Page 1

Αννα-Μαρία Τζιραλή Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ


Αννα-Μαρία Τζιραλή amtzirali@gmail.com (+30) 6939-339-229 Αθήνα


Περιεχόμενα Ακαδημαϊκές εργασίες Διπλωματική Εργασία Γειτονιά στο Ηράκλειο: Εξισορρόπηση Συνθετικών και Οικολογικών Αρχών 9ο Εξάμηνο Αρχιτεκτονική Σύνθεση: Πρόταση οικισμού στην περιοχή της Χαλκίδας 8ο Εξάμηνο Αρχιτεκτονική Σύνθεση: Κτίριο σύνθετων λειτουργιών δημόσιου χαρακτήρα . Δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ομόνοια 6ο Εξάμηνο Ειδικά Θέματα-Αρχιτεκτονικές Κατασκευές: Πρόταση αποσυναρμολογούμενου πυροσβεστικού παρατηρητηρίου σε ορεινή περιοχή 9ο Εξάμηνο Ειδικά Θέματα-Φωτορεαλισμός: Εικονική περιήγηση στη Νορβηγική Εθνική Όπερα του Όσλο 8ο Εξάμηνο Ειδικά Θέματα-Μορφολογία: Δημιουργία αφίσας ως μέσο επικοινωνίας 7ο Εξάμηνο Ειδικά Θέματα-Μορφολογία: Σκηνογράφηση παράστασης και αναπαράστασής της με ψηφιακά μέσα 6ο Εξάμηνο Ειδικά Θέματα-Ελεύθερο Σχέδιο: Μελέτη της εικόνας της πόλης-Graffiti Επαγγελματική Εμπειρία

Kamibu: Τρισδιάστατος σχεδιασμός μνημείων- τοπόσημων της Αθήνας Σχεδιασμός οικιακής κουζίνας the cube: Πρόταση και σχεδιασμός σε πρωταρχικό στάδιο εσωτερικών ενιαίων πολυλειτουργικών χώρων

Σχέδιο

Ελεύθερο σχέδιο, σκίτσο και σχέδιο διερεύνησης ανθρωπίνων αναλογιών


Ακαδημαϊκές Εργασίες


Διπλωματική Εργασία

“Γειτονιά στο Ηράκλειο: Εξισορρόπηση συνθετικών και οικολογικών αρχών” Μαρτιος 2013, Ηράκλειο Κρήτης Oμαδική Eργασία

Προτείνεται η δημιουργία οικισμού στα όρια της πόλης του Ηρακλείου, σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και πρόκειται να οικοδομηθεί. Η προσέγγιση του θέματος έγινε με τρόπο που να σέβεται το φυσικό τοπίο και ανάγλυφο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, τους φυσικούς πόρους αλλά και να συμβαδίζει με τις επιταγές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ώστε να είναι το περιβάλλον λειτουργικό και βιώσιμο. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην χωροθέτηση, τις μετακινήσεις, το περιαστικό πράσινο και την ανακύκλωση. Οι κτιριακοί όγκοι εντάσσονται στο τοπίο μέσω της εναλλακτικής μορφής που αποκτά το οικοδομικό τετράγωνο. Παράλληλα, τα κτίρια και οι χώροι, ανάλογα με την χρήσεις τους, στρέφονται στο ιδανικότερο για αυτούς προσανατολισμό.

Γενικό σχέδιο γειτονιάς Εγκάρσια τομή γειτονιάς


Η γειτονιά, εκτός από κατοικία, έχει τοπικό κέντρο με την μορφή κεντρικής πλατείας. Σε αυτή τοποθετούνται υπηρεσίες, εμπόριο και χρήσεις αναψυχής και ενημέρωσης. Η ανάπτυξη σε επίπεδα που επιτρέπουν το σταδιακό κατέβασμα προς το ρέμα, η βλάστηση, η μικρή κάλυψη με σκληρά υλικά και το υγρό στοιχείο από την συλλογή των ομβρίων υδάτων χαρακτηρίζουν τον χώρο της πλατείας και δημιουργούν σημεία στάσης και κίνησης. Παράλληλα, διαμορφώνεται γραμμική υπερυψωμένη διαδρομή πεζών που τοποθετείται στα δώματα εμπορικών κτιρίων που αναπτύσσονται στο μέτωπο κεντρικού δρόμου, και τα άκρα της συνδέουν σημεία ενδιαφέροντος της γειτονιάς, δηλαδή την κεντρική πλατεία με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο περίπατο ο πεζός κινείται πάνω σε φυτεμένα δώματα με χώρους στάσης, ενώ συναντά κλιμακοστάσια που του επιτρέπουν την πρόσβαση στα άλλα επίπεδα των κτιρίων.

Κεντρική πλατεία Τομές και φωτορεαλιστικά σχέδια


Υπερυψωμένη διαδρομή πεζών Τομη, όψη, φωτορεαλιστικά σχέδια


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις κατοικίες. Το οικοδομικό τετράγωνο σχεδιάστηκε ώστε να στρέφεται προς το νότο για να εκμεταλλεύεται τα ηλιακό κέρδη. Οι νότιες πλευρές φέρουν εσοχές και εξοχές που βοηθούν στον φυσικό σκιασμό, ενώ οι βόρειες φυτεμένα τοιχία που προστατεύουν τις κατοικίες από τους ανέμους. Τα δώματα είναι επίσης φυτεμένα. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει εσωτερικό αίθριο με έντονη βλάστηση και χώρους στάσης. Επίσης, τα νερά της βροχής συλλέγονται προσωρινά σε μικρές τεχνητές λίμνες και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στο πότισμα των φυτών. Έτσι, δημιουργείται ένα ιδανικό μικροκλίμα με φυσικά μέσα. Τα υλικά που επιλέχθηκαν για την κατασκευή είναι φιλικά προς το περιβάλλον και με κοντινή προέλευση για να αποφευχθούν οι μεγάλες μετακινήσεις που επιβαρύνουν με την σειρά τους την ατμόσφαιρα.

Οικοδομικό τετράγωνο Φωτορεαλιστικά σχέδια και τομές


Οικοδομικό τετράγωνο Βιοκλιματικά διαγράμματα, φωτορεαλιστικά σχέδια και διαγραμμα υλικων


Αρχιτεκτονική Σύνθεση

“Προταση οικισμού στην περιοχή της Χαλκίδας” Σε περιοχή της πόλης της Χαλκίδας, απομακρύνεται η σχολή Πεζικών και προτείνεται η δημιουργία οικισμού. Ο οικισμός αυτός, εκτός από κατοικία διαθέτει τοπικό κέντρο και γραμμικό πάρκο. Η πρόταση λαμβάνει υπόψιν την σημασία του υγρού στοιχείου και την φυσική κλίση του εδάφους, με αποτέλεσμα ο οικισμός να στρέφεται και να “κατεβαίνει” προς τη θάλασσα. Το γραμμικό πάρκο, καθώς και η πλατεία του κέντρου, δημιουργούν ένα σύστημα διαδρομών με βαθμιδωτά επίπεδα που καταλήγουν στην ακτή και σε ένα παράκτιο διαμορφωμένο μέτωπο. Παράλληλα, η κίνηση του αυτοκινήτου υποβαθμίζεται και προωθείται ο πεζός και το ποδήλατο.

Γενικό σχεδιο περιοχής Εγκαρσιες τομές


Πλατεία περιοχης Εγκαρισες τομές


Αρχιτεκτονική Σύνθεση ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

“Δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ομόνοιας” Στην περιοχή της Ομόνοιας τοποθετείται εμπορικό κέντρο. Η κεντρική ιδέα αποτελείται από ένα κέλυφος το οποίο περικλείει τους λειτουργικούς χώρους του κτιρίου. Το στέγαστρο αυτό επιτρέπει στο εσωτερικό του την ανάπτυξη υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων. Κατασκευάζεται από χάρτινους κυλίνδρους ειδικά επεξεργασμένους και συνδεδεμένους μεταξύ τους σε μορφή δικτυώματος. Οι εσωτερικοί χώροι είναι γυάλινοι για την καλύτερη έκθεση των προϊόντων. Η συνολική αίσθηση είναι αυτή της υπαίθριας αγοράς.


Φωτορεαλιστικά σχέδια κτιρίου, κελύφους, εσωτερικών χώρων


Ειδικά Θέματα

“Πρόταση αποσυναρμολογούμενου πυρεσβοστικού παρατηρητηρίου σε ορεινή περιοχή” Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας σχεδιάστηκε παρατηρητήριο πυρασφάλειας σε ορεινό τοπίο. Αναλύθηκε ο τρόπος κατασκευής και το υλικό που επιλέχθηκε είναι το ξύλο. Η μορφή επιτρέπει την ένταξη στο φυσικό τοπίο ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη θέαση, εντείνοντας την προοπτική με το σχήμα της. Επίσης σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την δυνατότητα αποσυναρμολόγησης, μετακίνησης και επανασυναρμολόγηση σε νέα τοποθεσία χωρίς να αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο.

Μακέτα παρατηρητηρίου Πορεία εξέλιξης


Ειδικά Θέματα Εικονική περιήγηση στη Νορβιγική Εθνική Όπερα του Όσλο ομαδική εργασία Πρόκειται για το σχεδιασμό τρισδιάστατου μοντέλου της όπερας του Όσλο, της αρχιτεκτονικής ομάδας Snohetta. Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για την εικονική περιήγηση στο χώρο της όπερας και το σενάριο που εξυπηρέτησε αυτό το σκοπό ήταν η οπτική γωνία ενός κύκνου. Ο υποθετικός κύκνος κινείται στον περίγυρο και το εσωτερικό του κτιρίου, στη διάρκεια μιας μέρας.

Καρέ από το βίντεο εικονικής περιήγησης


Ειδικά Θέματα

“Δημιουργία αφίσας-μέσο επικοινωνίας” Στα πλαίσια σπουδαστικής εργασίας προτείνεται ως τρόπος προώθησης και παρουσίασης υποθετικής έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, αφίσα με τεχνική ταυτόχρονης παρουσίας εικόνας και κειμένου πληροφόρησης.

Αφίσες έκθέσεων


Ειδικά Θέματα

“Σκηνογράφηση παράστασης” Πρόκειται για την σκηνογράφηση και αναπαράσταση με ψηφιακά μέσα της υποθετικής παράστασης του έργου ¨Το κουκλόσπιτο¨ του Henrik Ibsen. Η αναπαράσταση έγινε με την χρήση μακέτας και οπτικοακουστικού υλικού.

Καρέ από το βίντεο της παράστασης, με την χρήση μακέτας


Ειδικά Θέματα

“Μελέτη της εικόνας της πόλης” Στα πλαίσια μαθήματος ελεύθερου σχεδίου με θέμα τη “μελέτη της εικόνας της πόλης”, επιλέχθηκε η καταγραφή και η φωτογράφηση αντιπροσωπευτικού δείγματος graffiti της περιοχής των Εξαρχείων.

Δείγμα graffiti


Επαγγελματική Εμπειρία


Ομαδικό Project

“Kamibu” Συμμετοχή ως junior designer στην start-up “Kamibu” της οποίας το αντικείμενο ήταν η δημιουργία online video game με θέμα την Αθήνα στο μέλλον. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έγινε ο τρισδιάστος σχεδιασμός μνημείων-τοπόσημων της Αθήνας και υποθετικών μελλοντικών κτηρίων για την δημιουργία του περιβάλλοντα χώρου του παιχνιδιού.


Ατομικό Project

“Κουζίνα κατοικίας” Μελέτη και σχεδιασμός κουζίνας σε χώρο κατοικίας.


Ατομικό Project

“the cube” Σε πενταώροφο κτίριο στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου στεγάζεται η εταιρεία “the cube” και προσφέρει πολυλειτουργικούς και συνεργατικούς χώρους, προτείνεται η διαμόρφωση των ενιαίων χώρων του κτιρίου. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στους ορόφους του κτιρίου και προορίζονται για την προσωρινή στέγαση ατομικών ή ομαδικών νεοσύστατων επιχειρήσεων και start-ups. Σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους προτείνεται μια θεματική ενότητα που σκοπό έχει την αύξηση της δημιουργικότητας, της συγκέντρωσης και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε σε κάθε όροφο να υπάρχουν γραφεία-σημεία εργασίας αλλά και σημεία χαλάρωσης με την διάταξη μικρού σαλονιού. Στο ισόγειο προτείνεται ο σχεδιασμός εστιατορίου που θα καλύπτει τις ανάγκες των στεγασμένων εταιρειών αλλά και της γύρω περιοχής. Το συγκεκριμένο project έμεινε σε πρωταρχικό στάδιο ιδεών και παρουσίασης με μικρό ενδεχόμενο μελλοντικής υλοποίησης.

Ισόγειο: Εστιατόριο.


Δεύτερος όροφος. Ενιαίος χώρος με θέμα “παραλία” Απόψεις χώρου


Τέταρτος όροφος. Ενιαίος όροφος με θέμα “δάσος”. Απόψεις χώρου


Σχεδιο


Σχέδια και σκίτσα


Portfolio  
Portfolio  

Sample of my work

Advertisement