ikke er sjov. Der var dengang stor modstand mod at lade børn og unge læse tegneserier, fordi man mente, det gjorde børn og unge dumme og voldelige - og jeg mener at huske, at det var rigtigt. Vi blev alt for påvirkede af det, og vi røg cigaretter ligesom Lucky Luke, bandede som Kaptajn Haddock og gik rundt med store sten på ryggen ligesom Obelix. Vi læste alt, og Superman var den sejeste.

MC's klumme

Stærk, usårlig, flyvende og alt muligt, og så havde han superånde og varmesyn - og bare for lige at toppe det hele: Røntgensyn! Det er altså overskud, når man lige kan redde en dame og bagefter sige: »Du skal nok lige have tjekket de nyresten, forresten«. For det var det, han lavede, Superman. Han reddede damer, der faldt ud af vinduer i høje bygninger. Han havde dedikeret sit liv til at gøre verden til et bedre sted - og det gør man åbenbart bedst i en fiktiv amerikansk storby, fyldt med klodsede kvindfolk. Jeg vil hævde, at han kunne have gjort væsentlig mere nytte i Etiopien, men fair, det er selvfølgelig heller ikke lige så skægt, at læse om en mand der fjerner landminer

Af MC » Foto: FBI

Temaet for min lille rubrik denne gang er tegneserier og superhelte, og er der noget, jeg har læst pænt meget, så er det tegneserier om superhelte.


og graver en masse brønde i samarbejde med lokale nødhjælpsarbejdere. Hvad jeg for alvor aldrig fattede ved

Superman (Udover hans valg af røde gummistøvler), var det der med, at når han var færdig med at være Superman, så lige hoppede ind i en telefonboks, for at skifte til Clark Kent! En kedelig kontortype, der pænt sagt lignede Superman med briller en del - og det kunne INGEN, han arbejdede sammen, med regne ud - for hey, Superman har jo ligesom ikke briller, vel? Men hvorfor h... er det, han gider have en hemmelig identitet til at starte med? Han er Superman, jo! Alle i byen elsker og kender ham, så hvorfor gemme sig sådan? Der er jo så gode muligheder for at få fri bar og score damer, hvis man er Superman. Er det fordi han er nødt til at arbejde for at tjene penge til huslejen? Han burde kunne skaffe en sponsor, hvis det er det, der er problemet. Altså en stor sponsor og ikke bare sådan noget Panduro Hobby. McDonalds arbejder i forvejen med et gult logo på en rød baggrund, lidt ligesom hans kappe, så han behøver jo ikke at ændre det store. Så kunne han jo efter at have vundet endnu en dyst over Lex Luthor lige sige: »For øjeblikket er der tilbud på Filet-ofish... I’m loving it«. I det hele taget er der for mange superhelte, der har lidt for travlt med almindeligt erhvervsarbejde. Sådan en som

Af: MC Foto: FBI med efterfølgende billedmanipulation

Peter Parker (Spiderman, I ved... Og hvorfor må han ikke hedde Edderkoppemanden på dansk, i øvrigt? Det lyder da meget federe), der er en underbetalt fotograf på en avis, samtidig med at han har en syg tante, skal færdiggøre en uddannelse og undgå at kæresten bliver knotten. Så er der altså for lidt tid til at slås med skurke. Du skal ikke bilde mig ind, at skurkene har samme problemer. Ham der Dr. Octopus (og hvorfor måtte han ikke hedde Dr. Sprutte på dansk, i øvrigt), ville jo slet ikke have tid til at lægge skumle planer, hvis han samtidig skulle passe et job i Matas og hente og aflevere unger nede i vuggestuen. Så tror jeg måske nok, at man kan blive tilbøjelig til bare at sige: »Aij, jeg gider kraftedme ikke overtage verdensherredømmet i aften. Nu bliver jeg sgu hjemme og læser lidt mere med ham den tossede Garfield«.

MC's klumme

16 2


Musik Trolle//Siebenhaar Foto: Artpeople Duoen Trolle//Siebenhaar udgiver nu deres debutalbum, som får titlen »Couple Therapy«. Duoen, som består af Ane Trolle og Pato Siebenhaar, fik et kæmpe radiohit med »Sweet Dogs« både herhjemme og i udlandet. Især sangerinden Ane Trolle har været svær at komme uden om de sidste par år – det var hende, der sang på Trentemøllers kæmpehit »Moan«. Hun er med i en anden populær duo, JaConfetti, og lige nu arbejder hun på et album med gruppen Balstyrko, der bl.a. tæller Blæs Bukki. »Couple Therapy« kom på gaden 11. august.

Johnny Deluxe Foto: Copenhagen Records Den 22. september sender pop-drengene i Johnny Deluxe deres nye album, »De Knuste Hjerters Klub« på gaden. Johnny Deluxe brød igennem i 2003 som en del af P3’s Karrierekanonen med singlen »Elskovspony«, og siden da har der været fuldt tryk på turnélivet, og gruppen har en stribe hits som »Drømmer Jeg« og »Drenge Som Mig« på samvittigheden. Det nye album er gruppens tredje, og du kan høre mere på www.myspace.com/johnnydeluxe1.

Oasis Foto: Big Brother Records Den 6. oktober er der omsider nyt fra Oasis – britpoppens bad boys med brødrene Noel og Liam Gallagher i front sender albummet med titlen »Dig Out Your Soul« på gaden. Denne gang har alle gruppens medlemmer skrevet sange til albummet, de fleste har Noel dog stået for. Det gælder også den første single, »The Shock of the Lightning«, som udkommer en uge før albummet, den 29. september.

Koncerter R.E.M.

Foto: Pressefoto Et af de allerstørste rockbands lægger vejen forbi Danmark. Lørdag den 6. september spiller Michael Stipe og resten af R.E.M. i Parken i København. Supporten leveres af Editors og The Disciplines, og i skrivende stund er der stadig billetter at få, hvis du har lyst til at komme ind og skråle med på »Man on the Moon« eller snøfte til »Everybody Hurts«.. Billetterne kan du købe på www.billetlugen.dk.

18 2

L.O.C 

TimeZone TimeZone

Foto: EMI Music Denmark Dansk hip-hops største stjerne kan se tilbage på en sommer, hvor han bl.a. lagde Roskildes Orange Scene for sine fødder. Liam hviler dog ikke på laurbærrene, men drager på en omfattende Danmarksturné, der bl.a. bringer ham til Viborg, Herning, Esbjerg og selvfølgelig Århus. Med som opvarmning er den regerende MC’s Fight Night mester, Pede B, der er aktuel med sit debutalbum »Stadig Beskidt«. Turnéen begynder den 11. september i Køge og slutter 11. oktober i Rønne. Se mere på www.loc.nu.


Film Wanted Foto: www.onlyjolie.com 25-årige Wes (James McAvoy) er nok det mest ligeglade og dovne menneske på planeten. Hans chef skælder ham konstant ud, hans kæreste ignorerer ham, og hans liv er en lang, kedelig hverdag, og der er egentlig ikke meget andet at gøre for Wes end at lade tiden gå. Lige indtil han møder pigen Fox (Angelina Jolie). For da Wes’ far dør, rekrutterer den dødsensfarlige og supersexede Fox ham til Broderskabet, en hemmelig orden, som vækker skjulte kræfter til live i ham, og træner ham til at hævne sin fars død. Danmarkspremiere 22. august.

Get smart Foto: Sandrew Metronome Det amerikanske spionagentur Control bliver angrebet, og agenternes identiteter bliver afsløret. Chefen har derfor intet andet valg end at forfremme den over-ivrige analytiker Maxwell Smart (Steve Carell), der længe har ønsket at blive en rigtig agent. Smart bliver sat sammen med den eneste agent, hvis identitet ikke er blevet røbet, den overskønne, men superfarlige Agent 99 (Anne Hathaway). Danmarkspremiere 29. august 2008.

Love Guru  Foto: 20th Century Fox I »Love Guru« spiller Mike Myers rollen som Pitka, der som lille blev efterladt ved et tempel i Indien og derfor blev opdraget af guruer. Som voksen rejser han til USA i håbet om at blive rig gennem en karriere som terapeut. Pitka får til opgave at genforene en hockeystjernespiller med sin kone, så han kan føre holdet mod mesterskaberne. Den smukke dame, der ejer hockeyholdet, bliver spillet af Jessica Alba, og på rollelisten finder man også Justin Timberlake og Jessica Simpson. Filmen har dansk premiere 19. september. Hellboy 2: The Golden Army  Foto: 20th Century Fox Den ældgamle våbenhvile mellem menneskene og det fantastiskes rige bliver brudt, og Jorden er på kanten af ragnarok. En ond og hensynsløs tyran angriber menneskenes verden med sin hær af ustoppelige væsner. Så nu er det op til Jordens sejeste superhelt at bekæmpe ham og hans frygtindgydende håndlangere: Menneskehedens eneste håb er, at Hellboy og hans venner fra Bureauet for Paranormal Forskning kan løse problemerne. Filmen har premiere den 5. september.

Stand Up Klubtour i august 

Foto: FBI Efter at have ligget underdrejet nogle måneder er FBI’s klubtour igen klar til at levere stand-up til hele landet. Denne gang er der tale om et helt fantastisk line-up – tre af de allerskarpeste komikere, lille Danmark kan præstere, har nemlig slået pjalterne sammen. Carsten Eskelund, Michael Schøt og Lasse Rimmer besøger små og store lokaliteter i løbet af august. Klik ind på www.fbi.dk for at se, hvornår du får chancen for at opleve dem.TimeZone

19


Af Redaktionen Foto: Egne fotos

Laerat

tegne Manga Ordet »manga« er japansk og betyder tegneserie. Manga er gennem de sidste fem år blevet rigtig populært og udbredt i Danmark. Og hvis du er til Pokemon, Sailor Moon og Dragon Ball Z, så er det her bogen for dig!

20

Det gode ved manga er, at det rent faktisk er forholdsvist let at lære teknikken bag ved manga-tegninger. Som det står i bogen, så handler det grundlæggende om at lære at tegne kugler, rør og æsker – for det er grundformerne i enhver tegning. I bogen kan du se, hvordan du trin for trin tegner ansigter, ansigtsudtryk og kroppe. Du får også indsigt i farvevalg og tegneredskaber. Alt i alt en god bog, der hurtigt og let indfører dig i manga-tegningens univers.

Lær at tegne manga » Kate Coope » Forlaget Carlsen, 2002

TestZone


A-zone-redaktionen har grebet blyanten – og ikke mindst viskelæderet – og set nærmere på fire lær-attegne-bøger. For er det virkeligt muligt at tegne cool tegneseriefigurer eller nuttede hunde påogrekordtid? Du kender dem måske fra avisen: De små sjove striber vittighedsSvaret er JA resultaterne fra redaktionens forsøg tegninger. I denne bog får du en indføring i, hvordan man laver en var måske ikke imponerende, men resultatet er klar: Med vittighedstegning, der rykker. øvelse kan du hurtigt lære at blive en habil tegner.

vittigheder

lidt

Et af kodeordene i bogen er, at det handler om at gøre tingene så enkle som muligt. Og der er masser af eksempler - du lærer at tegne (næsten) alt lige fra flodheste og myreslugere til frømænd og dinosaurer.

Så går du med planer om at blive den nye Wulffmorgenthaler, så er denne bog et godt sted at starte. 

Lær at tegne: Striber og streger » Werner Wejp-Olsen » Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk, 2003

Animation En ting er at tegne tegneseriefigurer. En anden ting er at skabe en figur med dens egen form, personlighed og så skabe bevægelse med sine tegninger. »Cartoon Animation« er fyldt med gode, forklarende skitser – og du kan se, hvordan simple streger på papiret pludselig kan blive til levende figurer. Bogen er på engelsk men let at læse og forstå.Cartoon Animation » Preston Blair » Walter Foster Publishing

For de seje... For den øvede tegner har vi set på bogen »The Animator’s Survival Kit«. Det er mest for dig, der rent faktisk er en god tegner i forvejen. Bogen handler mest om, hvordan man opbygger en animation - hvordan menneske-kroppen egentlig ser ud, når den bevæger sig, perspektiv, vægtforhold, timing – you name it! Kort sagt, bogen indeholder alt, hvad du behøver at vide om animation. Er du blevet inspireret til at kaste dig ud i tegningens kunst, så er denne bog en bibel. 

The Animator’s Survival Kit » Richard Williams » Faber and faber, 2001

TestZone

21


Siden 1989 har Jakob Stegelmann bestyret Troldspejlet på DR1 og svaret på, hvad der var det fedeste og mest fantastiske indenfor tegneserier, film, computerspil, bøger og meget mere i verden her. Han har desuden skrevet flere bøger – blandt andet en om verdens 25 bedste tegneserier. Hvad betyder tegneserier for dig?? Tegneserier har altid været noget af det, jeg har brugt meget tid på. Det var en meget væsentlig del af min fiktionsoplevelse, da jeg var barn, fordi tegneserier var meget alene på markedet for kulørt underholdning. Det skønne ved tegneserier var og er, at det altid var udtryk for en kunstners lyst til at lave lige præcis den historie, han havde lyst til. Du har udgivet en bog om verdens 25 bedste tegneserier. Var det svaert at vaelge?

22

Sådan nogle lister er jo i virkeligheden tåbelige. Så snart man er færdig med at lave listen, finder man andre tegneserier, der skulle have været med. Opgaven var at lave en liste over mine personlige favoritter, så titlen passer ikke helt, og jeg har da også med rette fået kritik for mine valg. Men det er altså ikke nogen entydig liste. Hvem er din yndlingstegneseriefigur?? Det veksler meget efter hvilket humør, jeg

KontantZone

er i. Et eller andet sted er Tintin en favorit, men han er meget intetsigende, så derfor vælger man kaptajn Haddock. Han er mere spændende. Det er lige som med Anders And, som også er en mere sammensat personlighed i forhold til Mickey Mouse, der er kedelig. Så min favorit er Tintin og derfor Haddock. Hvad er en god tegneserie for dig?? Det er en kombination af tegninger og tekst, der siger noget, som ikke kan siges bedre på nogen anden måde. Et eksempel er Carl Barks’ Anders And-historier, som man ikke kan forestille sig filmatiserede eller i bogform. Kan du selv tegne?? Nej... Eller jo... Det er lidt sørgeligt... Skolesystemet er meget afvisende overfor at tegne. Der bliver tegnet de første par år, men efter anden klasse er der ikke længere noget over tegning. Børnetegninger er jo ellers geniale på mange måder, men pludselig kommer der et kvalitetskrav ind, og jeg er en af de mange, der i den forbindelse har sagt, at jeg ikke kunne tegne. Jeg tror simpelthen, jeg er blevet
stoppet i forhold til det at tegne, selv om jeg bestemt ikke var et kæmpe talent. For nyligt var jeg dommer ved DM i tegning, og det er fedt at se børn, der tør tegne. Det er spændende. Børnene var meget forberedte, og vigtigst af alt så synes de, det er sjovt at tegne. Troldspejlet har eksisteret siden 1989. Hvorfor tror du, det stadig er populaert? De emner, Troldspejlet behandler, er ikke blevet mindre populære med årene. Fantasy og spil er for eksempel blevet stadigt mere populært. Der har været en strøm af interessante ting, og vi har holdt en meget enkelt form, der ikke er blevet ændret på.

Af Martin Rask Pedersen » Foto: Ulla Voigt/DR

Jeg har mange forskellige drømme. Jeg ville gerne producere tegnefilm, men jeg ville også gerne være direktør for et tivoliland. Hvad ville du gore, hvis du vandt en million? Det er svært at svare på. Hvis jeg vandt 20 millioner kroner, ville jeg gerne producere en tegnefilm, men man kommer desværre ikke så langt med en million kroner. Hvis jeg nu vandt en million kroner, så tror jeg godt, jeg kunne tænke mig at holde lidt fri.

Ser du dig selv som tvvaert, Pa Facebook findes der en gruppe, der hedder »Jakob Stegelmann er en slags gud som aldrig bliver aeldre«. Bruger du selv Facebook? Nej, jeg bruger ikke Facebook. Groft sagt, så har jeg ikke tid til at kommunikere med andre end dem, jeg allerede kommunikerer med. Jeg har hørt om gruppen, og jeg er da beæret over den, men jeg har ikke overskud til at kommunikere med flere.

23

Hvis du ikke lavede det, du lavede nu, hvad ville du sa lave?

KontantZone


KonkurrenceZone Svar på spørgsmålet og deltag i konkurrencen om en Sony Ericsson W960i.

Hvilket ar startede Jakob Stegelmann med

Troldspejlet? Sådan deltager du! Skriv »AK AZONE A« + dit navn, hvis du mener, svaret er:

1988 Skriv »AK AZONE B« + dit navn, hvis du mener, svaret er:

1989 Skriv »AK AZONE C« + dit navn, hvis du mener, svaret er:

Send en SMS til 1220

Fede præmier 1. præmie Sony Ericsson W960i med bl.a 3.2 megapixel kamera og TrackID.

1990 Det koster 1 kr. + normal SMS-takst.

2. præmie 3 x 2 CD’ere

Eller

Lizzie Burhan G

– skriv dit svar i en mail til azone@sda.dk Husk navn, adresse og tlf. nr. så vi kan kontakte dig, hvis du bliver den heldige vinder. Eller – gå ind på www.andelskassen.dk og afgiv dit svar.

Sidste frist for deltagelse er torsdag den 2. oktober 2008. Vi trækker lod blandt de rigtige svar, og vinderne får direkte besked. Mandag den 6. oktober 2008 kan du se, om du har vundet på www.andelskassen.dk. Alle under 18 år kan deltage i konkurrencen!

3. præmie 3 x 4 biografbilletter Vindere fra sidste nummer af A-zone kan ses på www.andelskassen.dk.

A-zone august 2008  

A-zone er Andelskassens ungdomsblad for de 13-17-årige. Læs alt om nye film, koncerter og musik.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you