Page 1

Амсм ата месец на жен 3.2013 од 01.03. до 31.0

МАРТ 2013 • Бр. 54

членско списание

Пријави се и биди АМСМ РЕПОРТЕР

Што е АМСМ репортер? е-Call

Отворени телематски платформи Промоција на Dacia...

Офанзивно трио

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

1


2

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


вовед

АМСМ клуб мобилити Членско списание Издавач: Авто-мото Сојуз на Македонија ул. „Митрополит Т. Гологанов“ бр. 51 1000 Скопје Република Македонија Тел: 02/ 3181-181 Факс: 02/ 3181-119 amsm@amsm.com.mk www.amsm.mk Главен и одговорен уредник: Маргита Поповска Графички дизајн: Кире Томовски Редакција: ул. „Митрополит Т. Гологанов“ бр. 51 1000 Скопје Република Македонија Тел: 02/ 3181-351 Факс: 02/ 3181-349 redakcija@amsm.com.mk www.amsmklubmobiliti.mk Издавачки совет: проф. д-р Спасе Јовковски (претседател) Јово Вангеловски (член) проф. д-р Никола Панов (член) Калинка Танеска (член) проф. д-р Иво Дуковски (член) м-р Никола Ангеловски (член) Марјан Апостоловски (член) Димитар Миновски (член) Надворешни соработници: Жарко Атанасоски Љубомир Анастасовски Данчо Здравковски Николина Стојанова Андријан Трипунов Александар Табаковски

Технологија eCall! Европската комисија испрати последна опомена до членките на ЕУ за воведување на новата технологија за автомобили, наречена eCall, која, според процените, за една година во Европа треба да спаси околу 2.500 животи. Воведувањето на технологијата eCall засега е доброволно, а системот функционира на тој начин што во случај на сериозна несреќа eCall автоматски ја повикува европската служба 112. Благодарение на ова значително ќе се скрати времето што им е потребно на лекарите да пристигнат на местото на несреќата. Во моментов системот не функционира во ниедна европска земја, но во неколку се вршат тестирања. Исто така, Европската комисија предупредува дека доколку до крајот на годината не се забележи значителен напредок во воведувањето на системот eCall, можно е да се примени некаков вид казна за непочитување на роковите. Шест земји на ЕУ - Данска, Франција, Ирска, Латвија, Малта и Велика Британија - го одбиле пристапот до системот поради стравот од трошоците што ќе предизвика неговото воведување. Трошоците за опремување на еден автомобил со систем eCall изнесуваат помалку од 100 евра. Март е месец на пролетта, период на раздвиженост, време на излети, на зголемен интерес за патувања, но и месец кој е значаен за нас, бидејќи во него за првпат го објавивме електронското издание на списанието „Клуб мобилити“, кое изобилува со многу интересни и корисни информации за сите учесници во сообраќајот. На овој начин се погриживме, нашите членови но и останатите читатели на Клуб мобилити, најбрзо да бидат во тек со најновите случувања. Следниот број на „Клуб мобилити“ очекувајте го во Април, на вашите меил адреси. Маргита Поповска главен и одговорен уредник

Лектор: Момент Мал Тираж: 10.000 примероци Печати: Сити Принт - Скопје Банка: Комерцијална Банка А.Д. Скопје Жиро-сметка: 300000000915716 Единствен даночен број: 4030991238264 ISSN 1857-6133

Почитувани членови на АМСМ, Ве повикуваме на нашата е-маил адреса redakcija@amsm.com.mk да ни ги испратите своите е-маил адреси за да можеме да ви го доставиме интернетизданието на списанието „АМСМ Клуб мобилити“. © Сите права се заштитени. Овој труд не смее да биде преведен или копиран во целина или негов дел без дозвола на издавачот. Забрането е било какво складирање и архивирање, електронско прилагодување, компјутерско програмирање или користење со некоја слична или различна технологија позната до денес или која ќе се развие во иднина.

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

3


4

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


С ОД Р Ж ИН А

6

СТИЛ 30 МИНАТОТО КАКО ИНСПИРАЦИЈА

НОВОСТИ МАКЕДОНИЈА, РАБОТИ НА ПАТ

ПОЗНАТИТЕ КАКО ЧЛЕНОВИ НА АМСМ 36 МАЖИТЕ ПОМАЛКУ ДА КОМЕНТИРААТ, А ЖЕНИТЕ ПОСИГУРНИ ЗАД ВОЛАНОТ

АМСМ 10 ШТО Е АМСМ РЕПОРТЕР? 12 ЖЕНАТА ВО СООБРАЌАЈОТ И НЕЈЗИНИОТ ПРИДОНЕС 14 ОТВОРЕНИ ТЕЛЕМАТСКИ ПЛАТФОРМИ

hi-tech 41 ЛЕТАЧКИ „ГУМЕНИ ЧАМЦИ“

АВТО-МОТО 20 ОФАНЗИВНОТО ТРИО 23 ТЕСТОВИ И СОВЕТИ ДЕВЕТ ПРАВИЛА ЗА ПОМАЛА ПОТРОШУВАЧКА ПАТУВАЊА 26 ВИСТИНСКО ПРОЛЕТНО ОСВЕЖУВАЊЕ

41

историја 38 КЛАСИЧЕН, НО СЕКОГАШ ВО ТРЕНД

спорт 42 КОЈ ГО ЗАПРЕ ЛОРЕНЦО? 44 СЕЗОНА СО МНОГУ ФАВОРИТИ 48 дВОЕН УСПЕХ ЗА НОВИОТ ТИМ

10

20

48 26 30 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

5


новости

Во Турција е воведен нов систем за плаќање на патарините. Системот е наречен HGS и значи употреба на припејд картички. Картичките ќе може да се купат во било која пошта, сервисна станица, или одморалиште на автопат. Во зависност од категоријата на возилото, секоја при-пејд картичка ќе мора да биде надополнета со одреден минимум изразен во турски лири: Категорија 1: 30 TL (моторцикли, автомобили, пик-ап возила) Категорија 2: 37,50 TL (џипови, камиони и автобуси со 2 оски) Категорија 3: 53 TL (возила со 3 оски) Категорија 4: 67,50 TL (возила со 4 или 5 оски) Категорија 5: 81,50 TL (возила со 6 или повеќе оски) По поминување на наплатната станица, возачите ќе добиваат смс-порака на својот мобилен телефон во која ќе биде наведен преостанатиот износ на при-пејд картичката. •

Франција Помош на пат Портокалови телефони за итни случаеви се поставени на секои 2 км по самите главни патишта и автопатишта, со цел да им овозможат на возачите да повикаат полицијата, или официјална шлеп служба која дејствуваат во таа област. Возачите не можат да побараат помош од нивните матични (клубски) шлеп служби доколку имаат потреба од шлепање на автопати, (истото се однесува и за периферијата на Париз). Ценовникот за помош на автопат е определен од страна на државата. Цени за 2013 година: Од понеделник до петок : 0800 до 1800 часот

Од 2013 година, во Црна Гора, дозволено ниво на алкохол во крвта за возачите е 0,03 %. •

Поправка на возило (до 30 мин.) после шлепање до прво место за одмор/поправка: -119,75 евра (за возила до 1,8 т) -148,00 евра (за возила од 1,8 до 3,5 т) Шлепање на возило до сервис, или друг сервис избран од корисникот: - над 5 км од излезот од автопатот на основната трифа ќе биде додаден екстра трошок по км. Тарифите се зголемени за 50% од понеделник до петок од 18:00 до 08:00 часот, за време на викенди и државни празници. •

Унгарија Патарини Возила до 3,5t: Возачите треба да купат налепници за автопат за да ги користат да ги користат следниве автопатишта;

M43 (иземени се возилата во категорија D1 на секцијата M5 од патот 5).

M1 (Budapest-Hegyeshalom),

Цена на налепница за 2013 година (во унгарски форинти):

M3 (Budapest - Gorbehaza, правец Miskolc – источна Унгарија, Црна Гора Дозволено ниво на алкохол во крвта

Поправка на возило на лице место (до 30 мин.) = 119,75 Евра

M5 (Budapest - Kiskunfelegyhaza), M6 (Erd - Dunaujvaros - Pecs), M7 (Budapest – Lake Balaton Letenye),

Категорија на возила D1: моторцикли,приватни возила, возила до 3.5 t вклучувајќи ги и приколките: 1 недела 2,975 (1,470 за моторцикли) ; 1 месец 4,780 1 година 42,980

МАКЕДОНИја РАБОТИ НА ПАТ ВЕЛЕС - СКОПЈЕ

ДЕМИР КАПИЈА - УДОВО

ОТЕШЕВО - ТРПЕЈЦА

M1 E75

M1 E75

R504

На автопатот E-75 на патниот правец Велес-Скопје во тунелот кај Катланово поради изведување работи на електричната мрежа-осветлување сообраќајот се одвива по една коловозна лента, каде е поставена и соодветна сообраќајна сигнализација. Се очекува работите да потраат околу еден месец.

На патниот правец Демир-КапијаСмоквица поради преместување на осветлувањето во тунелот кај Демир-Капија, сообраќајот по потреба се одвива по една сообраќајна лента за што е поставена соодветна сигнализација и семафорско решение.

Патниот правец Охрид- Ресен преку Галичица од клучката на Р- 501 со Р 504, ќе се одржува во текот на целиот зимски период во должина од 9км до месноста Корита, а останатата делница останува според стариот режим на сообраќај (забрана од 01.11.2012 до 31.03.2013 година).

6

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Подготвува: Информативен центар тел: 15 555

Турција Патарини


Новости

Seat Leon е Автомобил на Годината во Македонија

В

о присуство на голем број гости од државава и странство, по 18 пат беа доделени титулата и признанијата од изборот на Автомобил на Годината во Македонија. Од осумте финалисти Dacia Lodgy, Great Wall Hover H5, Kia Optima, Mercedes A класа, Mitsubishi Outlander, Peugeot 301и Honda Civic се издвои третата генерација на Seat Leon која ја понесе престижната награда Автомобил на Годината во Македонија за 2013 година, за кого гласаа четворица од шест членото жири. Специјална награда за адекватност на македонскиот пазар му припадна на моделот Peugeot 301, додека наградата за SUV на годината според гласовите на жирито беше доделена на новиот Mitsubishi Outlander. •

Citroën C-Elysée достапен на македоНскиот пазар

М

оделот кој е специфично развиен за пазарите каде што највеќе се ценат троволуменските автомобили на почетокот од март оваа година официјано беше

преставен и на македонската јавност. Citroën со моделот C-Elysée претендира да заземе поголем дел од колачот на пазарите во земјите од регионот, руската федерација како и на дел од пазарите во северниот дел на африка. Citroën C-Elysée поседува линии кои истовремено се балансирани и привлечни. Предниот дел на автомобилот ја потврдува припадноста кон марката преку широк хромиран потпис кој го истакнува изгравираниот капак на мотор. Во внатрешноста се чувствува елеганцијата во дизајнот и издржливоста на вградените материјали како и богата понуда на простор која особено е забележлива на задната клупа. Еден

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

од најголемите адути е и багажниот просотор кој поседува импресивни 506 литри. Во C-Elysée се вградуваат 3 агрегати и тоа 2 бензински кои располагаат со зафатнина од 1.2 литри со 72 КС и 1.6 литарскиот мотор со 115 КС. Единствениот дизел поседува 1.6 литарски агрегат со моќност од 92 КС. Во зависност од желбата на купувачите, покрај мануелните менувачи како опција се нуди и автоматска трансмисија. Ценовната политика на увозникот вели дека за основниот модел опремен со бензински агрегат треба да се издвојат 10.490 евра, додека за најопремената изведба погонувана со дизел агрегат се потребни 14.490 евра.•

7


Новости

Mercedes E63 AMG

Jeep Grand Cherokee

J

Помоќен, побрз и побесен

Поглаварот добива нови перја

eep го модернизира својот поглавар Grand Jerokee само две години откако новата генерација се појави на пазарот. Новините не се драстични. Освежувањето на ликот доаѓа од нови светла облагородени со светлечки диоди, нова маска и браник. Внатре е поставен нов информациски систем со екран осетлив на допир, а со екран од течни кристали се заменети класичните инструменти. Под хауба работи нов дизел V6 од 240 КС и 570 Nm. Спарен е со автоматик со 8 степени и на отворено троши 7,8 l/100 km. Американците, пак, ќе им се радуваат на бензинците 3.6 V6 Pentastar со 290 КС и моќниот 5.7 литарски V8 со 360 КС. •

Б

еснотилакот што доаѓа од работилницата на фабричкиот тјунер на Mercedes во Афалтербах го влечат моќни 557 КС и мрсни 720 Nm. Тие се доволни за спринт од место до 100 km/h час за 3,7 секунди. Но, тука приказната за E63 AMG не застанува. Во уште поспортската изведба S моторот е навиен на 585 КС и 800 Nm кои го скратуваат спринтот до 100 км/часkm/h на 3,6 секунди. Mercedes го нуди E63 AMG и како седан и како комби верзија. Погонот е на четири тркала 4Matic. Ова важи за сите изведби, освен за основната која може да се добие и со погон само на задна оска. Стартот на продажбите е закажан за април. Па кој милува нека повели. •

Volkswagen Golf GTI

З

Ford EcoSport

Седмо издание на спортската икона

Нов играч меѓу кросоверите

а првпат во историјата лутиот Golf доаѓа во две изведби: Golf GTI и Golf GTI Performance. Во двата случаи моторот е ист, но во Golf GTI остварува 220 КС, а во Golf GTI Performance 230 КС. Спринтот до 100 km/h е 6,5, односно 6,4 сек., а максимумот 246, односно 250 km/h. Погонот е напред, а менувачите без оглед дали е рачен, или со две спојки DSG имаат шест степени. Golf GTI Performance доаѓа со самозаклучувачки диференцијал за подобра тракција. Стартот на продажбите во Германија е закажан за март со цена од 28.500 евра, додека на останатите пазари во Европа ќе биде пласиран во мај 2013 година •

F

ord ја прикажа европската верзија на малиот кросовер EcoSport кој е поставен на основата на Fiesta. Како секој модерен кросовер EcoSport во основната верзија се нуди со погон напред, но по желба се добива погон на четири тркала. На почеток, во EcoSport ќе работат три мотори. Два бензинци: 1.0 EcoBoost со 125 КС и 1.5 со 110 КС. Дизелот од 1.4 литри има 90 КС. EcoSport е првиот европски Ford во кого ќе се вградува мултимедијалниот систем SYNC со софтвер AppLink кој дозволува управување на приклучениот смартфон со гласовни команди. Продажбите стартуваат на лето, а цените сè уште не се откриваат. • 8

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


Новости

Toyota GT86 Open

Купето го симна кровот

Р

одстерот Toyota GT86 Open е концепт чија иднина за сега е непозната и зависи од реакциите на публиката. Техниката е идентична како кај купето GT86 со мала, но важна разлика. Цврстиот кров е заменет со платнен. Иако тој завзема место во кабината останало доволно простор за 2+2 распоред на седиштата. Бидејќи е концепт, дизајнот на кабината е доверен на дизајнерско студио од Милано чие име не се открива. Под хауба работи „боксерот” од 2.0 литари со 200 КС доволни да измамат насмевка додека се крстосува со ветар во коса. Нема сомневање дека доколку GT86 Оpen влезе во серија би бил полн погодок. •

Промоција - Тојота Автоцентар

Промовирана новата генерација на Toyota Auris

Н

овата (втора) генерација на Toyota Auris е обликувана со далеку поагресивен екстериер кој го красат доста остри линии, но и пониска силуета отколку предходникот. Задниот дел потсетува на најмалиот хибрид од гамата на Lexus што само може да донесе позитивни поени. Иако незначително подолг, поради намалената висина, новиот Auris изгледа покомпактно и подинамично со нагласена динамика која, пак, го следи дизајнот на речиси секое ново преставено возило на Toyota. Во внатрешноста се направени коренити промени, дизајнот на кокпитот е ориентиран кон возачот и сите материјали кои се употребени во изработката на кабинскиот простор сѐ сo значително висок квалитет и се меки на допир. Генерално габа-

ритите на внатрешноста сега се поголеми со што е овозможен подобрен комфор на патниците. Бенефит од новите димензии бележи и волуменот на багажникот кој има капацитет од 360 литри дури и кај хибридната верзија. Моторната понуда е составена од 5 агрегати кои се одликуваат со исклучителна економичност и ниска емисија на штетни гасови. Од нив, 2 се бензински, 2 дизели и 1 хибридно погонуван модел. Основа кај бензинците е 1.33 литарскиот мотор со 99 КС, но, доколку, тоа не е по ваш вкус може да се одбере и 1.6 литарскиот мотор чија моќ оди до 132 КС. Дизелските мотори сè со капацитет од 1.4 литри и 90 КС, а врвот го запоседнува 124 КС верзија на 2.0 литарскиот дизелаш. Хибридот Auris HSD, пак, е погонуван од 1.8 литарски бензинец со 99 КС и електромотор од 82 КС систем кој е директно превземен од актуелната генерација на моделот Prius. Сите мотори се опремени со 6 степени мануелни менувачи, а како опција се нуди и автоматски ММТ менувач и CVT континуирана безстепена трансмисија. Кај хибридниот модел CVT континуираната безстепена трансмисија доаѓа како стандадрен дел од опремата. Потпирањето на задната оска кај послабите моторни опции е изведена преку торзиона оска додека моторите со повеќе од 100 КС поседуваат независна оска со двојно потпирање.Продажбата започнува со акциски цени, па така, основниот бензински модел може да се добие за 13.990 евра. Почетната дизелска изведба чини 15.990 додека, пак, за најопремениот хибриден Auris треба да се издвојат 22.990 евра. •

McLaren P1

Наследник на легендарниот F1

M

cLaren гo открива хибридниот спортист P1 кој се смета за идеолошки наследник на легендата F1. Погонот е составен од битурбото 3.8 V8 кое генерира 737 КС и електромотор од 179 КС. Така вкупната моќност се движи до 916 КС. Доволни да се уловат 100 km/h за помалку од 3 сек., 200 km/h за помалку од 7 сек. и 300 km/h за точно 17 секунди. Колку за потсетување на легендата F1 до 300 km/h и требаа 22 секунди. Максималната брзина е ограничена на 350 km/h. McLaren P1 ќе биде произведен во лимитирана серија од само 375 примероци секој со почетна цена од околу 1 милион евра. • 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

9


амсм

Пријави се и биди АМСМ РЕПОРТЕР

Што е АМСМ репортер?

А

МСМ РЕПОРТЕР може да биде секој член на АМСМ кој доброволно ја прифаќа оваа функција и има задача да пријави во АМСМ било какво нарушување на сообраќајниот режим низ Република Македонија. Сообраќајот може да биде нарушен во случај на: одрони, сообраќајна незгода, застој во сообраќајот, блокада на патот, работа на пат, временска неприлика, демонстрации и друго. За време на патувањето и доколку АМСМ репортерот забележи еднa од наведените пречки или застои во сообраќајот, треба да застане на

безбедно место (доколку е во автомобил), а потоа да се јави во АМСМ контакт центарот и да пријави дека на тоа место е нарушен нормалниот тек на сообраќајот. АМСМ репортерот има задача само еднаш да сигнализира по мобилен телефон на тел.02/ 3181-377 за да се регистрира неговиот веќе пријавен телефонски број, при што референтот од АМСМ контакт центарот веднаш ќе го побара за подетални информации околу застојот.

Како да станам АМСМ репортер?

Во вашиот членски буклет има пријава за АМСМ репортер. Пополнете ја пријавата во вашиот членски буклет и доставете ја во службата АМСМ Членство. Доколку сè уште немате АМСМ членски пакет, со вашата лична карта појдете во АМСМ, во Центар, Чаир или Авто - мотодруштвото во вашиот град, изберете членски пакет кој вам најмногу ви одговара и пополнете ја пријавата за АМСМ репортер.

Стани ТОП АМСМ репортер!

За сите АМСМ репортери кои активно ќе нè известуваат за пречки и застои во сообраќајот ќе следат награди! АМСМ контакт центарот два пати годишно ќе врши оценување на ква-

10

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

литетот и на квантитетот на пријавите од страна на АМСМ репортерите во текот на минатите месеци. Информацијата за застој или пречка во сообраќајот, која е лажна или е веќе пристигната и пријавена, нема да се зема в предвид. За АМСМ репортерот кој има две и повеќе точни пријави во месецот ќе следува награда. Најактивните тројца АМСМ репортери на крајот од годината ќе добијат гратис АМСМ членски пакет. Со ваша помош и вашите пријавени информации за пречки и застои на патиштата, АМСМ секогаш ќе располага со најнови патни информации, а со тоа на своите членови ќе им овозможи побезбедно патување. Со помош на известувањата од АМСМ репортерите и зголемувањето на базата на информации за состојбата на патиштата на АМСМ, возачите секогаш ќе можат да ја одберат вистинската и најбезбедната рута до саканата дестинација. На овој начин, секој од вас заедно со АМСМ, значително ќе допринесе во подобрувањето на безбедноста во сообраќајот. •

НОВО: Од Април 2013 година, АМСМ репортер, како дел од АМСМ апликацијата.


амсм

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

11


амсм

АМСМ-трибина по повод 8 Март

Жената во сообраќајот и нејзиниот придонес На 8 Март, во знак на Меѓународниот ден на жената, АМСМ го прослави рамноправното учество на жената во националниот и во меѓународниот патен сообраќај.

С

о организирање јавна трибина под мотото „Жената во сообраќајот“, која се одржа на 8 Март во едукативниот центар „М6“, со поддршка на голем број институции, меѓу кои Министерството за внатрешни работи на РМ, Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот, ЈСП Скопје и Јавното претпријатие за јавни паркиралишта Паркинзи на општина Центар, АМСМ ја мобилизира јавната свест за жената како професионален и непрофесионален возач. АМСМ и институциите што ја поддржаа оваа трибина одржаа кратки презентации за жената и за нејзиниот придонес во безбедноста на сообраќајот. Секоја институција ги претстави планираните активности за март - месец на жените како учеснички во сообраќајот. Трибината ја отвори м-р Ирена Миновска стратешки менаџер на АМСМ, која во својата презентација ги опфати интернационалните движења и дејствувања на АМСМ, како и националните од аспект на безбедноста во сообраќајот. Исто така, зборувајќи за комерцијалната страна, посочи дека во рамките на своето членско семејство АМСМ има подготвено привлечна понуда за женската

12

популација, која опфаќа 30% попуст на членството ЕВРОПА ПРЕМИУМ и 50% попуст на членскиот пакет КЛАСИК. Маја Арсовска-Манов (самостојна инспекторка на БПС за автопат), претставничка од МВР, одржа презентација за тоа каков учесник во сообраќајот е жената, поткрепена со статистички податоци и параметри, што покажа дека таа е навистина совесен и внимателен возач. Адријана Бекир, член на Комисијата за следење на националната стратегија на РСБСП, во својата презентација прикажа и видеоспот, со кој практично се елаборираше како полека, но сигурно се урива стереотипот за машко-женските релации во однос на сообраќајот. Билјана Јанкуловска, портпаролка на ЈСП, во излагањето го истакна фактот дека жената како професионален возач одлично ја извршува оваа професија и има голем придонес во безбедноста на сообраќајот. Присуството на три од седум возачки во ЈСП само покажа дека жените ги користат своите законски права за еднаквост и рамноправност,

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

што ги имаат од 1945 година. Претставникот на Јавното претпријатие за јавни паркиралишта - Паркинзи на општина Центар, портпаролката Ема Темелковска, на трибината го промовира новиот проект за виолетови паркингзони, наменети за мајки со деца, што се особено значајни за мајките-возачи. Од 2008 година АМСМ го развива член-


амсм

Од лево на десно: г-ѓа Адријана Бекир, г-ѓа Ирена Спировска, г-ѓа Биљана Јанкуловска, г-ѓа Анита Даева, г-ѓа Росана Јанков, г-ѓа Ирена Миновска, г-ѓа Маја Арсова-Манов, г-ѓа Маргарита Бакев, г-ѓа Ема Темелковска, г-ѓа Дани Димитриевска

ми процентот на еманципирање на жената и користење на нејзините права како учесник во сообраќајот.

ското семејство во кое се вклучени многу познати личности кои ни помагаат во промоцијата на сите ПР- кампањи. И на оваа трибина свој придонес со учеството дадоа Ирена Спировска; Снежана Лупевска, Анита Даева; Дани Димитриевска. Овие жени се успешни и медиумски ни помагаат да ја разбудиме и подигнеме јавната свест кај женската популација, како и да се зголе-

АМСМ еднакво и рамноправно ги третира мажите и жените како учесници во сообраќајот. Во 1945 година жената се избори за своите законски права и оттогаш до денес јавната свест е на сè повисоко ниво. Сметаме дека не треба да постои родова и полова нееднаквост во ниедна област меѓу мажот и жената, туку и двата пола да имаат еднакви права во општеството. Има одлични возачи од машката популација, но и од женската, а тоа, сепак, е индивидуално. На трибината што ја организиравме ставивме акцент на жената токму поради нејзиниот празник - 8 Март. Многу клиенти ги користат услугите на

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

АМСМ, при што е подеднаков бројот на мажи и на жени. Жените се погрижливи и многу повниматели... секојдневно, во станицата за технички преглед доаѓаат возачки за да го регистрираат своето возило и да ги искористат останатите услуги што им се потребни. АМСМ се грижи за сите учесници во сообраќајот, а нашите членови добиваат многу повеќе. Практично ова го поткрепува и нашиот слоган „Со АМСМ патувате безгрижно“. АМСМ како компанија со 68-годишна традиција докажува дека се грижи за безбедноста на сите учесници во сообраќајот, ги следи глобалните трендови во нашата свера и партиципира на пазарот со високото ниво на квалитет.

• Росана Јанков

13


АМСМ

eCall

Отворени телемат Ф

Европската Комисија, од 2015 година, предвидува задолжителна имплементација на Пан Европска eCall услуга во сите нови патнички и лесно комерцијални возила. Во пракса тоа подразбира дека сите нови возила од наведените категории ќе бидат опремени со вградена телематска платформа која ќе дозволува локализирање преку Глобалниот Навигациски Сателитски Систем, како и бежична комуникација на информации од и до возилото.

14

ИА (Светската Автомобилистичка Федерација) потполно го поддржува задолжителното користење на eCall, очекувајќи со тоа да се забрзаат интервенциите за спасување на жртвите од сообраќајните незгоди и со тоа директно да се намали самиот број на жртви, односно, да се намалат последиците од повредите најмногу во руралните области. Основната технологија која ќе треба да биде инсталирана во новите возила по 2015 година – позиционирање, комуникација и централни уреди за процесирање, поврзани со централниот контролен уред во возилото веќе овозможува поддршка на повеќе од основната eCall функционалност како на пример (сообраќајни информации во реално време, позиционирање во случај на дефект, дијагноза од далечина). Сите напори во овој контекст треба да бидат насочени кон тоа корисниците да имаат можност ефективно да ги искористат бенефитите на телематската технологија за која ќе платат и вооедно да биде обезбедено правото на корисникот за слободен избор на посакуван провајдер на услугата. Позицијата на ФИА во овој дел истакнува дека технологијата предвидена со eCall легислативата потребно е да биде базирана на концептот на отворена платформа. Со тоа секако би се зашти-

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

тила корисничката слобода на избор и интегритетот на постоечката рамка за компетитивност. Отворената платформа дозволува функционирање на повеќе апликации паралелно од различни domain-и и повеќе провајдери на услуги. Отворената платформа истовремено дозволува независни страни да развиваат и дистибуираат мноштво различни апликации и услуги за потенцијалните корисници, кои ќе имаат можност за избор и инсталација на таквиот софтвер во своите возила. Отворената платформа подразбира дека: -Корисниците ќе имаат најголема корист од широкиот опсег на комплементарни високо квалитетни и сертифицирани апликации и услуги кои можат да бидат инсталирани (и променети со време) во возилата. -Добавувачите и развојните екипи ќе може да функционираат во рамка која ќе стимулира диверзитет, иновација и компетитивност, создавајќи можности за успешни бизнис решенија -Производителите на возила ќе треба да поддржат можноста за интеграција и користење на независно верификуван и сертифициран софтвер од трета страна како би се запазиле барањата за безбедност, сигурност и високи перформанси.


АМСМ

тски платформи Затворените телематски решенија (од одреден производител) имаат капацитет за трансфер на голема количина информации безжично (вклучувајќи податоци за дијагноза, поправка и оддржување) со што на одреден начин ја заобиколуваат легислативната рамка за компетитивност. Во иднина се повеќе дијагнози и мали поправки ќе се извршуваат од далечина, благодарение на овие телематските решенија. Овие решенија се предвидува да напредуваат со голема брзина во скоро време и истовремено да креираат привилегиран пристап на пазарот за сервис и оддржување на единствен постпродажен играч. Затворениот пристап до вградените телематски системи ги оспособува прозводителите на возила со сопствен начин на идентификација и зголемено решавање на технички проблеми преку далечинска дијагноза, односно им го овозможува искористувањето на трансмитираните податоци од имобилизираното возило за екслузивна достапност единствено на својата мрежа сервиси. Доколку започне имплементацијата без отворен стандардизиран безбеден пристап, индивидуалните Оператори нема да бидат во можност да ги понудат своите услуги, дури и во случај корисникот да посакува и бара услуга од истите.

Во моментов се предвидува таквите услуги да вклучуваат не само итни повици и повици за дефект, туку да вклучуваат и опсег на услуги за далечинска дијагноза. Како на пример, автоматски трансферирани индикации за промена на дел во возилото, или повици за посета на редовен сервис со автоматски резервации во најблизок овластен сервис, дури и кога корисникот претпочита услуга во друг сервис. Ваквиот привилегиран пристап ќе го загрози правото на корисникот за слободен избор на сервис и оддржување. СТАНДАРДИЗИРАН ОТВОРЕН ПРИСТАП Отворената платформа ќе ја стимулира побарувачката и ќе ја збогати пенетрацијата на пазарот од повеќе услуги и апликации, носејќи бенефит како за корисниците така и за индустријата. Како пример, пристапот на отворена платформа, заедно со силната заедница на корисници е една од причините зад успехот на денешните смартфони. Можноста да се менуваат оператори во текот на животниот век на возилото ќе го зголеми изборот на корисниците, ќе ја зголеми конкуренцијата и ултимативно квалитетот на понудени услуги на пазарот. Извешатајот изработен по истражување во рамки на Европската eCall

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Платформа за Имплементација ги потенцира повеќето приватни и јавни услуги кои би можеле да бидат понудени врз основа на постоечката технологија. Категории: 1.Јавни услуги (безбедност, сообраќајни информации) 2.Личен комфорт (навигација, водење, инфо забава) 3.Бизнис (далечинска дијагноза, плати колку возиш...) Помеѓу можните услуги, bCall услугата (автоматски повик за дефект) се покажа како една од најбараните услуги од страна на потенцијалните корисници. Со оглед на тоа дека возилата имобилизирани од дефект вообичаено се директна закана за безбедноста на патот и учесниците во сообраќајот, понудата на еCall може да има значаен влијание врз зголемувањето на патната безбедност. При развојот на дополнителните кориснички ориентирани апликации следните критериуми ќе мора да бидат запазени: безбедност, транспарентност, перформанси и издржливост, како и соодветна заштита на корисничките податоци. • Мирко Гигов

15


амсм Повеќе информации на АМСМ инфо линија

02/ 3181-181

АМСМ и членовите во месец март Мартовски ФБ наградни игри Продолжуваме да Ве наградуваме! Во знакот на АМСМ Месецот на жената овој пат наградни игри и специјални попусти наменети повеќе за припадничките на понежниот пол. Кликнете Like на АМСМ членство страната на Fаcebook (http://www.facebook.com/AMSM.Clenstvo), следете не и учествувајте во наградните игри кои ги подготвивме за Вас.•

АМСМ членските пакети со нови цени Од 01.03.2013 год. АМСМ членските пакети наменети за физички лица можете да ги купите по следните цени: •АМСМ Класик членство 990,00ден. •АМСМ Европа Премиум членство 2.700,00ден. •АМСМ Лајт членство 490,00ден. АМСМ членските пакети наменети за правни лица ќе бидат достапни по следните цени: •АМСМ Бизнис членство 1.390,00ден. •АМСМ Европа Бизнис Премиум 4.200,00ден. •

16

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


амсм

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

17


вие прашувате

• Дали и за нов моторцикл важи технички преглед на секои 2 години како што важи за новите автомобили, или мора секоја година да се носи на технички преглед? Благодарам однапред Ана, Скопје АМСМ: Моторцикл со зафатнина над 50 см3 секоја година се носи на технички преглед. Доколку имате потреба од дополнителни информации ги очекуваме Вашите прашања на нашата е-маил адреса contact@amsmstp.mk, или во контакт центарот на АМСМ на следниот телефон +389 (0)2 3 181 181, а исто така може да ја посетите нашата веб страна www.amsm.mk • Дали може да се регистрира возило купено во странство со потврдата од царинска пошта за вратени регистерски таблици Поздрав ,Владимир, Скопје АМСМ: Одјавата на регистерски таблички за возило купено од странство т.е. со странски регистарски таблици според незванично известување од МВР не се врши повеќе во царинска пошта. Регистерските таблички треба да се одјават во странство,таму каде што е регистрирано возилото, а при регистрација ќе треба да приложите поништена и одјавена собраќајна дозвола и доказ дека се одјавени и вратени регистерските таблици. • Не бев во можност да го регистрирам возилото два месеца после истекот на крајниот рок. Дали ќе морам да ги менувам реистерските таблички и колку ќе ме чини тоа. Александар, Скопје

АМСМ: Регистерските таблички на Вашето возило остануваат исти и за нив при регистрација не морате повторно да плаќате, бидејќи нивната промена не е врзани за временски рок. Можете да ги смените доколку сакате да имате таблички со нови броеви, или во случај да сте ја загубиле едната табличка, но за нив треба да платите. За да ја добиете информацијата колку би чинела регистрацијата (тука е техничкиот преглед со јавните давачки и осигурувањето на возилото, автоодговорност), потребен е податокот за силата на моторот во КС, работната зафатнина на моторот во см3 и регистерскиот број на возилото. Ако сакате точна и прецизна информација можете да се јавите и на телефон -02/2613-416 од 7:00 до 19:00 часот, секој работен ден и сабота од 07:00 до 14:00 часот. • Ќе ве замолам да ми дадете информација дали ако ја регистрирам колата пред истекот на регистрација зелениот картон ќе има важност од новиот датум на регистрација или не? Ви благодарам однапред, Томе АМСМ: Возилото може да се регистрира 30 дена пред датумот на последната регистрација. Но, со датумот на регистрацијата е поврзана полисата за автоодговорност, а со тоа и важноста на зелениот картон почнува од тој датум. Бидејќи зелениот картон е поврзан со важноста на полисата за автоодговорност, истиот е со важност до истекот на регистрацијата. За Ваша информираност од септември 2011 година,не постои зелен картон кој важи еден месец туку е поврзан со датумот на

регистрација и важи една година значи од кога почнува важноста на датумот на полисата за автоодговорност до датумот кога престанува важноста на полисата за автоодговорност. • Би Ве замолила да ме информирате колку чинат патарините во Италија, Франција и Шпанија Горан, Велес АМСМ: На веб страницата на www. amsmspi.mk ќе ги добиете сите информации за цените на патарините во странство. Преку избирање на град во Македонија и избирање на држава од Европа, ќе бидат прикажани патните растојанија од градот во Македонија кој што сте го одбрале, како и патарините до поважните градови од избраната држава, цената на горивата во странство,травел инфо сет, патни новости, инфо за патување во странство,состојба на патиштата и разни корисни информации кој ќе Ви користат при патувањето.•

Вашите прашања испраќајте ги на електронската пошта: contact@amsm.com.mk

196 02/ 15-555 02/ 3181-181 18

ПОМОШ НА ПАТ (од Македонија, без префикс, и од фиксен и од мобилен)

+389 2 3181-196

Патни информации (од Македонија)

+389 2 3181-197

ИНФО-ЛИНИЈА (од Македонија)

+389 2 3181-181

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

(од странство) (од странство) (од странство)


3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

19


АВТО-МОТО

Промоција - Dacia Logan / Sandero /

D

acia при преставувањето на новите генерации се погрижи повеќе да не го нуди само најосновното што му е потребно на купувачот кој за минимална сума наместо да купи стар автомобил кој е користен повеќе години може да добие потполно ново возило кое поседува модерен дизајн и коректна опременост. Производителот оди чекор понапред па така одсега дизајнот иако класичен делува многу пософистицирано и подопадливо, дури од некој агол наликува и на далеку поскап конкурентски модел. Предниот дел од автомобилот го носи новиот корпоративен дизајн веќе преставен кај моделите Lodgy и Dokker со кој се утврдува припадноста на марката додека страничната силуета до половина е идентична, со тоа што кај моделот Logan таа продолжува во троволуменска лимузина, а кај верзиите Sandero завршницата е изведена во форма на класичен пет вратен хечбек. На задниот дел, главната улога им е доделена на светлосните групи кои, исто така, се изведени во трите верзии. Моделот инспириран од светот на теренците, Sandero Stepway е поставен за 26 мм повисоко отколку стандардниот модел и освен висината него го красат единствени 16 инчни леснометални фелни, посебни оквири на светлата за магла, кровни шини, пластична облога која се протега над предните крила и задни крила и апли-

Офанзи Офанз т

По позитивното изненадување кое го доживеавме при запознавање со првиот моноволуменец (Lodgy) на Dacia, во септември минатата година, романците повторно успеаjа да ги освојат нашите симпатии. Станува збор за новото трио кое настапува во добро уиграна и проверена формација. На регионалната новинарска презентација која се одржа во Дивчибаре, Србија, имавме прилика да ги испробаме новите Logan, Sandero и Sandero Stepway за кои во Dacia тврдат дека ќе го повтори успехот кој го постигнаа со предходната генерација.

На презентациајта имавме можност на вистински избор за оние кој повеќе од вр пркоси и на автомобилите со појака мот релации каде се истакнува неговата сми моделот Sandero, исто така, имавме мо со 90 КС кој располага со 220Нм вртежен поставеност овозможува одлична прегл

кации кои се вметнати во подножјето на предниот и заден одбојник.

Повеќе од доволно

Освен големиот напредок во визуелниот дел на екстериерот, дизајнерскиот тим завршил добра работа и во внатрешноста на автомобилите. Евидентно е дека инспирација за уредувањето на внатрешноста е земена од моделите Lodgy и Dokker што се забележува на централната конзола која во зависност од верзијата може да биде изведена и во две бои. Квалитетот на материјалите кои се користени за нејзината изработка не се меки на допир како што може да се сретне кај поскапите модели на европските производители, но истите ветуваат дека ќе можат да 20

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


АВТО-МОТО

/ Sandero Stepway

ивно зивно трио

кратко да гo испробаме Sandero со бензинскиот трицилиндричен турбомотор кој се покажа како ремето поминуваат во градски услови бидејќи живиот мотор повлекува од „подрум“ и може да им торизација. Доколку не се бара премногу, истиот може да биде и добар придружник и на подолги иреност и ниска потрошувачка. Верзијата Stepway на која ќе отпадне половина од продажбата на ожност да ја испробаме. За задвижување беше задолжен проверениот 1.5 литарски дизел агрегат момент и овозможува завидни преформанси, а притоа да не се однесува растрошно. Повисоката ледност, додека управувањето и суспензијата делуваат одлично избалансирани.

издржат долгогодишна употреба без да бидат оштетени. За пофалба е подобрената изолација која за разлика од предходните генерации пропушта драстично помало ниво на бучавост во кабинскиот простор. Кога на крајот ќе се собере не може а да не се каже дека севкупно, ергономијата, квалитетот на изработка и вградените материјали се на далеку повисоко ниво одколку предходно.

Висока технологија на дланка

Но, триото не застанува тука и во опременоста се направени измени, така што покрај веќе стандардните, АВЅ, серво управувач, клима уред и електрично придвижувани прозорци, сега лепезата на опременост се про3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

21


АВТО-МОТО

ширува со дневни светла, 4 воздушни перници, ESP (електронска контрола на стабилност), ASR (систем за контрола на пролизгување), ISOFIX систем за прицврстување на детско седиште, темпомат кој е поддржан од ограничувач на брзината, а за аудио доживувањето се грижи приемник кој освен стандардните функции подржува и приклучување на екстер-

ни уреди од типот на USB и iPod. Во поопремените верзии пак се нуди мултимедијалниот систем Media Nav составен од 7 инчен екран осетлив на допир преку кој може да се командува, bluetooth безжичната поврзаност со мобилниот телефон и навигацијата што може да понуди приказ во три димензии.

Ценовната политика на компанијата е „буџетски“ ориентирана и не се менува ни со преставувањето на новото трио. Во соседството основниот бензински модел опремен со клима уред, ЕЅР и 4 воздушни преничиња чини 7.790 евра без разлика дали ќе се избере Logan или Sandero и оди до 12.200 евра за најопремениот Stepway со помоќниот дизел агрегат. Што се однесува до цените на чинење кај нас, импортерот сè уште калкулира но, се очекува да не отстапуваат од оние по кои се продаваа предходните генерации на Logan, Sandero и Sandero Stepway.

22

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Нови моќни и штедливи агрегати Агрегатската понуда која се нуди кај овие модели е составена од 4 мотори од кои два се бензинци и два погонувани од дизел гориво и сите ги исполнуваат строгите Еуро 5 нормативи. Најголемо внимание привлекува новоразвиениот трицилиндричен бензинец со турбополнач што својата промоција ја имаше есенва во четвртата генерација на Clio, а веќе се најде и од предниот поклопец кај новите модели на Dacia. Агрегатот од 0.9 литарска зафатнина испорачува 90 КС и 135 Нм расположиви веќе од 2.500 врт/мин. Истиот се одликува со ниска емисија на издувни гасови од 120 г/км и просечна потрошувачка од 5.2 литри на 100/км. Како основен двигател се користи 1.2 литарскиот мотор со 75 КС што ќе може да се добие и во верзија со фабрички вграден LPG плински уред кој според производителот нема да троши повеќе од 8 литри плин на 100 километри. Дизел изведбите се со 1.5 литарска зафатнина на моторот и може да испорачуваат 75 КС и 90 КС (појаката само во верзијата Stepway). Малата декларирана просечна потрошувачка од 4.3 литри на секои 100 км и емисијата на штетни гасови од само 99 г/км им даваат за право на трите модели да се борат со најдобрите во сегментот. • Данчо Здравковски


тестови и совети

Економично возење

Девет правила за помала потрошувачка Со менувањето на навиките и примената на неколку совети вашето возило ќе потроши многу помалку гориво отколку што е вообичаено.

5. Испразнете го багажниот простор од непотребни работи. Заштедувате до 0,5 l/100 km, 6. Порано менувајте го степенот на пренос, при што може да се заштеди до 1,5 l/100 km, 7. Не го загревајте го моторот во место. Заштедувате до 0,1 l/100 km,

В

о услови на високи цени на горивата, како резултат на високите цени на нафтата на светските берзи, автомобил се повеќе го оптоварува и онака скромниот буџет на нашите граѓани. Со еден збор растат трошоците за употреба на автомобилот. Со зголемувањето на цените на горивата, користењето на автомобилот веќе станува луксуз. Основна препорака е што помалку да се користи возилото особено на куси релации и во места каде е густ сообраќајот и тешко се наоѓа место за паркирање. Меѓутоа, и со менување на возачките навики може да се заштеди гориво. Ќе се обидеме да дадеме неколку практични совети со што ќе ги заштедите „давачките“ за гориво. Тоа ќе го сторите со менување на возачките навики и начинот на употребата на возилото. Еве девет правила како да ја намалите потрошувачката на гориво: 1. Зголемете го притисокот на воздухот во пневматиците со што нема да изгубите на стабилноста на возилото, иако ќе почуствувате неудобно и потврдо возење. Заштедата е околу 0,2 l/100 km.

2. Навикнете се што помалку да го вклучувате клима-уредот, како и другите електрични апарати, или користењето сведете го на минимум. Заштедувате околу 2 l/100 km. 3. Извадете ги багажниците на кровот на автомобилот кои непотребно создаваат отпор и ја зголемуваат потрошувачката. Заштедувате до 2 l/100 km, 4. Редовно контролирајте ја состојбата и редовно менувајте ги филтерот за воздух, за нафта, за бензин, LPG, свеќичките, како и маслото во моторот. Заштедувате до 1 l/100 km,

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

8. Исклучете го моторот кога возилото не е во движење. Заштедувате до 0.3 l/100 km, 9. Користете специјално масло за подмачкување на моторот, што има висок квалитет и подолга трајност. Заштедата е до 0.5 l/100 km. Со примената на овие совети ќе се менуваат и вашите возачки навики и бидете сигурни дека резултатите нема да изостанат... • Андријан Трипунов

23


АВТО-МОТО

Ретко се случува автомобил да „ПРЕЖИВЕЕ“ 50 години и во тој период да стекне толку голема слава и препознатливост. Затоа, покрај неговото име, неретко стојат зборовите, жива легенда. 3 година, Прототипот 901 оодна196 Porsche 911 раѓањет

Некогаш и сега, Porsch e 911 од 1964 и Porsche 911 Сarrera 4Ѕ type 991 од 2013 год .

24

Porsche 911

Легендата „911“ слави 50 годишнина

Н

ема човек на планетава, кој барем малку се интересира за автомобилите, а да не знае, односно, да не слушнал за поршеовата 911-ка. Како е можно еден модел на автомобил да биде препознатлив во целиот свет и тоа со децении, старо и младо за него да знаат? Примерите како овој се вистинска реткост. Дури ни најголемите светски познавачи на рекламирањето не можат да ја објаснат појавата наречена „911“ и да го објаснат неговиот успех. Зошто? Затоа што „таа појава“ е феномен, а кога некој сака да го разјасни, објасни и разоткрие феноменот, секогаш има големи „дупки“ во својот труд, а тие дупки во знаењето, едноставно претставуваат загатка. Сите се прашуваме како се стигнува до тој таканаречен феномен, или слава, или ако сакате светска препознатливост. Одговорот е премногу сложен и се состои од голем број чинители кои не се нималку 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

лесни за објаснување и толкување. За ова може да се пишуваат обемни студии и да се одбранат многу докторати на темата наречена „Neunelfer“ (во превод од германски, „девет единаесет“). Поршеовиот модел 911 за прв пат е виден во 1963 година како прототип на Салонот за автомобили во Франкфурт. Таму се појавува со ознаката 901. Веднаш потоа Peugeot протестираше поради одлуката на челниците на Порше, моделот да биде именуван како 901. Пежо ги патентирал сите трицифрени броеви со нула во средината и Porsche морал да ја повлече ознаката 901. Подоцна, Фердинанд Порше одлучува постоечкиот број да биде заменет со 911 и наредната 1964 година, прототипот влегува во производство и стигнува во продажните места како Porsche 911. Веќе сме во првата година кога моделот 911 го мириса асфалтот и сега е време да се


АВТО-МОТО 911, единица мерка за

вратиме на разговорот од почетокот на текстов – како му успеало на „хер Порше“ да создаде легендарен автомобил, истиот да e миленик на повеќе генераци, да биде посакуван од сите љубители на автомобилите, да го препознаваат и малите и големите „деца“? Во изминатите пет децении моделот 911 доживеал шест моделски генерации: Porsche 911 (1963–1989), Porsche 964 (1989–1994), Porsche 993 (1993–1998), Porsche 996 (1999–2005), Porsche 997 (2005–2012) и Porsche 991 (2012 – .......). Посебен предизвик за конструкторите биле трките, за преку нив да го докажат квалитетот на автомобилот, неговите спортски особини, да се истакне неговата надмоќ – сето тоа го правеле на трките каде имаат освоено се што може да се освои. Нема патека на планетава каде ознаката 911 не е присутна, ја има речиси насекаде во историјата на автомобилските трки. Учеството на трките е неизбежно за спортските туристички автомобили, се разбира со претходни „мали“ преправки. Низ тие трки автомобилите „растат“, Porsche 911 токму тоа го правеше од трка во трка и така ја ткаеше легендата за себе. Моделот 911 во своето петдецениско постоење, освоил планина од пехари, а меѓу нив пехари и ловорови венци и од најпрестижните трки, како што е 24 часа Ле Ман. Во легендата за прочуениот автомобил на Порше влегува и дизајнот, сочуван уште од

спортски автомобил Досега се произв од моделот 911 едени над 820.000 примероци

појавувањето на првата генерација. Секоја од шестте генерации носи нешто ново во дизајнот, но препознатливата 911 линија останала речиси недопрена од моливите на стилистите. Главната јубилејна церемонија се очекува да отпочне со „ретро класик“ шоу, во родниот град Штутгард, а во исто време од 7 до 10 март 2013 година, следи изложба во Музејот на Порше. Порше подготвува уште едно изненадување, 911-ка од 1967 година, на пат околу светот која ќе посети повеќе светски престижни автомобилски манифестации, како Фестивалот на брзината во Гудвуд и Пебл Бич конкурс на елеганцијата. Официјално Музејот на Порше ќе ја прослави 50 годишнината на моделот 911 со изложба на која ќе бидат претставени

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

историјата на развојот на иконата наречена 911. Изложбата ќе биде отворена од 4 јуни до 29 септември 2013 година. • Жарко Атанасоски

25


патувања

Прага

ВИСТИНСКО ПРОЛЕТНО ОСВЕЖУВАЊЕ

Градот Прага за многумина од нашата земја веќе добро познат, може и оваа година да биде правиот избор за вашето патување. Доволно е само да прошетате низ стариот дел на градот и по улиците на Храдчани, за да се родат безброј слики за тоа како се живеело тука во некои минати времиња.

И

ние се одлучивме разгледот на овој град да го започнеме со Прашкиот замок како негово доминантно обележје, не само поради податокот дека е најголемиот сè уште постоечки замок на светот, туку и поради тоа што од IX век наваму во него престојувале и имале свои работни простории сите чешки кралеви и претседатели. Првичниот замок од дрво опкружен со земјен бедем, подигнат од принцот Боривој, до денес претпел четири поголеми измени. Но, и секоја различна епоха и владетел оставале свои белези, на што се должи амалгамот на различните стилови. Во сплетот на палати, 26

резиденции, цркви, градини, кули, ќе шетате најмалку половина ден, без влегување во некои од музеите, како Националната Галерија на барокна и маниристичка уметност, изложбата посветена на Чешката историја, вториот по големина Музеј на играчки во светот и Галеријата на слики од Прашкиот замок. Неизоставен дел од Вашата програма, секако ќе биде најголемиот духовен симбол на чешката држава, катедралата Св. Вита. Работата на ова готичко ремек-дело била започната во 1344 година, под раководство на архитектот Петр Парлер, а под меценство на Карло IV, за да заврши шест века подоцна. Во неа се погре-

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

бани многу боемски кралеви, а тука и се чуваат и скапоцените камења и круната на принцот Венцеслав, кои јавноста може да ги види отприлика на секои пет години. Друг сакрален објект кој го заслужува вниманието на секој посетител на областа Храдчани, каде се наоѓа замокот, е базиликата посветена на Св. Ѓорѓи, заедно со првиот манастир во Чешка, датирајќи од Х век. Златната уличка го добила своето име по златарите кои во XVII век живееле тука. Денес, уличката е популарна по шарените куќички вградени во лаковите од ѕидовите на Замокот. Во една од нив живеел познатиот писател Франц Кафка.


ик е Астролошкиот часовн на најстара поставена јав Европа. градба во Централна

Поминувајќи го Карловиот мост, од Стариот дел на Градот кон замокот, се поминува низ областа позната како Мала Страна или Мал кварт, сместен во подножјето на ридот. Улицата која води до замокот е попозната како Нерудова улица, во чест на Јан Неруда кој живеел во една од куќите на улицата. Можеби таинственоста на овој дел од градот, се должи на живописноста на градските куќи и невообичаени странични улички, што отсекогаш ги привлекувало филмаџиите, како локација за снимање во Прага. Сепак, едно од најкарактеристичните обележја на овој кварт е црквата Св. Николас. Ова градба, лесно препознатлива по својата 70 метри висока купола е барокно остварување од XVIII век, изградена од двајца архи-

текти, татко и син, познати по нивното презиме Диенценхофер. Барокот продолжува и во внатрешноста на црквата, преку фреско-декорацијата и скулпторските остварувања. Но, она на што се горди граѓаните на Прага е историскиот податок дека Моцарт свирел токму на оргулите во оваа црква. Островот Кампа е познат како Прашката Венеција, созададен од притоката на реката Волтава наречена Ѓаволовиот поток. На почетокот на ова место имало само градини, а во XVII век, островот станал познат по пазарот со керамички производи. Денес, претставува елегантен дел за живеење со смирена атмосфера. Карловиот мост го добил своето име во XIX век, во чест на неговиот донаторот Карло IV, пет века откако бил завршен во 1400 година. Замислен од кралскиот архитект Петр Парлер,овој

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

ПАТУВАЊА Катедрала „Свети Вит “

мост ги поврзува Малиот кварт со стариот дел од градот, денес само за пешаци. На мостот има 30 скулптури, од кои многу од нив, се заменети со нивни реплики, додека оригиналите се чуваат во Националниот музеј во Прага. Кулата на мостот во Стариот град е конструирана повторно од истиот архитект и се смета за најубавата готичка кула во Европа, заради својата декорација. Еврејското маало е познато како Јозефово, во чест на императорот Јозеф II, кој вовел реформи со кои им ги олеснил животните услови на евреите што живееле тука. По нацистичкиот режим, денешната еврејска заедница брои само 5000-6000 луѓе. Од бројните синагоги ја издвојуваме Пинкасовата, во која во раниот седумнаести век, била додаден спрат за жени. Од Втората светска војна наваму, ова синагога служи за комеморација на 77.297 чехословачки евреи, жртви на нацизмот, чии имиња се напишани на ѕидовите. Плоштадот на Стариот град е еден од двата главни плоштади во центарот на Прага. Датирајќи од XII век,

27


патувања

Плоштадот на Стари

от град

најпрво бил централно пазарно место во Прага. Со текот на вековите, пазарот бил обиколуван со барокни и готски куќи на богатите трговци, вдомувајќи ги и сплетките на оваа професија. Денес, во ова срце на градот доминираат: Старата Градска општина со астрономскиот часовник, црквата Св. Николас и црквата на Богородица, попозната кај локалното население како Тинска катедрала. Градската општина е мал дел од збир на згради, постојано менувани од XIII век до средината на XX век. Особено буди внимание астролошкиот часовник изработен во 1410, со што претставува најстар часовник поставен на јавна градба во Централна Европа. Внимателно испланираниот Нов Град е основан од Карло IV во 1348 година. Двојно поголем од стариот дел од градот, бил претежно населен од

трговци и занаетчии. Денес, не е особено привлечен за туристите, поради неговиот модерен изглед. Вацлавскиот плоштад е центарот на модерната Прага, опкружен со продавници, кина, хотели, ресторани и кафеа. Во средината се наоѓа скулптура на Св. Вацлав на коњ, придружен со скулпторски претстави на уште четворица светци. Народниот музеј со својата висина над 70 метри, во горниот дел од плоштадот е завршен во 1890 година. Неговиот влез, фасада, скалила се украсени со скулптури од познати уметници. Во него има постојани изложби од природно-научен карактер. Државната опера во почетокот била подигната како германски театар изградена од познати виенски архитекти, со цел да му парира на чешкиот народен театар. До 1882 година, директот на операта бил познатиот чешки композитор Бедрих Сметана. За тенденцијата во Прага да се изразат сите епохи низ архитектурата на градот сведочи и Зградата што игра, една од зданијата подигнати по 1996 година, како одраз на кинење на врските со комунистичкото минато. Во почетокот била неприфатена

Зградата што игра

од жителите на Прага, но сега веќе претставува дел од архитектонскиот пејсаж и привлекува широко внимание кај популацијата. Не стигнавме да кажеме збор- два за уште бројни катедрали, палати, синагоги, ресторани, пивници, кафеа, познати и непознати улици,...Во секој случај, и Вие да не видите се во Прага, не грижете се, тоа нема да се случи ни при наредниот Ваш престој тука, затоа што Прага е еден од тие градови во кој, одново и одново, ќе сакате да се вратите да видите уште нешто, што сте го пропуштиле при претходниот Ваш престој. • Николина Стојанова

Карловиот мост ги поврзува Малиот кварт со Стариот дел од градот, денес само за пешаци

28

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

29


стил

„Винтаж”

Минатото како инспирација Во буквален превод „винтаж” значи гроздобер. Но, зборот наголемо се употребува и во модата, за облеката и за аксесоарите кои потсетуваат на дамнешните времиња, па дури и да припаѓаат на новите колекции од познатите дизајнери. Велат, таквите парчиња се во тренд секогаш и, наместо да им помине модата, како што се вели, добиваат на вредност. Минатото е навистина инспиративно, што веќе стана и стил. Него го негуваат и Д&Г и Ралф Лорен и…, како и новите дизајнерии за чии имиња допрва ќе чуете.

Г

олемиот број продавници за облека во винтаж стил ја потврдуваат актуелноста на модата во која минатото е инспирација на многу дизајнери, речиси сите. Продажбата, исто така, е мерило за тоа колку таквите парчиња, вклучително и аксесоарите, се „ин”, „маст хев”…, во која било сезона, пролет-лето, или есен-зима, сеедно. Важно е да изгледаат старо, не изветвено, како извадени од бабините ковчези. Всушност, „винтаж” стилот важи како нешто неминовно, барем кога облеката е во прашање. Не смеат да се изостават ниту аксесоарите за кои модните дизајнери велат дека имаат

30

поголема значајност, и вредност. Ако ги прашате историчарите на уметноста, тие ќе ви одговорат дека „винтаж”-от се однесува на годините по 1920-та. Сè што е претходно е, всушност, антика. Не е дозволена копија, каква и да било, творечки дух, инспирација во дамнешните времиња, пред стотина години. Во прашање се нови парчиња облека и аксесоари, проткаени со минатото, за да не се заборави, иако повеќето такви дуќани продаваат и носена облека. Секој дизајнер има досега направено барем една „винтаж” колекција, сигурно и повеќе, а неговото вдахновение е во зависност од потеклото. Сицилија е островот што најмногу ја инспирира дизајнерската двојка од Италија, Долче & Габана, тамошниот живот во повое-

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

ниот период (по Првата светска војна), а дел од колекциите им се засновуваат и врз желбата да го прикажат начинот на живеење непосредно пред Втората светска војна, и на сиромашните и на богатите, но и по неа. Педесет и четиригодишниот Доменико Долче потекнува оттаму, па сосем разбирливо е во нивните линии да се забележи и сицилиското влијание. Стилизацијата е повеќе од потребна, како и мешањето стилови како, на пример, со венецискиот бидејќи педесетгодишниот Стефано Габана се родил таму, во Венеција. Кога на старото ќе му се даде модерен, современ дух, а новото ќе се испреплете со нешто што е од некогаш, од минатите времиња, тоа е полн погодок. Затоа, нивната облека ја бараат толку, особено жените во „зрели” години, како и помладите, девојките кои уживаат во модата, а ја почитуваат и традицијата. И вљубениците во стилот што го негува седумдесет и тригодишниот американски дизајнер Ралф Лорен често знаат да изберат облека, аксесоари…, од неговите „винтаж” колекции што се обновуваат речиси секоја година. Има линии што се инспирирана од Дивиот Запад (кожена јакна со реси, капа со пердув…), Индијанците (на пр. рачно сликано кожено палто), од Мексико (шарен капут исткаен на разбој…). Каубојските чизми, коланот, ѓерданот и гривната од сребро, украсени со тиркиз, чантите во боите, шарите на жената Астека итн., им даваат завршница на модните комбинации чии вдахновенија и ден-денес постојат во Америка. Позната е и Ралф Лорен „винтаж” колекцијата во која полото, рагбито и фудбалот, спортови што го привлекуваат вниманието на многу генерации, се инспирација за дизајнерот, и која е наменета исклучиво за мажите. Меѓу познатите дизајнерски имиња чија облека, заедно со аксесоарите, е „винтаж”, се разбира, покрај другите линии, ги вбројуваме Коко Шанел, Кристиан


стил

Диор, Кристобал Баленсиага, Емилио Пучи, Џани Версаче, Џорџо Армани, Хуберт де Џиванши, Жан Пол Голтиер, Ланвин,, Марк Јакобс, Пиер Карден, Тиери Миглер, Вивиен Весвуд, Ив Сен Лорен и така натаму. Без оглед на тоа што парчињата облека и аксесоари изработени пред 1950-тата година тешко се наоѓаат, или, ако веќе ги има, достигнуваат високи цени, дизајнерите прават сè за да ги задоволат вкусовите, желбите и потребите на своите клиенти. Од гардеробата, целокупната облека на една девојка, жена, преку диоптриски и очила за сонце, украси за на глава (венчиња, шноли), до накит (брош, ѓердан, обетки, прстен). Доминираат материјалите кои се употребувале во времето што ги вдахнало, како, на пример, жакарот, срмата, тантелата и слично. Можностите се неограничени кога изработката е во прашање, инспирацијата исто така, па и ако се обидете сами да направите нешто, од некоја стара, износена облека. Дури и ќе се зачудите колкава е вашата дарба да изработите толку убави работи кои ќе ги носите долго, дури и најразлични

Накит во ст

ситници, што ќе го имаат духот на одамнешните времиња во кои живееле вашите мајки, баби. Додајте им модерна нота, или обратно, новата гардероба украсете ја со еден детаљ, само да биде старински, и… смело чекорете напред, во реалниот, но и во фантастичниот свет на модата, по старо. Така ќе ги зачувате некогашните вредности, идентитетот, обичаите, традицијата, кои нашите предци ги создавале за себе, за нас, нивните потомци, било тоа и преку модата. Затоа „винтаж” стилот не може да изумре тукутака, без причина, онака. Некои работи се едноставно вечни. И немојте да го споредувате со класиката, тие се два сосем различни поими, толку далечни, а сепак блиски. Затоа и траат. • Игор Ландсберг

илот на Ви

нтаж

лф Лорен

Винтаж на Ра

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

31


СТИЛ

Розовата банда (Гулаби Ганг)

Кога жените ќе ги земат работите во свои раце…

У

тар Прадеш се наоѓа во пренаселениот северен дел на Индија и се вбројува меѓу нејзините најсиромашните дистрикти. Многу луѓе немаат свои живеалишта, па ги населуваат гробиштата каде што умираат од глад. Целата област е валкана, секаде има прав, почвата на некои места е испукана од суша, а земјоделството им е единствениот приход на жителите. Секое семејство се обидува да се занимава и со сточарство, но безуспешно. Добитокот исто така едвај преживува. Патријархалниот начин на живеење ги уништува, буквално, сите, и мажите и жените и децата. Верни на старите традиции, тие не знаат како да

32

На прашањето испратено преку и-мејл, дали нешто и значи 8 Март, педесет и петгодишната Сампат Пал Деви вели дека за Денот на жената чула кога била во Париз, но и дека во Индија не може да се говори за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите. Таква борба нив допрва ги очекува. „Гулаби не е банда во вистинска смисла на зборот. Ние се залагаме за правда”, вели иницијаторката за основање на сестринството кое постои веќе седум години. Во 2006 година решиле да кажат доста е, нема веќе насилство врз децата, жените, нивно понижување, силување, тепање. Секој што ќе се осмели да го направи тоа ќе треба да се соочи со нив. Ако може.

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


СТИЛ

се носат со животот кој секојдневно ги турка во бездна. Неписменоста е огромна, како и искористувањето на детската работна сила, психичка, сексуална, физичка злоупотреба... Сè уште постојат касти, сталежи, класи луѓе, а тоа прави безредието да царува. Најстрашна е состојбата на вдовиците. Оние што имаат мали деца, оставени се да се снаоѓаат како знаат и умеат, на милоста и немилоста на оние што владеат. Пензии им даваат само кога се расположени, и кога сакаат. Повеќето од нив не добиваат бидејќи не се попишани, немаат извод од матичната книга на родените. А струја мора да платат, иако снабдувањето е никакво.

Пред околу седум години неколкумина вработени во Електродистрибуција тргнале да ги наплатат долговите и покрај молбите на повеќето граѓани да не им ја исклучат струјата. Но, луѓето кои се во служба на јавниот ред и безбедноста останале глуви на жалбите, а неколкутемина вработени во индискиот монопол не се премислиле. Напротив. Посетиле неколку домови во кои се обиделе да ги силуваат жените и девојчињата, но… Денес го проколнуваат денот кога дошле до таа идеја. Пред вратата на една куќа ги пречекале стотина жени. Мнозината биле облечени во розово сари, и држеле лати (бамбусова палка, вид пендрек) во рацете.

Ги претепале од ќотек. Местото го напуштиле бегајќи, целите раскрварени. Оттогаш не стапнале таму. Сега сметките се наплаќаат со придружба, и тоа полициска, без употреба на сила. Дури им дозволуваат и плаќање на рати. Увидувајќи ја делотворноста се здружиле во банда. Ја крстиле гулаби што на индиски значи розова. Се разбира, поради бојата на сарито во кое биле облечени повеќето „тепачки”. Иницијатор да се организира таква дружина била Сампат Пал Деви која тогаш имала четириесет и осум години. Таа е ќерка на сиромашен пастир. Сакала да научи да чита и пишува, но бидејќи била женско не можела да

Розовата банд а, на почеток от броело стот ина жени, а де нес нивниот број е десетина ил јади. Облечени во ро зово сари, и ла ти (бамбусова па лка, вид пенд рек) во рацете, т ие дејствуваат во областа Утар Прадеш, севе рна Индија, каде ца руваат кастат неписменост а, а, патријархат от, сиромаштијат а…

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

33


СТИЛ

Без оглед на сталежот на кој припаѓаат, нивната цел е единствена, промена кон подобро. Сакаат да бидат ценети, да не се понижуваат, да им се плати работата…

оди во училиште. Таква привилегија имале нејзините браќа кои, пак, не биле воодушевени од идејата да се образуваат. Гледајќи ги што прават, скришум повторувала и стигнала дотаму што почнала да чита книги, а им ги пишувала и домашните задачи. Со помош на чичко и успеала да заврши 4 одделение. Ја омажиле на дванаесет години со продавач на сладолед, а првото дете го родила на петнаесет. Потоа родила уште четири. Согласно обичаите морала да го покрива лицето. Работела како медицинска сестра, а набргу преминала во Црвениот Крст. Со пријателките, сосетките ја основала „Гулаби Ганг“, буквално, за правото, рамноправноста на Индијките, за нивното подобро утре. Како оружје најпрво ги користат зборовите, а доколку не помогнат имаат план Б, употреба на сила. „Многу жени и деца во Утар Прадеш се злоупотребуваат, во секоја смисла. Штом сестринството дознае за такво нешто веднаш реагира. А работиме и на повик. Првин пристапуваме со добро, разговараме, го убедуваме мажот, сопругот, таткото да не пие, да не го тормози семејството. Повеќето од нив се тврдоглави, мислат ако попуштат ќе бидат слабаци, и дека пријателите, соседите ќе ги исмеваат. Тогаш се фаќаме за латите и удираме. Ефикасноста е стопроцентна”, вели педесет и петгодишната Сампат Пал. Гулаби е страв и трепет за измамниците, крадците, за насилниците. „Тие се однесуваат мангупски само кога ќе им се покаже слабост, пред толку жени се претвораат во кукавици, и не се препознаваат.” Секојдневно им се придружуваат де34

сетина жени, сите со иста, а сепак поинаква приказна. Неколку претставнички од Гулаби, на чело со Сампат Пал, патуваат секојдневно, ги посетуваат околните села каде што разговараат со жените за проблемите со кои се соочуваат, ги образуваат, ги учат да ракуваат со лати, ги советуваат да не се плашат да им се спотивстават на мажите. Добредојдени се секаде. Дури предизвикуваат и стравопочит штом се појават во розовото сари. Кога одат во град се препознаваат по облеката. Бојата е дречлива, симболизира живот за кој се залагаат членките на бандата, во вистинска смисла на зборот. Организираната дружина не е криминогена. Солидарноста е една од нејзините карактеристики. Ги прифаѓаат сите кои се добронамерни, искрени, чесни, со лоша судбина. Банхари Деви има четириесет и пет години, и не работи. Живее од примањата на синот. Го чека секоја вечер да се врати од работа за да донесе нешто, да зготви. “Кај мене

дојде Сампат Пал, како Месија, за да ме спаси од глад. Благодарение на нејзината добрина добив црвено картонче што значи дека спаѓам во групата луѓе под границата на сиромаштијата. Со него добивам поевтина храна (ориз, пченица…) во дистрибутивниот центар. Кон Гулаби се приклучив пред две и пол-три години, и оттогаш се чувстувам посилна. Неколку пати досега бев во мисија. Власта ни се заканува, но ние продолжуваме понатаму зашто знаеме дека правдата кога-тогаш ќе излезе на виделина. Научив и да се борам со лати. Бамбусовата палка повеќе ја користиме за одбрана отколку за напад, освен во исклучителни случаи. Тогаш знаеме да се однесуваме како вистински злосторници. Бандата ми го смени животот, а таму ќе останам додека не умрам”, вели Банхари. „Можеби емоциите, чувствата ми се отапени, но мојата желба за промена е многу поголема.” Од Утар Прадеш „розовите” се проширија и во другите краеви од Индија. Целта е иста, да ги заштитат жените и да го подобрат нивниот живот. Се надеваат дека гласот на бандата ќе се чуе и во Њу Делхи, како што стигна до Париз. Тамошната организирана дружина е инспирирана од Гулаби, а основач е Лили Сесил Роман. Нејзините членки се облечени исто така во розово сари, и често можат да се видат на париските улици како протестираат, предупредувајќи на општествените проблеми. “Се радувам што благодарение на сопствениот труд успеавме да стигнеме на Запад и вака, облечени во розово”, рече Сампат Пал Деви неодамна во француската метропола. • Игор Ландсберг

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Бојата е одбрана случајно, иако некои велат и дека не е. Повеќето Индијки во првата “тепачка” биле облечени токму така, а и розовата е впечатлива боја.


ЧИТАЈ, ГЛЕДАЈ, СЛУШАЈ

Книга

„Животот на Пи“ од Јан Мартел

М

ногу филмови се направени според романи, па така и еден од највпечатливите филмови за минатата година - ,,Животот на Пи’’, во режија на Анг Ли Секако, филмот не би бил толку добар доколку немал добро сценарио, а сценариото не би било така возбудливо доколку нема литературна предлошка. Романот ,,Животот на Пи’’ е напишан од Јан Мартел и е конципиран како фантастичен, авантуристички роман. Издаден е во 2001 година во Канада. Главниот лик, Писин Молитор, наречен Пи, се занимава со прашањата на животот и верата од многу млади години. Тој е роден како Хинду, но со текот на времето се доближува до философските концепции на христијанството и исламот. Токму овие негови размислувања ќе му помогнат да преживее 227 дена во чамец за спасување, фрлен во Тихиот Океан, заедно со еден бенгалски тигар кому му го дава името Ричард Паркер, со уште една хиена, зебра и орангутан. Ова се животните кои успеаваат да го преживеат бродоломот, во кој, пак, умираат целото семејство на Пи, заедно со останатите животни од нивната приватна зоолошка градина, кои семејството се труди да ги префрли во Канада. Во моментите на преживување, ликот на младиот Пи поминува низ секаков вид искушенија, физички, ментални, емотивни, мета-физички... Книгата нè учи како во најтешките моменти во животот да прибегнеме кон вербата. Романот е продаден во повеќе од 10 милиони примероци. •

Музика

„Пад на небото“ од Адел

С

аундтракот на ,,Пад на небото’’ Адел – последниот фим посветен на Џемс Бонд. Композиторот на ова последно издание на беспрекорно харизматичниот таен агент, секако се потрудил да му ја даде нафилмоттипичнатаакционамузика,но прави и нешто повеќе од тоа. Музиката е дело на Томас Њуман, кој успева покрај брзиот ритам и возбудливата музика, да додаде и локален звук. Првата тема наречена ,,Големиот Пазар, Истанбул’’ е симпатична и атипична, и има присуство на егзотични, сугестивни музички елементи од лимените оркестри. Во оваа филмска музика ќе најдете голема употреба на перкусионистички инструменти, што ,пак, не ви дозволува да ја помешата музиката од филм за Џемс Бонд со некоја друга. Саундтракот е совршено усогласен со дејството на приказната и настаните кои се случуваат. Сепак, најпрепознатлива нумера од овој филм е секако темата од саундтракот, а таа е напишана од шармантната Адел и продуцентот Пол Епворт. Адел е беспрекорна и непоколеблива кога ја пее оваа песна. Токму песната се здоби со Оскар за најдобра оригинална песна, а тоа не се случило од 1982 год, кога песната ,,Само за твоите очи’’ е прогласена за најдобра тема. Адел ја доби и британската награда за најдобар сингл во 2012 год. Уживајте во возбудливата музика и прекрасниот глас на Адел. •

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Филм

„АРГО“ Режија: Бен Афлек

О

ваа година, комисијата на Оскарите реши да ја додели наградата за најдобар филм на Бен Афлек, за неговиот филм ,,Арго’’. ,,Арго’’ е снимен според вистинити настани, кои се случиле во 1979 година, а се во врска со операцијата за спасување на шестмина Американци од Иран. На 4 ноември, истата година, иранската револуција го достигнува врвот, кога милитанти сили задржуваат како заложници 52 Американци, во нивната амбасада во Техеран. Во овој хаос, шесте гореспоменати успеваат да избегаат од зградата на амбасадата и да најдат засолниште во куќата на канадскиот амбасадор. Знаејќи дека нивните животи буквално висат на конец, се појавува специјалецот од ЦИА, Тони Мендез, кој со помош на неговиот брилијантен план – да ги претстави шесте личности како дел од тим кој снима документарец во Техеран – успева безбедно да ги донесе дома. Инаку, Тони Мендез е Американец со мексиканско потекло, со темен тен и типичен мексикански изглед. Проверете дали Оскарот заслужено се најде во рацете на Бен Афлек. Сценарио: Крис Терио, Улоги: Алан Аркин, Тејлор Шилинг, Џон Гудман , Бен Афлек • 35


познатите како членови на амсм

Анита Даева – уредник и водител на утринскат емисија на Сител

Мажите помалку да коментираат, а жените посигурни зад воланот

Жените, особено оние кои немаат дозвола, нека не бараат ланчиња, ѓерданчиња, парфеми, екскурзии и сл. нека уплатат за возачка дозвола. Зошто постојано да се на чекање некој да ги вози, да зависат од слободното време на другите....Со дозволата ќе се чуствуваат многу понезависни и посигурни кога се возачи.

С

о Анита Даева која секое утро во 7 часот на Сител ТВ ни посакува добро утро и убав почеток на работниот ден, разговаравме одблиску за нејзината пасија автомобилите, моторите .....

• За Вашите почетоци во новинарската кариера? Даева: Ха,ха,х, тоа беше во 1974 година. Тогаш бев Стефановска...Се шегувам, тоа е годината на почетоците на животот, но сепак има врска со работата и со новинарството... Јас од мојот прв ден на постоење знаев дека ќе бидам новинар никогаш немав друга желба како дете освен таа.… Успеав да се запишам во редовната квота студенти на факултетот по новинарство на УКИМ. Студирањето добро почна уште подобро заврши, во меѓувреме го родив првиот син Илија, со него доучував … неговиот роденден и мојата дипломска заедно ја прославувавме…… • Вашето првото работно искуство беше во МРТВ, во далечната 1999 година. Кажете ни збор два за вашите почетоци. Даева: Како новинар правев прилози од секојдневието, бев дел од утринската програма, потоа почнав и со водење на

36

утринската емисија и така додека можеше сè да се издржи......Знаете, во тоа време МРТВ беше финансиски слаба, па доцнењето на хонорарите не можеше веќе да се толерира…зошто одењето на работа мене не ми е чин на радост, па моите по дома да ме гледаат на ТВ, туку финансиски надомест за она што ќе го остварам како моја работна задача од страна на работодавецот...... • Како изгледа еден ваш ден со оглед на фактот колку рано започнува емисијата? Даева: Направив пауза од 2 години бидејќи во меѓувреме станав мајка по втор пат. Го пораснавме и Давид и веќе можев малку послободно и помасовно да се посветам на мојата работа.....Е, да, но немав работа …Случајно на ТВ Сител видов конкурс бараат новинари за утринска и така почна сè......Дојдов на закажаната средба со останатите кандидати и останав, еве, веќе 8 година. Од почеток, па сè до денес, во ТВ Сител намерно останав во утринската програма. Ми беше понудено да бидам дел од тимот во информативната редакција, но за тоа немав желба, а ни некој посебен поттик…ја сум „дете“ на утрото и само оние кои рано стануваат знаат колку е убаво денот да го живеете со отворени очи, а не со спиење до ниедно

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

време. Кога дојдов во ТВ Сител работев премногу, морав да си го најдам своето место и да се изборам за него. Квалитетот и трудот ми донесоа и решение кое порано беше потешко да се добие од 7-ца на лото. Подоцна станав и уредник на „Журнал“, па една сезона бев во „Нешто убаво” во секојдневна емисија која беше напорно да се работи, но кога се мора ништо не е тешко... во 4- 04.30 станување, 5.00 часот подготовки за ра-


познатите како членови на амсм

„Ако го немате предизвикот, ако сте го загубиле некаде помеѓу здодевноста и монотонијата тогаш однапред сте поплавени од неуспех.“ тролиран..... Уживам додека си ја работам работата, стресна е до бескрај, но искуството ја владее ситуацијата....... До доцна навечер работам барајќи новини, и подготвувајќи се за соговорниците.....Знаете тие се луѓе од својата бранша и јас буквално за сите морам да учам „да се информирам” што е многу позитивно за

мене, значи секој ден по нешто ново.

бота (утринско кафе, турско без шеќер, па потоа сè останато), шминкање, средување и околу 6.10 часот возам кон работното место...Емисијата почнува во 7.10, трае до 09.00 часот. ...... Адреналинот во црвена зона, ама кон-

• Имавте ли предизвици во кариерата? Даева: Предизвик секогаш постои. Морате да размислувате и за вашата емисија, но и да следите што тоа другите прават, или не прават. Иако ова второво поретко се случува… …Не за да укратете идеи туку да се споредите чисто како производ, како емисија… не можете да го измамите гледачот, тој знае што сака, а што не, изборот е 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

негов! За сите има место под ова медиумско небо. • Дали сте љубител на автомобили, мотори? Даева: Љубител не сум на автомобили, но нивен редовен корисник, да! Никогаш не сум си купила списание за автомобили или да барам по интернет! Возилото за мене е повеќе од потреба, без него во еден град како Скопје сте неподвижни, барем за себе зборувам, а и моите обврски ми го налагаат тоа. Уживам додека возам и додека мојот Сашко ме вози. Возач сум од 1997 година, но до 2002 бев задолжителен совозач. Џабе полагав и имав возачка кога во колата секогаш бев патник, но по 2002 година, ако не сум дома тогаш сум во кола. Бидејќи направив пауза од земањето на дозволата до редовното возачко искуство, заборавив се, каде е сопирачка, кочница, ништо не знаев, па така, пак, земав часови по возење...не рекле за џабе: повторувањето е мајка на знаењето, и сега маж ми ме вика Шумахер. Моторите ги засакав заради сопругот, имаме комплетна опрема за патување до месечината на мотор. Тој се грижи за моторот како да е член на семејството. Уживаме додека се возиме! • Дали сакате да патувате и кои дестинации ви се омилени? Даева: Патувам најчесто кога имам слободно време (а го немам многу) и кога сум на одмор, редовни дестинации ни се овде во Македонија. Охрид и Велес се најчестите, а надвор од државата задолжително барем еднаш во годината е Австрија. Сакам да ја разгледувам околина додека патувам и затоа најчесто сум сопатник, а нели не е по традиција, мајката да вози кога патува семејството при татко возач, нели?! • Вашиот совет до сите учесници во сообраќајот? Даева: За сите учесници во сообраќајот: мажите да не коментираат премногукога ги возат жените, бидејќи научно е докажано дека се полоши возачи, а жените „да отворат 4 очи и 4 уши“ додека возат. Една грешка може да ве однесе во катастрофа. Правилата и законите се да се почитуваат! •Росана Јанков 37


ИСТОРИЈА

Под куполите на Женевскиот автосалон во 1967 година Lamborgini го претстави концептниот автомобил-Marzal како претходница на серискиот модел Espada. За времетраењето на саемот новиот модел на Lamborgini kaj публиката предизвика голем интрес како резултат на неговите карактеристиКИ (убавина, стил и дизајн) .

К

онцептот на автомобилот имаше мотор сместен позади задните седишта за следната година да биде претставена Espada чиј мотор беше сместен напред , со две класични конвенционални врати од страната и заден стаклен поклопец сместен над багажниот простор. Овој автомобил е вистинскa класикa, а неговиот дизајн е обликуван во студиото за дизајн „Bertone“ на спортски автомобили. Автомобилот Espada претставуваше класичен облик на премин од заоблените 60-ти во коцкастите 70-ти. Погонската група ја претставуваат V 12 четири литражни агрегати со 325

38

Lamborgini Espada

Класичен, но секогаш во тренд

КС и 350 КС со максимална брзина на движење која изнесуваше 250

km/h. Менувачот беше рачен, но се вградуваше и автоматски менувач за

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

љубителите на автоматиката со само две брзини. Автомобилот за своето десeт годишно производство и воопшто и да не го промени својот надворешен изглед. Овој модел секогаш предизвикувал голем интерес како резултат на неговите карактеристики (убавина, стил и дизајн). Во рок од 10 години автомобилот помина низ три револуции: S1, S2 и S3 со вкупно производство од 1.217 произведени возила. Кон крајот на својот производен век Bertone дизајнира модел на Espada со четири врати, но за жал ова остана само на хартија. • Андријан Трипунов


ИСТОРИЈА

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

39


40

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


hi - tech

„Летачки“ гумени чамци

„Летачки“ гумени чамци Како да е излезено од некој филм. Не е летачки мотоцикл, не е ни летачки автомобил, но малку наликува на гумен чамец, ама не е ни тоа. Тогаш е чудо, ама не знаеме какво.

П

ренесувањето луѓе, материјални добра и сè останато, од едно место на друго, отсекогаш претставувало предизвик. Откако постои човекот на планетата, развојот на тие средства за пренос од едно на друго место, не престанува. Најнапред се појавува кочијата која со векови била главното средство за превоз. Велосипедот се појавува во 1493, односно од тогаш датираат првите цртежи на Џан Џакомо Капроти, ученик на Леонардо Давинчи, а во ХVIII и ХIХ век на улиците се видени првиот мотоцикл и автомобил. Иако денешните превозни средства целосно ги задоволуваат човековите потреби, сепак научниците и љубопитните одат понатаму откривајќи нови возила. Сегашното најнови возило личи на веќе видените ховеркрафти, само што е помало и служи за превоз на едно до две лица, или, пак едно лице и багаж. Ова најново превозно средство е во сопственост на фирмата Аерофекс од Калифорнија, лоцирана во местото Менхетн Бич. Возилото или подобро да напишеме дека е летало или поточно лебдало, е составено до две елиси поставени одвоено во долниот дел. Иако на прв поглед се движи како хеликоптер, ма-

лиот ховеркрафт ни одблизу не наликува нити лета како хеликоптерот. Неговите елиси се мали и поставени се во заштитена зона. Највисоката точка на летање е некаде околу 4,5 метри, но неговото поле на сигурно лебдење е неколку педи над земјата. Затоа е корисен за совладување непроодни терени, мочуришта, каменити предели, пустини, водени препреки, ридови, долини и тн. На тестирањата ховеркрафтот постигнал крајна брзина од 50 км/ч, еднаква на брзината од мопедите и малите мотоцикли. Управувањето е повеќе од едноставно, речиси многу слично со управувањето бицикл – има ист управувач како и бициклите. Првите тестирања се направени минатата година во втората половина од месец август, а за оваа година, компанијата со нејзините конструктори најавуваат посовршена изведба на ховеркрафтот едносед и негово

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

претставување во последното тримесечие од годинава. Засега компанијата молчи од какви материјали е направено леталото и каква технологија на спојување користела при изработката на „шасијата“. Ако малиот ховеркрафт се појави еден ден на пазарот, за него нема да биде потребна дозвола за летање, затоа што направата не го користи авионскиот воздушен простор, туку во прашање се сантиметри над земјата, а најмногу до четири и пол метри колку што изнесува највисоката достигната точка при летањето. • Жарко Атанасоски

41


СПОРТ

НАЈАВА ЗА СП ВО МОТОРИ ЗА 2013 ГОДИНА

Кој ќе го запре Лоренцо?

Со освојувањето на втората титула светски првак, Хорхе Лоренцо доби самодоверба која сега го прави фаворит за одбрана на тронот. Новата сезона веќе нецела деценија почнува традиционално со ноќната трка во Катар

С

табилноста изразена како пет години заедно со екипата Јамаха, даде одлични резултати за двојниот првак Хорхе Лоренцо. Неговите почетоци во „кралската класа“ беа типични за возач кој прогесира од пониските класи во повисоките, па честите падови во првата сезона беа дел од школото што мораше да го помине. Но, од тогаш нештата драматично се сменија. Првата титула во 2010 година дојде во сезона на доминација на Јамаха над другите конкуренти, но во неа единствениот противкандидат беше тимскиот колега Валентино Роси. Италијанецот таа сезона го имаше првиот посериозен пад од седлото, кој резултираше со скршеница на ногата и негово двомесечно отсуство, што автоматски го исклучи од борбата за титулата. Лоренцо ја доби таа битка без да вложува дополнителни ризици, со што покажа дека созрева во возач од повисока класа, кој не вози само со срцето. Изборот на Јамаха, да го задржи Лоренцо без да му дозволи на Роси примат како прв возач во идната доведе до прекин на соработката со деветкратниот шампион, но го означи раѓањето

42

на новата ѕвезда. Во 2011 година на тронот дојдоа Стонер и Хонда, со што овој тим покажа дека ја презема позицијата на водечки коснтруктор. Оттука, триумфот на Лоренцо во 2012 година добива на значење, бидејќи беше извојуван под паролата „за да бидеш прв, прво треба да стигнеш на целта“. Со неколку победи, но со уште 10 пласмани на второто место, Шпанецот покажа ретко видена конзистентност, додека неговите ривали потфрлија од различни причини: Стонер и Педроса имаа повреди, додека Роси со трансферот во Дукати ја загуби полетноста. Новата 2013 година е нов сериозен тест, но не само за Лоренцо. Неговите ривали се добро познати, но и тие се соочуваат со извесни притисоци. Од Мото ГП си замина Кејси Стонер, што ја остави Хонда во недоумица околу возачката двојка. Дани Педроса ја доби довербата да остане во јапонската екипа благодарение на шпанскиот спонзор, но со доаѓањето на младиот Марк Маркез, тој адут повеќе не е само во рацете на Педроса. Тој е во Хонда веќе нецели десетина сезони, па лидерското место во екипата

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

е веројатно и последната шанса што ќе ја добие. Доколку не ја повтори ланската сезона, кога имаше седум победи, или прв пат во кариерата повеќе од две победи во сезона, ќе се соочи со проблем кој ултимативно може да го доведе до крај на кариерата во мото елитата. Оттука, освојување на титулата е реализација на соништата за него, и нешто што тој едноставно мора да го направи или да согори во обидот. Марк Маркез е дебитант во највисоката класа, но имајќи го предвид неговото перфектно досие и успеси низ младинските класи, се очекува негово брзо етаблирање во нов претендент за титулата. Иако е „нов“ член на тимот Јамаха, Валентино Роси е де факто повратник во старото јато. Неговата самодоверба не е на нивото пред 2010 година, бидејќи и тешката повреда, а потоа и мачните две сезони во Дукати, оставија трага во неговите перформанси. Но, од друга страна, кога некој би го исклу-


СПОРТ чил „докторот“ од листата на потенцијални кандидати за титулата би требало тотално да апстинира од совесниот суд: деветте светски титули се непобитен факт за неговите квалитети, а трансферот во Дукати мора да се толкува и како предизвик што тој го прифати од срце. Наспроти потребниот период за соживување со Јамаха, доколку физичката форма на Роси не е нарушена, многу е веројатно дека Италијанецот веднаш кога ќе почувствува дека во рацете ја има опремата потребна за победи, повторно ќе се најде на пиедесталот. Слично како и кај Педроса, пси-

холошкиот момент ќе биде негов товар во 2013 година, бидејќи потфрлањето да го предизвика Лоренцо ќе значи трасирање на патот кон редовната пензија. Како еден од трите фабрички тимови кои во моментов се наоѓаат во Мото ГП, Дукати е под будното око на јавноста. Минатата година одекна како бомба веста за преземањето од страна на Дукати, а трансферот кулминираше со неодамнешното повлекување на досегашниот прв инженер, Филипо Прециози. Новиот шеф на Дукати,

Бернард Гобмајер, најави дека ќе продолжат да го развиваат концептот од минатата година, што не ветува брзи резултати. Во име на стабилноста, задржан е Ники Хејден, светскиот првак од 2006 година, додека на местото на Роси доаѓа Андреа Довициозо. За време на првите два теста во Сепанг, двајцата возачи беа чудесно изедначени во постигнувањата и во пет од шест дена беа еден до друг на временските листи, но од друга страна пласманите постојано беа во втората половина од првата десетка. Најбрзото време на Довициозо постигнато на последниот ден во Малезија, беше околу 1,5 секунди побавно од она на конкурентите постигнато претходните денови, или 1,1 секунда од најдоброто време во последниот ден. Тоа е јасен знак дека разликата од лани нема да се стопи преку ноќ, иако во 2012 година за прв пат стартуваа новите правила со зафатнината на моторот од еден литар, па се очекуваше дека сите оние кои можеби избрзале со некои свои одлуки, годинава т о а

ќе можат да го надополнат. Новата сезона стартува на 7 април со ноќната трка во Катар, патека на која што досега победувале само Стонер, Лоренцо и Роси. Во отсуство на австралискиот возач, овој статистички податок ја лоцира борбата меѓу возачката двојка на Јамаха, а од друга страна во претсезонските тестирања на Сепанг, Педроса покажа дека Хонда сѐ уште е за влакно понапред во перформансите, или нецели две десетинки во најдобрите времиња од сите шест десетинки. Роси

Валентино Роси повторно ќе вози за Јамаха

беше во континуитет на врвот, борејќи се за првите пет позиции со возачите на Хонда и тимскиот колега, задоцнувајќи некогаш една десетинка, а некогаш и цела секунда зад нив. Оттука, стабилноста која ја покажа Марк Маркез, во смисла на следењето на ритамот на Педроса, без задоцнувања поголеми од половина секунда, укажува дека осцилациите не смеат да бидат случај кај оние што ќе се борат за титулата. Оваа четворка ќе биде во постојана борба за местата на пиедесталот, а најконстантните ќе бидат претендентите за тронот.

•Александар Табаковски КАЛЕНДАР НА МОТО ГП ЗА 2013 07.04

ГН Катар, Лосаил

21.04

ГН Америка, Остин

05.05

ГН Шпанија, Херез

19.05

ГН Франција, Ле Ман

02.06

ГН Италија, Муџело

16.06

ГН Каталонија, Барселона

29.06

ГН Холандија, Асен

14.07

ГН Германија, Заксенринг

21.07

ГН САД, Лагуна Сека

18.08

ГН Индијанаполис, Индијанаполис

25.08

ГН Чешка, Брно

01.09

ГН Британија, Силверстоун

15.09

ГН Сан Марино, Мизано

29.09

ГН Арагон, Арагон

13.10

ГН Малезија, Сепанг

20.10

ГН Австралија, Филип Ајленд

27.10

Јапонија, Мотеги

10.11

ГН Валенсија, Валенсија

Возачот Ники Хејден со новиот директор на Дукати, Бернард Гобмајер

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

43 Дани Педроса и Марк Маркез со инженерите од Хонда


СПОРТ

Најава за светско првенство на формула 1 во 2013

Сезона со многу фаворити

Темелејќи ги претпоставките на фактот дека не постојат големи измени во правилата за 2013 година, генералните очекувања од Формула 1 за 2013 година се дека ќе имаме уште една сезона со голема изедначеност. Повторно гумите на Пирели се ставаат во преден план, како најголем непознат фактор поради „омекнувањето“ на смесите, како и најавените похрабри селекции за одредени патеки, што би требало да гарантира минимум по две влегувања во боксот на секоја трка, а на некои и повеќе од тоа.

В

о 2012 година, равенката со четири непознати пневматици на болидот, донесе производ од седум различни победници во првите седум трки, додека осмото име на листата беше додадено во Абу Даби, кога славеше Раиконен. Сите се свесни дека најголемата мистерија повторно ќе бидат гумите, но за разлика од лани кога беше тешко да се погоди нивниот работен опсег и да се извади максимумот, сега нема гаранции дека „пробивањето на кодот“ ќе донесе значителен бенефит, од едноставна причина што рокот на траење ќе биде покус. Тоа става акцент на управувањето со стратегиите, носењето на одлуки кога да се влезе во гаражата и како најбрзо да се излезе од неа, што секако не е гаранција за ниеден тим дека може постојано да биде најдобар во таквите проценки. Ако лани беше видливо дека постојат четири екипи кои се издвоија на врвот, годинава се очекува Мерцедес да игра позначителна улога поради доаѓањето на Луис Хамилтон и заокружувањето на тејничкиот процес во фабриката. Англиско-германската екипа има и нов менаџмент, предводен од досегашниот партнер во Вилијамс, Тото Волф, како и поранешниот шампион Ники Лауда, кој сега е советник и претседавач на одборот. Заедно со веќе етаблираните Ред Бул, Ферари, Лотус и Мекларен, ова ја прави сезоната што ни претстои уште понапната. Десет возачи се во игра за првото место, а простор за други изненадувања секогаш имало и ќе има, зависно од временските услови и среќата на фаворитите. Мислењата на главните протагонисти секогаш се резервирани, па мора да се чита меѓу редови или од говорот на телото. Секој од петте тима на некој начин има свој прв фаворит, но од друга 44

страна, би било погрешно да се рече дека вториот возач кој располага со истите технички потенцијали, не треба да се вброи во потесната листа. Сепак, заради просторното ограничување не може одеднаш да се сумираат сите мислења и надежи за 2013 година, па во продолжение ви ги нудиме само оние на најтесниот круг фаворити пред првата трка во Австралија. По три титули во низа, некои аналитичари се прашуваат дали мотоивацијата на Фетел ќе биде се уште иста, додека предводникот на тимот Хелмут Марко, инсистира на негов статус на прв возач. - Мислам дека нема да има разлики во однос на лани. Сите почнуваме од нула, сите имаат иста шанса. Тестирањата не нудат многу заклучоци како ланските години, па одиме во Мелбурн без да знаеме што ќе се случи. Но, сметам дека ќе биде возбудливо, како и секоја година на стартот. Ова ќе биде долга сезона, Се разбира дека го чекаме со нетрпение првиот гран при викенд, но видовме и претходно дека сезоната е долга, и дека секоја трка е важна. Мелбурн е само прво место каде што стартуваме, а многу други следуваат подоцна,- изјави Фетел, што не звучи премногу оптимистички, имајќи ги предвид и проблемите на последните тестирања пред стартот на сезоната. - Болидите не се сериозно изменети. Лани беше изедначено, па не очекувам да биде многу поразлично и годинава. Можеби само потесно. Ќе биде пресудно да се извади максимум од секоја трка,- вели актуелниот светски првак. Фернандо Алонсо е „трагичарот“ кој во последните три години во два наврати ја губи титулата во последната трка, иако претходно долго време во сезоната беше водечки пилот. За разлика од претходно, ланскиот старт на 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


СПОРТ

сезоната беше оценет како исклучително тежок за екипата од Маранело, поради однесувањето на болидот кој беше најавен како револуционерен, но тежок за разбирање. - Не е тешко да се има подобар старт отколку во 2012 година, но би било тешко да се има полош почеток. Сериозно, сега многу подобро го разбираме овој болид, а во тестирањата ги донесе резултатите кои ги очекувавме. Тоа ни дава самодоверба и оптимизам на стартот од сезоната, но кој може да знае. Ова ќе биде мошне интересно првенство со тежок прв дел, бидејќи првите две трки се такви, а и времето може да биде променливо. Мора да стартуваме „на д е с н а нога“ и да освои м е важно поени з а титу-

лата,- рече Алонсо во најавата за сезоната. - Оваа година очекувам првите пет екипи да имаат мала предност во однос на другите. Но, од резултатите видени на зимските тестирања, тешко е да се каже кој од нив ќе има две или три десетинки разлика, што може да им ја овозможи победата. Мошне е изедначено и тешко е да се избере еден фаворит, мислам дека Мерцедес, Ферари, Мекларен, Ред Бул и Лотус покажаа дека имаат потенцијал во текот на зимските тестирања, како и на различни трки во текот на ланската сезона, па ќе биде тешко да се одлучиш за некој,- дополни возачот на Ферари. Кога беше објавено дека Кими Раиконен се враќа во Формула 1, ланската листа на поранешни светски прваци порасна од пет на шест имиња, што внесе нов квалитет во сезоната. Кими во првата половина од годината во шест случаи успеа да се качи на пиедесталот, но победата дојде на крајот од сезоната, за да демантира дека двете години отуство од спортот оставиле некаква трага кај него. Лотус имаше исклучително издржлив болид, а „ас во ракавот“ беше фактот дека се многу нежни кон пневматиците и вадат екстра перформанси кога времето е жешко. Годинава, со промените на планот на пневматиците, можеби ќе има друг распоред на силите. - Сега е тешко да се каже, но би требало да се знае односот на силите по две или три трки. Имавме некои мали проблеми, но за несреќа тие бараа долго време за поправка. Тоа се случува, мислам дека треба да бидеме океј. Секогаш постојат нешта кои можат да појдат лошо, но генерално во поглед на брзината, ние сме блиску до она каде што бевме лани и стартуваме на начин како што сакаме, но тешко е да се оцени каде ќе бидеме во споредба со другите,- скромно најави Кими Раиконен. - За мене нема да има големи промени, го познавам тимот и би требало да имаме полесен старт, но не постои гаранција дека тоа ќе даде подобри резултати. Ова е уште една година, па ќе се обидеме да биде добра колку што може,- дообјасни победникот на ланското гран при во Абу Даби, кој на крајот од сезоната беше трет зад Фетел и Алонсо. Џенсон Батон дојде во Мекларен како светски првак и го донесе бројот 1 во екипата за 2010 година. Сепак, оттогаш наваму англискиот тим иако има редовни победи во трките, постојано конкурентен болид, одлични стратегии во тешките трки со променливи временски услови, сепак не доаѓа во ситуација да се бори за тронот. Како предводник на тимот, во отуство на Хамилтон. Батон ќе го предводи Перез кој ветува дека ќе се развие, исто така, во одличен стратешки возач. - Една од најфасцинантните нешта за Формула 1 е како таа се „ресетира“ самата себе секоја зима. Сум видел различни сценарија: може да имаш страшно 3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Рос Браун и Луис Хамилтон

зимско тестирање и да дојдеш на првата трка и да видиш дека си конкурентен, но и подеднакво во спротивната насока, да бидеш конкурентен на тестовите и да се изгубиш потоа во Мелбурн. Доколку си среќен, тогаш се ќе се спои и ќе тргне добро од првата трка. Тоа е целта, секогаш. Оваа година мислам дека ниеден тим не го знае или не го сфаќа распоредот на силите. Зимата беше тешка за да се процени кој со што располага, имаше различни нивоа на полнења на резервоарот, како и нивоа на деградација на гумите кои спречуваат да имаш точна прогноза кој ќе пристигне во Австралија со најдобро среден болид. Но, тоа е дел од играта. Стартот на новата сезона секогаш е интересен и претставува кулминација на неколку месеци напорна работа. Ние сме имале одлични искуства во Мелбурн, три пати победивме, а местото го сакам. Нема подобра локација во светот за да се започне нешто што без сомнение ќе биде остро конкурентно светско првенство,- рече англискиот возач, кому ова ќе му биде 14 сезона во Формула 1. Неговиот досегашен тимски колега, Луис Хамилтон, по пет години со Мекларен во светското првенство, како и десетина години заедничка соработка со екипата во младинските категории, одлучи да го „напушти домот“ и да се осамостои. Мерцедес неколку сезони

Батон и Перез на промоција

45


СПОРТ

СПОРТ

Колумна: „Своерачно“

најавува дека ќе се приклучи кон врвот, но и покрај се, на Розберг и Шумахер тоа досега не им успеа. Дали конечно се е средено и дали Хамилтон ќе се среди за една година да може да постигнува резултати како оние со Мекларен, е прашање кое ќе добие одговор дури на крајот од годината. - Не е се толку различно. Сега сум на подобро место, се средувам во екипата. Се уште ова е Формула 1 тим, а постојат за да победуваат. Момците работат одлично, па навистина сум возбуден за новата сезона и едвај чекам да бидам назад во болидот,- објасни од свој агол Луис Хамилтон. - Во седиштето се чувствувам комфорно, чувствувам дека направивме некои навистина добри чекори напред, но се уште имаме многу работа. Тоа е нормално кога си во нов тим, но јас притискам колку што можам повеќе за да се осигурам дека ќе бидам покомфорен. Засега имам повеќе време да бидам дома, да тренирам и да поминам време со семејството и пријателите.,дообјасни возачот на Мерцедес околу својот трансфер. Оваа сезона ќе има 19 трки, откако од календарот беше избришана Големата награда на Европа што се возеше во Валенсија, за да се направи место за трката во Њу Џерси, која пак потоа се помести за 2014 година. Иако ФИА дозволи нов термин, кој првенствено беше наменет за враќање на турското гран при, таа шанса пропадна и календарот дефинитивно останува покус за едно гран при. •Александар Табаковски КАЛЕНДАР ЗА 2013 ГОДИНА 17.03

ГН Австралија, Мелбурн

24.03

ГН Малезија, Сепанг

14.04

ГН Кина, Шангај

21.04

ГН Бахреин, Шакир

12.05

ГН Шпанија, Барселона

26.05

ГН Монако, Монте Карло

09.06

ГН Канада, Монтреал

30.06

ГН Велика Британија, Силверстоун

07.07

ГН Германија, Нирбургринг

28.07

Унгарија, Будимпешта

25.08

ГН Белгија, Спа

08.09

ГН Италија, Монца

22.09

ГН Сингапур, Сингапур

06.10

ГН Јужна Кореја, Јеонгам

13.10

ГН Јапонија, Сузука

27.10

ГН Индија, Ноида

03.11

ГН Абу Даби, Јас Марина

17.11

ГН САД, Остин

24.11

ГН Бразил, Интерлагос

46

Работите треба да се гледаат и поинаку, ретко има примери на возачи кои биле толку стабилни како Роси, па поголема е дилемата дали Педроса и Лоренцо можат да го одржат тоа високо ниво кое самите го наметнаа, отколку да се доведуваат во прашање квалитеите на Италијанецот.

В

о пресрет на новата мотоциклистичка сезона најголемиот дел од медиумите посветуваат внимание на темата колку добар би можел да биде Валентино Роси. Различни автори, различни анализи, па и различни заклучоци. Единствено заедничко на сите им е дека Роси беше отсутен од пиедесталот на начин на кој што сме навикнале да го гледаме. Се појави во неколку наврати, поточно три пати, од кои два пати кога трките се возеа во дождливи услови. Оттука повеќето надежи на оние кои очекуваат Роси да направи некакво изненадување, се однесува на трките кои би биле под влијание на временските околности. Но, треба да се имаат предвид и другите факти. Роси е исклучително стабилен возач, кој освои девет титули светски првак без посериозна повреда во кариерата. Единствениот шок во 2010 година не го сопре да се врати во трките и до крајот на 2010 да победи во Малезија. Што се однесува до времето минато во Дукати, пласманите сами по себе не кажуваат многу. Сепак, во 18 трки по сезона, тој во 2011 не заврши само во три наврати, додека во 2012 еднаш остана без пласман. Само еднаш беше надвор од првите десет, додека во 22 трки (или 61%) бил во првата седумка. Тоа се параметри кои укажуваат на голема константност, доликува на големите асови. За мене, не постои сомнение дека Роси ќе ја искористи шансата да се врати на победничките патеки. Ако тоа воопшто може да се нарече проблем, негова најголема

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

грижа ќе биде зголемената самодоверба кај неговите ривали, Лоренцо и Педроса, кои токму минативе сезони ги бележат најдобрите резултати во кариерите. И тоа не би требало да биде потешкотија за „стариот волк“, бидејќи се има справено и со поголеми имиња во минатото, со возачи кои претставувале далеку поголем „страв и трепет“ - Мајк Бјаџи, Алекс Кривиље, Сете Жиберно, Алекс Барош, а во поново време и со Кејси Стонер и Ники Хејден. Работите треба да се гледаат и поинаку, ретко има примери на возачи кои биле толку стабилни како Роси, па според мене поголема е дилемата дали Педроса и Лоренцо можат да го одржат тоа високо ниво кое самите го наметнаа? Клучен ривал за успехот на Роси во минатите години беше Кејси Стонер. Со неговото повлекување, единствен друг кој би можел да застане на патот на успехот на поранешниот шампион е новиот член на елитната лига, Шпанецот Марк Маркез. Млад и гладен за успеси, тој ќе ги помати сметките на сите останати, а не само оние на Роси. Што се однесува до временската рамка, не верувам дека во нормални околности би поминале повеќе од два месеци додека тој ја постигне формата со Јамаха, потребна за да го видиме на пиедесталот. Оттука натаму, се ќе биде друга приказна. Кога кандидатите за титулата ќе се етаблираат, и кога пласманот на секоја трка ќе почне да претставува психолошки притисок, квалитетите на Роси би требало да бидат лесно забележливи. Единствено што можам да му посакам е добро здравје, бидејќи не се сомневам во неговите други квалитети, како возач, но и како комплетен спортист. • Своерачно, Александар Табаковски


3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

47


СПОРТ

WRC – Рели Шведска и Рели Мексико

Двоен успех за новиот тим Себастијан Ожие и совозачот Жулиен Инграсија по беспрекорното возење на релијата во Шведска и во Мексико станаа лидери во шампионатот со водство од 31 бод пред второпласираниот Лоеб

Лоеб не беше доволно брз да го стигне својот поранешен тимски другар

Иако, Јари-Мати Латвала леташе по замрзнатите патеки во Шведска, не стигна подалеку од четвротото место

48

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


СПОРТ

Ожие ја смете конкуренцијата во Мексико јуришајќи незапирливо кон втората победа годинава

П

о специјалистичкиот настан, како што го нарекуваат релито Монте Карло, Себастијан Ожие и Volkswagen ја отворија сезоната во Светскиот шампионат во рели на најдобар можен начин. Двоен успех за новиот тим во WRC каков што само може да се посака. Ожие и совозачот Жулиен Инграсија зад волан на Polo R WRC имаа беспрекорен настап на релито во Шведска и на релито во Мексико. Екипажот не знаеше за грешка ниту на замрзнатите шумски патеки во Шведска, ниту на пеколниот чакал во Мексико и триумфот беше неизбежен. И на двете релија Ожие поведе од почеток и не дозволи да му се доближи ниту еден од жестоките конкуренти. Победата во Шведска е уште позначајна бидејќи во директен дуел го надвози својот поранешен тимски другар и деветкратен светски шампион Себастијан Лоеб со Citroen DS3 WRC. Леоб во првите два дена од релито загуби многу време кое се обиде да го надокнади на последниот ден. Меѓутоа иако победи на првите три брзински испити од оваа етапа не беше доволно брз за да му се спротивстави на залетаниот Ожие и заврши на второ место со заостанување од 41,8 секунди. Трет заврши норвежанецот Мадс Остберг со Ford Fiesta RS WRC. Понесен од успехот во Шведска, Ожие продолжи во освојувачки дух.

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

Лоеб кој не возеше во Мексико дополнително му ја олесни работата на летечкиот французин. Битката со норвежанецот на почеток на релито лесно беше добиена откако Остберг се сретна со проблеми и се откажа. Вториот голем конкурент Мико Хирвонен од тимот на Citroen загуби многу време заради дупната гума и на крај заврши огромни 3:28,9 минути зад Ожие. По три релија со освоени 74 бода Ожие води во генерален пласман пред Лоеб кој со 43 бодови е на второ место, а со 30 бода Хирвонен е трет. Кај производителите Volkswagen е втор и со 6 бода заостанува зад водечкиот Citroen кој во три релија освои 87 бодови. Следниот настан е релито во Протугалија кое се вози од 11 до 14 април. • Љубомир Анастасовски

Проблеми со суспензијата на првиот ден од релито во Мексико го спречија Латвала во налетот кон добар пласман

49


членство

Повикајте пријател – повикајте 196!

АМСМ членство, богатство вреди... Еве неколку ситуации во кои Вашиот 24 часа/7дена во неделата буден пријател – телефонскиот број 196 може да ви помогне: • Не ви стартува автомобилот, а не е баш убаво да ве „буткаат"; • Неможете да отклучите, бидејќи бравата се заглавила, а баш ви се брза; • Останавте без бензин, иако веќе 2 дена по ред мислите да го наполните; • Ви се дупна гума, а само теоретски знаете да ја замените; • Неможете да го паркирате, или извадите од паркинг вашиот автомобил, но се разбира тоа не е до вас, другите не знаат да се паркираат.

02/ 3181-108

Во наведените сосотојби и во уште многу други, кои можете, но и неможете да ги замислите, повикајте 196 и АМСМ Службата за помош на пат ќе пристигне веднаш и што е уште подобро ќе ги реши сите ваши проблеми. БЕСПЛАТНО! А знаете зошто? Затоа што сте наш АМСМ член!

Доколку имате какви било прашања поврзани со услугите од членскиот пакет што сте го избрале, или членската картичка не пристигнала на Вашата домашна адреса во рок од 30 дена по зачленувањето, Ве молиме контактирајте нѐ на 02/ 3181-108 или на clenstvo@amsm.com.mk

50

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk

51


52

3/2013 • www.amsmklubmobiliti.mk


СО АМСМ ЧЛЕНСКАТА КАРТИЧКА ДО

ПОПУСТИ

НИЗ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА

ЗАЧЛЕНИ СЕ!

08

тел: 02/ 3181-1

Тел.: +389 (0)2 3181-181 Факс: +389 (0)2 3216-119 ул. „Митрополит Т. Гологанов“ бр. 51 Пош. фах 180, 1000 Скопје, Р. Македонија www.amsm.mk

АМСМ Партнер - Попуст за членови! 1


Содржина 2

АМСМ Партнер програма

12

ГЕВГЕЛИЈА

3

АМСМ Членство

13

БИТОЛА

3

АМСМ Попусти

13

КИЧЕВО

4

СКОПЈЕ

14

ШТИП

7

ОХРИД

14

велес

8

СТРУМИЦА

14

кавадарци

10

КУМАНОВО

15

струга

10

ПРИЛЕП

15

маврово

11

КРУШЕВО

16

Автомото друштва

11

ТЕТОВО

амсм партнер ЗАШТЕДИ со АМСМ членската картичка каде и да си!

АМСМ Партнер програмата во рамките на АМСМ членството Ви нуди низа попусти и поволности низ цела Македонија. Покажете ја АМСМ членската картичка и попустот е ВАШ. Треба само да го препознаете логото на АМСМ партнер програмата на влезот на објектот за да знаете дека тука ќе добиете попусти или поволности кои АМСМ ги обезбедува за своите членови. АМСМ Партнер програмата Ви овозможува: • Попусти во ресторани • Попусти во кафулиња • Попусти во продавници • Попусти во спа-центри • Попусти во кина и во театри ...и безброј други поволности низ Македонија!

2

Сите бенефиции во рамките на АМСМ Партнер програмата можете да ги погледнете на www.amsm.mk, како и во АМСМ мобилната апликација за iPhone и за Android базирани телефони. За поедноставно решение, Ви ја подготвивме оваа брошура со сите АМСМ партнери која, заедно со Вашата АМСМ членска картичка, не заборавајте да ја понесете каде и да одите.


амсм членство Чувството да бидеш дел од семејството

Classic

Europe premium

Light

бесплатно шлепување во случај на сообраќајна незгода

бесплатно шлепување при дефект

бесплатна помош на пат

извлекување

покривање на патни трошоци

Услуги

Долгогодишното постоење и искуство ни овозможи да подготвиме различни категории членски пакети чии услуги и попусти се приспособени кон Вашите желби и потреби. Да сте дел од нашето семејство значи многу повеќе од Ваша безбедност, тоа значи да му овозможите на целото Ваше семејство сигурност во секој поглед, каде и да сте. AМСМ членските пакети: Classic, Europe premium и Light Ви ги нудат следните услуги:

рентакар

бесплатни сервисни акции: летна и зимска проверка на возилото

травел инфо-сет: патна карта, рутер и информатор за земјата и за странство

Show your Card! попусти во Македонија, Европа, САД и во Канада

АМСМ Партнер попусти во Македонија

членско списание „АМСМ Клуб мобилити“ на домашна адреса

попусти во системот на АМСМ

можност за кампинг-картичка CCI за попуст во над 1.100 кампа во цела Европа

Newsletter

Услуги во Европа бесплатна интервенција при дефект

бесплатен пренос при сообраќајна незгода

покривање на патни трошоци или рентакар

хотелско сместување

амсм Попусти

АМСМ Услуги Станица за технички преглед 10% попуст на технички преглед www.amsmstp.mk

Осигурително брокерско друштво „МОБИЛИТИ БРОКЕР“ АД Скопје Подружници: Велес, Тетово, Кичево, Ресен, Струга, Битола, Прилеп, Македонски Брод, Штип, Кочани, Виница, Струмица, граничен премин Богородица и Гевгелија 5% попуст на незадолжителни осигурувања www.mobilitybroker.com.mk

АМСМ Услуги Служба за помош и информации на пат 20% попуст на сервисни услуги www.amsmspi.mk

АМСМ Партнер - Попуст за членови! 3


СКОПЈЕ РЕСТОРАНИ

КАФУЛИЊА Кафе-ресторан „ТРЕНД“ 10% попуст плоштад „Македонија“ тел. 02/ 3132-425

Ланџ Ресторан Арабеска 15% попуст на сметката Ул. Никола Вапцаров бр.7 Ресторан „БАЛКАНИКА“ 10% попуст Градски парк (кај „Александар палас“) тел. 02/ 3073-713

Кафе-бар „ЧАО“ 10% попуст ГТЦ анекс 3 лок. 6

Ресторан „ДАЛМА“ 10% попуст ул. „Петар Попарсов“ бр.22 тел. 02/ 3246-616 www.dalma.com.mk

„ПЛЕЈ КАФЕ“ 5% попуст ул. „Македонија“ 6 тел. 02/ 3127-020

Ресторан „СКАЛА“ 10% попуст ул. „Никола Николовски Борче“ 88б (Градски парк) тел. 02/ 3127-095

„СТАР КАФЕ“ 10% попуст кај Католичка црква „Кафе ди Рома“ 10% попуст ул. „Македонија“ бб www.ilcaffediroma.com

Ресторан „МАРАКАНА“ 10% попуст Градски парк бб тел. 02/ 3221-541, 3223-226 Ресторан „ДЕН И НОЌ“ 10% попуст ул. „Скупи“ бр. 1 тел. 02/ 3096 096, 3095 666 www.deninok.com.mk

Пивница „КРИГЛА“ 5% попуст бул. „Св. Климент Охридски“ бб тел. 02/ 3117-869

Фаст фуд „МИСАМИ“ 10% попуст ул. „Скупи“ бб тел. 02 3093-999 Бесплатна достава

Кафе-бар „фабрика“ 10% попуст ул. „Ленинова“ бр. 29

Коноба „Frutti di mare“ 5% попуст ул. „Раде Кончар“ бр. 5 тел. 02/ 313 21 45 www.fruttidimare.com.mk Клуб ресторан „Ragusa“ 10% попуст ул. „12-та Ударна Бригада“ бр. 2a Центар (поранешно YUCAN) 02/3212-919 www.ragusa.com.mk Ресторан „Мирко 919“ 5% попуст на свадби ул. „Гаврил Константиновиќ“ бр. 76 населба Лисиче - Аеродром тел. 02/ 2439-157 Клуб ресторан „ГАРНИ“ 4

10% попуст ул. „Ленинова“ (спроти Драгстор Бети)

Кафе-бар „РАДОБАР“ 10% попуст ТЦ „Соравија“ сутерен Кафе-бар „СУПЕРФЛАЈ“ 10% попуст Дебар Маало Кафе-бар „LIVING ROOM“

10% попуст ул. „Македонија“ 29

Кафе-бар „КУЛТ КАФЕ“

10% попуст Дебар Маало

Кафе-бар „Студио Ин“

Секој трет пијалак е гратис спроти МНТ Театар Центар


СКОПЈЕ Хотел „КОНТИНЕНТАЛ“ 10% попуст бул. „Александар Македонски“ бб тел. 02/ 3116-599, 3133-333 www.hotelcontinental.com.mk

„дуна Компјутери“ ГТЦ на 1 кат и ТЦ „Рамстор“ од 10% Garmin, Apple 5%, HP 5%, OKI 10% и за Ricoh 3% попуст тел. 02/ 3104-500 www.duna.mk

Хотел „ДУВЕТ“ 10% попуст ул. „Шумадиска“ бр. 1 тел. 02 3245-048, 3245-049 www.duvetboutique.com

„НИКО Компјутери“ 5% попуст, продавници: Скопје, ГТЦ, Драчево, Куманово и Битола тел. 02/ 3223-080 www.nikocomputers.com

ХОТели

Хотел „АЛЕКСАНДАР“ 10% попуст ул. „Востаничка“ бр. 24 тел. 02 2707-806 www.hotelaleksandar.com.mk Хотел Викториа Ул. Славе Деловски бр. 18 10% попуст на семстување по соба Тел. 02 3107 600 www.hotelvictoria.com.mk ШОПинг „НОВУС“ 10% попуст на сите услуги Напомена - попустот се однесува на услугите, не и на производите ул. „Првомајска“ бб тел. 02 2700-070 www.novus.com.mk „ОЛИМПИКО“ Гуми 15% попуст ул. „Лондонска“ бр.19 тел. 02 3063-351 www.olimpiko.com.mk „Јанбор компани“ изработка на ПВЦ и алуминиумска столарија 5% попуст ул. „Мајаковски“ бр. 3 лок.5 тел. 02 3229-500 Салон за пневматици „STOP & gO“ ул. „Скупи“ бб 15% попуст тел. 02/ 3097-202 www.stop-go.com.mk „Техномаркет“ 5% попуст

Скопје: Бутел, Ѓорче Петров, Градски плоштад, Аеродром, Градски стадион, Кончар и Годел www.technomarket.com.mk

Бутик „PIERRE CARDIN“ 10% попуст, ГТЦ приземје тел. 02/ 3135-464 4U ACCESSORIES 10% попуст, ГТЦ 2 кат Клучар „Баже“ 10% попуст ул. „Железничка“ бр. 6 тел. 075 426-220 Ист Комерц дооел 5% попуст Бул. Кочо Рацин бб сек. 9 тел. 02/ 3113-122 www.sanda.com.mk „МОБИЛИТИ БРОКЕР“ АД Скопје 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „M.T. Гологанов“ бр.51, тел. 071 387-781 ул. „Лазо Трпковски“ бб, Бутел тел. 071 317-687

Вода сервис „Фам. ЈАНЕВСКИ“ 10% попуст на апаратите за плаќање во готово тел. 070 285-754 „ФОНКО ВИНО“ 10% попуст, ул. „Скупи“ 3а тел. 02 3112-305, 3089-800 www.fonkowines.com Бутик „СОРБИНО“ 10% попуст, ГТЦ 2 кат Играчки „АДРИЈАНО“ 20% попуст, ТЦ „Бисер“ тел. 02 2451-103 www.adrijano.com.mk Книжарница „КЛУБ МАТИЦА“ 10% попуст бул. „Климент Охридски“ бр. 23 тел. 02 3221-138 www.matica.com.mk АМСМ Партнер - Попуст за членови! 5


СКОПЈЕ Бутик за кошули „Ла Камичерија“ 10% попуст, „Веро Центар“ Рачна изработка на модни додатоци 20% попуст Рамстор приземје Фотостудио „ПРОФОТО ЗДРАВКО“ 20% попуст ул. „Димитрија Чуповски“ 31-2/2 тел. 02 3227-080 Салон за чевли „САГА“ 10% попуст ГТЦ 1 кат Бутик „AUTENTIC“

10% попуст ГТЦ приземје

Салон за чевли „URBAN STORE“

10% попуст ГТЦ 1 кат 10% попуст ГТЦ 2 кат и ул. „Македонија“

Салон за чевли „ЕКСКЛУЗИВ“

Бутик за чевли„ДЕНИ ШУС“ 10% попуст ТЦ „Беверли Хилс“ приземје Оптикара „ОПТИКА диоптра“ 10% попуст ГТЦ 1 кат тел. 02 3231 660 „Авто Мобил“ 10% попуст, тел. 02 2658 632 Бутел (позади бензинската пумпа на Макпетрол) Фото „Десо“ 30% попуст Бул. Партизански одреди 17-3/15 (спроти Соборен храм) тел. 02 3128 386, 02 3221 072 Игротека „Ен2три“ 15% попуст на роденденски пакет ул. „Ленинградска“ 102г (позади QBE) Тел: 075 749 309 Бутик „Бубу“ - ТЦ Беверли Хилс 10% попуст Тел: 02/ 3211-974

6

„МОМЕНТ МАЛ“ 20% попуст Училиште за странски ул. „Михаил Чаков“ бр. 7А-1-3 јазици, превод, лектура тел. 02 5201086 здравје и убавина ПЗУ Универзитетски стоматолошки центар, проф д-р Бојо Андрески Ул. М.Х.Јасмин бб 10 % попуст на стоматолошки секундарни услуги www.eurmdentalcentar.mk Студио „ФИГУРЕЛА“ 10% попуст ул. „Орце Николов“ бр. 68 тел. 02 6090-610 www.studiofigurella.mk Студио „СИКРЕТ“ 10% - 50% попуст ул. „Маркс и Енгелс“ бр. 3 тел. 02 3232-223 www.studiosecret.com.mk Салон за естетика „БЕЛИСИМА“ 10% - 30% попуст нас. Аеродром тел. 070 398-829 Стоматолошка ординација „ПЕТКОВИ“ 20% попуст, ул. „Емил Зола“ бр.6 тел. 02 2782-100 www.drpetkovi.com.mk Фризерски салон „Бубе Студио ИН“ 10% попуст ул. „Никола Тримпаре“ бр.10 тел. 02 3126-126 Центар за масажа „ФИЗИОМЕД“ 10% попуст ул. „Киро Крстевски-Платник“ бр. 11/2-8 тел. 070 588 562 Фризерски салон „КУЛ КАТ“ 10% попуст бул. „Октомвриска револуција“ бр. 8 лок. 6-11 тел. 02 3067-366 www.coolcut.com.mk Поликлиника за очни болести „Офталмос“ 50% попуст на основниот офталмолошки преглед ул. „8 Ударна бригада“ бр. 20 тел. 02 3 222 533 www.ophthalmos.com Студио за масажа „ДАВОР“ 20% попуст ул. „Народен Фронт“ бр.5/2 локал 8 тел. 02 3177 461 / 070 550 577 www.davormasaza.com.mk


СКОПЈЕ кина, фестивали, настани...

хемиско чистење и водено перење

Кино „Рамстор“ ТЦ „Рамстор“ 100 денари за кинобилет тел. 02 3290-153

Хемиско „Fresh Day“ 10% попуст „Супер Тинекс“ („Перо Наков“ бб) и „Супер Тинекс“ („Трета Македонска Бригада“ бб)

АУКЦИЈА НА ЧОКОЛАДО 10% попуст на билетите тел. 070 260-149

тел. 070 396-952

Хемиско „Fresh express“ 10% попуст „Веро“ Тафталиџе и „Веро Центар“ тел. 02 3069-656

Креативен центар Мали Креативци 15% попуст Ул. Миле Поп Јорданов бр.50А Тел. 02/ 308 46 75

Сервис за перење и достава „ПЕРИ НОСИ“ 10% попуст ул. „Мечкин Камен“ бр. 47 www.perinosi.com.mk тел. 070 274 814

проектирање и дизајн Изработка на мебел по мерка „Фајн Дизајн“ Скопје 10% попуст и бесплатно идејно решение тел. 070 230-124

наем на возило

ЕТ ХОУМ - салон за внатрешно уредување на домот 5% попуст Ул. Скупи бр. 12, Скопје (Злокуќани) Тел: 02/ 3088-055 „ПИРИН ЕКСПОРТ“ Сауни и спа 10% попуст ул. „Багдадска“ бр.26 тел. 02/ 3092-275; 070 254-321 www.pirinexport.com.mk „КАРАПАНЧЕВСКИ КОМПАНИ“ 5% попуст тел. 02 3074-474 www.karapancevski.com.mk

europcar 15% попуст за наем на возило каде било во светот Скопје: хотел „Алек. Палас“, аеродром „Алек. Велики“ и Охрид: хотел „Метропол“, Аеродром „Св. Апостол Павле“ и Тетово

тел. 02/ 3091-141 www.europcar.com.mk

Резервација на наведените тел. броеви или веб-страницата. Во графата promotional/ contract, АМСМ-членовите задолжително го внесуваат кодот 421918881

рентакар „СЕТКОМ РЕНТ А КАР“ 15% попуст хотел „Континентал“ ул. „Александар Македонски“ бб тел. 02/3298-392, 3298393, 3298-394

ОХРИД РЕСТОРАНИ Пицерија „НЕМО“ 10% попуст ул. „Цар Самоил“ бб. тел. 046 253-355 www.pizzanemo.com

Ресторан „БЕЛВЕДЕРЕ“ - Билјанини Извори 10% попуст ул. „Наум Охридски“ бб тел. 046 266-816 www.hotelbelvedere.com.mk

Ресторан „БЕЛВЕДЕРЕ“ 10% попуст кеј „Маршал Тито“ бр. 2 тел. 046 231-520 www.hotelbelvedere.com.mk

Ресторан „Св. СОФИЈА“ 10% попуст ул. „Цар Самоил“ бр.88 тел. 046 267-403 www.restoransvetasofija.com.mk АМСМ Партнер - Попуст за членови! 7


ОХРИД КАФУЛИЊА Плажа „КАДМО“ Плажа-ресторан „ПОТПЕШ“ - Канео

5% попуст Хотел „АЛЕКСАНДРИЈА“ 10% попуст ул. „Коста Абраш“ бб тел. 046 258-860, 258-861 www.hotelaleksandrija.com.mk

10% попуст тел. 070 751-305

ХОТели

Хотел „гранит“ 10% попуст Св. Стефан тел. 046 207-100, 207-141 www.hotelgranit.com.mk

Хотел „БЕЛВЕДЕРЕ“ 10% попуст Св. Стефан тел. 046 277-710, 277-720 www.hotelbelvedere.com.mk Вила „Бисера“

10% попуст нас. Лагадин тел. 046 277-710, 277-720 www.hotelbelvedere.com.mk Хотел „Пела“ 10% попуст за сместување населба „Св.Стефан“ бб тел. 046 230-420 тел. 046 230-421 www.hotelpela.com.mk

здравје и убавина Козметичко студио „ТРЕНДИ“ 10% попуст бул. „Туристичка“ 52-ц/2 тел. 070 604-357

ШОПинг „Техномаркет“ 5% попуст Ул. “7 ми Ноември” 286, Охрид Тел: 046 250 348 www.technomarket.com.mk

Хотел „тино“ 10% попуст кеј „Маршал Тито“ бр.55 тел. 046 261-665, 230-450 www.hoteltino.com.mk

струмица РЕСТОРАНИ Рибен ресторан „Пиликатник“ 5% попуст тел. 034 331-926

Ресторан „Србаков“ 5% попуст ул. „Јанко Цветинов“ бр.31 Ресторан „МЕДИТЕРАН“ 10% попуст бул.„Климент Охридски“ бр.110 тел. 070 387-288 Ресторан „АРОМА“ 10% попуст ул. „Младинска“ бр. 40 тел. 078 222-123 Пица ресторан „БОНИТА“ 10 % попуст ул. „Благоја Мучето“ бр. 54 тел. 034 327 122 8

Слаткарница „Карамела“ 10% попуст тел. 078 307-670 ХОТели Хотел „404“ 10% попуст ул. „Благоја Мучето“ бр.13 тел. 034 345-404 Мотел-ресторан „ПОДГОРСКИ АН“ 10% за сместување, 5% за угостителските услуги с. Колешино тел. 034/351-100


струмица 10% попуст ТЦ „Глобал“ тел. 070 259-123

Мотел-ресторан „Дардо“ 10% попуст „Климент Охридски“ бр.105 тел. 034 344-241 ресторан: 070 214-805 071 345-075

Оптикара „ОПТИКА диоптра“ 10% попуст ул. „Маршал Тито“ тел. 034 328 729

КАФУЛИЊА

Изработка на завеси и прекривки „ЕЛИЗАБЕТ“ 10% попуст ТЦ „Глобал“ бр. 20 тел. 034 320 434

Кафе-бар „19“ 5% попуст ул. „Благоја Мучето“ бр.24

Завеси и теписи„ПРЕЗИДЕНТ“ 5% попуст 1. ул. „Јанко Цветинов“ бр.42 тел. 034/346-053 2. ул. „Васил Сурчев“ бр. 3 тел. 034/345-053 3. бул. „Климент Охриски“ бб тел. 034/343-053 www.prezidentdoo.com.mk

Кафе-бар „Маф-Маф“ 5% попуст ул. „Ј.Ј. Свештарот“ бр.20 ШОПинг „З.Г.Визија“ - преводи и подготовка на документи 10% попуст ул. „Ленинова“ бр.14 Струмица и Радовиш

„Мани сервис“ 5% попуст за сервис на клима-уреди за автомобили ул. „Климент Охридски“ бр. 105 тел. 034 344 655 / 075 432 474

„Нет-Линк“ - интернетуслуги и сервисирање на компјутери 5% попуст ул. „Маршал Тито“ 103 Б Бутик „Импреса“ 10% попуст ТЦ „Глобал“

„Инфо Мобил“ автоделови 10% попуст Ул. „Ѓорѓи Трајков“ бр. 28 А тел. 034 520 244 / 075 406 308 www.infomobil.com.mk ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА

Бутик „Имиџ-М“ 10% попуст ТЦ „Глобал“ „Техномаркет“ 5% попуст ул. „Климент Охридски“ бр. 53 тел. 034 320-211 Салон за чевли „Невадос“ 10% попуст ТЦ „Глобал“ 1 кат „МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Струмица 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Ленинова“ 94 тел. 071 317-643 Бутик „Плаза“

10% попуст ТЦ „Глобал“

Бутик „Рекорд“

5% попуст ТЦ „Глобал“ 43/1

Фризер „БЛОНД“ 5% попуст ул. „Јосиф Ј. Свештарот“ бр.26 034/ 320-085 / 070 893-234 Козметичко студио „ЗВЕЗДА“

5% попуст ул. „Јосиф Ј. Свештарот“ бр.26 тел. 078 452-867

ПРОЕКТИРАЊЕ И ДИЗАЈН Салон за железарија и санитарија „ЏИДАЛО“ 5% попуст ул. „Маршал Тито“ бр.51 тел. 034/348 440 „Мега Принт“ - печатење и изработка на светлечки реклами 5% попуст ул. „Гоце Делчев“ бб тел. 034 340-988 www.megaprint.com.mk „КРИСТАЛ“ - стакларска работилница 5% попуст Зона Север бб тел. 075 214-433 АМСМ Партнер - Попуст за членови! 9


куманово „БИАНА“ 5% попуст ул. „100“ бр. 70 нас. Карпош

хотели и РЕСТОРАНИ Хотел-ресторан „Рим-Париз“ 10% попуст „3-МУБ“ бб тел. 031 415-800 www.hotelrimparis.com.mk Национален ресторан „Батко Ѓорѓија“ 10% попуст „3-МУБ“ бб тел. 031 415-800 Комплекс „Етно село“ 10% попуст освен во недела и празници тел. 031 497-749 тел. 075 497-749 с. Младо Нагоричане www.etnoselo.com.mk Хотел-ресторан „ХАРМОНИЈА“

10% попуст Долно Којнаре ул. „1“ бр.93 тел. 070 211-860

Модно студио „ИКС АТРАКТИВ“

5% попуст ул. „Пионерска“ бб 075 513-122

Бутик „Мануела ВБ“

5% попуст ул. „Октовриска револуција“ 44-2/14

Бутик „Стал“

10%-15% попуст ул. „Кирил и Методиј“ 1А

Бутик „МагониЈа“

10% попуст ул. „Гоце Делчев“ бр.40

Бутик „Унион БДЕ“

10% попуст ул. „Октомвриска револуција“ лок. Табакана

Бутик „Фобо - Ивани“

10% попуст ул. „Октомвриска револуција“ 3-1/16 тел. 070 313-505

Салон за чевли „Помпа“

5% попуст ул. „Лесковачка“ бр.29

Фотостудио „Перфектo“

10% попуст ул. „Маршал Тито“ бр.15 тел. 070 211-353

ШОПинг „Техномаркет“ 5% попуст ТЦ „Сума“ ул. „Моша Пијаде“ бб тел. 031 438 031 Бутик „Гето“ 15% попуст ул. „Гоце Делчев“ бр.3

здравје и убавина „Психомодус ЛМ“ психолошки советувања 15% попуст ул. „Фетка Наскова“ 11/1

Бутик за деца „Мартас“ 5% попуст ул. „Октомвриска револуција“ бр. 47 тел. 031 430-405

прилеп ХОТели

РЕСТОРАНИ Ресторан „Ескалибур“ 10% попуст ул. „Кузман Јосифоски“ бр.2 тел. 048 430-100 тел. 075 353-580 Ресторан „Лидер“

10

10% попуст ул. „Браќа Ламески“ бр.30 тел. 048 411-444

Хотел „Кристал Палас“ 10% попуст ул. „Ленин“ бр.184 тел. 048 418-000 факс: 048 400-060 www.kp.mk Хотел „Салида“ 10% за сместување и 5% попуст за угостителските услуги „Иво Лола Рибар“ бб тел. 048 400-333 факс: 048 400-444 www.hotelsalida.com.mk


ШОПинг

„Техномаркет“ 5% попуст ул. „Кузман Јосифовски“ 1/1 тел. 048 402-300

Бутик „Колосеум Ексклузив“ - Стара чаршија 10% попуст

„МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Прилеп 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Моша Пијаде“ 230 тел. 071 397-965

Бижутерија „Колосеум Ексклузив“- наспроти градскиот саат 10% попуст тел. 078 403 673

„Роман“ - превоз во земјата и во странство 10% попуст тел. 070 259-499, 075 259-499, тел. 048 430-001 www.roman.com.mk

здравје и убавина Фризерско студио „Грејс“ 40% попуст кеј „1 Мај“ 53г тел. 048 426-427

крушево ХОТел - Крушево Хотел „Монтана Палас“ 10% попуст ул. „Питу Гули“ бб тел. 048 477-121 факс: 048 477-680 www.montanapalas.com.mk

тетово „Авто Чајка“ 10% попуст на лимарофарбарски услуги и хемиско чистење ул. „Маршал Тито“ бб www.avtocajka.com.mk

РЕСТОРАНИ Ресторан „Тетоец“ 10% попуст Ајдучко Маало тел. 044 613-111 Ресторан „Бела Миа“ 10% попуст ул. „Гоце Делчев“ бр. 108 тел. 044 331-332, 070 224-554 Ресторан „Александрија“

10% попуст ул. „Димо Гавровски - Кара“ бр.59, лок.6

ШОПинг „ГИМЕКС“ - компјутери и сервис 5% попуст на производите 10% попуст на услугите „Веро“ Тетово ул. „133“ бр. 7 www.gimex.com.mk

„Техномаркет“ 5% попуст ул. „Маршал Тито“ бр. 21 тел. 044 340-507 „Даре промет“ бои и лакови

10% попуст на производите на JUB и HELIOS ул.„120“ бр.10

„ДАРАКОМ“ бои и лакови

5% попуст ул. „Благоја Тоска“ бр. 112 ул. „Маршал Тито“ бр. 136/3 Оптика „Јовановски“ 15% попуст ул. „Благоја Тоска“ бр.218 АМСМ Партнер - Попуст за членови! 11


„Лејди стар“ бутик за женска, детска и машка долна облека 5% попуст ул. „Јане Сандански“ бр.41 тел. 075 228-078

Авто сервис „Тимур“ 5%-10% попуст ул. „Косовска“ бр.14 тел. 070 422-116, 070 465-668 Бутик „Џудо“ 7% попуст ул.„Тодор Ципоски Мерџан“ бр. 6 тел. 044 336-760 Бутик за чевли „Маркетинг Микс“ (Џудо) 7% попуст ул. „Страшо Пинџур“ бр.75 тел. 044 336-760

Цвеќарница „Мими“ 10%-20% попуст ул. „Благоја Тоска“ бр.43 тел. 078 447-708 ТП „Ацко КВ Транс“ - организиран превоз на патници за меѓународен и внатрешен сообраќај 10% попуст за превоз на патници ул. „Вера Циривири“ бр.14 тел. 070 555-121, 072 246-661

„МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Тетово 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Видое Смилевски Бато“ бб тел. 071 317-596

„Авто перална“ попуст 100 денари за перење возила

гевгелија ШОПинг „Д.Н.К.В. Комерц“ - автоделови 5% попуст ул. „Радован Ковачевиќ“ бр.27 ул. „Маршал Тито“ бр. 131 тел. 034 212-445 www.dnkv.mk „Бест компјутери“ компјутери и компјутерска опрема 3% попуст тел. 034 215-665 ул. „Ристо Фршaнин“ бр.20 www.best.com.mk „Бест оффис“ - опрема и канцелариски материјал 10% попуст тел. 034 215-665 ул. „Ристо Фршaнин“ бр.20 www.best.com.mk „Бест скул“ - курс по компјутери и странски јазици 20% попуст тел. 034 215-665 ул. „Ристо Фршaнин“ бр.20 www.best.com.mk „ЏИВИ“ - бела техника, мебел, греење и климатизација 3% попуст за плаќање во готово и бесплатна достава ул. „Железничка“ б.б. тел. 034 214-299 www.jivi.mk Автоделови „ИВИ“

12

5% попуст ул. „Гевгелиски партизански одреди“ бр.34

„МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Гевгелија 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул.„Вардарски Рид“ бб тел. 071 387-710 Бутик „РОСИ“

10% попуст ул. „Маршал Тито“ бб тел. 034/214-323

Фотостудио „СПЕКТАР КМ“ 10% попуст ул. „7 Ноември“бр. 45 тел. 034/213-996 070 433-702 ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Стоматолошка ординација „ДЕНТИЦИЈА“ 10% попуст ул. „Ѓорѓи Велков“ бр.6 тел. 034/215-319, 075 500-502 ПРОЕКТИРАЊЕ И ДИЗАЈН Плочки „ИНТЕР КОРНИ“ 7% попуст ул. „7 Ноември“ бб тел. 034/213-591, 216-591 ПВЦ столарија „НИКИ“ 10% попуст ул. „Страшо Пинџур“ бр.5 тел. 034/222-560 „Маршал Тито“- Богданци


БИТОЛА ШОПинг - Битола

ХОТЕЛИ и РЕСТОРАНИ Ресторан-пицерија „Корзо“ 10% попуст ул. „Маршал Тито“ бр.95 тел. 047 241-888 www.restaurantkorzo.com Пицерија „Тото“ 10% попуст ул. „27 Март“ бр.6 тел. 047 226-767 Ресторан „Елен 2“

Бутик за долна облека „Велисиа“

„Техномаркет“ 5% попуст Нова Битола ул. „Васко Каранѓелевски“ бб, сутерен тел. 047 220-131

10% попуст ул. „Владимир Назор“ бб Хотел-ресторан „КАПРИ“ 10% попуст нас. Довлеџик тел. 047/256-500

Пица-ресторан „КУС-КУС“

„МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Битола 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Арон Ароести“ бб тел. 071 317-643

10% попуст ул. „Кирил и Методиј“ бр. 2А тел. 047 222-603 Ресторан „ФОНТАНА БЕ-НИ“ 5% попуст с. Бистрица тел. 047/268-599

Клуч сервис „Тошеви“ ул. „П.П.Његош“ бр.133 10% попуст за автомобилски клучарски услуги тел. 047 237-181, 070 237-181 www.tosevi.com.mk 5% попуст ул. „Маршал Тито“ бр.134

Бутик „БИНЈАПИ МОДА“

10% попуст ул. „Ордан Николов“ бр. 53 5% попуст Бутик „ВОГ“ ул. „Ордан Николов“ бр. 49

ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Фризерско студио „МАРИЈА-БЕЛА“ 10% попуст ул. „Борис Кидрич“ бб, зграда Обител - мезанин тел. 076 964-340, 075 312-986 Фризерско студио „ДИВАЈН “ 10% попуст ул. „Борис Буџовски“ бр.20 тел. 047/221-381

5% попуст Продавница „ВИЦКО“ Комплекс Безистен тел. 047 235 496 5% попуст Продавница „БОХЕМИА“ ул. „Јосиф Јосифовски“ бб тел. 047 237 496

Аптека „ХИГИЈА ФАРМ “ 5% попуст на козметика и витамини (ОТЦ програма) и 10% попуст за производи од галенската лабораторија на „Хигија фарм“ ул. „Скопска“ бр.17 тел. 047/202-208

10% попуст Бутик „ВЕЛВЕТ“ ул. „Маршал Тито“ бр. 40 тел. 047 241 900

кичево РЕСТОРАНИ - Кичево Ресторан „Стара Куќа 2008“

5% попуст Магистрален пат бб (АМД Кичево)

КАФУЛИЊА - Кичево Кафе-бар „Флерт клуб“ 10% попуст ШОПинг - Кичево „Ваше Такси“

5% попуст ул. „4 Јули“ бб тел. 15 555

„Спикомп“ Компјутерка опрема, карго експрес и фискални апарати

5% попуст ул. „Борис Кидрич“ бб тел. 045 222-699

„МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Кичево 5% попуст на незадолжителни осигурувања Магистрален пат бб тел. 071 317-523 АМСМ Партнер - Попуст за членови! 13


штип „МОБИЛИТИ БРОКЕР“ подружница Штип 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Сутјеска“ бб тел. 071 317-591

РЕСТОРАНИ - Штип Ресторан „Стара Штипска Куќа“

десерт од куќата ул. „Вељко Влаховиќ“ бб населба Пребек

ШОПинг - Штип „Техномаркет“ 5% попуст ул. „Маршал Тито“ бб тел. 032 397-793

велес 10% попуст ул. „Петре Прличко“ бб Тел. 043 233-350

Такси-сервис „ДС Луна“ 10% во земјава и во странство како и месечни билети ул. „Благој Ѓорев“ 159 тел. 043/231-333, 078/212-620

„Аквариус Кафе“ 10% попуст ул. „Благој Ѓорев“ бб тел. 070 375-204

Бутик „Ова Она“ - маички со апликации по желба 10% попуст ул. „Благој Ѓорев“ бб тел. 078 334-480

РЕСТОРАНИ и кафулиња Гостилница „Инѓилизов“

ШОПинг „Техномаркет“ 5% попуст ул. „Маршал Тито“ бр.65 тел. 043 212-408 Студио „АРТ-Дигитал“

5% попуст ул. „Благој Ѓорев“ бб тел. 070/ 216-830, 078/ 216-830

Бутик „ИН“

10% попуст ул. „Благој Ѓорев“ бб тел. 071/ 363-666

Бутик „Wall Street“ 15% попуст тел. 078/231-884 здравје и убавина „ПЗУ Зографски“ - спец. ординација за дијагностика и третман на болести на уво, нос и грло 10% за сите основни и специјалистички прегледи ул. „Владимир Назор“ бр.41 тел. 070/375-001, 043/222-511

кавадарци РЕСТОРАНИ Ресторан „ЛС Квартум“

10% попуст спортска сала „Јасмин“ тел. 043 415-755

ШОПинг „Јанбор компани“ изработка на ПВЦ и алуминиумска столарија 5% попуст ул. „Ресавска“ бб тел. 043 420-555 14

„ХИТ ШУС - р“ бутик за чевли 5% попуст ул. „Шишка“ бб тел. 043 418-550 Автоделови „Жиле“ 5%-10% попуст на производи за автоделови ул. „Моша Пијаде“ бб тел. 070 218-930


струга ХОТели

РЕСТОРАНИ

Хотел „Бисер“ - с.Калишта 10% попуст тел. 046 785-700, 046 780-010 www.hotelbiser.com.mk

Ресторан „Св. Никола“ 5% попуст ул. „Гоце Делчев“ бр.88 тел. 070 362-720 Ресторан „Авон“ 10% попуст ул. „ЈНА“ бб тел. 046 786-440

ШОПинг

Пицерија „АНГЕЛА“ 10% попуст ул. „Димитар Влахов“ бр.2 (на кејот на реката Црн Дрим) тел. 046/786-242

Хотел „МОНТЕНЕГРО“ 10% попуст (за сместување по лице) тел. 046 780-330 www.hotelmontenegro.mk

„Техномаркет“ 5% попуст, ул. „Плитишта“ бб тел. 046 784-140 Парфимерија „Елит“

Ресторан „АНТИКА“ 10% попуст кеј „Борис Кидрич“ бр. 34 тел. 046/783-468

10% попуст ул. „Пролетерски бригади“ бр.3 и ТЦ „Цома-мол“, тел. 046 780-015 „МОБИЛИТИ БРОКЕР“ 5% попуст на незадолжителни осигурувања ул. „Пролетерски бригади“ бр.68 тел. 071 317-669

маврово ХОТел - Маврово Хотел „АЛПИНА“ 10% попуст тел. 042 388-024 www.hotelalpinamavrovo.com www.nehartravel.com.mk

АМСМ Партнер - Попуст за членови! 15


АВТОМОТО ДРУШТВА

АВТОМОТО ДРУШТВА

АМД „Брегалница“ - Берово ул. „Маршал Тито“ бр. 4 тел. 033 471-987

АМД „Лопен“ - Кочани ул. „29 Ноември“ бр. 109 тел. 033 273-992

АМД „Велес“ - Велес ул. „Моша Пијаде“ бб тел. 043 212-233 АМД „Виница“ - Виница ул. „Илинденска“ бб тел. 033 362-987 АМД „Ѓорѓи Наумов“ - Битола ул. „Арон Ароести“ бб, Стрелиште тел. 047 203-220 АМД „Гостивар“ - Гостивар ул. „Илинденска“ бб тел. 042 212-141 АМД „Дичо Панов“ - Гевгелија ул. „Вардарски рид“ бб тел. 034 213-987 АМД „Железник“ - Демир Хисар ул. „Битолска“ бб тел. 047 276 015

16

АМД „Охрид“ - Охрид ул. „Лазо Трповски“ бб тел. 046 269-046 АМД „Прилепец“ - Прилеп ул. „Моша Пијаде“ бр.230 тел. 048 422-224 АМД „Пробиштип“ - Пробиштип ул. „Миро Барага“ бр. 1 тел. 032 484-008 АМД „Страшо Пинџур“ - Кавадарци ул. „29 Ноември“ бр. 36 тел. 043 410-938 АМД „Стрела“ - Струмица ул. „Ленинова“ бр. 94 тел. 034 321-088 АМД „Струга“ - Струга ул. „Пролетерски бригади“ бр. 68 тел. 046 782-046 АМД „Тетово“ - Тетово ул. „Видео Смилевски Бато“ бб тел. 044 335-987

АМД „Киро Бурназ“ - Куманово ул. „Трета македонска ударна бригада“ бб тел. 031 433-163

АМД „Треска“ - Македонски Брод ул. „7 Септември“ бр.4 тел. 045 275-151

АМД „Кичево“ - Кичево Магистрален пат бб тел. 045 266-363

АМД „Штип“ - Штип ул. „Сутјеска“ бб тел. 032 391-987

Klub Mobiliti (mart 2013)  

AMSM Klubsko Spisanie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you