Page 1

AFDELING NIEDORP NIEUWSBRIEF november 2013

wekelijks dinsdag 13.00 - 16.00 uur zwembad De Wirg, zwemmen voor ouderen woensdag 9.30 - 11.00 uur Niedorphal, badmintonclub woensdag 14.00 -16.30 uur Prins Maurits, sociëteit biljarten, koersballen, computercursussen donderdag 10.00 - 11.00 uur Prins Maurits, seniorengymnastiek ______________ iedere 1e en 3e dinsdag van de maand

spreekuur Vrijwillige Ouderen Adviseur 10.00 - 12.00 uur, De Koppeling, Nw Niedorp _____________ maandag 02 december muzikale sinterklaas bingo 14.00 uur Prins Maurits, Nieuwe Niedorp vrijdag 13 december kerstmiddag voor senioren 14.00 uur Prins Maurits, Nieuwe Niedorp dinsdag 17 december kerstukjes maken 14.30 uur De Koppeling, Nieuwe Niedorp zondag 22 december

kerstconcert 11.00 uur Prins Maurits, Nieuwe Niedorp

Trio C tot de Derde 20.00 uur Lucaskerk, Winkel

Het was met recht een gezellige middag voor ouderen die de beide bonden in Niedorp aanboden. Hier was weer duidelijk zichtbaar wat de samenwerking tussen ANBO en KBO tot stand kan brengen. Afzonderlijk was het niet gelukt om de Prins Maurits vol te krijgen. De beide besturen zullen samenwerking blijven zoeken. Aan u om dit in te vullen. Er is meer dat ons bindt dan scheidt. In december staan veel activiteiten voor ouderen op de agenda. De muzikale sinterklaasbingo belooft weer een mooie middag. Een goede gelegenheid om kennis te maken met ANBO. Dan zijn er nog de kerstmiddag voor senioren, aangeboden door het Rode Kruis en een kerstconcert van het Mauritskoor met het Niedorper Salonorkest. Ook kunt u een kerststukje maken. Zie de informatie in deze Nieuwsbrief. In de vorige Nieuwsbrief hekelden we het verdwijnen van de Rabobank en ING uit Nieuwe Niedorp en het weghalen van de pinautomaat in ‘t Veld. Barsingerhorn moet het doen met een brievenbus minder waarover een klacht is ingediend bij PostNL. De brief vindt u in de Nieuwsbrief. Langzaam maar zeker worden voorzieningen waar ouderen gebruik van maken afgebroken. De steeds verder gaande digitalisering bij de gemeente geeft ook problemen. Daar proberen we wat aan te doen met onze computercursussen. Inmiddels is een tweede cursus van start gegaan. De deelnemers zijn enthousiast en het blijkt allemaal best mee te vallen. Schroom niet en neem de stap. U hebt er baat bij.

Mutaties

Indien u vervoer nodig heeft kunt u contact opnemen met Klaas Vel (0226-411400). Hij zorgt dan dat u opgehaald wordt. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de chauffeur. Binnen de gemeente bedraagt deze €1,50, daarbuiten €3,00.

Nieuwsbrief 10

Bedankt dhr. F. Lansink, Nieuwe Niedorp dhr. en mevr. Bruin-Oost, Kolhorn mevr. Kuijper-Knol, Kolhorn mevr. Kaper-Kuyper, |Kolhorn

Wilt u mutaties in uw gegevens, zoals adreswijziging bij verhuizing, doorgeven aan onze ledenadministrateur Klaas Vel (0226-411400).

1

november 2013


Gezellige middag ouderen

Sinterklaasbingo

Een volle en gezellige Prins Maurits genoot volop van de middag die KBO en ANBO de senioren uit Niedorp aanboden.

Ditmaal met lokale artiesten die de aanwezigen een prachtige middag boden.

De bingo in het teken van de Sinterklaasviering mag niet in het programma ontbreken. Leuke prijzen te winnen en iedereen gaat met een chocoladeletter naar huis. Het is niet zomaar een bingo, maar een muzikale bingo verzorgd door de heren Jan Brugman en Nico Bakker, ons welbekend! Een bingo zonder ballen. U krijgt een kaart waarop titels van bekende liederen en melodieen. De muzikanten spelen een intro die u moet herkennen en op uw kaart afkruisen. Wegens groot succes geprolongeerd. Datum: maandag 02 december Aanvang: 14.00 uur Locatie: Prins Maurits, Nieuwe Niedorp Kosten: € 5,- consumptie inbegrepen

Biljartkampioen van de Soos

Cees Ruiter bracht veel herkenbare verhalen uit zijn jeugd in Wervershoof, verpakt in droge Westfriese humor. Dat was lachen.

Sfeermakers Nico Bakker (zang) en Jan Brugman (accordeon) kregen met herkenbare melodieën de zaal aan het meezingen.

Nieuwsbrief 10

2

Frits Beets is er in geslaagd over het seizoen 2013-2014 kampioen te worden van de soos van ANBO afdeling Niedorp. Ondanks dat hij de oudste deelnemer is, liet hij zich niet door de jongere spelers inpakken en won de meeste partijen. Zijn jeugd in Indië was in de oorlog geen pretje, maar hij heeft dat weten te overleven en op de soos stond mijnheer zijn mannetje en liet vaak zijn tegenstander een niet te spelen bal na. Daardoor hoefde hij niet veel caramboles te maken in de wetenschap, dat als ze geen flinke series wisten te maken, hij de overwinning vaak binnen handbereik had. Biljartorganisator Klaas Vel reikte hem een wisseltrofee uit waar hij een jaar lang van kan genieten.

november 2013


Kerststukjes maken

Kerstmiddag

Nieuw in het programma. Gezellig creatief bezig zijn. Zelf een kerststukje maken met bloembinderij Pimpernel. Onder deskundige leiding gaat u aan de slag. U dient zich op te geven voor deze middag om een goede organisatie mogelijk te maken omdat de materialen waarmee u aan de slag gaat ingekocht moeten worden. dinsdag 17 december Wijksteunpunt De Koppeling, Trambaan 72, Nieuwe Niedorp Aanvang: 14.30 uur Kosten: € 25,- , aan de zaal te voldoen Opgave: Peter Couwenhoven (0226-413019)

Het Rode Kruis biedt de ouderen in Niedorp een gezellige Westfriese kerstmiddag aan. Voor u treedt het cabaretgezelschap Kluchtig Volk op.

Datum: Locatie:

Datum: vrijdag 13 december Aanvang: 14.00 uur Locatie: Prins Maurits, Nieuwe Niedorp

Culturele stichting Niedorp

Kaarten: in de voorverkoop € 5,-, aan de zaal € 6,Voorverkoop adressen: Wonen Plus Welzijn Wijksteunpunt De Koppeling, Nieuwe Niedorp Trudy Couwenhoven Dorpsstraat 62, Nieuwe Niedorp Wil Bijster De Strook 30, Kolhorn Gatha Pauw Rijdersstraat 117c, ‘t Veld

Het Trio C tot de Derde bestaat uit Carel den Hertog viool, Coos Lettink – accordeon en Caspar Terra – klarinet. De muziek die ze spelen is geïnspireerd op Klezmer-, Balkan- en Gipsymuziek. Ze scheppen hun eigen unieke geluid, waarbij traditionele tunes op eigenzinnige wijze gestalte krijgen. Het plezier in muziek maken spat er van af. Al improviserend scheppen ze zowel diepe droefenis, als uitgelaten vreugde. Locatie: Lucaskerk, Winkel Datum: zondag 22 december Aanvang 20.00 uur Kosten:€ 10,00

Kerstconcert Het Mauritskoor en het Niedorps Salonorkest bieden de leden van de ouderenbonden een kerstconcert aan waarvoor de toegang gratis is.

Locatie: Prins Maurits, Nieuwe Niedorp Datum: zondag 22 december Aanvang 11.00 uur

Voorverkoop toegangskaarten: De Bloemenwinkel van Olga Klip, Winkelhart Nieuwe Niedorp

Nieuwsbrief 10

3

november 2013


aan:

PostNL Klantenservice postbus 99180 8900 NA Leeuwarden

betreft: verwijderen brievenbussen

Nieuwe Niedorp, 07-11-2013

In Barsingerhorn stonden tot voor kort drie brievenbussen, goed verdeeld langs de lange Heerenweg. Nu is de bus nabij het voormalige Raadhuisje weggehaald. Deze was centraal in het dorp geplaatst waardoor nu een grotere afstand afgelegd moet worden om de brieven in de bus te deponeren. Vooral ouderen, die lopend hun post wegbrengen, zijn gedupeerd. Het verwijderen van de brievenbus is zonder enige vorm van overleg gebeurd. Waarom is dit gebeurd? Bezuinigen kan geen reden zijn omdat de postauto die de bussen leegt, het hele dorp moet aandoen en daarbij ook langs het Raadhuisje komt. Een stop en het legen van de bus zal hier hooguit twee minuten in beslag nemen. Wij zien nut en noodzaak van deze maatregel niet en verzoeken u dan ook om de bus weer terug te plaatsen. Het benoemde is een specifiek geval, maar wij gaan er vanuit dat hier beleid aan ten grondslag ligt. Er zullen dus veel plaatsten, veelal kleinere kernen, zijn waar dit speelt en vragen u om tot een heroverwegingen te komen.

Computercursussen

Meer bewegen voor Ouderen

De computer is een vast onderdeel van de ANBO-soos. Om 14.00 uur beginnen de cursussen. Vanaf 15.30 uur kunt u met eigen vragen of problemen terecht. De kosten bedrage € 30,- voor ANBO-leden en € 50,- voor niet-leden. Bij de prijs is een cursusboek inbegrepen.

Actief bezig zijn bij onze gymgroep. Denk niet dat dit iets is voor oude knarren. Vanaf 55+ bent u welkom. Een uurtje lekker de stramme spieren onder deskundige leiding van onze mbvo-leidster Barbara Grooteman los maken. Zij heeft een gevarieerd programma. U gaat in de weer met ballen, hoepels en kegels. Ritmisch begeleid op de klanken van Barbara’s cd’s. We sluiten altijd af met een kopje koffie om bij te praten. Het sociaal contact is ook belangrijk. Komt u eens langs om te zien hoe het er toe gaat of doe een keer vrijblijvend mee om te ervaren of het wat voor u is. U vindt ons op donderdagochtend om 10.00 uur in Dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp.

Uit een onlangs gehouden enquête blijkt dat 75% van ouderen boven de 70 jaar geen internet hebben. Daar kunt u nu wat aan doen. Kom naar onze cursus en ook u zult ervaren dat het best meevalt om het te leren. Er gaat een wereld voor u open. Zelf e-mailen met uw kleinkinderen. Doen! Wij kunnen u helpen bij de aanschaf van een computer of laptop.

Kosten: € 8 ,- per maand. Voor informatie en opgave: Peter Couwenhoven (0226-413019)

Nieuwsbrief 10

4

november 2013


Informatief Gezocht! Een regiocoördinator voor de Regio Noordwest (onbezoldigd) ANBO zoekt een regiocoördinator voor Regio Noordwest: Noord-Holland, inclusief Amsterdam. Wij zoeken een enthousiaste, daadkrachtige en besluitvaardige vrijwilliger, die verantwoordelijk is voor een soepele regionale organisatie en daarnaast processen en vrijwilligers coördineert. Voldoet u zelf aan het profiel of kent u iemand in uw omgeving die geknipt is voor deze uitdagende vrijwilligersfunctie? We stellen een leuke beloning ter beschikking voor diegene die ons daadwerkelijk aan de ideale kandidaat helpt. De ideale kandidaat heeft: • Leidinggevende kennis en ervaring; • Is zelfstandig, daadkrachtig en besluitvaardig; • Is bedreven in het omgaan met vrijwilligers en is in staat hen te begeleiden in hun dagelijkse werk; • Is in staat regionale werkplannen en begrotingen op te stellen en de uitvoering te coördineren. ANBO vraagt bovendien van deze vrijwilliger: • Gedegen kennis en ervaring in het managen van menskracht en processen, zodat er een soepele regionale organisatie ontstaat. Hij/zij stelt jaarlijks een regionaal werkplan op en samen met de regioadministrateur de regiobegroting; • Affiniteit en ervaring met een managementfunctie; • Affiniteit met het werk, de koers en de toekomstvisie van ANBO. Voor sollicitaties of tips kunt u mailen met j.graveland@anbo.nl. Het profiel van de functie kunt u vinden op www.anbo.nl/werkenbijanbo. ANBO werkt anders vanaf 2013. Operationele taken worden gescheiden van bestuurlijke taken: inhoud wordt leidend. Betaalde en onbetaalde professionals vinden en ondersteunen elkaar in deskundigheid en ervaring. Zo is ANBO wendbaar, daadkrachtig en heel modern. Met vriendelijke groet, Atie Schipaanboord Adjunct directeur Vereniging T +31 (0)348 46 66 07 | M +31 (0)6 2962 8457 | a.schipaanboord@anbo.nl

Leeftijdspremie ondermijnt solidariteit zorgstelsel “Een lagere premie voor de aanvullende zorgverzekering voor jongeren dan voor ouderen ondermijnt de solidariteit en het sociale karakter van het zorgstelsel. Een collectiviteitskorting mag, maar premieonderscheid op basis van leeftijd bij eenzelfde pakket mag niet.” Dit zegt Liane den Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO, in reactie op het nieuws dat VGZ in 2014 voor jongeren de prijs voor de aanvullende zorgverzekering verlaagt. Schaderichtlijnen Den Haan: “Volgens Europese schaderichtlijnen betreffende het schadeverzekeringsbedrijf mag bij eenzelfde verzekeringspakket geen premieonderscheid worden gemaakt. Daarnaast is er een EU-richtlijn in de maak die leeftijdsonderscheid bij goederen en diensten verbiedt. Als we nu leeftijdspremies invoeren dan staat dat haaks op het streven leeftijdsdiscriminatie bij goederen en diensten te verbieden. Die trend moeten we niet willen en ik roep minister Schippers van Volksgezondheid op daar grondig naar te kijken.” >

Nieuwsbrief 10

5

november 2013


Verlagen Het aantal jongeren dat een aanvullende zorgverzekering afsluit daalt al jaren. Dit omdat zij denken de aanvullende zorg niet nodig te hebben. Ouderen hebben veel vaker een aanvullende verzekering en wisselen ook minder van verzekeraar. Om jongeren aan te spreken verlagen verzekeraars nu de prijs. Verschil VGZ volgt nu uit concurrentieoverwegingen Achmea, die al eerder de prijzen voor de aanvullende verzekering verlaagde voor jongeren. Op jaarbasis kan het verschil tussen jong en oud oplopen tot een paar honderd euro bij eenzelfde aanvullend pakket. Voor alle klanten zullen de premies voor de basis- en aanvullende verzekeringen volgend jaar lager uitvallen. Bij een basisverzekering wordt niet gekeken naar leeftijd. <

Heeft u vragen over wonen, welzijn en zorg? Kom dan naar het inloopspreekuur van de Vrijwillige Ouderenadviseur (VOA)! Iedere 1e en 3e dinsdag van de maand van 10.00 -12.00 uur houdt de vrijwillige ouderen adviseur (afgekort VOA) een inloopspreekuur op kantoor van Wonen Plus Welzijn in de Koppeling, Watersnip 72 in Nieuwe Niedorp. De VOA kan u informatie en advies geven over zaken op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De VOA heeft een opleiding gevolgd om u zo goed mogelijk te kunnen informeren en adviseren. U kunt zo binnenlopen en aan het bezoek op kantoor zijn geen kosten verbonden. U kunt natuurlijk ook telefonisch ( 0224-542660) een afspraak maken.

Tegelijk ontbijten en lunchen? Kom op zondag 24 november lekker brunchen! Wonen Plus Welzijn organiseert iedere laatste zondag van de maand een heerlijke brunch. Naast dat de brunch heerlijk smaakt, is het ook ontzettend gezellig. De brunch is een ideale manier om andere te ontmoeten en een praatje te maken. Bij de brunch zijn vrijwillige gastvrouwen/ gastheren aanwezig die ervoor zorgen dat het u aan niks ontbreekt. De Brunch wordt gehouden in De Trambaan locatie de Koppeling, Watersnip 72 Nieuwe Niedorp. De eerstvolgende Brunch is zondag 24 november aanvang 11.30 uur. De kosten bedragen € 6,50 per persoon. U kunt zich aanmelden tot vrijdag 22 november via 0224-542660.

Internetcafés Nederlandse Rode Kruis afd. Niedorp Bij de internetcafés in de regio Niedorp zijn vrijwilligers aanwezig die u kunnen helpen met uw vragen op het gebied van computers en internet. Waar en wanneer is er een internetcafé: Dinsdag en donderdag van 10.00-12.00 uur in Trambaan locatie de Koppeling in Nieuwe Niedorp. Dinsdag van 13.30-15.30 uur in Maria Mater in ‘t Veld. Donderdag van 10.00-12.00 uur in het Hervormd Centrum in Barsingerhorn. De kosten zijn € 2,- .

Nieuwsbrief 10

6

november 2013


10% korting bij BedMobiel, Slaapspecialist met buitengewoon goede service, bij u thuis voor Bedden, Dekbedden, Kussens, Matrassen. Robin Carstens, de Dijken 19, Tuitjenhorn, 0224 712300 (www.bedmobiel.nl)

ComputerService Broersen komt aan huis en geeft 5% korting op aanschaf van apparatuur en 10% korting op het tarief bij onderhoud of reparatie

Van der Brug Optiek geeft een korting van 25% op de monturen

Pimpernel bloembinderij geeft 10% korting

Nieuwsbrief 10

7

november 2013


Colofon bestuur voorzitter/secretaris Peter Couwenhoven 0226-413019 Dorpsstraat 62, 1733 AN Nieuwe Niedorp p.a.couwenhoven@quicknet.nl Penningmeester/ledenadministrateur Klaas Vel 0226-411400 Hoefje 27, 1733 AB Nieuwe Niedorp kvelnnd@hetnet.nl Leden Teuni van Santen 0226-421656 Dreef 43, 1735 HM ‘t Veld Tiny Bart 0226-413252 Rozenweid 19, 1733 LS Nieuwe Niedorp Leondien van Dam 0224-542799 Boezem 4, 1731 MC Winkel

Trambaan 47, 1733 AX Nieuwe Niedorp Tel. (0226) 411137 KOKS geeft 5% korting op de aanschaf van een elektrische fiets

distributie nieuwsbrief Gerard van Roozelaar 0226-422987 Margrietlaan 3, 1735 HC ‘t Veld banknummer 3449.09.468 van ANBO afd. Niedorp Website www.anbo.nl/afdelingen/niedorp LSBO - Hollands Kroon www.lsbo-hollandskroon.nl

ANBO leden krijgen op vertoon van hun ledenpas 10% korting op losse zwembadkaartjes badenkaarten -aquasporten zoals aquapowerwalk en trimzwemmen.

rijbewijskeuringen boven de 70 jaar

€ 25,-bellen voor een afspraak: 06-19104098 van 10 - 12 en van 14 - 16 uur dokter J.J.A. de Vreede Barsingerhorn

Nieuwsbrief 10

8

november 2013

Nieuwsbrief 10  
Nieuwsbrief 10  
Advertisement