Page 1

AUP ZO M E R A A N B I E D I N G 2015


Rach Betty Friedan, bert Marcuse, Th Richard Da E stopher Lasch, Th Francis Fukuya uel Huntington, T Friedman, The L Simone de Beau Franz Fanon, The oucault, De gesch Milton Friedman, C Hannah Arendt, Marshall McLuha lc Postman, Amus DiscourseNaom in th Robert s Surowiecki, The William Easterly, T Why the West’ Inhoud

2

Samengesteld door Casper Thomas

14

Pieter J. van Strien

16

Rob de Wijk

18

Frederieke Hegger

19

Gerardo Soto y Koelemeijer

20

Anne de Vries

21

De twintig boeken die ons denken veranderden

4

Keizers en Shōgun

Het creatieve genie

6

Meisje, kun je wel jokken?

Mike Rapport

Elementaire Deeltjes – De oorlogen van Napoleon

Wiskundigen mogen niet huilen

12

Helen Stout

Elementaire Deeltjes – De Nederlandse rechtsstaat

De geldrevolutie

10

Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn

Het geheim van duurzame relaties

Machtspolitiek

8

Wim Boot

Herman van der Wusten en Virginie Mamadouh

Elementaire Deeltjes – Geopolitiek

Joseph Dan

Elementaire Deeltjes – Kabbala


hel Carson, Silen , The Feminine M he One Dimensio awkins, The Selfis Edward Saïd, Orie he Culture of Na ama, The End of The Clash of Civi Lexus and the Ol Naomi Klein, uvoir, Le Deuxièm e Wretched of th hiedenis van de w Capitalism and F Eichmann in Jer an, Understandin Ourselves to sing of Show B he Age mi Wolf, The Beau tePutnam, Bowlin Wisdom of the The White Man’s ’s Efforts to Aid t


2

Casper Thomas (red.)

De twintig boeken die ons denken veranderden Het gebeurt heel af en toe. Er verschijnt een boek waarover iedereen het heeft en nog jaren napraat. Alles lijkt op zo’n moment samen te vallen: een schuivende tijdgeest, een scherpe denker die naar voren treedt en een hongerig publiek op zoek naar nieuwe inzichten. In Twintig boeken die ons denken veranderden presenteren redacteuren en medewerkers van De Groene Amsterdammer de eigentijdse klassiekers die onze blik op de wereld voorgoed deden kantelen. Twintig boeken die ons denken veranderden gaat bijvoorbeeld over The End of History and the Last Man van Francis Fukuyama, die een finale triomf van de liberale democratie voorspelde. Over Naomi Kleins No Logo, het handboek voor ‘andersglobalisten’ waarmee uiteindelijk reclamemakers aan de haal gingen. Over Edward Said die de westerse koloniale blik ontmaskerde in Orientalism. Over Le Deuxième Sexe van Simone de Beauvoir, die het feminisme van een intellectuele grondslag voorzag. En over Richard Dawkins, die met The Selfish Gene mensen vertrouwd maakte met hun eigen genen.

‘Een scherpe analyse van baanbrekende boeken die het mondiale publieke debat hebben gevormd.’ – Francis Fukuyama

Prikkelende essays over twintig naoorlogse klassiekers die onze blik op de moderne wereld voorgoed hebben veranderd.

€ 19,95 Paperback Ca. 200 pagina’s NUR 686 | 695 – Moderne Geschiedenis | Maatschappijgeschiedenis 13,5 x 21 cm A-titel Mei 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 94 6298 028 0

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84852 0 2 8 0953 7

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties in samenwerking met De Groene Amsterdammer


Casper Thomas is sinds 2010 redacteur bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.


Het creatieve genie Mythe en werkelijkheid Pieter J. van Strien

AUP Pieter J. van Strien is emeritus hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.


5

Pieter J. van Strien

Het creatieve genie Mythe en werkelijkheid Als je kijkt naar de toppen van het menselijk presteren, kijk dan ook naar de mensen die deze toppen hebben beklommen.

Antibiotica, de pil, de Mona Lisa, de pc – hoe komen dergelijke geniale scheppingen of vondsten tot stand? Zijn ze het werk van een genie, en zo ja, wat kenmerkt zo’n genie? Over geniale wetenschappers en kunstenaars bestaan allerlei mythes: een torenhoog IQ, een moeilijke jeugd, egocentrisme. Psycholoog Pieter van Strien brengt deze mythes in kaart en prikt ze door. Na het goed ontvangen Psychologie van de wetenschap (2011) richt Pieter J. van Strien zich in Het creatieve genie op de persoon achter het eerder door hem beschreven creatieve proces. En hij neemt nu naast wetenschappers ook technici en kunstenaars in beschouwing. Over Psychologie van de wetenschap:

€ 24,95 Paperback Ca. 250 pagina’s NUR 770 – Psychologie algemeen 13,5 x 21 cm A-titel September 2015 Omslag: Sander Pinkse Boekproductie Omslagillustratie: M.C. Escher’s ‘Lucht en Water I’ © 2015 The M.C. Escher Company B.V. - Baarn - Holland.

ISBN 978 90 8964 921 8

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 2 1 8808 0

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties

‘Het is echt, zonder meer, een van de allerleukste boeken die ik dit jaar heb gelezen.’ – Wim Brands in Brands met Boeken

‘De auteur beheerst zijn onderwerp, creativiteit met een hoofdletter, als geen ander.’ – Pek van Andel in NRC Handelsblad


Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Ook is hij columnist voor Trouw.


7

Rob de Wijk

Machtspolitiek Bij internationale betrekkingen gaat het om macht. Dat is altijd zo geweest en het zal altijd zo blijven. Maar wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in de internationale politiek en is het Westen nog wel opgewassen tegen de machtspolitiek van opkomende landen?

€ 14,95 Paperback Ca. 156 pagina’s NUR 754 - Politicologie 13,5 x 21 cm A-titel Mei 2015 Omslag: Studio Ron van Roon

ISBN 978 94 6298 047 1

9 eISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84852 0 4 7977 1 3

PROMOTIE Promotie Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen

Negentiende-eeuws gedrag in de eenentwintigste eeuw, zo noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de inval van Rusland op de Krim. Legers worden nog steeds gebruikt om gebieden te veroveren. Tot voor kort werd de wereld geconfronteerd met voornamelijk Westerse machtspolitiek. Nu doen ook opkomende landen aan landjepik. Zo kwam China recent met buren in conflict over grondstofrijke zeegebieden. De vijf BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en ZuidAfrika, hebben een ontwikkelingsbank, de New Development Bank (NDB), opgericht die een alternatief moet gaan vormen voor het IMF en de Wereldbank. Wat voor gevolgen heeft dit voor de mondiale machtsverhoudingen? En is de NDB een concurrent of een aanwinst? Vormt deze economische alliantie een uitdaging voor de geopolitieke status quo en de Amerikaanse hegemonie? Gaat de EU haar best doen om de strategische partnerschappen te versterken met de nieuwe opkomende economische en geopolitieke machten? Rob de Wijk legt uit waarom machtspolitiek terug is van weggeweest en wat de gevolgen zijn voor het verzwakte Westen. In deze herziene uitgave van het Elementaire Deeltje ‘Machtspolitiek’ uit 2014 gaat hij dieper in op recente ontwikkelingen in de mondiale machtsverhoudingen.


8

Frederieke Hegger

De geldrevolutie Hoe tech-nerds bouwen aan een nieuwe financiële wereld De nieuwe bankier is een tech-nerd. Gedreven door de crisis en gewapend met disruptieve technologie bouwt hij aan een nieuwe financiële wereld. Een wereld waarin geld verplaatsen steeds makkelijker en sneller gaat. En één waarin de traditionele bank als middle-man minder vanzelfsprekend wordt. Nieuwe cryptocurrencies komen met één muisklik ter wereld en we lenen steeds meer van elkaar, in plaats van van de bank. Het ultieme einddoel: een open en decentraal financieel netwerk, zonder machtscentrum. RTL Z-journalist Frederieke Hegger spreekt met pioniers uit binnen- en buitenland. Van topeconoom Jeremy Rifkin tot Bitcoingoeroe Andreas Antonopoulos. Van jonge tech-ondernemers tot bankiers. Met humor, portretten, feiten en cijfers kijkt ze door een verrekijker naar de toekomst: staan we aan het begin van een financiële revolutie?​ € 17,95 Paperback Ca. 180 pagina’s NUR 780 – Economie 13,5 x 21 cm A-titel September 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 90 8964 757 3

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 7 5 7 3535 5

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen


Over een financiële revolutie onder leiding van tech-ondernemers.

B

B

$

B € €

B

$

Frederieke Hegger is redacteur economie bij RTL Z en RTL Nieuws. Ze is gespecialiseerd in financiële innovatie en duurzaamheid.


Essays over wiskunde zonder formules, vergelijkingen en bewijzen.

Gerardo Soto y Koelemeijer studeerde literatuurwetenschap en promoveerde in de wiskunde. Hij schreef twee romans, Armelia (Nieuw Amsterdam, 2006) en De gestolen kinderen (Nieuw Amsterdam, 2013). Momenteel is hij docent wiskunde op een middelbare school.


11

Wiskundigen mogen niet huilen Hebben baby’s al getalbegrip en hoe zouden we daar achter kunnen komen? Wanneer werden de eerste getallen geïntroduceerd? Kunnen we op de middelbare school niet zonder wiskunde? En wat is wiskunde eigenlijk? Wiskundigen mogen niet huilen van romanschrijver en wiskundige Gerardo Soto y Koelemeijer is een wiskundeboek zonder formules, vergelijkingen of bewijzen. In dit boek vol prikkelende verhalen en essays neemt de grootste schaker aller tijden, Bobby Fischer, het op tegen de minstens zo talentvolle wiskundige Alexander Grothendieck. De Britse wiskundige Andrew Wiles, die het vermoeden van Fermat bewees, voert een strijd met voetballer Diego Maradona waarbij de vele parallellen in hun levensverhalen worden uitgelicht. Wiskundigen mogen niet huilen is een verrukkelijke verzameling essays over wiskunde, geschreven met een filosofische blik.

€ 17,95 Paperback Ca. 180 pagina’s NUR 730 | 918 – Wiskunde | Filosofie 13,5 x 21 cm A-titel Augustus 2015 Omslag: Klaas Wijnberg

ISBN 978 90 8964 906 5

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 0 6 5779 3

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen


12

Anne de Vries

Meisje, kun je wel jokken? Achtergrond en betekenis van de Nederlandse kinderrijmen

Kinderrijmpjes: we zijn ermee in slaap gewiegd op moeders arm, we hebben erbij gehobbeld op vaders knie.

Rijmpjes en versjes horen bij onze kinderjaren. Volwassenen houden zich er alleen mee bezig als ze kleine kinderen hebben. Maar kinderrijmen verdienen ook op een andere manier onze aandacht. De meeste rijmen zijn eeuwenoud, soms meer dan duizend jaar. Al die tijd werden ze mondeling overgeleverd. Wonderlijk genoeg bleven ze grotendeels intact, al werd er soms iets aangepast omdat een woord niet meer begrepen werd. Schuitje varen, theetje drinken’ eindigde vroeger met de vraag: ‘Meisje, kun je wel jokken?’ Toen betekende het nog: ‘Kun je al een beetje vrijen?’ Er zijn meer rijmen die oorspronkelijk niet speciaal voor kinderen bedoeld waren: het waren volksrijmen en -liedjes. En vaak was de inhoud bepaald niet kinderachtig. Kinderrijmen bevatten wel vaker woorden die we niet meer begrijpen. Voor onderzoekers is het een uitdaging om de betekenis te achterhalen. Dat kan tot verrassende resultaten leiden: de strekking lijkt nu eens degelijk onderbouwd, dan weer volledig uit de duim gezogen. In dit boek kijkt de auteur kritisch naar dit eerdere onderzoek en presenteert zelf nieuwe inzichten over de herkomst en achtergrond van kinderrijmen.

€ 17,95 Paperback Ca. 188 pagina’s NUR 621 – Literatuurgeschiedenis van de Lage Landen 13,5 x 21 cm A-titel September 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 90 8964 897 6

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 8 9 7 6764 9

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen


ANNE DE VRIES

ACHTERGROND EN BETEKENIS VAN DE NEDERLANDSE KINDERRIJMEN

Anne de Vries was conservator bij het Letterkundig Museum en docent jeugdliteratuur aan de Vrije Universiteit.


Wim Boot is emeritus hoogleraar taal en cultuur van Japan aan de Universiteit Leiden.


15

Wim Boot

Keizers en Shōgun Een geschiedenis van Japan tot 1868 Uitstekend geschikt om je snel het belangrijkste over de geschiedenis van Japan eigen te maken.

Tot het einde van de negentiende eeuw was Japan een klein, afgelegen eilandenrijk in de luwte van het Aziatische vasteland waarvoor niemand veel belangstelling had en waarvan men in de rest van de wereld niets of weinig wist. Het feit dat Japan nu een belangrijke rol op het wereldtoneel speelt, maakt dat de Japanse geschiedenis voor ons belangrijk is geworden. In de periode die dit boek behandelt (300 v.C.-1868) is de basis gelegd voor Japans huidige ontwikkeling. De verwevenheid met de Oost-Aziatische cultuur, het uitgesproken aristocratische karakter van de maatschappij en de uitzonderlijke relatie tussen keizer en shōgun (opperbevelhebber), zijn onderwerp van deze beknopte inleiding in de Japanse geschiedenis. Wim Boot richt zich op het klassieke thema: wie had de macht, waar en wanneer?

€ 14,95 Paperback 128 pagina’s NUR 692 – Niet-westerse geschiedenis 14,8 x 21 cm Geïllustreerd A-titel September 2015 Omslag: Sander Pinkse Boekproductie

ISBN 978 94 6298 029 7

9 e-ISBN 7 8 9 4978 6 2 90 9 84852 0 2 9 7955 1

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen


16

Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn

Het geheim van duurzame relaties Een duurzame liefdesrelatie met een vaste partner is de beste levensverzekering die je kunt afsluiten. Een overweldigende hoeveelheid onderzoek toont aan dat mensen met zo’n relatie lichamelijk en psychisch gezonder zijn en sociaal beter functioneren. Dit boek gaat over het geheim van mensen met een duurzame relatie met een vaste levenspartner. Centraal staat de vraag: wat is het geheim van deze paren? Deze vraag is tegenwoordig uiterst relevant, juist omdat duurzame relaties onder druk staan. Het aantal scheidingen in de westerse wereld neemt toe en steeds meer volwassenen hebben moeite om een relatie met een vaste levenspartner in stand te houden. Relatieproblemen behoren inmiddels tot de meest voorkomende klachten van mensen die zich voor gezondheidszorg melden. In dit boek gaan de auteurs dieper in op de eigenschappen van een goede relatie en geven zij handvatten voor het bereiken van zo’n bestendige relatie.

Een relatie in stand houden en samen gelukkig zijn, hoe doe je dat? In dit boek vind je tips en adviezen die je daarbij kunnen helpen.

€ 14,95 Paperback Ca. 140 pagina’s NUR 767 – Relaties 13,5 x 21 cm Geïllustreerd A-titel Mei 2015 Omslag: Suzan Beijer

ISBN 978 90 8964 978 2

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 7 8 2891 2

PROMOTIE Recensie-exemplaren Flyers Lezersacties De auteurs zijn beschikbaar voor lezingen en congressen


Gert Jan Kloens en Grethe van DuiJn Het geHeim van duurzame relaties

Gert Jan Kloens is psycholoog, relatietherapeut, gedragstherapeut en seksuoloog. Grethe van Duijn is filosoof, theoloog, relatietherapeut en gedragstherapeut. Beiden zijn experts in de thema’s liefde en relatiekwaliteit en zijn als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn zijn duurzaam met elkaar getrouwd en hebben zes kinderen.


Helen Stout

18

De Nederlandse rechtsstaat

Elementaire Deeltjes

Je realiseert het je wellicht niet elke dag, maar onze samenleving functioneert in grote mate dankzij onze rechtsstaat. Hoe is deze rechtsstaat tot stand gekomen, en op welke ideeën is hij gebaseerd? Hoe functioneert hij? En heeft de rechtsstaat een toekomst? Helen Stout bespreekt op heldere en aansprekende wijze de ontwikkeling en het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat vanaf de bouwstenen uit de Verlichting tot de huidige democratische vorm.

Elementaire Deeltjes · 29

DE NEDERL ANDSE

RECHTSSTA AT € 9,95 Paperback Ca. 128 pagina’s NUR 820 – Recht algemeen 11,5 x 17,6 cm Geïllustreerd A-titel September 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 90 8964 958 4

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 5 8 4862 2

A U P

·Helen Stout·

Helen Stout is hoogleraar aan de Erasmus School of Law.

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Weggeefexemplaren op aanvraag De auteur is beschikbaar voor lezingen en congressen Recensie-exemplaren T-shirts Flyers & merchandising Banner-ads


Mike Rapport

19

De oorlogen van Napoleon

Elementaire Deeltjes

Tweehonderd jaar geleden, in 1815, werd keizer Napoleon Bonaparte in de Slag bij Waterloo definitief verslagen. De oorlogen die Napoleon voerde tussen 1792 en 1815 zijn van grote betekenis geweest voor de geschiedenis van Europa. Veel landen waaronder Nederland zien Napoleons bewind zelfs als het startpunt van hun moderne geschiedenis. In De oorlogen van Napoleon beschrijft Mike Rapport het ontstaan en verloop van Napoleons oorlogen, de manier waarop oorlogen toentertijd werden uitgevochten, en de sociale en politieke erfenis van deze oorlogen voor onze huidige wereld.

Elementaire Deeltjes · 26

DE OORLOGEN VAN

N APOL EON € 9,95 Paperback Ca. 170 pagina’s Oorspr. titel: The Napoleonic Wars: A Very Short Introduction NUR 680 – Geschiedenis algemeen 11,5 x 17,6 cm Geïllustreerd A-titel Mei 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 90 8964 956 0

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 9 5 6 0858 5

A U P

·Mike Rapport·

Mike Rapport is senior lecturer in geschiedenis aan de University of Stirling, Groot-Brittannië.

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Weggeefexemplaren op aanvraag Recensie-exemplaren T-shirts Flyers & merchandising Banner-ads


Herman van der Wusten en Virginie Mamadouh

20

Geopolitiek

Elementaire Deeltjes

Sla een krant open en je merkt: ‘geopolitiek’ is in zwang. Maar wat betekent die term eigenlijk? Herman van der Wusten en Virginie Mamadouh vertellen de bewogen geschiedenis van het begrip Geopolitiek en verduidelijken de uiteenlopende betekenissen. Voorbeelden uit de politieke praktijk in alle delen van de wereld worden behandeld aan de hand van tekst, beeld en kaarten. Nederland en de Europese situatie krijgen bijzondere aandacht.

Elementaire Deeltjes · 28

G EO POL ITIEK € 9,95 Paperback Ca. 150 pagina’s NUR 680 | 900 – Geschiedenis algemeen | Sociale geografie algemeen 11,5 x 17,6 cm Geïllustreerd A-titel September 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 90 8964 837 2

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 8 3 7 2687 1

A U P

·Herman van der Wusten, Virginie Mamadouh·

Herman van der Wusten is emeritus hoogleraar politieke geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Virginie Mamadouh is universitair hoofddocent politieke en culturele geografie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van het tijdschrift Geopolitics.

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Weggeefexemplaren op aanvraag De auteurs zijn beschikbaar voor lezingen en congressen Recensie-exemplaren T-shirts Flyers & merchandising Banner-ads


Joseph Dan

21

Kabbala

Elementaire Deeltjes

In Kabbala biedt Joseph Dan, een autoriteit op het gebied van de joodse mystiek, een fascinerend overzicht van de ontwikkelingsgeschiedenis van de kabbala, de joodse mystieke leer die vanaf de late middeleeuwen opkwam. Hij beschrijft de verschillende kabbalistische denksystemen en hun zoektocht naar Gods openbaring. Tevens ontkracht hij de mythen rond moderne kabbalistische praktijken en belicht hij de impact van deze religieus-joodse leer op bijvoorbeeld het christendom en de New Age-beweging.

Elementaire Deeltjes · 27

K ABB AL A € 9,95 Paperback 154 pagina’s Oorspr. titel: Kabbalah: A Very Short Introduction NUR 728 – Spiritualiteit 11,5 x 17,6 cm Geïllustreerd A-titel Mei 2015 Omslag: Michel van Duyvenbode

ISBN 978 90 8964 835 8

9 e-ISBN 7 8 9 0978 8 9 90 6 44852 8 3 5 8684 0 A U P

·Joseph Dan·

Joseph Dan bekleedt de Gershom Scholem-leerstoel Kabbala binnen het Department of Jewish Thought aan de Hebrew University of Jerusalem.

PROMOTIE Toonbankdisplay voor boekhandels op aanvraag Weggeefexemplaren op aanvraag Recensie-exemplaren T-shirts Flyers & merchandising Banner-ads


Eerder aangeboden

Elementaire Deeltjes · 1

Elementaire Deeltjes · 2

Elementaire Deeltjes · 3

DE A A RDE

VACC IN ATIE

S OC RATES

Elementaire

CULT

Elementaire Deeltjes Grootse onderwerpen in zakformaat ·Martin Redfern·

·Simon Rozendaal·

A U P

978 90 8964 608 8

Elementaire Elementaire Deeltjes · Deeltjes 10

· 9

Elementaire Elementaire DeeltjesDeeltjes · 11

ST E RRENK U ND E FORENSISCHE WETENSCHAP

ST ERREN KUN DE

Nieuwsgierig naar de werking van ons brein? Of heb je wel eens aan een studie psychologie gedacht? Dit Elementaire Deeltje beschrijft kernonderdelen van psychologie als leren, geheugen, aandacht, abnormale en sociale ontwikkeling, maar het gaat ook in op thema’s als agressie en de puberteit. Ook cognitieve psychologie, neurowetenschappen, informatietechnologie en evolutionaire psychologie komen aan de orde. Kortom: een complete inleiding.

Elementaire Deeltjes Elementaire Deeltjes · 20

Charles Townshend

Charles Townshend is hoogleraar internationale geschiedenis aan Keele University.

elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 816 7

A U P

·Rob de Wijk·

9 789089 648129

elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 723 8

elementairedeeltjes.nl

EL EMENTA IRE D EELTJES grootse onderwerpen in zakformaat

A U P

·Partha Dasgupta·

9 789089 648143 elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 692 7

978 90 8964 693 4

Elementaire Deeltjes · 20

Elementaire Deeltjes · 21

T E R RORI S M E

P E NSI O E NE N

A U P

·Gillian Butler

978 90

Elementaire D

GE

Elementaire Deeltjes · 20

Elementaire Deeltjes · 19

EL EM ENTAIRE D EELTJES grootse onderwerpen in zakformaat

·Luciano Floridi·

9 789089 646934

Freda McManus is verbonden aan de University of Oxford, Verenigd Koninkrijk.

T ER RO RIS M E

De vliegtuigen die zich in het World Trade Center boorden in 2001 en de aanslagen op de Londense metro in 2005 hadden een enorme impact. Ze waren aanleiding voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, maar veranderden ook onze eigen veiligheidsbeleving. Townshend legt uit wat terrorisme is. Hij onderzoekt of een democratie er gevoeliger voor is dan andere staatsvormen en geeft aan wat we kunnen doen om het te stoppen.

·John Monaghan & Peter Just·

9 789089 647238

· 19

MAC HT SPOL IT IE K M AC H T SP O LI T IE K

A U P

elementairedeeltjes.nl

T ER RO R I S M E

Rob de Wijk

EL EM E N TA I R E D E E LTJ E S

A U P

9 789089 646927

978 90 8964 669 9

AN T ROP O LO G IE

grootse onderwerpen in zakformaat

·Govert Schilling·

EL EM ENTA I RE D EELTJES grootse onderwerpen in zakformaat

Gillian Butler werkte bij de Britse zorginstelling Oxford Health NHS.

Elementaire Deeltjes · 13

EL EM EN TA I R E D EELTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Deeltjes · 12

“Geweldig verhelderend.” – Steven Poole, The Guardian

“Geweldige inleiding die wiskundige en statistieke onderzoeksresultaten in recht voor zijn raap proza biedt.” – Financial Times

PSYCHO

PSYCHOLOGIE

In dit Elementaire Deeltje legt Partha Dasgupta basisprincipes uit zoals efficiency, kapitaal, duurzaamheid, dynamisch evenwicht, eigendom, marktwerking en publieke goederen. Hij maakt inzichtelijk hoe economische basisprincipes doorwerken in het leven van alledag. Ook licht hij toe hoe overbevolking ons op regionaal, nationaal en internationaal niveau raakt. Partha Dasgupta is hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge.

Elementaire D

ECONOMIE

INF ORMAT IE

Luciano Floridi is als hoogleraar filosofie verbonden aan de universiteit van Hertfordshire en aan de universiteit van Oxford.

978 90

· 12

Van alle kanten komt informatie op ons af, via televisie, radio, boeken en natuurlijk het internet. Maar wat is dat eigenlijk informatie? Luciano Floridi geeft helder uitleg aan de betekenis van informatie in wetenschap en samenleving, van DNA tot mobiele telefoons en internet. Hij gaat in op kwesties als privacy, wie toegang heeft tot informatie en bespreekt de overdosis aan informatie die we niet meer lijken te kunnen verwerken.

· 18

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Ook is hij columnist voor Trouw.

PSYCHOLOGIE

Gillian Butler & Freda McManus

M AC HTSP S O C I A LOL E &ITCIEK U LTU R E L E

‘Poetin leeft in een andere wereld’, constateerde bondskanselier Merkel aan de vooravond van de Russische annexatie van de Krim. Wat Poetin deed was echter ‘normale’ machtspolitiek. Aan de andere kant van de aardbol was op dat moment een vergelijkbaar machtsspel gaande. China kwam begin 2014 in harde aanvaring met de Filippijnen en Vietnam over de zeggenschap over eilandjes. Rob de Wijk legt uit waarom machtspolitiek terug is van weggeweest en wat de gevolgen zijn voor het verzwakte Westen.

Elementaire Deeltjes · Deeltjes 13 Elementaire

· 11

Partha Dasgupta

978 90 8964 686 6

Elementaire Deeltjes ·Deeltjes 19 Elementaire

978 90 8964 622 4

E CON OM IE

elementairedeeltjes.nl

A U P

Luciano Floridi

A U P

G e a c t u a l i s e e r d do o r N i c o l e M a a l s t é

ECON OMIE

Elementaire Deeltjes · 11

·Jim Fraser·

9 789089 646699

Elementaire Deeltjes · 12 Elementaire Deeltjes

IN F ORM ATIE

A U P

Elementaire Deeltjes · 10

E LE ME N TA I RE DE E LTJ E S grootse onderwerpen in zakformaat

STE RRE NK UND E

Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen.

· 10

·Babette H

A U P

978 90 8964 630 9

I NF O R M AT I E

Govert Schilling

Wat is onze plaats in ruimte en tijd? Moeten we ons zorgen maken over kosmische inslagen? Stroomde er ooit water op Mars? Bestaan er planeten die op de aarde lijken, en leeft daar dan ook iets? Wat is donkere materie? Wat was er vóór de oerknal? Govert Schilling neemt je mee op een wervelende ontdekkingsreis door de kosmos, van de planeten in ons eigen zonnestelsel tot aan de rand van het waarneembare heelal. Een betere reisgids voor het universum kun je je niet wensen.

·Ineke Sluiter·

A U P

A U P

·Charles Townshend· A U P

978 90 8964 812 9

·David Hollanders, Sijbren Kuiper, Natascha van der Zwan·

978 90 8964 725 2

A U P

·Harry van Dalen

978 90


Deeltjes · 4

Elementaire Deeltjes · 5

TUUR

1e WERELDOORLOG

M OD E R N CHIN A

Helle ma ns ·

· R a n a Mitter·

14 ·Deeltjes

· 13

Elementaire Deeltjes · Deeltjes 15 Elementaire

MA NAGEMEN T

OLOGIE

Elementaire Deeltjes · 23

NATI ON A LISME

LD

ELEM EN TAI R E D EELTJES

A U P

· J ohn Hendry· elementairedeeltjes.nl

Elementaire Deeltjes Deeltjes Elementaire · 25

WETENSCHAP & RELIGIE Eric H. Cline

Paul Bahn

· 25

Elementaire Deeltjes · 26

ARCHEOLOGIE

OORLOG

Dit boek reflecteert de langdurige populariteit van archeologie. Voor de een is het een hobby, voor de ander een carrière, maar in alle gevallen omvat het ruim tweeënhalf miljoen jaar wereldgeschiedenis. En archeologie is meer dan alleen romantisch opgraven: ook theorievorming, technologie en wetenschap spelen een belangrijke rol. Paul Bahn geeft een pakkend kijkje in de keuken van de hedendaagse archeoloog. Paul Bahn is een Britse schrijver, vertaler en archeoloog. Hij is redacteur van het populaire Amerikaanse tijdschrift Archaeology.

E L E ME N TA I R E D E E LTJ E S grootse onderwerpen in zakformaat

A U P

978 90 8964 711 5

·Eric H. Cline·

9 789089 646200

elementairedeeltjes.nl

978 90 8964 862 4

Elementaire Deeltjes · 26

978 90 8964 694 1

ARCHEOLOGIE TROJ A ANSE

·Gemma Venhuizen·

ARC H EO LO G I E

elementairedeeltjes.nl

DE

Elementaire Deeltjes · 25

978 90 8964 865 5

· T h omas Dixon·

9 789089 648624

D E TROJ A AN SE OO R LOG

8964 864 8

A U P

A U P

elementairedeeltjes.nl

Elementaire Elementaire DeeltjesDeeltjes · 26

· 24

E L E M E N TA I R E D E E LTJE S

·Jacqueline Cramer·

9 789089 647115

978 90 8964 706 1

DE TROJ A ANSE O O RLO G

grootse onderwerpen in zakformaat

·J o e p L e e r s s e n ·

EL EMENTA IRE D EELTJES grootse onderwerpen in zakformaat

978 90 8964 815 0

Eric H. Cline is professor aan de George Washington University waar hij zich richt op de klassieke wereld en het oude Nabije Oosten.

A U P

Gemma Venhuizen is fysisch geograaf en wetenschapsjournalist. Ze publiceert regelmatig artikelen in onder andere NRC Handelsblad en Kijk en werkt als verslaggeefster voor radioprogramma Vroege Vogels.

A U P

9 789089 647061

De Trojaanse Oorlog speelt een centrale rol in de klassieke mythologie. De verhalen rondom deze oorlog hielden niet alleen grote schrijvers als Homerus of Vergilius in hun greep, maar krijgen ook vandaag de dag nog veel aandacht in het onderwijs, de popcultuur en het academische debat. Dit Elementaire Deeltje onderzoekt de twee belangrijkste vragen: heeft de Trojaanse Oorlog echt plaatsgevonden en zo ja, waar?

n & A r j o Klamer·

IJST I J DE N

Van de film Ice Age tot de schilderijen van Hendrick Avercamp: iedereen heeft een beeld bij ‘de ijstijd’. Wat maar weinig mensen weten, is dat ook vandaag de dag nog sporen van vroegere ijstijden in het Nederlandse landschap te zien zijn. Gemma Venhuizen neemt u mee naar de tijd van mammoeten en sabeltandtijgers.

978 90 8964 813 6

Deeltjes · 22

MILIEU

Toenemende welvaart en industrialisatie brachten ons veel goeds, maar niet voor onze leefomgeving. Sinds de jaren 70 staat ‘het milieu’ daarom aanhoudend op de agenda. Begin 21ste eeuw versterkte het maatschappelijk besef zich wereldwijd dat we een alarmerend beslag leggen op grondstoffen en we onze aarde steeds verder opwarmen. Hoe kunnen we het tij keren en voortbouwen op de goede dingen die gezamenlijk al wel tot stand zijn gebracht?

grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Deeltjes · 17

Elementaire Deeltjes · 17

8964 814 3

· 16

Gemma Venhuizen

Jacqueline Cramer is directeur van het Utrecht Sustainability Institute en hoogleraar duurzaam innoveren. Ze heeft meer dan 40 jaar ervaring op milieugebied binnen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, waaronder van 2007 tot 2010 als minister.

978 90 8964 611 8

IJST IJD E N

elementairedeeltjes.nl

IJSTIJDEN

Jacqueline Cramer

·Timothy Gowers·

9 789089 648150

Elementaire Elementaire DeeltjesDeeltjes · 17

Elementaire Deeltjes · 16

A U P

· 15

MIL IE U

l

E L E M E N TA IR E D E E LTJ ES grootse onderwerpen in zakformaat

Elementaire Deeltjes · 15

& Freda M c M a n us·

6

John Hendry is onderzoeker aan het Girton College in Cambridge en emeritus hoogleraar management.

·Manfred Steger· A U P

978 90 8964 610 1

MA N AGEMEN T

MANAGE ME NT

formaat

Elementaire Deeltjes · 14

TJ E S

MILIEU

John Hendry

W IS K UNDE

wiskunde aan n de Royal Socheiden met The oor wiskunde.

Elementaire Elementaire Deeltjes Deeltjes · 16

· 14

De baas die elke mail controleert of die gaat tennissen onder kantoortijd. De baas die zich opstelt als coach of die zich gedraagt alsof je zijn voetsoldaat bent. Zoveel managers, zoveel leiderschapsstijlen. Dit Elementaire Deeltje is een introductie op management. De auteur verkent thema’s als moraliteit en toerekenbaarheid en bestudeert de invloed van nationale cultuur en bedrijfscultuur. Een ideale inleiding voor iedere manager en voor degenen die met managers werken.

G LO B A L IS ER IN G

978 90 8964 609 5

WI S KU N DE

e staartdeling worden in dit ijk uitgelegd. als oneindig. Maar hij beties, zoals de digen opbranden ste.

E U RO P E S E U N I E

A U P

A U P

978 90 8964 641 5

E

Elementaire Deeltjes · 8

·John Pinder & Simon Usherwood·

·Michael Howard·

A U P

8964 604 0

Elementaire Deeltjes · 7

Elementaire Deeltjes · 6

A U P

·Paul Bahn·

978 90 8964 620 0


Elementaire Deeltjes Grootse onderwerpen in zakformaat ‘Prettig aan de opzet is dat de experts echte experts zijn, waardoor de introductie niet infantiel blijft, en ook recente wetenschappelijke inzichten bevat.’ – Trouw

‘Simpel en iconisch omslagstramien’ - de Volkskrant

‘Beter dan Google en Wikipedia samen.’ – Nederlands Dagblad


Amsterdam University Press Herengracht 221 1016 BG Amsterdam T +31 (0)20 420 00 50 F +31 (0)20 420 32 14 E-mail: info@aup.nl www.aup.nl Marketing en Distributie Michiel van der Drift Tel: +31 (0)20 530 92 48 E-mail: m.vander.drift@aup.nl E-mail: bestellingen@aup.nl Distributie Nederland CB Logistics Postbus 125 4100 AC Culemborg T +31 (0)345 475 800 F +31 (0)345 475 884 E-mail: service@cb-logistics.nl

Publiciteit en Promotie Ebissé Rouw T +31 (0)20 530 71 86 E-mail: e.rouw@aup.nl Vertegenwoordiging Nederland Nieuw Amsterdam Johannes Vermeerstraat 63 1071 DN Amsterdam Postbus 15511 1001 NA Amsterdam T +31 (0)20 570 61 00 F +31 (0)20 570 61 99 E-mail: info@nieuwamsterdam.nl www.nieuwamsterdam.nl Vertegenwoordiger Patrick Boone E-mail: pboone@nieuwamsterdam.nl T +31 (0)6 44 21 79 99

Vertegenwoordiging België Davidsfonds Blijde-Inkomststraat 79-81 B-3000 Leuven T +32 (0)16 310 600 F +32 (0)16 310 608 E-mail: info@davidsfonds.be www.davidsfonds.be Levering geschiedt onder toepassing van de Wet op de vaste boekenprijs en het daarbij behorende Besluit vaste boekenprijs. Deze wet is vanaf 1 januari 2005 van kracht. Alle vermelde titels, publicatiedata en prijzen zijn onder voorbehoud. Aan deze catalogus kunnen geen rechten worden ontleend. Vormgeving Coördesign, Leiden


Dit najaar verschijnt

R EM B R AN DT T H E PAI N T ER T H I N K I N G

van Ernst van de Wetering

Over hoe Rembrandt zocht naar de beste manier om te schilderen en hoe hij eigentijdse ideeĂŤn over schilderen voorbijstreef, om de beste schilder te worden die de wereld had gezien

Met o.a. Esther Bijlo, Hella Hueck, Bas Jacobs, Maarten Schinkel, Sheila Sitalsing, Hans Stegeman, Martin Visser en Bas ter Weel.

AUP zomeraanbieding 2015  
AUP zomeraanbieding 2015  
Advertisement