Issuu on Google+

AMANDA WALTERS


TABLE OF CONTENTS

SERRA STOOL

2

LIFEGUARD STATION

5

iTOWER HOUSE

7

ARTS CENTER EXTENSION

10

KANSAS CITY OPERA HOUSE

13

MOBILE MEDICAL UNIT

16

MOBILE GATHERING UNIT

20

HAWKINS HOUSE

24

STORAGE + ENTRANCE

27

PERSONAL PHOTOGRAPHY

30

CONTACT

31


SERRA STOOL

Project Info: This was a material study and design-build project that was to produce a stool/chair no larger than 2’ x 2’. Each person was given a certain material and told to study a certain artist,

designer, company, etc that would become the main influence for the project. It would then be designed and built full-scale using detailed construction drawings.

2


SERRA STOOL

THIRD YEAR SOLO PROJECT

Bottom Piece Plan

Middle Piece Plan

Seat Plan

Bottom Edge Plan

Top Edge Plan

Main Body Plan

3


SERRA STOOL

THIRD YEAR SOLO PROJECT Design Description: Tasked to design in sheet metal with the artist Richard Serra for inspiration, I found that I was intrigued by the way he could make a heavy material seem light and graceful. I tried to create the same feeling of lightness by mimicking his fluid forms. I was also inspired by how his sculptures defined the space around them, and designed my stool to control the user’s experience by leading them to sit in a certain way. “I wasn’t picking it up because it was heavy. I was picking it up because I thought I could make it light” -Richard Serra

4


LIFEGUARD STATION

Project Info: This project was a lifeguard station to be designed for a beach of our choosing. In addition to the watch deck and shading device, the station was required to have a place for medical supplies and treatment as well as a quick way to enter

and exit the structure. We were to address five specific issues when designing the station: scale, view, accessibility, shading, and materiality.

5


LIFEGUARD STATION

SECOND YEAR SOLO PROJECT

Design Description: SCALE: smaller beach, smaller lifeguard station VIEW: the lifeguard has a completely unobstructed 180 degree view of the water from the seat and a full 360 degree view on the deck ACCESSIBILITY: stairs run down the front of the station giving the lifeguard quick access to the beach and water in emergency situations SHADING: large overhead plane provides shade during the hottest hours of the day MATERIALITY: concrete core makes the station durable and able to withstand strong storm conditions while the plastic finish makes it easy to clean and maintain in any situation - also gives the station its iconic red cross look

6


iTOWER HOUSE

Project Info: This project was to be designed for a substandard lot in Lawrence, Kansas. Because the buildable area was only 25’ x 30’ and the maximum square footage was 1,500, the house became a literal tower, and the integration of various built-

ins and multi-use objects was required. The lot was located by the river and thus, maximizing the view to the south was important to the design.

7


iTOWER HOUSE

SECOND YEAR SOLO PROJECT Design Description: I organized the different aspects of the home into three distinct areas and then placed them into the three stacked boxes that make up the design: - Utilities and project use are on the first floor. - The kitchen, living room, and dining room are on the second floor. - The bedroom, bathroom and home office are on the third floor. There are two outdoor living spaces that allow for great views of the river to the south. One is on the second floor for outdoor dining while the other is a more private outdoor deck off the bedroom on the third floor. First floor

Second floor

Third floor

8


iTOWER HOUSE

SECOND YEAR SOLO PROJECT Early Models

Final Model

9


ARTS CENTER EXTENSION

Project Info: This project was to be designed as an addition to the existing Lawrence Arts Center. The directors of the facility felt that the programs and classes being housed in the building were beginning to outgrow it and thus, an extension was needed. The new building was to include additional studio spaces for

all art mediums as well as more storage and gallery space. The program also called for a ballroom and catering area so that local parties and events could be hosted at the center. I looked to precedents of form such as the Jubilee Church by Richard Meier to help guide my design. 10


ARTS CENTER EXTENSION THIRD YEAR SOLO PROJECT

Design Description: I started with the idea of a main circulation core that would be open to the outside, making the activities inside visible to those walking down the street. I envisioned this as a frame for the kinetic art of people moving through the space.

EXISTING

Ground Floor

I then defined the access hallways using the “shells� that protrude from the building. These curving, sculptural elements act as light scoops while their form becomes a gesture to the existing building.

EXISTING

Second Floor

EXISTING Section

11


ARTS CENTER EXTENSION THIRD YEAR SOLO PROJECT

Rooftop Sculpture Garden

Circulation Core

Shells

Early Models

12


KANSAS CITY OPERA HOUSE

Project Info: This was a project that was to design an opera house for Kansas City. It would be located next to the existing 1926 structure, which would be converted back to a drama theatre.

The new 1,200 seat building was to take up the rest of the block and include an outdoor plaza and special VIP sections along with the standard opera amenities.

13


KANSAS CITY OPERA HOUSE FOURTH YEAR GROUP PROJECT

Design Description: This design began with the decision to connect the new opera house to the existing Lyric Theater which was achieved through the design of the metal and glass spine. The spine is then mirrored to form the front plaza area, creating an axis into the main lobby. The heavy stone faรงade of the Lyric is contrasted by the light glass faรงade of the Opera House.

Section

Plan

This modern facade is then offset by a more traditional auditorium with warm red seats and curtains along with undulating walls and ceiling panels of rich wood. My contributions to the group included work in research and design as well as production of the section and auditorium 3D model and auditorium renderings.

14


KANSAS CITY OPERA HOUSE FOURTH YEAR GROUP PROJECT

Early Models

Inside glass spine

Inside auditorium

15


MOBILE MEDICAL UNIT

EARLY MODELS

Project Info: This was a project that was to design a mobile unit that would be taken to other countries to provide medical care or emergency services. The unit would have to contain all the equipment, tools and supplies necessary for the doctors to do their work, as well as adequate space for procedures

and patient comfort. My group programmed our unit for use in Honduras by a volunteer preventive care medical team. Due to the rough terrain of the undeveloped and often nonexistent roads in that country, many people in rural areas have no access to medical care. 16


MOBILE MEDICAL UNIT

FIFTH YEAR GROUP PROJECT

Volume Plan + Key

Pharmacy at back of Unit

Design Description: The unit is built on a Dodge Ram chassis and it’s two side walls open to form floors, tripling the original area for inclusion of two exam rooms, one dental exam room and a lab. Aluminum-framed walls are put in place and canvas covers are snapped on to provide privacy but allow for the movement of air. Lightweight stairs and ramps follow. The unit is then powered by a gas generator. All necessary supplies and equipment fit into the unit when it is closed up and moved to a different location. My contribution to the group included work in research and design as well as production of the electrical and exploded axonometrics, volume studies, setup animations, and the volume plan.

12 11 10

14

13

17

17

16

19

19 8-9

18

18

13

5 2

1

4 7

15

17

Exam Room 6 17

3

Volumes Key 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Object Water purifier 3 folding tables 8 stabilizers 4 stair railings 2 folding stairs Generator Toilet 75 folding chairs 12 folding stools Ramp 2 ramp railings 1 dental exam bed 2 exam beds 8 tents 4 exam lights Refrigerator medical supplies 4 side walls 4 exterior walls 24 water jugs

Dimensions (each) 1'7.5" x 1'3.5" x 7.5" 2'6" x 4" x 4' 6" x 6" x 1'6" 4' x 1' x 3' 3' x 1' x 7" 2'7" x 2'2.5" x 2'3" 1'8" x 2' x 2'5' 1'6" x 2.75" x 3' 1'2.5" x 2.5" x 2'11.5" 7' x 4' x 8" 7' x 2' x 3' 1'6" x 6" x 2'9" 5' x 2'2" x 2'8" 5'4" x 10" x 10" 2' x 1' x 1' 2' x 2' x 2'10" 7' x 1" x 7' 6' x 1" x 7' 10" x 10" x 1'3"

Dimensions (total) Total volume 1.5 cu. ft. 2'6" x 1' x 4' 10 cu. ft. 2' x 1' x 1'6" 3 cu. ft. 4' x 4" x 3' 3 cu. ft. 3' x 1' x 1'2" 4 cu. ft. 12.5 cu. ft. 9 cu. ft. (3) 1'6" x 6'8" x 3' 91 cu. ft. 1'2.5" x 2'6" x 2'11.5" 9.5 cu. ft. 21 cu. ft. 7' x 4" x 3' 5.5 cu. ft. 2.1 cu. ft. 31 cu. ft. 5'4" x 1'8" x 3'4" 30 cu. ft. 4' x 2' x 1' 8 cu. ft. 11 cu. ft. 7' x 4" x 7' 18.5 cu. ft. 6' x 4" x 7' 16 cu. ft 5' x 1'8" x 2'6" 22 cu. ft.

Location bathroom bathroom bathroom bathroom bathroom outside wall, bathroom inside wall, bathroom on rack, in hallway on rack, in hallway hallway hallway in exam room against wall, in exam room on exam bed on exam bed lab storage walls against exterior wall against exterior wall toyota truck

17


MOBILE MEDICAL UNIT

FIFTH YEAR GROUP PROJECT

Section A

Section B

Pharmacy table

B Registration table

Lab Bath room

A Exit

Dental Exam Room

A

Entry Exam Room 1

Exam Room 2

Floor Plan Floor Plan B

18


MOBILE MEDICAL UNIT

FIFTH YEAR GROUP PROJECT

0 minutes Fully mobile

Setup Task List and Requirements

35 minutes Floors down Stabilizers in place

50 minutes Walls, stairs, and curtains in place

85 minutes Full operational

19


MOBILE GATHERING UNIT

Project Info: This was a project whose program called for a mobile gathering unit that could be easily transported and set in place in a parallel parking spot (roughly 10’ x 20’). The unit would be placed in an urban environment and would always stand in connection to a certain existing service - in our case,

a coffee shop. It would serve as a gathering place for people of the community as well as an additional seating area for the coffee shop. My contributions to the group included work in research and design as well as production of the renderings, plans, and sections. 20


MOBILE GATHERING UNIT

THIRD YEAR GROUP PROJECT

Design Description:

Early Interaction Sketch

On-site across from coffee shop

There are three distinct seating areas that help the define the space in this 10’ x 20’ unit. The standing bar area is a lively space meant for those who just want a quick cup. The table area is large and provides seating for those who will be utilizing the space for a while: reading papers, having a meeting etc. The lounge area is a more quiet and secluded space meant for intimate conversation and long stays. Early Roof Models

The materiality reflects the essence of coffee: the rigid steel frame is wrapped in burlap and then covered with a dark wood to bring a feeling of warmth and richness. The layered roof panels create a quality of light that protects the user from glaring sunlight and rain but still allows for connection to the outside.

Interior render

Hinged steel structures on tracks are adjusted independently to level off the unit when it is on-site.

21


MOBILE GATHERING UNIT

THIRD YEAR GROUP PROJECT

Roof Plan B

Tables

Bar

A

Floor Plan

Lounge

A

B

Section A

22


MOBILE GATHERING UNIT

THIRD YEAR GROUP PROJECT

Structure

Section B

Roof Axon

Wall Section

23


HAWKINS HOUSE

EARLY MODELS

Project Info: The clients provided pictures of a house to give the firm an idea of what they were looking for. They had purchased land with an existing garage and wanted to integrate it with the new house. I located plans for the garage in city records,

drew up plans for the house and connected them with a 4’ space between the existing and new foundations. I drew all of the construction documents and completed all revisions for this project.

24


HAWKINS HOUSE INTERNSHIP

First Floor Plan

25


HAWKINS HOUSE INTERNSHIP

Section at Porch

Section at Existing Garage

26


STORAGE + ENTRANCE

Project Info: This project came from a need for more storage space in the office. I started to notice an increase in clutter and deduced that we had inadequate storage for the new supplies and equipment we had recently acquired. As well, the office had just begun to experiment with hot desking, so employees no longer had assigned desks on which to store their things.

To solve this, I proposed a storage room expansion and reorganization. With only Sketchup at my disposal, I designed the space, vetted and chose the contractor, coordinated with building management, and was the main contact for the project. 27


STORAGE + ENTRANCE UNDERCURRENT

Design Description: The existing storage room (in orange at bottom right) was blocked in on all sides, preventing expansion. The entryway (in dotted teal at bottom right) was larger than necessary, but the glazed front made it difficult to expand the storage room without modifying it in some way, either by applying a translucent coating or replacing it with a wall. Neither of these were appropriate solutions for the main entrance of the business, as they’d shrink hallway presence and make the entryway feel constricting. Thus I proposed that we extend the storage room (in purple at bottom right) into the entryway, leaving a 2.5 foot space between the new wall and the glass. This space would create a “storefront” (see top image) where we could mount a digital display to show our work and greet guests, while engaging with passersby.

entryway glass

After the room was built, I created a new, more intuitive organization system for the supplies. Each employee had a “locker” for their personal belongings along with long-term storage for files and other important work. The general office supplies were then put into bins or drawers that were labeled with a letter and number that corresponded to a directory.

kitchen

meeting room

exterior hallway new storefront

28


STORAGE + ENTRANCE UNDERCURRENT

Elevation A

Floor Plan

Elevation B

29


PERSONAL PHOTOGRAPHY

30


CONTACT

See more projects and further information at: amandamwalters.com Drop me a note at: amandadotwalters@gmail.com Check out my photos at: flickr.com/mereseconds 31


“Make no little plans; they have no magic to stir men’s blood and probably themselves will not be realized. Make big plans; aim high in hope and work, remembering that a noble, logical diagram once recorded will not die, but long after we are gone be a living thing, asserting itself with ever-growing insistence.� - Daniel H. Burnham


Portfolio