Page 1

CMD Dossier IxD Anan Mulyono Docent Priscilla Esser

Onderwijseenheid: IxD Naam: Anan Mulyono Nummer: 12063908 Groepsnummer: F/24 Datum: 25-09-2012 Versie:3

DOSSIER.indd 1

27-10-12 13:59


DOSSIER.indd 2

27-10-12 13:59


INHOUDSOPGAVE 1 1.1 1.2 1.3 1.4 2 2.1 2.2 3 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5

DOSSIER.indd 3

Inleiding Jij en CMD Jij als IxDer Jij en social media Jij en aansprekende vacatures Jij en jouw netwerk

4 5 7 8 11 14

Inspiratie uitjes Uitje 1: Symposium TU Delft: The User Is Not Alone Uitje 2: Opening Gallery 33 en Oice Present Plus

21

Helden College 1 - John Kolko College 2 - De Helden van Jos v. Leeuwen College 3 - De Helden van Stephanie v.d. Meer College 4 - De Helden van Bram Reurings College 5 - De Held van Ellen Grummels

22 24 25 27 28 30

27-10-12 13:59


INLEIDING

4

Welkom! Dit hierboven ben ik. Ik heet Ananta Praya Mulyono. Mijn ouders komen oorspronkelijk uit IndonesiĂŤ, maar ik ben zelf geboren en getogen in en rondom Den Haag. Ik doe Communicatie- en Multimediadesign aan de Haagse Hogeschool in, je raadt het al, Den Haag. Ik heb besloten om mijn dossier voor het vak Interaction Design wat op te leuken en ik hoop dat dit eindresultaat plezierig is om te bekijken en doorheen te lezen. Ik wens je veel plezier! Oh, en om nog even kort iets over mezelf te vertellen pak ik mijn Twitter-bio er even bij:

DOSSIER.indd 4

Strontvervelend Haags jong met liefde voor bewegend en stilstaand beeld, geluid, het schrijven en lezen van woorden en eten. Heel veel eten. @AnantaP

27-10-12 13:59


1 - JIJ EN CMD

In de B-lijn workshops heb ik vier opdrachten gemaakt. De uitwerking van deze opdrachten zijn in de volgende paragrafen te vinden.

DOSSIER.indd 5

27-10-12 13:59


1

De CM op wi kw Me lez wa res ee kw

U g n m

DOSSIER.indd 6

27-10-12 13:59


1.1 JIJ ALS IxDER De belangrijkste reden voor mij om CMD te kiezen was dat ik tijdens de opleiding een duidelijkere indruk wilde krijgen van het werkveld. Ik kwam van de universiteit (UvA, Media en Cultuur) en dat was vooral lezen en schrijven. Te veel theorie wat mij betreft. Ik heb toen in het resterende halfjaar gekeken naar een opleiding die bij me paste en ik kwam uit op CMD.

Uit het minisymposium kwam dat er veel ontworpen moest worden en dat er veel projectsgewijs gewerkt moest worden. Dat is precies wat ik zocht toen ik van opleiding wilde wisselen. Waar ik nog niet zo bij had stilgestaan was dat er meer vanuit de gebruiker gekeken moet worden en minder vanuit mijn eigen oogpunt; wat ik zelf mooi en handig vind.

7 DOSSIER.indd 7

27-10-12 13:59


1.2 JIJ EN SOCIAL MEDIA In deze paragraaf behandel ik mijn social media-gebruik: welke ik het meeste gebruik en waarvoor. Als laatste zal ik het hebben over hoe ik later social media denk te gebruiken voor zakelijke en studiedoeleinden.

Twitter Ik zit enorm veel op Twitter. Ik heb een jaartje of drie Twitter en ik zit inmiddels al over de 60.000 tweets heen. Misschien een beetje overdreven, maar ik kan zeker zeggen dat Twitter mij aan connecties heeft geholpen. Zo ben ik dankzij Twitter in contact gekomen met de jongens van Dough’Nut. Nu ben ik lid van een blogcollectief en help ik ze af en toe bij videoproducties voor onder andere Nalden en internationale merken als Hardy Amies.

8 DOSSIER.indd 8

Facebook Naast Twitter is Facebook ook een door mij veel bezochte site. Facebook gebruik ik om sociale contacten te onderhouden, waaronder (oud) klasgenoten, familie in Indonesië en mensen die ik buiten deze kringen heb ontmoet. Hiernaast houd ik ook de Dough’Nut Facebook page bij en een page voor Fulltime F*ckface, een collectief van mij en mijn vrienden waar ik video’s maak die ik op Youtube zet.

Tumblr In een donker verleden zat ik nog wel eens op Blogger. Hoewel ik het nog steeds heel leuk vind om te schrijven, is mijn focus nu meer naar het visuele verschoven. Vandaar dat ik twee jaar geleden Tumblr heb aangemaakt en dagelijks plaatjes reblog (en soms post, als ik weer eens geld heb om een rolletje te ontwikkelen). Daarnaast houd ik ook modetrends erop bij en zoek ik naar architectuurfoto’s vanwege een obsessie met lijnen en symmetrie.

27-10-12 13:59


InstaGram Instagram wordt soms ook wel heel spottend een app genoemd voor hipsters, vanwege de eecten die je erbij krijgt. Ik vind het een ideale manier om leuke en grappige dingen uit mijn leven te delen met mijn sociale netwerk. Lifestyleblogs zoals bijvoorbeeld Hypebeast delen ook vaak hun updates via Instagram, wat het dus ook een leuke manier maakt om op de hoogte te blijven.

DOSSIER.indd 9

Ik verwacht later met social media ongeveer hetzelfde te doen wat ik er nu mee doe: contacten onderhouden en connecties opbouwen. Het verschil zal hem waarschijnlijk zitten in welke social media ik gebruik. Zo heb ik nog geen LinkedIn omdat ik nog geen zakelijke contacten heb, maar later zal dat zeker wel van pas komen. Ik denk dat ik ook wat beter moet gaan letten op de dingen die ik online zet, omdat sommige dingen die ik tegenwoordig op Facebook, Twitter etc. zet misschien niet zo handig zijn als een toekomstige werknemer mij op aan het zoeken is op het Internet. Social media is voor mij niet zomaar tijdsverdrijf, maar ook een tool waar ik mij nog in moet perfectioneren.

9

27-10-12 13:59


V h t a v k ‘ b

DOSSIER.indd 10

27-10-12 13:59


1.3 JIJ EN AANSPREKENDE VACATURES

Voor deze opdracht moesten wij ons oriënteren op het gebied van het werkaanbod na een opleiding tot Interaction Designer. Hiervoor kregen wij een aantal vacatures voorgeschoteld waaruit wij de voor ons meest interessant lijkende moesten kiezen en moesten onderbouwen waarom. Mijn ‘favoriete vacature’ en de reden daarvoor zijn beschreven in deze paragraaf.

DOSSIER.indd 11

27-10-12 14:00


Één van de bedrijven die een vacature aan te bieden had was een bedrijf in Amsterdam waar ik al eerder langs was gekomen om een kijkje te nemen: Lost Boys International. In hun (open) vacature zeggen ze dat ze op zoek zijn naar ‘getalenteerde, ambitieuze mensen die het verschil willen maken’. In ruil hiervoor bieden zij:

• • • • • • • •

Werken met de mooiste en grootste merken. Korte lijnen. Dat schakelt snel en stimuleert eigen initiatief. Ruimte voor opleidingen. Kennis versterkt onze brede kijk. Prettige, informele werksfeer en profes sionele collega’s, stuk voor stuk mensen met passie voor het vak. Een werkvloer waar creativiteit, marketing, business en technologie samenkomen. Betrokkenheid, ook na werktijd. Resultaatgericht werken in een gedreven cultuur waar serious fun centraal staat. Goede arbeidsvoorwaarden; een goed en marktconform salaris, pensioenverzekering, flexibele werktijden.

12 DOSSIER.indd 12

27-10-12 14:00


.

t

,

De vacature van Lost Boys International sprak mij natuurlijk het meest aan omdat ik het bedrijf al kende. Daarnaast is Lost Boys International een bedrijf waar (voor zover ik zelf heb kunnen zien) veel jonge mensen werken. Dit lijkt mij fijner voor de werkervaring, gezien de betrokkenheid op de werkvloer dan waarschijnlijk groter is dan wanneer er een groot leeftijdsverschil aanwezig is. De in de vacature genoemde ‘prijzenkast’ spreekt mij ook aan, omdat ik zelf ook best voor het bedrijf prijzen zou willen winnen en daar mijn naam aan zou willen verbinden. Daarnaast liegen ze niet over het uitzicht: de ArenA is te zien en op zo’n hoogte met zo’n uitzicht pool spelen laat toch best een indruk achter.

13 DOSSIER.indd 13

27-10-12 14:00


1.4 JIJ EN JOUW NETWERK

In deze paragraaf visualiseer ik mijn netwerk van mensen die werkzaam zijn bij een voor mijn vakgebied interessant bedrijf of mensen die gespecialiseerd zijn in hun kennis in een bepaald gebied.

DOSSIER.indd 14

27-10-12 14:00


15 DOSSIER.indd 15

27-10-12 14:00


Present Plus

Dough’Nut

Nalden

Joppe Rog

Damian Bradfield

Roby Kikic

Een social mediadenktenk in Amsterdam.

Founder van Present Plus, één van Nederlands’ bekendste bloggers.

Co-founder van Present Plus, wereldwijde ervaring in marketing en advertising.

Naast een lifestyle-blog ook een videoproductiebedrijf.

Founder van Dough’Nut, editor van de blog en heeft videoproducties voor o.a. Adidas en Hardy Amies.

Co-founder van Dough’Nut, videoproducties voor o.a. Hardy Amies en Adidas.

16 DOSSIER.indd 16

27-10-12 14:00


Studio Vruchtvlees is een grafisch ontwerpbureau in Den Haag.

g

t,

Roman Stikkelorum, gespecialiseerd in typografie.

Michael Danker, gespecialiseerd in fotografie.

Rindor Golverdingen, gespecialiseerd in illustraties.

17 DOSSIER.indd 17

27-10-12 14:00


DOSSIER.indd 18

27-10-12 14:00


2 - INSPIRATIEUITJES Tijdens deze periode heb ik enkele inspirerende uitjes gedaan. In de volgende paragrafen is een beschrijving gegeven van de uitjes. DOSSIER.indd 19

27-10-12 14:00


2

20 DOSSIER.indd 20

27-10-12 14:00


2.1 UITJE 1 - SYMPOSIUM TU DELFT THE USER IS NOT ALONE Tijdens dit Inspiratieuitje hebben wij in een collegezaal van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft vijf lezingen gevolgd over het onderzoeken van gebruikers en de toepassingen van deze onderzoeken en hun uitkomsten. Wat me aansprak was dat de projecten waar deze mensen het over hadden heel abstract leken op het onderzoeksvlak, maar in de praktijk goed bruikbaar waren en in het dagelijks leven terug waren te vinden. Een voorbeeld was een onderzoek naar de gedragingen van patiënten en ziekenhuismedewerkers in een ziekenhuiskamer voor Philips, die lampen wilde maken voor op de kamers. Hierbij werden er eerst naar enorm veel factoren gekeken die op de eerste plaats voor mij persoonlijk onnodig leken, maar later toch mee bleken te spelen in het in de praktijk brengen van het product. Dit stimuleerde mij ook heel erg om mezelf creatief te uiten met de gebruiker op de eerste plaats. DOSSIER.indd 21

Dit symposium deed mij heel erg denken aan wat wij nu allemaal leren over onderzoeken, het gedrag van mensen en hoe wij projecten moeten afhandelen bij CMD. Een van de lezingen die me verraste was van een Canadees, die zijn presentatie begon met iets persoonlijks over zichzelf te vertellen. Hij was actief bij een bekend antivirusbedrijf en woonde in Amsterdam. Ik had verwacht dat gezien de branche waar hij werkt (hij werkt voor een bedrijf dat antivirussoftware ontwikkelt) het een saaie presentatie zou worden, maar hij liet ons zien hoe je op een leuke manier casussen en persona’s kon ontwikkelen. Hij toonde een schema die de bezigheden van een persona uitbeeldde in tekeningen, in een tijdsspan van één dag. Alles was heel kleurrijk en makkelijk tot jezelf terug te koppelen en dat was wat het voor mij interessant maakte en zeker heel inspirerend. 27-10-12 14:00


2.2 UITJE 2 - OPENING GALLERY 33 OPENING OFFICE PRESENT PLUS

Present Plus, een Amsterdams creatief innovatiebureau bekend van WeTransfer en Nalden.net, is verhuisd naar het Westergasterrein. Voor de opening van hun kantoor en galerij hebben ze de IsraÍlische kunstenaar Noma Bar uitgenodigd die daar een expositie had, genaamd Cut It Out. Ik dacht zelf dat er meer directe links met interaction design zouden zijn, maar desondanks was het interessant om aanwezig te zijn omdat er goed te netwerken viel en ook omdat Noma Bar daar met een grote snijmachine live kunstwerken stond te maken. Heel inspirerend op het vlak van Interaction Design was het dus niet, helaas. Op de volgende bladzijde volgen foto’s.

DOSSIER.indd 22

27-10-12 14:00


Nalden tijdens de opening.

Een kunstwerk van Noma Bar: de haai. DOSSIER.indd 23

Het kantoor van Present Plus op de eerste etage.

Gallery 33 was ook van buiten zichtbaar versierd. 27-10-12 14:00


3 - HELDENCOLLEGE

3

Er zijn 5 heldencolleges geweest. De volgende paragrafen bevatten samenvattingen van deze colleges.

N v E m m e b m v n 24 DOSSIER.indd 24

27-10-12 14:00


3.1 JON KOLKO

Het eerste Heldencollege ging over John Kolko, de founder en director van Austin Center of Design. Hij heeft een boek geschreven: Thoughts on Interaction Design. Kolko geeft Interaction Design de volgende definitie: Interaction Design is the creation of a dialogue between a person and a product, service or system.

Naast deze definitie maakt Kolko ook nog een verschil tussen de ontwerper en de kunstenaar. Een kunstenaar probeert een statement te maken met wat hij creĂŤert. De ontwerper heeft een moeilijkere taak: naast het ontwerpen van een ervaring moet het ontwerp ook begrijpbare inhoud bevatten. Hieruit kon ik opmaken dat ik, als ik iets moet ontwerpen, moet kijken naar de behoeften van degene die het ontwerp gaat gebruiken, niet naar of ik het zelf mooi vind per se.

Een leuke verweving van estethisch en praktisch plezierige objecten vond ik het kunststof keukengerei van Joseph Joseph. Dit soort voorbeelden motiveren mij om naast functionele dingen ook mooie dingen te maken. Dit vond ik ook mooi toepasbaar op John Kolko’s uitspraak dat Interaction Design een dialoog is: De ontwerper praat (in de vorm van een ontwerp) en de gebruiker praat terug (in de vorm van feedback).

24 DOSSIER.indd 25

27-10-12 14:00


E g o w m D é ‘ h b N d c r

3.2 DE HELDEN VAN JOS VAN LEEUWEN

Meneer Jos van Leeuwen beschreef in zijn heldencollege verschillende helden. Deze mensen zijn zijn helden om verschillende redenen, die hieronder ook beschreven worden. Wat ze gemeen hebben is dat ze innoverend zijn geweest op het gebied van (Interaction) design.

Christopher Alexander was de eerste held die door dhr. van Leeuwen werd genoemd. Alexander is afgestudeerd aan de Universiteit van California, in Berkeley. Hij heeft talloze gebouwen ontworpen en is schrijver van het boek A Pattern Language: Towns, Buildings, Construction (1977). Hierin beschreef hij een manier van het gebruiken van patronen in de architectuur die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt.

DOSSIER.indd 26

Donald A. Norman is ook een held voor dhr. vanLeeuwen omdat hij enorm veel emoties toont in zijn werken. Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Pennsylvania, nadat hij zijn bachelor haalde op het MIT. Hij beschrijft in zijn boek The Design of Everyday Things de psychologie achter wat hij zelf goede of slechte ontwerpen vindt, waarom we ervan houden of waarom we het haten.

J c H h b é g 25 27-10-12 14:00


Een andere held die werd genoemd was de in dit jaar overleden Hillman Curtis. Hij was een designer van nieuwe media, auteur en filmmaker. Dhr. van Leeuwen noemde als één van zijn accomplishments ‘making the invisible visible’. In het boek met dezelfde titel beschrijft hij hoe je succesvolle New Media-projecten opzet door de goede processen te combineren met genoeg inspiratie.

Jos van Leeuwen noemde in het Heldencollege een mooi voorbeeld waarbij de user experience centraal stond, dat al eeuwenoud is: het Pantheon in Rome. Het gebouw is gebouwd onder keizer Hadrianus, tussen 118 en 125 na Christus. Naast dat het me opviel dat het een Griekse naam had, was het nog nooit in me opgekomen dat het aan de binnenkant ‘mooier’ is dan aan de buitenkant. De buitenkant oogt een soort van saai: er zijn geen versieringen aangebracht en het gebouw heeft maar één kleur. De binnenkant heeft echter muurschilderingen, marmeren vloeren en is van top tot vloer gemaakt om het oog van de (tempel)bezoeker te plezieren. 25

26 DOSSIER.indd 27

27-10-12 14:00


3.3 DE HELDEN VAN STEPHANIE VAN DER MEER

Stephanie van der Meer heeft net als Jos van Leeuwen meerdere helden. Een enorm aantal, om precies te zijn (maar tegelijkertijd toch weer niet). Zij maakte met een plaatje van een wijzende vinger in haar Powerpoint-presentatie duidelijk dat wij haar helden waren. Niet alleen wij, maar elke gebruiker en personen die het ontwerp van een interaction designer gebruiken, omdat de gebruiker degene is waar je als IxD-er voor ontwerpt en waar het eindproduct uiteindelijk bij terecht komt. Dit vond ik best logisch en ik vond het best grappig dat dit Heldencollege zo’n

ironische wending nam door niet per se iemand uit het vakgebied als held voor te stellen. Stefanie stelde de volgende vraag: als alle antwoorden er al zijn, waarvoor zijn wij (IxD-ers) dan nodig? Deze vraag wist ik zelf niet te beantwoorden en inspireert mij tot het zo goed mogelijk volgen van mijn studie om het IxD’en zo goed in de hand te krijgen en naar mijn hand te zetten. Ik hoop na deze prachtige, gebruikersvriendelijke designs te kunnen maken maar daarnaast ook te innoveren. 27

DOSSIER.indd 28

27-10-12 14:00


27 DOSSIER.indd 29

27-10-12 14:00


3.3 DE HELDEN VAN BRAM REURINGS

De eerste held die dhr. Reurings noemde was B.J. Fogg, afgestudeerd aan Stanford University. Hij is een held door een boek dat hij heeft geschreven over Persuasive Technology, in 2003. Hierbij onderzoekt B.J Fogg hoe je technology kan inzetten om het gedrag of houding van mensen kan veranderen. In zijn boek beschrijft hij welke strategieĂŤn je kan gebruiken om mensen te verleiden en het daarmee gelijk inzetbaar te maken voor ontwerpers. Ik snap dat hij als held wordt gezien, vanwege al het onderzoek dat hij heeft verricht en de openbaringen die hij hierbij heeft bereikt. Het opvallende aan Fogg was dat hij mensen een experiment liet uitvoeren in de vorm van een spelletje/test, waarbij mensen moesten opschrijven wat ze zouden doen als hun telefoon afgaat. Daarna moesten ze een hand opsteken als ze het onbewust deden of bewust. B.J Fogg kon daarna gelijk de handeling van de mensen benoemen. Zo kon hij zijn punt gelijk duidelijk maken.

DOSSIER.indd 30

D b H in H N m n to m te m

29 27-10-12 14:00

30


De reden dat de volgende persoon een Held is blijkt uit een video die dhr. Reurings laat zien. Hugh Herr is een Amerikaanse rotsbeklimmer, ingenieur en biofysicus, afgestudeerd aan het MIT. Het toepassen van Principes van Biomechanica en Neural control op draagbare technologische systemen om functies van het menselijk lichaam over te nemen of te verbeteren. Dit heeft Hugh Herr ook toegepast bij zichzelf toen zijn benen geamputeerd moesten worden. Nog steeds werkt hij aan verbeteringen, zodat het ooit delen van het menselijk lichaam kan overnemen

29

of vervangen. Ik vind het bewonderenswaardig dat iemand die iets enorm belangrijks als zijn benen heeft verloren er weer bovenop heeft weten te komen en dit met de wereld kan delen. Daarnaast kan ik zelf denk ik heel wat leren van Herr’s ambitie om zichzelf weer positief in het leven neer te zetten ondanks zijn verlies. Het feit dat hij met zijn expertise in zijn vakgebied ook in Interaction Design een grote mijlpaal heeft weten neer te zetten. Een zeer inspirerend Helden college, vond ik zelf.

30 DOSSIER.indd 31

27-10-12 14:00


3.5 DE HELD VAN ELLEN GRUMMELS

Ellen Grummels had heel duidelijk maar één held: Robert B. Cialdini. Mevrouw Grummels heeft zelf Psychologie gestudeerd. Deze achtergrond maakte dat zij het werk Influence: The Psychology of Persuasion enorm kon waarderen en Cialdini haar held werd. Op Wikipedia staan er zes sleutelprincipes van overtuiging, die hij ontwikkeld heeft. Ondanks de invloed die hij met deze erkende sleutelprincipes heeft uitgeoefend is hij niet per se een held voor mij. Hij heeft naar mijn gevoel niet echt iets zichtbaar baanbrekends neergezet. Dit komt misschien omdat ik het college over Hugh Herr heb gehad en zodanig van hem onder de indruk was dat ik Cialdini een beetje met hem vergelijk. Dat Cialdini voor mij niet echt een held kan zijn neemt niet weg dat er interessante dingen werden genoemd in het college, over bijvoorbeeld de ‘weapons of influence’, met bijbehorende uitleg die het allemaal wat duidelijker maakte.

DOSSIER.indd 32

A z b

M f

S R 31 27-10-12 14:00


DISCLAIMER

Alle gebruikte afbeeldingen zijn afbeeldingen zonder copyright, gedownload van verschillende blogs op www.tumblr.com en www.kuvva.com. Met dank aan Celina Sadijo voor de inspirerende feedbacken opbouwende kritiek!

Shoutout naar Joppe en Roby voor het educaten! ;) 31 DOSSIER.indd 33

27-10-12 14:00


DOSSIER.indd 34

27-10-12 14:00

Dossier IxD  

Opdracht voor het vak Interaction Design, eerstejaars Communication Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool

Dossier IxD  

Opdracht voor het vak Interaction Design, eerstejaars Communication Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool

Advertisement