Page 1

Skiperski tečaj 2013 Postati odgovoran za posadu i brod – brzo, ustrajno, sigurno

Cilj tečaja: Mnogo je članova posada koji jedreći s iskusnijim jedriličarima sebe zamišljaju u ulozi skipera, tj. čovjeka odgovornog za posadu i brod. Pitaju da li bi i oni sami mogli preuzeti ulogu zapovjednika broda, ili čak pomišljaju da bi to mogli obavljati bolje od njihovog kapetana. Ali svjesni i prihvaćajući nepisano pravilo – da se tijekom plovidbe ne prigovara, jer neprikosnoven autoritet skipera, kapetana, zapovjednika – gotovo da se i ne mogu naći u situaciju u kojoj bi mogli provjeriti svoje slutnje, svoje skrivene nade, svoje sposobnosti i vještine. Da ne bi ostali osuđeni na 'malog od kuhinje' ili od palube, svima onima koji osjećaju da imaju dovoljno iskustva upustiti se u uvježbavanje za ulogu skipera, odgovornog za posadu i brod, osiguravamo uvjete u kojima će na kušnju staviti svoje sposobnosti i donijeti konačnu odluku u dilemi – mogu li preuzeti ulogu skipera na jedrilici?

Preduvjet: Uspješno završen jedan od naprednih tečajeva ANA-e

Svojim znanjem i vještinom stečenim uspješnim završetkom tečaja za skipera jedrilice, postati odgovoran za brod i nedovoljno iskusnu posadu Glavni elementi tečaja: 1. Uvježbavanje standardnih manevara u dnevnim, noćnim i izvanrednim uvjetima do postizanja uigranosti, točnosti i brzine svih članova posade 2. Uplovljavanje i isplovljavanje u izvanrednim vremenskim uvjetima danju i noću 3. Točnost i brzina u planiranju i praćenju navigacijskog plana primjenom terestičke i satelitske navigacije u uvjetima plovidbe danju i noću 4. Uplovljavanje i isplovljavanje na jedra 5. Snalaženje u izvanrednim situacijama uslijed neočekivane nefunkcionalnosti ili kvara brodske opreme 6. Sigurnosna oprema, način upotrebe i sigurnosni postupci 7. Dosezanje nivoa vještine samostalnog upravljanja brodom na jedra


1.dan subota

Dolazak u bazu škole do 14 sati. Upoznavanje i isplovljavanje u 17.00 sati. Utvrđivanje znanja polaznika i povratak u bazu u 20.00.

2. dan nedjelja

9.00 - 10.30 Predavanje u učionici. Tema: Osnovna sigurnosna oprema i sigurnosni postupci. 11.00 Podjela polaznika u parove, kako bi najprije u paru preuzeli ulogu skippera. (U prvom djelu tečaja, par dvoje kandidata za skipersko zvanje moraju moći samostalno upravljati brodom. U drugom djelu tečaja pojedinac – kandidat za skipera treba brodom upravljati samostalno.) Uloge (dakle parovi) mijenjaju se nakon obveznih vježbi: • kraćenje jedara • dizanje i spuštanje spy • sidrenje Promjena uloga – zamjena parova. Novi par preuzima ulogu skippera. 17.00 Povratak u bazu Jezera. Vježba: Noćno isplovljavanje uvjetovano izvanrednim vremenskim uvjetima U noći između 01 i 02 sata moguća uzbuna i isplovljavanje sa sidrišta zbog vremenskih prilika (vježba). Ponovno uplovljavanje tijekom noći.

3. dan ponedjeljak

9.00 - 10.30 Sastanak u učionici. Tema: Analiza prethodnog dana. Priprema za višednevnu plovidbu. Plan za plovidbu i navigacijska priprema. 10.30 – 12.00 Nabavka namirnica i opremanje broda. 12.00 Isplovljavanje. Jedrenje uz zadatke po parovima. Jedan par ostaje na palubi, druga dva, ili tri, su u kabini. Par koji je na dužnosti ponavlja sve zadatke prijašnjeg dana, bez pomoći ostatka posade. Posada u kabini uvježbava navigaciju, jedan par vodi navigaciju terestički drugi satelitski – uz vođenje brodskog dnevnika. Nakon odrađene tri manevra - kraćenje, spy i sidrenje, parovi s mijenjaju. Napomena: NEMA PAUZE ZA RUČAK, par zadužen za satelitsku navigaciju priprema obrok u brodu za sve. Vježba: Noćno isplovljavanje uvjetovano izvanrednim vremenskim uvjetima bez upotrebe motora U noći između 04 sata i 05. sati moguća uzbuna i isplovljavanje zbog vremenskih prilika, bez motora jer se pokvario, s ponovnim sidrenjem nakon uspjelog isplovljavanja. Noćenje na sidru.

4. dan utorak

10.00 Isplovljavanje. Jedrenje prema navigacijskom planu i vježbe navigacije. Vježbe: • Čovjek u moru, • Pristajanje na bovu • Pristajanje na jedra (ove se vježbe odvijaju zajednički, bez podijele u parove), s naročitim pažnjom na pristajanje na jedra. Priprema ručka na moru (zamjena para za pripremu ručka). Noćenje na sidru. Moguća noćna uzbuna.

5. dan srijeda

10.00 Isplovljavanje. Jedrenje prema navigacijskom planu i vježbe navigacije. Vježba: Simulacija izvanrednih situacija tijekom jedrenja. Jedan od kandidata nalazi se u unutrašnjosti broda. Na poziv posade izlazi te rješava pripremljeni problem, kvar ili nedostatak opreme koji utječe na plovidbu, jedrenje, manevriranje ili sigurnost broda i posade. Pri tome njegova procjena problema, te samostalna provedba je ključna, jer se polazi od predpostavke da ostali članovi posade nemaju jedriličarskog iskustva. Moguće su problemi na opremi i sustavu za jedrenje i upravljanju brodom, kvaru na motoru, simulacija naglih promjena vremenskih uvjeta i sl. Priprema ručka na moru (zamjena para za pripremu ručka). Noćenje na sidru. Moguća noćna uzbuna.

6. dan četvrtak

10.00 Isplovljavanje. Jedrenje prema navigacijskom planu i vježbe navigacije. Vježba: Samostalno upravljanje brodom. Kandidat za skipera, sada samostalno, upravlja brodom. Ostali članovi posade su u brodu obavljajući zadatke navigacije, održavanja broda i pripreme obroka. Kandidati se izmjenjuju. Vježba: Uplovljavanje u marinu – neispravan motor. Plan je uploviti u marinu ali motor se ne može upaliti. Analiza situacija, odluka i provedba pristajanja. Otklanjanje kvara na motoru. Priprema ručka na moru (zamjena para za pripremu ručka). Noćenje na sidru.

7. dan petak

Prijepodne – odmor. 16.00 Isplovljavanje. Vježba: Noćno jedrenje i navigacija. Pripremiti navigacijski plan da se u Jezera pristane točno u 08.00 sati ujutro. Pri planiranju navigacije i jedrenju odrediti kurs koji niti jednom siječe kurs kojim je jedrilica prošla od početka jedrenja, tj. od 16.00 sati

Skiperski tečaj  
Skiperski tečaj  

Academia Navalis Adriatica Program skiperskog tečaja