Page 1

Η θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο: η έμφυλη μειονεξία

Ειρήνη Δούρου, Βαγγέλης Καρακλής (Β2) Υπ. Καθηγήτρια: Μαρία Κωττούλα


Η κοινωνική θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο Παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στον κοινωνικό ρόλο των γυναικών, κατά τη διαδρομή της ιστορίας και παρ’ ότι υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, η θέση της γυναίκας είναι σημαντική γιατί σε αυτήν οφείλεται η δημιουργία της οικογένειας. Κάθε κοινωνία, όσο και να είναι πρωτόγονη έχει μια κοινωνική οργάνωση, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της έχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες για να μπορούν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους.


Tο Αφγανιστάν έρχεται πρώτο στον κόσμο στη μητρική και βρεφική θνησιμότητα. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών δεν ξεπερνά τα 43 χρόνια, ενώ ο αναλφαβητισμός τους φτάνει το 95%. Η ακραία φτώχεια και η επιβολή αυστηρών περιορισμών για τις γυναίκες από τους τοπικούς δυνάστες, οδηγούν στην αναβίωση παραδοσιακών συμπεριφορών, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες αποτελούν κτήμα των ανδρών της οικογένειάς τους: σε . κάποιες επαρχίες τις πουλάνε σε παιδική ηλικία ως νύφες ή τις ανταλλάσσουν με τα οικογενειακά χρέη, αλλού τις εμποδίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο, ιδίως αν είναι παντρεμένες..


Οι «ανυπάκουες» τιμωρούνται σκληρά ως υπεύθυνες για την προσβολή της οικογενειακής «τιμής». Οι γυναίκεςθύματα ενδοοικογενειακής βίας που το σκάνε από το σπίτι τους κινδυνεύουν -όπως την εποχή των Ταλιμπάν- να κλειστούν στη φυλακή.


• Αφγανιστάν: Ενώ τα αγόρια παίζουν ελεύθερα ποδόσφαιρο, οι γυναίκες εξακολουθούν να φορούν την μπούρκα.


Aφγανιστάν: Αν και κάποια κορίτσια πηγαίνουν σχολείο, πολλά παραμένουν αναλφάβητα, καθώς φοβούνται το κοινωνικό στίγμα. Αυτή η φωτογραφία είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Οι Αφγανές είναι πιο δυνατές απ' όσο φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν θαρραλέα τους κινδύνους και τις προσβολές των συμπατριωτών τους, όταν τις βλέπουν να πηγαίνουν σχολείο.


Σε πολλές περιοχές του κόσμου (κυρίως στην Ασία και την Αφρική) η κατάσταση των γυναικών είναι τραγική! Τις εκμεταλλεύονται, τις καταπιέζουν, στερούν από αυτές στοιχειώδη δικαιώματα.


Πάντως, στη δημόσια συζήτηση, η μπούρκα αντιμετωπίζεται ως θρησκευτικό σύμβολο.


‘Ομως είναι απολύτως αδύνατο να βρει κανείς αναφορά στην μπούρκα ή τη νικάμπ στο Κοράνι. Στο μεταξύ, και η χιτζάμπ (η μαντίλα) κάνει την εμφάνισή της στο Κοράνι οκτώ φορές, αλλά, και πάλι, πουθενά δεν αναφέρεται σε σχέση με το κεφάλι της γυναίκας. Αυτό που το Ισλάμ καλεί τους πιστούς να κάνουν, άνδρες και γυναίκες, είναι να ντύνονται σεμνά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Οι γυναίκες καλούνται επιπλέον να καλύπτουν το στέρνο τους. Αλλά πουθενά στο Κοράνι δεν γίνεται λόγος για τα μαλλιά.


Το να μεγαλώνεις ένα κορίτσι, είναι σαν να ποτίζεις τον κήπο του γείτονα (Ινδικό ρητό

)


Η φτώχεια είναι ένας λόγος, γι’ αυτό και γίνονται πολλές προσπάθειες για την καταπολέμησή της. Αλλά η φτώχεια είναι μόνο μια εκδοχή. Μια μεγάλη ευθύνη για την καταπίεση των γυναικών οφείλεται σε στερεότυπα, πεποιθήσεις, συνήθειες και παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά και επιβάλλονται με ασφυκτικές πιέσεις και συχνά με την ανεξέλεγκτη βία. Ενας άλλος λόγος είναι ότι χώρες του Τρίτου κόσμου μετά την κατάργηση των αποικιοκρατίας αυτοπροσδιορίστηκαν με την αναβίωση του αυθεντικού πολιτισμού τους, χωρίς να μπουν στην πορεία της προόδου, με την έννοια του σεβασμού και της ισότητας των ανθρώπων.


Σημαίνει πολλά για κάθε άνθρωπο, κοινότητα ή κοινωνία που δεν ησυχάζει εύκολα, που ο πόνος του άλλου μειώνει την αυτονόητη χαρά. Γίνεται κάτι; Πολλά: στα χαρτιά, στις έμπρακτες στάσεις και συμπεριφορές. Αυτά που γίνονται πρέπει να αποκτήσουν δυναμική, μεγάλες συμμετοχές και αίσθημα υποχρέωσης όλων. Η γυναίκα στην Ευρώπη έχει σαφώς δικαιώματα. Κι όμως..γυναίκες και άντρες στο δυτικό κόσμο είναι μάρτυρες της άλλης μοίρας. Ολοι γνωρίζουμε ..όλοι πρέπει να κάνουμε τη γνώση ευθύνη και την ευθύνη πράξη. Ψάχνοντας τους φορείς που μπορούμε να ενισχύσουμε. Αν βλέπουμε πέρα από την ακτίνα της δράσης μας. Αν νιώθουμε πως όλοι έχουμε δικαίωμα στο φως. Αν βλέπουμε πως οι σκιές μας μοιάζουν…..

γυναίκες και ανισότητα  
γυναίκες και ανισότητα  

women, 3rd world, men, hat