Page 1

AMTU

Butlletí digital de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà

2n Conveni 2011-2014 Generalitat de Catalunya-ATM-AMTU

32

núm. juliol 2010 www.amtu.cat


BUTLLETÍ DIGITAL DE L’AMTU

2n Conveni Generalitat-ATM-AMTU per a la millora del transport públic urbà

E

n el marc de la Sala Tarafa de la ciutat de Granollers la Generalitat de Catalunya, l’ATM i l’AMTU han subscrit un conveni de col·laboració per donar continuïtat fins al 2014 als ajuts que promou el Govern per a la millora del transport públic col.lectiu urbà dels municipis associats a l’AMTU dins la Regió Metropolitana de Barcelona. Així, es renova el conveni subscrit el 2006 mitjançant el qual el Govern ja ha invertit 23 M€ en la millora de l’oferta de transport públic urbà en un total de 61 municipis associats a l’AMTU. Aquests ajuts han permès la modernització, millora i ampliació de la prestació dels serveis urbans. Foto de grup dels municipis AMTU presents a la signatura del conveni

El secretari per a la Mobilitat del DPTOP, Manel Nadal, el director general de l’ATM de l’Àrea de Barcelona, Ramon

de l’oferta de serveis de transport públic en l’àmbit urbà, d’acord amb les necessitats dels viatgers. L’acord que subscriuen les tres parts dóna continuïtat al conveni que ja van signar el 2006, en virtut del qual el Govern ha invertit des de llavors 23 M€ en diferents actuacions per a millorar l’oferta i la qualitat dels serveis urbans de transport públic col·lectiu. Mitjançant aquestes subvencions i fins el darrer exercici tancat i auditat de 2009 s’ha dut a terme la creació de 15 noves línies d’autobús urbà, l’adquisició de més de 100 vehicles nous, la realització de 1,71 milions de quilòmetres útils més, i l’augment de 2,57 milions de viatges urbans, els quals representen un increment del 6,93% en el nombre total de viatges.

Manel Nadal, Josep Mayoral i Ramón Seró, durant la signatura del conveni

Seró, i el president de l’Associació de Municipis amb Transport Urbà de la segona corona metropolitana de Barcelona (AMTU), Josep Mayoral, han signat un conveni de col·laboració per renovar fins al 2014 la línia d’ajuts que el Govern atorga amb l’objectiu de millorar la qualitat

2

Núm. 32 juliol 2010

Les subvencions distribuïdes en els darrers anys han estat les següents: 2007 2,41 M€

2008

2009

2010

6,63M€

6,90M€

6,95M€


Canvis en el reglament de la targeta T-12

E

l passat mes de juny el Consell d’Administació de l’ATM va aprovar el nou reglament de la targeta T-12, que ja és efectiu per a tots aquells usuaris d’aquest títol integrat al STI. Des de la seva posada en funcionament, ara fa un any, l’AMTU ha tramitat més de 6.000 targetes. La meitat, un 54,95% han arribat a través de la xarxa d’estancs de LOGISTA; un 37,05% a través dels operadors del territori; i un 8% a través de la web www.t-12.cat. Per mitjà del telèfon 902 444 012 s’han rebut un promig de 25 trucades/dia, ja sigui per informar i aconsellar sobre la tramitació i les característiques d’aquest títol com també per atendre les queixes dels usuaris. També s’han registrat un gran nombre de peticions com a conseqüència de la pèrdua, duplicació, robatori i mal ús de la targeta, fet que genera molta feina a posteriori de la seva tramitació original.

Principals novetats La renovació de la targeta T-12 serà fins als 12 anys inclosos, es realitzarà sense cap cost per al beneficiari i de forma automàtica, conforme es vagin produint els venciments, sense necessitat de tramitar una nova sol·licitud. La renovació es farà coincidir amb la data d’aniversari del menor per tal d’esglaonar tot el procés de renovació. La primera emissió de la targeta T-12 seguirà tenint un cost de 35€ (IVA inclòs) per cobrir les despeses de gestió i emissió. Els duplicats per un mal ús de l’usuari, així com les modificacions de la targeta per canvis de zona tarifària, també tindran aquest cost per a l’usuari. A partir d’ara tots els duplicats passaran a tenir una caducitat igual a la d’una targeta nova.

Més informació sobre la targeta

www.t-12.cat

902 444 012

Les zones tarifàries de l’ATM de la Regió Metropolitana de Barcelona

3


BUTLLETÍ DIGITAL DE L’AMTU

Visites tècniques

E

n el marc d’un dels objectius que té assignats l’AMTU, assessorar tècnicament en temes de mobilitat i transport públic, s’han realitzat dues visites tècniques, a les que s’ha convidat als responsables polítics i tècnics dels municipis associats, una al Centre de Control de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (22 de juny) i l’altra a la Línia L9 i L10 (19 de maig). Per altra banda, el Departament Tècnic es va reunir amb els responsables del programa europeu AENEAS, de Munich i Salzburg, per tal de conèixer de primera mà les activitats que realitzen per a la gent gran, promocionant el transport públic i fidelitzant-los com a clients, a fi i efecte d’agafar idees pel Programa Educatiu que l’AMTU elaborarà a finals d’aquest any, per a la gent de la tercera edat.

Els tècnics de mobilitat de l’ajuntament de Munich mostraren que la seva política de mobilitat s’orienta de forma diferent depenent de quin sigui el públic objectiu a qui va dirigida aquesta (veure gràfic inferior). Per últim, i enmarcat en l’estudi del transport a la demanda (TAD) que està realitzant l’empresa ALG, els tècnics de l’AMTU van visitar (15 de juliol) la Central de reserves del TAD de la Comunitat de Castella i Lleó, situada a la seu de GMV a Valladolid.

Imatges de les visites a la L9 i L10 i al Centre de Control de Ferrocarrils de la Genealitat de Catalunya

Durant la visita, els tècnics de la Junta de Castella i els de GMV van explicar com s’està implantant progressivament des del 2005 aquest servei, i com es gestiona actualment. El transport a la demanda a Castella i Lleó és un referent a nivell europeu pel que fa a la seva gestió i les seves característiques singulars, amb més de 7.041 rutes, 334 vehicles en servei, una població conectada de 912.910 habitants i 1.089.757 de viatgers transportats (el 89,39% d’aquests, és gent amb més de 50 anys) des de l’inici del servei el 2005. Pilars de la política de mobilitat a la ciutat de Munich

4

Núm. 32 juliol 2010


Viatjo amb tu!

A

quest és el segon curs que l’AMTU ofereix l’activitat Viatjo amb tu a totes les escoles públiques i privades de la seva àrea d’influència. Mitjançant l’activitat Viatjo amb tu l’AMTU dóna suport als municipis en la promoció de l’ús del transport públic.

De l’opinió dels mestres respecte a l’activitat, se’n desprèn una valoració molt positiva, amb una àmplia resposta favorable a la consideració que es tracta d’una activitat molt bona o bona. Pel proper curs s’estudiarà la possibilitat que l’activitat tingui, a part del format actual, una versió virtual que els professors de l’escola podran realitzar en el moment que ho creguin oportú.

Acords del CE de l’AMTU

Aquesta activitat s’ha ofert des del mes d’octubre fins al mes de maig del curs escolar 2009-2010, en horari de matins, de dimecres a divendres. Està adreçada als alumnes de Cicle Superior de Primària amb l’objectiu d’apropar la utilització del transport urbà als nens i nenes que per l’edat comencen a desplaçar-se autònomament, ja sigui per anar a l’escola o en el seu temps lliure, des d’un punt de vista pràctic i amb una metodologia lúdica i participativa. Es concreta en la realització d’una activitat a les escoles que, amb una durada de 3 hores, consta d’una part teòrica a l’aula i d’una part pràctica en el decurs d’un viatge en autobús urbà. La finalitat és permetre als nens i nenes l’aprenentatge dels conceptes bàsics per viatjar de forma independent en el transport urbà de la seva ciutat, creant d’aquesta manera un bon hàbit de futur en la utilització del transport públic. Dels 1.150 nens i nenes que han participat al programa, el 65% eren de 5è d’Educació Primària i el 35% restant eren de 6è. En acabar les activitats, l’educadora demana als mestres que complimentin un full de valoració de l’activitat. Es valoren els continguts, la durada, la metodologia utilitzada, l’adequació al grup i la participació del mateix.

El passat 2 de juliol el Comitè Executiu de l’AMTU presentà els suggeriments a l’Estudi Ambiental del pdI 2009-2018, que fins al 30 de setembre està en període d’informació pública, i donà de temps fins al 15 de setembre per tal que els municipis adherits a l’Agrupació facin arribar a l’AMTU les aportacions locals, per poder recollir-les en el seu document. Aquesta documentació s’ha fet arribar a tots els responsables de l’AMTU. També s’aprovaren les properes seus de l’Assemblea i la Jornada AMTU, així com també es repassà l’estat d’execució dels diferents estudis en curs que té l’entitat.

Assemblea 2010 i Jornada 2011 Ja es coneixen les ciutats que seran les seus de la propera assemblea i jornada de l’AMTU. Així, Vacarisses serà la seu de l’assemblea el 26 de novembre d’enguany. D’altra banda, Sant Cugat del Vallès acollirà la 7a jornada AMTU de mobilitat, prevista per al mes de març de 2011.

Comunicació luctuosa El company Manel Caballero, regidor de mobilitat de l’Ajuntament de Martorell, patí un accident mortal de muntanya el passat 4 de juliol, a la regió del Mont Perdut. Manel Caballero havia estat membre del nostre Comitè Executiu en els darrers anys i tots li recordem la seva bonhomia, empenta i dedicació. Des de l’AMTU enviem el nostre condol a l’Ajuntament de Martorell i a la seva família.

5


Les dades bàsiques de l’Agrupació

67 3

AJUNTAMENTS ADHERITS

Abrera, Alella, Argentona, Barberà del Vallès, Bigues i Riells, Blanes, Cabrera de Mar, Caldes de Montbui, Calella, Canet de Mar, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, El Masnou, El Papiol, Esparreguera, Granollers, Igualada, La Pobla de Claramunt, la Roca del Vallès, l’Ametlla del Vallès, Les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Malgrat de Mar, Manresa, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Santa Perpètua de la Mogoda, Sitges, Teià, Terrassa, Torrelles de Llobregat, Vacarisses, Valldoreix, Vallirana, Vic, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar

CONSELLS COMARCALS ADHERITS

L’Alt Penedès, El Garraf i el Vallès Occidental

Població servida pels serveis de transport públic (a 1 de gener de 2009) [milions d’habitants]

Viatgers urbans transportats durant l’any 2008 [milions de viatgers]

Cost total dels serveis de transport públic (exercici 2008) [milions d’euros]

Ingressos per recaptació (exercici 2008) [milions d’euros]

1,92 44,9 53,5 24,0

Josep Mayoral i Antigas President - Alcalde de Granollers Lluïsa Melgares i Aguirre Vicepresidenta - Regidora de Terrassa Antoni Prunés i Santamaria Director general

AMTU

Plaça de la Porxada, 30 1r 08401 - Granollers Tl. 93 861 39 76 - Fax 93 861 38 15 amtu@amtu.cat - www.amtu.cat

Butlletí digital de l'AMTU - Número 32  
Butlletí digital de l'AMTU - Número 32  

2n Conveni: Generalitat de Catalunya-ATM-AMTU. Canvis en el reglament de la targeta T-12. Visites tècniques: Centre de Control de FGC, L9-L...

Advertisement