Page 1

Nr. 23 » Februar 2010

Sådan deltager du!

Send en SMS til 1220

Tema:

Uddannelse

er I praktik som rådglskiv assen - Christian er en uge i Ande

Hvad brænder du for? - Inspiration til dit studievalg

Fedt at gå p å Efterskole

- Katrine har id ræt og sammenhold p å skemaet

gsmaler

bygnin r e l l e g o l io b , demand

Be

r de blev kendte?

rnerne, fø - Hvad lavede stje

fede præmier - Vind et lækkert videokamera, bio-billetter eller 2000 kr. i kontanter | A-zone | 1


Når jeg bliver stor, vil jeg være … Livet er farligt – du kan dø af det! Så det er med at bruge livet rigtigt – og det er egentlig også det, A-zone handler om denne gang. Temaet er nemlig uddannelse. Du kan bl.a. læse om Katrine, der går på efterskole – og om Christian, som er i praktik som rådgiver i Andelskassen. Som altid har MC noget begavet at sige i sin klumme – denne gang fortæller han historien om, hvad hans praktikperiode lærte ham. Og så kan du også deltage i A-zones store filmkonkurrence; du laver en film, uploader den til You Tube, og så deltager du i vores konkurrence. Du kan læse meget mere på side 6 og 7.

Giv os din mening - og vind bio-billetter Som du sikkert har opdaget, så er A-zone blevet større, så der er lidt mere plads til lækre billeder. Vi vil gerne høre din mening om det nye design og indholdet. Så klik ind på www.andelskassen.dk og fortæl os, hvad du synes - så er du med i konkurrencen om 5x2 biografbilletter.

Redaktion: Mia Krog, (ansvarshavende), Christoffer Skov Øvrige skribenter: MC, DJ Thykier Layout: Rikke Risager, Art Director, Rikke Staal, Grafiker, Charlotte Manø Larsen, Grafiker Udgiver: Andelskassen, Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Tryk: Digisource A/S, Blytækkervej 3, 8800 Viborg Forsidefoto: Rikke Risager, Charlotte Manø Larsen

2 | A-zone |


e d l a f t a t e g No age pa tilb Måske drømmer du om en fremtid, hvor du står på scenen eller foran et snurrende tvkamera, men det betyder ikke, at du skal satse alt på at komme ind på musicalakademiet eller skuespillerskolen. Det er ikke altid nemt at forudse, hvor man vil ende henne, når man vælger sin vej gennem uddannelsessystemet. For man kan ikke nødvendigvis uddanne sig til til rockstjerne eller sex-symbol. Ofte har vores kendisser en helt anden baggrund, end man måske skulle tro. Og hvis fans’ene nu en dag forsvinder, og der bliver for langt mellem de forskellige jobs, er det jo godt at have noget at falde tilbage på. A-zone har fundet en række eksempler på mediepersonligheder og store stjerner, der på et tidspunkt har prøvet kræfter med helt andre ting end rampelyset.

Julie Bertelsen

ssefoto

Foto: Pre

læste medicin og ville være læge, inden hun deltog i TV2’s talent-show ”Popstars” i 2002. På det tidspunkt var hun var halvvejs gennem studiet, men da hun fik en andenplads i showet, blev stetoskopet lagt på hylden til fordel for en flot sangkarriere.

Lars Ulrich tog egentlig til USA for at blive professionel tennisspiller, men da det ikke gik så godt, var han i stedet med til at starte Metallica. Og det gik lidt bedre. o Foto: Pressefot

| A-zone | 3


Brad Pitt var næsten færdig med sin uddannelse som journalist, da han droppede det for at tage til Hollywood og blive skuespiller.

Kate Beckinsale me

: Foto

drew

San

M

no etro

Johan Olsen

som vi især kender som vampyr-skønheden fra Underworld-filmene, læste fransk og russisk litteratur på det uhyre velansete Oxford University, inden hun brød igennem som skuespiller.

fra Magtens Korridorer kender vi som en rigtig rockstjerne – men når han ikke står på scenen, osende af karisma og skråler om ”Lorteparforhold” og ”Milan Allé”, befinder han sig bedst mellem reagensglas, pipetter og petriskåle. Johan er uddannet biolog fra Københavns Universitet og har en ph.d. i proteinkrystallografi. Til hverdag er han biokemiker på Københavns Biocenter, hvor han dog arbejder på nedsat tid for at få det til at hænge sammen med sin karriere som rockmusiker.

Foto: Nordisk Film

Foto: Un

iversal

Foto: FBI

Frank Hvam nåede næsten at blive færdig som dyrlæge, inden han i 1995 kastede sig over komikken og indledte sin karriere som stand up-komiker. Faktisk blev det til hele fire års studier på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, før han opgav de feberramte firbenede.

Finn Norbygaard er oprindeligt uddannet skolelærer – så hvis Finn får brug for en solid, fast indtægt, kan det være ham, der sætter sig til rette bag ved kateteret, næste gang din klasse skal bruge en vikar. Foto: Pres

sefoto

Foto: TV2

Anders Breinholt

4 | A-zone |

er uddannet Falck-redder og arbejdede for Falck fra 1993 til 1998. Jobbet som redder stod øverst på ønskesedlen lige siden han var lille. Sideløbende var han tilknyttet radiostationen ”The Voice”, og efterhånden fandt han ud af, at han syntes, at det var sjovere at lave radio end at starte biler. Han blev ansat i Danmarks Radio, hvor han fik sit store gennembrud som vært på programmet ”De Sorte Spejdere”.


Angelina Jolie

Fox ntury

th Ce

tie Twen Foto:

drømte i en kort periode om at blive bedemand, men endte dog med at vælge skuespillerfaget.

Ashton Kutcher kan i dag bryste sig af at være indehaver af den Twitter-profil med flest followers, at have scoret Demi Moore – og så er han selvfølgelig skuespiller og lige nu aktuel i filmen ”Valentine’s Day”. Men før han slog igennem, satsede han på en lang uddannelse og studerede biokemi på universitetet.

ndrew

Foto: Sa

Linda P.

siness Inc.

Foto: Funny Bu

er faglært bygningsmaler og var svend i fire år, inden hun begyndte at lave stand-up i 2006. Til trods for at hun var helt nystartet, fik hun samme år en flot 3. plads ved DM i stand up, og siden da har Linda ikke haft meget brug for pensel og maling.

Foto: Pressefot o

Simon Kvamm ville være journalist og gik på Danmarks Journalisthøjskole i Århus, inden han fik succes med ”Drengene fra Angora” og Nephew i 2004. Han har også forsøgt sig som manuskriptforfatter og har skrevet et afsnit til komedieserien ”Langt fra Las Vegas” – hans manuskriptforslag blev dog aldrig brugt til noget.

Susan K og Sidney Lee: Ingen af de to har en uddannelse … Hvad havde du egentlig regnet med?

sefoto

Foto: Pres

Harrison Ford Før han blev Han Solo og Indiana Jones, slog han søm i og høvlede brædder. Harrison Ford er uddannet tømrer, men den karriere droppede han, da de store roller begyndte at komme. Foto: VIP

| A-zone | 5

ome Metron


Se

filminstruktør| Broadcast Yourself ™ Home Videos Channels

Lav din egen film – og vind! Går du med en filminstruktør i maven? Tænker du i billeder? Er du god til at skrue en historie sammen? Så har du nu chancen for at leve dine drømme ud … Lav en film på max to minutter, smæk den på YouTube og send os en mail med linket. Så deltager du i A-zones store filmkonkurrence. Der er næsten helt frie rammer til din film; det eneste krav er, at den ikke må vare længere end to minutter, og at A-zone på en eller anden måde skal indgå i filmen. Om det så betyder, at du klistrer logoet på en kaffekop, råber ”A-zone” så højt du kan, hopper i en faldskærm med logoet malet på maven, laver en sketch eller noget helt femte er helt op til dig …

Favorite

Share

Facebook

Twitter

Statistics & Data Video Responses (1) 6 | A-zone |

Playlists MySpace

Flag


earch

Create Account or Sign In

Subscriptions History

Upload

Subscribe

Om: A-zones filmkonkurrence A-zones filmkonkurrence Din film må ikke vare mere end to minutter 843,460 views

A-zone skal på en eller anden måde indgå i filmen – enten som logo eller ved at nogen siger navnet 543,412 views

Når du har uploadet din film til You Tube, så send en mail med et link til a-zone@sda.dk 840,433 views

Rate:

Den film, der får de bedste ratings på YouTube til og med fredag den 9. april 2010, vinder et lækkert videokamera. Vinderen får direkte besked. 943,230 views

79,285

| A-zone | 7


WE WANT YOUR A-zone er dit blad – og derfor vil vi gerne høre din historie! Så hvis du har noget på hjertet, som du brænder for, og som du gerne vil fortælle om, så kontakt A-zone – måske kommer din historie i bladet. Måske har du en fed fritidsinteresse, et cool fri­ tidsjob, går på en sej skole, har haft nogle vilde rejse­ oplevelser? I sidste nummer af A-zone kunne du fx læse om metalbandet Aphyxion fra Ribe, og i dette nummer kan du læse

8 | A-zone |

om Katrine fra Mønsted, der fortæller om, hvordan det er at gå på efterskole. Vi elsker gode his­ tori­ er og vil rig­ tig gerne høre din, så send os en mail på azone@sda.dk og prøv lykken.


Spring ud i det:

Som rigtig mange andre har Katrine valgt at tage de sidste år af folkeskolen på en efterskole. Det betyder, at hun stort set har måttet sige farvel til privatliv og trygheden hjemme hos far og mor, men samtidig goddag til en masse gode oplevelser, større ansvar og et fantastisk sammenhold.

Katrine Christiansen er 15 år gammel og går i 9. klasse. Hun har gået på Bjergsnæs Efterskole i Viborg siden sommerferien. Og det er hun rigtig glad for. Den dag, hun tager i mod A-zones udsendte medarbejder humper hun lidt, fordi – som hun forklarer – hele skolen lige har været af sted på skitur, og så kan man godt slå sig lidt. Den årlige skitur er en af mange faste traditioner på Bjergsnæs Efterskole – her er idræt (især gymnastik), kreativitet og musikalitet i centrum. Samtidigt bliver der stillet store krav til elevernes boglige evner, så der er nok at se til. Katrine kendte efterskolen i forvejen, fordi hendes kusine gik der. »Jeg var på besøg herude, og det syntes

jeg, var en rigtig god oplevelse«, fortæller Katrine. Hun har spillet meget håndbold, derfor passer det hende også godt, at der er masser af plads til sport og idræt på skoleskemaet.

Eleverne bor på 2, 3 eller 4-mandsværelser med bad og toilet, fordelt på drenge- og pigeafsnit. Katrines værelse, som hun deler med en anden pige, bærer ligesom resten af skolen præg af en anden fast del af hverdagen: Rengøring og oprydning. Det er elevernes opgave at hjælpe med rengøringen, dels af deres egne værelser, men alle har også et fast areal på skolen, som de er ansvarlige for. På den måde er der masser af pligter, der skal passes ud over bøgerne. Der er også faste spisetider, og det er obligatorisk at deltage i måltiderne.

| A-zone | 9


Bjergsnæs Efterskole Skolens i alt 151 elever kommer fra hele landet - fortrinsvist fra Himmerland, Viborg-, Herning- og Skiveegnen – men der er også et par enkelte elever, som kommer fra Indien og Færøerne. Der er ingen særlige krav for at komme ind, men man skal være forberedt på at dyrke en masse sport og at der bliver stillet høje krav til fagligheden. Læs mere om Bjergsnæs Efterskole på www.bjergsnaes.dk

Eksempel på en dag på Bjergsnæs Efterskole: Kl. 06.30: Morgenløb Kl. 07.00: Morgenmad Kl. 07.50: Morgensang/fortælletime Fra kl. 8.00 – 15.00: Obligatoriske fag (Mest boglige fag) Fra kl. 15.00 Valgfag (Typisk idræt og kreative fag) 18.00: Aftensmad 19.00 – 20.00: Stilletime (Mange bruger timen til lektier) 20:00 Besøg eller evt. arrangement 21.40: Rengøring eller fritid på værelset 22.30: Godnat

10 | A-zone |


Vil du på efterskole? Du kan læse meget mere om efterskolelivet og se på forskellige efterskoler på www.efterskole.dk.

Katri

nes v

ærel

se, hu

n de

ler m

ed Id

a

I 2006 fik skolen sit store, flotte springcenter, som er et af Danmarks største. Som elev på skolen har man fire timers obligatorisk gymnastik om ugen, og derudover kan man vælge ekstra rytmisk- og springgymnastik. Og eleverne er dygtige – det får vi at se, da Katrine viser hallen, hvor en stor flok er i gang med springtræning. »Hallen er perfekt til gymnastik, og derfor bliver den ofte lejet ud til stævner og sådan noget«, fortæller Katrine. »De penge, skolen tjener på udlejningen, kommer os elever til gode, fx fik vi alle sammen teaterbilletter for nyligt.« Skolen har to musiklokaler, et øvelokale og et indspilningsstudie til de musisk interesserede elever. Der er mulighed for at vælge sig ind på fx guitar- eller klaverhold, ligesom skolen har et kor. Hvert år sætter eleverne en musical op, hvor de spiller rollerne og laver kostumer og kulisser.

Man skulle tro, at efterskoleeleverne strømmede væk fra skolen i weekenderne for at komme hjem, hvor det er mor og far der står for rengøringen. Men sådan er det ikke helt. »Der er typisk 60-70 elever på skolen i weekenderne. Vi hygger os, tager ind til Viborg, laver lektier eller ser film om aftenen. Men det er klart, når man har været her tre uger uafbrudt, så kan man godt få nok, og så vil man gerne hjem en tur.«

Men får man aldrig bare lyst til at være alene, når man er sammen med så mange andre hele dagen, hver dag? »Jo, selvfølgelig er der nogle gange, man bare har lyst til at være sig selv. Så ser jeg måske en DVD-film på mit værelset eller sådan noget. Men jeg synes ikke, det har været et problem«, siger Katrine. »Jeg vil helt sikkert anbefale andre at overveje at tage et år eller to på efterskole. Jeg er rigtig glad for at gå her, og jeg synes, jeg får meget ud af det«, smiler Katrine.

| A-zone | 11


U-dannet eller ud-dannelse? Der er masser af muligheder, når du skal vælge, hvad du gerne vil uddanne dig til. Faktisk står hele verden åben. Det handler bare om, at du finder ud af, hvad du har lyst til at arbejde med – hvad du brænder for og synes er interessant. For at skabe lidt overblik har A-zone har valgt otte uddannelser – måske er der en for dig?

Er du fiks på fingrene? Så bliv: Konservator En konservator arbejder med restaurering og bevaring af fx billeder, bøger og i mindre grad dyr og planter. Som uddannet konservator kan du fx finde arbejde inden for museumsverdenen, på biblioteker og arkiver.

Du bliver uddannet politi­betjent på Politiskolen i København og gennem praktik på en politistation. Som uddannet politibetjent har du mulighed for at søge ind hos de forskellige enheder i politiet. Det kan bl.a. være i færdsels-, ordens-, eller kriminalpolitiet. Du har også mulighed for at søge ind hos nogle af de specialafdelinger, som ligger under Rigspolitiet.

Er du et sprogligt geni?

Er du bidt af fødder?

Så bliv: Sprogofficer En sprogofficer får, ud over uddannelsen til reserveofficer, en intensiv uddannelse i arabisk eller afghansk sprog. Som sprogofficer vil du typisk fungere som tolk og som støtte for de udsendte soldater. Det kan være i både hæren, flyvevåbnet og søværnet. Vil du have en civil karriere, kan dine sproglige kompetencer bruges bredt i mange brancher, fx i danske virksomheder med afdelinger i Mellemøsten.

Så bliv: Fodterapeut Fodterapi handler om at behandle forskellige fodlidelser. Du lærer bl.a. om forebyggelse og rådgivning af patienterne. Samtidig skal du igennem klinikundervisning, hvor du får en oplæring i almen og speciel fodterapi. Som uddannet fodterapeut kan du arbejde på sygehuse og hospitaler.

Er du den nye Sarah Lund?

Er Peter Tanev dit idol?

Så bliv: Politibetjent

12 | A-zone |

Så læs: Meteorologi Du lærer at forudsige vejret ved at analysere forhold­ene i jordens atmosfære. Det kan være ændringer i temperatur, nedbør og vindforhold. Meteorologi er en del af geofysikken, og uddannelsen er derfor bygget op omkring fysiske fag som fx mekanik, hydrodynamik og termodynamik. Du lærer at omsætte dette teoretiske grundlag til praktiske kompetencer, som fx at kunne beregne jordskælvsvarsler.


Har du sans for stil?

Så læs: Kinastudier Uddannelsen handler primært om det kineske sprog, og du lærer således at tale kinesisk samt at skrive og forstå kinesiske skrifttegn. Som færdiguddannet i kinesisk kan du fx finde beskæftigelse inden for undervisning, turisme og kulturformidling. Mange kandidater arbejder desuden som tolke eller er ansat som kommunikationsmedarbejdere i virksomheder, der har relationer til Kina.

Lad os være taknemmelige for idioterne. Hvis vi ikke havde dem, ville resten af os ikke blive til noget.” Mark Twain

– her kan du

så og

cat ion

ds

t

rsiteter i ve nive rde u e

n

A US ty, UK i s r , ive ge Un br id d ar am K arv of C A ,U .1 H rsity y, US don K n t e i o niv vers ge L on , U SA 2. U e Uni Colle Lond K y, U SA g l o y a ,U ge it nol y, U 3. Y ivers Colle ford , USA A ech olog x o S n l T g O f n a U 4. U peri ity of Chica sity, ute o Tech t r s f f m i e r 5. I nive sity o Univ Inst tute o r i ts 6. U nive ceton uset Inst u .7 U rin sach rnia Ed er 8. P . Mas alifo igh H s me 9 0. C : Tti 1 Kilde

D

Så læs: Økonomi og IT Du lærer at bruge den nyeste informationsteknologi og at løse erhvervsøkonomiske problemer med it-redskaber. Som færdiguddannet kan du finde arbejde inden for virksomheder, hvor du kan kombinere erhvervsøkonomi og it. Det kan fx være i finanssektoren, hvor du kan arbejde som it-projektleder eller intern it-medarbejder.

e: www.ug .dk

e

Er du halv nørd, halv økonom?

ild

e 10 b

Så læs: Medividenskab På medievidenskab studerer du de moderne massemedier som tv, film og internet og lærer om forskellige genrer og kommunikationsmodeller. Som uddannet fra medievidenskab kan du arbejde i bl.a. forlagsbranchen, i en it-virksomhed eller inden for reklamebanchen.

K

Har du skrivekløe?

fin de

m an

ge flere uddannelser

Er du fascineret af Østens mystik?

Så bliv: Arkitekt På uddannelsen lærer du at designe bygninger og veje eller brugsting som møbler, lamper og industrielle produkter. Du kan også arbejde med visuel kommunikation, fx webdesign. Arkitektur krydser landegrænser, og du har mulighed for at arbejde på både danske og internationale tegnestuer. Du kan også arbejde som industriel eller grafisk designer.

| A-zone | 13


”Det er svært at spå, især om fremtiden”, sagde min gamle studievejleder, Ingolf, og derved fik han både sagt, at han havde en elendig form for humor og samtidig, at han ikke kunne se ind i fremtiden. Hvis han havde udtalt sig om fremtiden, havde han jo formodentlig bare sagt noget åndssvagt. Ingolf og jeg kunne jo godt fornemme, at der var et eller andet i gære, da vi kiggede på skolens tonstunge Piccoline datamat, der skrev med grøn skrift på sort baggrund. Vi kunne godt regne ud, at den stod for en eller anden forandring, men det var mest i stil med at tænke, at når sådan en tingest kommer til at veje under 60 kilo, er der nogen af dem der laver skrivemaskiner, der er pænt f**ked. Man kunne jo godt regne ud, at den måske en dag fik en farve ekstra, udover den grønne, men derfra var der altså lidt vej til at forudse E-mails, Google, Facebook og bt.dk. Ikke engang MySpace forudså vi.

Robotterne kommer! Og robotter gik man også meget op i dengang. De ville inden for en overskuelig fremtid komme og tage alt vores arbejde. Og vores damer og vores cykler. De var megakloge, arbejdede hele tiden og skulle ikke have løn - og det var jo ikke kun min fremtid de kom for at tage - det var jo også Ingolfs. Hvad fanden skal robotter med en studievejleder?

14 | A-zone |


A-zones faste klummeskribent, komikeren Michael ”MC” Christiansen fortæller om sit syn på studievalg, erhvervspraktik og fremtidens avancerede dræberrobotter. Men i modsætning til computerne, var den del af det en fuser. Robotter kan røv og nøgler. Jeg har en støvsugerrobot og den kan i hvert fald ikke noget. Den kan til nød støvsuge lidt gulv, indtil den sidder fast i nogle ledninger. Den aflaster mig på ingen måde arbejdsmæssigt. Bevares, jeg har da ladet den skrive enkelte af mine klummer, men det kan udelukkende bruges som hurtige kladder, uden nogen form for satirisk finesse og ofte fyldt til randen med graverende stavefejl.

Hvor bliver fremtiden af? Vi er altså i år 2010. Vi er ved at have travlt, hvis vi skal leve op til fortidens forventninger om, hvor langt fremme vi ville være, omkring nu. I en af de mest prisbelønnede science-fiction film, ”Blade Runner” fra 1982, foregår handlingen i år 2019, i en fremtid hvor man slet ikke kan se forskel på mennesker og robotter. Så er der nogle robotter der gør oprør - og det virker egentlig realistisk nok det hele, bortset fra, at alle ryger cigaretter indendørs! I Los Angeles i år 2019! Nåja, klart... for om 9 år har folk jo taget rygning til sig igen, som en skæg modedille fra fortiden. I det hele taget skal man ikke sætte alt for præcis dato på sine forudsigelser. Bogen ”1984” handlede om et totalitært overvågningssamfund, selvom den burde have handlet om kiksede Melodi Grandprix-sange. Filmen ”Rumrejsen år 2001”, handlede om (det fremgår måske lidt af navnet) en meget avanceret rumrejse i år 2001. Så det er da lige et godt tip, hvis du nogensinde skal lave science fiction. Smid et par nuller ekstra på. Det er muligt, at ”Rumrejsen år 200100” ikke lyder ligeså

catchy, men du undgår at ligne en kæmpeidiot, mens du selv lever.

Militæret? Øh, ikke til mig, tak! Nå, men det skulle jo handle om studievalg og den slags ... I hvert fald sendte Ingolf mig i erhvervspraktik. I militæret. En uge som rekrut på Almegård Kaserne på Bornholm. Og lige pludselig, i modbydelig vinterkulde kl. 0600 en morgen uden for Rønne, på vej til at marchere 10 kilometer med fuld oppakning, stod det soleklart for mig, at jeg nu vidste noget omkring min fremtid: Jeg skulle aldrig nogensinde i militæret! Det var rart at finde ud af. Mens en sergent råbte et eller andet ind i mit hoved, grundet et par upudsede støvler, gik det op for mig, at jeg hellere ville save min arm af end at være i militæret - og så vidste jeg da pludselig dét om resten af mit liv. Så det må være mine visdomsord til dig: Find ud af, hvad du er røvdårlig til, for vi er alle sammen røvdårlige til et eller andet - og lav så det, du er mindst dårlig til. Og tro mig, der er ingen fremtid i militæret. Enhver idiot kan jo regne ud, at det er nemmere at udvikle gigantiske hære af robotsoldater og lade dem kæmpe, i stedet for at vi mennesker gør det selv. Og uden at være ekspert, tror jeg faktisk ikke, at vi skal meget længere hen end til 2015, før det bliver blodig alvor. Sorry... 201500.

| A-zone | 15


sen delskas n A i k i t rd rak er, nye o høj er i p v r a y g D p n o a i llige e Christ e forske g n verden. 16-årig a n m e r d e n d a y elt t bet fra en h r – og de e s l e v e og opl - I skolen er jeg helt klart bedst til matematik og fysik. Så derfor ville jeg finde et praktiksted, hvor jeg kunne bruge de fag, fortæller Christian der til daglig går i 10. klasse i Viborg. Han er kommet i erhvervspraktik i Vammen-Rødding Andelskasse og skal i en uge lære, hvordan det er at være ansat i et pengeinstitut.

- Jeg har bl.a. været med til at tælle penge op, fylde hæveautomaten, bestille valuta og høre om pension, siger Christian, der i fritiden bl.a. bruger meget tid på at spille og se fodbold.

16 | A-zone |


Èn ting har især overrasket Christian – nemlig antallet af telefonopkald; - Telefonerne ringer meget. Rådgiverne taler næsten hele tiden i telefon med kunder – det overrasker mig lidt, jeg troede mere, at folk kom ind fra gaden, konstaterer Christian.

Efter 10. klasse er planen, at Christian skal starte på Handelsskolen. Drømmen er at komme til at lave noget med økonomi – måske noget med investering og aktier. - Jeg tog 10. klasse for at finde ud af, hvad jeg ville uddanne mig til. Og nu har jeg fundet ud af, at det er noget med økonomi. Jeg synes, det er spændende – især det med aktier og investering, siger Christian.

Opholdet i Andelskassen har også betydet, at Christian har stiftet bekendtskab med mange nye ord – bl.a. ”C20-indekset”. - Man er godt ør i hovedet efter en hel dag her i Andelskassen. Der er mange nye ord, man skal lære og i går fik jeg fx forklaret en masse om pension, som jeg ikke vidste noget om i forvejen. Jeg fik forklaret, at der både er noget, der hedder kapitalpension og ratepension, forklarer Christian.

- Jeg har lært en masse om aktier og investering også. Det er ret spændende. Og så lærte jeg et nyt ord; C20-indekset er et prisindeks over de mest omsatte aktiver på Københavns Fondsbørs, forklarer Christian. Christian suser tilbage til arbejdet – senere på dagen skal han være med til at tælle penge op …

| A-zone | 17


Introduktion til Dubstep - lyden af bas Dubstep er den nye lyd fra London. Den har været på vej i flere år og startede for ca. 10 år siden i mindre miljøer i Londons forstæder. Men scenen er vokset hurtigt de seneste år. Nye kunstnere kommer til og bidrager til udviklingen, hvilket gør musikken spændende, fordi den ikke står stille. Elementer af “drum ’n’ bass” og især engelsk hip hop (garage, grime og two step) er forløbere for denne genre. Desuden er der også elementer af reggae i musikken. Bassen, effekterne fra dub’en og vokalerne. Der er også et stort jamaicansk miljø i London, som har påvirket mange stilarter igennem tiden.

DJ Thykier / Anmelder

Percussionist, som har boet og spillet i Rio de Janeiro. Spiller bl.a. med The Dub Collective og i forskellige brasilianske sammenhænge.

Men helt specielt er genrens fokus på bas. Tunge beats og en heftig bas. I dag benytter man flere steder helt specielle lydanlæg til at spille på, hvor man rigtig kan mærke bassen. Den er fysisk stærk og pumper så hårdt ud af højtalerne, at man kan mærke det i kroppen. I dag har dubstep’en bredt sig til hele verden. En verden af bas.

Skream / Skream! / Tempa Records Skream var med fra begyndelsen som ganske ung teenager. Han begyndte at producere musik og blev hurtigt en del af miljøet – i dag er han et af de mest kendte navne på dubstep scenen. En særdeles travl ung herre med en aktiv dj-kalender og udgivelser på adskillige pladeselskaber. Albummet ”Skream!” fra 2006 giver et godt, blandet indblik i lyden af dubstep. Der eksperimenteres med samples, bas og produktion. Et stærkt debutalbum fra én, der skulle gå hen og blive en af de store bannerførere for dubstep’en.

Benga / Diary of an Afro Warrior / Ammunition Promotions ltd. Fra piratradio og elektroniske radioshows hørte Benga en masse musik, han virkelig gerne ville spille. Men hvor skulle han finde det, og hvordan skulle han få råd til det? Det kunne han ikke, og derfor begyndte han at lave sit eget! Benga slog for alvor igennem i 2008 med dette album. “Night” blev et seriøst undergrundshit. Han har produceret sammen med Skream, hvor de i de tidlige dage konkurrerede om at lave nye beats og numre for konstant at presse og imponere hinanden. Det har virkelig været med til at skubbe dem fremad og udvikle deres talenter. De har spillet utallige shows sammen. Benga blander gerne andre elementer ind i sin musik og bruger mange percussive lyde.

18 | A-zone |


Andre spændende talenter Andre unge fremadstormende artister der er værd at holde øje med, hvis man er blevet fanget af bas og beats, er: Rusko & Caspa - de arbejder sammen og hver for sig. Rusko er virkelig en fantastisk dygtig producer og beat-smed. Desuden kan man tjekke The Bug, RSD, Coki, Synkro og 2652 ud, eller lytte på opsamlingsplader som “Box of Dub” (Soul Jazz Records).

Rhythm & Sound / W/the Artist / Burial Mix / 2003 Den er jo slet ikke så gammel igen, denne plade. Men det er elektronisk dub fra Berlin, som via gruppens fortid i “Basic Channel” (der var endnu mere techno-inspireret) også har haft indflydelse på dubstep’en. I hvert fald har flere store dubstep-producere lyttet til Rhythm & Sound’s dub-produktioner. De skabte en speciel stil med deres fortid i techno-musikken. Langsomme techno-beats med sprøde og distortede dub-effekter, offbeat synth’er og simple basfigurer, og med jamaicanske “reggae”-vokaler ovenpå. Det er det typiske “rhythm & sound-kendetegn”. Støvet berliner-dub-tech, når det er bedst. Der kan stadig ses typiske spor af den her klassiker hos andre danske elektronisk artister som Trentemøller, Lulu Rouge og Mikael Simpson.

- 7 år ga mme klassiker l

Tjek også: www.myspace.com/ohoi Dansk frontløber for dubstep og bas-musik.

www.myspace.com/burialuk Burial fik utrolige anmeldelser for sit debut-album

www.myspace.com/cot4n Cotti er leveringsstærk i en meget reggae-inspireret dubstep.

www.rinse.fm Oprindeligt en pirat-radiostation fra London, der bragte ny musik og nye artister. Det er fortsat stedet at høre det sidste nye.

| A-zone | 19


SpotZone Foto: Katrine Rorhberg

Foto: Sandrew Metronome

Musik

Koncerter

Film

Foto: SonyBMG

Kashmir

Valentine’s Day

The Wong Boys

Der er gået fem år siden Kashmirs sidste album ”No Balance Palace”, men her i februar kom så dagen, som mange fans har set frem til. Kashmir udsendte deres 6. studiealbum ”Tresspassers”, hvorfra du allerede har hørt singlen med den vanskelige titel ”Mouthful Of Wasps”. I forbindelse med udgivelsen har bandet desuden lanceret en ny hjemmeside – besøg den på www.kashmir.nu.

Den romantiske komedie ”Valentine’s Day” følger en række forskellige LA-indbyggere og deres oplevelser på Valentine’s Day. På rollelisten finder vi bl.a. Julia Roberts, Jessica Alba, Jessica Biel, Bradley Cooper, Jamie Foxx, Jennifer Garner, Topher Grace og Ashton Kutcher. Premiere: 11. februar.

Simon Kvamms lillebror Stefan og Frank Ziyanak udgør tilsammen duoen The Wong Boys. De spiller spøjs rock, der veksler mellem det sjove og festlige og det mere rå og mørke. Du kan se dem i februar og marts, hvor de spiller rundt omkring i landet. Tjek myspace.com/ thewongboys for koncertdatoer.

Foto: Paramount

Shutter Island Martin Scorseses nye film, ”Shutter Island” er en uhyggelig sag, der foregår i 1954. Marshall Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) og hans makker Chuck Aule (Mark Ruffalo) efterforsker en kvindelig morders forsvinden fra øen Shutter Island. Her er hun efter at have begået en grusom forbrydelse blevet anbragt på øens sindssygehospital for kriminelle. Premiere: 18. februar.

20 | A-zone |

Foto: Walt Disney Pictures

Alice i Eventyrland Tim Burton - Hvem skulle ellers have filmatiseret den småsyrede børneklassiker? – står bag denne version af Alice i Eventyrland. Johnny Depp spiller Den Gale Hattemager, og Mia Wasikowska

den 19-årige Alice, der vender tilbage til den eventyrlige verden, hun første gang oplevede som en ung pige. Filmen kan opleves i 3D, og den har premiere den 4. marts.


Foto: Cover

Hej Matematik

Foto: EMI Music

Gorillaz Tredje album fra tegneserie-bandet gæstestjerner, og på dette album er Gorillaz kommer til at hedde ”Plastic det blandt andre Lou Reed, Snoop Beach”, og det er på gaden den 8. Dogg og Mos Def, der hjælper til. marts. Bandet har efterhånden tradition for at samarbejde med spændende

Foto: ImageNet

Foto: Anders Von Greffelstejn

Der er Party i Provinsen, når duoen bestående af Søren Raasted og hans nevø Nicolaj drager på en omfattende Danmarksturné i marts måned. På www.hejmatematik.dk kan du se, hvornår du har mulighed for at opleve sangene fra det nye album ”Alt går op i 6” live.

Foto: Nordisk Film

Oscar-uddeling

Kasper Bjørke

Broderskab

Søndag den 7. marts er dagen, hvor film-elskere over hele verden sidder klistret til tv-skærmen for at se, hvem der løber med de små, gyldne Oscar-statuetter. Der er dømt amerikansk glamour, fantastiske kjoler og tårevædede takketaler – men du skal være lidt af en natteravn for at følge med … Prisfesten plejer ikke at slutte før kl. 4 om morgenen dansk tid.

Electronica-musikeren Kasper Bjørke er nu klar med sit andet album, som har fået titlen ”Standing On top Of Utopia”. P3 har – meget fortjent voldspillet nummeret “Young Again”, hvor vokalen leveres af en af Danmarks mest interessante sangere Jacob Bellens (Forsangeren fra ”I Got You On Tape”). Klik ind på myspace.com/kasperbjorke for lidt dejlig electronica – albummet udkommer den 15. februar.

22-årige Lars bliver tiltrukket af det nynazistiske miljø, og ikke mindst af Jimmy. Der udvikler sig et kærlighedsforhold mellem de to, og den slags sker ikke ustraffet i de kredse. Men kærligheden og tiltrækningen er så stærk, at de på trods af alle nynazistiske regler fortsætter deres eventyr. Thure Lindhart, David Dencik og Nicolas Bro spiller hovedrollerne. Premiere: 8. april.

| A-zone | 21


Annika Aakjaer Måske kender du hende ikke endnu – men det kommer du til. Annika Aakjærs kæmpe talent er simpelthen ikke til at komme udenom. Sidste år vandt hun en Steppeulv for at være ”Årets Håb”, og hun var nomineret til P3 Guld i kategorien ”P3 Talentet”, så forventningerne er store til hendes 2. album, ”Missionær”, som kom på gaden den 8. februar. Læs med og få et indblik i, hvad der foregår inde under det røde hår hos den 27-årige sangerinde.

Hvad gør dig lykkelig? Kærlighed, at grine, at spise, at skrive sange.

Hvis du ikke lavede det, du laver nu, hvad ville du så lave? Så ville jeg nok gå og drømme om at lave det, jeg laver nu.

Hvilken dag har været den vigtigste i dit liv? Den dag jeg opdagede, at jeg kunne synge, det var i 10. klasse på efterskole. Der vidste jeg, at det var noget, jeg skulle gøre resten af mit liv.

Hvornår har du sidst følt dig pinligt berørt? For nylig kom jeg ind på scenen på Østre Gasværk uden hat på, og opdagede det først, da jeg stod på scenen, og så prøvede jeg at gå ud og hente den og tage den på og komme ubemærket ind igen, det lykkedes ikke helt.

Du kan se tilbage på et fantastisk år. Hvad har været den største oplevelse? Den største oplevelse var nok, da jeg fik Steppeulv prisen som Årets Håb 2009, desværre kunne jeg ikke selv være der til at tage imod den, jeg havde sendt min kæreste i mit sted og jeg vidste, at han ville ringe til mig

22 | A-zone |

fra scenen, hvis jeg vandt eller skrive en sms om, hvem der vandt, hvis jeg ikke fik den. Jeg sad og ventede ved telefonen og vidste, hvornår den ca. skulle uddeles, og pludselig ringede den, og jeg vidste, at jeg havde vundet den. Derudover har jeg haft utallige fantastiske oplevelser de sidste par år, alt hvad jeg har lavet har været en investering i min karriere og fremtid, og det er nok den følelse, som har været den største positive ting de seneste par år.

Hvilken historisk person ville du helst møde (hvis alt var muligt)? Nu er min farmor kun en historisk person i mit liv, og selvom hun stadig er her, ville jeg gerne have mødt hende i hendes ungdom, hun er den sejeste dame. Ellers ville jeg nok gerne have mødt Hitler og stukket ham et par flade. Det mest oplagte svar ville nok være, at jeg gerne vil møde en rigtig stor sangskriver, fx John Lennon, men på en eller anden måde så kan jeg godt være bange for, at jeg måske ville synes, at han var et røvhul. Jeg har det på fornemmelsen i hvert fald.

Hvad kan vi forvente af dit nye album? 10 sange om frygt, gud, sex, liv og død. Det er en plade,


som jeg synes indeholder lige dele af sårbarhed, aggression, humor og ramme alvor. Jeg er selv enormt glad for pladen og håber, at dem der får fingrene i den vil være det samme og vil kunne spejle sig i sangene.

Hvad var det første, du købte for dine egne penge? Første gang, jeg havde ”mange” penge, var da jeg blev konfirmeret, hvorefter jeg købte en videomaskine og en rejse til Færøerne. Siden jeg blev konfirmeret, er det først nu, jeg har haft mere end nok til lige at klare mig, så jeg er ikke sådan en, der bruger ret mange penge. 90% af mit tøj er fra genbrug, og jeg handler mest i Netto. Det på trods af, at jeg pt. har flere penge, end

jeg kan bruge, men hvis jeg bruger mange penge nu, er det på instrumenter eller andet gear til at lave musik med, ellers har jeg planer om at bruge penge på et kørekort i 2010.

Hvad ville du gøre, hvis du vandt en million? Jeg ville investere den i at lave flere plader og rejse ud i verden og skrive om den. Den eventuelle rest ville jeg gemme til en regnvejrsdag.

| A-zone | 23


Id. nr. 42790

Sådan deltager du!

Send en SMS til 1220

A-zone

Konkurrence Svar på spørgsmålet og deltag i konkurrencen om kontanter, cd’er og biografbilletter:

Hvad læste Julie Bertelsen til, inden hun blev professionel sangerinde? Skriv »AK AZONE A« + dit navn, hvis du mener, svaret er: Journalist Skriv »AK AZONE B« + dit navn, hvis du mener, svaret er: Læge Skriv »AK AZONE C« + dit navn, hvis du mener, svaret er: Dyrlæge Send en sms til 1220 det koster normal SMS-takst. 1. præmie 2000 kr. på en konto i Andelskassen

2. præmie 3x2 cd’er: Kashmir og Annika Aakjær

3. præmie 3x4 biografbilletter

Vindere fra sidste nummer af A-zone kan ses på www.andelskassen.dk. Eller – skriv dit svar i en mail til azone@sda.dk Husk navn, adresse og tlf. nr. så vi kan kontakte dig, hvis du bliver den heldige vinder.

Eller – gå ind på www.andelskassen.dk og afgiv dit svar. Sidste frist for deltagelse er torsdag den 25. marts 2010. Vi trækker lod blandt de rigtige svar, og vinderne får direkte besked. Tirsdag den 30. marts 2010 kan du se, om du har vundet på www.andelskassen.dk.

| i konkurrencen! Alle under24 18 |årA-zone kan deltage

A-zone nr. 23, februar 2010  
A-zone nr. 23, februar 2010  

Andelskassen ungdomsblad til de 13-17-årige