Page 1

GRATUIT

TOATE PREMIERELE ÎNTR-UN SINGUR LOC

Numărul 4 SEPTEMBRIE 2011

SUPLIMENT ZILE ŞI NOPŢI

www.cinematique.ro

„Le spun prietenilor mei că viaţa de cuplu e plictisitoare, dar ăsta e doar un lucru bun de spus celor care sunt singuri pentru a-i face să se simtă mai bine.” - SARAH JESSICA PARKER


cuprins în curând la cinema

38 | La piel que habito

De când soţia sa a fost carbonizată în urma unui accident de maşină, doctorul Robert Ledgard, un chirurg plastic eminent, a devenit obsedat să creeze o nouă piele care ar fi putut-o salva. După 12 ani, el reuşeşte să cultive o piele care e o adevărată platoşă împotriva oricărui tip de asalt. În afara anilor de studiu şi de experimente, Robert are nevoie şi de alte trei lucruri: de lipsa de scrupule, de un complice şi de un cobai uman. Scrupulele nu i-au făcut niciodată probleme. Iar Marilia, femeia care i-a purtat de grijă din ziua în care s-a născut, îi este cel mai fidel complice… Îi mai lipseşte doar un cobai uman.

40 |THETWILIGHTSAGA: BREAKINGDAWN

În acest al patrulea episod al francizei The Twilight Saga, proaspăt căsătoriţii Bella Swan (Kristen Stewart) şi vampirul Edward Cullen (Robert Pattinson) pleacă în luna de miere la Rio de Janeiro, unde Bella descoperă că este însărcinată. Naşterea se dovedeşte a fi dificilă, iar Edward se vede nevoit să o transforme şi pe ea în vampir pentru a nu o pierde. CINEMATIQUE este un supliment ZILE ŞI NOPŢI Editor Şef: Peter Verdesz Senior Editor: Ilinca Arndt ilinca.arndt@cinematique.ro George Mihalcea george.mihalcea@cinematique.ro Publicitate: Miruna Toma miruna.toma@cinematique.ro Colaboratori: Ioana Macoveiciuc, Toma Nicolau, Mihail Vakulovski Grafică: Claudiu Oană, Andrei Balaj Coordonator Distribuţie Bucureşti: Mihai Ene mihai.ene@zilesinopti.ro Coordonator Distribuţie reţea locală: Denes Brok denes.brok@zilesinopti.ro Director General: Marian Gîlea Mobile: 0744 566 490 marian.gilea@zilesinopti.ro Tiraj: 50.000 exemplare Distribuţie Cinematique: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău, Arad, Baia Mare, Oradea, Brăila, Piteşti Contact Bucureşti: ZNB Media srl Str. Panait Istrati 55, Sector 1, Bucureşti Tel.: 021.665.7548, Fax: 021.665.7512 bucuresti@zilesinopti.ro Contact Reţea locală: ZILE ŞI NOPTI MEDIA SHOP srl Str. Petru Maior nr. 2, Braşov Tel: 0268.318.567, Fax: 0268.328.567 office@zilesinopti.ro

4

index filme

A naibii dragoste............................... 66 American Psycho ....................... 14, 16 Aventurie lui Robin Hood ................. 22 Care-i numărul tău?.......................... 76 Cei trei muschetari............................ 88 Columbiana ...................................... 60 Destinaţie finală 5 ............................. 54 Drive ................................................. 68 Fantasia ............................................ 24 Footloose / Dream House ................. 90 Friends With Benefits ....................... 62 Happy Feet II 3D ............................... 92 Johnny English... se întoarce............ 71 La piel que habito.............................. 38 Loverboy .................................... 30, 33 Melancholia...................................... 72 Miezul nopţii în Paris ........................ 52 Nemuritorii 3D.................................. 94 Oare cum o reuşi? ............................ 64 One Day ............................................ 86 Pericol nevăzut ................................. 74 PINA ................................................. 58 Principii de viaţă ............................... 78 Pumni de oţel ................................... 84 Răpirea ............................................. 70 Shark Night 3D ................................. 80 The Muppets .................................... 96 The Twilight Saga:Breaking Dawn .... 40 Trezirea la realitate ............................ 56

biografie 12 | BIOGRAFIEHUGHJACKMAN

„Sunt o persoană competitivă, aşa că îmi place să câştig. Dar pentru mine cel mai important lucru este „să-ţi încerci norocul”.

18 | BIOGRAFIELARSVONTRIER

„Îmi pare rău că am făcut un film atât de bine lustruit. Sper totuşi că Melancholia conţine câteva defecte care-l vor face interesant. Am vrut să mă arunc în abisul romantismului german, însă nu-i asta doar o altă înfrângere în condiţiile în care cuvântul a fost tras atât de jos? Romantismul este abuzat în tot felul de variante plictisitoare în producţiile mainstream.”

26 | BIOGRAFIEROWANATKINSON

Deşi Rowan Atkinson a fost bâlbâit de copil, a transformat stilul său unic de a vorbi într-o marcă proprie. În rolul neajutoratului şi împiedicatului Mr. Bean a dus în spinare un serial de succes şi două filme; şi deşi acesta este, până în momentul de faţă, cel mai cunoscut rol al său, cariera sa s-a întins pe trei decenii glorioase şi a cuprins tot felul de apariţii în sitcomul britanic.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

interviu

MARIUS IURAŞCU director general RomâniaFilm

98

coverstory 42 | OARECUMOREUŞI?

Kate Reddy (Sarah Jessica Parker) reuşeşte să fie, prin tot felul de jonglerii inventive, şi mamă, şi soţie şi femeie de carieră. Are un soţ minunat, Richard (Greg Kinnear), un architect care începe să lucreze pe cont propriu şi doi copii minunaţi, Emily (Emma Rayne Lyle), şi Ben (jucat de doi gemeni - Theodore şi Julius Goldberg). Are, de asemenea o slujbă pe care o iubeşte: manager al departamentului de investiţii la sucursala din Boston a unei firme cu sediul la New York. Deşi călătoreşte foarte mult din cauza jobului, Kate îşi face timp şi pentru soţ şi copii, iar întrebarea de pe buzele tuturor este: Oare cum o reuşi?

premiere 48 | PREMIERESEPTEMBRIE2011 Lista filmelor ce vor avea premiera în perioada 2 - 30 septembrie.

82 | ÎNCURÂNDLACINEMA

Lista filmelor ce vor avea premiera în perioada 7 octombrie - 25 noiembrie

www.cinematique.ro


premiere 54

30 | Loverboy

„Loverboy” este povestea unui adolescent care seduce fete pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Intrat în acest joc al seducţiei, Luca (George Piştereanu) se îndrăgosteşte de Veli (Ada Condeescu), una dintre potenţialele sale victime. Prima dragoste se dovedeşte a fi primejdioasă pentru ambii tineri şi cei doi trebuie să ia decizii care le vor schimba viitorul.

54 | Destinaţiefinală5

Totul începe când, în autobuzul care-i duce în excursie, Sam are o viziune premonitorie în care podul pe care se află şi maşina lor se prăbuşeşte cauzând moartea tuturor, mai puţina fostei lui iubite, Molly.

„O suprinzătoare infuzie de energie şi umor macabru reanimează această franciză horror.”

58 | PINA

Filmul lui Wenders, cel mai bun film al său după Buena Vista Social Club, descoperă starea crucială în opera lui Bausch: cea a tânjirii.

Antrenată să ucidă, nu iartă şi nu uită. Acum, momentul ei se apropie…

60 | Columbiana

Columbiana este un action thriller în care o copilă este aruncată în lumea cumplită a crimelor, a violenţei fără limite şi, nu în ultimul rând, a răzbunării.

64 | Oarecumoreuşi?

Kate Reddy (Sarah Jessica Parker) reuşeşte să fie, prin tot felul de jonglerii inventive, şi mamă, şi soţie şi femeie de carieră.

66 | Anaibiidragoste

Totul pare perfect pentru Cal (Steve Carrel). La 40 de ani, se poate lăuda cu o viaţă de invidiat: are un serviciu bun, o casă superbă, copii frumoşi şi este însurat cu iubita din liceu. Asta până când află ca soţia lui, Emily (Julianne Moore), îl înşeală de ceva timp şi ar dori să divorţeze.

60

68 | Drive

Cursa este regizat de danezul Nicolas Winding Refn - un răsfăţat al festivalurilor europene şi de filme independente.

71 | JohnnyEnglish...seîntoarce

Rowan Atkinson se întoarce la rolul de agent secret...din greşeală care nu cunoaşte frica şi nu are simţul pericolului în comedia – thriller cu spioni Johnny English Reborn.

72 | Melancholia

Melancholia este un film care poartă amprenta de neconfundat a controversatului regizor danez Lars von Trier.

84 | Pumnideoţel

Un film de acţiune dur şi fără compromisuri, în tradiţia unor “clasice” post-apocaliptice precum Mad Max, amplasat într-un viitor imediat, unde un sport ca boxul a devenit o afacere foarte high-tech.

Pentru Johnny English dezastrul poate fi o soluţie, dar eşecul, niciodată!

71

84

88 | Ceitreimuschetari

Tânărul şi impulsivul D’Artagnan îşi uneşte forţele cu trei muschetari versaţi în această repovestire a celebrului roman picaresc al lui Alexandre Dumas.

96 | TheMuppets

Comicul Jason Segel (din serialele TV „How I Met Your Mother,” „Forgetting Sarah Marshall”) este în Muppets actor, co-scenarist şi producător.

6

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Reel Steel este un film sportiv, dar e, mai întâi de toate, o dramă puternică.

www.cinematique.ro


Franciza Final Destination - de la un scenariu abandonat la o serie de succes

Seria de filme horror Final Destination are la bază un scenariu scris de Jeffrey Reddick pentru celebrul serial de televiziune X-Files. Producătorii X-Files nu l-au folosit însă, iar povestea s-a transformat într-o franciză horror de succes ajunsă deja la al cincilea film.

Final Destination (2000) Primul film al faimoasei serii a fost regizat şi scris de James Wong (la primul film ca regizor) cel care colaborase cu Jeffrey Reddick pentru serialul TV X-Files şi care a intuit excelent potenţialul acestei poveşti despre predestinare şi implacabilitatea morţii. Eroii principali sunt câţiva adolescenţi care ar trebui să plece cu avionul într-o excursie la Paris. Alex Browning (Devon Sawa) are o premoniţie potrivit căreia avionul - zborul 180 - va exploda şi toţi pasagerii vor muri. Îşi convinge prietenii să coboare din aeronava care, la scurt timp după decolare, sare într-adevăr în aer. La scurt timp însă, prietenii lui Alex încep să moară în condiţii dubioase, în aceeaşi ordine în care el îi văzuse murind în viziunile lui premonitorii. Filmul a fost un succes comercial uimitor pentru un film adresat, în principiu, publicului de filme horror. A costat doar 23 de milioane de dolari şi a avut încasări de 112 milioane în întreaga lume şi a dobândit o popularitate uriaşă în rândul amatorilor de filme de acest gen. Final Destination a luat în 2000 şi două premii Saturn (care recompensează peliculele horror, SF şi fantasy) pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol principal - Devon Sawa.

8

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Final Destination 2 (2003)

Succesul primului film i-a convins pe cei de la New Line să facă o continuare. Acţiunea se desfăşoară la un an după dezastrul aviatic al zborului 180. Echipa s-a schimbat parţial. Cel care a avut ideea iniţială, Jeffrey Reddick a rămas scenarist, însă regizor a fost David R. Ellis. Câţiva actori din distribuţia primului film al seriei apar şi în al doilea, Ali Larter şi Tony Todd, însă personajul care are premoniţia este de această dată o femeie, interpretată de A. J. Cook. Accidentul prevăzut de aceasta nu mai este unul aviatic ci unul rutier. www.cinematique.ro


Final Destination 3 (2006) Al treilea film al seriei horror este regizat de James Wong, cel care fusese regizor şi co-scenarist la primul. Distribuţia se schimbă iar radical deşi perosonajele care încearcă să înşele „Planul Morţii” sunt tot adolescenţi. Personajul principal este, ca în Final Destination 2, unul feminin, însă acţiunea se desfăşoară într-un parc de distracţii. Evenimentele au loc la 6 ani după „zborul 180”.

The Final Destination (Final Destination 4) (2009) Al patrulea episod al francizei se desfăşoară la 10 ani după dezastrul aviatic din primul film (celebrul zbor 180). În postura de regizor a revenit David R. Ellis cel care făcuse Final Destination 2. Filmul a stârnit interesul fanilor pentru că a fost filmat şi lansat în 3D; era o premieră pentru această franciză. E de asemenea primul film al seriei în care nu se fac referinţe la evenimentele din episoadele anterioare. În Final Destination 4, eroul principal este un bărbat, jucat de Bobby Campo, iar moartea îşi face simţită prezenţa pe o pistă de curse de maşini.

Final Destination 5 (2011) În Final Destination 5, povestea se întoarce la origini, acţiunea având loc cu o lună înainte de evenimentele descrise în primul Final Destination. Eroul principal este un bărbat, Sam Lawton (Nicholas D’Agosto), iar dezastrul presimţit de acesta are loc pe un pod. Regizor este un debutant, Steven Quale iar scenarist este Eric Heisserer, un specialist al filmelor horror (el a scris şi A Nightmare on Elm Street din 2010). În plus, faţă de Final Destination 4 care era doar 3D, Final Destionation 5 va rula şi în IMAX 3D.

10

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Box office Final Destination 1 112milioanededolari Final Destination 2 90demilioanededolari Final Destination 3 117milioanededolari Final Destination 4 186demilioanededolari


Anii lui JACKMAN

biografie

„Sunt o persoană competitivă, aşa că îmi place să câştig. Dar pentru mine cel mai important lucru este „să-ţi încerci norocul” Hugh Jackman

12

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


1995 | O inimă captivă Jackman îşi face debutul în cinema cu rolul unui deţinut ticălos, într-o dramă australiană pentru televiziune. Alături de el joacă Deborra-Lee Furness, cea care îi va deveni soţie în 1996. În 2000, Jackman declară pentru In Style că e „nehotărât, mai puţin în lucrurile mari cum ar fi căsătoria. Am fost 100% sigur în legătură cu soţia mea, Deb”. 1998 | Oklahoma! Jackman este Curly, protagonistul din muzicalul londonez Oklahoma! Co-starul Maureen Lipman a declarat presei: „Femei, bărbaţi, copii şi animale, cu toţii au căpiat atunci când Hugh şi-a dat jos cămaşa”. În afară de sex appeal, Jackman dădea dovadă şi de talent actoricesc. Anul următor, Jackman a fost nominalizat pentru un premiu Olivier - cea mai mare distincţie din teatrul englez. 2000 | Noi membri ai familiei Jackman şi Furness îl adoptă pe Oscar Maximillian. Cuplul va mai adopta şi o fetiţă, pe Ava Eliot, în 2005. Starul familist povesteşte că adopţia este „fenomenală şi există atât de mulţi copii care au nevoie de ea. E cel mai grozav lucru care ni s-a întâmplat!” 2000 | Triplu X Atunci când Dougray Scott renunţă să-l mai joace pe Wolverine în X-Men, o adaptare a benzii desenate, Jackman preia ghearele de oţel ale super-eroului. Filmul încasează aproape 55 de milioane $ doar în primul weekend. În 2003, Jackman îşi înfige din nou ghearele în X2, care adună suma monstroasă de 214 milioane $ doar în SUA. În 2006, după capitolul final, X-Men: The Last Stand, Jackman apare în spin-off-ul Wolverine.

2006 | Un farmec criminal Jackman joacă alături de Scarlett Johansson în Scoop, comedia cu o doză de mister a lui Woody Allen. Hugh e un businessman relaxat care o seduce pe Johansson, o studentă la jurnalism pe cale să rezolve misterul complicat al unei crime. 2006 | Un rol de prestigiu The Prestige îl reuneşte pe Jackman cu Johansson. Aici interpretează un magician ambiţios implicat într-o competiţie crâncenă cu un coleg. Revista New York Times preţuieşte filmul ca fiind „plin cu actori care trag din greu, efecte speciale sofisticate şi detalii inspirate de epocă... o maşinărie complicată şi elaborată desenată pentru simplul scop de a delecta.” 2006 | Pentru copii Jackman îşi împrumută talentele vocale animaţiilor Happy Feet şi Flushed Away. În Flushed Away, Jackman îl interpretează pe Roddy, un şoarece alintat, fost animal de casă, care se trezeşte că trebuie să se lupte pentru supravieţuire într-un canal londonez. În Happy Feet, îi dă voce pinguinului Memphis - tatăl protagonistului, Mumble - cel care îi cântă în triluri soţiei sale Norma Jean (vocea lui Nicole Kidman). 2006 | Roluri multiple Jackman are nu mai puţin de trei roluri în The Fountain al lui Darren Aronofsky, alături de Rachel Weisz. În filmul care călătoreşte prin spaţiu şi timp, toate personajele lui Jackman - un cercetător medical, un conchistador spaniol şi un călător spaţial din secolul XXVI - trăiesc în diferite puncte ale istoriei. Variety scrie: „carismaticul Jackman (şi ai săi pomeţi cizelaţi) face tot ce poate ca să treacă filmul peste numeroasele sale hopuri.”

2001 | Călător în timp În Kate & Leopold, Jackman joacă un duce de secolul XIX care călătoreşte în New York-ul modern şi se îndrăgosteşte de Meg 2008 | Cel mai sexy bărbat al planetei Ryan, o workaholică. Primeşte o nominalizare la Golden Globe Familistul de 40 de ani apare pe coperta ediţiei People care-l pentru performanţa sa. proclamă „cel mai sexy bărbat în viaţă”. Jackman, care joacă alături de Nicole Kidman în pelicula epică Australia, e descris 2003 | Vrăjitorul din Oz ca un romantic într-un trup de atlet. Întrebat ce parte din corp Jackman e pur şi simplu minunat în rolul cantautorului Peter Allen, un îi este cel mai mult admirată, răspunde: „În ultima vreme, gay ostentativ şi flamboaiant din piesa de pe Broadway, The Boy from pectoralii. Sunt sincer!” Oz. Deşi spectacolul primeşte recenzii amestecate, Jackman este nominalizat la premiile Tony. Entertainment Weekly scrie: „Jackman, 2009 | Hugh prezidează Oscarurile suplu şi cu excelente calităţi de dansator, cucereşte cu exuberanţă Jackman este gazda celei de-a 81-a ceremonii a premiilor scena în timp ce face cu ochiul, frivol, la balcon şi îşi etalează în continuu Oscar, uimind publicul din Kodak Theatre cu aptitudinile sale de zâmbetul său irezistibil.” Actorul glumeşte povestind cum s-a pregătit showman. În scheciul de deschidere, australianul o ridică din pentru rol: „Beau o pina colada când ajung la teatru şi bang, asta-i tot. scaunul ei pe actriţa Anne Hathway şi o aruncă direct într-o parodie Doar de asta am nevoie ca să-l scot la suprafaţă pe Peter Allen.” a filmului Frost/Nixon, după care cântă un potpuriu cu Beyoncé, Zac Efron şi Vanessa Hudgens. „Nu mi-aş fi imaginat niciodată 2004 | Un ucigaş de monştri că voi avea vreodată şansa asta şi sunt foarte recunoscător că Jackman îl joacă pe auto-intitulatul „asasin trimis să omoare monştri” Academia mi-a oferit-o”, a declarat el înainte de ceremonie. în filmul de groază Van Helsing, inspirat de Dracula al lui Bram Stoker. Scenaristul şi regizorul Stephen Sommers declară pentru EW, „Am 2009 | În vârful topului scris Van Helsing cu Jackman în minte. Nu ştiu ce-aş fi făcut dacă ar fi În ciuda faptului că s-a „scurs” pe internet înainte de zis nu.” Blockbuster-ul încasează 52 de milioane $ în primul weekend. premieră, X-MenOrigins: Wolverine devine filmul sezonului estival, strângând într-un weekend suma impresionantă de 2004 | O gazdă inspirată 87 milioane $. Jackman a mai pus pe el nişte muşchi pentru Jackman este gazda premiilor Tony pentru cea de-a doua oară şi a apărea a patra oară în pielea mutantului indestructibil, îl aduce pe scenă pe Sean „Diddy” Combs ca să cânte împreună făcându-l pe costarul Ryan Reynolds să proclame că „arătă ca O, What a Beautiful Mornin din Oklahoma! Combs, care apăruse în un individ care şi-ar putea face oricând un colier din dinţii mei.” muzicalul de mare success . Raisin in the Sun, nu ştie cuvintele, dar Jackman îi ia mâna şi îl roagă pe mogul să repete după el versurile. 2011 | Un star de oţel Jackman face o pauză de la îndatoriile sale de gazdă ca să Blockbuster-ul Reel Steel ameninţă să fie unul dintre cele mai primească premiul pentru cel mai bun actor pentru The Boy from Oz. mari filme ale toamnei. www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

13


filme şoc

American Psycho

2000, Regia: Mary Harron Cu: Christian Bale, Jared Leto, Josh Lucas, Justin Theroux, Bill Sage, Chloë Sevigny, Reese Witherspoon, Willem Dafoe, Samantha Mathis.

Bret Easton Ellis Copilul teribil al literaturii americane de la AMERICANPSYCHO-CARTEA sfarsitul secolului 20, În 1991, Bret Easton Ellis publica un roman plin de sex şi violenţă, Ellis a debutat furtunos la prin urmare plin de succes, American Psycho. E povestea lui doar 21 de ani, in 1985, cu Patrick Bateman, un bogat şi snob tânăr din Manhattan care volumul Less Than Zero, ziua se joacă de-a vicepreşedintele de companie, iar noaptea o poveste despre excesele se distrează omorând oameni de pe stradă sau chiar colegi de de toate felurile la care se birou. Rămâne un mister dacă îi omoară pe bune sau dacă asta dedau adolescentii de bani se-ntâmplă numai în imaginaţia sa. S-a spus despre acest volum gata din Los Angelesul că este „cartea pentru care America nu-l va putea ierta niciodată anilor 80. Romanul a fost pe Bret Easton Ellis”. un succes suprinzator AMERICANPSYCHO- de public iar criticii s-au grabit sa semnaleze FILMUL aparitia unui talentat În 2000, Mary Harron scriitor care ironizeaza (foto stânga), o cu cruzime tarele epocii cvasi-necunoscută sale. Cartea care avea sa-l ecranizează faca insa celebru in lumea American Psycho, în intreaga este al treilea sau rolul narcisistului şi roman, American Psycho, compulsivului Patrick din 1991. Editura la care Bateman apărând autorul a trimis romanul Cristian Bale (foto a refuzat sa-l publice dreapta). American din cauza protestelor Psycho - filmul a fost organizatiilor feministe. catalogat de unii drept un colaj de scene de sex şi violenţă, un In cele din urma cartea a rateu cinematografic previzibil - s-a spus că romanul lui Easton aparut la o alta editura si a Ellis e imposibil de ecranizat. Altora American Psycho li s-a părut atins in scurt timp statutul o comedie horror, în care violenţa este împinsă până la o extremă de literatura-cult. unde nu poate provoca decât cel mult un surâs. Filmul regizat de Mary Harron după romanul omonim al lui Bret Easton Ellis a avut un destin ciudat, asemănător cărţii care l-a inspirat. Lăudat de unii, hulit de alţii pelicula rămâne totuşi unul dintre reperele cinematografiei anilor 90, dobândindu-şi în timp statutul de film-cult.

14

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


filme şoc Roger Ebert, cel mai celebru critic de film din Statele Unite a dat filmului 4 stele din 5. Ebert a fost foarte încântat de prestaţia actorului din rolul principal: „Cristian Bale este eroic prin modul în care permite personajului său, Patrick Bateman, să ajungă atât de lejer la un asemenea nivel de dispreţ din partea spectatorului; Bale nu are niciun fel de impuls de autoconservare când devine detestabil într-un asemenea fel, iar asta este marca unui mare actor.” AMERICANPSYCHO- SOUNDTRACK-UL

Fiindcă e un film aparte, American Psycho nu putea să nu aibă şi un soundtrack aparte. De altfel, psihopatul personaj principal are acest interesant obicei de a asculta o anumită piesă înainte de a-şi măcelări victimele: printre preferinţele sale muzicale numărându-se Whitney Houston, Huey Lewis and the News sau Phil Collins. Mai mult, ritualul său ucigaş presupune şi declamarea poveştii unui anume cântec înainte de asasinatul propriu-zis. Violenţa filmului - interzis celor sub 18 ani - i-a determinat pe cei de la Huey Lewis and the News să ceară scoaterea piesei lor, „Hip to Be Square”, de pe coloana sonoră oficială.

16

„You Spin Me Round (Like a Record)” -Dope(DeadorAlivecover) „Monologue 1” -JohnCale „Something in the Air” (American Psycho Remix) -DavidBowie „Watching Me Fall” (Underdog Remix) -TheCure „True Faith” -NewOrder „Monologue 2” -JohnCale „Trouble” -DanielAsh „Paid in Full” (Coldcut remix) -EricB.&Rakim „Who Feelin’ It” (Philip’s Psycho mix) -TomTomClub „Monologue 3” -M.J.Mynarski „What’s on Your Mind” (Pure Energy mix)-InformationSociety „Pump Up the Volume”-M/A/R/R/S „Paid in Full” (Remix) -TheRacket „Monologue 4” (hidden track) „Sussudio” -PhilCollins

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


LARS VON TRIER

biografie

18

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


C

SCANDALOS ŞI INOVATOR

u o biografie aproape la fel de singulară ca şi filmele sale, danezul Lars von Trier este unul dintre cei mai excepţionali regizori care au apărut pe scena cinematografică a anilor ’90. Încrezător şi arogant în ceea ce priveşte capacităţile sale artistice, von Trier este şi un neobosit provocator ce stârneşte valuri cu comportamentul său scandalos, cu virtuozitatea sa silistică, dar şi cu poveştile sale extreme şi cu abilitatea sa de-a scoate ce-i mai bun de la actori.Toate aceste atuuri regizorale au împedicat filme ca Europa, (1991), The Kingdom (1994), Breaking the Waves (1996) sau Dancer in the Dark (2000) să fie eclipsate de creatorul lor. Chiar dacă a căutat în mod deliberat un public mai larg atunci când şi-a realizat filmele în limba engleză, succesul lui von Trier a contribuit la popularitatea internaţională a cinema-ului scandinav. Spaima sa cumplită de a zbura ne dă garanţia că nu se va „vinde” curând şi că nu va ajunge niciodată la Hollywood.

scoate în evidenţă creativitatea intensă a lui Trier. După o versiune la Medea (1988) pentru televiziunea daneză – care marchează începutul obsesesiei sale pentru femeile psihotice – von Trier completează trilogia europeană cu Europa (1991).

TRIUMF EUROPEAN

A

ceastă comedie neagră amplasată în Germania postbelică a sedus publicul prin folosirea ambiţioasă a supraimpresiunii, a retro-proiecţiei, a schimbărilor dramatice între alb-negru şi culoare şi prin folosirea abilă a atmosferei ameninţătoare.Von Trier era déjà o figură notorie în circuitul festivalurilor de film. Reintitulată Zentropa pentru piaţa americană, pelicula i-a adus cineastului prima sa recunoaştere substanţială. Dezamăgit de faptul că a luat doar Premiul special al juriului la Cannes, von Trier şi-a acceptat distincţia mulţumindu-i „piticului” Roman Polanski, preşedintele juriului. În ciuda unor multitudini de probleme psihologice puternic mediatizate, printre care atacuri de panică şi de agorafobie, von Trier a continuat să experimenteze şi egizorul a fost crescut de părinţi de extremă să-şi lărgească viziunea cinematografică, anunţând că stânga, radicali, într-un mediu neconvenţional ce plănuieşte să facă un film numit Dimension pe care să-l îmbina activităţile politice cu nudismul şi unde, filmeze în segmente de 3 minute de-a lungul a 30 de ani. În aşa cum însuşi von Trier a declarat, totul era per- timp ce rezultatele acestui proiect sunt încă incerte, sigur e mis cu excepţia „sentimentelor, religiei sau distracţiei”. Lars faptul că următorii 8 ani Trier a progresat de la un statut cult a devenit un tânăr nevrotic şi un cinefil compulsiv. După ce la celebritate. a primit cadou o cameră Super-8 la vârsta de 11 ani, şi-a Transformând teroarea din spitale în entertainment petrecut adolescenţa făcând filmuleţe şi a intrat la şcoala captivant, von Trier a regizat înspăimântătoarea miniserie de film din Copenhaga la începutul anilor ’80. A câştigat The Kingdom (1994) pentru televiziunea daneză. Filmat în premii la Festivalul internaţional de la Munchen în 1981 locaţie într-un spital din Copenhaga cu un aparat pe 16 mm şi în 1982 pentru scurtmetrajele sale studenţeşti şi şi-a şi numai cu lumină naturală, The Kingdom a fost o îmbinare adăugat aristocraticul „von” la nume. Absolventul a reuşit inspirată de bizarerie Twin Peaks cu dinamică procedurală să strângă bani pentru primul său lungmetraj low budget, a la ER şi cu povestea unui spital bântuit. The Kingdom a The Element of Crime (1984). Un thriller foarte stilizat, în devenit un hit TV şi un precursor al esteticii şi al obsesiilor tonuri sepia, amplasat într-un viitor sumbru, The Element viitoare ale cineastului. La jumătatea anilor ’90, viaţa lui of Crime a fost primit favorabil la festivalul de film de la Von Trier era în tumult. A fost marcat de revelaţia făcută de Cannes, câştigând un premiu pentru performanţă tehnică. mama lui pe patul de moarte, care i-a mărturisit adevărata Von Trier a continuat trilogia sa despre Europa cu Epidemic identitate a tatălui său biologic (acesta, un bătrân de 90 (1987), un thriller reflexiv, distribuindu-se chiar pe el însuşi de ani, n-a mai vrut să aibă nimic de-a face cu regizorul în rolul unui regizor care încearcă să strângă bani ca să după doar o întâlnire), şi a început să se revolte împotriva facă un „film în film” despre un virus oribil ce declanşează trecutului său. S-a convertit la catolicism şi a renunţat la o epidemie în Germania contemporană. Epidemic arată stilul perfecţionist al trilogiei europene ca să ajungă la „ono ironie controlată la adresa postmodernismului şi îi estitatea” pe care o admira la cineastul iconoclast danez

RADICAL ŞI LIBERAL

R

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

19


biografie

Carl Theodore Dreyer, cel care era adeptul minimalismului şi al „castităţii” artistice. Co-autor al manifestului Dogma 95 împreună cu regizorii Dane Thomas Vinterberg, von Trier a declarat că adepţii „dogmei” trebuie să respingă artificialul, să spună doar poveşti contemporane şi să filmeze în locaţii reale, cu lumină naturală, cu o cameră „din mână” şi fără muzică. Deşi următorul film n-a fost în pur stil Dogma, a fost un semn că regizorul se îndrepta într-o nouă direcţie. Inspirându-se din tradiţia melodramei baroce, pe care von Trier o adora iar familia sa o dispreţuia, dar şi din noua sa direcţie spirituală, Breaking the Waves (1996) a devenit o senzaţie internaţională. Spart de titluri de capitole viu colorate, realizate în colaborare cu pictorul Pers Kirkeby, Breaking the Waves spune povestea tulburătoare a unui sacrificiu feminin într-un stil de o directeţe frapantă datorat operatorului Robby Müller, care a filmat cu bravură „din mână”. Excepţională e şi interpretarea intensă a debutantei Emily Watson în rolul naivei şi devotatei Bess. Preţuit pentru flerul vizual, spiritualitatea crudă şi sentimentalismul necenzurat şi condamnat pentru viziunea paternalistă asupra personajului feminin, Breaking the Waves a devenit un hit arthouse, i-a adus lui von Tier un alt premiu (dezamăgitor) la Cannes („abia” Marele premiu al juriului) şi lui Watson o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă. Înainte de-a face propriul său film în canonul impus de curentul „Dogma”, von Trier s-a întors la spitalul său terifiant pentru sequelul la The Kingdom. La fel de popular ca şi predecesorul său, The Kingdom II (1997) a fost şi mai scandalos şi mai oripilant, iar interpretarea lui Udo Keir, în rolul unui mutant enorm, atinge un vârf al grotescului. Deşi von Trier a intenţionat să facă şi The Kingdom III, moartea actorului principal Ernst-Hugo Jaregard în 1998 a anulat proiectul. Postul de televiziune ABC a anunţat, totuşi, că remake-ul american pentru telviziune va fi scris de Stephen King. După prima reconoaştere internaţională a „Dogmei” cu Festen al lui Vinterberg din 1997, von Trier a urmat şi el „manifestul” cu The Idiots (1998), cu care a stârnit un alt scandal. Filmat pe digital într-o manieră brută, pelicula descrie o comunitate alcătuită din retarzi mintal care îşi propun să deranjeze complezenţa burgeză şi a scandalizat prin felul în care îi tratează pe cei „dezavantajaţi”.The Idiots a atras atenţia şi atunci când Trier a refuzat să taie secvenţa de orgie şi de nuditate hardcore, imprimând dungi negre peste părţile de corp ofensatoare. Regizorul s-a înfuriat atunci când producătorii au corectat artificial lumina pentru lansarea filmului pe piaţa video. În ciuda slăbiciunilor sale, The Idiots a ajutat la întărirea mişcării Dogma 95 care a continuat să producă filme ca Mifune

(1999), Julien Donkey-Boy (1999) şi Italian for Beginners (2001). După ce a fost producătorul executiv al unui romance pentru televiziunea daneză intitulat Morten Korch (1999), von Trier a completat trilogia „Golden Hearts/Inimi de aur” despre femei tulburate, dar aproape sfinte, cu filmul care a diviziat cel mai mult opiniile - Dancer in the Dark (2000). Combinând melodrama cu muzicalul, alt gen favorit al regizorului, Dancer in the Dark are o imagine sumbră, spălăcită, cu excepţia interludiilor muzicale, frapant de colorate şi de caleidoscopice. Pelicula dinamitează convenţiile muzicale, supunându-şi eroina damnată (Selma) la o doză aproape insuportabilă de suferinţă. Dancer in the Dark a debutat la Cannes, a fost acompaniat de duelul din culise dintre Trier şi starul Bjork şi a stârnit la fel de multe huiduilei ca şi urale atunci când a luat trofeul pentru cea mai bună actriţă şi, în sfârşit, mult râvnitul Palme D’Or. În timp ce unii critici au măcelărit filmul pentru felul în care descrie America (unde Trier, având fobie de zbor, n-a pus piciorul niciodată), pentru urâţenia estetică şi „neruşinata” manipulare emoţională, alţii l-au lăudat pentru stilul său curajos şi pentru impactul visceral. Apariţia lui Bjork la Oscaruri într-o rochie-lebădă ca să cânte piesa nominalizată I’ve Seen It All a stârnit o reacţie similară de dragoste-ură. În 2002, von Trier filmează Dogville pe HDTV şi o distribuie pe vedeta Nicole Kidman în rolul principal. Dogville şi Manderlay (2005) – ultimul cu Bryce Dallas Howard în rolul eroinei Grace -, fac parte din mult anunţata „trilogia SUA”. Ambele filme sunt extrem de stilizate, iar actorii îşi joacă rolurile pe o scenă aproape goală, unde există doar mici semne trasate cu creta ca sugestii de decor. Ambele au avut o distribuţie enormă, internaţională, pentru rolurile secundare (Harriet Andersson, Lauren Bacall, James Caan, Danny Glover,Willem Dafoe, etc) şi au pus sub semnul întrebării mai multe aspecte ale societăţii americane cum ar fi intoleranţa şi sclavia. Schimbând din nou tonul şi genul, von Trier face în 2009 un horror, Antichrist, cu Willem Dafoe şi Charlotte Gainsbourg. A avut premiera la festivalul de la Cannes în competiţie, unde juriul festivalui i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă lui Gainsbourg. Juriul ecumenic al aceluiaşi festival, cel care dă premii pentru filme ce promovează valorile spirituale, umaniste şi universale, a „onorat” de asemenea filmul cu un anti-premiu special, iar un purtător de cuvânt l-a descris ca fiind „cel mai misogin film al celui care s-a autoproclamat «cel mai mare regizor din lume».” Ultima peliculă a lui Von Trier, Melancholia, o dramă-dezastru cu nuanţe psihologice, a stârnit din nou scandal la Cannes, nu din cauza poveştii, ci a conferinţei de presă, unde Von Trier s-a comparat cu Hitler. Cineastul a anunţat că va începe producţia la The Nymphomaniac, un film despre trezirea sexuală a unei femei. Promite, din nou, să şocheze şi să ultragieze.

Îmi pare rău că am făcut un film atât de bine lustruit.Sper totuşi că Melancholia conţine câteva defecte care-l vor face interesant.Am vrut să mă arunc în abisul romantismului german,însă nu-i asta doar o altă înfrângere în condiţiile în care cuvântul a fost tras atât de jos? Romantismul este abuzat în tot felul de variante plictisitoare în producţiile mainstream.

20

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


top 5 filme Lars von Trier BREAKING THE WAVES (1996) Cu: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Udo Kier

Cannes (în competiţie), Marele premiu al juriulu, prezenţe la Toronto, Telluride, New York O poveste amplasată în suburbiile Scoţiei unde Bess, o tânără naivă, se îndrăgosteşte şi se căsătoreşte cu atrăgătorul Jan, un muncitor în industria petrolului. Curând, un accident nefericit îl tarează pe Jan pentru vecie, ceea ce-i răstoarnă complet lumea lui Bess. Acum că Jan şi Bess nu mai pot face sex, Jan insistă ca ea să aibă amanţi. La început, Bess protestează foarte puternic dar, cum Jan o presează, acceptă în cele din urmă din dragoste pentru el. Acest lucru o conduce pe Bess într-o odisee sumbră şi, inevitabil, la o tragedie cumplită.

DANCER IN THE DARK (2000) Cu: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Udo Kier, Stellan Skarsgård Cannes (în competiţie): Palme d’Or/Cea mai bună actriţă, prezenţe la New York (deschidere), Edinburgh (deschidere), KarlovyVary (Orizonturi) Vancouver (închidere) Selma a emigrat cu fiul ei din Europa centrală în America. Ne aflăm în anul 1964. Selma lucrează şi zi şi noapte ca să-şi salveze fiul de la boala genetică pe care o are şi ea şi care, în cele din urmă, o va duce la orbire. Dar femeia are energia să continue să trăiască graţie secretului său! Iubeşte muzicalurile. Atunci când viaţa devine grea, poate pretinde că e în lumea lor minunată… măcar pentru un scurt moment. Toată fericirea de care viaţa o privează, o găseşte acolo. www.cinematique.ro

DOGVILLE (2003) Cu: Nicole Kidman, Paul Bettany, James Caan, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall, Patricia Clarkson, Ben Gazzara, Cleo King, Chloë Sevigny Cannes (în competiţie), prezenţe la Sundance, Toronto, Telluride, New York Grace (Nicole Kidman), o frumoasă fugitivă, soseşte în orăşelul izolat Dogville fugind din calea unor gangsteri. Tom, un autoproclamat purtător de cuvânt al urbei, convinge mica comunitate s-o ascundă. În schimb, Grace acceptă să facă diverse servicii localnicilor. Totuşi, atunci când află că pe Grace o urmăresc mai mulţi indivizi ameninţători, oamenii din Dogville vor un deal mai bun în schimbul riscului de a o adăposti. Biata Grace află brutal adevărul că în acest orăşel bunătatea e relativă. Dar fugara are un secret şi încă unul periculos. Dogville ar putea regreta că şi-a arătat colţii. EUROPA (Danemarca, 1991) Cu: Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa, Udo Kier, Ernst-Hugo Järegård, Max von Sydow Cannes (în competiţie): premiul juriului, cea mai bună contribuţie artistică, Marele premiu pentru merite tehnice „Acum, ascultă-mă… Când voi număra până la 10, te vei afla în Europa…” Aşa începe Max von Sydow naraţiunea peliculei cu accente suprarealiste a lui Lars von Trier, un vis febril în care un pacifist american (Jean-Marc Barr) se angajează ca însoţitor de vagon de dormit pentru liniile ferate Zentropa, într-un Frankfurt postbelic, kafkian. Oscilând între un albnegru stilizat şi imagini colorate, cineastul reconstituie minuţios epoca (sau, mai bine zis, o deconstruieşte coşmăresc) în costume şi decoruri. Europa e unul dintre cele mai bizare şi mai uimitoare filme ale regizorului danez, o călătorie cu trenul spre un viitor straniu.

ANTICHRIST (2009) Cu: Charlotte Gainsbourg,Willem Dafoe Cannes(încompetiţie),ceamaibună actriţă,prezenţelaEdinburgh,Toronto, NewYorkşiMelbourne Lars von Trier a zguduit din nou lumea cinematografică atunci când a prezentat filmul la festivalul de la Cannes din 2009. În această psihodramă cu scene şocante, un cuplu îndoliat– un intens Willem Dafoe şi o Charlotte Gainsbourg devastatoare (premiul pentru cea mai bună actriţă la Cannes) se retrag la o cabană în adâncul pădurilor, după moartea accidentală a copilului lor, doar ca să aibă parte de teroare şi de violenţă mai întâi de la natură şi, mai apoi, unul de la celălalt. Dar acest film violent al unuia dintre cei mai controversaţi regizori contemporani nu e doar o simplă provocare. E o călătorie sublimă vizual şi răvăşitoare emoţional care te duce în cele mai întunecate colţuri ale minţilor umane defecte; o bătălie cumplită dintre sexe care îmbină psihologia cu un sinistru filon horror.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

21


filme

clasice

acestei pelicule au mai existat cel puţin şase tentative „mute” care au încercat să spună povestea, cea mai faimoasă fiind versiunea din 1922 cu Douglas Fairbanks în rolul infamului nelegiuit, la vremea aceea cel mai scump film făcut vreodată (1.6 milioane $). Filmul din 1938 a fost ceva mai scump (la 2 milioane dolari, a avut cel mai important buget al studioului Warner Bros) şi a fost filmat într-un Technicolor în trei benzi magnific, de către operatorii Sol Polito şi Tony Gaudio. Imaginea e de-a dreptul impresionantă (chiar şi pentru ochii moderni), mai ales în secvenţa din pădurea Sherwood, filmată de fapt în parcul Bidwell din California. Spectacolul mai include o distribuţie perfectă pentru personajele secundare memorabile, o poveste frivolă, dar plină de spirit, dueluri excitante şi secvenţe de acţiune cu cascadorii complexe şi uimitoare. Peste toate, cuplul amoros ideal: cel dintre Olivia de Havilland şi galantul Flynn, cu scenele lor când romantice, când 1938 Regia: Michael Curtiz Cu: Erol Flynn, Olivia de Havilland sprinţare (cei doi actori erau la a Nicicând n-a fost spusă cu mai mult treia colaborare după Captain The Adventures of Robin Hood Blood (1935) şi The Charge of the har povestea eroicului Robin şi a (1938) e una dintre cele mai fârtaţilor săi din pădurea Sherwood Light Brigade (1936), dar aceasta grandioase aventuri picareşti ale era prima lor apariţie color). Flynn Forest, cei care au salvat Anglia cinema-ului, dar şi unul dintre a făcut majoritatea scenelor de capă de nobilii vicleni şi de intrigile cele mai încărcate de romance, şi spadă fără dublură, dar şi restul lor ţesute în timpul absenţei de vervă şi de culoare filme de cascadoriilor (mai puţin trasul cruciaţilor şi a captivităţii regelui acţiune produse de Hollywoodexpert cu arcul) şi a fost antrenat Richard Inimă de Leu. Legenda ul clasic. La mijlocul anilor ’30, de maestrul scrimer Fred Cavens. e îmbogăţită cu o poveste de asupra industriei americane de Pelicula a fost nominalizată pentru dragoste feerică, cu un sentiment film erau aplicate nişte norme de 4 premii Oscar şi a primit 3. A nostalgic al cavaleriei, spectacol cenzură aberante şi extrem de pierdut titlul de „cel mai bun film” restrictive, după înfiinţarea, în urma grandios, acţiune inventivă şi un în favoarea lui You Can’t Take it triumf simplu şi satisfăcător al protestelor grupurilor religioase with You al lui Frank Capra. dreptăţii peste ticăloşie. Înaintea şi a „majorităţii morale”, a aşa numitului „cod de producţie”. Studiourile Warner Bros au decis să fugă de cenzură declanşând o renaştere a dramei istorice cu spadasini, acţiune captivantă şi şarm romantic. Regizat de versatilul şi dinamicul Michael Curtiz (cel care va realiza, ceva mai târziu, Casablanca) – filmul l-a consacrat pe Errol Flynn, un actor de 29 de ani, ca aventurier legendar: un erou îndrăzneţ, galant, romantic, imprudent, voios şi atletic. Acesta este filmul lui Errol Flynn înainte de toate, dar şi cea mai bună adaptare a legendei lui Robin Hood.

Aventurile lui Robin Hood

22

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


filme

clasice

Fantasia

1940 Regia: Ben Sharpsteen, Ford Beebe, Samuel Armstrong

O piatră de hotar în animaţie: acest film concert e un produs experimental ce poartă marca Disney şi integrează opt magnifice compoziţii muzicale clasice într-o animaţie încântătoare, exaltantă, plină de imaginaţie şi artistic coregrafiată. Rama conceptuală a fiecărei piese îmbrăţişează teme ca perioada preistoriei, cele patru anotimpuri, dualitatea iad/paradis, lumina vs întuneric, haos vs ordine, mitologie clasică şi legendă. Această producţie Disney a fost un experiment care a încercat să popularizeze muzica clasică, prin ilustrarea ei cu animaţie. Original, filmul trebuia să consiste doar din segmentul Ucenicul vrăjitor, dar a fost extins ca să includă toată antologia de scurtmetraje. La vremea lui, a fost uşor controversat pentru că a arătat centauriţele în 1.ToccataşiFugaînDminordeJ.S.Bach 4.RitualulprimăveriideStravinski „sânii” goi în partea cu Simfonia Descrie începuturile „ştiinţifice” ale Primul segment e un exemplu de Pastorală. Aderând la strictul cod cosmosului, ale sistemului solar, „muzică absolută”. Muzica lui Bach e de cenzură al vremii, trupurile ale Pamântului şi ale vieţii însăşi – interpretată cu imagini impresioniste, lor au fost acoperite cu sutiene miliarde de ani de creaţie geologică jucăuşe, abstracte şi semi-abstracte. de flori, însă după un înot topless şi de evoluţie a vieţii primordiale (necenzurat, dar văzut de la reprezentată în doar câteva minute. 2.SuitaSpărgătoruldeNuci distanţă) în cascadă şi în lac. deCeaikovski Filmul, cu o producţie ce a costat 5.SimfoniaPastoralădeBeethoven Această bucată foarte cunoscută mai bine de 2 milioane dolari (de Are loc pe pârtiile muntelui Olimp prilejuieşte o secvenţă de dans 4 ori mai scump decât un buget şi închipuie o secvenţă comică şi animată ce celebrează natura prin romantică plină de personaje luate din mediu „live action”), a fost iniţial intermediul anotimpurilor care se un eşec la box-office (parţial din mitologia greacă care se zbenguiesc schimbă şi a şase elemente: zâne, într-un decor bucolic. cauza faptului că cinematografele ciuperci în costume chinezeşti, flori trebuiau să instaleze echipamentul şi petale, peşti subacvatici exotici şi 6.DansulorelordeAmilcarePonchielli „Fantasound” de reproducere a ciulini. E un dans animal hilar, burlesc, o sunetului), însă popularitatea sa parodie a baletului clasic împărţit a crescut şi statutul său cult a fost 3.Uceniculvrăjitor în 4 părţi. Un tribut adorabil adus asigurat de faptul că adepţii culturii dePaulDukas poeziei mişcării performat de struţi, drogurilor din anii ‘60 au declarat O secvenţă hipopotami, elefanţi şi crocodili. pelicula ca fiind experienţa lor spectaculoasă de halucinogenă favorită, atunci când 9 minute, poate 7.Noaptepemuntelepleşuv ea a fost re-lansată (s-a bucurat de cea mai faimoasă deMussorgski acest statut împreună cu alte filme secţiune a filmului, O sărbătorire nocturnă, dramatică „trip”, contra-culturale, ca 2001: O despre pericolul şi terifiantă a maleficului, în timpul odisee spaţială, 1968 şi Easy Rider, alegerii puterii Sabatului vrăjitoarelor. 1969). După anii ’60, Fantasia în detrimentul a fost îmbrăţişată cu căldură de înţelepciunii. 8.Ave Maria deSchubert publicul larg şi a avut chiar parte Vrăjitorul (pe nume Yen Sid sau Disney Un segment uluitor care cheamă şi de un sequel intitulat Fantasia pe dos) cheamă un spirit sub forma credincioşii la slujbă. În ceaţa de la 2000 (1999) care a apărut pe ecran unui liliac care se transformă într-un poalele unui munte, figuri cu pelerine IMAX (primul film de animaţie în fluture. Mickey Mouse e ucenicul albe şi lumânări scânteietoare se mişcă într-o procesiune. leneş, tânăr şi viclean. acest format).

Fantasia în segmente

24

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


ROWAN ATKINSON

biografie

26

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Rowan Atkinson, un comic cu vitriol pe limbă, cunoscut pentru faptul că a jucat personaje sardonice la televiziunea engleză, şi-a început cariera scriind cot la cot cu Richard Curtis (scenarist la mai toate producţiile Atkinson) şi jucând scenete comice în cluburile de comedie britanice. Notorietatea sa în breaslă a dus la un contract cu celebratul serial de comedie Not the Nine O’Clock News, unde a devenit şi scenarist şi actor. Atkins a ajuns şi mai faimos graţie serialului The Blackadder, o „tragedie situaţionistă” produsă de BBC şi scrisă împreună cu Curtis. Show-ul a generat trei sequel-uri– Blackadder II, Blackadder the Third şi Blackadder Goes Forth – şi a închipuit un soi de cronică a vieţii fostului aristocrat Edmond Blackadder care alunecă, încetul cu încetul, pe scara socială engleză. Miranda Richardson, Hugh Laurie şi Stephen Fry au apărut alături de Atkinson în variatele încarnări ale show-ului.

A avut un cameo amuzant în romance-ul Maybe Baby (2000), peliculă care a reunit mai multe talente ale comediei britanice sub bagheta scenaristului şi regizorului Ben Elton, un vechi colaborator al lui Atkinson. S-a alăturat unui uriaş ansamblu de actori pentru prima sa aventură americană în Rat Race (2001), filmul de-o energie maniacală a lui Jerry Zucker care s-a vrut o replică la comediile grandioase cu o distribuţie epatantă ale anilor ’60. L-a vocalizat pe Mr Bean pentru un serial britanic animat din 2002 şi, în acelaşi an, a ajutat la transpunerea live action a altei clasice serii animate - Scooby Doo. În 2003, Atkinson s-a întors pe marele ecran cu alt personaj burlesc – Johnny English – un erou care a apărut prima dată într-o serie de reclame pentru cărţi de credit, din 1992 şi până în 1998. Făcând echipă cu Tim Bevan de la Working Title Films, un producător cu care a lucrat des,

A fost denumit un Charlie Chaplin modern – un geniu comic care poate spune mai multe cu o singură bâlbăială sau cu o privire decât cei mai mulţi actori cu o pagină de dialog. Cariera cinematografică a lui Atkinson a fost, la început, mai puţin exaltantă, consistând în mici roluri comice în The Tall Guy (1989), al cărui scenarist a fost tot Curtis, în The Witches al lui Nicolas Roeg (1990) şi Hot Shots! Part Deux (1993). A avut o apariţie memorabil de hilară în pielea unui cleric înclinat să folosească aiurea cuvintele în Four Weddings and a Funeral (1994). El şi Curtis au scris Mr Bean pentru televiziunea engleză, (1990-1992) o comedie aproape mută care demonstra din plin abilităţile comice, burleşti, ale lui Rowan.

Atkinson a dezvoltat povestea filmului şi gagurile cu scenariştii Neal Purvis şi Robert Wade – care lucraseră înainte la filmele James Bond, The World is Not Enough şi Die Another Day – şi cu regizorul Peter Howitt. Comedia de spionaj s-a dovedit a fi o senzaţie internaţională, încasând peste 100 de milioane în doar primele 38 de zile de la lansare, chiar înainte de premiera sa în Statele Unite. Apoi a avut alt cameo memorabil ca vânzător de jucării în debutul regizoral al lui Curtis, Love Actually (2003).

Deşi Rowan Atkinson a fost bâlbâit de copil, a transformat stilul său unic de a vorbi într-o marcă proprie. În rolul neajutoratului şi împiedicatului Mr. Bean a dus în spinare un serial de succes şi două filme; şi deşi acesta este, până în momentul de faţă,cel mai cunoscut rol al său,cariera sa s-a întins pe trei decenii glorioase şi a cuprins tot felul de apariţii în sitcomul britanic. Atkinson a dus şi pe marele ecran acest personaj predispus la accidente în Bean (1997). În acelaşi timp, s-a întors la formatul de serial cu rolul unui comandant de poliţie obsedat de litera legii în The Thin Blue Line (BBC, 1996-98). În 1999, Atkinson a reluat rolul lui Edmond Blackadder pentru prima dată într-un deceniu în Blackadder: Back and Forth, un scurtmetraj de 3 minute în care a apărut alături de întreaga distribuţie originală. În acelaşi an, l-a interpretat pe Dr. Who, un erou cult al SF-ul britanic, pentru satiricul Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death. www.cinematique.ro

Nume întreg: ROWAN SEBASTIAN ATKINSON Data naşterii: 01.06.1955 Poreclă: Row Înălţime: 1.80 Statut social:căsătorit cu Sunetra Sastry din 1990,cu care are 2 copii, Lily şi Benjamin CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

27


biografie The Thin Blue Line În orăşelul Gasforth, staţia de poliţie a inspectorului Fowler e – cel puţin din perspectiva sa – ultimul bastion al ordinii. Fowler îşi ia slujba prea tare în serios. La fel face inspectorul Grim (dar în cu totul alt sens), oponentul său de la altă divizie. Tensiunea dintre aceste două figuri e principala pârghie a poveştii, pentru că ambele lor echipe, alcătuite din ofiţeri incompetenţi, încurcă lucrurile şi provoacă aventuri care merg de la o încercare eşuată de-a sărbători ziua Reginei, la proteste de stradă.

The Blackadder Graţie emisiunii Not the Nine O’Clock News de la începutul anilor ’80, Rowan Atkinson a devenit unul dintre cele mai strălucitoare talente comice din televiziune, aşa că a fost un pas firesc pentru el să progreseze de la interpret de scheciuri, la actor care are propriul său sitcom. El şi producătorul John Lloyd au discutat mult despre realizarea unei comedii istorice şi, împreună cu Richard Curtis, au încropit povestea lui The Blackadder. În miezul serialului se află conceptul ingenios de-a spune o versiune uitată, dar „adevărată” a istoriei, despre evenimentele de după bătălia de pe câmpia Bosworth din 1485, acolo unde specialiştii susţin c-a început dinastia Tudorilor. Demolând convenţiile, scenariul lui Atkinson şi Curtis îl portretizează pe Richard al-III-lea, cu o reputaţie modernă de cocoşat ucigaş de copii, ca un rege brav şi bun (interpretat de Peter Cook) ucis accidental de Edmund Plantagenet (Atkinson) după bătălie. În timp ce fantoma regelui îşi bântuie ucigaşul, nepotul său Richard, duce de York, ia tronul şi devine Richard al-IV-lea (1485-98). Edmund, unul dintre cei doi fii ai săi, ajunge rege de Edinburgh, deşi taică-su abia îşi poate aminti numele lui (e Edgar? Osmond? Edna?). Totuşi, în timp ce serialul progresează, el începe să pună la cale tot felul de ticluiri laşe şi cinice şi, în ultimul episod, va încerca să câştige tronul. Conceptul istoric isteţ a influenţat puternic scenariile primei serii ce pastişau poveştile epocii şi piesele lui Shakespeare (care primeşte o menţiune pe generic pentru „dialoguri suplimentare”, graţie multiplelor citate). Serialul avea un buget considerabil pentru un sitcom (a fost filmat în decoruri naturale). După ce şi-a câştigat mulţi fani şi un premiu Emmy, BBC –ul a mai comandat încă 3 serii, dar în studio şi cu bugete ceva mai mici. Restul n-a fost doar „istorie”, ci şi cea mai amuzantă repovestire a acesteia de care a avut parte televiziunea britanică.

Mr.Bean Mr. Bean e un burlac caraghios care trăieşte în Anglia. Sarcinile sale de zi cu zi îi provoacă tot felul de probleme, care mai de care mai comice. Mr. Bean cauzează accidental haos şi reacţii absurde oriunde îşi face apariţia. El are cele mai bune intenţii, dar poate fi uneori ignorant şi foarte nesimţit. Mr. Bean e ca un copil prins într-un trup de adult. În filmul Bean (1997) ni se spune că lucrează într-un muzeu şi atunci când e întrebat ce face mai exact, el răspunde: „Stau şi mă uit la tablouri”. Atunci când îl vedem pentru prima dată în serial, pare că dă un soi de examen de bacalaureat la care nu se descurcă prea bine. Mr. Bean e văzut mereu cu doi companioni: cu maşina lui Mini şi cu ursuleţul de pluş.

28

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Are permis de conducere pentru vehicule cu tracţiune grea. Posedă multe maşini de cursă. Scrie articole pentru CAR, o revistă auto britanică. Pe 4 august 2011 a fost internat la spitalul din Peterborough după ce-a avut un accident la bordul unei maşini McLaren de Formula 1, în urma căruia s-a ales cu o rană superficială la umăr. www.cinematique.ro


Loverboy

LOVERBOY „Loverboy” este povestea unui adolescent care seduce fete pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Intrat în acest joc al seducţiei, Luca (George Piştereanu) se îndrăgosteşte de Veli (Ada Condeescu), una dintre potenţialele sale victime. Prima dragoste se dovedeşte a fi primejdioasă pentru ambii tineri şi cei doi trebuie să ia decizii care le vor schimba viitorul. În jargonul poliţist, „loverboy” este cel care racolează fete şi le convinge să se prostitueze. El nu foloseşte forţa, ci seducţia. Loverboy este o meserie, iar filmul Loverboy este o poveste de dragoste.

F

ilmul regizat de Cătălin Mitulescu a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, la categoria „Un Certain Regard” unde regizorul român a fost premiat în anul 2007 pentru lungmetrajul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”. Premiera în România al celui de-al doilea film semnat de Mitulescu va avea loc în această toamnă.

30

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Premiu Pentru rolul Veli din Loverboy, Ada Condeescu a fost declarată cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2011. La aceeaşi editie, Angelina Jolie – invitata de onoare a evenimentului- a primit versiunea onorifică a acestei distincţii. Actriţa româncă, care a primit premiul de la Sarajevo din partea celebrului actor Michael Fassbender, a declarat despre rolul din filmul „Loverboy”: „Sunt fericită, este un premiu important la unul dintre cele mai renumite festivaluri internaţionale pentru un rol de suflet. Veli, personajul meu din „Loverboy”, este o tânără puternică care face orice pentru iubire”. www.cinematique.ro

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

31


Loverboy

Ada Condeescu despre:

…filmările la „Eu cand vreau sa fluier,fluier”

Ada Condeescu În vârstă de 23 de ani, Ada Condeescu a avut un debut spectaculos la doar 22 de ani când a fost distribuită în rolul Ana din filmul Eu când vreu să fluier, fluier, regizat de Florin Şerban şi produs de Cătălin Mitulescu. Filmul a fost un succes de public şi de critică, primind Ursul de argint la Festivalul de film de la Berlin din 2010. În prezent, Ada studiază actoria la U.N.A.T.C. Bucureşti, unde este masterandă în anul II.

32

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Cred că unul dintre cele mai puternice momente de la „Eu când vreau să fluier, fluier„ a fost chiar în prima zi de filmare… repetam scena când studenţii de la psihologie vorbesc cu deţinuţii minori, urma răbufnirea lui Silviu. Pe la fiecare dintre noi ,trecea câte un deţinut,cu unii vorbeam, alţii nu erau prea deschişi şi simţeai asta foarte repede. Încercam să par foarte sigură pe mine, ca şi cum nici unul dintre motivele pentru care ei erau închişi, nu m-ar fi speriat sau nu m-ar fi destabilizat. Îi întrebam de obicei pentru ce sunt acolo, mi se răspundea monosilabic, nu cu mare tragere de inimă, până la un moment dat, când unul dintre băieţi, a început să-mi povestească resemnat, cu părere de rău, dar dornic de a vorbi, despre cum a băut într-o noapte şi a omorât-o pe femeia care îi angajase părinţii, dar nu le dăduse nici un ban de luni de zile. Era Crăciunul, iar familia lui şi surioara lui erau tare trişti din cauza lipsurilor… a plecat de acasă cu un prieten şi s-au întors dimineaţă, beţia trecuse complet. Peste câteva ore s-a predat, nu îi venea să creadă. Avea 14 ani. www.cinematique.ro


…filmările la „Loverboy” „Loverboy„ a avut pentru mine la filmare un alt tip de tensiune, nu existau factori din exterior, totul ardea doar pe dinăuntru. Am avut multe momente de linişte, de calm, peisajul în care filmam şi lumina din Dobrogea sunt fascinante. Era un exerciţiu pentru mine să privesc fazele luminii până la apus, Veli făcea des asta. Mergeam pe jos cât puteam de mult, pentru că simţeam foarte clar, câmpurile, pădurile şi apele Dunării. Fiind legată strâns de Veli, aveam senzaţia uneori că sunt acolo dintotdeauna, că locurile alea îmi aparţin şi chiar erau ale mele ! :) Şi acum mai sunt, nu leam abandonat.

…filmele şi actorii care au influenţat-o

…regizorii cu care ar lucra

Motivele pentru care anumite filme mă fascinează sunt de obicei diferite ,nu întotdeauna găsesc lucruri asemănătoare. Uneori rămân îndrăgostită de personaje, cum se întâmplă în filmele Taxi Driver, Naşul sau Opening Night, alteori sunt fericită să privesc un univers cu totul ireal cum e cel din Satyricon. Mă incită personaje pe care de obicei nu le văd şi la care nu am acces în viaţa mea cotidiană, din cauza asta filmul „Portocala mecanică„ m-a marcat puternic. Acolo însă, tot contextul este halucinant, iar muzica este o punte extraordinară de trecere a spectatorului spre altă lume. Îmi place să urmăresc poveşti, evoluţii ale relaţiilor dintre oameni, dar emoţia vine atunci când privesc jocul actorilor. După părerea mea, există actori minunaţi, superbi, care au reuşit de multe ori să-şi facă personajele mult mai vizibile decât pe ei înşişi şi asta pentru mine înseamnă meseria de actor. Pur şi simplu uitai că e vorba de un anumit actor şi vedeai personajul pur: De Niro, Al Pacino, Marlon Brando, Meryl Streep, Gena Rowlands, Charlise Theron, Anthony Hopkins sunt doar câţiva care îmi vin acum în minte.

Simt că sunt foarte tânără, ca să nu zic mică, şi simt că aş lucra cu foarte mulţi oameni. Chiar dacă unii nu fac film pe sufletul meu şi sunt departe de felul lor de a privi lumea şi meseria, miar plăcea să pot înţelege de ce ei simt aşa şi eu nu. Mi-ar plăcea să lucrez cu Aronofsky, Almodovar, în general regizori care pe lângă poveste, pun mult preţ pe personaj şi pe construcţia lui.

Darren Aronofsky

…profesia de actor

…rolurile care i s-ar potrivi Habar nu am ce roluri mi s-ar potrivi şi sper să nici nu existe! Mă pregătesc pentru probe de foc şi îmi doresc să mi se întâmple asta, iar când nu se întâmplă, le caut eu :). Nu vreau să mi se potrivească vreun rol ,vreau ca rolurile să fie cât mai îndepărtate de mine, şi eu să construiesc o cale spre a le cuceri. www.cinematique.ro

Anthony Hopkins

Nu mi-am propus niciodată să devin actriţă, am simţit asta ca pe un traseu care este al meu şi pe care trebuie să-l împlinesc. Nu am un moment în care am decis că asta vreau să fac şi din cauza asta tind să cred că am avut asta undeva în mine dintotdeauna. Poate mă înşel, nu am de unde să ştiu… însă instinctul pe care îl am este pentru mine foarte valoros, aşa că îl urmez :). CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

33


RomâniaFilm cinematograful Florin Piersic, Cluj

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a împlinit luna trecută 20 de ani de la înfiinţare. În 1991, R.A.D.E.F. RomâniaFilm gestiona şi întregul fond de copii de filme din producţia naţională şi străină ce se difuzau în cinematografe şi la televiziune, fiind o marcă înregistrată importantă în domeniul filmelor artistice produse şi difuzate în România încă de la începuturile anilor ‘50. Reţeaua RomaniaFilm cuprinde acum 32 de cinematografe în 21 de oraşe din România.

34

sala Premiera, Ploieşti

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

În ultimii ani, RomâniaFilm a început modernizarea mai multor cinematografe cu tradiţie aflate în administrarea sa. Primul a fost cinema Europa din capitală. A urmat modenizarea cinematografului Republica din Cluj-Napoca, sală care acum poartă numele Florin Piersic. În urmă cu două luni, cinematograful Patria din Craiova a fost dotat cu apartură digitală de proiecţie. Cea mai nouă sală aflată în patrimoniul RomâniaFilm care a fost modernizată este cinema Patria din Ploieşti care a devenit cinema Premiera, primul cinematograf 3D din Ploieşti. Inaugurarea sălii Premiera din Ploieşti a fost marcată prin desfăşurarea primei ediţii a Festivalului şi târgului românesc dedicat industriei filmului, Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair. Modernizarea acestor săli face parte dintr-o serie de investiţii pe termen lung iniţiate de Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional şi R.A.D.E.F. RomâniaFilm. www.cinematique.ro


RomâniaFilm Tot în ultimii ani, în incinta cinematografelor din oraşele medii şi mici unde nu există săli 3D, au fost deschise o serie de cafenele 3D care s-au dovedit a fi o concurenţă serioasă pentru multiplexuri. De exemplu, Caffe 3D-ul deschis la Ploieşti în martie anul acesta a avut în primele două luni, potrivit RomâniaFilm, încasări de 30.000 de lei, şi cheltuieli de doar 1.500 de lei.

3D Caffe Cinema, Ploieşti

3D Caffe Cinema, Călăraşi

RomâniaFilm şi-a adaptat activitatea condiţiilor nou create pe această piaţă specială a cinematografiei organizând inclusiv evenimente sociale precum „Caravana cinematografică - Filmul românesc accesibil tuturor”. Proiectul se va extinde. Astfel, începând de anul viitor, RomâniaFilm şi CNC vor iniţia un proiect de anvergură, prin care vor duce o caravană mobilă, cu aparatură digitală DCI compliant, în fiecare colţ al ţării unde nu există săli de cinema. De asemenea, tot în parteneriat cu CNC, intenţionează să transforme câteva din sălile mici din ţară în cinema art-house.

36

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


în curând la cinema

„Almodóvar i se alătură unor cineaşti ca PT Anderson, Aronofsky, von Trier şi Scorsese în şirul marilor regizori care-şi încearcă forţele cu un horror. Aici nu va curge sânge, însă rănile de la cap vor fi cumplite.” Jamie Graham Total Film „Există şi aici un mister de savurat, ca în orice mostră grandioasă de artă cinematografică. Pedro Almodóvar a creat o capodoperă. Veţi simţi nevoia s-o vedeţi de două ori.” Cole Smithey Colesmithey.com

La piel que habito Titlul original: La piel que habito Regia: Pedro Almodóvar Actori: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Bárbara Lennie, Blanca Suárez, Fernando Cayo, Eduard Fernández, José Luis Gómez Distribuitor România: Independenta Film

D

e când soţia sa a fost carbonizată în urma unui accident de maşină, doctorul Robert Ledgard, un chirurg plastic eminent, a devenit obsedat să creeze o nouă piele care ar fi putut-o salva. După 12 ani, el reuşeşte să cultive o piele care e o adevărată platoşă împotriva oricărui tip de asalt.

În afara anilor de studiu şi de experimente, Robert are nevoie şi de alte trei lucruri: de lipsa de scrupule, de un complice şi de un cobai uman. Scrupulele nu i-au făcut niciodată probleme. Iar Marilia, femeia care i-a purtat de grijă din ziua în care s-a născut, îi este cel mai fidel complice… Îi mai lipseşte doar un cobai uman.

Maestrul Almodóvar se întoarce cu un nou gen - horror-ul - şi un vechi colaborator - Antonio Banderas. Rezultatul i-a făcut pe critici să strige „capodoperă”. 38

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

„Nu e pe gustul oricui – vor exista dezbateri aprinse în legătură cu cel puţin o întoarcere de situaţie-, dar e meşteşug cinematografic la cel mai înalt nivel. Cel mai elegant horror al anului.” Kim Newman Empire Magazine „Când thriller, când love story maladiv, pelicula e delicios de perversă şi superb scrisă. Pedro Almodovar explorează idei fascinante despre obsesie şi răzbunare şi îi prilejuieşte o interpretare de zile mari lui Antonio Banderas.” Matthew Turner View London „E mai puţin un film de care te vei îndrăgosti şi mai mult unul la care îţi vei îndemna prietenii să meargă neapărat. Lucru suficient să-l transforme într-un hit în lumea întreagă.” Andrew O’Hehir Salon.com „Splendid calibrat şi minunat jucat. Pedro Almodóvar nu transformă această poveste exagerată şi aiuritor de intensă într-o scuză ca să evite temele umaniste care-i impregnează cele mai bune opere. Iar acest film face parte dintre ele. Shaun Munro What Culture


în curând la cinema

The Twilight Saga: Breaking Dawn Titlul original: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 Regia: Bill Condon Actori: Kristen Stewart, Robert Pattinson,Taylor Lautner Distribuitor România: MediaPro Distribution În acest al patrulea episod al francizei The Twilight Saga, proaspăt căsătoriţii Bella Swan (Kristen Stewart) şi vampirul Edward Cullen (Robert Pattinson) pleacă în luna de miere la Rio de

Janeiro, unde Bella descoperă că este însărcinată. Naşterea se dovedeşte a fi dificilă iar Edward se vede nevoit să o transforme şi pe ea în vampir pentru a nu o pierde. Lucrurile se complică

însă odată cu venirea pe lume a remarcabilei lor fiice, Renesmee, iar intrigile dintre clanurile Cullens şi Volturi nu se vor rezolva decât printr-o bătălie finală în care totul va fi permis…

Breaking Dawn 1 este continuarea poveştii începute în 2008 cu Twilight şi continuate apoi cu The Twilight Saga: New Moon (2009) şi The Twilight Saga: Eclipse (2010). Seria pare că se va încheia anul viitor, în noiembrie, când este programată lansarea Breaking Dawn 2. Primele 3 filme ale seriei, Twilight, New Moon şi Eclipse, au devenit un fenomen mondial, adunând la box office nu mai puţin de 1,8 miliarde de dolari. Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner au devenit vedete peste noapte.

DELACARTELAFILM

Primul roman Twilight scris de Stephenie Meyer a fost refuzat iniţial de 14 agenţi literari. Povestea adolescentei Bella care se îndrăgosteşte de vampirul Edward a convins însă editurile, şi în 2003, opt companii îşi disputau drepturile. Cartea a fost cumpărată cu 750 de mii de dolari. În 2005, când a fost publicată a debutat pe locul 5 pe lista de best sellers a celor de la New York Times. A fost cea mai bine vândută carte din lume în 2008. În 2009, Twilight a fost întrecută la vânzări doar de continuarea sa, New Moon. Au urmat Eclipse şi Breaking Dawn. În 2004, Paramount Pictures s-a chinuit să facă o ecranizare după Twilight dar scenariul se depărtase prea tare de carte. Un mic studio independent, Summit Entertainment, a avut inspiraţia de a cumpăra drepturile în 2007 iar în 2008, primul film al francizei Twilight strângea peste 35 de milioane de dolari din bilete chiar în prima zi, având încasări totale de peste 400 de milioane de dolari. Următoarele filme, New Moon (2009) şi Eclipse (2010) au depăşit Twilight la box office.

40

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


cover

story

Sarah Jessica Parker SJP-ÎNCEPUTURILE

Născută pe 25 martie, 1965, în Ohio, SJP – aşa cum se mai recomandă ea însăşi uneori, s-a pregătit de mică pentru luminile rampei! A studiat în copilărie canto şi balet şi a primit rapid un rol pe Broadway în piesa „The Innocents”. Acest lucru a făcut ca numeroasa ei familie să se mute din Ohio în New Jersey. La 12 ani, Sarah a fost distribuită tot pe Broadway în Annie, dramatizare după Eugene O’Neill. La început într-un rol secundar apoi l-a obţinut pe cel principal pe care l-a interpretat timp de un an. Era deja o profesionistă - studiase la American Ballet School şi Professional Children’s School!

42

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Înainte de Sex and the City La 17 ani, în 1982, SJP debuta în televiziune în sit-comul Square Pegs, la CBS. Deşi serialul n-a durat decât un sezon, Sarah a impresionat şi publicul şi critica în rolul unei adolescente timide. Au urmat roluri importante în musicalul Footloose (1984), alături de Kevin Bacon şi Girls Just Wanna Have Fun (1984), în care a fost cap de afiş alături de Helen Hunt. În 1991, rolul său secundar din comedia romantică L.A. Story i-a adus laude din partea criticilor. În anul următor, a făcut pereche cu Nicolas Cage în Honeymoon in Vegas, un film bine primit de public. În 1993, a încercat şi filme de acţiune şi i-a dat replica lui Bruce Willis în Striking Distance. Un an mai târziu, Tim Burton a ales-o să joace în Ed Wood, alături de Johnny Depp. Şi filmul şi Sarah au primit critici pozitive. În 1995, Sarah - mare fan al lui Woody Allen - şi-a văzut visul împlinit: a jucat alături de acesta în filmul de televiziune The Sunshine Boys iar în 1996 apărea într-o altă producţie marca Tim Burton Mars Attacks!.

Ed Wood

Honeymoon in Vegas

Striking Distance

„Când merg la câte o premieră îmi place să împrumut haine de la designeri celebri.E ca la bibliotecă:dacă le returnezi în stare bună,poţi să mai împrumuţi şi altele.Sunt foarte norocoasă.” Sarah Jessica Parker www.cinematique.ro

The Sunshine Boys CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

43


cover

story

Sex and the City 1998 a fost anul decisiv pentru Sarah Jessica Parker. Darren Star, creatorul serialului Sex and the City produs de HBO, i-a trimis scenariul de la primul sezon. Deşi a avut unele îndoieli în a semna atunci un contract pe termen lung, Sarah a acceptat şi a facut din personajul său, Carrie Bradshaw un fenomen al serialelor de televiziune. Până în 2004, când seria Sex and the City a încetat, Carrie Bradshaw editorialista new-yorkeză trecută de prima tinereţe, sofisticată şi sentimentală, independentă dar nedespărţită de amicele sale, a devenit una dintre figurile iconice ale show-bizului. După 5 nominalizări consecutive, în 2004, Sarah avea să obţină premiul Emmy pentru acest rol. În 2006 declara că nu va mai filma niciodata pentru vreun alt serial TV. Deşi sceptică iniţial în privinţa unui film Sex and the City pentru marele ecran, Sarah a acceptat să joace în două, unul apărut în 2008 şi unul în 2010.

44

„Am o întreagă echipă de experţi vestimentari care mă ajută să fiu Carrie, dar eu nu sunt Carrie. Nu sunt nici măcar vreo mare shopaholică. Nu simt nevoia de prea multe haine. Dar muncesc întrun domeniu în care aparenţele înseamnă totul şi trebuie să muncesc din greu ca să arăt bine.” Sarah Jessica Parker

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


După Sex and the City În 2005, Parker a apărut pentru prima dată - după lunga perioadă în care a fost ocupată cu Sex and the City şi cariera actoricească în teatru - întrun lung metraj pentru marele ecran. Rolul din The Family Stone i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un rol de comedie. Următorul ei film Failure to Launch (2006), în care apare alături de Matthew McConaughey a debutat pe locul întâi în box office-ul American, consolidându-i statutul de actriţă cu priză la public. În 2011, revine la genul de roluri care au consacrat-o, şi anume cele de newyorkeze bogate şi puternice în comedia I Don’t Know How She Does It. SJP este aici o femeie de afaceri de succes care, în ciuda vieţii sale profesionale agitate, reuşeşte să fie şi o soţie devotată şi o mamă exemplară. În film mai apar Greg Kinnear (în rolul soţului), Pierce Brosnan (fostul James Bond este aici şeful persjonajului jucat de Sarah), Christina Hendricks (Mad Men), Olivia Munn (Attack of the Show) şi Seth Meyers (Saturday Night Live). www.cinematique.ro

I Don’t Know How She Does It

Failure to Launch

The Family Stone CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

45


cover

story

„Le spun pritenilor mei că viaţa de cuplu e plictisitoare,dar ăsta e doar un lucru bun de spus celor care sunt singuri pentru a-i face să se simtă mai bine.”

Bărbaţii din viaţa ei A avut, în anii ’80, o scurtă aventură cu Michael J. Fox, starul din seria Back to the future. Din 1984, a început o relaţie de 7 ani cu Robert Downey Jr. pe care l-a cunoscut pe platourile de filmare de la Firstborn. O lungă perioadă au locuit împreună, însă relaţia s-a terminat în 1991 în mare parte din cauza celebrelor probleme cu drogurile pe care Robert Downey Jr. le-a avut mulţi ani după aceea. După despărţire Sarah Jessica Parker spunea: „Cred că am fost persoana care l-a ajutat să nu se facă fărâme." După despărţirea de Downey Jr. presa a scris că SJP a trecut la un alt Junior atunci când a început o scurtă relaţie cu John Kennedy Jr, cel care avea să moară ulterior într-un tragic accident de avion. Relaţia cu fiul lui JFK a început când Sarah filma pentru Honeymoon in Vegas alături de Nicolas Cage şi James Caan. În anii 90 a avut o relaţie cu Joshua Kadison, un nume celebru în muzică în acea perioadă. S-a speculat că, după despărţire, Joshua Kadison a scris celebrul hit "Jessie", ca un omagiu adus fostei iubite. În 1997, s-a căsătorit cu actorul Matthew Broderick pe care l-a cunoscut prin intermediul fratelui ei, Timothy Britten Parker. Parker şi Broderick au împreună 3 copii. Prin 2008, presa de scandal a scris că sunt la un pas de despărţire după ce el a fost surprins ieşind de la o amantă cu câţiva ani buni mai tânără. Căsătoria lor a rămas însă în picioare până astăzi deşi amândoi au recunoscut că au fost multe momente furtunoase pe parcursul ei.

Sarah Jessica Parker

46

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Roluri refuzate în carieră

A refuzat rolul Danielle Bowden din Cape Fear (1991) în care ar fi jucat cu Robert De Niro, în regia lui Martin Scorsese. Rolul a fost obţinut ulterior de o actriţă mai tânără, Juliette Lewis. Ar fi trebuit să joace alături de Luke Wilson în Vacancy (2007), dar a renunţat cu câteva săptămâni înaintea filmărilor. Kate Beckinsale a fost cea care a înlocuit-o.

Roluri care i s-au refuzat A dat probe pentru celebrul rol Vivian din Pretty Woman (1990), rol care, în cele din umră, a făcut-o faimoasă pe Julia Roberts.

Andie MacDowell i-a suflat rolul Carrie din Four Weddings and a Funeral (1994), în care ar fi trebuit să îi dea replica lui Hugh Grant.

Premii şi nominalizări A primit 8 nominalizări consecutive la Globurile de Aur. Primele şapte au fost pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie pentru rolul Carrie Bradshaw din Sex and the City (1998) iar a opta a fost la secţiunea cea mai bună actriţă într-o comedie, pentru prestaţia din lung metrajul The Family Stone (2005). Când a câştigat în 2000 Globul de Aur pentru Sex and the City (1998) a frapat audienţa prin sinceritatea declaraţiei: „Mulţumesc! N-am mai câştigat nimic în viaţa mea până acum!” A fost recompensată în cele din urmă cu un premiu Emmy pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie (din nou, Sex and the City), după ce pierduse 5 ani la rând statueta. Casele de pariuri nu au acceptat în acel an pariuri pe tema câştigătoarei de la această categorie pentru că toată lumea era convinsă că SJP va fi cea care va câştiga.

top 5 box ohffice Sara er Jessica Park

1 SEXANDTHECITY (2008)

415 milioane de dolari

2 SEXANDTHECITY2 (2010)

288 milioane de dolari

3 FAILURETOLAUNCH (2006))

128 milioane de dolari

4 MARSATTACKS! (1996)

101 milioane de dolari

5 THEFAMILYSTONE (2005)

92 milioane de dolari

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

47


premiere septembrie 2011 2 septembrie

9 septembrie

MIEZULNOPŢIIÎNPARIS

PINA

Regia: Woody Allen Actori: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni. Genul filmului: Comedie, Romantic Miezul Nopţii în Paris este o comedie romantică al cărei decor este Parisul, unde o familie aflată acolo pentru afaceri şi doi tineri logodiţi care urmează să se căsătorească în toamnă trăiesc o experienţă care le va schimba viaţa pentru totdeauna. E despre un tânăr îndrăgostit de Paris şi despre iluzia generală că, dacă ne schimbăm viaţa, schimbarea va fi cu siguranţă în bine. Distribuţia îi include pe Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni.

Regia: Wim Wenders Actori: Pina Bausch Genul filmului: Documentar, Musical PINA este un film pentru Pina Bausch. Filmat 3D cu ansamblul companiei de dans Pina Bausch din Wuppertal, acest lungmetraj ilustrează ameţitoarea şi inimitabila artă a marii coregrafe germane care a murit în vara lui 2009. Invitând spectatorul într-o senzuală şi uimitoare călătorie într-o nouă dimensiune pe scena legendarei companii de dans, filmul îi însoţeşte pe dansatori şi în afara teatrului, în oraş şi în peisajul industrial din jurul Wuppertalului, locul care a fost căminul şi centrul activităţii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani.

DESTINAŢIEFINALĂ5

TREZIREALAREALITATE

Regia: Steven Quale Actori: Emma Bell, Arlen Escarpeta, Nicholas D’Agosto Genul filmului: Horror, Thriller În Final Destination 5, Moartea este dezlănţuită de premoniţia unui om care îşi salvează colegii de la pieire când un pod suspendat se prăbuşeşte. Însă aceşti nefericiţi nu ar fi trebuit să scape cu viaţă şi intră într-o cursă cumplită împotriva timpului, încercând cu disperare să găsească o cale de a sfida planurile morţii. Şi încă o dată se dovedeşte că indiferent unde încearcă să fugă, indiferent unde s-ar ascunde… Moartea nu poate fi păcălită.

Regia: John Cameron Mitchell Actori: Aaron Eckhart, Nicole Kidman Genul filmului: Dramă Becca şi Howie Corbett sunt doi soţi a căror viaţă perfectă e dată peste cap când fiul lor Danny moare într-un accident. Becca încearcă să-şi redefinească existenţa într-un peisaj suprarealist dominat de familii şi prieteni plini de intenţii bune. Experienţele cu ei o vor împinge să caute alinare într-o misterioasă relaţie cu un tânăr creator de benzi desenate, Jason, şi el cu problemele lui. Obsesia lui Becca pentru Jason o îndepărtează de la amintirile cu Danny…

48

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

COLUMBIANA Regia: Olivier Megaton Actori: Michael Vartan, Zoe Saldana Genul filmului: Acţiune Columbiana este un action-thriller senzaţional în care o copilă este aruncată în lumea cumplită a crimelor, a violenţei fără limite şi nu în ultimul rând a răzbunării. La vârsta de numai 10 ani, Cataleya Restrepo (Zoe Saldana) este martoră la uciderea cu sânge rece a părinţilor săi.

PRIETENIECUFOLOS Regia: Will Gluck Actori: Justin Timberlake, Mila Kunis Genul filmului: Comedie, Romantic Dylan şi Jamie nu au nici cea mai mică intenţie să-şi pună pirostriile în cap. Când Jamie, o recrutoare de personal din New York, încearcă să-l convingă pe directorul artistic Dylan, din Los Angeles să accepte un job la New York, cei doi încep să-şi dea seama că sunt suflete pereche. www.cinematique.ro


16 sept.

23 sept.

30 septembrie

OARECUMOREUŞI? Regia: Douglas McGrath Actori: Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Pierce Brosnan Genul filmului: Comedie Faceţi cunoştinţă cu Kate Reddy - soţie, mamă, femeie de carieră şi jongleur prin excelenţă. Kate călătoreşte des în interes de serviciu, dar reuşeşte să aibă grijă şi de activităţile şcolare şi extra-şcolare ale fiicei sale, ca orice mamă casnică.

ANAIBIIDRAGOSTE Regia: Glenn Ficarra, John Requa Actori: Emma Stone, Julianne Moore, Ryan Gosling, Steve Carell Genul filmului: Comedie Totul pare perfect pentru Cal. La 40 de ani se poate lăuda cu o viaţă de invidiat: are un serviciu bun, o casă superbă, copii frumoşi. Asta până când află că soţia lui, Emily, îl înşeală de ceva timp şi ar dori să divorţeze. Încă în stare de şoc, Cal încearcă să se conformeze statutului de burlac.

CARE-INUMĂRULTĂU?

RĂPIREA

MELANCHOLIA

Regia: John Singleton Actori: Taylor Lautner, Lily Collins Genul filmului: Acţiune Viaţa lui Nathan (Taylor Lautner) decurge liniştit şi firesc până în momentul în care îşi găseşte întâmplător fotografia pe un site de persoane dispărute. Cu ajutorul prietenei sale Karen (Lily Collins), Nathan porneşte în căutarea adevărului şi a părinţilor săi biologici, numai ca să afle în scurt timp că oamenii care l-au crescut nu sunt nici pe departe ce păreau a fi.

Regia: Lars von Trier Actori: Kiefer Sutherland, Charlotte Gainsbourg, Kirsten Dunst, John Hurt Genul filmului: Dramă, SF Acţiunea filmului se centrează pe nunta personajului jucat de Kristen Dunst, prezentată iniţial ca un moment fericit, dar care ulterior este perturbată de intrigi din sânul familiei şi de apariţia neprevăzută a unei planete ce fusese până atunci ascunsă de Soare şi care, acum, ameninţă să intre în coliziune cu Pământul.

Regia: Mark Mylod Actori: Anna Faris, Chris Evans Genul filmului: Comedie Ally Darling porneşte într-o misiune de a-l găsi pe cel mai bun fost iubit din viaţa ei, prin orice mijloace necesare, când citeşte un articol într-o revistă ce avertizează că cei care au avut peste 20 de relaţii şi-au ratat şansa la dragoste adevărată.

PRINCIPIIDEVIAŢĂ

Regia: Constantin Popescu Actori: Vlad Ivanov, Gabriel Huian Genul filmului: Dramă Velicanu se consideră un bărbat împlinit. Are PERICOLNEVĂZUT bani, o vilă nouă, s-a JOHNNYENGLISH… Regia: Steven Soderbergh căsătorit cu o femeie SEÎNTOARCE! tânără care i-a născut Actori: Matt Damon, un copil şi are un Regia: Oliver Parker Marion Cotillard, Kate fiu dintr-o căsătorie Actori: Gillian Anderson, Winslet Rosamund Pike, Rowan Genul filmului: Acţiune, SF anterioară. Înainte de vacanţă, trebuie să Atkinson Un action-thriller lase totul în ordine, dar Genul filmului: Comedie senzaţional, Contagion lucrurile încep să se Rowan Atkinson se prezintă omenirea CURSA complice. întoarce la rolul de agent din nou în pericol de Regia: Nicolas Winding secret, care nu cunoaşte extincţie. Apariţia unui NOAPTEARECHINILOR3D Refn frica şi nu are simţul virus cumplit, care Regia: David R. Ellis Actori: Ryan Gosling, pericolului în comedia se răspândeşte cu o Actori: Alyssa Diaz, Carey Mulligan, Bryan thriller cu spioni Johnny viteză fulminantă şi are Dustin Milligan, Sara Cranston English Reborn. În puterea de a ucide în Paxton Genul filmului: Acţiune acest nou capitol, cel câteva zile, stârneşte În debutul hollywoodian mai puţin credibil agent groază peste tot în lume. Genul filmului: Aventuri secret aflat în slujba Comunitatea medicală al regizorului Nicolas Un weekend în Majestăţii Sale trebuie mondială este depăşită pustietatea din Golful Winding Refn, un casde situaţie şi nu poate cador ce lucrează şi ca să oprească un grup Louisiana se transformă internaţional de asasini opri nici starea de şofer plătit descoperă într-un coşmar pentru panică iscată în urma că cineva vrea cu orice înainte ca aceştia să şapte tineri, care se văd ucidă un lider mondial. decesurilor. preţ să-l omoare. atacaţi de rechini. www.cinematique.ro

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

49


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 2 septembrie

Midnight in Paris

Miezul nopţii în Paris Titlul original: Midnight in Paris Regia: Woody Allen Actori: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni Lansarea în România: 02.09.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000 Miezul Nopţii în Paris este o comedie romantică al cărei decor este Parisul, unde o familie aflată acolo pentru afaceri şi doi tineri logodiţi care urmează să se căsătorească în toamnă trăiesc o experienţă care le va schimba viaţa pentru totdeauna. E despre un tânăr îndrăgostit de Paris şi despre iluzia generală că, dacă ne schimbăm viaţa, schimbarea va fi cu siguranţă în bine. Distribuţia îi include pe Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni.

Midnight in Paris depăşeşte pragul de 50 de milioane $ în încasări… transformând filmul în cea mai de succes operă a maestrului Woody Allen. 52

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Filmul continuă să facă încasări impresionante şi nu numai că este, oficial, hit-ul indie al verii, dar a devenit şi unul dintre cele mai mari succese financiare pentru actorii din distribuţie. De pildă, Owen Wilson a avut partea lui de hituri majore dar mai mult în roluri secundare în pelicule ca Night at the Museum or Little Fockers şi ca vocea lui Fulger McQueen din animaţia Cars 2. În afară de acestea, Paris e cel mai mare hit al său de la Marley & Me încoace. Extrem de impresionant pentru un film care a fost lansat în doar 1038 de cinematografie (media pentru un blockbuster e undeva la 15.000). Dacă depăşeşte pragul de 50 de milioane $, va conta şi printre cele mai bune performanţe financiare ale lui Marion Cotillard şi Rachel McAdams. Întrebarea care se pune acum este, evident, dacă succesul de critică şi de box office al lui Paris se va traduce într-o nominalizare la Oscar-ul pentru cel mai bun film. Allen, care are deja 3 Oscaruri la activ, a rămas un favorit al Academiei Americane de film… Între timp, legendarul regizor de 75 de ani se poate consola că publicul încă mai are nevoie de flerul şi de sarcasmul lui. Allen e, de altfel, într-o fervoare creativă remarcabilă: tocmai a anunţat că acţiunea următorului său film va avea loc în Munchen, Germania. www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 2 septembrie

FINAL DESTINATION 5

Destinaţie finală 5

Titlul original: Final Destination 5 Regia: Steven Quale Actori: Nicholas D’Agosto, Jacqueline MacInnes Wood,Tony Todd, Courtney B.Vance, David Koechner, Emma Bell,Arlen Escarpeta, Miles Fisher Distribuitor România: MediaPro Distribution

A

ngajaţii unei firme şi amicii acestora se pregătesc să plece într-o excursie în grup. În afară de eroul principal, Sam Lawton (Nicholas D’Agosto), din acest grup mai fac parte Peter (Miles Fisher), iubita lui Peter, Candice (Ellen Wroe), şi rivala ei Olivia (Jacqueline MacInnes Wood). În această călătorie mai apar fosta iubită a lui Sam, Molly Harper (Emma Bell) şi câţiva colegi ai acestuia. Totul începe când, în autobuzul care-i duce în excursie, Sam are o viziune premonitorie în care podul pe care se află şi maşina lor se prăbuşeşte cauzând moartea tuturor, mai puţin a fostei lui iubite, Molly. Regizorul lui Final Destination 5 este un debutant, Steven Quale (un discipol şi protejat al celebrului James Cameron) iar scenarist este Eric Heisserer,, un specialist al filmelor horror (el a scris şi A Nightmare on Elm Street din 2010). Efectele speciale poartă semnătura lui Ariel Velasco Shaw (care a lucrat la 300 şi Freddy vs. Jason).

54

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

„O suprinzătoare infuzie de energie şi umor macabru reanimează această franciză horror.” New Yorker

www.cinematique.ro


Mărcile francizei Final Destination EROULNEGATIV

Spre deosebire de majoritatea filmelor horror, unde eroul negativ este prezentat explicit (ucigaşi, demoni, creaturi mutante, fantome, etc.), în seria Final Destination, eroul negativ- Moartea- este o prezenţă discretă, foarte rar ea întrupându-se vizual sub forma unei umbre fugare.

METODA „RUBEGOLDBERG”

Modalitatea în care personajele din serie – care încearcă să înşele Moartea-

sunt finalmente ucise este una aparte, ea semănând cu un aparat Rube Goldberg. Acesta este numele generic dat maşinăriilor foarte elaborate, cu mecanisme foarte complexe care împlinesc o sarcină foarte simplă. De obicei, mecanismul are la bază o reacţie în lanţ. De exemplu, într-unul din filmele seriei, o briză uşoară declanşează o reacţie în lanţ foarte complexă, care la rândul ei declanşează o explozie ce provoacă moartea unuia dintre personaje.

S-a spus despre Final Destination 5 Ultimul Final Destination vine cu unele dintre cele mai spectaculoase efecte speciale din ultima vreme, mai ales scena prăbuşirii podului de la începutul filmului. RealTalk Movie Reviews 3D-ul nu e doar o jucărie de marketing în acest film, ci este parte integrantă din poveste. Moartea are un anume umor, distribuţia este una bună, însă cireaşa de pe tort este actul trei al filmului, oribil – în sensul bun al cuvântului. Eclipse Magazine

filmul gore este un subgen al filmelor horror în care accentul se pune pe violenţa grafică explicită. Aceste filme – prin intermediul efectelor speciale şi prezentarea unor scene sângeroase- subliniază într-o manieră directă vulnerabilitatea şi fragilitatea corpului uman. Termenul a apărut pentru a descrie mai bine filmele unor maeştri ai genului horror precum George A. Romero sau Dario Argento. Scene gore (excesiv de sângeroase) apar însă frecvent şi în filme care aparţin altor genuri. Exemple: The Wild Bunch (1969), un western, Saving Private Ryan (1998), un film de război, Kill Bill (2003), un film de acţiune, Pan’s Labyrinth (2006), un film fantasy. Alte filme care prezintă scene gore sunt producţiile japoneze cu samurai, ca Lady Snowblood (1973), sau filme franceze încadrate în curentul New French Extremity, precum Haute Tension sau Inside.

Nu-i nimic în neregulă cu un horror bine făcut, iar Final Destination 5 este din această categorie. CNN Radio

www.cinematique.ro

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

55


premiera 2 septembrie

Trezirea la realitate Titlul original: Rabbit Hole Regia: John Cameron Mitchell Actori: Aaron Eckhart,Nicole Kidman Distribuitor România: Transilvania Film

V

iaţa unui cuplu fericit este dată peste cap după ce fiul lor moare într-un accident. Filmul este adaptarea unei piese de mare succes de pe Broadway a lui David-Lindsay Abare. Pentru rolul de aici, Nicole Kidman a fost nominalizată la premiile Oscar şi la Globul de Aur. Această peliculă foarte intimistă şi delicată a fost una dintre surprizele

lui 2010, pentru că regizorul John Cameron Mitchell era recunoscut pentru filmele sale extravagante (Hedwig and the Angry Inch sau Shortbus). Dar Rabbit Hole n-a reuşit doar performanţa de-a figura pe listele „best of” de final de an ale criticilor, ci i-a redat reputaţia de mare actriţă starului Nicole Kidman, cea care, în ultima vreme, avusese parte de prea multe

eşecuri. Pelicula are în centru un cuplu (soţul e interpretat de mereu extraordinarul Aaron Eckart) care încearcă să depăşească moartea fiului lor şi, contrar aşteptărilor, nu e deprimantă sau sumbră: e emoţionantă şi are şi note de umor suprinzător şi de cinism; dialogurile sfârâie iar între cei doi protagonişti există o chimie palpabilă. O mică bijuterie de descoperit.


premiera 9 septembrie „N-am intenţionat niciodată să inventez un stil particular sau un nou gen de teatru. Forma s-a conturat de la sine, din întrebările care m-au măcinat. În munca mea, am fost tot timpul în căutarea lucrurilor pe care încă nu le cunosc. Această stare e permanentă, e o căutare dureroasă, o luptă. Şi atunci când cauţi, nu te poţi baza pe nimic din ce ştii déjà: nici pe tradiţie, nici pe rutină. Nu există nimic de care să te agăţi. Te confrunţi singur cu viaţa şi cu experienţele pe care le ai şi trebuie să încerci să le faci faţă de unul singur. Ca artist, trebuie să arăţi imediat acel ceva pe care l-ai căutat şi l-ai găsit. Munca mea se reduce la găsirea unui lucru mai presus de orice dubiu.”

PINA Titlul original: Pina Regia: Wim Wenders Actori: Pina Bausch Lansarea în România: 09.09.2011 Distribuitor România: Parada Film Pina e un film pentru şi despre Pina Bausch. Filmat în 3D cu ansamblul Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, acest lungmetraj de dans pune în imagini tridimensionale arta exaltantă şi inimitabilă a marei coregrafe germane, cea care s-a stins din viaţă în vara lui 2009. Pina invită spectatorul la o călătorie senzuală, vizualmente uluitoare, la o descoperire a unei noi dimensiuni, la o incursiune directă pe scena legendarului ansamblu. De asemenea, acest film acompaniază dansatorii în afara teatrului, în oraş şi în peisajul industrial din Wuppertal şi în locul care a devenit casa şi

58

centrul vieţii creative a lui Pina Bausch - Café Müller. Prima întâlnire dintre regizorul Wim Wenders şi Pina Bausch a evoluat într-o prietenie durabilă care a condus, în cele din urmă, la ideea unui proiect de film comun. Totuşi, implementarea a fost lung amânată de limitările mediului cinematografic. Wenders a realizat că trebuie să găsească o formă potrivită în care să topească arta unică a lui Pina Bausch combinând mişcarea, gesturile, dialogurile şi muzica. Dar în 2007, Wenders a văzut filmul concert U2-3D, o producţie digitală în 3D despre faimoasa trupa irlandeză şi,

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

brusc, totul i-a devenit clar: filmul trebuia să fie în 3D. „Doar prin includerea dimensiunii spaţiului am devenit încrezător (şi nu doar arogant) că am găsit o modalitate potrivită să transport teatrul dansant al Pinei pe ecran”. Wenders a început să se familiarizeze cu ultimele dezvoltări în cinema-ul 3D şi, în 2008, el şi Pina Bausch s-au pus de acord cum să-şi realizeze visul. Au decis să includă în film următoarele piese din repertoriul ei: Café Müller, Le Sacre du Printemps, Vollmond şi Kontakthof. Din păcate, moartea neaşteptătă a artistei a încetinit, pentru o perioadă, planurile. www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

PINA a câştigat doar într-o singură săptămână Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) şi Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27mai 2011). La Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2011, unde a avut premiera naţională, s-a clasat pe primul loc în preferinţele publicului.

NOIPOSIBILITĂŢICU TEHNOLOGIA3D

Tehnologia digitală permite un control complet al imaginii şi al întregului proces de producţie al unui film: de la filmare, la post-producţie, la proiectarea în cinemauri. Aşadar, tehnologia digitală a fost un instrument important în recentul boom 3D care a depăşit acele dificultăţi ale formatului în care s-au împotmolit valurile anterioare din anii ’50 şi ’80. Acum, camerele digitale funcţionează sincron, iar proiectoarele digitale oferă o imagine foarte stabilă; ambele aspecte sunt cruciale pentru percepţia 3D-ului. Wim Wenders povesteşte: „Atunci când ne-am apucat să pregătim Pina, nu aveam la dispoziţie un echipament complex şi nici profesionişti experimentaţi. Din fericire, l-am întâlnit pe stereograful Alain Derobe, care nu numai că ne-a familiarizat cu echipamentele pe care le-a inventat, dar ne-a şi îmbogăţit cu entuziasmul şi cunoştinţele sale.

PREGĂTIREAPENTRU FILMAREA3D „Ne-am pregătit pentru filmare”, continuă regizorul, „cu o serie de teste elaborate. În

www.cinematique.ro

ne-a adus restricţii în vara lui 2009, cu două scop, ei au împărţit programul de filmare; luni înainte de filmarea planul scenei într-o tablă pur şi simplu nu ne-am programată, am pus de şah virtuală şi au putut permite greşeli şi folosit un braţ mobil care la cale o repetiţie în refilmări.” Wuppertal care a corespundea exact implicat echipa unghiului de de filmare şi vedere al dansatorii din aparatului Tanztheatre, de filmat. folosindu-ne Folosindude acelaşi se de echipament pe înregistrările care urma să-l video ale unor întrebuinţăm la interpretări filmare. Scopul anterioare, era să simulăm Wenders procesul de şi Garnier filmare şi să au putut Peter Bradshaw, The Guardian testăm calitatea compune sistemelor un program tehnice. Aceste teste detaliat şi au însemnat intrau apoi în postUNSISTEM„3DLIVE” précis pe cvadrant COMPLEX producţie şi erau locul în care trebuia să proiectate în cinema. Wim Wenders şi fie poziţionată camera, Am făcut tot felul de în fiecare moment François Garnier, exerciţii mai mici până supervizorul 3 D, au al interpretării. În la filmarea principală timpul repetiţiilor şi a dezvoltat un sistem şi am dobândit treptat filmării, regizorul a dat sofisticat de control al complexa cunoaştere macaralei telescopice, instrucţiuni membrilor a 3D-ului. Programul care a fost amplasată echipei cu ajutorul unei foarte strâns al teatrului în public. Pentru acest transmisii radio.

„Filmul lui Wenders,cel mai bun al său după Buena Vista Social Club,descoperă starea crucială în opera lui Bausch:cea a tânjirii.”

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

59


premiera 9 septembrie

Titlul original: Columbiana Regia: Oliver Megaton Scenariul: Luc Besson, Robert Mark Kamen Actori: : Zoe Saldana, Michael Vartan, Callum Blue Lansarea în România: 09.09.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution Columbiana este un action thriller în care o copilă este aruncată în lumea cumplită a crimelor, a violenţei fără limite şi, nu în ultimul rând, a răzbunării. La vârsta de numai 9 ani, Cataleya Restrepo (Zoe Saldana) este martoră la uciderea cu sânge rece a părinţilor săi, oribila crimă fiind ordonată de cel mai mare mafiot local. Printr-o ploaie de gloanţe, copila reuşeşte să scape de asasini şi se refugiază

60

în Chicago, la unchiul său Emilio. Din acel moment Cataleya a crescut cu un singur scop: să-l găsească şi să-l extermine pe criminal. În ciuda eforturilor lui Emilio de a o ţine departe de o viaţă însângerată, tânăra devine repede un asasin profesionist cu metode unice şi începe să îşi caute dreptatea. Antrenată să ucidă, nu iartă şi nu uită. Acum, momentul ei se apropie…

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

„Luc Besson mi-a vorbit frecvent despre dorinţa lui de a face o continuare la Leon:The Professional, cam de vreo zece ani îmi vorbeşte despre asta.Filmul nu s-a materializat niciodată, dar s-a agăţat de ideea unui film de acţiune cu o femeie în rolul principal şi rezultatul acestei idei a fost Colombiana.”

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Columbiana

Olivier Megaton, regizor www.cinematique.ro


Olivier Megaton despre protagonista filmului, Zoe Saldana:

„Căutam o actriţă nu foarte cunoscută, pentru că, altfel, filmul ar fi fost marcat de cariera ei. În mintea mea, Zoe era cea mai bună alegere, pentru că încă n-am văzut-o foarte mult în filme, exploatându-şi întregul potenţial. Desigur, are unul dintre rolurile principale în Avatar, dar nu o vedem pe ea. Dacă nu ştii ce s-a întâmplat în culisele acelui film, nu ştii că Zoe e în spatele personajului albastru şi nu realizezi cât de mare a fost contribuţia ei la realizarea acelui personaj. Colombiana a fost un adevărat pariu riscant pentru noi şi pentru ea: să demonstrăm lumii întregi ce actriţă bună e Zoe, cât de mult munceşte şi cât de capabilă e să se implice complet atât în scenele dramatice, cât şi în cele de acţiune.”

Luc Besson şi Cinéma du look Luc Besson - scenarist şi producător pentru Columbiana este cel care a făcut celebru în lume aşa-numitul „Cinéma du look”. Acest curent cinematografic, apărut în Franţa în anii 80 a resuscitat interesul publicului internaţional pentru filmul european iar marile studiouri de la Hollywood au făcut rapid remake-uri după producţiile franceze. Criticul de film Raphaël Bassan a inventat această formulă - cinema du look- într-un articol din La Revue du Cinéma, din mai, 1989. Bassan scria despre Luc Besson şi alţi doi regizori francezi că preferă în filmele lor- lookul. Adică dau mai multă atenţie stilului decât substanţei, mai multă importanţă www.cinematique.ro

spectacolului vizual decât poveştii în sine. Una din caracteristicile filmelor „du look” era imaginea foarte stilizată, inspirată din reclamele de televiziune, videoclipurile muzicale sau fotografia de modă. Un alt element comun au fost personajele: mai mereu, eroii principali erau tineri marginalizaţi, alienaţi, reprezentativi- în viziunea creatorilor - pentru Franţa din anii 80, aflată atunci sub preşedinţia lui François Mitterrand. Altă trăsătură a celor 3 regizori care au favorizat look-ul era mixul între cultura clasică şi cultura pop. De exemplu, bucăţile de muzică clasică folosite în filme ca Diva sau Les Amants du Pont-Neuf sau referinţele la Batman din Subway.

Cei 3 regizori care au consacrat Cinema du look Jean-Jacques Beineix Diva (1981) Betty Blue (1986) Luc Besson Subway (1985) The Big Blue (1988) Nikita (1990) Léon (1994)

Leos Carax Mauvais Sang (1986) Les Amants du Pont-Neuf (1991) CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 61


Friends With Benefits Titlul original: : Friends With Benefits Regia: Will Gluck Actori: Mila Kunis, Justin Timberlake şi Patricia Clarkson Lansarea în România: 09.09.2011 Distribuitor România: InterCom Film

J

amie şi Dylan, doi tineri foarte atrăgători, se simt foarte bine unul cu altul. Ei sunt excepţia de la regula care spune că un bărbat şi o femeie nu pot fi prieteni. Îşi petrec mai tot timpul împreună, zac pe canapea, beau bere, văd filme la televizor şi discută cu mare vervă despre toate subiectele din lume, mari şi mici. Adoră să se plimbe prin New York, nu se plictisesc niciodată să-şi împărtăşească tot felul de nimicuri şi nu înţeleg prejudecata conform cărora doi indivizi care se plac nu pot avea o relaţie pur sexuală, fără complicaţii. Cei doi iau decizia raţională să aibă doar o legătură bazată pe sex, fără să caute afecţiunea şi fără să-şi strice prietenia. Însă, inevitabil, unul dintre ei începe să spere la mai mult… Friends with Benefits este considerat de critici un When Sally Met Harry al generaţiei Facebook. Mila Kunis şi Justin Timberlake sunt un cuplu romantic în cea mai pură tradiţie: au o chimie detonantă.

62

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 9 septembrie

www.cinematique.ro


premiera 16 septembrie

Titlul original: I Don’t Know How She Does It Regia: Douglas McGrath Actori: Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Pierce Brosnan, Jessica Szohr, Christina Hendricks, Kelsey Grammer, Olivia Munn, Jane Curtin, Peter Conboy Lansarea în România: 16.09.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000 Kate Reddy (Sarah Jessica Parker) reuşeşte să fie, prin tot felul de jonglerii inventive, şi mamă, şi soţie şi femeie de carieră. Are un soţ minunat, Richard (Greg Kinnear), un architect care începe să lucreze pe cont propriu şi doi copii minunaţi, Emily (Emma Rayne Lyle), şi Ben (jucat de doi gemeni - Theodore şi Julius Goldberg). Are, de asemenea o slujbă pe care o iubeşte: manager

al departamentului de investiţii la sucursala din Boston a unei firme cu sediul la New York. Deşi călătoreşte foarte mult din cauza jobului, Kate îşi face timp şi pentru soţ şi copii, iar întrebarea de pe buzele tuturor este: Oare cum o reuşi? Doar prietenele apropiate, precum Allison (Christina Hendricks din Mad Men) ştiu că biata Kate nu a dormit de multă vreme o noapte

întreagă liniştită şi are o listă de sarcini care se lungeşte continuu. Viaţa lui Kate ajunge la un punct de cotitură când un proiect de-al ei este apreciat de şeful ei de la New York, Jack Abelhammer (Pierce Brosnan). Obligată să petreacă mai mult timp departe de familie în compania şarmantului său şef, Kate ajunge să se întrebe: Oare cum va reuşi?

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

I DON’T KNOW HOW SHE DOES IT Oare cum o reuşi?

SARAH JESSICA PARKER (Kate Reddy)

PIERCE BROSNAN (Jack Abelhammer)

O figură iconică a televiziunii şi a modei internaţionale, Sarah Jessica Parker şi-a început cariera artistică de la 8 ani. Acum, la 46 de ani, are la activ câteva premii Emmy, Globul de Aur, etc. Pentru serialul care a făcut-o celebră Sex and the City, plus o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul din comedia The Family Stone. Cele mai recente producţii în care a apărut au fost: Did You Hear About The Morgans, alături de Hugh Grant şi Smart People în care a făcut pereche cu Dennis Quad. Următorul ei proiect este New Year’s Eve. Pelicula care va fi lansată în decembrie, e o continuare a comediei celebre Valentine’s Day, şi îi mai are în distribuţie pe Robert De Niro, Michelle Pfeiffer şi Hilary Swank.

A devenit celebru pe plan internaţional în rolul lui James Bond - a apărut în 4 filme ale acestei francize cu uriaş success de box office: Goldeneye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), The World Is Not Enough (1999) Şi Die Another Day (2002). Are însă la activ şi două nominalizări la Globurile de Aur (una dintre ele pentru The Matador - 2005). Printre filmele sale recente: The Ghost Writer, în regia lui Roman Polanski, Remember Me, în care apare alături de starul din Twilight, Robert Pattinson şi The Greatest unde joacă alături de Susan Sarandon şi Carey Mulligan.

64

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Cartea Romanul de debut al ziaristei galeze Allison Pearson, I Don’t Know How She Does It – care stă la baza filmului- a făcut senzaţie în America. Conceput sub forma unui jurnal zilnic al unei mame/femei de carieră care nu mai are timp de somn nici noaptea, cartea a stat 23 de săptămâni pe lista de la New York Times a celor mai bine vândute volume. Celebra Oprah Winfrey a numit-o: „ imnul naţional al mamelor care au şi slujbe”. 2. ERINBROCKOVtoepd5espresc 1.THEDEVILWEARS m ICH(2000) il f ei care munce PRADA(2006) fem in greu Anne Hathaway La 10 ani după d şi Meryl Streep se prostituata din înfruntă în această comedie inspirată din viaţa reală a faimoasei Anna Wintour, editor de modă la revista Vogue. Streep a fost nominalizată la Oscar, iar Hathaway s-a afirmat ca vedetă.

www.cinematique.ro

Pretty Woman, Julia Roberts, a schimbat partitura şi a încercat rolul celebrei mame singure, Erin Brockovich. Rolul i-a adus Juliei un Oscar.

3.WORKING GIRL(1988)

4.NINETO FIVE(1980)

5.DOLORES CLAIBORNE(1995)

Filmul regizat de Mike Nichols o are în prim plan pe Melanie Griffith în rolul unei angajate căreia şefa ei (Sigourney Weaver) îi fură constant ideile.

Dolly Parton, Lilly Tomlin şi Jane Fonda au fost starurile acestei comedii cu încasări uriaşe în 1980. Cele 3 joacă rolurile unor angajate care le vin de hac şefilor lor misogini şi abuzivi.

Filmul e o ecranizare după maestrul suspansului, Stephen King. Kathy Bates are o prestaţie de neuitat în rolul unei mame muncitoare şi dure care îşi ajută fiica (Jennifer Jason Leigh) să treacă peste traumele copilăriei.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

65


CRAZY, STUPID, LOVE

A naibii dragoste Titlul original: Crazy, Stupid, Love Regia: Glenn Ficarra and John Requa Actori: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Jonah Bobo, John Carroll Lynch Lansarea în România: 16.09.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution

PROFIL EMMA STONE

T

otul pare perfect pentru Cal (Steve Carrel). La 40 de ani, se poate lăuda cu o viaţă de invidiat: are un serviciu bun, o casă superbă, copii frumoşi şi este însurat cu iubita din liceu. Asta până când află ca soţia lui, Emily (Julianne Moore), îl înşeală de ceva timp şi ar dori să divorţeze. Încă în stare de şoc, Cal încearcă să se conformeze statutului de

66

burlac, dar cum el n-a mai fost la întâlniri de câteva zeci de ani ... este depăşit de situaţie. Astfel, începe să-şi petreacă serile singur într-un bar şi are norocul să devină protejatul lui Jacob Palmer (Ryan Gosling), un playboy tânăr şi atrăgător, care îl ajută să o uite pe Emily şi să-şi trăiască viaţa. Dar, în ciuda eforturilor lui, nu poate să ignore ce îi dicteaza inima şi toate drumurile îl duc exact în punctul din care a plecat.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 16 septembrie

Roşcata Emma Stone (Hannah în acest film) a devenit una dintre cele mai populare tinere actriţe hollywoodiene, mai ales după ce a câştigat apreciarea criticilor şi inima publicului cu rolul lui Olive din Easy A, comedia lui Will Gluck. Interpretarea ei în această versiune modernă la The Scarlet Letter i-a adus o nominalizare la Golden Globe pentru cea mai bună actriţă într-un muzical sau comedie, un premiu MTV pentru cea mai bună interpretare comică şi o nominalizare la BAFTA pentru cel mai promiţător star. Ea poate fi văzută şi în cel de-al doilea film al lui Gluck, Friends with Benefits, alături de Justin Timberlake şi Mila Kunis, dar şi în The Help, pelicula care a dominat, suprinzător, box office-ul american recent şi care e o adaptare a unui best seller de Kathryn Stockett. Pelicula, regizată de Tate Taylor, este amplasată în Sudul profund al anului 1962, iar Stone o interpretează pe Skeeter, o recentă absolventă de facultate care e în căutarea unui scop în viaţă şi a iubitei sale doici, Constantine. Brusc, Stone pare a fi peste tot: şi-a împrumutat vocea comediei animate The Croods, unde a colaborat cu Ryan Reynolds şi Nicolas Cage. The Croods vorbeşte despre o societate preistorică în care domnia unui rege este ameninţată de descoperirea focului. Va apărea atât în Movie 45, un lungmetraj alcătuit din nouă segmente, cât şi în mult anticipatul film al lui Marc Webb, The Amazing Spider-Man, unde joacă alături de Andrew Garfield ), iubitul ei din (The Social Network), realitate. Tânăra de 23 de ani are deja un CV impresionant: a putut fi văzută în drama independentă Paperman, alături de Jeff Daniels şi Ryan Reynolds.. Biografia ei artistică mai Marmaduke conţine comediile Marmaduke, Zombieland şi Ghosts of Girlfriends Superbad Past, The House Bunny şi Superbad, în care era fata de vis după care starul Jonah Hill ofta Emma a apărut şi în televiziune – în serialul Drive şi în filmul TV The New Partridge Family.. A fost „guest star” în seriale de succes precum Malcolm in the Middle, Medium, Lucky Louie şi The Suite Life of Zack and Cody.. Cu o asemenea filmografie, drăgălăşenie şi putere de muncă, Stone promite să fie o prezenţă constantă şi din ce în ce mai îndrăgită la Hollywood. www.cinematique.ro


top 5 filme cu Steve Carrell

5

Dinner for Schmucks

Un film care are păcatele lui şi se pierde undeva în a doua oră, însă are o primă parte delirantă şi foarte amuzantă. Evident, datorită lui Steve Carrell care fură atenţia în fiecare cadru în care apare. Carrell se depăşeşte mereu pe sine atunci când trebuie să ţină piept unui alt comic de talent şi, de data aceasta, cel care-i ridică mingile la plasă este mereu sclipitorul Paul Rudd.

3

4

Dan in Real Life

Steve Carrell iese iarăşi bine din acest film care nu e menit să te facă să râzi în hohote, pentru că e o comedie gentilă despre un bărbat care se îndrăgosteşte de o femeie care se întâmplă să fie noua iubită a fratelui său. Steve face cu Juliette Binoche un cuplu de zile mari într-o peliculă despre o dragoste nepotrivită şi despre dezastrele care sunt, de cele mai multe ori, familiile moderne.

Date Night

Şi Tina Fey şi Steve Carrell s-au lansat, mai întâi, în televiziune, în seriale cult ((30 Rock şi The Office ce) şi au devenit două dintre cele mai redutabile talente comice. Era timpul ca un regizor să se gândească să-i aducă împreună. Filmul reuşeşte cu brio să fie o combinaţie de comedie-action şi de film despre mariaj, un soi de Mr. and Mrs Smith cu doi protagonişti cu mult mai neajutoraţi şi mai simpatici. Date Night funcţionează şi pentru că între cei doi actori există două lucruri esenţiale în comedie: timing şi chimie. www.cinematique.ro

2

1

40 year old virgin Virgin la 40 de ani

În sfârşit, un geniu comic are parte de primul său rol principal în cinema, după câteva apariţii secundare în Anchorman şi Bruce Almighty, unde a fost singurul motiv pentru care aceste pelicule meritau văzute. Aici el joacă un individ vulnerabil, când jalnic, când interesant şi empatic, dar mereu amuzant. În ciuda carcasei grobiene a peliculei, Carrell rămâne absolut delicios şi chiar suav – îţi vine să-l îmbrăţişezi.

Litlle Miss Sunshine

Rolul unui unchi turmenat şi suicidal dintr-o familie hilar de disfuncţională îi vine ca o mănuşă şi-i confirmă versatilitatea. Iată un road movie grozav, unde toată distribuţia străluceşte. În această comedie deja clasică, Carrell are parte de unul dintre cele mai excentrice şi mai tragicomice personaje. CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

67


premiera 16 septembrie

Cursa Titlul original: Drive Regia: Nicolas Winding Refn Actori: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston. Oscar Isaac, Cristina Hendricks Lansarea în România: 16.09.2011 Distribuitor România: Forum Film România Cursa este regizat de danezul Nicolas Winding Refn - un răsfăţat al festivalurilor europene şi de filme independente. Povestea îl are în centru pe Ryan Gosling în rolul unui cascador, care activează şi în calitate de şofer în timpul jafurilor. De obicei retras şi tăcut, pilotul sfârşeşte prin a se îndrăgosti

68

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

de vecina lui, Irene (Carey Mulligan), o mamă vulnerabilă, târâtă într-o lume a infractorilor odată cu întoarcerea soţului ei din închisoare, Standard (Oscar Isaac). Când un jaf nu decurge conform planului, Pilotul ajunge să fugă, însă devine responsabil pentru Irene şi copilul ei. www.cinematique.ro


Pentru Cursa, Nicolas Winding Refn, a câştigat Premiul pentru cea mai bună regie la festivalul de la Cannes din acest an. Filmul a fost şi el nominalizat pentru Palme d’Or.

NicolasWinding Refn (Regizorul) Se află în lumina reflectoarelor încă de la debutul său din 1996 cu pelicula Pusher care a devenit rapid un film cult. Stilul său vizual aparte, întunecat şi concentrat pe conflictele interioare ale personajelor, cu răbufniri scurte de violenţă extremă au făcut din el un nume foarte respectat chiar printre confraţii regizori. A obţinut succes după succes cu Bleeder (1999), Fear X (2001), Bronson (2008) şi Valhala Rising (2009).

Ryan Gosling (Pilotul) A debutat în lumina reflectoarelor odată cu rolul din „The Believer” din 2001. Este văzut ca „unul dintre cei mai interesanţi actori ai generaţiei sale”, aşa cum l-a numit The New York Times. Asta pentru că preferă mai mereu roluri grele de compoziţie în filme independente. În 2006, a fost nominalizat la Oscar pentru „Half Nelson”. Performanţa din 2010 în rolul din „Blue Valentine” i-a adus a doua nominalizare la Globurile de Aur. Despre rolul din Cursa: „Pilotul este pe jumătate om, pe jumătate maşină. Pe de altă parte, Pilotul este psihotic în sensul propriu al cuvântului – un fel de Taxi Driver. În spatele acelui calm pe care-l afişează la tot pasul, se află un imens rezervor de furie şi violenţă. Ca atunci când ai impresia că eşti la volan şi conduci liniştit, până când o altă maşină îţi taie calea.”

Carey Mulligan (Irene)

www.cinematique.ro

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Noua stea a cinematografiei britanice a putut fi văzută recent în filmul „Never let me go”, bazat pe romanul lui Kazuo Ishiguro (Remains of the Day). Anul trecut, Mulligan a primit nominalizări la premiile Oscar şi Globurile de Aur pentru rolul din „An Education”, foarte apreciat de critici.

S-a spus despre Cursa, după Cannes: Thriller-ul cu maşini rapide şi crime violente dar şi cu o abordare de film de artă al regizorului danez Nicolas Winding Refn îi va atrage deopotrivă şi pe spectatorii de mall şi pe cei pretenţioşi. Hollywood Reporter Filmul existenţialist despre lumea infractorilor din LA e făcut în spiritul unor mari regizori precum Walter Hill, John Carpenter şi Michael Mann. Puneţi-vă centurile! E o Cursă de neuitat! The Guardian CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

69


ABDUCTION Răpirea Titlul original: Abduction Regia: John Singleton Actori: Taylor Lautner, Lily Collins

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 23 septembrie

Lansarea în România: 23.09.2011 Distribuitor România: MediaPro

Ce nu ştiaţi despre sex symbolul Taylor Lautner Taylor practică artele marţiale încă de la vârsta de şapte ani şi a câştigat multe turnee la nivel naţional şi internaţional. E un mare fan al sporturilor şi adoră fotbalul american. Are un câine maltez pe nume Roxy. Pentru rolul lui Jacob Black din New Moon (2009) s-a îngrăşat cu 15 kilograme (majoritatea muşchi). A ieşit pe locul 1 în topul „celor mai impresionanţi pectorali” realizat de Access Hollywood. Are descendenţe germane, franceze, olandeze şi amero-indiene. E prieten apropiat cu Robert Pattinson şi Kristen Stewart, co-starurile din Twilight. A fost cel mai bine plătit adolescent de la Hollywood în 2010. Îi place trupa Kings of Leon. Actorii lui preferaţi sunt Tom Cruise, Denzel Washington, Brad Pitt şi Matt Damon. Gladiator, Braveheart, The Dark Knight fac parte din lista filmelor sale preferate.

Un tânăr descoperă, odată cu adevărata sa identitate, şi ce înseamnă să fugi ca să-ţi salvezi viaţa.

A avut o relaţie de scurtă durată cu cântăreaţa Taylor Swift. A ieşit pe locul 2 în topul Glamour al celor mai sexy bărbaţi ai lui 2010. Iubita lui actuală este chiar partenera lui din Abduction, Lily Collins. Pentru Abduction s-a antrenat extensiv făcând box, lupte, înot şi motociclism.

70

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


premiera 23 septembrie

JOHNNY ENGLISH REBORN Johnny English... se întoarce Titlul original: Johnny English Reborn Regia: Oliver Parker Actori: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike Lansarea în România: 23.09.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000 Rowan Atkinson se întoarce la rolul de agent secret...din greşeală care nu cunoaşte frica şi nu are simţul pericolului în comedia – thriller cu spioni Johnny English Reborn. În acest nou capitol, cel mai puţin credibil agent secret aflat în slujba Majestăţii Sale trebuie să oprească un grup internaţional de asasini înainte ca aceştia să ucidă un lider mondial şi să declanşeze, astfel, haosul global. De când superspionul MI7 a dispărut de pe hartă, a trăit ascuns într-o regiune izolată din Asia, unde şi-a petrecut timpul şlefuindu-şi abilităţile unice. Dar, când se află că s-a pus la cale un atentat la viaţa premierului www.cinematique.ro

Chinei, şefii săi din agenţie trebuie să dea de urma acestui agent foarte special. Acum, când lumea are din nou nevoie de el, Johhny English trebuie să intre din nou în acţiune. Având o singură şansă să se reabiliteze, acesta trebuie să facă uz de cele mai avansate gadgeturi pentru a scoate la iveală o conspiraţie ale cărei tentacule se întind până în KGB, CIA, ajungând până şi la MI-7. Cu numai câteva zile înainte de o conferinţă a şefilor de state, un singur om trebuie să folosească fiecare truc pe care îl ştie pentru a salva lumea. Pentru Johnny English dezastrul poate fi o soluţie, dar eşecul – niciodată! CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

71


premiera 30 septembrie

S-a scris despre Melancholia

Titlul original: Melancholia Regia: Lars von Trier Actori: Kiefer Sutherland, Charlotte Gainsbourg, Kirsten Dunst, John Hurt Lansarea în România: 30.09.2011 Distribuitor România: Independenta Film Justine (Kirsten Dunst) şi Michael (Alexander Skarsgård) îşi celebrează nunta printr-o somptuoasă petrecere care are loc în casa surorii lui Justine (Charlotte Gainsbourg) şi a soţului acesteia (Kiefer Sutherland). Iniţial un eveniment fericit, nunta este perturbată de intrigile din familie, de complicata relaţie dintre cele două surori şi de apariţia

72

neprevăzută a unei planete ce fusese până atunci ascunsă de Soare şi care, brusc, ameninţă să intre în coliziune cu Pământul. Melancholia este un film care poartă amprenta de neconfundat a controversatului regizor danez Lars von Trier. Povestea combină elemente de dramă psihologică, SF şi disaster movie (gen în care tema principală este apocalipsa).

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

The Daily Telegraph Deşi Melancholia, chiar prin titlul său, duce cu gândul la ceva funebru şi întunecat, filmul este, de fapt, opera unui om a cărui ieşire dintr-o criză personală s-a transformat într-o capodoperă emoţionantă, marcată de o uimitoare profunzime.

Entertainment Weekly Melancholia nu e doar o minunăţie vizuală... este o călătorie emoţională. Simţi personajele, ţi-e milă de ele, te rogi pentru ele şi… speri că tu eşti altfel, deşi te sperie faptul că înţelegi atât de bine prin ce trec ele.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Melancholia

Filmul seamănă pe alocuri cu o operă tragi-comică despre sfârşitul lumii... Apropierea Apocalipsei este atât de frumos redată încât lucrurile se petrec ca într-un basm, iar această senzaţie este amplificată de locurile magice în care s-a filmat... Toţi actorii sunt excelenţi aici, dar Kirsten Dunst este excepţională în rolul principal, rol care ar putea fi punctul de cotitură al carierei sale.”

Quickflix www.cinematique.ro


Lars von Trier despre Melancholia Îmi pare rău că am făcut un film atât de bine lustruit. Sper totuşi că Melancholia conţine câteva defecte care-l vor face interesant. Am vrut să mă arunc în abisul romantismului german, însă nu-i asta doar o altă înfrângere în condiţiile în care cuvântul a fost tras atât de jos? Romantismul este abuzat în tot felul de variante plictisitoare în producţiile mainstream.

Melancholia newsmix

În ciuda scandalului declanşat de von Trier, Kirsten Dunst a primit la Cannes premiul pentru cea mai bună actriţă. Ideea filmului i-a venit lui Lars von Trier în timpul unei şedinţe de psihoterapie, el suferînd de mulţi ani de episoade maniaco-depresive. Unul dintre doctori i-a spus, la un moment dat, regizorului că oamenii depresivi au tendinţa de a fi mult mai calmi în situaţii extreme, tocmai datorită faptului că se aşteaptă tot timpul numai la lucruri rele. Von Trier a dezvoltat povestea iniţială din Melancholia nu ca pe un film www.cinematique.ro

despre un dezastru natural în care să pună accent pe fenomenele astronomice, ci ca pe o modalitate de a examina psihicul uman în timpul unui dezastru natural. Pentru Melancholia, von Trier a filmat în Suedia. Exterioarele sunt, de fapt, grădinile unuia dintre cele mai celebre monumente arhitectonice din Suedia, castelul Tjolöholm. Regizorul a împrumutat multe elemente din

romantismul german. Una dintre bucăţile muzicale care revin pe parcursul poveştii este Uvertura din Tristan şi Isolda a lui Richard Wagner.

Lars Von Trier a fost până în acest an un răsfăţat al festivalurilor de film din Europa, mai ales al celui de la Cannes unde aproape toate filmele sale au fost Filmul a avut premiera în selecţionate şi premiate. Are mai, anul acesta, la Festivalul în palmares, printre multe de Film de la Cannes, unde altele, un Palme d’Or, regizorul a făcut în cadrul câştigat pentru Dancer in conferinţei de presă câteva glume referitoare la Hitler şi the Dark (2000) şi două la nazişti. Glumele n-au fost mari premii ale juriului de la pe placul francezilor care l-au Cannes pentru Europa declarat „persona non grata” (1991) şi Breaking the la Cannes. Waves (1996). CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

73


premiera 30 septembrie

Steven Soderbergh

Cunoscut pentru succese comerciale precum Erin Brockovich, Traffic, şi remake-urile după Ocean’s Eleven, regizorul de 48 de ani rămâne în memoria cinefililor pentru pelicule mai puţin convenţionale ca Sex, Lies, and Videotape, Schizopolis, Bubble şi Che. Soderbergh a impresionat chiar de la debut. A fost nominalizat la Oscarul pentru scenariul primului său lung metraj, Sex, Lies, and Videotape. În 2001, a primit Oscarul pentru cea mai bună regie pentru Traffic, în condiţiile în care fusese nominalizat la aceeaşi categorie şi pentru Erin Brockovich.

Contagion

Titlul original: Contagion Regia: Steven Soderbergh Actori: Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet Lansarea în România: 30.09.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution Contagion este povestea unui grup internaţional de oameni de ştiinţă implicaţi într-o luptă contra-cronometru împotriva unui virus ucigaş. Acesta se răspândeşte cu o viteză fulminantă şi are puterea de a ucide în câteva zile, stârnind groază peste tot în lume. Comunitatea medicală mondială este depăşită de situaţie iar panica se răspândeşte cu repiditate. Între timp, oamenii de rând încearcă şi ei să găsească o cale de supravieţuire, într-o societate distrusă de cumplita molimă. Contagion va rula şi în 3D şi are o distrubuţie selectă: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law şi Kate Winslet. Regizor este multi-oscarizatul Steven Soderbergh.

74

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Filmările la Contagion au avut loc pe mai multe continente, în regiuni din Dubai, Hong Kong, Japonia, Elveţia, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Malaiezia şi Minneapolis. Presa internaţională a scris că filmul ar putea fi interzis în China. Asta deoarece chinezii sunt încă marcaţi de evenimentele din 2003. Atunci, în sudul ţării, a izbucnit epidemia cu virusul SARS, care a făcut mii de victime. Doi actori asiatici în plină ascensiune s-au alăturat în ultimul moment echipei. Este vorba despre Josie Ho (Dream Home, Exiled) şi Chin Han (The Dark Knight). Contagion a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia de luna trecută.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

CONTAGION Pericol nevăzut

newsmix

www.cinematique.ro


premiera 30 septembrie

WHAT’S YOUR NUMBER Titlul original: What’s Your Number Regia: Mark Mylod Actori: Chris Evans, Anna Faris, Mike Vogel, Ivana Milicevic, Thomas Lennon Lansarea în România: 30.09.2011 Distribuitor România: Odeon Cineplex

O

femeie îi recapitulează pe cei 20 de bărbaţi cu care a avut relaţii până acum şi se întreabă dacă nu cumva unul dintre ei ar fi putut fi adevărata ei dragoste. What’s Your Number o are în rolul principal pe Ally, o tânără singură de 30 şi ceva de ani, care citeşte într-o revistă că femeile cu mai mult de 20 de parteneri sexuali, nu se vor căsători niciodată.

76

Dându-şi seama că a făcut sex cu exact 20 de bărbaţi, Ally îşi revizitează cuceririle ca să vadă dacă vreunul dintre ei e tipul cu care s-ar putea mărita. Cu toate că, în acelaşi timp, ea e îndrăgostită de Colin, un vecin de bloc. Tom Rothman, directorul executiv al studioului Fox şi iniţiatorul proiectului spune: „Anna are mari calităţi: posedă o sexualitate inocentă

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

şi o bunătate inerentă. Şi dacă o distribui într-un film despre sex, tot ai senzaţia că e o drăgălaşă.” Tot el admite că numărul relativ mare de parteneri sexuali era foarte important pentru poveste. „Dacă îl diminuam – şi ne-am gândit iniţial la 15 şi apoi la 12 – ar fi făcut filmul mai puţin îndrăzneţ. Numărul trebuia să fie suficient de ridicat ca să devină o sursă de îngrijorare pentru Ally.”

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Care-i numărul tău?

www.cinematique.ro


premiera 30 septembrie

Titlul original: Principii de viaţă Regia: Constantin Popescu jr. Actori: Vlad Ivanov, Gabriel Huian, Rodica Lazăr Lansarea în România: 30.09.2011 Distribuitor România: Parada Film

L

a cei patruzeci şi ceva de ani, Emilian Velicanu (Vlad Ivanov) se poate socoti un om realizat. Are destui bani, îşi construieşte o casă la marginea Capitalei, are o soţie tânără (Rodica Lazăr) - a doua, un copil cu ea (Gabriel Huian)

78

şi un copil din prima căsătorie. Cu o zi înaintea plecării în concediu, Emilian Velicanu trebuie să lase în Bucureşti toate lucrurile rezolvate. Însă lucrurile se decalează uşor, iar întârzierile zilei se adună şi pretenţia lui Velicanu de a controla jovial propria lui viaţă

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

şi vieţile celor din jur apare din ce în ce mai absurdă şi mai dureroasă. Criza de la sfârşitul zilei îl pune în faţa întrebării dacă este cu adevărat realizat şi fericit, iar Velicanu trebuie să afle dacă are sau nu puterea de a răspunde onest la această întrebare.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Principii de viaţă

www.cinematique.ro


Constantin Popescu jr. (Regizor) La 38 de ani, Constantin Popescu jr. Este considerat unul dintre tinerii regizori români ai noului val care au confirmat. Şi-a făcut mâna lucrând ca asistent de regie/ producţie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie, printre care şi Prea Târziu şi Niki Ardelean. A fost regizor secund al lui Francis Ford Coppola la „Tinereţe fără tinereţe”. Cariera de regizor şi-a început-o cu o serie de scurt-metraje premiate în numeroase festivaluri. Scurtmetrajul său de debut, „Apartamentul” (2004), a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia. „Portretul luptătorului la tinereţe” (2009), despre rezistenţa anticomunistă din România- a fost debutul său în lung metraj. Cel de-al doilea lungmetraj al său, „Principii de viaţă” a obţinut deja un premiu important la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Singurul film românesc din competiţie, Principii de viaţă, a câştigat Premiul pentru cea mai bună regie.

Vlad Ivanov (Actor) Vlad Ivanov joacă primul rol principal din cariera sa în Principii de viaţă! Cu o filmografie bogată şi cu numeroase roluri interpretate în piese de teatru, actorul cu origini lipovene este cunoscut publicului în special pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu), Poliţist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu) şi Concertul (r. Radu Mihăileanu). Prestaţia sa în rolul „domnului Bebe” din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, i-a adus rapid notorietate în lumea filmului. Actorul român a fost recompensat pentru acest rol inclusiv de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles care i-au oferit în 2007 premiul pentru cel mai bun rol secundar.

Gabriel Huian (Actor) Fiul răzvrătit din Principii de viaţă este cunoscut publicului pentru rolul principal din mediumetrajul Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu). În filmul lui Nemescu, Gabriel Huian era un adolescent care se îndrăgosteşte de o prostituată şi, dornic să o impresioneze, fură un troleibuz. Regretatul regizor Cristian Nemescu povestea că l-a ales după îndelungi căutări pe Huian după ce l-a văzut într-un videoclip muzical. www.cinematique.ro

Rodica Lazăr (Actriţă) Născută la Oneşti, în 1978, Rodica Lazăr este actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. A debutat în cinematografie în anul 2002, în filmul Amen (rolul Rachel), în regia lui Costa Gavras. În acelaşi an a apărut în „Binecuvântată fii, închisoare” (Maica Judith). În 2003 era patroana unei cafenele în filmul francez turnat în Romania Une place parmi les vivants. În 2005 a fost distribuită în rolul Laura Şerban din Moartea Domnului Lăzărescu. A mai apărut şi în rolul Teller în „Tinereţe fără tinereţe”, în regia lui Francis Ford Coppola. CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

79


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 30 septembrie

Shark Night 3D Titlul original: Shark Night 3D Regia: David R. Ellis Actori: Paxton, Dustin Milligan, Katharine McPhee,Alyssa Diaz Lansarea în România: 7.09.2011 Distribuitor România: Media PRO Sara (Sara Paxton) şi prietenii ei plănuiesc un weekend de neuitat la cabana din Louisiana a familiei ei, aflată pe insula unui lac. În scurt timp, totul se transformă într-un adevărat coşmar, după ce Malik (Sinqua Walls) se răneşte grav la

braţ, în urma unui presupus accident de wakeboarding. Nevoiţi să-l transporte cât mai repede la spital pentru îngrijiri, grupul de prieteni se urcă într-o şalupă pentru a ajunge la ţărm. Imediat ce se îndepărtează de insulă, aceştia descoperă că

David R.Ellis A fost regizor secund pentru filme ca The Matrix Revolutions şi Harry Potter and the Philosopher’s Stone. În 2003 regizează filmul Final Destination 2.

80

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

întreg lacul este plin de rechini însetaţi de sânge. Deşi mor unul câte unul, Sara şi prietenii ei se luptă cu disperare să îndepărteze ucigaşii subacvatici şi să găsească ajutor pentru a ajunge de cealaltă parte a lacului.

Sara Paxton

Este cunoscută pentru roluri din filme ca Superhero Movie sau The Last House on the Left şi serialele de televiziune Darcy’s Wild Life sau C.S.I Miami. Pentru rolurile interpretate în cele două seriale, Sara Paxton a fost nominalizată la premiile Young Artist. www.cinematique.ro


în curând la cinema 7 oct.

14 octombrie

21 oct.

FOOTLOOSE CEITREIMUSCHETARI

PUMNIDEOŢEL Regia: Shawn Levy Actori: Hugh Jackman, Dakota Goyo Genul filmului: Acţiune, Dramă, SF O dramă despre box, plasată într-un viitor apropiat, în care roboţi de o tonă cu aspect umanoid luptă pentru distracţia oamenilor. Jackman va interpreta un fost luptător care trebuie să supravieţuiască într-o lume în care boxul între oameni devine un sport ilegal, pentru că este prea violent. Noii gladiatori sunt roboţi care au calităţi umane. El va descoperi un robot care pare să câştige mereu, iar acest lucru îl face să aibă speranţe pentru a ieşi învingător în luptele dintre roboţi. El va descoperi de asemenea că este tatăl unui copil de 13 ani, cu care va relua legătura în timp ce robotul său luptător îşi face drum spre a deveni numărul 1.

82

Regia: Paul W.S. Anderson Actori: Logan Lerman, Milla Jovovich, Orlando Bloom, Ray Stevenson, Matthew Macfadyen, Luke Evans Genul filmului: Acţiune, Aventuri, Romantic Urmându-şi visul de a deveni muschetar, D’Artagnan pleacă la Paris, unde îi găseşte pe Athos (Matthew Macfadyen), Aramis (Luke Evans) şi Porthos (Ray Stevenson) în slujbe mizere, în căutarea unei cauze care să le spele numele. În urmă cu trei ani, după ce au furat un proiect secret dintr-un seif veneţian, au fost trădaţi de partenera lor Milady (Milla Jojovich), care i-a vândut planul ducelui de Buckingham (Orlando Bloom). În acest timp, diabolicul Richelieu urzeşte un plan pentru a-l detrona pe regele Louis (Freddie Fox). Cu ajutorul agentei duble Milady, cardinalul îi înscenează reginei Anne (Juno Temple) o aventură cu Buckingham, sperând că regele Ludovic va crede minciuna. În viziunea lui, lucrurile sunt simple: regina va fi condamnată, Anglia va fi provocată la război, poporul îşi va dori un conducător mai puternic, iar el va deveni noul rege al Franţei! Pentru a feri Franţa de aceste uneltiri, muschetarii se alătură lui D’Artagnan şi pornesc în cea mai periculoasă misiune, bazându-se pe spiritul de prietenie care i-a salvat de fiecare dată: toţi pentru unul şi unul pentru toţi!

ONEDAY Regia: Lone Scherfig Actori: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson Genul filmului: Dramă, Romantic Emma (Hathaway) şi Dexter (Sturgess) se întâlnesc prima dată în 1988 şi se îndrăgostesc. Ei decid că cea mai bună modalitate de a-şi păstra vii sentimentele este de a nu se vedea decât o singură zi pe an. Însă, după 20 de asemenea întâlniri, cei doi îşi dau seama că lucrurile încep să se schimbe.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Regia: Kenny Ortega Actori: Andie MacDowell, Dennis Quaid, Jason Ferguson Genul filmului: Comedie Ren McCormack, un tânăr plin de viaţă de la oraş, ajunge în mica localitate Beaumont din Tennessee. Eroul este nemulţumit de viaţa culturală de aici, mai ales pentru că autorităţile au interzis dansul şi muzica rock. Dar Ren nu va întârzia să-şi facă nişte prieteni la fel de nemulţumiţi ca şi el de lipsa muzicii şi împreună vor avea ac de cojocul tradiţionaliştilor din Beaumont...

DREAMHOUSE Regia: Jim Sheridan Actori: Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz Genul filmului: Dramă La scurt timp după ce se mută în idilica lor nouă casă, membrii unei familii află de crimele cărora le-au căzut victime ultimii rezidenţi. www.cinematique.ro


4 nov.

11 nov.

18 nov.

25 nov.

THEMUPPETS

LAPIELQUEHABITO Regia: Pedro Almodóvar Actori: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes Genul filmului: Dramă De când soţia i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, cu care şi-ar fi putut salva soţia. După doisprezece ani, reuşeşte să creeze o piele care funcţionează ca un scut împotriva tuturor agenţilor externi. În continuarea anilor de studiu şi de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri: să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice şi un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Cât despre cobaiul uman... www.cinematique.ro

NEMURITORII3D: RĂZBOIULZEILOR

SAGAAMURG:ZORIDE ZI-PARTEAI

Regia: Tarsem Singh Actori: Henry Cavill, Mickey Rourke, John Hurt, Luke Evans, Freida Pinto Genul filmului: Acţiune, Fantastic La ere după ce mitica luptă dintre Zei şi Titani s-a încheiat, o nouă forţă malefică ameninţă ţinuturile: însetat de putere, regele Hyperion (Mickey Rourke) declară război umanităţii. După ce strânge o armată de soldaţi desfiguraţi de propria lui mână, răscoleşte Grecia în căutarea unei arme cu puteri magice - Arcul lui Epirus, făurit de însuşi Ares. Numai posesorul Arcului are puterea să îi elibereze pe Titani din temniţa Munţilor Tartaros, în care fuseseră închişi în vremuri imemoriale. Cu dorinţa lor de răzbunare şi cu arma magică, Hyperion poate să-i distrugă atât pe oameni cât şi pe zei.

Regia: Bill Condon Actori: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner Genul filmului: Dramă, Fantastic Zori de zi 1, următorul episod al Sagăi Amurg, duce povestea de dragoste dintre Bella şi Edward pe un făgaş aproape normal. Vampirul şi muritoarea par să se bucure acum de o căsătorie aparent liniştită, dar nu pentru mult timp, fericirea lor fiind din nou spulberată de trădări şi pericole negândite. După controversata nuntă, Bella şi Edward pleacă în Rio de Janeiro pentru luna de miere. Rodul pasiunii lor nu se lasă mult aşteptat, Bella rămânând imediat însărcinată. Şi cum legătura lor nu ar fi trebuit să dea naştere unui urmaş, venirea pe lume a creaturii hibride aproape că o ucide pe Bella.

Regia: James Bobin Actori: Jason Segel, Emily Blunt, John Krasinski, Zach Galifianakis, Amy Adams, Mila Kunis Genul filmului: Comedie Kermit broscoiul şi celelalte păpuşi fac tot posibilul pentru a-şi salva teatrul de la închidere.

HAPPYFEET2IN3D Regia: George Miller Actori: Robin Williams, Elijah Wood, Pink Genul filmului: Animaţie Partea a doua a animaţiei premiate cu Oscar în 2007, Happy Feet 2 readuce pe marile ecrane peisajele feerice din Antarctica şi pe cei mai buni dansatori de step: pinguinii Mumble (Elijah Wood), Gloria (Pink) şi prietenii lor, îndrăgiţii Ramon şi Lovelace (Robin Williams).

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

83


premiera 7 octombrie

REAL STEEL

Titlul original: Real Steel Regia: Shawn Levy Actori: Hugh Jackman, Evangeline Lilly, Hope Davis, Kevin Durand, Anthony Mackie, James Rebhorn, Dakota Goyo Lansarea în România: 07.10.2011 Distribuitor România: Forum Film România

U

n film de acţiune dur şi fără compromisuri, în tradiţia unor „clasice” postapocaliptice precum Mad Max, amplasat într-un viitor imediat, unde un sport ca boxul a devenit o afacere foarte high-tech. Real Steel îl are în distribuţie pe Hugh Jackman, în rolul lui Charlie

84

Kenton, un luptător obosit şi cam terminat, care şi-a pierdut şansa la titlu atunci când un robot de oţel de peste o tonă a devenit stăpân peste ring. Acum a ajuns un promoter de duzină şi câştigă doar bruma de bani care-i ajunge să facă roboţi din resturi de metal ce-l transportă de la o sală de box subterană la alta. Atunci când

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Charlie atinge fundul, el e forţat să facă echipă cu fiul său înstrăinat (Dakota Goyo) ca să construiască şi să antreneze un candidat la titlu. În timp ce, în arena brutală care nu menajează pe nimeni, miza creşte, Charlie şi Max îşi dau seama că au o ultimă şansă la o revenire spectaculoasă.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Pumni de oţel

www.cinematique.ro


INTERVIU CU

HUGH JACKMAN Căutaidemultgenulăstadefilm-unul caresăfiepentrutoatetipurilede public? Nu. Am primit scenariul şi l-am citit şi mi-a plăcut foarte tare. Totuşi, atunci când Shawn Levy (regizorul, nn) a venit în echipă, l-a îmbunătăţit şi mai mult. Am ştiut că e un film mare şi, de data asta, nu se baza doar pe calităţile mele atletice, nu mai eram un „action” hero. Era chiar invers. Luam bătaie într-o scenă, dar cam atât.

Ceaspectalpersonajuluităute-a impresionatcelmaitarecaactor? Disperarea lui. A fost un lucru foarte puternic de jucat; eroul meu e un individ care e disperat să iasă la lumină şi care se simte încarcerat din toate părţile. Ca să fiu sincer, cel mai puternic lucru a fost partea în care soarta-i scoate în cale o şansă de-a se izbăvi. Chestie care-l înspăimântă, pentru că acum e conştient de tot ce ar putea pierde. Şi dacă nu va reuşi să fructifice această şansă, cum va reuşi oare să se suporte în continuare?

crezi în poveste şi dacă te trece prin tot felul de stări, atunci e un actor mare.

Existămultăpresiuneînprofesiaasta. Nuegreusănudeviicinic? Trebuie să te protejezi împotriva cinismului. Te poţi uita la industria de film cu cinism sau poţi să vezi ce-i ea cu adevărat – o oportunitate incredibilă să lucrezi într-o arie care te interesează cu adevărat. După o vreme, există pericolul să iei orice slujbă de-a gata. De asta trebuie să te fereşti. Cred că cinismul vine, de Eprimaoarăcândlucrezicuregizorul obicei, din dezamăgire, te copleşeşte atunci ShawnLevy.Dacăl-aiputeadescrie AduceReelSteelonouăperspectivăîn când ai sentimentul că n-ai trăit aşa cum ai într-uncuvânt,carearfiacela? filmulsportiv? fi vrut. Cam asta simte şi personajul meu. Fenomenal. Mi-a devenit un prieten adevărat, Absolut: e o dramă care te bagă în priză şi care Când eşti amar, e mai uşor să fii cinic, decât ceea ce nu e deloc uşor în acest business. te face să sari din scaunul de cinema. Reel Steel să gândeşti limpede. Cred că vine dintr-o frică Probabil că pot număra pe degetele de la o este un film sportiv, dar e, mai întâi de toate, o de eşec. mână prietenii mei adevăraţi. El e omniprezent. dramă puternică. Se preocupă foarte mult de Ştie tot ce ce se întâmplă din punct de vedere personaje… Copiiităiteconsiderăcool? al producţiei. O, nu. Uite, tocmai am terminat de făcut Ce-imaiimportantpentrutineînviaţa un turneu. Am făcut un one-man show şi Ştiucăaiexperienţăînbox,darcuma personală:săcâştigisausăaipartede eram în Toronto. Şi duminică au venit la fosttotuşisăteurciînringculegenda respect? mine amândoi copiii şi am început să-i SugarRayLeonard? Sunt o persoană competitivă, aşa că îmi place cânt soţiei şi am luat-o în braţe. Să fi văzut A fost interesant. În prima zi în care am să câştig. Dar pentru mine cel mai important ce figură a făcut băiatul meu. Îmi place să lucrat împreună, era pe platou o echipă de lucru este „să-ţi încerci norocul” – asta e o dansez dar, ştii, pentru el sunt mai întâi film care filma un documentar „behind-the expresie foarte comună în Australia. Face parte Wolverine şi asta nu dă prea scene”. El era campion mondial, aşa că mă din credinţa noastră; Australia e o naţiune unde bine. Da, asta e, am scutea de durere pretinzând că mă loveşte în singurul regret pe care îl ai, la capătul zilei, sunt continuat să dansez stomac… dar tot a durut! Pentru că aparatul acele lucruri pe care nu le-ai încercat. şi să mă prostesc de filmat era prezent, el a vrut să se joace Credem că, şi dacă dai greş, până la niţel şi el s-a întors spre maică-sa puţin. E un individ grozav, am petrecut ceva urmă nu regreţi că măcar ai încercat. timp împreună şi ne-am plăcut mult. Ceea ce respect la mine şi la alţi şi-a zis: „Tata e cam oameni e această voinţă de-a penibil.” Majoritatea Careafostprimulpasîncrearea încerca lucruri. Şi-n bine şi în lucrurilor pe care le fac personajuluitău,CharlieKenton? rău. Ar putea funcţiona sau nu, i se par ridicole. Primul pas a fost să mă obişnuiesc cu ideea dar măcar ţi-ai jucat şansa. că interpretez pe cineva care crede că e un În cele din urmă, probabil ratat, care are o opinie foarte proastă despre că mi-aş dori să fiu respectat propria-i persoană. Şi să găsesc ce anume pentru acest lucru şi nu pentru îl face să se poarte aşa; de ce încearcă cu rezultate. Nu contează dacă tot dinadinsul să se facă neplăcut. Nu vrea am câştigat sau am pierdut, să permită nimănui să se apropie de el. La important e că am încercat. această faţetă emoţională a personajului am lucrat mai întâi. Dar exista şi o parte fizică. I-am AiboxatcuEvangelineLilly? spus lui Shawn că ar trebui să facem nişte Braţeleeiaratăcaşicums-a poze cu mine în pantaloni scurţi de box. Apoi antrenatşieadinplin. a trebuit să mă îngraş cu 10 kilograme, pentru N-aş îndrăzi să mă pun cu Evangeline. Şi nici pe că voiam ca Charlie să arate ca şi cum n-ar mai voi nu v-aş sfătui s-o faceţi. E o forţă. fi fost un boxer şi şi-ar fi ieşit din formă. Atunci când am mers la prima mea proba de costume, Careedefiniţiaunuiactorbun? Shawn mi-a spus „cred că ai cam exagerat”. Cel care face publicul să creadă profund Aşa e, mă distram prea bine. Aşa că a trebuit în personajul pe care-l joacă. Dacă te s-o las mai moale cu mâncarea. transportă, dacă te face cu adevărat să www.cinematique.ro

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

85


One Day Titlul original: : One Day Regia: Lone Scherfig Actori: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson Lansarea în România: 14.10.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000 One day este o dramă romantică regizată de Lone Scherfig (An Education), o adaptare pentru marele ecran a unui foarte popular roman de David Nicholls, tradus în peste 30 de limbi. După ce au fost împreună o singură zi, pe 15 iulie 1988, ziua absolvirii facultăţii, Emma Morley (Anne Hathaway, nominalizată la Oscar) şi Dexter Mayhew (Jim Sturgess din Across the Universe), între cei doi se înfiripă o prietenie care va dura o viaţă. Ea provine din clasa muncitoare, are principii şi ambiţii şi visează să facă lumea mai bună. El este un playboy dintr-o familie înstărită, care visează că lumea va fi terenul lui

86

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

de joacă. În cele două decenii care urmează, cei doi îşi trăiesc relaţia prin intermediul mai multor zile de 15 iulie. Împreună sau separat, îi vedem pe Dex şi Em prieteni la bine şi la greu, cu speranţe şi vise năruite, cu clipe fericite sau cu lacrimi în ochi. Undeva de-a lungul acestei călătorii, cei doi îşi dau seama că ceea ce căutau şi sperau fusese mereu în faţa lor. Pe măsură ce semnificaţia acelei zile din 1988 li se dezvăluie, ce doi încep să înţeleagă natura iubirii şi a vieţii. Revista Entertainment Weekly spune despre film că este „un portret intens, frumos şi devastator al două suflete pereche”.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 14 octombrie

www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 14 octombrie

THE THREE MUSKETEERS

Cei trei muschetari Titlul original: The Three Musketeers Regia: Paul W. S. Anderson Actori: Logan Lerman, Christoph Waltz, Orlando Bloom, Milla Jovovich. Lansarea în România: 14.10.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution

T

ânărul şi impulsivul D’Artagnan (Logan Lerman) îşi uneşte forţele cu trei muschetari versaţi (Matthew MacFayden, Luke Evans şi Ray Stevenson), în această repovestire a celebrului roman picaresc al lui Alexandre

88

Dumas. Ei trebuie să-l oprească pe maleficul Richlieu (Christoph Waltz) şi să se confrunte cu Buckingham (Orlando Bloom) şi cu veninoasa Milady (Milla Jovovich). Această peliculă de acţiune-aventură are parte de un update uluitor în 3 D.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

PORTRET LOGAN LERMAN

Acum că Brad Pitt sau chiar Orlando Bloom au devenit deja veterani, e timpul ca o nouă recoltă de tineri actori să ia pe sus Hollywood-ul şi spectatoarele. Aceste „prospături” fac să suspine adolescentele, atrag atenţia regizorilor şi, mai important, au şi ceva talent pe lângă statutul lor de spărgători de inimi. Logan Lerman, cel care îl interpretează pe D’Artagnan în Cei trei muschetari şi care va avea un rol principal în mult anticipatul The Perks of Being a Wallflower, e unul dintre aceşti tineri actori de urmărit. Deşi sex symbolul în devenire are parte de câteva dintre cele mai hot roluri de la Hollywood, el admite că n-a intenţionat niciodată să se apuce de actorie şi că actoria l-a găsit pe el. „Pur şi simplu am avut noroc cu carul. Am făcut un salt în gol şi mi-a ieşit. Dar acest salt în gol s-a transformat într-o pasiune arzătoare faţă de orice e legat de cinema. „Iubesc să mă uit la filme; sunt un cinefil total”, spune Lerman. Ador să aflu despre tot ce are legătură cu regia de film, chit că e imagine, montaj, orice.” Împreună cu Dean Collins, cel mai bun prieten al lui (s-au întâlnit pe platourile de la Jack & Bobby, în 2004) face scurtmetraje în timpul liber. „În afară de asta, sunt foarte pasionat de muzică - de orice fel, de la coloane sonore sau piese clasice, la rock şi pop. Îmi place să cânt muzică. S-o ascult. Pur şi simplu, iubesc muzica”. Dar, în acelaşi timp, e şi fan al sporturilor, joacă fotbal şi baseball şi plănuieşte să ia şi lecţii de tenis. Pentru el, cel mai bun lucru în legătură cu cariera sa e faptul că e în stare să joace alături de eroii săi personali. www.cinematique.ro


Titlul original: : Footloose Regia: Kenny Ortega Actori: Andie MacDowell, Dennis Quaid, Jason Ferguson Lansarea în România: 21.10.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000

F

Casa de vis

ilmul este un remake după musical-ul cu acelaşi nume din 1984. Footlose cel din 2011 îi are în rolurile principale pe Kenny Wormald, Julianne Hough, Dennis Quaid şi Andie MacDowell. Pelicula de acum 27 ani spunea povestea lui Ren McCormack (Kevin Bacon), un adolescent rebel din Chicago care se mută într-un orăşel în care, din cauza unui funcţionar rigid şi sever (John Lithgow), dansul şi muzica rock au fost interzise. Regizor este Craig Brewer, un specialist al musicalurilor. În 2005, filmul său „Hustle and Flow”, a câştigat premiul publicului la Festivalul de film independent de la Sundance, plus un Oscar pentru cel

Titlul original: Dream House Regia: Jim Sheridan Actori: Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz

mai bun cântec original, „It’s Hard Out Here for a Pimp”. Scenaristul originalului, Dean Pitchford, a lucrat şi la povestea adaptată pentru 2011. Kevin Bacon, protagonistul primului Footlose, a refuzat o scurtă apariţie în pelicula din 2011 pentru că nu i-a convenit micul rol scris special pentru el

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Footloose

premiera 21 octombrie

„Le pot promite fanilor Footloose că am respectat filmul original. Dar a trebuit să-i dau şi amprenta personală a spiritului meu aventuros de sudist pentru a-l putea adapta pentru anul 2011”. Craig Brewer, regizor

premiera 21 octombrie

Lansarea în România: 21.10.2011 Distribuitor România: Ro Image 2000

W

ill Atenton (Daniel Craig) renunţă la jobul lui de success din New York City pentru a se muta împreună cu soţia sa, Libby (Rachel Weisz), şi cele două fete într-un mic orăşel din New England. Încercând să se adapteze la noua viaţă, Will şi Libby descoperă că ceea ce credeau ei că este casa viselor lor a fost, de fapt, scena asasinării unei mame şi a copiilor ei. Will investighează crimele cu ajutorul unei vecine (Naomi Watts) care fusese o apropiată a familiei ucise. Rezultatul investigaţiilor celor doi nu e unul tocmai plăcut… În Dream House, Daniel Craig va face cuplu, ca şi

90

în viaţa reală cu Rachel Weisz. De altfel, cei doi s-au cunoscut chiar pe platourile de filmare de la Dream House. Filmul e regizat de faimosul şi excentricul irlandez Jim Sheridan, autorul unor filme precum My Left Foot, In the Name of the Father, Get Rich or Die Tryin’ şi In America. Sheridan are 6 nominalizări la premiile Oscar, dar nu a câştigat niciodată, ceea ce îl plasează- în opinia criticilorla loc de cinste pe lista regizorilor nedreptăţiţi de Academia Americană de Film. Actorul său preferat este Daniel-Day Lewis cu care a lucrat la My Left Foot, In the Name of the Father şi The Boxer. Pe coloana sonoră a filmelor sale se aud frecvent piese de la U2.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Happy Feet II 3D Titlul original: : Happy Feet II Regia: George Miller Actori: Robin Williams, Elijah Wood, Pink Lansarea în România: 25.11.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution Happy Feet 2 reintroduce publicul în peisajul magnific al Antarcticii, de data aceasta într-un 3D superb. Mumble, maestrul stepului, se află în încurcătură pentru că micuţul lui fiu, Erik, are fobie de coregrafie. Alergic la dans, Erik fuge şi îl întâlneşte pe Fantasticul Sven, un pinguin care poate zbura! Mumble nu are nicio şansă în competiţia cu acest carismatic nou idol al fiului său. Dar lucrurile se înrăutăţesc în clipa în care lumea e zguduită de forţe puternice. Erik descoperă forţa şi determinarea

92

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

tatălui său, atunci când Mumble reuşeşte să strângă toţi pinguinii de pe faţa Pământului şi tot felul de creaturi fabuloase, de la micuţul crevete polar, la giganticele foci-elefant, ca să repună lucrurile pe un făgaş normal. Primul Happy Feet a încăsat în lumea întreagă aproape jumătate de milliard de dolari şi a fost unul dintre cele mai mari succese ale lui 2006 pentru casa de film Warner Bros. Sequel-ul său e unul dintre cele mai anticipate animaţii ale lui 2011.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 25 noiembrie

www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 11 noiembrie

IMMORTALS

Nemuritorii 3D Titlul original: Immortals Regia: Tarsem Singh Actori: Henry Cavill, Mickey Rourke, John Hurt, Luke Evans, Freida Pinto Lansarea în România: 11.11.2011 Distribuitor România: MediaPro Distribution

R

egele Hyperion (Mickey Rourke) e brutal şi însetat de sânge şi, împreună cu devastatoarea sa armată de heraclioni, seamănă distrugere de-a lungul şi de-a latul Greciei, în căutarea Arcului lui Epirus, demult pierdut. Cu acest arc invincibil, regele poate să răstoarne chiar şi zeii Olimpului şi să devină stăpânul absolut al lumii. Cu o eficienţă vicioasă, Hyperion şi legiunile sale distrug totul în calea lor şi se pare că nimic nu-i poate opri din misiunea lor malefică.

94

Satele sunt rase complet de pe faţa pământului. Un arhitect pe nume Tezeu (Henry Cavill) jură să-şi răzbune mama, ucisă întrunul dintre raidurile lui Hyperion. Atunci când Tezeu o întâlneşte pe Fedra (Freida Pinto), Oraculul din Sybellina, viziunile tulburătoare ale acesteia în legătură cu viitorul său îl conving că doar el e acela care poate opri prăpădul Cu ajutorul ei, Tezeu asamblează o mică armată de credincioşi şi îşi îmbrăţişează destinul într-o bătălie disperată împotriva răului absolut.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

PORTRET TARSEM

Regizorul de origine indiană Tarsem a lucrat intens în publicitate şi în industria clipurilor muzicale înainte de a-şi face debutul în lungmetraj cu psiho-thrillerul The Cell (2000), un film cu calităţi hipnotice care pune în imagini gândurile fantastice din subconştientul unui serial killer. Educat la un internat din Himalaya, Tarsem s-a mutat în Statele Unite ca să studieze afacerile la Harvard şi a devenit cunoscut pentru felul în care a ilustrat Losing My Religion, smash hitul celor de la R.E.M din 1991. Plin de referinţe „obscure” (cel puţin pentru publicul american) luate din operele regizorului Andrei Tarkovski, din curentul constructivist şi din picturile baroce ale lui Caravaggio, clipul era o minune vizuală. Paleta sa de un galben stins şi imageria sexuală stranie a diferenţiat Losing My Religion de nenumărate alte clipuri şi a ajutat mult la afirmarea formaţiei. Munca lui Tarsem în publicitate a fost una puternic creativă. Regizorul a făcut primul lui lungmetraj în 2000. Cu The Cell, şi-a pus în joc capacitatea de-a crea imagini frapante şi captivante pe care a demonstrat-o în publicitate şi în clipuri muzicale. Această psihodramă suprarealistă s-a dovedit a fi un vehicul perfect pentru imaginaţia şi flerul vizual al cineastului, îmbrăcând o idee şocantă şi intrigantă într-un stil vizual imaginativ şi dinamic. Sensibilitatea unică şi evocatoare a lui Tarsem a ridicat filmul de la nivelul unei crime supranaturale la acela al unui veritabil festin pentru simţuri care încântă şi oripilează simultan. Aceleaşi calităţi şi aceeaşi originalitate şocantă se văd şi în The Fall, un film amplasat într-un spital de la periferia Los Angelesului, în anii 20, când un cascador rănit începe să-i spună unui alt pacient, o fetiţă cu braţul în ghips (românca Catinca Untaru), o poveste fantastică despre 5 eroi mitici. Graţie stării mentale confuze a bărbatului şi a imaginaţiei vii a fetei, liniile dintre ficţiune şi realitate încep să se estompeze. www.cinematique.ro


premiera 25 noiembrie

The Muppets Titlul original: The Muppets Regia: James Bobin Actori: Jason Segel, Emily Blunt, John Krasinski, Zach Galifianakis,Amy Adams, Mila Kunis Distribuitor România: Forum Film România

W

alter, cel mai mare fan al păpuşilor Muppets, împreună cu fratele său Gary (Jason Segel) şi iubita acestuia, Mary (Amy Adams) vin din Smalltown pentru a-şi petrece vacanţa în Los Angeles. Aici ei descoperă planul diabolicului petrolist Tex Richman (Chris Cooper) de a dărâma teatrul păpuşilor Muppets şi de a fora pentru petrolul descoperit recent în zonă. Pentru a organiza Cel mai Mare Teledon Muppet şi a strânge cei 10 milioane de dolari necesari

96

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

salvării teatrului Walter, Mary şi Gary îl ajută pe broscoiul Kermit să reunească gaşca Muppets. Între timp, aceştia s-au risipit care-încotro: ursul Fozzie cântă într-un cazinou din Reno cu o trupă numită în cinstea foştilor săi colegi Moopets, Miss Piggy este jurnalistă de modă pentru supraponderali la revista Vogue Paris, Animal este într-o clinică psihiatrică din Santa Barbara unde încearcă să scape de accesele de furie iar Gonzo este un magnat în domeniul instalaţiilor. www.cinematique.ro


newsmix Noul film cu păpuşile Muppets de la Disney conţine 4 cântece noi, plus câteva hituri celebre ale găştii, precum „The Rainbow Connection” şi „Mah Nà Mah Nà”. Înainte de proiecţiile filmului în sălile de cinema, publicul va putea urmări un nou scurt-metraj de animaţie de la Pixar. Acesta se numeşte Small Fry şi în el apar câteva din personajele din Toy Story . Disney a lansat o serie de spoof-uri (parodii) pe post de trailere pentru promovarea The Muppets. Primul a rulat în deschiderea peliculei Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, şi a fost postat pe internet sub numele de Green With Envy. Alte două pseudo-trailere au fost lansate în această vară. Unul parodiază filmul The Hangover Part II şi se numeşteThe Fuzzy Pack iar celălalt, Being Green, e versiunea ironică a păpuşilor a filmului de acţiune Green Lantern recent lansat pe marile ecrane.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Comicul Jason Segel (din serialele TV „How I Met Your Mother,” „Forgetting Sarah Marshall”) este în Muppets actor, co-scenarist şi producător. Producţia Disney a filmului „The Muppets” e regizată de James Bobin, unul dintre creatorii serialului HBO „Flight of the Conchords”. Kermit a primit o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame în 2002. Faimosul său cântec „The Rainbow Connection” are în bogatul palmares inclusiv o nominalizare la Oscar. Au trecut 12 ani de când păpuşile n-au mai apărut într-un film pentru marele ecran. Se întâmpla în 1999, în „Muppets from Space”. În buna tradiţie a celebrelor păpuşi, în film sunt invitate pentru scurte apariţii celebrităţi precum Mila Kunis, Mickey Rooney, Alan Arkin, Dave Grohl, Ricky Gervais, Billy Crystal, Whoopi Goldberg sau Danny Trejo.

www.cinematique.ro

La sfârşitul lunii august, Walt Disney Records a lansat Muppets: The Green Album- un album omagial pe care apar artişti foarte cunoscuţi care au remixat piesele celebre ale păpuşilor. Printre aceştia, trupa Weezer sau Amy Lee (de la Evanescence).

SCURTAISTORIE

Păpuşile Muppets au fost create de Jim Henson începând din anii 1954–55. Cuvântul „Muppet” a apărut în 1956, când s-a scris în presă că părintele păpuşilor, Henson, ar fi creat cuvântul din combinarea a două cuvinte: „Marionette” şi „puppet”. Mai târziu, Henson avea să afirme cu sinceritate că a inventat povestea în timpul unui interviu dat presei doar pentru că ipoteza aceasta părea plauzibilă... Din anii 50 şi până în prezent, păpuşile au cunoscut un succes colosal, devenind un reper al culturii pop din secolul XX. Au apărut în showuri de televiziune, în filme pentru marele ecran, în reviste de benzi desenate, în muzicaluri pe Broadway, etc. După câteva încercări nereuşite, cei de la Disney au cumpărat păpuşile în 2004. Drepturile de autor pentru termenul „Muppet” e deţinut de The Muppets Holding Company (o divizie a celor de la Disney. CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

97


ultimul

cuvânt

7 întrebări pentru

Marius IURAŞCU director general RomâniaFilm

interviu realizat de George MIHALCEA

1

Ce v-a făcut să acceptaţi conducerea unei regii atât de problematice ca RADEF RomâniaFilm?

2

Care era situaţia financiară a RADEF înainte să o preluaţi şi cum e acum?

Am fost obişnuit să accept întotdeauna provocările complicate. Să nu uităm că înainte de a prelua managementul la RADEF RomâniaFilm am fost câţiva ani director general la Sahiafilm, o societate pe care am preluat-o în iunie 2005, într-un colaps total, cu peste 30 de miliarde de lei vechi datorii, iar la sfârşitul aceluiaşi an, era pe profit… RomâniaFilm a fost un challenge cu mine însumi.

În iunie 2009, RADEF avea datorii de peste 115 miliarde de lei vechi, 70% la bugetele de stat, restul la diverşi furnizori. Prima grijă a fost să achit datoriile la bugetul de stat, dar, în paralel, am reuşit să conving distribuitorii de film să repună RADEF în distribuţie. Ca să înţelegeţi fenomenul, RomâniaFilm scoate banii din exploatarea filmului. Dacă distribuitorii nu-ţi dau film în premieră, nu intră nimeni în sălile de cinema, în concluzie, nu produci… Nu produci. nici nu ai ce cheltui, să nu mai vorbim de salarii. Acum, după achitarea integrală a datoriilor, începând din ianuarie 2011, am reuşit să ne apropiem de un break even point cu salariile, ceea ce înseamnă că restul veniturilor din exploatarea activelor pe care le avem în administrare pot fi fructificate în investiţii. Şi cred că s-a vazut ce înseamnă să faci investiţii cu cap.

98

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

3

Aţi deschis cafenele 3D în oraşe mici fără multiplexuri. Cum merg ele?

4

Ce şanse mai au bătrânele cinematografe din oraşele în care au apărut multiplexuri?

5

Care sunt oraşele medii/mici cu cele mai puţine cinematografe?

6

Câte cinematografe art-house sunt în România?

7

Ce cinematografe aţi modernizat în oraşele mari?

Ca să divagăm pe tema conceptului de Caffe Cinema 3D, vă dau doar un exemplu: pe durata unui an calendaristic, sala Patria din Ploieşti a făcut venituri de 75.000 RON, absolut insignifiant pentru o sala de 800 de locuri, în condiţiile în care cheltuielile erau de peste 150.000 anual. Pe data de 8 martie 2011, am deschis Caffe Cinema 3D la Ploieşti, iar până pe data de 1 aprilie am încasat aproape 30.000 RON, cu cheltuieli de 1500 RON. No comment… Cred că repoziţionarea sălilor de cinema ale RADEF ca mini săli poate concura, într-un fel sau altul multiplexurile.

Bătrânele cinematografe trebuiesc transformate în centre culturale. Astfel, o sală de cinema de 500-1000 de locuri nu poate fi rentabilă decât în condiţiile în care acolo se mai întâmplă şi altceva, în speţă alt gen de spectacole, conferinţe, evenimente culturale, etc.

Ar fi o listă mult prea lungă. Strategia noastră, împreună cu Centrul Naţional al Cinematografiei este ca filmul să vină la cinefil acasă. Concret, începând de anul viitor, RomâniaFilm şi CNC vor iniţia un proiect de anvergură, prin care vor duce o caravană mobilă, cu aparatură digitală DCI compliant, în fiecare colţ al ţării, pentru a putea promova apetitul românului pentru film. Din păcate niciunul. Tot în parteneriat cu CNC, intenţionăm să transformăm câteva din sălile mici din ţară în cinema art-house. Mai trebuie ştiut că Uniunea Europeană, prin programul Media, finanţează filmul european de artă, iar Europa Cinema acordă facilităţi pentru distribuirea acestuia. Cred că filmul comercial va pierde, cât de curând, bătălia cu filmul de artă… Depinde în primul rând de noi, cei care gestionăm destinele filmului în România, să realocăm forţe impresionante pentru a putea duce filmul acolo unde el nu ajunge, din varii motive. După Cinema Florin Piersic de la Cluj, ne-am mai mişcat urgent cu sala Patria din Ploieşti, care nu mai este Patria, se numeşte Premiera… În 3 săptămâni, am modificat integral cinematograful, aducând cetăţenilor din Ploieşti cea mai modernă aparatură digitală, inclusiv 3D, aer condiţionat, scaune noi, mochetă nouă, lumină ecologică, etc. Ca să punem istoria în drepturi, prima sală pe care am refăcut-o a fost Europa din Bucureşti. După Cinema Florin Piersic, acum două luni am digitalizat Patria din Craiova, care a făcut deja încasări record… Pe data de 28 august am terminat şi inaugurat sala Premiera din Ploieşti, cu ocazia Festivalului European de Film „Ploiesti European Film & Fair”. Următoarele săli peste care ne vom apleca foarte serios sunt Piatra Neamţ, Sibiu, Bistriţa, Deva şi finalizarea celei de la Craiova. Doar să ne ţină Dumnezeu sănătoşi, că le facem pe toate. www.cinematique.ro


Cinematique 04  

TOATE PREMIERELE ÎNTR-UN SINGUR LOCGRATUIT SUPLIMENT ZILE ŞI NOPŢI „Le spun prietenilor mei că viaţa de cuplu e plictisitoare, dar ăsta e do...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you