Page 1

DIALOGUE VOOR WIE BETER WIL HOREN

ONDERHOUDSTIPS

Bruisend schoon!

Hoe goed hoort mijn dier? Een nieuw gezicht, een nieuw logo

Dialogue onder de vleugels van Amplifon

Boogie Boy verovert de States! Dossier Gehoorbescherming

01 DS_10.indd 1

8/03/11 14:09


Leef niet langer als in een luchtbel en vind een oplossing voor uw hoorprobleem bij Dialogue.

Een gezonde levensstijl, correcte hygiĂŤne en regelmatige preventie helpen u om goed te blijven horen. Hebt u last van lichte hoorproblemen of bent u ouder dan 50 jaar? Dan is het moment daar voor een test.

VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE DIALOGUE HOORCENTRUM:

0800 94 229 of www.dialogue.be

PUB 2nd cover.indd 2

8/03/11 14:13


Inhoud

EDITO Een lekker etentje, een levendige conversatie. Iedereen amuseert zich, maar één man lijkt er niet helemaal bij te horen. We zien dat hij in een bel gevangen zit en we beseffen dat hij alleen maar vage geluiden hoort en niets begrijpt van wat er aan tafel wordt gezegd. Hij wordt zich bewust van zijn hoorprobleem en gaat voor een gratis hoortest naar Dialogue. Dankzij de oplossingen van Dialogue kan hij de bel doen barsten en weer heel vanzelfsprekend deelnemen aan het leven van elke dag. Dat is het scenario van de jongste televisiespot van Dialogue. De boodschap wordt ook visueel overgebracht in de pers en vooral op het internet (www.dialogue.be), de eerste informatiebron voor iedereen die met een hoorprobleem te maken krijgt. De website is dan ook opgevat als een eenvoudige, lineaire en interactieve reis die de bezoeker in drie stappen van het probleem naar de oplossing leidt. Elke stap komt overeen met een rubriek: informatie over gehoor en gehoorverlies, oplossingen van Dialogue (producten, methoden en diensten) en acties om te ondernemen (een hoorcentrum vinden, een brochure aanvragen...). De website richt zich specifiek tot mensen met hoorverlies maar ook tot hun omgeving die het probleem opmerkt en eronder lijdt. De campagne wordt bovendien doorgetrokken naar onze hoorcentra. De man van het spotje ontvangt de bezoekers in het hoorcentrum en nodigt hen uit om uit hun bel te breken!

4

What’s new ?

Dialogue onder de vleugels van Amplifon

8 Ambassadeur

Boogie Boy verovert de States!

12 Design

Hoe de industrie geluid ontwerpt

16

Geluidsportret

Het geluid rondom ons

19 Dossier

Gehoorbescherming

22

Stereo Dubbelportret Michel Follet en

Ronny Delwiche

24 Actua

Hoe goed hoort uw dier?

26 Hooroplossingen Stereofonie

29 Getuigenis

De klant aan het woord Wim Van De Putte

30 Innovatie

Nieuw bij Dialogue: tek Verantwoordelijk uitgever: Wim Van De Putte, Technologiestraat 65 - 1082 Brussel. Realisatie: Gicom bvba, info@gicom.be

33 Vraag en antwoord 3

16 DS_10.indd 3

8/03/11 14:16


Wij brengen g Sinds enkele maanden maakt Dialogue deel uit van de internationale groep Amplifon, de wereldwijde marktleider op het gebied van advies, verkoop en aanpassing van hoortoestellen en andere gepersonaliseerde hooroplossingen. Het belangrijkste gevolg? Wij kunnen u voortaan nog beter van dienst zijn...

Leef niet langer als in een luchtbel en vind een oplossing voor uw hoorprobleem bij Dialogue.

Een gezonde levensstijl, correcte hygiëne en regelmatige preventie helpen u om goed te blijven horen. Hebt u last van lichte hoorproblemen of bent u ouder dan 50 jaar? Dan is het moment daar voor een test.

VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE DIALOGUE HOORCENTRUM:

0800 94 229 of www.dialogue.be

Dialogue biedt u een GRATIS hoortest aan. Plus GS

Gelieve deze coupon af te geven in het Hoorcentrum of op te sturen naar Dialogue - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel.

Naam :

Advertentie in de pers

Adres : Postcode : Telefoon :

Plaats : E-mail :

De door u verstrekte gegevens worden opgenomen in een gegevensbestand van Dialogue Hoorcentra NV - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel, voor commerciële doeleinden. De gegevens kunnen ook worden doorgegeven aan derden. U heeft recht op inzage, verbetering en schrapping van gegevens.

XXX Plus 280Hx220B.indd 1

05/10/10 12:03

In de praktijk betekent de overname dat wij nu op de deskundigheid, de ervaring en de kracht kunnen rekenen van een groep die wereldwijd vertegenwoordigd is, met haar hoofdkwartier in Milaan en vertakkingen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Indië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Egypte, Hongarije, Duitsland, Nederland... en nu dus ook België en Luxemburg.

Wij zullen u dus nog beter kunnen helpen om de ideale oplossing te vinden voor elk hoorprobleem. Een nieuwe huisstijl

Om één en ander in de verf te zetten, stoppen wij onze communicatie en ons logo in een nieuw jasje en ondergaan ook onze hoorcentra een verjongingskuur. Dat begint met een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. Het is geïnspireerd door Website

4

08 DS_10.indd 4

8/03/11 14:19


WHAT’S NEW ?

n geluid tot leven. een geluidsgolf en geeft het dynamische karakter van het bedrijf treffend weer.

Een nieuw logo

Overigens blijft Dialogue ook in dit nieuwe “gezicht” herkenbaar, want een deel van het logo is het vertrouwde groene blok met de naam Dialogue. U zult de nieuwe huisstijl, die ons een jonger, energieker imago zal geven, ook ontmoeten in onze nieuwe brochures, ons documentatiemateriaal en onze reclame.

Een nieuw winkelconcept

En dan zijn er de hoorcentra: een na een ondergaan ze een echte gedaanteverwisseling, aan de hand van een gloednieuw concept dat trouwens bekroond werd met de ‘Good Design Award’, een van de meest prestigieuze en oudste internationale designprijzen. Het concept heeft een cleane, moderne maar ook heel warme en menselijke uitstraling, met houten vloeren en zuiver witte wanden.

Amplifon en Dialogue hebben hetzelfde doel: elke dag mensen helpen om beter te leven, door hen weer actief te maken en hen weer de levensvreugde te schenken waarvoor een goed gehoor onmisbaar is.

Hoorcentrum Maasmechelen

5

08 DS_10.indd 5

8/03/11 14:19


Meer hoorcomfort met elektronica...

Van de televisie naar uw hoorapparaat! Met een goed hoortoestelletje kunnen slechthorenden zonder problemen een gesprek volgen en eraan deelnemen, ook in lawaaierige omgevingen en met bijgeluiden. Maar om het geluid van de televisie optimaal te horen, kunt u het best een extra hulpje gebruiken. Net als voor de hoortoestellen bestaan er verschillende oplossingen, elk met hun vooren nadelen. De audioloog in uw Dialogue Hoorcentrum kan u er alles over vertellen, maar wij zetten de belangrijkste punten alvast op een rijtje... GOED

FM zender – ontvanger met kinbeugel Dit klassieke systeem stuurt het televisiesignaal met FM radiogolven naar een ontvanger, die het versterkt en afhankelijk van het gehoorverlies corrigeert. Uw audioloog kan de balans tussen links en rechts regelen en de verhouding tussen de hoge en de lage tonen afstellen. Het is een effectieve oplossing met goede prijs-kwaliteit verhouding, maar ze heeft enkele nadelen: u moet uw hoortoestelletjes uitdoen tijdens het televisie kijken – zodat u niet kunt horen wat uw huisgenoten zeggen – en de kinbeugel kan na een poosje oncomfortabel worden. Anderzijds is er ook een voordeel: het systeem is geschikt voor mensen die (nog) geen hoortoestelletjes gebruiken. Prijzen: vanaf € 195.

BETER

Bluetooth & Hub Deze systemen maken gebruik van het Bluetooth-protocol voor geluidsoverdracht om het televisiesignaal naar een “hub” te sturen, die meestal rond de hals van de slechthorende hangt. De hub stuurt het signaal dan rechtstreeks naar de hoortoestellen. Aangezien u het geluid via de hoortoestellen ontvangt, krijgt u een optimale versterking per oor en voor elk frequentiegebied. De verbinding is heel stabiel, de kwaliteit uitstekend, maar u moet wel een hub om uw hals hangen. Bovendien is het Bluetooth-protocol vrij traag, zodat u de microfoon van de hoortoestellen moet uitschakelen om tijdens het televisiekijken een goede geluidskwaliteit te behouden. Converseren met huisgenoten kan dus niet. Prijzen: vanaf € 250.

6

08 DS_10.indd 6

8/03/11 14:19


WHAT’S NEW ?

BEST

Draadloos met breedband Het allernieuwste systeem, Unite TV, is synoniem met het ultieme comfort. Het werkt met een zendertje dat via het snelle 2.4 GHz breedbandprotocol het televisiesignaal rechtstreeks naar de hoortoestelletjes stuurt. Met andere woorden, het heeft alle voordelen van de andere systemen en geen van de nadelen. Omdat het signaal rechtstreeks door de hoortoestelletjes wordt ontvangen, krijgt u een optimale versterking per oor en voor elk frequentiegebied, met een uitstekende kwaliteit en een stabiele verbinding. En vooral: geen beugel en geen hub, zodat u een totale bewegingsvrijheid geniet en u niet om extra apparaatjes hoeft te bekommeren. Bovendien kunt u de microfoon van de hoortoestelletjes ingeschakeld laten, zodat u ook tijdens het televisie kijken met de huisgenoten kunt babbelen en de

deurbel of de telefoon kunt horen (u kunt ze ook uitschakelen, als u niet door andere geluiden gestoord wilt worden). Prijzen: vanaf â‚Ź 200. U merkt dat er keuze te over is. Onze audiologen zullen u met plezier wegwijs maken in deze technologie en u de beste oplossing op maat aanraden. Waarop wacht u nog? Stap uw Dialogue hoorcentrum binnen... of nodig een slechthorende kennis uit om ons een bezoekje te brengen en deze knappe systemen in het hoorcentrum zelf te testen.

7

08 DS_10.indd 7

8/03/11 14:19


Ambassadeur met een plus

Boogie Boy

voor e

8

09 DS_10_v2.indd 8

&

9/03/11 14:02


y

INTERVIEW

& Dialogue

elkaar gemaakt Sinds hij dankzij Dialogue weerhelemaal normaal kan horen,heeft Boogie Boy er een nieuwe passie bij: zoveel mogelijk mensen doen beseffen dat hoorproblemen opgelost kunnen worden… en dat voorkomen beter is dan genezen. Wist Dialogue wel waar het aan begon toen het Boogie Boy vroeg om zijn ambassadeur te worden? Sterren die hun gezicht aan een campagne lenen, beperken zich normaal tot poseren voor foto’s of een optreden in een spot, maar voor Boogie Boy was dat slechts het begin. Met de energie, de overgave en de passie die hem kenmerken, werpt hij zich op als de grootste kampioen van Dialogue. Eigenlijk was het niet helemaal onvoorspelbaar. Want Paul Ambach, die als Boogie Boy de podia onveilig maakt en elke zaal in een mum van tijd weet op te zwepen, is een man die zich met hart en ziel inzet voor de zaken waar hij in gelooft. Dat heeft hij niet alleen als muzikant bewezen, maar ook in een buitengewoon succesvolle carrière als concertorganisator. En hij gelooft erin… om de heel eenvoudige reden dat hij zelf heeft ontdekt en blijft ontdekken hoe hoortoestelletjes iemands leven kunnen veranderen. Door die ervaring heeft hij een nieuwe roeping gevonden: het publiek ervan overtuigen dat een hoorprobleem geen handicap hoeft te zijn. We hebben Boogie Boy in de bladen en in spots gezien, hem op de radio gehoord bij Peeters & Pichal, op de televisie in de Rode Loper. Maar daar blijft het niet bij, want BB gaat ook live. Na een eerste geslaagd experiment in de TIR, op het Antwerpse Kiel, heeft hij in Aarschot en in Tienen meegewerkt aan “Into Ears”, een al even geslaagd initiatief van Greet Hofkens (Dialogue Tienen & Aarschot). Het is een echte succesformule gebleken, met koffie en taart, een bevattelijke lezing door een expert - in Tienen dr. Litière, diensthoofd NKO van het plaatselijke ziekenhuis - en natuurlijk Boogie Boy, die zijn verhaal doet en afsluit met een live optreden en een signeersessie.

9

09 DS_10_v2.indd 9

9/03/11 14:02


Boogie Boy Ambassadeur met een plus

Boogie Boy zelf is er enthousiast over: “Het is de ideale aanpak om mensen die nog twijfelen over de streep te trekken. We houden het gezellig, alles is vrijblijvend en de mensen kunnen alle vragen stellen die ze maar willen. Ik zou het met plezier nog vaker doen - ik zou er zelfs een echte roadshow van maken en door heel het land reizen.” Hij spreekt enthousiast over Dialogue, alsof het ook een beetje van hem geworden is. “We zijn op de goede weg, maar we moeten proberen om nog meer mensen aan te spreken en nog toegankelijker te worden, ook voor een jonger publiek. Steeds meer mensen krijgen op alsmaar vroegere leeftijd last van hoorproblemen. In dat opzicht heeft hij nog een andere boodschap: “We moeten ook de nadruk leggen op preventie. Dat is enorm belangrijk. Jonge mensen beseffen niet dat ze hun gehoor onherroepelijke schade toebrengen door het bloot te stellen aan luide muziek. Mijn zoon Nathan, die ook in de muziek zit, draagt tijdens optredens altijd oordopjes. Ik doe dat sinds een paar jaar ook, maar voor mij was het te laat. Bij de professionals is het gebruik van oordopjes al ingeburgerd, het publiek moet het nog leren. We moeten de jonge mensen informeren en doen inzien hoe belangrijk preventie is. Waarom zouden we met die boodschap niet op optredens en festivals aanwezig kunnen zijn? En waarom geen preventiecorner, speciaal voor jonge mensen, in de hoorcentra?” Aan ideeën heeft hij geen gebrek, zoveel is zeker. Aan overtuiging evenmin. Als het van Boogie Boy afhangt, zullen we nog veel van hem horen!

“We moeten ook de nadruk leggen op preventie”

10

09 DS_10_v2.indd 10

9/03/11 14:02


INTERVIEW

Swingen (en beter horen) met Boogie Boy Sinds hij met eigen oren heeft ontdekt hoe een hoorapparaatje je leven kan veranderen, is Boogie Boy niet meer te stuiten. Hij heeft er nu naast de muziek een tweede passie bij: zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat hoorproblemen best op te lossen zijn en dat een apparaatje wonderen kan doen.

11

09 DS_10_v2.indd 11

9/03/11 14:03


Geluid Hoe de industrie geluid “ontwerpt� De solide klank waarmee het portier van een luxewagen sluit, het soepele draaien van een wasmachine, het zoemende geluidje waarmee een dvd-speler opengaat... ons gehoor bepaalt mee hoe we een product ervaren. En de fabrikanten spelen daar slim op in.

12

13 DS_10.indd 12

8/03/11 15:04


ACHTERGROND

& design We staan er zelden bij stil, maar geluidsdesign is overal om ons heen. In het ontwerp van veel producten wordt heel bewust rekening gehouden met het geluid. Bij auto’s, bijvoorbeeld, is het geluid waarmee een portier sluit doelgericht “getuned”. Hetzelfde geldt voor de krachtige tonen van de motor en het beschaafde ronken van de uitlaat. Isolatie, aangepast materiaal en speciale constructies zorgen ervoor dat het product helemaal klinkt zoals de ontwerper het wil. En zoals wij het willen, want als een autoportier als een kluisdeur klinkt, zijn we geneigd te denken dat het ook zo veilig als een kluisdeur is... In andere sectoren is geluidsdesign evenmin weg te denken. Dacht u dat het gepruttel van uw Senseo vanzelf zo klonk? Natuurlijk niet. Net zo min als de tonen onder de nopjes van de microgolfoven, de stoere brom van de elektrische grasmaaier en de zachte biepjes van het indrukken van de toetsen van uw gsm. Het zijn allemaal bewust gekozen klanken die helpen bij het gebruik van het apparaat en bij de navigatie in een bedieningsmenu. Bovendien geven de klanken door hun specifieke timbre een positief gevoel over het product.

IS STILLER BETER?

Geluidsdesign is méér dan een bijkomstigheid. Dat bevestigt dokter Elif Özcan Vieira van de Technische Universiteit van Delft, in Nederland, een specialiste op dit gebied. Ze onderzoekt hoe mensen productgeluiden ervaren, om daarmee ontwerpers en bedrijven verder te helpen. “Geluidsdesign verdient al in de ontwerpfase alle aandacht”, vertelt ze. “Het doel is niet om apparaten zo stil mogelijk te maken, maar om ze het geluid te geven dat de gebruiker als het prettigst ervaart. Stiller is namelijk niet beter. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat wij hebben gedaan voor Philips Whirlpool. De fabrikant had een wasmachine ontwikkeld die zo geruisloos was dat je tijdens het spoelen het water niet eens meer hoorde stromen. Wat bleek? Gebruikers dachten dat de was klaar was, probeerden de deur open te maken en trokken de handgreep kapot...” Volgens de geluidsspecialiste is geluid bepalend voor een deel van de identiteit van een product en zelfs van een merk. “De makers van het eerste Senseo-koffiezetapparaat kwamen er pas laat achter dat hun toestel een te goedkope sound had. Er is lang aan

“Stilte is ook niet alles. In Japan moeten elektroauto’s straks verplicht kunstmatig geluid geven, zodat voetgangers ze beter horen aankomen” 13

13 DS_10.indd 13

8/03/11 15:04


“Naast uiterlijk is geluid het belangrijkste in onze beoordeling van een auto” Dr. Gerhard Thoma BMW Onderzoeks- en Innovatiecentrum

gesleuteld om een geluid te krijgen dat meer op een espressomachine leek.” Een ander en heel actueel voorbeeld is de elektrische auto. Hij is goed voor het milieu, maar: “Omdat hij vrijwel geen geluid maakt, hoor je hem niet naderen. En zo gebeuren er ongelukken. In Japan hebben ze al voorgesteld om elektrische auto’s verplicht geluid te laten maken, voor de veiligheid.”

120 geluidsspecialisten

Een van de pioniers op het gebied van geluidsdesign is autofabrikant BMW. Al sinds 1991 heeft de constructeur uit Beieren een speciale afdeling met 120 geluidsspecialisten onder leiding van psycho-akoesticus Dr. Gerhard Thoma. “geluid is een van de belangrijkste factoren in onze perceptie van een product”, zegt Thoma. “Betrouwbaarheid, veiligheid en het milieu zijn natuurlijk ook belangrijk. Maar tijdens een proefrit tellen in de eerste plaats het uiterlijk en het geluid. Met zijn afdeling zorgt Thoma dat elke nieuwe auto precies klinkt zoals de klant verwacht. Comfortabel en zijdezacht bij limousines, krachtig en fel bij sportieve modellen, stoer en onverzettelijk bij de wagens met vierwielaandrijving. Soms zijn de ingrepen zelfs bedoeld om de klant een prettig gevoel

over zichzelf te geven. Thoma: “Zoals het geluid van de elektrische motor van de stoelhoogteversnelling. Naarmate de stoel zijn hoogste stand nadert, moet de motor harder werken om de laatste millimeters omhoog te krijgen. Hij maakt dan een wat hoger geluid. Dat is normaal, maar als klant wil je niet de indruk krijgen dat de motor jouw gewicht niet kan tillen en dat je dus “te zwaar” bent. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de motor in elke stand soepel klinkt.”

Een ritselende auto

De grens tussen het “echte” geluid van een product en de kunstmatig toegevoegde klanken wordt alsmaar vager. Bij BMW is de klank al lang niet meer alleen het gevolg van technische keuzen. “Wij ontwerpen geluiden die niet authentiek zijn maar die de klanten voor authentiek houden”, vertelt Thoma. Bij de sportieve BMW Z4 Roadster wordt het motorgeluid kunstmatig via het audiosysteem versterkt naar het interieur, voor een sportiever rijgevoel. En straks krijgen we misschien elektrische auto’s die eigenlijk geruisloos zijn maar kunstmatig het geluid van een Amerikaanse V8-motor maken, van een vinnige Ferrari, een zware Harley-Davidson... of het ritselen van bladeren in de wind.

“Als een autodeur klinkt als een kluisdeur, zijn we snel geneigd te denken dat hij ook net zo veilig is als een kluisdeur” 14

13 DS_10.indd 14

8/03/11 15:04


Meer volume om beter te begrijpen… en dat draadloos !

Amplidect 280 TM • • • • • • •

Draadloze digitale telefoon Volume regelbaar tot +30 dB Tonaliteit regelbaar tot +/- 10 dB Belvolume regelbaar Trilfunctie 4 directe geheugens Compatibel met hoortoestellen

95

Deze telefoon maakt deel uit van een ruimer aanbod telefoons beschikbaar in onze hoorcentra. (oplossingen vanaf € 25).

25 DS_10.indd 15

8/03/11 15:15


Het geluid rondom ons Geluidsspecialisten meten geluidsniveaus in dB(A), een maat waarbij extreme hoge en lage tonen uit het geluid gefilterd zijn. Zo’n meting in dB(A) zorgt dat de intensiteit van elk afzonderlijk geluid overeenkomt met de intensiteit waarmee wij het geluid waarnemen.

Vogel in het bos 42,3 dB(A)

Remmende trein 72,8 dB(A) 16

17 DS_10.indd 16

8/03/11 15:21


GELUIDSPORTRET

Hoog overvliegend vliegtuig 56,4 dB(A)

Verkeer op autostrade 70,9 dB(A)

Gesprek tussen 2 mensen in tuin 67,7 dB(A)

Fluiten van de wind tussen gebouwen 57,3 dB(A) 17

17 DS_10.indd 17

8/03/11 15:21


Preventie is een noodzaak. HANDLEIDING

Het gehoor is een delicaat orgaan. Lawaai kan het ernstig en zelfs onherstelbaar beschadigen! Als u in een luidruchtige omgeving werkt of op andere manieren langdurig aan lawaai wordt blootgesteld, is het van het grootste belang dat u uw gehoor beschermt. Dat geldt ook voor uw kinderen en kleinkinderen... de storm van decibels van een popconcert of een disco kan het gehoor blijvend aantasten en problemen als tinnitus (oorsuizen) of zelfs blijvende doofheid veroorzaken. Preventie is dus geen luxe maar een noodzaak. Stel het niet uit!

Amplifon

‘Travel’

Wie per vliegtuig reist, krijgt vaak met grote luchtdrukverschillen te maken met als gevolg een hinderlijke druk op de oren en soms zelfs oorpijn. Deze herbruikbare oordopjes gunnen uw oren in meerdere opzichten rust.

SPECIAAL FILTER ‘Travel ’ oordopjes verminderen de druk op h tijdens het stijgen en dalen en hinderlijke geluiden weg. Idea vliegreizen en een auto-, busdoor de bergen. Voor de dempingswaarden: zi gehoorbescherming in bijlage.

Gun uw oren rust tijdens uw reis

[683] Handleiding AllFit[TravelTravelKidsSleep].indd 1-9

Amplifon

HANDLEIDING

‘Sleep’

De ‘Sleep’ oordopjes maken een einde aan de storende geluiden die u uw nachtrust kosten. ‘Sleep’ oordopjes zijn herbruikbaar, beschermen en zitten comfortabel.

SPECIAAL FILTER Ze filteren alle hinderl geluiden weg, zonder uw volledig af te dichten v alarmsignalen zoals de w Dit voorkomt druk in uw g gang. Uw evenwichtsge blijft behouden.

Voor een goede nachtrust!

Comfortabele bescherming [683] Handleiding AllFit[TravelTravelKidsSleep].indd 10-18 tegen windruis. Passend onder de helm en ook geschikt voor bijvoorbeeld bestuurders van een cabriolet. ‘Road’ oordopjes zijn herbruikbaar, beschermen beter Amplifon en zitten comfortabeler dan de HANDLEIDING veel gebruikte ‘gele prop’.

‘Road’

SPECIAAL FILTER Ze filteren alle hinder geluiden weg, zonder u volledig af te dichten. Dit voo in uw gehoorgang. Uw evenw blijft behouden.

Gun uw oren rust tijdens uw reis

Vooral doe-het-zelvers, [683] Handleiding AllFit[RoadHobbyDisco].indd 1 tijdelijke medewerkers en mensen die af en toe gehoorbescherming gebruiken, zullen baat hebben hierbij. De ‘Hobby’ oordopjes zijn herbruikbaar, beschermen beter en zitten Amplifon comfortabeler dan de veel gebruikte HANDLEIDING ‘gele prop’.

‘Hobby’

SPECIAAL FILTER De ‘hobby’ oordopjes fi alle hinderlijke geluiden zonder uw oor volledig af t Dit voorkomt druk in uw ge Uw evenwichtsgevoel behouden.

Voor thuis en op het werk

[683] Handleiding AllFit[RoadHobbyDisco].indd 2

HANDLEIDING

Amplifon

‘Disco’

De ‘Disco’ oordopjes laten u genieten van luide muziek zonder uw gehoor te beschadigen. ‘Disco’ oordopjes zijn herbruikbaar, beschermen en zitten comfortabel.

SPECIAAL FILTER De ‘disco’ oordopjes filt storend lawaai weg, zonde volledig af te dichten. Dit voo in uw gehoorgang. Uw evenw blijft behouden.

Genieten zonder risico!

[683] Handleiding AllFit[RoadHobbyDisco].indd 3

10

Bij aankoop van deze standaard, herbruikbare gehoorbescherming: € 10 kortingsbon die u kunt inruilen bij de aankoop van een set op maat gemaakte gehoorbescherming in het hoorcentrum

(1 bon per set op maat gemaakte gehoorbescherming uitgezonderd zwemdoppen - niet cumuleerbaar met andere acties)

26 DS_10_v2.indd 18

Nu in al onze hoorcentra!

Alle standaard, herbruikbare gehoorbescherming voor slechts

14.95

8/03/11 15:25


DOSSIER Gehoorbescherming

Blijf genieten van alle mooie geluiden. Wees zuinig op uw gehoor.

Bij de eerste zonnestralen denken we er meteen aan om onze ogen te beschermen – een reflex die we niet hebben als het over ons gehoor gaat. Uiteraard horen we datgene wat we bewust horen, wat we willen horen: de conversatie van onze tafelbuur, het geluid van de wind, de tv. Daarnaast zijn er de geluiden die het oor kunnen beschadigen. Te sterk geluid. Te repetitief geluid. Op het werk. In onze vrije tijd. Alles wat ons uit onze slaap houdt. Bovendien kan het ook nuttig zijn om onze oren droog te houden. Beschermen is dus de boodschap, maar hoe?

De kracht van decibels

Als men erover nadenkt, stelt men vast dat men in heel wat situaties te veel decibels te verduren krijgt: op het werk, in een lawaaierige omgeving. Maar ook wanneer we klusjes opknappen, met de motor rijden of een avondje naar de discotheek gaan. Tot 77 dB (het geluidsniveau van een geanimeerd gesprek) is er geen enkel risico. Daarboven wordt het gevaarlijk … Verkeerslawaai heeft een gemiddeld geluidsniveau van 83 dB: wie hier 4 uur aan wordt blootgesteld, loopt het risico op gehoorproblemen. In een discotheek, tijdens een concert of met een mp3-speler op 95 dB, loopt het gehoor al schade op na 1 uur blootstelling. Als het muziekniveau stijgt tot 120 dB, is er zelfs sprake van onmiddellijke gehoorschade. Ga bij twijfel langs bij een Dialogue-hoorcentrum om uw specifieke risico te evalueren. De oplossingen van Dialogue zijn afgestemd op elke situatie.

Omdat voorkomen beter is … Standaard of op maat. Een correct gebruikte gehoorbescherming voorkomt gehoorverlies. Misschien vindt u gehoorbescherming niet comfortabel, maar de ongemakken van een falend gehoor zijn helaas nog veel groter … Oordopjes zijn een doeltreffende bescherming, zowel op de werkvloer als in uw vrije tijd. Hebt u slechts af en toe behoefte aan gehoorbescherming, dan volstaat een aangepaste standaardversie. Wordt u echter regelmatig blootgesteld aan lawaai – in uw beroep bijvoorbeeld (lawaaierige werkomgeving, muziek) – dan laat u beter een gehoorbescherming op maat maken: zo bent u er zeker van dat het geluid er niet meer door kan. Dialogue helpt u daar graag bij, stap voor stap: we nemen de juiste maten en doen een pasbeurt met de lektest, om er zeker van te zijn dat het gehoorkanaal volledig afgesloten is.

19

18 DS_10.indd 19

8/03/11 15:39


Een oplossing

Motorgeluid moet vooral mooi blijven.

Voor thuis en voor op het werk.

Genieten van een avondje uit zonder risico.

Een gevoel van vrijheid. Coureurs, karters en motorrijders houden van het geronk van de motoren en van de snelheid. De ‘Road’-bescherming werd speciaal ontworpen om het geluid te filteren en waarschuwings- en verkeerssignalen door te laten. En – mocht u daar nog aan twijfelen – het model past comfortabel onder een helm.

Werken in een omgeving met veel lawaai. Bijvoorbeeld een bedrijfshal met machines die de hele dag draaien. Thuis klussen met apparaten met een hard geluid. De ‘Hobby’-bescherming laat u toe uw werk te doen en toch het schadelijke lawaai te verzachten (machines, grasmaaiers, drilboren enz.). Bovendien kunt u nog altijd een gesprek voeren en blijven waarschuwingssirenes hoorbaar. Zo kunt u in alle veiligheid werken.

Thuis kunt u zelf het volume regelen, in tegenstelling tot in een discotheek. Bescherm uw gehoor met ons ‘Disco’model. Dankzij de speciale filter blijft u de muziek goed horen.

Beschikbaar in standaard of op maat gemaakte versie.

Beschikbaar in standaard of op maat gemaakte versie.

Beschikbaar in standaard of op maat gemaakte versie.

Bewaaradvies Bewaar uw gehoorbescherming in het originele doosje. Het laat geen lucht door en beschermt uw oordopjes tegen stof en vuil. Maak de dopjes schoon met Ampliclear reinigingsprodukten. Laat ze zorgvuldig drogen alvorens u ze opbergt.

20

15 DS_10.indd 20

8/03/11 15:47


DOSSIER Gehoorbescherming

voor elke situatie DO’s & DON’Ts

Ontspannen reizen. Vliegtuig, boot, auto?

Voor een goede nachtrust.

Op lange trajecten is het aangenaam om goed te kunnen slapen en uitgerust aan te komen. Onze ‘Travel’bescherming dempt het lawaai en verlaagt de druk op de trommelvliezen bij het opstijgen en landen.

Gesnurk, lawaaierige buren … Het is niet altijd gemakkelijk om de rust te vinden die nodig is voor een goede slaap. De ‘Sleep’-bescherming filtert de geluiden, zonder u volledig te isoleren. U hoeft zich dus geen zorgen te maken: de wekker zult u zeker horen!

Beschikbaar in standaard of op maat gemaakte versie.

Beschikbaar in standaard of op maat gemaakte versie.

DO> Een lawaaierige omgeving vermijden. Dat is de beste manier om u te beschermen tegen gehoorverlies door lawaai. Kunt u een dergelijke omgeving niet vermijden, gebruik dan gehoorbescherming. DO> Regel het volume van uw mp3-speler thuis, in een rustige omgeving. Beperk de luistertijd (30 minuten) en las regelmatig een pauze in. DO> Gebruik een (schone) vingertop als noodoplossing. Stop de vingertop diep in het gehoorkanaal en u hebt een goede noodbescherming tegen lawaai. DO> Gebruik op maat gemaakte gehoorbescherming met kwaliteitsgarantie. Gehoorbescherming op maat van uw gehoorgang, zit veel comfortabeler, ziet er mooier uit en kan een veel betere bescherming van uw gehoor garanderen als ze ook getest wordt met een “lektest”. Vraag meer informatie in uw hoorcentrum. DON’T> Uw oren beschermen met een propje watten, sigarettenfilters, lege hulzen enz. Deze methodes hebben geen resultaat en zijn maar weinig comfortabel en hygiënisch. DON’T> Met standaard of wegwerp gehoorbescherming dicht bij de luidsprekers gaan staan. Het is een heel goed idee om uw gehoor te beschermen. Besef echter dat standaard en wegwerp gehoorbescherming nooit een gegarandeerde demping kunnen geven. Het is daarom een heel slecht idee om dan dicht bij lawaaibronnen te staan (een vals gevoel van veiligheid kan tot serieuze problemen leiden). 21

15 DS_10.indd 21

8/03/11 15:47


Hoe is het als uw collega, vriend, partner of kind een gehoorbeperking heeft? In ACHTERGROND vertellen steeds twee mensen hun verhaal over elkaar. In dit dubbelportret: de vrienden Michel Follet en Ronny Delwiche.

“Ik ben zijn ogen, h

Michel Follet, radio- en tv-presentator in Vlaanderen:

“Ik kan nog steeds genieten van geluid” “Ik zat in een vliegtuig toen ik merkte dat er iets niet in orde was met mij. Bij het landen voelde ik een heftig stekende pijn achter mijn oor. Ik ben er meteen mee naar de arts gegaan, het bleek een tumor ter grootte van een pingpongbal tussen mijn oor en mijn hersenen. Gelukkig was ik er op tijd bij, alleen zei de chirurg direct dat ik mijn gehoor aan die kant zou verliezen. Tja, hoe voel je je als je zo’n boodschap krijgt? Ik kon het vrij snel aanvaarden eigenlijk. Dat ze die tumor konden verwijderen, was het belangrijkst. Na de operatie – die goed verliep – bleek ik een nieuw probleem te hebben: een constante fluittoon in mijn hoofd en hypergevoeligheid voor bepaalde geluiden. Dat was erg confronterend. Ik besefte dat dit zijn weerslag zou hebben op mijn vak, het presenteren van radio- en tv-programma’s. Wat wel heeft bijgedragen aan mijn herstelproces is dat ik een mediapersoon ben. Ik kreeg alle kansen om mijn verhaal te doen, ik kreeg zelfs nieuwe programma’s aangeboden. Er bleken ook verschillende technische aanpassingen mogelijk, zoals het weghalen van de bassen uit mijn oortelefoon. Daardoor kan ik nu nog steeds radio maken. Tv is moeilijker, die studio’s zijn vaak rumoerig en daar kan ik niet tegen. Toch presenteer ik een filmprogramma vanuit een eigen, aan­ gepaste studio. Inmiddels kan ik goed omgaan met mijn beperking. Ik weet precies welke situaties ik moet vermijden. Mijn grote hobby, het bezoeken van kermissen, is natuurlijk niet echt een handige. Maar als ik ga tijdens de rustige uren, dan lukt het wel. Gelukkig houd ik ook veel van wandelen. Als ik in de natuur ben en het geruis hoor van de bomen, kan ik zelfs nog echt genieten van geluid.” 22

12 DS_10.indd 22

8/03/11 15:52


ACHTERGROND

, hij is mijn oren” Ronny Delwiche, vriend van Michel:

“Onze beperking verbindt ons”

Tekst Annemiek de Gier Beeld Hester Doove

“Ik ‘kende’ Michel al een beetje omdat ik veel luisterde naar zijn radioprogramma. Wat zich veertien jaar geleden bij hem heeft afgespeeld, is mij eigenlijk een beetje ontgaan. In de kranten las ik op een gegeven moment wel dat hij aan een oor doof geworden was, maar de omvang daarvan drong pas tot me door toen ik hem persoonlijk ontmoette. Hij had een boek geschreven en kwam dat inlezen voor blinden en slecht­zienden in de blindenstudio waar ik manager ben. Ik denk wel eens: hoe zou zijn hypergevoeligheid voor geluid er visueel uitzien? Waarschijnlijk zie je dan bepaalde kleuren of vormen extreem heftig. Dat moet heel vermoeiend zijn en vooral ook een grote verandering in je leven. Uiteraard houd ik zo veel mogelijk rekening met hem in de blindenstudio. Ik zorg dat ik het geluidsniveau zo goed mogelijk regel, irritante pieptonen vermijd ik onder andere zo veel mogelijk. Ook als vriend doe ik mijn best, bijvoorbeeld door me naar hem toe te draaien als ik iets zeg. En als we samen oude lp’s op cd zetten, zet ik de bassen in mijn muziekkamer laag. Dat is geen enkele moeite, je moet er alleen even aan denken. Hij houdt ook veel rekening met mij, ik ben zelf blind. Onze vriendschap is natuurlijk vooral gebaseerd op karakter en gezamenlijke interesses, maar dat we beiden een beperking hebben, zorgt wel voor een soort verbondenheid. We houden allebei van kermissen, hij begeleidt mij dan. Michel zei ooit: ‘Ik ben zijn ogen, hij is mijn oren’. Dat verwoordt het mooi. Hoewel ik het ook heel prettig vind dat hij soms gewoon vergeet dat ik niets zie, hij liet mij een keer per ongeluk achter in een kermisattractie. Daar kunnen we samen wel om lachen.” 23

12 DS_10.indd 23

8/03/11 15:53


Hoe goed h De mens denkt graag dat hij superieur is aan het dier, maar dat is in lang niet alle opzichten het geval. Honden, katten, dolfijnen, vleermuizen... allemaal horen ze veel beter dan wij! In het dierenrijk is een goed gehoor een kwestie van leven of dood. Roofdieren moeten goed kunnen horen om prooien op grote afstand te kunnen ontdekken... en hun prooien moeten de vijand op tijd horen naderen, zodat ze op de vlucht kunnen slaan. Maar ook onze huisdieren horen beter dan wij en reageren vaak op geluiden die ons totaal ontgaan. Kijk maar naar de kat die opeens wakker schrikt en haar oren spitst, of de hond die aan de deur gaat zitten omdat hij de auto van zijn baasje heeft gehoord. Zelfs wanneer er regelmatig andere auto’s passeren, want hij herkent het geluid van die ene motor!

Bij de dierenaudioloog

Dieren horen niet harder dan mensen, met andere woorden, de sterkte van het geluid is voor hen dezelfde als voor ons, maar hun gehoor heeft een veel groter bereik: ze kunnen veel hogere en lagere tonen horen dan wij. Zo komt het dat uw hond op een ultra-

24

19 DS_10.indd 24

8/03/11 16:18


ACTUA

hoort uw dier? soon fluitje kan reageren waarvan u niets hoort. Maar ook viervoeters kunnen hoorproblemen krijgen. De dierarts kan hun gehoor testen met een speciaal toestel dat de reactie op een bepaalde geluidssterkte meet. De hond of kat wordt verdoofd en krijgt een apparaatje in de oren. De dierenarts brengt dan pinnetjes in de hoofdhuid aan die de zenuwbaan volgen, waarna hij kan meten of het dier op klikjes in de oren reageert.

Gespitste oren Honden kunnen tot op een vier keer grotere afstand horen dan mensen. Dat is handig bij de jacht, maar ook in het dagelijkse leven is het belangrijk dat een hond goed hoort: het is al meer dan eens gebeurd dat honden die slecht horen schrikken als er opeens een kind komt aangelopen... en het aanvallen. Mensen met kleine kinderen doen er dan ook goed aan om het gehoor van hun hond te laten controleren. Als het niet voldoet, zal er een pijnlijke beslissing moeten volgen, want men moet elk risico op ongelukken voorkomen. En jammer genoeg bestaan geen hoortoestelletjes voor honden...

De kampioenen

Sommige dieren hebben een bijna ongelooflijk scherp gehoor. Neem nu de vleermuis: ze produceert ultrasoon geluid - dus geluid dat zo hoog is dat wij het niet eens kunnen horen - waarvan ze met haar ruim bemeten oren de echo’s opvangt. Haar gehoor werkt dus als een soort radar, zodat ze in het donker kan vliegen en zelfs prooien kan ontdekken. Maar de echte kampioen van het horen is de dolfijn. Met zijn fantastisch scherpe hoorzin kan hij frequenties van 200.000 hertz waarnemen (de mens moet in het beste geval tevreden zijn met een schamele 20.000 hertz). De klikgeluidjes die hij maakt, en die alleen andere dolfijnen kunnen horen, werken eveneens als een soort rader. De dolfijn “hoort” ze met zijn onderkaak en gebruikt de echo’s en de signalen om prooien te vinden en met soortgenoten op kilometers afstand te communiceren. We zouden er jaloers op worden... met of zonder hoortoestel.

Wist u dat uw hond vier keer beter hoort dan u? Dat uw kat de geluidjes van muizen kan opvangen waarvan u het bestaan niet eens vermoedt? Dat een dolfijn tot op kilometers ver kan horen?

25

19 DS_10.indd 25

8/03/11 16:18


Eéntje is niet genoeg… 26

20 DS_10.indd 26

8/03/11 16:34


Hoortoestellen

Met twee hoortoestellen gaat er een nieuwe wereld voor u open Twee kunnen meer dan één. Een enkel hoortoestel is in de meeste gevallen te weinig om echt goed te kunnen horen. Veel slechthorenden beginnen “voorzichtig” met één toestelletje, maar in de meeste gevallen is dat geen goed idee! Voor veel slechthorenden is de beslissing om een hoortoestelletje te dragen een moeilijke stap. Het is dan ook logisch dat ze met een toestelletje beginnen. Logisch, maar niet verstandig. Waarom? Een oor wordt lui als het te weinig prikkels krijgt. Als u slechts één toestelletje gebruikt, vervult het andere oor een soort reservefunctie en blijft het achter in zijn ontwikkeling. Maar dat is niet de enige reden waarom twee toestellen beter zijn dan een. Het geluid komt immers van verschillende kanten. Doordat we met twee verschillende oren horen, kan ons brein nauwkeurig bepalen waar het geluid vandaan komt. In een situatie met meerdere geluiden kan het bovendien beslissen wat het belangrijkste geluid is en wat niet. Wanneer u bijvoorbeeld met iemand praat en er intussen een auto passeert, weet het brein dat het gesprek belangrijker is dan de auto en concentreert het zich op het eerste. Maar als alle geluiden in slechts één oor binnenkomen, wat het geval is als u maar één toestel gebruikt, zitten volgens

de hersenen alle geluiden op dezelfde plaats en zijn ze dus niet van elkaar te onderscheiden. U hoort dan een brij van geluiden waarin de stem vaak verloren gaat. Met andere woorden, u hebt twee oren nodig om u op specifieke geluiden te kunnen concentreren. Alleen dan kunnen de hersenen beslissen welk geluid het belangrijkste is. Een ander probleem dat zich voordoet bij mensen die slechts één hoortoestel dragen, is dat ze het toestel gemiddeld drie decibel harder zetten dan wat nodig is om dezelfde hoorbeleving te krijgen met twee toestellen. Meer decibels betekent meer ruis. Als u twee hoortoestellen draagt, kunt u ze zachter zetten en wordt uw hoorcomfort veel groter. Toch een kleine voetnoot: niet iedereen heeft twee toestellen nodig. Soms is het verschil in gehoor tussen de twee oren zo groot, dat een toestel volstaat om voor balans te zorgen. Maar dat is slechts bij een kleine groep mensen het geval.

Getuigenis:

“Mijn richtinggevoel is terug!” Bijna zeven jaar droeg Peter slechts één hoortoestel. Tot hij het advies kreeg om er twee te gebruiken. “Een gouden raad”, zegt hij nu. “Veel van de problemen die ik met het ene toestel had, zijn nu verdwenen”. Ongeveer een jaar geleden merkte Peter dat hij ondanks zijn hoortoestel weer minder goed begon te horen. Uit een hoortest bij Dialogue bleek dat zijn gehoor over heel de lijn achteruitgegaan was. “Eerst overwogen we om het bestaande toestel aan te passen, maar de audioloog raadde me uiteindelijk aan om twee toestellen te dragen. Ik ben blij dat ik zijn raad gevolg heb, want met mijn twee achterhet-oor-toestellen zijn veel problemen van vroeger opgelost. Het grootste verschil is dat mijn richtinggevoel teruggekeerd is en dat ik ook in de auto geen last meer heb van ruis. Ik ben er heel tevreden mee.”

27

20 DS_10.indd 27

8/03/11 16:34


Natuurlijk hoort u!

Tijdens een goed gesprek. Wanneer er van alles gebeurt in uw omgeving. Dan zult u het rijke en heldere geluid van ReSound Alera het meest waarderen. Dankzij de unieke Surround sound geluidskwaliteit; Verstaat u spraak beter, zelfs als er achtergrondgeluiden zijn Bent u zich bewust van wat er om u heen gebeurt Hoort u waar de geluiden vandaan komen Kunt u genieten van muziek die zo helder en puur klinkt als zij bedoeld is

路 路 路 路

ReSound Alera heeft unieke draadloze mogelijkheden;

Ware grootte

ReSound Unite TV Draadloze verbinding met audiobronnen

ReSound Unite Afstandbediening

Vraag ernaar bij uw audioloog of kijk op www.resound.nl

ReSound Unite Telefoonclip Handsfree telefoneren


Getuigenis

De klant aan het woord… Hoe ontdekte u dat u minder goed hoorde? Ik merkte dat ik de mensen niet altijd goed verstond. Ik heb veel last van oorsuizen en dacht dat het daarmee te maken had. Maar de dokter legde uit dat ik een bijkomend gehoorprobleem had en verwees me door naar een gespecialiseerd hoorcentrum.

Ondervindt u problemen bij het dragen van uw hoortoestellen? Eerst wel. Ik zat enorm in met de zichtbaarheid van de hoortoestellen… . Maar nu ik ze heb, is het dragen ervan een vanzelfsprekendheid geworden... ze zijn zo klein dat de zichtbaarheid geen struikelblok meer is.

Hoe reageerde uw omgeving? Heel positief! Ze konden het ook haast niet geloven dat de toestelletjes zo klein en onopvallend waren.

Wat vindt u bijzonder aan uw hoortoestellen?

Naam: Sartor Vito Leeftijd: 65 jaar Gezinssamenstelling: Getrouwd. 1 dochter, schoonzoon en prachtige kleindochter. Woonplaats: Lanaken Beroep: Gepensioneerd fabrieksarbeider Klant van Dialogue sinds: 2008 Draagt mini hoortoestellen met luidspreker in de gehoorgang sinds: 2008

Omdat mijn drempelvrees vooral gebaseerd was op het esthetische aspect, vind ik natuurlijk de discretie van de toestellen het grootste pluspunt. En… ik kan opnieuw meedraaien in het dagelijks leven. Ik HOOR er weer bij!

Hebt u bewust gekozen voor mini hoortoestelletjes met de luidspreker in de gehoorgang? Ja, ik heb tijdens de proef de kans gekregen om verschillende toestellen te vergelijken. Dit was het toestelletje dat het best bij mijn levensstijl paste.

Hebt u nog tips voor andere mensen? Wacht vooral niet te lang… Je weet pas wat je gemist hebt als je het weer kunt horen. En ja, het vergt een aanpassing en dus ook een inspanning. Maar het loont de moeite.

29

21 DS_10.indd 29

8/03/11 16:47


Nieuw bij Dialogue

Tek: het innovatieve systeem dat draadloos verbinding maakt met uw hoorapparaten Als iemand u vertelde dat het vandaag de dag mogelijk is om uw gsm, uw stereo-installatie, uw tv en computer met elkaar te laten communiceren, zou u daar waarschijnlijk niet van opkijken: met Bluetooth en Wi-Fi is het vanzelfsprekend genoeg. Maar als u vernam dat ook uw hoortoestel deel kan uitmaken van die keten, dan zou dat niet zomaar nieuws zijn. Het zou een revolutie zijn. Die revolutie is nu een feit. Want met Tek plaatst Dialogue uw hoortoestel centraal in een systeem dat met alle technische snufjes van het dagelijkse leven kan communiceren. Op die manier wordt uw hoortoestel een stereo digitaal Bluetooth-hoofdtelefoon met een verbazende klankkwaliteit en zonder een ziertje storing. Uw hoortoestel kan nu verbinding maken met de televisie, voor een superieur geluid, zonder dat u het volume hoeft aan te passen. U kunt uw gsm gebruiken zonder de handen van het stuur te nemen. En u kunt van uw favoriete muziek genieten - met bijvoorbeeld uw stereo-installatie of uw iPod als bron - en de muziek helderder en scherper horen dat u voor mogelijk had gehouden. En dat allemaal met ĂŠĂŠn druk op een knop. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoorcentrum bij u in de buurt. Voor een overzicht: zie pag. 34.

30

22 DS_10.indd 30

8/03/11 16:51


Innovatie

Tek kan automatisch de signalen synchroniseren van alle elektronische instrumenten van ons dagelijkse leven. Kabels, oortjes en hoofdtelefoons worden overbodig. Zonder de minste storing door andere geluiden of geluidsbronnen. Het resultaat: een luisterervaring die de perfectie benadert en rechtstreeks door de gebruiker wordt geregeld. 31

22 DS_10.indd 31

8/03/11 16:51


Het belang van dagelijks onderhoud Om optimaal van uw hoortoestellen te kunnen genieten, raden wij u aan om uw hoortoestellen regelmatig te reinigen met de aangepaste producten uit ons gamma. Voor een goede hygiene en een betere en duurzame werking van uw hoortoestellen, raadt uw Dialogue hoorcentrum Ampliclear aan.

Het onderhoudsgamma:

Reinigingsdoekjes

Reinigingsspray

Reinigingstabletten

Beker met deksel en zeefje

De bekertjes met deksel en zeefje zijn speciaal bedacht om het gebruik van reinigings- en droogtabletten te vergemakkelijken.

Het drooggamma:

TIP!

Wanneer vocht in het buisje tussen het oorstuk en het hoortoestel zit, of wanneer de oorstukjes met vocht gereinigd werden, dient het buisje te worden droog geblazen. Hiervoor kan het klassieke luchtpeertje gebruikt worden.

Droogspray

Blaaspeertje

Ga op deze manier te werk: • verwijder het oorstuk van het hoortoestel • breng de tip van de luchtpeer in het buisje (de kant die voorheen aan het hoortoestel vast zat) en druk nu krachtig op de peer, zodat alle vocht uit het buisje geblazen wordt • droog het oorstukje af met een doekje en koppel het terug aan het hoortoestel Maar wat als u minder kracht in de handen hebt? Dan is er iets nieuws in ons gamma: AmpliClear droogspray Ga hier op de volgende manier te werk: • verwijder het oorstuk van het hoortoestel • breng de tip van de droogspray in het buisje (de kant die voorheen aan het hoortoestel vast zat) en met een lichte druk kan er nu een krachtige luchtstroom door het buisje gestuurd worden, zodat alle vocht uit het buisje geblazen wordt • droog het oorstukje af met een doekje en koppel het terug aan het hoortoestel

Droogtabletten

14 DS_10_v3.indd 32

Beker met deksel en zeefje

8/03/11 16:56


V&A

Vraag en antwoord Wilt u ook een vraag stellen? Stuur deze dan naar info@dialogue.be

Is luisteren naar een mp3speler schadelijk?

Bruisend schoon Hoortoestellen en oorstukjes staan direct in contact met de huid en worden aan invloeden van het milieu blootgesteld. Hygiëne is dus belangrijk! U kunt uw oorstukjes het best minimaal één maal per week schoonmaken. Dialogue heeft er speciale schoonmaaksetjes voor. Oorstukjes van achter-het-oor-toestellen kunnen met behulp van in water oplosbare bruistabletten gereinigd worden. Met behulp van een blaasbalgje kan het overtollige water in de openingen van het oorstukje worden weggeblazen. Let goed op: in-het-oortoestellen mogen nooit met behulp van bruistabletten en water worden gereinigd. Voor deze toestellen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van reinigingsdoekjes en droogtabletten. Ook voor in-het-oor-toestellen heeft Dialogue speciale reinigingssets.

Te veel geluid veroorzaakt gehoorverlies. Het volume van mp3-spelers kan geluid tot wel 130 dB produceren. In-ear oordopjes van de mp3 speler, die het geluid nog dieper in de gehoorgang brengen, kunnen dit nog verhogen met 7 tot 9 dB. Wanneer u vaak naar een mp3-speler luistert, adviseren wij u hierop te letten. U riskeert namelijk permanent en onherstelbaar gehoorverlies. De Europese Unie is bezig om nieuwe regels voor geluidsbegrenzing op mp3-spelers te maken. De wens is het maximale volume op 85 dB vast te leggen. Wanneer je daar overheen gaat tot maximaal 100 dB, moet de muziekspeler een waarschuwing geven. In Frankrijk geldt de maximale bovengrens van 100 dB al enkele jaren.

gehoorverlies het toelaat, adviseren wij bij dergelijke klachten om oorstukjes te gebruiken die uw oor niet helemaal afsluiten. Vraag meer informatie bij de audioloog in het hoorcentrum.

Sinds een oorontsteking is mijn gehoor weg en kraakt het in mijn oren. Hoe kan dit? Na de ontsteking zou uw gehoor zich volledig moeten herstellen. Als dat niet zo is, doet u er goed aan uw oren door een NKOarts te laten controleren.

Wat betekent een gehoorverlies van 45 dB?

Sinds ik een hoortoestel draag, heb ik last van broeierige oren. Is daar iets aan te doen?

Wij kregen dikwijls de vraag naar de impact van gehoorverlies uitgedrukt in dB. Hierbij verwijzen we graag naar de officiële classificatie van het Internationaal Bureau voor Audiofonologie. Een gehoorverlies van 45 dB beschrijft men daar als een “matig gehoorverlies van de eerste graad” en de problemen die men ervaart zijn : De spraak wordt enkel waargenomen indien men de stem verheft. Men verstaat beter als men ziet spreken. Enkele vertrouwde geluiden worden nog waargenomen. Als iemand op een normale geluidsterkte spreekt, is dat ongeveer 60 dB. Als iemand een gehoorverlies heeft van 45 dB, dan zal de spreker zijn stem moeten verheffen tot erg luide stem (ongeveer 80 dB) om zich verstaanbaar te maken. Maar de aard van het gehoorverlies en de frequenties waarop er een gehoorverlies is, bepalen ook de gevolgen. Om precies te weten wat gehoorverlies betekent kunt u het beste naar Dialogue gaan voor een individuele hoortest.

Sommige oorstukjes sluiten het oor volledig af. Dit kan broeierige oren en soms zelfs transpiratie veroorzaken. Indien het

Voor adressen: kijk achterin dit magazine of op www.dialogue.be.

Wat is tinnitus? Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen. Men hoort geluiden die niet van buitenaf komen. Het gaat om suis-, brom-, piep-, bons- of tikgeluiden. Bijna iedereen heeft hier wel eens last van bijvoorbeeld na een bezoek aan een concert, een lawaaierig feestje of in het gezelschap van schreeuwende kinderen. In voorkomende gevallen adviseren wij u gehoorbescherming te gebruiken. Bij mensen met een gehoorverlies kan het stimuleren van geluid (door middel van een aanpassing met hoortoestellen) er meestal wel voor zorgen dat de mensen minder last hebben van tinnitus.

33

14 DS_10_v3.indd 33

8/03/11 16:56


Laat uw gehoor GRATIS en VRIJBLIJVEND testen !

Maak nu uw afspraak ! BRUSSEL Hoorcentra Brussel-Terranova Brussel - Koekelberg Brussel-Vorst Hooraanpascentra Brussel-Bosvoorde Brussel-Elsene Brussel-Evere Brussel-Molenbeek Brussel-Tervurenlaan

Dambordstraat 29 Jetselaan 44-46 Alsembergsesteenweg 188

02 203 70 03 02 427 96 31 02 344 19 00

Dries 53 Louisalaan 457 Steenweg op Haacht 1021 Ed. Machtenssquare 2 Tervurenlaan 1

0476 39 16 05 0476 39 16 05 0474 74 19 53 0479 39 07 47 0474 74 19 53

VLAAMS BRABANT Hoorcentra Aarschot Bogaardenstraat 7 Asse De Vironstraat 2a Diest Koning Albertstraat 100 Halle Klinkaert 1 Leuven Herbert Hooverplein 21 – B1 Tienen Houtemstraat 115b Vilvoorde Guldenschaapstraat 2 Hooraanpascentra Haacht Stationstraat 4 Kapelle Op den Bos Mechelseweg 126 Sint-Kwintens-Lennik Markt 4 Wemmel Steenweg op Merchtem 6 (opening voorzien midden mei) ANTWERPEN Hoorcentra Antwerpen Antwerpen-Kiel Geel Heist Op den Berg Herentals Hoogstraten Kapellen Lier Mechelen Merksem Schilde Schoten Turnhout Hooraanpascentra Arendonk Deurne Merksplas Mol Niel Puurs Sint-Job-in-‘t-Goor Weelde Willebroek Willebroek Zandhoven Servicepunt Hoogstraten LIMBURG Hoorcentra Bree Genk Hasselt Heusden-Zolder Maasmechelen Neerpelt Sint-Truiden

016 60 69 00 02 569 47 00 013 52 22 57 02 381 20 25 016 22 15 92 016 80 39 89 02 307 85 17 016 60 11 46 015 71 25 81 02 532 58 27 02 452 79 00

Mechelsesteenweg 88 Den Tir - St Bernardsestwg 320 115 Kollegestraat 1 Bergstraat 58 Bovenrij 46 Van Aertselaerstraat 19 Stationstraat 41 Antwerpsestraat 111 Hanswijkstraat 16 Lambrechtshoekenlaan 135 Turnhoutsebaan 388 Zamenhoflaan 1 Herentalsstraat 29

03 248 13 04 03 238 60 44 014 58 17 58 015 22 81 85 014 25 50 04 03 385 09 00 03 665 08 11 03 480 50 66 015 41 96 78 03 288 87 50 03 321 65 05 03 293 34 60 014 41 24 87

De Valken 16 Fr Craeybeckxlaan 3 Leopoldstraat 27 Corbiestraat 49 Antwerpsestraat 77 Heilig Hartplaats 1 Beukenlei 4 Weeldestraat 74 A Van Landeghemstraat 46 A Van Landeghemstraat 35 Liersebaan 16

014 67 24 35 03 324 13 92 014 63 43 90 014 31 42 60 03 290 89 98 03 889 20 16 03 636 41 78 014 65 17 27 03 866 20 26 03 886 64 47 03 484 53 59

Vrijheid 184

03 314 69 37

Gerdingenstraat 2 Mosselerlaan 19 Kolonel Dusartplein 35- B 33 St. Willibrordusplein 24/1 Dokter Haubenlaan 4 bus 1 Heerstraat 30b1 Hamelstraat 24

089 76 78 50 089 35 81 28 011 22 79 37 011 23 37 10 089 77 26 86 011 73 57 80 011 68 62 72

Hooraanpascentra Beringen-Mijn Bilzen Houthalen Lummen Tongeren Servicepunten Lanaken Maaseik WEST-VLAANDEREN Hoorcentra Avelgem Brugge Diksmuide Geluwe Gistel Kortrijk Roeselare Tielt Torhout Waregem Hooraanpascentra Ieper OOST-VLAANDEREN Hoorcentra Aalst Aalter Dendermonde Eeklo Gent Geraardsbergen Lokeren Ninove Ronse Sint-Niklaas Wetteren Zelzate Hooraanpascentra Beveren Buggenhout De Pinte Deinze Denderleeuw Destelbergen Drongen Erpe-Mere Evergem Gent Hamme Herzele Merelbeke Stekene Temse Zele Servicepunten Eksaarde St. Niklaas

Koolmijnlaan 237 Klokkestraat 7 Dorpsstraat 34 Ringlaan 30 bus 1 Schiervelstraat 21

011 42 08 97 089 50 33 68 011 60 56 79 013 52 27 26 012 23 63 07

Staatsbaan 72 Bosstraat 10-12

089 77 66 76 089 56 46 63

Doorniksesteenweg 35 Ezelpoort 3 De Breyne Peellaertstraat 20 Maagdenstraat 2 Hogenbilk 5 Noordstraat 67 Meensesteenweg 141 Kortrijkstraat 112 Burg 63 Holstraat 24

056 70 75 00 050 33 73 82 051 511 272 056 51 27 22 0479 490 924 056 35 02 56 051 24 40 54 0476 89 89 92 050 21 28 10 056 60 68 89

Rijselsestraat 12

057 20 09 71

Diepestraat 148 St Gerolflaan 7 0 B Franz Courtensstraat 9a Molenstraat 52 Vlaanderenstraat 115 Oudenaardsestraat 40 Winkelcentrum Lokeren, Markt 15D Biezenstraat 5 Hoogstraat 28 0003 Hendrik Heymanplein 174 Dr De Bruyckerstraat 2a Grote Markt 55

053 77 04 91 0476 89 89 92 052 21 25 26 0496 10 94 96 09 234 24 54 054 42 11 41 09 360 87 77 054 50 35 05 055 21 42 24 03 766 65 10 09 366 66 23 09 355 37 41

Vrasenestraat 16 Kerkstraat 117 Baron De Gieylaan 5A Gaversesteenweg 44 Lindestraat 37 A Dendermondsesteenweg 511 Gaverlandstraat 63A Bosstraat 11 Kapellestraat 32 Voskenslaan 32 Kapellestraat 39 Groenlaan 52 Hundelgemsesteenweg 648 Polenlaan 24A Markt 32a Cesar Meeuwsstraat 19

03 775 77 65 052 33 37 62 09 281 13 17 09 386 22 73 053 66 14 39 09 336 53 45 09 388 46 82 053 83 69 40 09 253 21 50 09 242 80 80 052 47 78 62 053 62 79 45 09 230 61 34 03 779 84 56 03 711 31 61 052 44 47 18

Eksaarde Dorp 25 Parklaan 6

09 346 84 82 03 776 56 58

34

24 DS_10.indd 34

14/03/11 16:35


40?

50?

1

2

www.indefleur.be

4

60?

3

www.indefleur.be

www.indefleur.be

Wedstrijden

Nieuwtjes 5

Forum

www.indefleur.be

6

www.indefleur.be

www.indefleur.be

 7

8

Reizen

Fietsen Wandelen 

www.indefleur.be

10

9

11

.... enwww.indefleur.be nog veel meer op

12

14

Boeken

Cultuur

Recepten

www.indefleur.be

www.indefleur.be 13

www.indefleur.be

www.indefleur.be

www.indefleur.be 15

Is een website voor, door en met ervaren levensgenieters. Of je nu 40, 50, 60 bent!


Waarom een decibel missen van “Je hebt smaak”?

Siemens Life. Horen in stijl. Bij de ontwikkeling van Life was de persoonlijke stijl van de hoortoesteldrager een belangrijk uitgangspunt. Van de bescheiden afmetingen en elegante vormgeving tot de automatische bediening; Life is bedoeld om zich aan u aan te passen. Life maakt deel uit van een nieuwe generatie hoortoestellen met de revolutionaire BestSound Technology. Optimale spraakverstaanbaarheid, ongeëvenaard comfort en volledig automatisch. Life is beschikbaar op drie prestatieniveaus en te combineren met het Bluetooth systeem TEK. www.siemens.nl/hoortoestellen

Answers for life.

Dialogue onder de vleugels van Amplifon  

Een gezonde levensstijl, correcte hygiëne en regelmatige preventie helpen u omgoed te blijven horen. Hebt u last van lichte hoorproblemen of...