Grdauate Portfolio_Amruta P

Page 1

PORTFOLIO MASTER OF ARCHITECTURE Amruta Pathak | Swinburne University of Technology

Design for Understanding the concepts of prefabrication and robotic assembly for the unit ‘fabrication and creative processes’ at Swinburne University.


CONTENTS FACTORY OF THE FUTURE

01

CORDIAL ABODE

08

WEAVE PAVILION

15

TRANSFORMING NEWPORT STATION

22

one of the initial sketches during thesis progress work


FACTORY OF THE FUTURE Semester 04 |Graduating Thesis Studio ‘PIVOT THE CITY‘ Site Location: Geelong, Victoria

View of the facade of the factory of the future building from Malop st

Project overview

Individual work (except for masterplan) Thesis booklet link: https://issuu.com/amrutapathak2552/docs/final_resubmissions_thesis_booklet_amruta_p

The final semester studio focused on improving Geelong’s existing scenario by targeting the hub of ‘its problems‘- the market square block. The studio was based on ideas of crearting more sustainable, pedestrianised and liveable environment in cities in the lieu of densification of Australian cities, specially the regional ones. The thesis question I looked at was “How might we revive Geelong’s maker identity by introduction of a design and manufacturing hub at its city center?“ It was based on findings from the background research and the strong manufacturing history that Geelong is known for. 01


Concept

The main idea of the project was to depict the central theme of makers culture which is: the belnd of the old methods with new/ modern technology.

Site Analysis Diagrams

Key Design Drivers Apart from the main idea behind the project, the factory of the future building design has been based on ideas of creating an inclusive makers space for reviving the makers spirit. The key design drivers based on research and the identified gaps include: 1. Creating a central circulation spine 2. providing different types of co-working spaces 3. Exposd structural and material systems to capture the raw essence of the makers culture. 4. Connection to nature for increased productivity and well being. 02


Master Plan of the whole market square block

Partly group work: 4 team members Contribution: Part ground floor plan, mobility (tram routes and stop, pedestrian only zone and open spaces design) 03


Ground floor plan of the factory of the future building

04


Section of the factory of the future building

05


Details

06


View of the central ideation/ collaboration space

View of the ‘old and new’ in the robotics lab

07


CORDIAL ABODE Semester 03 | Studio ‘EARTH FOR THE EARTH‘ Site Location: Broadmarsh, Tasmania

Bird’s eye view of the design

Project overview

Group work: Team of 4 members Contribution: Design concept, design development, 3D modelling, 2D drawings, presentation

The cordial abode, an output of the design process followed for the studio ‘Earth for the Earth’ aims to create a house that relates to nature in every possible way. The project amalgamates the concepts of using earth construction with climate responsive design, use of local materials, robotic fabrication methods and weaving the built with the un-built. The idea of merging the house with nature to complement its location sets our design apart from the rest. Taking endangered tasmanian birds species into consideration and making them a part of our design makes cordial abode unique! 08


Concept Client The studio required us to design our own client personas

Merging with Nature

Embracing Nature

ROBINSONS FAMILY MR. ROBINSON: A Wildlife Conservationist looking into endangered Tasmanian bird species. MRS. ROBINSON: An Artist (paintings related to landscape, nature, etc.)

Program: 1. Robinson Family's House 2. Conservation Center Earth Materials

3. Studio Pictogram defining Key design drivers

4. Air BNB

Key Design Drivers 1. Using local Materials efficiently with technology: The design uses local materials procured on and around the site. 2. Climate responsive Design: Passive design startegies considering the solar and wind climatic factors. 3. Catering to Tasmanian Wildlife and context: Doing justice to the site’s uniqueness: Tasmania’s nature and wildllife and understanding the need of the day for preserving the endangered species.

09


Design Development

Design development process The positioning of the structure on site was based on maximum solar gain and access from the road. The structure was zoned into various categories and placed utilising the contour with the bedroom/ sleeping areas on a lower level and at the end to retain the privacy. The built form was based on maximising solar heat gain during winters and blocking winter wind flows. The green roof acted as a thermal barrier for the heat trapped during the day in winters. Design Intervention for birds

Strategies for incorporating birds as users along with the client were implemented by studying natural habitation patterns of Tasmanian bird species.

10


Cordial Abode Floor Plan

11


Section through all the courtyards

12


Cob Mixture using Podzolic soil on site

Pre-fabricating Bamboo roof grid and on-site assembly

Project overview

Roofing layers and fabrication process 13


View of the window well

View of the courtyard 02

Section through all the courtyards 14


WEAVE PAVILION Semester 02 | Studio ‘SHAPE THE SHELTER SHAPE THE SOUND‘ Site Hawthorn, Victoria

View of the pavilion from the junction of the Burwood and Glenferrie Rd.

Project overview

Group work: Team of 2 members Contribution: Design concept, design development, simulations, 3D modelling, 2D drawings, Presentation

Creating a space for the community in the Genferie Placemaking Precinct to attract more people by activating the open public space adjacent to the hawthorn art centre. Our aim was to increase the utility of the site and to strengthen the connection between people and places by addressing the current issues of the site. The design process included two parts. The first was to respond to the sound around the site and the second was to analyse that design further for climatic factors to create a comfortable environment for the users. 15


Site Analysis

Site Location: Glenferrie Rd., Hawthorn

Site Context

Sound Analysis of the site

Key Design Drivers Key Design Drivers

The first design option explored the response to auditory issues around the site. The site analysis primarily included finding out the sound decibel levels at various points on the site and analysing them to form the basis of the design intervention. The site being at the junction of two busy roads, the design idea was to obstruct the sound coming from this main source to create a less chaotic environment for the users.

Site Challenges: Auditory issues

16


Design Development

Analysing sound levels for various design iterations The design process was a back and forth between iterations and simulations to create a suitable solution for the issues also keeping in mind, the functionality, user groups and other site aspects. The Pachyderm plugin in Rhino was used for sound simulations. The selected option was further developed and detailed into component units that could be pre-fabricated and installed. Developing selected option further 17


Details

Developing the modules for the pavilion Various interlocking options of hexagonal parts were tested to form a stable configuration for the modules. Similar parts could be used to form a seating. These configurations were explored using physical models. The materials used were based on precedents for efficient pre-fabrication and assembly as well as sound absorbing coefficients. GFRC was proposed for the modules and cork for the triangular bits. 18


View of the pavilion in the site context

Sound reduction on site after desgn intervention

19


Comparative Site Analysis Environmental Analyses

analysis of site

analysis of site with the design

Radiation Analyses

Shadow Analyses

Developing the weave pavilion further

Understanding the site climate and environment using various grasshopper plugins. Analysed the design of the weave pavilion based on these factors to create design options that would create a thermal comfort inside of the pavilion. The modules were the same, the two new options were achieved by rearranging these modules and seating areas within. Sun Light Hour Analyses

20


View of the seating area in option 01

View of the seating areas in option 02

21


TRANSFORMING NEWPORT STATION Semester 01 | Studio NorthX- West Newport, Victoria

View of the pavilion from the junction Burwood Rd. View ofofthethestation fromandtheGlenferrie adjacent Rd.

Project overview

Individual Work

A redevelopment scheme was proposed for the Newport Station as a part of the studio NorthX-West which aimed at transforming the Monocentric City of Melbourne to a polycentric one. The station aims to elevate the existing lines to pave a way for numerous opportunities around it. The design stiches back the east and west parts of Newport now divided by the tracks, preserves Newport’s Heritage, and connects the station to heritage monuments and activity centers. It improves the interchange within different public transport modes to make travel convenient for people. 22


Concept

Arranging transport lines

Program: 1. Railway Offices 2. Retail Spaces 3. Car Park 4. Secured Bike storage 5. Cafes 6. Art Gallery 7.Exhibition space

Key Design Drivers

Design development process

1. Provide efficient East-West Connection Existing at-grade railway line indicated a disconnect between the two sides of the suburb. 2.Preserve the Local Heritage of the Suburb Designing with consideration to the signifcant surrounding context 3. Improve connections to the Activity Centers and create an identity for the suburb. Station currently disconnected from the prominent surroundings. 23


Details

Roof development process

Various interlocking options of hexagonal parts were tested to form a stable configuration for the modules. Similar parts could be used to form a seating. These configurations were explored using physical models. The materials used were based on precedents for efficient pre-fabrication and assembly as well as sound absorbing coefficients. GFRC was proposed for the modules and cork for the triangular bits. 24


Newport Station Concourse Plan

25


26


Newport Station Sections

27


View of the entrance to the newport station concourse

View of the retail/ shopping areas on the concourse level

28


THANK YOU!

If you would like to know more scan the QR code below

Portfolio | Amruta Pathak Email ID: avm.pathak@gmail.com M: 0432 999 927


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.