Page 1

AUP N A JA A R S A A N B I E D I N G 2015


Inhoud 2

Martin Pikaart

26

Hans Werdmölder

28

Paul Heiney

30

Stefan Bollmann

32

Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars, Vivien Waszink

34

Rachid Benzine

36

Casper Thomas

38

Stefan Collini

39

Denis Noble

40

Susan Wise Bauer

41

Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk 4

Van Gogh en muziek

Marokkanen in de marge 6

Het verhaal van de wetenschap 22

David Rijser

Tiberius in de Nieuwe Wereld 24

Jaap de Jong, Adriaan Rademaker, Christoph Pieper (red.)

Beïnvloeden met emoties

John Bowker

Elementaire Deeltjes – God

De muziek van het leven 20

Hugo Koning

Elementaire Deeltjes – Mythologie

Waar is de universiteit voor nodig? 18

Frans Hinskens

Wijdvertakte wortels

Competente rebellen 16

Jeroen ten Voorde

Recht tot straffen

De Koran uitgelegd 14

Anne de Vries

Mijn moeder heeft de pee aan mij

De nieuwe woorden van 2015 12

Lisa Kuitert

Het boek en het badwater

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk 10

Leo Samama

Het soloconcert

Kunnen krokodillen huilen? 8

Natascha Veldhorst

Steven W. Lockley, Russell G. Foster

Elementaire Deeltjes – Slaap Frank Close

Elementaire Deeltjes – Niets


Martin Pikaart

schreef een boek over wanbeleid bij Nederlands grootste pensioenfonds.


2

Martin Pikaart

Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk

Hoe drie miljoen werknemers de dupe dreigen te worden van wanbeleid bij Nederlands grootste pensioenfonds.

Een aanklacht tegen het grootste pensioenfonds van Nederland Bijna drie miljoen werknemers bij overheid en onderwijs zijn verplicht aangesloten bij pensioenfonds ABP. Dit fonds is met ruim 370 miljard euro belegd vermogen het grootste pensioenfonds in Nederland en het op twee na grootste ter wereld. ABP stelt de deelnemers welvaartsvaste pensioenen in het vooruitzicht, maar kan dat al sinds jaren niet meer waarmaken. In plaats daarvan dreigt ABP zelfs de pensioenen te moeten verlagen. ABP wijt dit aan de gestegen levensverwachting en de lage rente, maar auteur Martin Pikaart laat zien wat naast de gestegen levensverwachting de echte oorzaken zijn. ABP voert een verkeerd beleggingsbeleid dat niet is gericht op het nakomen van de eigen beloftes. Het najagen van een zo hoog mogelijk rendement heeft negatieve gevolgen. ABP neemt te veel beleggingsrisico, heeft te optimistische verwachtingen en biedt nauwelijks ruimte voor kritische geluiden. De bestuurders zijn onvoldoende deskundig en voelen zich verheven boven de geldende regels. De premies zijn te laag en de beloftes te rooskleurig. ABP lobbyt voortdurend om de regels te versoepelen en houdt de deelnemers van ABP voor de gek over de vooruitzichten.

€ 17,95 Paperback Ca. 192 pagina’s NUR 781 – Algemene economie 13,5 x 21 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 94 6298 090 7

Dit boek laat zien dat ABP sinds 2003 wanbeleid voert op een groot aantal punten.

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 9 0 7048 9

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk Een aanklacht tegen het grootste pensioenfonds van Nederland

Martin Pikaart Martin Pikaart, van huis uit wiskundige, is medeoprichter en voorzitter van AVV, Alternatief voor Vakbond. Hij is tevens de auteur van de succesvolle uitgave De pensioenmythe (2011).


MAROKKANEN IN DE Ontspoorde levens MARGE van kleine criminelen

¨ LDER HANS WERDMO

Hans WerdmĂślder is wetenschappelijk onderzoeker, publicist en auteur. Eerder verschenen van zijn hand Van vriendenkring tot randgroep (1986) en Een generatie op drift (1990; Engelse vertaling in 1997). Hij brak als auteur door met het succesvolle boek Marokkaanse lieverdjes uit 2005.


‘De problemen moeten bespreekbaar worden gemaakt, anders blijven ze maar voortwoekeren en rotten in hun eigen beschermende cocon.’

5

Hans Werdmölder

Marokkanen in de marge Ontspoorde levens van kleine criminelen Uit het voorwoord door Abram de Swaan: ‘Het boek dat voor u ligt heb ik in één ruk uitgelezen. Dat doe ik niet vaak. Maar de plot is dan ook onweerstaanbaar: hoe is het afgelopen met de probleemjongeren van Marokkaanse komaf die in het eerste hoofdstuk nog rond de twintig waren en indertijd opgroeiden voor galg en rad?’ Criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder volgt de problematiek van jonge criminele Marokkanen al meer dan dertig jaar. In de jaren tachtig heeft hij stukje bij beetje het vertrouwen weten te winnen van een groep criminele jongemannen in de Amsterdamse wijk De Pijp. Na dertig jaar zocht Werdmölder hen weer op. Hij vroeg zich af hoe hun levens zich verder hebben ontwikkeld.

€ 17,95 Paperback Ca. 192 pagina’s NUR 740 – Mens en maatschappij algemeen 13,5 x 21 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Suzan Beijer

Tegelijkertijd stelt hij aan de orde hoe de jaren-tachtighouding van gedogen, politieke correctheid, wegkijken en blind geloof in de vruchten van een zoetsappig multiculturalisme een desastreus effect heeft gehad op een groep Marokkaanse jongeren en hun opvolgers. Hij kritiseert ook het Nederlandse gedoog- en subsidiebeleid, dat in zijn ogen mede tot de teloorgang van deze groep heeft geleid. Zijn informanten zijn nooit op eigen benen komen te staan. Het boek roept direct associaties op met de populaire BBC-serie Seven Up.

ISBN 978 94 6298 051 8

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84852 0 5 1 8988 9

PROMOTIE Auteursinterviews op televisie en in andere media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


6

Paul Heiney

Kunnen krokodillen huilen?

Het perfecte geschenk voor de mateloos nieuwsgierigen, quizaholics en wetenschapsaddicts. In meer dan twintig talen vertaald!

Verbazingwekkende antwoorden op onvoorstelbare vragen Praten bijen met elkaar? Waarom is de zee zout? Waarom gaat water borrelen als het kookt? Wie is slimmer, een kat of een hond? In Kunnen krokodillen huilen? worden driehonderd vragen beantwoord die iedereen zou kunnen stellen: over bijvoorbeeld dieren, het menselijk lichaam, over de aarde en de ruimte. De hoeveelheid raadsels die ons omringt is immers oneindig! De auteur heeft intrigerende vragen verzameld van jan en alleman en hij laat de slimste wetenschappers uitleggen hoe de natuurwetten nu eigenlijk werken bij alledaagse dingen. Paul Heiney ontrafelt de wetenschap achter alledaagse dingen die we als vanzelfsprekend zien, en legt uit waarom de wereld en de dingen om ons heen zijn zoals ze zijn.

€ 14,95 Paperback Geïllustreerd, met cartoons Ca. 224 pagina’s Oorspr. titel: Can Crocodiles Cry? Amazing Answers to Mind-Blowing Questions NUR 910 – Exacte wetenschappen/ natuurwetenschappen algemeen 13,5 x 21 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Inkahootz

ISBN 978 94 6298 071 6

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 7 1 6017 5

PROMOTIE Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag


Paul Heiney

Kunnen krokodillen huilen? Verbazingwekkende antwoorden op onvoorstelbare vragen

A U P

Paul Heiney is een bekend Brits schrijver, televisiemaker en journalist. Hij is columnist voor de Times, en auteur van Can Cows Walk Down Stairs?, Do Cats Have Belly Buttons? en The Nuts and Bolts of Life.


Stefan Bollmann

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk Met een inleiding door

Kristien Hemmerechts

146

Lezende vrouwen in de schilderkunst en de fotografie

47

Stefan Bollmann studeerde germanistiek, theaterwetenschappen, geschiedenis en filosofie. Hij promoveerde op een werk over Thomas Mann. Kristien Hemmerechts publiceert romans, korte verhalen, recensies, reisverhalen, columns en essays. Kort na haar zesde verjaardag heeft ze leren lezen. Sindsdien is ze nog zelden zonder een boek gesignaleerd.


Al meer dan 10.000 exemplaren verkocht van de hardback. Nu in voordelige paperback!

9

Stefan Bollmann

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk Lezende vrouwen in de schilderkunst en de fotografie In deze mooie cadeau-editie van Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk staan de fraaiste schilderijen en foto’s van lezende vrouwen centraal. Waarom lezen de vrouwen en in welke lectuur zijn ze verdiept? En passant vernemen we iets over de kunstenaar van het werk, de context en het tijdperk waarin het werk tot stand kwam. Van Michelangelo’s reusachtige lezende Sybille en Vermeers brieflezende meisje tot Eve Arnolds beroemde foto van Marilyn Monroe die verdiept is in Ulysses. De doeken en foto’s in dit boek zijn van oude meesters en universele kunstenaars, van vroege fotografen en tekenaars van de klare lijn, van nog te ontdekken schilderessen en opnieuw te leren kennen hofschilders.

€ 9,95 Paperback Geïllustreerd, full colour Ca. 144 pagina’s Oorspr. titel: Frauen, die lesen, sind gefährlich NUR 640 – Kunst algemeen 11,8 x 19 cm A-titel September 2015

9

ISBN 978 94 6298 095 2 789462 980952

PROMOTIE Display op aanvraag Posters Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag

Met een inleiding van Kristien Hemmerechts, die een intrigerende driehoeksverhouding blootlegt tussen man, vrouw en boek.


10

Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars, Vivien Waszink

Jihadbruid, banenbonus, opa-en-omaplan, tefalpremier en polderwolf; blijvertjes of eendagsvliegen?

De nieuwe woorden van 2015 Aan de taal herken je de maatschappij. Woorden laten zien wat we op een bepaald moment belangrijk vinden en waar we ons zoal mee bezighouden. Het Nederlands is dynamisch en flexibel en de Nederlandse taalgebruiker is creatief. In deze bundel komen ruim honderd nieuwe woorden (neologismen) aan de orde die in 2015 de actualiteit haalden. Woorden zoals jihadbruid, of opa-en-omaplan – het initiatief om opa’s en oma’s een omgangsregeling met hun kleinkinderen te geven als zij die uit het oog dreigen te verliezen na een vechtscheiding. Banenbonus lijkt een gevestigde term, maar is toch dit jaar pas bedacht. En zijn de prachtige samenstellingen tefalpremier en polderwolf blijvertjes in het Nederlands? Welke nieuwe woorden verschenen er nog meer, wat betekenen ze, waar komen ze vandaan en hoe zitten ze in elkaar? De auteurs geven in dit boek een helder en leesbaar overzicht. € 9,95 Paperback Ca. 120 pagina’s NUR 620 – Nederlandse taal- en letterkunde 13,5 x 21 cm A-titel November 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 94 6298 067 9

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 6 7 9007 6

PROMOTIE Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag


pakkettenkast schuimecho blauwe vinkjes pakkettenautomaat loomen heupairbag De nieuwe nederlandse woorden van 2015 groufie valpolikliniek dinsdagdilemma opa en omaplan dubsmashen terreurbroer textielantenne Tanneke Schoonheim Rob Tempelaars Vivien Waszink smartbed robothotel trilsjaal pleisterambtenaar playbackapp uitstelmoeder hyperrijkentaks Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars en Vivien Waszink zijn allen werkzaam bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.


De Koran uitgelegd rachid benzine Rachid Benzine (1971) werd geboren in Marokko en groeide op in de Parijse voorstad Trappes. In 1996 werd hij Frans kampioen kickboksen in zijn gewichtsklasse. Als islamoloog is hij verbonden aan de Universiteit van Aix-en-Provence en de Universiteit van Parijs. Hij publiceerde diverse boeken.


De kennis over de Koran schiet ernstig tekort. Zowel onder jonge moslims als islamcritici.

13

Rachid Benzine

De Koran uitgelegd De Franse islamoloog van Marokkaanse afkomst Rachid Benzine legt de Koran op een vernieuwende manier uit door te stellen dat de Koran een tijdsdocument is en geplaatst moet worden in zijn historische, geografische en maatschappelijke ontstaansgeschiedenis. Het is Benzines antwoord op de steeds populairder wordende gewoonte onder jonge moslims om de Koran zo letterlijk mogelijk te nemen. Volgens Benzine slaan zij hiermee de plank mis. De Koran is pas toegankelijk als de lezer de historische context begrijpt. De auteur richt zich met zijn boek op een algemeen publiek dat meer wil weten over de Koran, maar vooral ook op de internetgeneratie, die zonder enige achtergrondkennis eigen interpretaties van de Koran geeft of kritiekloos uitspraken van radicale imams in internetfilmpjes overneemt. Het boek is ook verplichte literatuur voor critici van de islam. Rachid Benzine probeert deze groepen op een andere manier te laten kijken naar de verzen van de Koran en hen te laten zien dat de teksten gelezen moeten worden in relatie tot plaats, omgeving en tijd.

€ 14,95 Paperback Ca. 176 pagina’s Oorspr. titel: Le Coran expliqué aux jeunes NUR 717 – Islam 13,5 x 21 cm A-titel November 2015 Omslag: Sander Pinkse

ISBN 978 90 8964 989 8

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 8 9 8980 3

PROMOTIE Auteur komt naar Nederland Aandacht in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag


14

Casper Thomas

Competente rebellen

De Maagdenhuisbezetting als zoektocht naar antwoorden op de structurele problemen van deze tijd.

Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken Op 25 februari 2015 werd het Maagdenhuis, de bestuurszetel van de Universiteit van Amsterdam, bezet door studenten die diep ontevreden waren over de koers van hun universiteit. De UvA, zo luidde de klacht, was een bedrijf geworden waar de taal van de markt klonk, in plaats van die van de verbeelding. Dankzij die onvrede knalde de kurk uit de fles. Wetenschappers sloten zich aan en de protestbeweging verspreidde zich naar andere universiteiten, in Nederland en daarbuiten. Tot aan de dramatische ontruiming zes weken later was het Maagdenhuis een kokende ketel waaruit ideeën opborrelden voor een nieuw type universiteit en zelfs een nieuw type samenleving. De botsing op de UvA is symbool voor de grote ideologische strijd van deze tijd. Die gaat over de grondslagen waarop onze instituties gebaseerd zijn, of dat nu het zorgstelsel, de banken of de universiteiten betreft. Casper Thomas dook in de universitaire revolte, op zoek naar de kern van de opstand tegen het rendementsdenken. In Competente rebellen combineert hij journalistiek onderzoek met een antwoord op de vraag ‘waartoe is de universiteit op aarde?’.

€ 17,95 Paperback Ca. 192 pagina’s NUR 740 – Mens en maatschappij algemeen 13,5 x 21 cm A-titel November 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 94 6298 074 7

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 7 4 7022 9

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Advertenties Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


COMPETENTE

REBELLEN Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken

CASPER THOMAS Casper Thomas is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij is tevens samensteller van De twintig boeken die ons denken veranderden (2015, AUP). Bij De Groene Amsterdammer beheert hij de portefeuille denkers en schrijft hij onder meer over wetenschap, onderwijs en sociale vraagstukken.


?

WAAR IS DE UNIVERSITEIT VOOR NODIG Stefan Collini

Stefan Collini is hoogleraar Intellectuele Geschiedenis en Engelse Literatuur aan de University of Cambridge. Hij is al jarenlang wereldwijd een bekende stem in het debat over de rol van universiteiten.


Inspirerend betoog over de grote waarde van de universiteit.

17

Stefan Collini

Waar is de universiteit voor nodig? De universiteit is sterk in discussie, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Er zijn meer universiteiten dan ooit, maar tegelijkertijd heerst er toenemende verwarring over hun doel en een groeiende scepsis over hun waarde voor de samenleving. Waar is de universiteit voor nodig? biedt een levendig en overtuigend betoog om geheel opnieuw de rol van de universiteit te doordenken en maakt duidelijk waarom wij universiteiten nodig hebben.

€ 19,95 Paperback Ca. 266 pagina’s Oorspr. titel: What Are Universities For? NUR 740 – Mens en Maatschappij algemeen 13,5 x 21 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Studio Ron van Roon

ISBN 978 94 6298 092 1 9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 9 2 1051 9

PROMOTIE Auteur komt naar Nederland Aandacht in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag

Stefan Collini, een van de belangrijkste kritische stemmen in het debat over de rol van de universiteit, zet vraagtekens bij het veel gehoorde idee dat universiteiten moeten laten zien dat zij een economische bijdrage leveren aan de samenleving. Intellectueel onderzoek, de systematische poging om het menselijk inzicht te vergroten, heeft een inherente waarde, betoogt hij, en kan niet worden gereduceerd tot maatschappelijk nut alleen. Hij keert zich tegen het soort rendementsdenken dat alles in termen van geld rechtvaardigt. Dat geldt ook specifiek voor de geesteswetenschappen, de disciplines die het moeilijkst te verdedigen zijn maar misschien wel tot de waardevolste behoren. In een tijd waarin de toekomst van hoger onderwijs onzeker is, biedt Collini ons een dieper en beter geïnformeerd begrip waarom universiteiten belangrijk zijn, voor iedereen. Met een inleiding van José van Dijck, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).


18

Denis Noble

De muziek van het leven

Een must-read voor iedereen die is geïnteresseerd in de vraag wat leven is. Niet leven als een verzameling genen of een collectie van eiwitten, maar leven als een web van interacties.

Biologie voorbij de genen Wat is leven? Decennia wetenschappelijk onderzoek heeft het menselijk genoom in kaart gebracht. Vanuit het perspectief van genen, zoals voorgesteld in Richard Dawkins bekende bestseller The Selfish Gene, zijn levende wezens slechts dragers voor de replicatie van genetische codes. Maar in de De muziek van het leven laat de wereldvermaarde fysioloog Denis Noble zien dat we voorbij de genen moeten gaan, het menselijk genoom is niet het menselijk leven zelf. Om het leven echt te kunnen begrijpen moeten we op verschillende niveaus tegelijk kijken. Het leven is volgens Noble met muziek te vergelijken, als een symfonie met genen, cellen, organen, lichaam en omgeving. De auteur weeft deze muziekmetafoor door zijn verhaal en verduidelijkt zo ideeën die anders voor niet-wetenschappers lastig te begrijpen zijn. In elegante stijl geeft Noble een overtuigend alternatief voor het genenperspectief en beschrijft hij hoe leven voortkomt uit een proces, uit de activiteit van een complex systeem, uit ingewikkelde interacties tussen verschillende niveaus binnen het organisme en tussen organisme en omgeving. Met een inleiding van filosoof Jos de Mul. Hij schreef onder andere in 2014 het Essay van de Maand van de Filosofie: Kunstmatig van nature. ‘De muziek van het leven is verrassend eenvoudig te lezen…. Het kan iedereen worden aanbevolen die is geïnteresseerd in het fundament van het leven.’ – Science Magazine ‘Een zeer aansprekend essay.’ – The Guardian

€17,95 Paperback Ca. 192 pagina’s Oorspr. titel: The Music of Life. Biology Beyond Genes NUR 922 – Biologie algemeen 13,5 x 21 cm A-titel November 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 94 6298 081 5

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 8 1 5030 4

PROMOTIE Lezing door Jos de Mul in Filosofisch Café Utrecht Aandacht in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag


Denis Noble (1936) is een vermaard Brits emeritus hoogleraar van de University of Oxford en bioloog en fysioloog, en een van de bedenkers van de systeembiologie.


Het verhaal van de wetenschap

van Aristoteles tot de oerknaltheorie Susan Wise Bauer Susan Wise Bauer is de auteur van bestsellers zoals The Well-Trained Mind, The History of the Ancient World en The History of the Medieval World. Ze leerde Latijn op haar tiende, werkte vervolgens als professioneel muzikant en schreef drie ongepubliceerde romans v贸贸r haar zestiende. Sindsdien toerde ze met een reizend theatergezelschap, had een bijbaantje als jockey op een paardenrenbaan en werkte als ghostwriter. Inmiddels woont ze in een boerderij op het platteland van Virginia (VS) en is ze als docente verbonden aan het College of William & Mary in deze staat.


Een uitgebreide toelichting op het leven en onderzoek van de grote wetenschappers aan de hand van klassieke wetenschappelijke werken.

21

Susan Wise Bauer

Het verhaal van de wetenschap Van Aristoteles tot de oerknaltheorie Het verhaal van de wetenschap is een leeswijzer die tekst en uitleg biedt bij de belangrijkste, oorspronkelijke teksten die ons denken over de wereld, de kosmos en de mens hebben vormgegeven en veranderd. In 28 beknopte hoofdstukken neemt topauteur Susan Wise Bauer de lezer mee van de vroegste wetenschappelijke teksten van Hippocrates, Plato en Aristoteles tot aan twintigste-eeuwse klassiekers in het domein van geologie, biologie en kosmologie, met onder andere verwijzingen naar de werken van Einstein, Schrödinger en Dawkins. De hoofdstukken zijn los te lezen of in chronologische volgorde.

€ 19,95 Paperback Ca. 354 pagina’s Oorspr. titel: The Story of Science. From the Writings of Aristotle to the Big Bang Theory NUR 911 – Algemene natuurwetenschappen 13,5 x 21 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 94 6298 088 4

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 8 8 4044 1

PROMOTIE Aandacht in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag

In elk hoofdstuk wordt aan de hand van een of meer klassieke wetenschappelijke werken het leven en onderzoek van verschillende wetenschappers uitgebreid toegelicht. In de eerste twee delen van het boek richt Susan Wise Bauer zich op het ontstaan van de wetenschap en op de ontwikkelingsgeschiedenis van de wetenschappelijke methode. In de drie slotdelen van Het verhaal van de wetenschap komt de ontwikkeling aan bod van de aardwetenschappen, de biologie en evolutieleer, en de kosmologie (inclusief relativiteitstheorie, kwantumfysica en chaostheorie). Dit boek werpt een helder licht op het verhaal van wetenschap en wetenschapsgeschiedenis in al zijn facetten, uiteenlopend van de bronteksten en het menselijk streven naar essentiële kennis tot de zeer persoonlijke, soms gebrekkige, maar vaak ook briljante pogingen van wetenschappers om onze wereld te doorgronden.


david rijser

tiberius in de nieuwe wereld De eeuwige actualiteit van de oudheid

David Rijser is universitair docent Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde bij AUP over kunst en poÍzie in de Renaissance in het boek Raphael’s Poetics (2012) en schrijft vaak over klassieke receptie in NRC Handelsblad.


Virtuoos geschreven boek over de actualiteit van de Oudheid.

23

David Rijser

Tiberius in de Nieuwe Wereld De eeuwige actualiteit van de Oudheid Onze cultuur ontwikkelt zich in een voortdurende confrontatie met de klassieke cultuur. Dat geldt voor literair werk, dat voortdurend teruggrijpt op werken van klassieke schrijvers en denkers als Homerus en Plato. Het geldt ook voor materiële cultuur, zoals het Parthenon en Pantheon. In Tiberius in de Nieuwe Wereld onderzoekt cultuurhistoricus David Rijser met virtuoze pen diverse aspecten van de hedendaagse cultuur en hun verbintenis met het klassieke verleden. Welke dialoog voeren we met de Oudheid? Wat hebben de klassieken ons cultureel en politiek te vertellen, en wat zeggen wij terug?

€ 39,95 Gebonden uitgave met stofomslag Geïllustreerd, met kleurenkatern Ca. 448 pagina’s NUR 617 – Literatuurwetenschap 15,6 x 23,4 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Kok Korpershoek

ISBN 978 94 6298 069 3

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 6 9 3014 4

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen

In het eerste deel bespreekt Rijser zeven classics en de reden waarom zij nog altijd populair zijn. Vervolgens bekijkt hij de manier waarop de Renaissance terug begon te kijken naar de Oudheid. Hij sluit af met hedendaagse cultuur, zoals de tv-serie The Sopranos, die ondanks de schijn van het tegendeel alles met de klassieken te maken blijkt te hebben.

Over Raphael’s Poetics (2012, AUP): ‘Classicus David Rijser schreef een erudiet boek over kunst en literatuur in het vroege 16de-eeuwse Rome.’ – NRC Handelsblad


24

Jaap de Jong, Christoph Pieper en Adriaan Rademaker (red.)

Hoe overtuigen we met emoties?

Beïnvloeden met emoties Pathos en retorica Wat is de rol van gevoel in de argumentatie in het Nederlands recht, in ISIS-filmpjes en in de zelfverdediging van dopingzondaar Lance Armstrong? En hoe werkt de betoverende zang van castraten, de emotie van Mahler, Lou Reed en Prince? Beïnvloeden met emoties is een inspiratiebron voor mensen die beter willen begrijpen hoe mensen elkaar ontroeren of overtuigen, en welke rol emoties daarin spelen. Het boek geeft in meer dan dertig essays voorbeelden van het effect van emoties in toespraken, pamfletten, foto’s, film, beeldende kunst en muziek. Inzicht in de werking van pathos kan ertoe leiden dat we de gevoelens die we ervaren meer waarderen. Dit boek gaat over subtiele beïnvloeding via onbewust werkende muzikale taaltechnieken. Het handelt over de aantrekkelijkheid van anekdotes en concrete beelden. En over de impact van ambachtelijke retorische technieken als drieslagen, contrasten en herhalingen in klassieke retorica en moderne media. Het beschrijft de woede van Achilles en de pathospraktijken van Cicero en Quintilianus. Ook het catastrofale pathos in de toespraken van Goebbels wordt uitgediept, net als de opleving van de retorische studie naar aanleiding van Obama’s optredens. Een verklaring wordt gegeven van het wonderlijke gebrek aan pathos in de Nederlandse politiek en de opvallende verandering die Wilders en Timmermans daarin aanbrengen.

€ 24,95 Gebonden uitgave met stofomslag Geïllustreerd, full colour Ca. 260 pagina’s NUR 610 – Nederlandse taal en cultuur 15,6 x 23,4 cm A-titel November 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 94 6298 121 8

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 1 2 1 8077 9

PROMOTIE Aandacht in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag


BEĂ?NVLOEDEN MET

EMOTIES PATHOS EN RETORICA ONDER REDACTIE VAN

Jaap de Jong, Christoph Pieper en Adriaan Rademaker

Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij redacteur van maandblad Onze Taal en co-auteur van boeken als De eerste minuten (2004), Handboek Stijl (2009), Beeldtaal (2010) en Bending Opinion (2010). Christoph Pieper is universitair docent Latijn aan de Universiteit Leiden. Hij is de auteur van een boek over de Florentijnse dichter Cristoforo Landino (2008) en heeft meerdere wetenschappelijke bundels uitgegeven. Adriaan Rademaker is universitair docent Grieks aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde klassieke talen met bijvak muziekwetenschap. Hij is de auteur van een bundel over Sophrosyne (2005).


Natascha Veldhorst is universitair docent Cultuurwetenschap (muziek en literatuur) aan de Radboud Universiteit Nijmegen en publiceerde eerder bij AUP Zingend door het leven. Het Nederlandse liedboek in de Gouden Eeuw (2009) en De perfecte verleiding. Muzikale scènes op het Amsterdams toneel in de zeventiende eeuw (2004).


Het eerste boek ooit over hoe muziek Van Gogh heeft beïnvloed.

27

Natascha Veldhorst

Van Gogh en muziek Symfonie in blauw en geel Muziek is in het leven en werk van Vincent van Gogh – dit jaar 125 jaar geleden overleden – belangrijker dan gedacht. Zo is muziek sterk aanwezig in de manier waarop hij over zijn kunst schrijft, en is zijn idee over wat ‘het wezen van muziek’ is van grote invloed op zijn schilderkunst. Natascha Veldhorst geeft in dit rijk geïllustreerde boek een overzicht van de muziek die Van Gogh hoorde en waarover hij schreef. Zij onderzoekt eveneens zijn gevoeligheid voor geluiden in het algemeen, en beschrijft de muzikale invloeden die hij onderging – van Wagner-opera’s en symfonieën van Beethoven tot psalmen, gezangen en populaire volksmuziek. Veldhorst reconstrueert zo precies mogelijk hoe Van Gogh dacht over muziek en hoe dat zijn eigen kunst beïnvloedde.

€ 17,95 Paperback Geïllustreerd, met kleurenkatern Ca. 180 pagina’s NUR 646/660 – Beeldende kunst/Muziek algemeen 15,6 x 23,4 cm A-titel November 2015 Omslag: Sander Pinkse

9

ISBN 978 90 8964 972 0 789089 649720

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen

Over Zingend door het leven (2009, AUP): ‘Ook met dit nieuwe boek slaagt zij erin een specialistisch onderzoeksterrein voor een breed publiek toegankelijk te maken. (…) Van harte aanbevolen!’ – De Telegraaf


28

Leo Samama

Het soloconcert

Aan de hand van de ontwikkeling van het concert behandelt Leo Samama de belangrijkste soloconcerten tot in onze tijd.

Sinds het einde van de zeventiende eeuw is het soloconcert een van de meest geliefde genres in de concertzaal. In Het soloconcert behandelt Leo Samama de ontwikkeling van dit genre en laat daarbij de belangrijkste concerten tot in onze tijd de revue passeren. Van Corelli tot Cage en van Bach tot Boulez. Natuurlijk komen ook de meesterwerken van Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Gershwin en vele andere lievelingen van het concert­publiek aan bod. De meeste werken worden kort besproken en voorzien van achtergrondinformatie en opvallende kenmerken. Samama verschaft een gedetailleerde ontwikkelings­ geschiedenis van het genre, met aandacht voor de uiteenlopende verschijningsvormen van het concert sinds het ontstaan ervan in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het boek is bovendien voorzien van tal van voorbeelden en illustraties. Voor alle liefhebbers van het soloconcert. Over Alphons Diepenbrock (2012, AUP): ‘Samama is een vaardig en smakelijk verteller en verliest zich niet in musicologische scherpslijperij. Daardoor is zijn boek ook voor de gewone liefhebbers als ik een lust om te lezen.’ – Erik Menkveld, auteur van Het grote zwijgen in de Volkskrant ‘Grote verrassing deze week is een prachtboek over Nederlands grootste componist, Alphons Diepenbrock.’ – Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

€ 19,95 Paperback Geïllustreerd Ca. 240 pagina’s NUR 665 – Muziek klassiek 13,5 x 21 cm A-titel November 2015 Omslag: Kok Korpershoek

ISBN 978 90 8964 925 6

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 2 5 6816 5

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


LEO SAMAMA

Het soloconcert

Leo Samama is componist en musicoloog. Hij was jarenlang docent aan het Utrechts Conservatorium en de Universiteit Utrecht. Vervolgens was hij als artistiek coรถrdinator verbonden aan het Residentie Orkest en als directeur aan het Nederlands Kamerkoor. Hij schreef eerder onder meer De zin van muziek (2014, AUP) en Alphons Diepenbrock. Componist van het vocale (2012, AUP).


LISA KUITERT

e

e

DE BETEKENIS VAN PAPIEREN BOEKEN

Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde onder meer Over redactie (2008) en De lezende Lucebert (2009). Zij schreef over boeken en boekhandels in onder meer Vrij Nederland, Literatuur en De Boekenwereld en is hoofdredacteur van Quaerendo.


Een hartstochtelijk pleidooi voor het papieren boek.

31

Lisa Kuitert

Het boek en het badwater De betekenis van papieren boeken Al jaren rommelt het op de Nederlandse boekenmarkt. Grote boekhandelsketens zien zich gedwongen om fors te saneren en menig boekhandelaar gooit de handdoek in de ring. Niet alleen de financiële crisis is de reden voor de teloorgang van de boekhandel. We lezen minder en kopen minder boeken. En voor degenen die dat wel doen, is online bestellen en zeker het (illegaal) downloaden van e-books natuurlijk veel gemakkelijker.

€ 12,95 Hardback Ca. 160 pagina’s NUR 615 – Boekwetenschappen algemeen 11,5 x 17,6 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Kok Korpershoek

ISBN 978 90 8964 903 4

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 0 3 4773 1

PROMOTIE Auteursinterviews in diverse media Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen

Wat willen we nog met papieren boeken? Het digitale boek biedt immers zoveel voordelen. Maar inmiddels is er ook aardig wat onderzoek beschikbaar over de nadelen van e-books en kunnen we het papieren boek de plaats geven die het toekomt. Lisa Kuitert bespreekt de stand van zaken, en geeft met veel voorbeelden en saillante details uit heden en verleden de verstokte boekenliefhebber de wapens in handen om zich door deze discussie heen te slaan. Een ideaal cadeau voor iedereen die het papieren boek een warm hart toedraagt.


32

Anne de Vries

Mijn moeder heeft de pee aan mij Nederlandse kinderrijmen uit Noord en Zuid

Mijn moeder heeft de pee aan mij en ik weet al lang waarom: omdat ik met een jongen vrij die woont in Amersfoort. En als ik ’s avonds thuiskom, dan is haar eerste woord: ga jij maar naar je vrijer toe, die woont in Amersfoort.

We groeien allemaal op met rijmpjes en versjes. We worden ermee in slaap gewiegd op moeders arm, we hobbelen erbij op vaders knie. Als kinderen groter worden, geven ze versjes aan elkaar door, vooral bij het spelen: aftellen, ballen, schommelen, enzovoort. Volwassenen hebben daar geen invloed op. Daardoor zijn hier de meeste verrassingen te vinden, zoals het springversje waaraan deze bundel zijn titel ontleent: ‘Mijn moeder heeft de pee aan mij / en ik weet al lang waarom: omdat ik met een jongen vrij / die woont in Amersfoort.’ Eeuwenlang zijn deze volkskinderrijmen mondeling overgeleverd. Pas in de negentiende eeuw werden ze door verzamelaars genoteerd. Het bekendste voorbeeld is J. van Vloten met zijn Nederlandsche baker- en kinderrijmen (1871-1872). Tegenwoordig kennen we vooral kleine boekjes met rijmpjes ‘voor moeder en kind’. Deze bundel heeft een ander karakter. Uit alle Nederlandse en Vlaamse bronnen heeft Anne de Vries 450 rijmen gekozen die lezers van nu kunnen aanspreken. Het resultaat is een overzicht voor volwassenen die belangstelling hebben voor poëzie en cultuurgeschiedenis.

€ 19,95 Paperback 208 pagina’s NUR 621 – Literatuurgeschiedenis van de lage landen 13,5 x 21 cm A-titel September 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 90 8964 973 7

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 7 3 7881 3

PROMOTIE Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


ANNE DE VRIES

Mijn

NEDERLANDSE KINDERRIJMEN UIT NOORD EN ZUID

Anne de Vries was conservator bij het Letterkundig Museum en docent jeugdliteratuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In september verschijnt ook bij AUP zijn boek Meisje, kun je wel jokken? De achtergrond van de Nederlandse kinderrijmen.


RECHT TOT STRAFFEN Jeroen ten Voorde Jeroen ten Voorde (1977) is bijzonder hoogleraar Strafrechtsfilosofie (leerstoel Leo Polak) aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij sinds 2007 rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Noord-Holland.


De staat legt straffen op, maar waar haalt de staat het recht vandaan om dat te doen?

35

Jeroen ten Voorde

Recht tot straffen De staat heeft het recht straffen op te leggen aan burgers die strafbare feiten begaan. Dat is zo vanzelfsprekend dat de vraag waarom de staat mag straffen zelden bij ons opkomt. Maar het recht tot straffen is niet vanzelfsprekend: straf vereist altijd rechtvaardiging. Het recht tot straffen is in de loop van de tijd op verschillende manieren gerechtvaardigd. Met veel voorbeelden geeft Jeroen ten Voorde een overzicht van deze theorieën. Hij stelt daarbij steeds drie vragen: wie mag worden gestraft, wat is de zwaarte van de straf en waarom mag de staat straffen? Op heldere wijze zet de auteur de lezer aan het denken over het fenomeen straf.

€ 12,95 Paperback Ca. 128 pagina’s NUR 730/820 – Filosofie algemeen/Recht algemeen 13,5 x 21 cm A-titel September 2015 Omslag: Studio Ron van Roon

ISBN 978 94 6298 011 2

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84852 0 1 1 2928 5

PROMOTIE Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


36

Frans Hinskens

‘Het is een grappige accent, weet je.’

Wijdvertakte wortels Over etnolectisch Nederlands Waaraan herkennen wij een spreker als een Amsterdammer met een Marokkaanse achtergrond? En waaraan horen wij dat iemand een Nijmegenaar met Turkse wortels is? Wat heeft het taalgebruik van mensen met een Marokkaanse en mensen met een Turkse achtergrond gemeen? Welke eigenaardigheden dringen door in ‘inheemse’ verschijningsvormen van het Nederlands? In dit boek gaat het om deze en dergelijke vragen. Behalve het Marokkaanse en Turkse Nederlands komen daarbij onder meer het Surinaamse Nederlands en het Indonesische Nederlands, maar bijvoorbeeld ook het Joodse Nederlands aan de orde. Het Nederlands varieert in toenemende mate ook in de culturele ruimte, die allereerst bepaald wordt door de oorspronkelijke godsdienstige en etnische achtergronden van de sprekers. Dit noem je etnolecten. Etnolecten bevatten in het algemeen niet alleen exotische verschijnselen, zoals elementen uit de oorspronkelijk moedertaal. Maar ook verschijnselen die kenmerkend zijn voor tweedetaalverwerving (de meisje, de mooie meisje die daar loopt). Etnolecten hebben onder jongeren een groeiend prestige en zijn deel van hun identiteit. Woorden en uitspraakgewoonten uit etnolecten komen via de straatcultuur, muziek, media en bekende figuren (Ali B) in de taal van jongeren terecht. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden uit onder meer populaire tienersoaps.

€ 14,95 Paperback Geïllustreerd, full colour Ca. 130 pagina’s NUR 620 – Nederlandse taal en letterkunde algemeen 17 x 22 cm A-titel December 2015 Omslag: Sander Pinkse

ISBN 978 94 6298 122 5

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 1 2 2 5079 3

PROMOTIE Leesexemplaren Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen


Wijdvertakte wortels Over etnolectisch Nederlands frans hinskens

Frans Hinskens is als onderzoeker Variatielingu誰stiek verbonden aan het Meertens Instituut. Hij is bijzonder hoogleraar Taalvariatie en Taalverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


38

Hugo Koning

Mythologie

Elementaire Deeltjes

Mythen zijn van alle tijden en komen over de hele wereld voor. In de laatste tweehonderd jaar is de mythe een geliefd onderzoeksobject van wetenschappers geworden, gaandeweg vanuit steeds meer disciplines. Hoe ontstaan mythen, en waarom? Hoe kijkt men vanuit biologisch perspectief naar mythen, en hoe vanuit psychologisch of antropologisch oogpunt? Aan de hand van vele voorbeelden vat Hugo Koning in het ‘Elementaire Deeltje’ Mythologie wetenschappelijke opvattingen over deze wondere verhalen samen.

Elementaire Deeltjes · 32

M Y T H OLOG I E

Hugo Koning is docent Klassieken aan de Universiteit Leiden en geeft Grieks en Latijn op het Stanislascollege in Delft.

·Hugo Koning· A U P

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag Auteur is beschikbaar voor lezingen

€ 9,95 Paperback Geïllustreerd Ca. 160 pagina’s NUR 680 – Geschiedenis algemeen 11,5 x 17,6 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 90 8964 914 0 9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 1 4 0794 6


39

John Bowker

God

Elementaire Deeltjes Elementaire Deeltjes · 30

GOD

Waarom geloven sommige mensen in een god en andere niet? Dit is de hoofdvraag van het ‘Elementaire Deeltje’ God. John Bowker onderzoekt de verscheidenheid van verschillende religieuze interpretaties en kijkt naar de evolutie van het begrip ‘god’. Wie of wat is God? En hoe leggen verschillende religies het bestaan van God of goden uit?

John Bowker is hoogleraar Godsdienstwetenschappen, honorary priester van de kathedraal van Canterbury, consultant voor UNESCO, en televisiemaker voor de BBC.

·John Bowker· A U P

€ 9,95 Paperback Geïllustreerd Ca. 160 pagina’s Oorspr. titel: God: A Very Short Introduction NUR 706 – Godsdienstwetenschappen 11,5 x 17,6 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 94 6298 087 7 9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 8 7 7042 7

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag


40

Steven W. Lockley en Russell G. Foster

Slaap

Elementaire Deeltjes

We besteden ongeveer een derde van ons leven aan slapen. Wat is slaap? Waarom hebben we het nodig? Wat gebeurt er als we niet genoeg slaap krijgen? In dit ‘Elementaire Deeltje’ geven Steven W. Lockley en Russel G. Foster hierop antwoord. Ook gaan ze in op de invloed van zwangerschap, leeftijd en ziektes en allerlei andere omstandigheden die de slaap beïnvloeden. Dit is bepaald geen boekje om bij in slaap te vallen.

Elementaire Deeltjes · 31

SLAAP

Stephen W. Lockley is als neurowetenschapper werkzaam in het ziekenhuis en als Associate Professor of Medicine verbonden aan Harvard Medical School. Russell G. Foster is als hoogleraar Neurowetenschapper verbonden aan het Brasenose College van de University of Oxford.

·Steven W. Lockley & Russell G. Foster· A U P

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Leesexemplaren Weggeefacties Flyers op aanvraag

€ 9,95 Paperback Geïllustreerd Ca. 150 pagina’s NUR 922 – Biologie algemeen 11,5 x 17,6 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 94 6298 085 3 9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 8 5 3038 0


41

Frank Close

Niets

Elementaire Deeltjes

Elementaire Deeltjes · 34

NIETS

Wat is ‘niets’? Wat blijft er over als je alle materie weghaalt? Kan leegte bestaan? Dit ‘Elementaire Deeltje’ verkent de wetenschap en de geschiedenis van begrippen als leegte, ruimte en vacuüm: van Aristoteles die volhield dat het vacuüm niet mogelijk was, via theorieën van Newton en Einstein, naar onze laatste ontdekkingen in deeltjesversnellers. Het laat zien dat vacuüm helemaal niet leeg is, dat het vol is met deeltjes die spontaan ontstaan, wat aanwijzingen oplevert over hoe het heelal is ontstaan. Zou er niets bestaan als er niemand is om het waar te nemen? Waar kwam alles vandaan? Wat ligt er buiten het heelal? Frank Close behandelt deze en andere fascinerende vragen op een levendige en aansprekende wijze.

·Frank Close· A U P

€ 9,95 Paperback Geïllustreerd Ca. 160 pagina’s Oorspr. titel: Nothing: A Very Short Introduction NUR 925 – Theoretische natuurkunde 11,5 x 17,6 cm A-titel Oktober 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 94 6298 082 2 9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84853 0 8 2 2032 8

Frank Close is hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Universiteit van Oxford en Fellow van het Exeter College van dezelfde universiteit.

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Leesexemplaren Flyers op aanvraag


Eerder aangeboden

Elementaire Deeltjes

Elementaire Deeltjes · 1

Elementaire Deeltjes · 2

Elementaire Deeltjes · 3

Elementaire Deeltjes · 4

Elementaire Deeltjes · 5

DE A AR D E

VACCI N AT I E

S OCRATES

CULTUUR

MODERN CHINA

· M a r t i n R e d fern·

·Simon Rozendaal·

A U P

·Ineke Sluiter·

A U P

978 90 8964 608 8

Elementaire Deeltjes · 12 Elementaire Deeltjes

ECO NOMIE

Elementaire Deeltjes 13 · Deeltjes 1 1Elementaire sej t l e e· D12 e r i a t n e m e l E ·

E CO NO M IE

INF ORMAT IE

Elementaire Elementaire Deeltjes ·Deeltjes 14

Gillian Butler & Freda i dMcManus irolF

· 13

PS YCHOLOGIE

980987

E I TA M R O F N I 11 · sejtleeD eriatnemelE

978 90 8964 692 7

978 90 8964 693 4

Elementaire Deeltjes · 21

Elementaire Deeltjes · 22

PEN SI OENEN

GELD

·Gillian Butler & Freda McManus·

A

9 789089 648136

P

elementairedeeltjes.nl

9 U

ln.sejtleederiatnemele elementairedeeltjes.nl

John Hendry is onderzoeker aan het Girton College in Cambridge en emeritus hoogleraar management.

ELEM EN TA IR E DEELTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

A U P

Elementaire Deeltjes · 23

Elementaire Deeltjes Deeltjes Elementaire · 25

Eric H. Cline

·Thomas Dixon·

9 789089 648624 elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 694 1

Paul Bahn is een Britse schrijver, vertaler en archeoloog. Hij is redacteur van het populaire Amerikaanse tijdschrift Archaeology.

E L E ME NTA I RE D E E LTJE S grootse onderwerpen in zakformaat

A U P

·Eric H. Cline·

9 789089 646200

elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 862 4

Elementaire Deeltjes · 26

978 90 8964 865 5

A U P

Paul Bahn

Dit boek reflecteert de langdurige populariteit van archeologie. Voor de een is het een hobby, voor de ander een carrière, maar in alle gevallen omvat het ruim tweeënhalf miljoen jaar wereldgeschiedenis. En archeologie is meer dan alleen romantisch opgraven: ook theorievorming, technologie en wetenschap spelen een belangrijke rol. Paul Bahn geeft een pakkend kijkje in de keuken van de hedendaagse archeoloog.

ARC H EOLOGIE

978 90 8964 864 8

·Joep Leerssen·

· 25

ARCHEOLOGIE DE TROJ A A N S E OORLOG

Elementaire Deeltjes · 25

A U P

D E T ROJ A A N S E O O R LO G

978 90 8964 725 2

·Harry van Dalen & Arjo Klamer·

elementairedeeltjes.nl

Elementaire Elementaire DeeltjesDeeltjes · 26

· 24

WETENSCHAP & RELIGIE

E LE M E N TA I R E DE E LTJ E S

·John Hendry·

9 789089 647061

978 90 8964 815 0

D E T ROJ A A NS E O O R LO G

grootse onderwerpen in zakformaat

A U P

ELEM ENTA I R E D E E LTJ E S grootse onderwerpen in zakformaat

978 90 8964 813 6

Eric H. Cline is professor aan de George Washington University waar hij zich richt op de klassieke wereld en het oude Nabije Oosten.

· D a v i d H o l l anders, S i j b r e n K uiper, N a t a s c h a v a n der Zwan·

Jacqueline Cramer is directeur van het Utrecht Sustainability Institute en hoogleraar duurzaam innoveren. Ze heeft meer dan 40 jaar ervaring op milieugebied binnen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, waaronder van 2007 tot 2010 als minister.

A U P

De Trojaanse Oorlog speelt een centrale rol in de klassieke mythologie. De verhalen rondom deze oorlog hielden niet alleen grote schrijvers als Homerus of Vergilius in hun greep, maar krijgen ook vandaag de dag nog veel aandacht in het onderwijs, de popcultuur en het academische debat. Dit Elementaire Deeltje onderzoekt de twee belangrijkste vragen: heeft de Trojaanse Oorlog echt plaatsgevonden en zo ja, waar?

A U P

Toenemende welvaart en industrialisatie brachten ons veel goeds, maar niet voor onze leefomgeving. Sinds de jaren 70 staat ‘het milieu’ daarom aanhoudend op de agenda. Begin 21ste eeuw versterkte het maatschappelijk besef zich wereldwijd dat we een alarmerend beslag leggen op grondstoffen en we onze aarde steeds verder opwarmen. Hoe kunnen we het tij keren en voortbouwen op de goede dingen die gezamenlijk al wel tot stand zijn gebracht?

·Timothy Gowers·

9 789089 648150 elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 814 3

NATIONAL IS ME

Jacqueline Cramer

Elementaire Deeltjes · 16

·Partha Dasgupta·

7648143 29646 9 789089

MANAGEMENT

John Hendry

De baas die elke mail controleert of die gaat tennissen onder kantoortijd. De baas die zich opstelt als coach of die zich gedraagt alsof je zijn voetsoldaat bent. Zoveel managers, zoveel leiderschapsstijlen. Dit Elementaire Deeltje is een introductie op management. De auteur verkent thema’s als moraliteit en toerekenbaarheid en bestudeert de invloed van nationale cultuur en bedrijfscultuur. Een ideale inleiding voor iedere manager en voor degenen die met managers werken.

· 15

M ILIEU

A U P

grootse onderwerpen in zakformaat

MILIEU

Elementaire Deeltjes · 15

elementairedeeltjes.nl

grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Elementaire Deeltjes Deeltjes · 16

· 14

M ANAGEM ENT

·Luciano Floridi·

9 789089 646934

ehT

E R I AT N E M E L E ELEM estoo rgENTA I R E D EELTJ ES

neprewredno

978 90 8964 641 5

W I S K UN DE

Elementaire Deeltjes · 14

A U P

naidrauG

S E JT L E E D ni EL EMENTAIR E DEELTJES

taamrofkaz

Elementaire Deeltjes · 13

Elementaire Deeltjes · 12

grootse onderwerpen in zakformaat

PSYCHO LO GIE

ECO NO M IE

Nieuwsgierig werking van brein? Hete verschil simpele staartdeling aiv ,fa sno naar pode e ita mons ro fni tmok n tnatussen k eeen ll a n aV jeu wel studie hogere wiskunde in dit teh kjOf iheb lr ueens taaan n een n e psychologie nekeob ,oien da r vormen ,evan is iveworden let gedacht? Elementaire Deeltje beschrijft begrijpelijk uitgelegd. -amrofn i kDit ji lnegi e t ad si taw Elementaire raaM Deeltje .te nretn i Gowers gaat in op onderwerpen als oneindigkernonderdelen psychologie genaa gel tiu rvan ed leh als tleren, fee g idirolF onaicuL ?ei t heid de van één. hij beheugen, aandacht, en sociale ontne pahc sne tew abnormale ni ei tam rofni na v ens iwortel nek emin te b Maar ed spreekt ook andere kwesties, de wikkeling, maar ook op m thema’s alst ne snoo fele t het egaat le iin bo to AND na v , ggeheel niv eln emazoals s vraagj ofi het wiskundigen opbranden agressie Ook psy,ycavir p sen lde a puberteit. seit scognitieve ewk p o ni taag Hwaar .is tdat en retn i na n hun chologie, neurowetenschappen, informatietechtkeerps eb n e eitam rofni tot tfeeh g avijfentwintigste. geot eiw nologie reem te in eneevolutionaire w eid psychologie eitakomen mrofni naa sisodrevo ed Timothy Gowers aan de . orde. Kortom: een ne kre wcomplete rev inleiding. nennuk et n ekj il is hoogleraar wiskunde aan artha Dasgupta is hoogleraar economie aan de Cambridge University en lid van de Royal SoUniversiteit van Cambridge. Ino 1998 werd hij onderscheiden met The Gillian bij de o Britse eifosol if Butler rawerkte are lg oh zorginsla si iciety. dir lF on aicuL Fields Medal, de e Nobelprijs voor wiskunde. stelling Health NHS. erihsdroft reHOxford nav ti etisrevinu ed naa n dnob re v Geweldige inleiding die wiskundige en sta.drofxO nav tietisrevinu ed naa ne istieke onderzoeksresultaten in recht voor Freda McManus is verbonden aan de University zijn raap proza biedt.” – Financial Times Verenigd Koninkrijk. ,elooP of nOxford, eve tS – ”.dneredlehrev gidleweG“

ELEMENTA I R E D E ELTJES

Elementaire Deeltjes · Deeltjes 15 Elementaire

M A N AG E M E N T

Timothy Gowers

onaicuL

A U P

978 90 8964 604 0

WI SKUND E

n dit Elementaire Deeltje legt Partha Dasupta basisprincipes uit zoals efficiency, apitaal, duurzaamheid, dynamisch evenwicht, igendom, marktwerking en publieke goederen. ij maakt inzichtelijk hoe economische baisprincipes doorwerken in het leven van aledag. Ook licht hij toe hoe overbevolking ns op regionaal, nationaal en internationaal niveau raakt.

978 90 8964 622 4

PE S YCIH OTLOA G IEM R O F N I W I S KU N D E

Partha Dasgupta

·Rana Mitter·

A U P

978 90 8964 630 9

· 11

·Babette Hellemans·

A U P


Grootse onderwerpen in zakformaat Elementaire Elementaire Deeltjes ·Deeltjes 9

Elementaire Deeltjes · 7

Elementaire Deeltjes · 6

1e WERELDOORLOG

· 8

G LO B A L I S E R ING

E U RO P E S E U N I E

Jim Fraser

978 90 8964 609 5

Elementaire Elementaire DeeltjesDeeltjes · 17

I J ST I J D E N

·Manfred Steger·

A U P

A U P

· 16

Elementaire Elementaire Deeltjes · Deeltjes 18

elementairedeeltjes.nl

MILIEU

· 17

Elementaire Deeltjes ·Deeltjes 19 Elementaire

ELEM ENTA I R E D EELTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

·John Monaghan & Peter Just·

9 789089 647238 elementairedeeltjes.nl

A U P

·Rob de Wijk·

9 789089 648129

elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 706 1

978 90 8964 711 5

978 90 8964 816 7

Elementaire Deeltjes · 26

Elementaire Deeltjes · 26

Elementaire Deeltjes · 27

Elementaire Deeltjes · 28

ARCHEOLOGIE

D E O O R LO G E N VA N

KABBALA

GEOPOLITIEK

NAPOLEON

· P a u l B ahn· A U P

978 90 8964 620 0

·Mike Rapport·

978 90 8964 956 0

A U P

·Joseph Dan·

978 90 8964 835 8

Elementaire Deeltjes · 20

A U P

Charles Townshend is hoogleraar internationale geschiedenis aan Keele University.

T ERRORI SM E

elementairedeeltjes.nl

E LE M E N TA I R E DE E LTJ E S grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Deeltjes · 20

T ER ROR ISME

Charles Townshend

Elementaire Deeltjes · 19

·Gemma Venhuizen·

9 789089 648167

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Ook is hij columnist voor Trouw.

· 19

De vliegtuigen die zich in het World Trade Center boorden in 2001 en de aanslagen op de Londense metro in 2005 hadden een enorme impact. Ze waren aanleiding voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, maar veranderden ook onze eigen veiligheidsbeleving. Townshend legt uit wat terrorisme is. Hij onderzoekt of een democratie er gevoeliger voor is dan andere staatsvormen en geeft aan wat we kunnen doen om het te stoppen.

A U P

978 90 8964 723 8

A U P

·Herman van der Wusten, Virginie Mamadouh·

978 90 8964 837 2

·Govert Schilling·

978 90 8964 669 9

M AC HT S P O L I T I E K M AC H T S P O L I T I E K

A U P

Elementaire Deeltjes · 18

elementairedeeltjes.nl

EL EM ENTA I R E D EELTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

SOCIA LE & CULTURELE

A U P

· J a c q u e l i n e Cramer·

9 789089 647115

Peter Just is hoogleraar Antropologie aan Williams College in de Verenigde Staten

elementairedeeltjes.nl

T E R ROR I S ME

ANTRO PO LO GIE

ANTROPOLOGIE

A U P

John Monaghan is hoogleraar Antropologie aan de University of Illinois.

Elementaire Deeltjes · 17

E L E M E N TAI RE D E ELTJES grootse onderwerpen in zakformaat

IJ STIJ DEN

Gemma Venhuizen is fysisch geograaf en wetenschapsjournalist. Ze publiceert regelmatig artikelen in onder andere NRC Handelsblad en Kijk en werkt als verslaggeefster voor radioprogramma Vroege Vogels.

A U P

Geactualiseerd door Nicole Maalsté

Elementaire Deeltjes Elementaire Deeltjes · 20

· 18

‘Poetin leeft in een andere wereld’, constateerde bondskanselier Merkel aan de vooravond van de Russische annexatie van de Krim. Wat Poetin deed was echter ‘normale’ machtspolitiek. Aan de andere kant van de aardbol was op dat moment een vergelijkbaar machtsspel gaande. China kwam begin 2014 in harde aanvaring met de Filippijnen en Vietnam over de zeggenschap over eilandjes. Rob de Wijk legt uit waarom machtspolitiek terug is van weggeweest en wat de gevolgen zijn voor het verzwakte Westen.

·Jim Fraser·

9 789089 646699

978 90 8964 686 6

Rob de Wijk

John Monaghan & Peter Just

In deze boeiende introductie komen, naast de belangrijkste principes en methodes, veel voorbeelden aan bod van de antropoloog aan het werk. Puttend uit hun eigen ervaringen in Indonesië en Midden-Amerika bespreken de auteurs de wijze waarop sociale en culturele antropologie ons begrip over de menselijke samenleving en cultuur hebben helpen vormen.

ELEM EN TA IR E DEELTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

M AC HSTO CSIPALOELI& TCIUELTU K RELE

A N T ROP OLOG IE E N I JST I JD

Van de film Ice Age tot de schilderijen van Hendrick Avercamp: iedereen heeft een beeld bij ‘de ijstijd’. Wat maar weinig mensen weten, is dat ook vandaag de dag nog sporen van vroegere ijstijden in het Nederlandse landschap te zien zijn. Gemma Venhuizen neemt u mee naar de tijd van mammoeten en sabeltandtijgers.

Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen.

978 90 8964 611 8

S O C I A L E & C U LT U R E L E

Gemma Venhuizen

Wat is onze plaats in ruimte en tijd? Moeten we ons zorgen maken over kosmische inslagen? Stroomde er ooit water op Mars? Bestaan er planeten die op de aarde lijken, en leeft daar dan ook iets? Wat is donkere materie? Wat was er vóór de oerknal? Govert Schilling neemt je mee op een wervelende ontdekkingsreis door de kosmos, van de planeten in ons eigen zonnestelsel tot aan de rand van het waarneembare heelal. Een betere reisgids voor het universum kun je je niet wensen.

A U P

9 789089 646866

978 90 8964 610 1

STERRENKUNDE

Elementaire Deeltjes · 10

·John Pinder & Simon Usherwood·

· M i c h a e l H oward·

Elementaire Deeltjes · 10

ST ERRENKU ND E

E LE ME NTAIRE DE E LTJE S grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Deeltjes · 9

Jim Fraser is directeur van het Centrum voor Forensische Wetenschap aan de Universiteit van Strathclyde.

· 9

Govert Schilling

F O RENS IS C HE W ET ENS C HAP

Forensische wetenschap speelt zich af op het raakvlak van wetenschap en wet. De uitkomst van een strafzaak kan afhangen van een stuk forensisch bewijsmateriaal zoals een haar, een bloedvlek of een vingerafdruk. Hoe vindt forensisch onderzoek plaats op een plaats delict? Wat is dna-profilering? En hoe slaagt men er soms in om misdaden van jaren geleden op te lossen? Jim Fraser onderzoekt hoe forensische wetenschap wordt ingezet bij misdaadonderzoek, wat de gangbare principes en procedures zijn en hoe forensische wetenschap bijdraagt aan het strafrecht.

A U P

Elementaire Elementaire Deeltjes · Deeltjes 10

ST E R R E N K U NWETENSCHAP DE FORENSISCHE

F ORENSIS CHE W E T E N S CHA P

·Charles Townshend·

978 90 8964 812 9

Elementaire Deeltjes · 29

D E N ED ERL A N D S E

R E CHTSSTA AT

A U P

·Helen Stout·

978 90 8964 958 4


Elementaire Deeltjes Grootse onderwerpen in zakformaat

‘Prettig aan de opzet is dat de experts echte experts zijn, waardoor de introductie niet infantiel blijft, en ook recente wetenschappelijke inzichten bevat.’ – Trouw


Amsterdam University Press Herengracht 221 1016 BG Amsterdam T +31 (0)20 420 00 50 F +31 (0)20 420 32 14 E-mail: info@aup.nl www.aup.nl Marketing, verkoop, publiciteit en promotie Michiel van der Drift Tel: +31 (0)20 530 92 48 E-mail: m.vander.drift@aup.nl E-mail: bestellingen@aup.nl Distributie Nederland CB Logistics Postbus 125 4100 AC Culemborg T +31 (0)345 475 800 F +31 (0)345 475 884 E-mail: service@cb-logistics.nl

Vertegenwoordiging Nederland Nieuw Amsterdam Johannes Vermeerstraat 63 1071 DN Amsterdam Postbus 15511 1001 NA Amsterdam T +31 (0)20 570 61 00 F +31 (0)20 570 61 99 E-mail: info@nieuwamsterdam.nl www.nieuwamsterdam.nl Vertegenwoordiger Patrick Boone E-mail: pboone@nieuwamsterdam.nl T +31 (0)6 44 21 79 99

Vertegenwoordiging België Davidsfonds Blijde-Inkomststraat 79-81 B-3000 Leuven T +32 (0)16 310 600 F +32 (0)16 310 608 E-mail: info@davidsfonds.be www.davidsfonds.be Levering geschiedt onder toepassing van de Wet op de vaste boekenprijs en het daarbij behorende Besluit vaste boekenprijs. Deze wet is vanaf 1 januari 2005 van kracht. Alle vermelde titels, publicatiedata en prijzen zijn onder voorbehoud. Aan deze catalogus kunnen geen rechten worden ontleend. Vormgeving Coördesign, Leiden Auteursfoto’s Cora Hendriks


N U I N VO O R D EL I G E PA PER BACK Stefan Bollmann

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk Met een inleiding door

Kristien Hemmerechts

â‚Ź 9,95

Lezende vrouwen in de schilderkunst en de fotografie

A L M E E R DA N 10.0 0 0 E X E M PL A R E N V E R KO C H T VA N D E H A R D BAC K

AUP Najaarsaanbieding 2015  
AUP Najaarsaanbieding 2015  
Advertisement