Page 1

ll a ti arn ard s i p o wb om d k r sno e lle rm åke idor e m k o s gs ka r di inte å ö f ill de gui en v En en m l fjäl

ÅRE Utan skidor eller snowboard


Utsikt


t från Hotell Renen, Duved

Åre. En plats på jorden som du måste bara se!

Åka tåg

När jag åkte till Åre första gången, blev jag helt förälskad i...Allt! Folket kan vara så diversifierad, så att även om du åker hit ensam, kan du bara inte åka hem utan att säga att du har inte skaffat minst en ny vän!

Flyg hit

Jag har aldrig åkt skidor, eller ja, jag har försökt, jag har skadat menisken på ena knäet och sedan det har jag inte ens tänkt på att prova skidor igen. Men varje år åker jag med min familj till Fjällen. Åre är fortfarande en favorit, både för de minsta och för de största i familjen. Alla har någonting att göra här. Om det är att bara gå runt och ta årets Fjällfoton, åka skidor, shoppa loss i affärerna som Åre har att erbjuda, eller bara ta de lugnt och svettas i bastun medans man får den mest otroliga utsikten som sällskap.

Boende Mat Kabinbanan Bergbanan Uteliv Med barn

Men Åre är mycket mer än bara det. Här finns det en sådan underbar blandning av olika kulturer, tack vara den mängden olika människor som åker hit för att jobba under säsongen eller bara för nöje. I följande sidor kommer jag visa min erfarenhet av Åre, blandat med lite fakta. Vad som står på menyn kan man se redan på denna sidan, till höger. Hoppas ni blir övertygade!

Vi syns i Åre! Redaktionen på Ta mig till... Sida 3


Snälltåget, station Duved

Tips för tågresan

Är ni 3 eller flera som ska åka tillsammans till Åre, boka helst egen kupé! Det är inte mycket dyrare än att betala för 3 personer. Packa inte frukost och vatten till resan! Boka istället frukostpåse. Vatten får man alltid på resan så det är onödigt att ha med. Ha tunna kläder på tåget, det är oftast väldigt varmt. Är du lättväckt är det rekommenderad att du har med dig både ögonbindel och öronproppar. Det blir rätt ljust på perrongerna och tåget brukar låta rätt högt.


Snälltåget kör ända från Malmö till Storlien och tillbaka, både på dagen och på natten. Ombord finns det sovkupéer men också sittplatser att boka för dem snåla. Tåget är utrustad med restaurangvagn med fulla rättigheter.

Åka tåg

Bor du söder om Åre, är det smidigast att ta Snälltåget/Åretåget.

Självklart finns de andra tåg man kan boka, som Norrtåg, SJ, NSB (Norge) som har att erbjuda både sitt och liggplats, restaurangvagn mm. Det är dock inte alla som kör direkt till Åre, utan det kan behövas göra någon byte i en av stora metropolerna som Malmö, Hässleholm, Göteborg, Stockholm eller Uppsala.

Sida 5 Korridor, Snälltåget på natten


Bra att veta

Flygbolag till Åre Östersund Airport

Flygbolag till Trondheim Airport

Hållplatser flygtransfer

BRA Direktflyg EasyJet SAS

IcelandAir KLM Norwegian SAS Widerøe

BRA Direktflyg EasyJet SAS


Om du nu inte har mycket bagage med dig. Och om du bor nära en av flygplatserna som erbjuder ett flyg till Åre Östersunds Airport eller Trondheim Vaernus (Norge).

Flyga hit

Att ta flygplanet är definitivt och utan tvekan smidigare än tåg.

Sen får man tänka att man måste ta sig till destinationen från flygplatsen med antingen bil, buss eller taxi. Vilket tar cirka en och respektive 2 timmar till Åre By. Om du funderar på att boka flygtransfer är det enklast att göra det i samband med flygbiljetten. Men skulle du behöva göra det i efterhand, kan du alltid göra det genom att gå in på flygtaxi.se Lokala Taxi bolag

EuropCar Hertz Sixt ÅreBärgarn

Björn Olssons Taxi Tel: +46 (0) 647-505 55 TaxiKurir Tel: +46 (0) 631-234 56 Taxi Åre Björnen Tel: +46 (0) 647-800 00

Lokala bussbolag i Åredalen Danielssons Busstrafik Mattmar Buss AB Svenssons Saxvallen Wänseths Buss

Sida 7

Bra att veta

Hyr bil i Åre


Utsikt Från Hotell Duved

Stuga i Duved

Tips och tricks Boka alltid linnepaketet, det kostar lite extra men det är värt att inte bära på massa sängkläder och handdukar i onödan. Boka boende tidigt. Ju senare du bokar boendet, desto mer det kommer kosta. Jo större grupp, desto billigare boendet.

Boka boende tidigt. Ju senare du bokar boendet, desto mer det kommer kosta. Ibland hittar man bättre erbjudande genom privata aktörer. Att bo på vandrarhemmet i Åre By kan vara lyxigare och billigare än man tror.


Oftast har Skistar bra erbjudande på boende genom någon av dem medlemskorten du har samlat på i plånboken. Men inte alla boende är kopplade till Skistar och du kan missa det bästa erbjudandet med finaste utsikten.

Boende

Väl i Åre, vill du ha ett bra boende, som, såklart, du har bokat innan. Smidigast görs bokningen av boende via internet och Skistars hemsida.

www.aresweden.com har en bra och användbar lista av sådana boende, indelade i olika kategorier men också på olika zoner och byar runtom Åre.

d

Sida 9 Bygget, Åre Fjällby


Broken, Åre By

Café Torget, Åre By

Hamrestugan, Duved


Du hittar den mitt på Åre Torg, bredvid Bergbanan. Dekorerad med allt från bilder från 1800-talet till en riktig snöskoter förankrad i taket, Broken erbjuder inte bara mat, utan en lång lista med drinkar till efterlängtade ”Afterski”/”Insteadofski”, tävlingar och . Live musik.

Mat

Åre har en del kulinariska under att erbjuda men ingenting slår borgaren och atmosfären som man möts av hos Broken (Home of Mega Burger).

Maten som dominerar i restaurangerna är burgare eller grillat men man kan, på vissa ställen, hitta lite mer uppfriskande mat i form av sallad, räkmackor eller till och med sushi (Beefalo Steak & Sushi)

Sida 11 Beefalo Steak Sushi, Åre By


Utsikt frĂĽn Ă…reskutans topp


Oavsett om du åker skidor eller inte, kommer du vilja åka Kabinbanan och besegra Åreskutans topp.

Men när du väl är uppe på toppen, oavsett väder, temperatur och sällskap, hela utsikten är bara makalös!

Utsikt från Kabinbana, Åre By

Uppe på toppen finns toppstugan som är öppet så länge kabinbanan går. Här kan man både fika och äta lunch/middag och det finns alltid någonting som barnen gillar som deras underbara pannkakor med hjortronsylt.

Kabinbanan

Kabinbanan är öppen bara ”om vädret tillåter” vilket kan vara väldigt olika från säsong till säsong.

Sida 13 Åreskutans topp


Bergbanan kontrollrum, topp

Fakta

Bergbanan är byggd mellan 1908-1910 och kostade då ca 230 000 kr vilket skulle motsvara ungefär 12 miljoner kronor i dagens penningvärde. Banan är 792m lång och sträcker sig från Åre torg (398m) till Fjällgården (556m). Vagnen rymmer ca 60 personer och åker med en hastighet på ca 7,5 km/h).


Åre Torg, Bergbanan Bergbanan, topp

Från Åre Torg, till Hotell Fjällgården, är Bergbanan (ett hundra år gammal hissvagn). På Åre Torg möts man av en liten mysig butik, Årebutiken, där man hittar små som stora souvenirer. Uppe på toppen väntar Hotell Fjällgården, där varje kväll är det afterski i form av live musik och bar.

Bergbanan

En av de få gratis aktiviteterna i Åre är att åka Bergbanan.

Sida 15


Movits! I konsert, Åre Sessions

Åres Afterskier Bygget har öppet v. 50 -v. 16. Här kan man se minst en live konsert varje vecka. Verandan är platsen för den största afterski, mitt i byn dessutom. Fjällgården är platsen för alla dans-på-borden-sugna. Ryktet går att festen blir vild och t.o.m. lamporna i taket börjar svaja. I Timmerstugan, vid VM6ans dalstation hittar man varje dag livemusik och riktiga afterski fester. Live musik, Bygget, Åre By

Broken bar, Åre By


När kvällen börjar närma sig, börjar Afterskin börjar gälla. De flesta barer har öppet under säsongen upp till midnatt, men det finns klubbar som håller öppet till sent/tidigt på morgonen, som 720 Food Station som stänger sina dörrar klockan 4 på morgonen.

Åre session hålls oftast under vårsäsongen, sista helgen i april, och då är det livemusik både dag och natt under 3 dygn.

Uteliv

Bygget är en annan restaurang/ klubb i Åre By som brukar hålla öppet till tidigt på morgonen och förutom livemusik och har inte mindre än 3 dansgolv att erbjuda.

Sida 17


Skidskolans samling

Rutschkana, Holiday Inn Bad Lattjo Lekhage, Station Åre

Mot Kälkspåret Race Park


Om du åker med barn till Åre finns massor att göra och prova på, förutom skidskolan. Kälkspåret Race Park är nästan 1 km långa Kälkspåret och där kan man tävla med eller mot sina barn i pulkåkning.

Som tips, när du är inne vid Station Åre och vill värma upp och ”rasta” barnen, uppe på andra våningen finns Lattjo, en barnbutik som bjuder på en liten lekhage med leksaker. Väldigt uppskattad av både barn och vuxna.

Med barn

Badet på Holiday Club har att erbjuda förutom avkoppling i form av spa för föräldrarna, en del pooler och vattenattraktioner för barn. Dessutom finns ett utebad också vilket brukar vara den största attraktionen på badet.

Sida 19


Ta mig till Åre utan skidor eller snowboard är en guide för dig som åker med kompisarna till fjällen men vill inte åka skidor eller snowboard. Den tar dig genom allt du behöver för att kunna planera en resa till Åre och när du väl är där, vad det finns för aktiviteter för dig som inte åker skidor eller snowboard. Här hittar du tips om hur du kan ta dig till Åre, om det är buss, tåg eller flygplan. Mest populära matställen på plats, aktiviteter för både barn och vuxna men också klubb och afterski. Redanktion: Ta mig till... Foto: Anca Alecu Illustrationer: Anca Alecu Text: Anca Alecu

Profile for Anca Alecu

Ta mig till Åre utan skidor eller snowboard  

Projekt för Grafisk design för tryck, Högskolan Kristianstad

Ta mig till Åre utan skidor eller snowboard  

Projekt för Grafisk design för tryck, Högskolan Kristianstad

Profile for ancaalecu
Advertisement