Page 24

KUNST & CULTUUR ROMAN SLAPEN OP JE TENEN

Hulde! Ze is zijn grote liefde en ruim 2 jaar na zijn dood heeft ze met trots de grote droom van haar man weten te vervullen. Met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en de oprichting van een eigen uitgeverijtje zorgde Chris Godthelp-Kortink dat de eerste roman van haar in 2013 overleden man Henk Godthelp op de boekenplank komt te staan. Het is het ultieme postume eerbetoon aan een markante Amstelvener.

H

enk Godthelp (1958-2013), met zijn 2 meter 5 lengte een indrukwekkende verschijning, was 35 jaar lang het boegbeeld van het Amstelveens Nieuwsblad, een van de destijds twee lokale weekbladen. Het Nieuwsblad, van moederconcern TMG, was sinds eind jaren zeventig de concurrent van het Amstelveens Weekblad (PCM), dat een nog veel rijkere historie kende in de gemeente.

Aan het roer Onder de leiding van Godthelp, hij stond van meet af aan aan het redactionele roer van de uitgave, groeide het Nieuwsblad uit tot een belanghebbende krant waar rekening mee moest worden gehouden. Na een drie decennia durende concurrentiestrijd lijfde TMG uiteindelijk het toen al noodlijdende Weekblad in: korte tijd was Godthelp lokaal hoofdredacteur van beide kranten. Henk Godthelp, op een van zijn vakanties werkend aan zijn boek, met zijn vrouw Chris.

COPD Zijn fervente rol in het Amstelveense krantenlandschap was voor TMG geen reden hem te ontzien bij een van de vele reorganisatierondes: in 2012 moest ook hij als chef-redactie wijken. Misschien geen verkeerd moment, want Godthelp kampte al jaren met een ernstige vorm van COPD (een chronische longziekte), die hem steeds meer parten ging spelen in zijn dagelijks functioneren. Zijn liefde voor het krantenleven hield hem echter heel lang op de been.

Einde tijdperk Ruim een jaar nadat hij voor het laatst van de redactievloer was afgelopen overleed Godthelp: de lucht was op. Alsof het zo moest zijn verdween het Amstelveens Nieuwsblad een half jaar na zijn dood, om samen met het Weekblad op te gaan in Amstelveen Dichtbij. Het betekende het definitieve einde van een journalistiek krantentijdperk in Amstelveen, waarin Godthelp een evidente rol had vervuld.

Boek Typerend aan Godthelp was, naast de kraag van zijn overhemd die altijd omhoog stond, zijn favoriete uitspraak ‘Hulde!’ Dat laatste was voor zijn vrouw Chris Godthelp-Kortink meer dan voldoende reden om de uitgeverij die zij oprichtte daar naar te vernoemen.

Vriendschap Het boek van Godthelp dat nu op de plank

24

komt, getiteld ‘Slapen op je tenen’ gaat niet over Amstelveen, maar is een roman over vriendschap tussen mannen. Een mengeling van feiten en fictie, zoals Godthelp het zelf omschreef. ‘Een meeslepend verhaal vol humor, verdriet, vreugde, seks, ziekte en filosofie. Een verhaal dat je raakt’, zo staat te lezen in het persbericht.

Multatuli Godthelp schreef de roman in de laatste jaren van zijn leven. Onvermoed geïnspireerd door prozaschrijver en moralist Multatuli was het Henk zijn uitdrukkelijke wens ‘ooit op een boekenplank te staan’ naar een beroemd citaat van Multatuli: ‘Ja, ik zal gelezen worden! Als dàt doel bereikt wordt, zal ik tevreden zyn. Want het was me niet te doen om goed te schryven… ik wilde zó schryven dat het gehoord werd…’

Pre-order Dat is dankzij zijn grote liefde Chris Godthelp-Kortink gelukt. Het boek wordt 31 maart 2016 gelanceerd in Museum Jan van der Togt: oud-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen geeft acte de presence. Het boek is al vooraf te reserveren via Uitgeverij Hulde .

Informatie ‘Slapen op je tenen’ is te bestellen in Paperback (€19,99) of Hardcover (€24,99) op de website van Uitgeverij Hulde en wordt per 31 maart geleverd. www.uitgeverijhulde.nl

Profile for Amstelveenz.nl

Amstelveenz magazine maart  

Amstelveenz magazine maart  

Advertisement