Židovsko groblje u Vinkovcima

Page 1

Židovsko groblje u Vinkovcima


Židovsko groblje u Vinkovcima osnovano je oko 1870. godine.Izbrojali smo... Danas se na židovskom groblju nalaze 334 groba.


Istražili smo...


Jakša Andrić bio je doktor koji je rođen kao Židov, ali je promijenio je vjeru i prezime u kršćansko. Preminuo je 1976. u 75.godini života. Njegov grob izgleda poput kršćanskih grobova, a nalazi se izmeđ u dva karakteristič na za židovsko grobljeto su grobovi njegovih roditelja.


Istražili smo najčešća prezimena… ...Gross, Adler, Pollak, Löwy, Beck, Deutsch, Baum, Ausländer.Hevra Kadiš – dobrotvorna udruga koja je brinula o umirućima i umrlima.


Simboli i slova na spomenicima


DAVIDOVA ZVIJEZDA (ŠTIT) na grobu Ignjata Bauma Simbol je židovstva. Čest je simbol na muškim nadgrobnim spomenicima.


ZNAK KOHENA na grobu Richarda Rosenberga Kohen je bio potomak Arona, Mojsijeva brata . Ovaj znak predstavlja trajni blagoslov na nadgrobnom spomeniku. Svećenik ili netko blizak svećeniku može imati ovaj znak na grobu.


Čest simbol na više grobova

VRČIĆ Znak Levita (svećeničko pleme).


Grob Lavoslava Flescha DRVO (ŽIVOTA) Drvo života je čest simbol. Spuštenih je grana ili posječeno.


Ostalo nam je za kraj... Položiti na grob kamen ili grudu zemlje židovski je običaj, koji simbolizira jednostavnost i čovjekov korijen nastanka iz praha te njegov povratak u ono iz čega je nastao .


Svi su odgovorni za druge... (Talmud) U istraživanju su sudjelovali učenici OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca Nika Brkić i Ivan Vulin, oboje učenici 8.a razreda (mentorica Ivana Spajić, prof.povijesti i filozofije) i učenice OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca Rebeka Andrijanić i Sara Marčinko, učenice 8.a razreda (mentorica Ana Volf, dipl.teolog).

Hvala upravi GTG- odjelu vinkovačkog groblja- gospodinu Marijanoviću i Židovskoj zajednici iz Osijeka na suradnji.