Page 1

© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

1


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

2


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

ΕΝ∆ΕΙΚΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ Παρακάτω αναφέρονται τα χαρακτηριστικά που συναντάµε σε µια κοινή ψηφιακή φωτογραφική µηχανή για να εξηγήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των ψηφιακών φωτογραφικών µηχανών έτσι ώστε να βοηθήσει τους υποψήφιους αγοραστές να αποφασίσουν ποια από αυτά χρειάζονται. Πλεονεκτήµατα Οι ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές δεν περιέχουν το παραδοσιακό φιλµ που όλοι γνωρίζουµε αλλά τις αποθηκεύουν σε ένα ψηφιακό αποθηκευτικό µέσο. Μπορείτε να τραβήξετε όσες φωτογραφίες επιθυµείτε και να τυπώσετε µόνο αυτές που θέλετε άµεσα. Οι περισσότερες ψηφιακές µηχανές διαθέτουν µια µικρή οθόνη LCD όπου εκεί µπορείτε να δείτε άµεσα τη φωτογραφία που τραβήξατε και να δείτε τα αποτελέσµατα. Αυτό σηµαίνει ότι οποιαδήποτε λήψη που κάνετε µπορείτε να τη διαγράψετε αν δεν σας αρέσει ή να τη κρατήσετε στην µνήµη της µηχανής και στη συνέχεια να την επεξεργαστείτε στον προσωπικό σας υπολογιστή, να την στείλετε e-mail στους φίλους σας ή να την τυπώσετε σε ένα inkjet εκτυπωτή ή σε ένα κατάστηµα φωτογραφικών. Ποιες είναι οι πραγµατικές σας ανάγκες; Ξεκινάτε να κάνετε αγορά µιας ψηφιακής φωτογραφικής µηχανής, δείτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε; Θα προβάλετε τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή, ή θέλετε να τις εκτυπώσετε; Θα χρησιµοποιήσετε την µηχανή για επαγγελµατική χρήση; Θέλετε ένα φακό zoom; Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που χρειάζεστε όπως το macro ή δυνατότητα λήψης βίντεο; Εξετάστε τι είδους φωτογραφίες τραβάτε πιο συχνά και θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ποια ανάλυση, αποθηκευτικό µέσο, µπαταρία ή αλλά χαρακτηριστικά που θεωρείτε εσείς απαραίτητα να διαθέτει η φωτογραφική µηχανή σας. Παρακάτω αναφέρουµε µερικά βασικά ειδικά χαρακτηριστικά που συναντάµε σε µια ψηφιακή φωτογραφική µηχανή και θα ήταν πολύ χρήσιµο να τα γνωρίζαµε πριν κάνουµε µια αγορά.

3


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

Ανάλυση (σε Μp - Mega pixels) H maximum resolution (ανάλυση) είναι ένα από τα πιο σηµαντικά χαρακτηριστικά που αναζητούµε σε µια ψηφιακή µηχανή. Οι ψηφιακές φωτογραφίες αποτελούνται από πολύ µικρές κουκίδες που ονοµάζονται pixels. Η ανάλυση αναφέρεται στα πόσα pixels µπορεί να αποτελείται µια φωτογραφία, αυτό ορίζεται σε οριζόντια και κάθετη ανάλυση, πχ. 1280 x 960 pixels, ή σαν σύνολο 1,2 Μp (mega pixels), αυτό σηµαίνει 1,2 εκατοµµύρια εικονοστοιχεία / pixels. Όσο περισσότερο ανάλυση έχει µια ψηφιακή µηχανή τόσο πιο ευκρινής εικόνα παίρνουµε. Οι σηµερινές αναλύσεις που διατίθενται από τις κατασκευάστριες εταιρείες ψηφιακών µηχανών είναι από 2 Μp µέχρι και 16 Mp στις επαγγελµατικές κατηγορίες. H ανάλυση που χρειάζεστε εξαρτάται κυρίως από το τι σχεδιάζετε να κάνετε µε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει. Αν απλώς θέλετε να τις στέλνετε µε e-mai µια ανάλυση και µικρότερη των 1600 x 1200 pixels είναι υπεραρκετή. Αν πρόκειται να τις στείλετε για εκτύπωση θα πρέπει να φροντίσετε να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 150dpi. Αν τυπώσετε σε µεγαλύτερα µεγέθη µε µικρότερη ανάλυση οι φωτογραφίες σας θα εµφανίσουν γκρενά, µε θόλωµα και θα χάσουν την ευκρίνεια τους. Βέβαια αν τραβάτε σε maximum resolution απαιτείται περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στην memory card, οπότε και λιγότερες φωτογραφίες. Συµπίεση Ένας άλλος σηµαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη ποιότητα της εικόνας είναι η συµπίεση που γίνεται στο ψηφιακό αρχείο που δηµιουργεί µια λήψη. Οι περισσότερες ψηφιακές µηχανές τραβούν φωτογραφίες ως αρχεία .jpg, που επιτρέπει την αποθήκευση περισσότερων φωτογραφιών στο αποθηκευτικό µέσο της µηχανής (memory card). Η συµπίεση επίσης επιταχύνει το σώσιµο στη memory card και τη µεταφορά του αρχείου στον υπολογιστή ή στο web. Αυτή η συµπίεση που δηµιουργείται στο αρχείο έχει ως αποτέλεσµα να χαθεί πληροφορία από την εικόνα για να µπορέσει να διατηρηθεί έτσι χαµηλό το µέγεθος αρχείου. Με την σηµερινή τεχνολογία αυτό έχει καταπολεµηθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό έτσι ώστε η απώλεια να µην γίνεται τόσο αντιληπτή από το µάτι. Ωστόσο αν θέλετε φωτογραφίες χωρίς καµιά απώλεια και µέγιστη ευκρίνεια θα πρέπει να κινηθείτε σε πιο ακριβές κατηγορίες, αλλά όχι πλέον απρόσιτες από έναν ερασιτέχνη που θέλει κάτι περισσότερο. Μνήµη - Αποθηκευτικό µέσο (memory card)

4


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

Η µνήµη είναι αυτή που αντικατέστησε το παραδοσιακό φιλµ µιας φωτογραφικής µηχανής σε ένα ψηφιακό αποθηκευτικό µέσο (memory card). Είναι το µέσο στο οποίο αποθηκεύονται οι φωτογραφίες που τραβάµε. Το µέγεθος (µετριέται σε Mb) µας καθορίζει πόσες φωτογραφίες µπορούµε να αποθηκεύσουµε. Όταν γεµίσει θα πρέπει να συνδέσουµε τη κάµερα µε τον προσωπικό µας υπολογιστή και να κατεβάσουµε τις φωτογραφίες που έχουµε τραβήξει. Όταν θέλουµε παραπάνω φωτογραφίες και δεν έχουµε άµεσα υπολογιστή για να αδειάσουµε τη memory card συνήθως προµηθευόµαστε µία µεγαλύτερης χωρητικότητας ή έξτρα µνήµες. Μπαταρίες Οι ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές χρησιµοποιούν πολύ περισσότερο ενέργεια απ’ ότι οι παραδοσιακές. Οι φωτογραφικές µηχανές που χρησιµοποιούν το φιλµ κρατούν τη µπαταρία τους µέχρι και 15 ρολά περίπου, ενώ στη χρήση των ψηφιακών µηχανών οι µπαταρίες µπορούν να τερµατίσουν τη λειτουργία της µηχανής πριν ακόµα γεµίσει η memory card. LCD οθόνη - προεπισκόπηση λήψης Εκτός από το συνηθισµένο οπτικό viewfinder που συναντούµε σε όλες τις φωτογραφικές µηχανές στις περισσότερες πλέον ψηφιακές συναντάµε µια lcd οθόνη όπου αντικαθιστά τη χρήση του οπτικού. Το lcd viewfinder µας βοηθά να καδράρουµε το θέµα µας καθώς και να ελέγξουµε όλες τις λειτουργίες της µηχανής. Στην lcd οθόνη έχουµε τη δυνατότητα να δούµε τι φωτογραφία πρόκειται να πάρουµε πριν ακόµα την τραβήξουµε. Βλέπουµε επίσης τι φωτογραφίες έχουµε ήδη τραβήξει. Η συνεχή χρήση του lcd viewfinder απαιτεί περισσότερο ενέργεια από την µπαταρία της µηχανής, οπότε αν τη χρησιµοποιείται συχνά φροντίστε να έχετε προµηθευτεί κάποια εξτρα µπαταρία. Φακός Το µήκος ενός φακού καθορίζει κατά πόσο ένα θέµα που θέλουµε τραβήξουµε µπορεί να χωρέσει στο κάδρο µιας φωτογραφίας. Τα µήκη των φακών ποικίλουν, από ευρυγώνιους φακούς (wide angle, χρησιµοποιούνται συνήθως για τοπία και σε θέµατα για ευρεία κάλυψη) µέχρι τηλεφακούς (zoom, για να φέρουµε κοντά ένα αντικείµενο). Οι «normal» φακοί, γύρω στα 50mm είναι πιο κοντά σ’ αυτό που βλέπει το ανθρώπινο µάτι, µικρότεροι σε mm φακοί τείνουν στους wide angle φακούς και µεγαλύτεροι στους φακούς zoom / τηλεφακούς. Ο αισθητήρας που χρησιµοποιούν οι ψηφιακές µηχανές είναι µικρότερος από την επιφάνεια ενός κλασσικού 35mm φιλµ αρνητικού, έτσι οι φακοί που χρησιµοποιούν είναι αρκετά πιο µικροί απ’ ότι στις παραδοσιακές µηχανές µε

5


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

φιλµ. Έτσι τα 35mm µπορούµε να τα χρησιµοποιήσουµε ως βάση αξιολόγησης για να δούµε την ακτίνα που µπορεί να καλύψει η µηχανή µας. Το µήκος εστίασης στους συνηθισµένους φακούς που διαθέτουν οι ψηφιακές µηχανές (fixed-length lenses) βρίσκεται κάπου µεταξύ στους ευρυγώνιους (wide angle) και normal φακούς. Σήµερα πολλές µηχανές προσφέρουν και φακούς zoom, έχοντας τη δυνατότητα να τραβούν από wide / angle µέχρι telephoto. Πέρα επίσης από το οπτικό zoom που προσφέρουν, µερικές µηχανές δηµιουργούν και ένα ψηφιακό έξτρα zoom, αλλά αυτό το δηµιουργεί το software (λογισµικό) της µηχανής και όχι ο ίδιος ο φακός. Μερικές µηχανές επίσης διαθέτουν δυνατότητα macro που σε βοηθά να εστιάσεις πολύ κοντά σε ένα αντικείµενο, ιδανικό για να τραβάς σε λουλούδια, κοσµήµατα κλπ. Εστίαση / Έκθεση Οι «fixed focus» ψηφιακές µηχανές διαθέτουν ενσωµατωµένο φακό λήψης µε αυτόµατη συνήθως εστίαση. Οι περισσότερες µηχανές καθορίζουν αυτόµατα τη σωστή έκθεση που πρέπει να γίνει η λήψη στις ανάλογες συνθήκες φωτισµού. Μερικές φορές όµως οι φωτογραφίες που παίρνουµε µε πλήρως αυτόµατες τις ρυθµίσεις έκθεσης είναι άλλοτε σκοτεινές και άλλοτε πιο φωτεινές ή «ξεπλυµένες». Γι’ αυτό είναι πλεονέκτηµα να διαθέτουµε µια µηχανή όπου υποστηρίζει και manual ρυθµίσεις έκθεσης όπου µας επιτρέπει να ανοίγουµε ή να κλείνουµε µερικά stops (στο διάφραγµα της µηχανής) ώστε να πετύχουµε καλύτερα αποτελέσµατα. Αυτό βέβαια απαιτεί και περισσότερο εµπειρία από ένα ερασιτέχνη φωτογράφο. Επίσης ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να κοιτάξουµε είναι τα ISO, όπου βλέπουµε την ευαισθησία της µηχανής. Όπως και στις παραδοσιακές µηχανές οι ψηφιακές διαθέτουν ISO 100. Υψηλότερα ISO σηµαίνει ότι η µηχανή είναι πιο ευαίσθητη σε χαµηλό φωτισµό, και µπορεί να πραγµατοποιεί λήψεις σε τέτοιες συνθήκες. Μια ψηφιακή φωτογραφική µηχανή δουλεύει όπως ακριβώς και η αναλογική. Όσο πιο µικρό (π.χ. F1.6, F2) θέτουµε το διάφραγµα µιας µηχανής τόσο περισσότερο φως εισέρχεται στην ψηφιακή της πλάκα και όσο πιο µεγάλο διάφραγµα θέτουµε στον φακό (π.χ. F8, F16) τόσο λιγότερο φως εισέρχεται. Έτσι µπορούµε να κάνουµε λήψεις είτε σε συνθήκες χαµηλού ή υψηλού φωτισµού. Φλας Οι ψηφιακές µηχανές διαθέτουν ενσωµατωµένο φλας. Συνήθως αυτό ενεργοποιείται αυτόµατα µόλις το κρίνει αναγκαίο ο αισθητήρας της µηχανής. Μερικές µηχανές διαθέτουν και κάποια έξτρα χαρακτηριστικά γύρω από τη λειτουργία του φλάς, όπως το «red eye reduction», ή το «night portrait mode».

6


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

Το «red eye reduction» είναι ιδανικό όταν τραβάµε πρόσωπα - πορτρέτα. Αυτό σε συνδυασµό µε το φλάς βοηθά στο κοντράστ των αντικειµένων και αποτρέπει την κόκκινη λάµψη που δηµιουργείται στα µάτια των προσώπων κατά την έκθεση. Το «night portrait mode» απενεργοποιεί τη λειτουργία του φλας στις συνθήκες χαµηλού φωτισµού επιτρέποντας έτσι τις νυχτερινές λήψεις. Αυτό βέβαια απαιτεί µια σταθερότητα της µηχανής λόγω της µακράς έκθεσης, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η χρήση ενός τρίποδα για τη στήριξη της. Απεικόνιση και ∆ιαγραφή Οι µηχανές που διαθέτουν µια LCD οθόνη επιτρέπουν την προβολή των φωτογραφιών που έχετε ήδη τραβήξει. Συνήθως εµφανίζονται µε µικρά εικονίδια ανά 9 ή 12 στην οθόνη της µηχανής, έτσι µπορείτε να δείτε ποιες θέλετε να κρατήσετε ή να διαγράψετε ελευθερώνοντας έτσι µνήµη από την memory card. Χρονοδιακόπτης O χρονοδιακόπτης επιτρέπει µια λήψη µε µια σχετική καθυστέρηση του κλείστρου περίπου στα 10 sec. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι χρήσιµο για να µπαίνει το ίδιο το πρόσωπο στο κάδρο της µηχανής αφού προγραµµατίζεται να γίνει η λήψη µετά από κάποια δευτερόλεπτα. Επίσης είναι χρήσιµο και στις νυχτερινές λήψεις αφού αποτρέπει το πάτηµα του button του κλείστρου, που µπορεί να προκαλέσει το «θόλωµα» στις λήψεις µε µακρά έκθεση. Ηχογράφηση ήχου Μερικές ψηφιακές µηχανές διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό που σου επιτρέπει να προσθέτεις ήχο στην φωτογραφία µετά από κάθε λήψη. Αυτό συνεπάγεται όµως εξτρα κατανάλωση ενέργειας από την µπαταρία της µηχανής, γι’ αυτό αν το χρησιµοποιείτε συχνά καλό είναι να έχετε προµηθευτεί έξτρα µπαταρίες. Εγγραφή Video Πολλές ψηφιακές µηχανές σήµερα ενσωµατώνουν αυτό το χαρακτηριστικό που σου επιτρέπουν µερικά δευτερόλεπτα λήψης video ανάλογα µε την χωρητικότητα της memory card. Η ανάλυση που αναπαράγεται κατά τη διάρκεια λήψης είναι πολύ µικρότερη από αυτή που προσφέρει η µηχανή για τη λήψη φωτογραφιών. Μία τυπική διάρκεια λήψης µιας µηχανής είναι περίπου µεταξύ 10 - 90 secs. Σε καµιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τη λειτουργία µια κανονικής

7


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

βιντεοκάµερας αλλά είναι ένα έξτρα χαρακτηριστικό που µπορεί να σας ενθουσιάσει. Κατασκευή Τις κατασκευές των παλαιοτέρων ψηφιακών µηχανών δε θα µπορούσαµε να τις χαρακτηρίσουµε κοµψές και πρακτικές που συναντάµε στις σηµερινές τεχνολογίες. Πολλές κατασκευάστριες εταιρείες επενδύουν στον σχεδιασµό µιας ψηφιακής µηχανής αφού πέρα από τον κύριο σκοπό της αποτελεί και ένα έργο µοναδικού design για τον κάτοχό της. Σύνδεση µε ΤV Οι περισσότερες πλέον ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέποντας τη σύνδεση και προβολή των φωτογραφιών στη τηλεόραση του σπιτιού µας. Επίσης αυτές µπορούν να καταγραφούν µε τη σειρά τους σε µια κασέτα VHS ή σε DVDr. Σύνδεση µε PC Επιτρέπει τη σύνδεση της µηχανής µε τον υπολογιστή. Εδώ θα πρέπει να προσέξουµε τη συµβατότητα της µηχανής µας µε το λειτουργικό σύστηµα που διαχειρίζεται ο υπολογιστής. Όλες οι µηχανές έρχονται µε ένα σχετικό software που επιτρέπει στο σύστηµα να διαβάζει τη ψηφιακή µηχανή και να κατεβάζουµε τις φωτογραφίες που έχουµε τραβήξει στον υπολογιστή. Επίσης προσφέρουν αρκετά δελεαστικά προγράµµατα επεξεργασίας εικόνας επιτρέποντας στον χρήστη να χρησιµοποιήσει τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και να ελευθερώσει τη φαντασία του πάνω στις φωτογραφίες του, µετατρέποντας τον υπολογιστή σε ένα µικρό εργαστήριο φωτογράφου. Η σύνδεση της µηχανής και η εγκατάσταση των σχετικών software έχει γίνει πλέον αρκετά εύκολη έτσι ώστε και ο απλός χρήστης δεν θα δυσκολευτεί κατά την διαδικασία εγκατάστασής τους. Ελπίζουµε να βοηθήσαµε στην κατανόηση ορισµένων στοιχείων για την µελλοντική αγορά της νέας σας ψηφιακής µηχανής. Καλές λήψεις.

Καλές τιµές για αγορά

φωτογραφικών

8


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

µηχανών είναι στις παρακάτω διευθύνσεις: •

Παναγ. Παπαδάκης (Photo Way - Kodak Express Store) Εµµ. Μπενάκη Αθήνα (Χαυτεία) • Σταυρινάκης e-photodigital Πατησίων & Βεραντζέρου ( κοντά στο παλιό ΜΙΝΙΟΝ) • Φωτο Μαρκετ Κωλλέτη Αθήνα • Adorama Τζωρτζ & Πατούσα 1, Πλ.Κάνιγγος τ.κ. 10677 Αθήνα τηλ. 210 3304544, 210 3847157 fax.210 3847181 http://www.adorama.gr • E-shop Αθήνα Στουρνάρα 16 (τηλ 211 5000612). http://www.eshop.gr/ • FNAC στο εµπορικό κέντρο THE MALL Μαρούσι http://www.fnac.gr/ • Media Markt Μαρούσι Αθήνα Λεωφ. Κηφισίας 49 τηλ 2111809800 http://www.mediamarkt.gr/ Και στο διαδίκτυο: • http://www.dpgr.gr/index.php?page=show_cameras για να συγκρίνεις φωτογραφικές µηχανές στα ελληνικά • http://www.dpreview.com για να συγκρίνεις φωτογραφικές µηχανές στα Αγγλικά & tests

9


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

10


© 20 06 , @ и D € L I ® B i k e T r a v e l e r n G L O B E R I D E R S ™

11

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ  

© 2006, @ иD€LI ® Bike Traveler GLOBERIDERS ™ Παρακάτω αναφέρουµε µερικά βασικά ειδικά χαρακτηριστικά που συναντάµε σε µια ψηφιακή φωτογ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you