Page 1

VASILE ALECSANDRI ”Am noroc că ştiu cânta, Că-mi astâmpăr inima. Horile-s de stâmpărare La omu’ cu supărare.”


Doină, doină, cântic dulce! Când te-aud nu m-aş mai duce! Doină, doină, viers cu foc! Când răsuni eu stau în loc.


Bate vânt de primăvară, Eu cânt doina pe afară, De mă-ngân cu florile Şi privighetorile.


Vine iarna viscoloasă, Eu cânt doina-nchis în casă. De-mi mai mângâi zilele, Zilele si nopţile.


Frunza-n codru cât învie, Doina cânt de voinicie, Cade frunza gios în vale, Eu cânt doina cea de jale.


Doina zic, doina suspin, Tot cu doina mă mai ţin. Doina cânt, doina şoptesc, Tot cu doina vieţuiesc.


Doina este o o specie a liricii populare, specifică poporului român, în care sunt exprimate direct cele mai variate sentimente: dor, tristeţe, iubire, ură impotriva asupritorilor, înstrăinare, regret, etc. •are caracter anonim (nu are un autor cunoscut); •are caracter oral (s-a transmis din generaţie în generaţie prin viu grai); •are caracter colectiv (este opera mai multor autori anonimi); •are caracter sincretic (se imbină muzica, poezia şi dansul) . Trăsături specifice doinei •exprimă direct, profund şi intens o varietate de sentimente, idei, aspiraţii; •au o tematica variata; •se inpiră din viaţa poporului român, reflectă comuniunea omului cu natura, atitudinea omului faţă de viaţă, moarte, faţă de scurgerea timpului;


• Doina românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, unde figurează de anul trecut şi Dansul Căluşarilor. Decizia a fost luată de membrii Comitetului Interguvernamental al UNESCO, la Abu Dhabi. Includerea doinei în patrimoniul mondial înseamnă însă şi un îndemn la responsabilitate. Astfel că, până în 2012, România va trebui să prezinte un raport complet, în care să facă dovada că a încercat să protejeze şi să perpetueze această moştenire culturală.


Doina maramureşeană este numită hore lungă, sau hore înturnată, hore în grumaz sau cel mai adesea hore cu noduri. De fapt, horea cu noduri nu este tocmai o categorie specială, un gen, ci mai degrabă o manieră de interpretare a doinei obţinută printr-o tehnică vocală guturală, nodurile fiind lovituri de glotă executate prin crisparea muşchilor gâtului, în care anterior unui punct de bază, se emit două sunete aproximative din punct de vedere intonaţional, pe durate foarte mici, unul mai jos, al doilea mai sus, faţă de punctul real. Horea lungă cu noduri, este cântată mai ales de bătrânii de pe Valea Marei, Valea Izei şi a Cosăului, dar mai cu seamă de către cei din Ţara Lăpuşului, pitoresc ţinut transilvan.

La începutul secolului XX, Béla Bartók, fascinat de descoperirea horii lungi maramureşene, dar şi de dificultăţile tehnice ale execuţiei acesteia, cu totul ieşite din comun, spunea: „Este un cântec inimitabil de către alţii.”


Constantin Brăiloiu, vorbind tinerimii interbelice despre poporul nostru spunea: „Numai prin cultura noastră ţărănească vom însemna şi noi ceva în lumea asta mare. Cu armele Occidentului nu vom bate niciodată Occidentul şi va trece multă vreme până vom înceta a mai fi o caricatură sau, în cel mai bun caz, o copie fără importanţă a Apusului.”


• Ciobanul Horpin Gherasim, de 72 de ani, din Vădeni-Soroca, Basarabia, spunea la 1939: • „Doina ciobanului nu o pot cânta oricând, ci numai când îmi vine, şi atunci o cânt cu suflet, că o dau lumii. E pomană mare s-o cânţi.”


Imagini vizuale

“vine iarna viscoloasa”

Imagini auditive

“Doina, doina, cantic dulce! Cand te aud nu m-as mai duce”


FIGURA DE STIL

SEMNIFICAŢIE

“CÂNTIC DULCE” – epitet personificator

Cântec iubit, de alinare...

JURNAL CU DUBLA INTRARE


 

 

1Ce este sau ce conţine primul vers al doinei ? 2.Stabiliţi : a) măsura versurilor b) rima versurilor c) ritmul poeziei 3.Atestaţi şi extrageţi mărcile eului liric . 5.Poezia propusă este o doină de ……

ALGORITM


EVALUARE

exprimă sentimente de ___________________ ___1p

Creaţie literară care aparţine genului----------------1p DOINA DOINA

Aparţine literaturii---------------1p

versurile ei au o măsură de________________1p primul vers este ,de obicei, o propoziţie___________ ________1p

Rima doinei este-----------------1p CARACTERELE doinei

1p

1p

1p

1p


BIBLIOGRAFIE: http://ro.wikisource.org/wiki/Doina_(Alecsandri) http://spiritromanesc.go.ro/Grigore%20Lese.html www.didactic.ro www.flickr.com

Doina  
Doina  

suport lectie

Advertisement