Page 1

EL RAMONÀS Desembre’11

21 · BUTLLETÍ INFORMATIU DE L’AMPA DEL CEIP POSTAL DE NADAL 2011

* ** ***** M’agradaria guarnir, aquests dies, un arbre de Nadal molt especial i penjar-hi, en lloc de regals, els noms de tots els meus amics. Els de prop i els de més lluny. Els de sempre i els que tinc ara. Els que veig cada dia, i els que trobo molt de tant en tant. Aquells que sempre recordo i els que sovint oblido. Els constants i els inconstants. Els de les hores alegres i els de les hores difícils. Els que sense voler vaig ferir, i els que sense voler em van ferir. Aquells a qui conec profundament, i aquells a qui només conec per la seva aparença. Els que em deuen alguna cosa i aquells a qui dec molt. Els amics humils i els amics importants. Per això els anomeno a tots, a tots els amics que han passat per la meva vida. Els que rebeu aquest missatge i els que no el rebran. Un arbre d’arrels profundes, perquè els vostres noms no es puguin arrencar mai. Un arbre que, en florir l’any vinent, ens porti il·lusió, salut, amor i pau. Tant de bo que per Nadal, ens puguem retrobar per a compartir els millors desitjos d’esperança, donant una mica de felicitat a aquells que ho han perdut tot.

BON NADAL

EDITORIAL   Benvolgudes famílies,    Des de la revista hem decidit dedicar unes ratlles a les retallades. Malauradament, com a escola també ens han afectat, i més  del que voldríem.    Per a començar, i ja des del curs passat, s'ha anat produint un degoteig de baixes d'alumnes, la majoria produïdes per la crisi i  el desplaçament de les famílies per qüestió laboral o bé pel retorn al país d'origen. Els volem desitjar tota la sort del món.    Per altra banda, la retallada en excursions per no incrementar la factura (fet que moltes famílies agraeixen), tot i que el  material i els llibres han mantingut el cost, sovint massa elevat encara per a moltes famílies.    La retallada més notòria és però la sisena hora per a l'escola pública, fet que considerem injust i creador de diferències en la  societat catalana, ja que no s'ha aplicat per llei a la concertada ni a la privada subvencionada. Per què? Si el cost dels mestres el  posa igualment la Generalitat? Per què se segueixen subvencionant escoles d'elit des del Departament i a nosaltres ens treuen  els mestres de reforç?    Els pares hem hagut de fer esforços una vegada més per a compaginar vida laboral i familiar, i els nostres Xills i Xilles ja noten  la pressió d'aquesta hora que no hi és i es transforma en més deures a casa.  Esperem no quedar‐nos aquí i seguir lluitant com a col·lectiu per una escola pública catalana digna, motivadora i de qualitat.    Millorar la gestió SÍ, però a tot arreu. 
I
nosaltres
que
pensàvem
que
Finlàndia
no
estava
tan
lluny...
  La redacció


REPORTATGE: AIRES NOUS A L’ESCOLA L’altre dia, “algú” de l’AMPA ens va comentar de fer un petit escrit per a la revista de l’escola. -Nosaltres? I ara? -Home, sou el nou equip directiu! -Ah! Això és veritat! - Vàrem contestar tots tres alhora... I és cert que som nous en la direcció de l’escola, però estem tranquils, molt tranquils. Al darrera tenim uns companys que no cal ni presentar-los. Disposem d’uns mestres que viuen la docència i que asseguren una excel·lent formació a tots els nens i nenes de l’escola, de fet, la “Supernani” els hi ve ha demanar assessorament un cop al mes. Una AMPA compromesa i dedicada que dota el Cajal d’activitats i festes úniques, el mateix Pere Navarro els hi va oferir la regidoria de festes en les últimes eleccions. Una cuinera que no va voler treballar al Bulli. Un nou conserge que va tenir d’aprenent a Bob el manetes i una administrativa que ens atén de meravella i que de fet, la Merkel li ha fet una oferta, ja veurem que passa... La Mari i la Montse també ens donen un cop de mà quan cal. I no ens volem oblidar de tota la gent que va passant per l’escola i que deixa la seva empremta tant als alumnes com a nosaltres. La veritat és que amb tota aquesta gent al costat el dia a dia es fa molt més fàcil. Nosaltres tres posarem moltes ganes en aquesta nova i complexa feina de la direcció i intentarem fer sempre les coses ben fetes, a vegades sortiran molt bé i d’altres no tant, però sempre, això si, mirarem per l’escola, d’això en podeu estar ben segurs. Rosa, Mª del Mar i Toni. Hola,  sóc l’Albert, el  conserge de l’escola. Saludeu‐me amb  alegria i us rebré amb  un gran somriure. CONSERGE HOLA

CONSELL ESCOLAR

Marc,  Pep,   Joan,   Oriol, Mar,   Toni,  Marta,   Raquel,  Gemma,  Rosa,   Marta,   Josep, Gemma,  Toni, Mº Angels ,  Esther,   Jenny. 

Jordi (pare del Guillem de 3er i Biel de 2on),  Oriol (pare de l’Ona de 6è i Guiu de 3er), Dolors (mare del Bruno de P5), Salva (pare de la Rosa de 5è i l’Anna de 1er),  Natalia (mare de l’Ariadna de 2on i en Jordi  de P‐4),  Gemma (mare de l’Ona de 3er i Dídac de  5è),  Angeles  (mare de la Sara de 2on i l’Eva de  5è). 

A TOTS I TOTES, JO SÓC L’ESTHER!

ADMINISTRATIVA

JUNTA DE L’AMPA


REPORTATGE: AIRES NOUS   Els  alumnes inscrits  a  l’activitat  de  piscina  s’ho passen  d’allò més  bé,  aprenen  a  nedar  i  al  mateix  temps  fan  amistat  amb  nens  i  nenes d’altres cursos. COMISSIÓ DE PISCINA: NATÀLIA I ISABEL

L’espai Escola de Família pretén un  acostament  a  alguns  temes  que  entenem  ens interessen a  totes les  famílies  que  coincidim  en  l'etapa  escolar dels nostres Xills i Xilles .    La idea és organitzar una o vàries  xerrades  i convidar  a algú que ens  faciliti  reXlexionar  o  disposar  de  més eines o habilitats  davant  l'  educació  dels  nostres  Xills. 

COMISSIÓ DE FESTES:

L a C o m i s s i ó  d e  Sortides  organitza  al  llarg  del  curs  una  sèrie  d’excursions  de  caràcter  lúdic  amb  la  Xinalitat  de  passar‐ho  bé  i  fomentar  tant  el  c o n t a c t e  a m b  l a  natura  com  la  relació  entre famílies. 

COMISSIÓ DE SORTIDES: MAR I ELENA

COMISSIÓ DE JORNADES ESPORTIVES: JORDI, TERESA, MYRNA, MIGUEL ANGEL, MANOLO COMISSIÓ ESCOLA DE FAMILIA:

  La nostra escola participa ja des de fa  alguns anys a les Jornades d'Iniciació  Esportiva que organitza el Consell Esportiu  del Vallès Occidental. Nosaltres, des de la  Des de la Comissió de  Comissió de JIE, entenem que és una  oportunitat que tenen els nostres Xills i Xilles  festes, us  volem  convidar a participar  per a practicar diferents esports que  de totes les festes que  habitualment no es fan a l'escola, sempre  amb exercicis i jocs adaptats a les seves  hem programat per  edats, i a més, poden relacionar‐se amb nens  aquest curs. Si algú  s'anima a formar part  i nenes d'altres escoles de la ciutat. d'ella,  només ha de  venir els divendres a  tutoria 3 a partir de  les 15:30h. T'ho passaràs molt i  molt bé!!  Gràcies a tothom.

MERCÈ, CATHERINE, CARME

Sonia, Montse, Gemma i Gerard, Montse, Mar, Elena, Inés, Sandra, Lluis, Iolanda, Natàlia, Anna, Cedric, Joe

COMISSIÓ DE REVISTA: MIGUEL ANGEL, RAQUEL, ANGELS, JUDIT I ESTEL

L’assemblea ordinària del primer trimestre de l’AMPA es va celebrar el passat 26 d’octubre amb una assistència mínima: 24 persones.  El més destacable de l’assemblea fou la renovació de la junta directiva. Després de més de 5 anys al capdavant, l’Oriol Puigantell, en Jordi  González, la Gemma Malapeira i en Miguel Angel Alonso deixen la junta per donar pas a una nova junta formada per: Presidenta: Mª Dolors Almazán Vallés    Vicepresident: Salvador Torroglosa Martínez  Tresorera:  Mª Angeles Orellana       Secretària: Natalia Tolosa Amat Des de la junta sortint...  Els pares i mares que durant aquests últims anys hem format part de la junta de l’AMPA, deixem la junta amb la satisfacció de la feina feta. Sí; és cert que no sempre és fàcil la gestió de la responsabilitat que suposa estar al capdavant d’una entitat com l’AMPA, però cal  reconèixer també que el recolçament de les persones que composen les diferents comissions i de la direcció de l’escola han facilitat molt  la nostra feina. També volem recordar el paper de totes aquelles  famílies de l’escola que d’una manera o altra han participat en les activitats proposades  des de l’AMPA i que fan que aquesta tasca valgui la pena. Així volem animar a la nova junta a continuar treballant per tal que la nostra escola continui sent un referent de l’escola pública de la  nostra ciutat. A partir d’ara passem a formar part de la gran família del Ramón y Cajal. Només dir que podeu comptar amb nosaltres pel que calgui. Moltres gràcies a tothom!!!! Oriol, Miguel, Jordi i Gemma


AGERMANAMENT AMB L’ESCOLA D’HILAPO Des de la Comissió per l’Agermanament volem fer-vos arribar el nostre més sincer agraïment per l'esforç i l'interès demostrat per tota la Comunitat Educativa de l’escola Ramón y Cajal que fa possible, any rere any, la continuïtat dels estudis dels nens i nenes d'Hilapo. Ens plau comunicar-vos que recentment hem pogut fer arribar a Hilapo l’import de 2.400 euros necessaris per al funcionament de l’escola durant el curs escolar 2011. Ells comencen les classes al febrer i acaben al desembre. Un cop finalitzada la campanya de Nadal del curs passat, el saldo al compte solidari era de 2.034, 72 euros. Recordem també que durant la Festa Major del barri del Cementiri Vell vam viure un cap de setmana molt intens i gràcies a la col·laboració totalment altruista de diversos alumnes “firaires” es van recollir 389, 35 euros corresponents a la venda de: * les diverses artesanies elaborades a classe (clauers, punts de llibre, jocs de tres en ratlla, llapis decorats...) * productes de comerç just cedits per Alternativa 3 * els gelats d’en Joan, una iniciativa exemplar. Per a nosaltres és molt gratificant saber que comptem amb el compromís de tots els alumnes del centre, que col·laboren cada curs per a millorar la qualitat de vida d'altres infants. Esperem que l'agermanament ens serveixi per donar-li un sentit més profund al què hauria de significar la solidaritat i entendre-la no com un ajut purament econòmic i material per a solucionar unes deficiències puntuals, sinó com un acte voluntariós, conscient, de compromís i implicació davant una injustícia social. Així doncs, us convidem a viure un Nadal més solidari i us animem a participar ja en la 15ª campanya d’agermanament que hem engegat. I comencem, al desembre, amb el sorteig d’una fantàstica panera de productes alimentaris, escolars, joguines... Gràcies per la vostra col·laboració. Comissió per l'Agermanament amb Hilapo Consell Escolar de l’escola Ramón y Cajal

JORNADES ESPORTIVES Jornada d'iniciació a l'atletisme del passat  dissabte 15 d'octubre a les instal·lacions de  Can Jofresa de Terrassa. En aquesta ocasió van estar convocats tots  els alumnes de parvulari (P3, P4, P5) i cicle  inicial (1r i 2n).

PODREU TROBAR TOTES  LES FOTOS   A  AQUESTA PÀGINA

http://picasaweb.google.es/amparamonycajal


SORTIDES FAMILIARS HEU
PUJAT
MAI
A
LA
MOLA?
 ÉS
AQUÍ
MATEIX,
A
PROP
DE
TERRASSA!!! Excursió recomanada a partir dels 5 anys.  Amb cotxe hem d’anar  en direcció a Matadepera per la carretera de Terrassa a  Talamanca . Al km 6, ens desviem cap a la Urbanització Cavall  Bernat. Hem de deixar el cotxe al capdamunt del carrer Cavall  Bernat. Itinerari:
La primera pujada és forta. Hem de passar per un  collet entre les roques del Cavall Bernat i el Cap de Mort. A la cruïlla següent agafem el camí de l'esquerra Xins  trobar el camí carreter que puja des de Can Robert. Seguint‐lo arribem Xins a la masoveria de La Pobla. Quan  deixem l'última casa hem de seguir la indicació "Salts dels Cavalls". Continuem amunt passant per la cinglera de la  Mola Xins que albirem el pla superior i el monestir (2:30 hores). Ep! que a dalt de la Mola hi ha restaurant!!! I QUÈ US SEMBLA A UN PARC D’AVENTURES A ARENYS DE MUNT... (BARCELONA)

...O
POTSER
TOTS
EN
BICICLETA
PER
CAN
 BONVILAR
(TERRASSA) Arribant en cotxe per la Ctra. de Terrassa a Castellar  Xins a la Torre de Mossèn Homs (a prop del polígon  Can Petit), aparcarem allà mateix i ens posarem el  casc abans de pujar a la bici.  Itinerari: Passejant  amb les bicis entremig de  camps de conreu s’arriba a l’antic baixador de  Torrebonica, i baixant a la riera entremig d’un bosc  de pins molt alts es remunta altra vegada direcció al  Golf de Can Bonvilar, per acabar al punt de partida, a  Mossèn Homs. Compte! que no tot serà pedalar!  Haureu de superar algun obstacle... graons a mig  camí fets amb travesses...  En total són 5‐6 km amb  un desnivell total d’uns 80 m. O sigui, que pla del tot  no és, hi ha alguna rampa de pujada, però tot plegat  molt assequible, tant per a pares poc acostumats a  pedalar, com per a nens que no van sovint amb  bicicleta.

L’activitat consisteix bàsicament en recorreguts en alçada, de dificultat progressiva però a l’abast de tots els participants. És a l’aire lliure i amb total contacte amb la natura. Hi ha 6 circuits disponibles per a nens a partir de 3 anys i adults de totes les edats. El parc està dissenyat per que el gaudeixin tant els que pugen als arbres com els acompanyants que, des d’uns camins que transcorren per sota els circuits poden en tot moment veure als “aventurers”. (circuits a partir de 12 euros per persona amb ofertes de circuit+dinar a partir de 18 euros) http://www.jalpiaventura.com


FESTA DE BENVINGUDA  

pa amb xocolata per tothom

el bon temps va acompanyar en tot moment

CASTANYADA 

NOMÉS UNA FAMÍLIA ES VA PRESENTAR AL CONCURS DE

ELS NOIS I NOIES DE  SISÈ VAN REPARTIR LES 

PANELLETS I SE LI VA DONAR

CASTANYES JUNTAMENT AMB 

EL PREMI PER LA GRAN

MARES I PARES DE LA 

QUALITAT

COMISSIÓ DE FESTES


CARNESTOLTES


PROTAGONISTA Hola a tots i totes: Segurament  la  majoria  no  em  coneixeu.  Sóc  l’administrativa  del  centre,  l’Ester  Xapellí. Aquest ja és el sisè any que treballo a l’escola, i tot i que no em veieu massa  perquè em passo el dia entre papers, la meva feina us arriba a tots. I això, és una de  les coses que més m’ agrada de dur‐la a terme. Des  de  l’equip  directiu  es  veuen  moltes  coses.  Ells  tenen,  entre  moltes  d’altres,  l’obligació  de  portar  el timó  d’una escola,  que  tot  rutlli,  que tot  vagi  endavant.  A  part de ser mestres,  han de ser  valents,  donar la cara envers  vosaltres els pares i  mares,  famílies  amb  mil i un  neguits, prendre decisions a  vegades  diXícils  cap els  mateixos  companys  de  feina,  gestionar  incidències,  dominar  l’ordinador  com  ningú,  ser economista,  aprendre mil i un  aplicatius,  resoldre  els  milers  de  papers  que han de sortir dia a dia. Guarir les ferides, posar un apòsit o marxar corrents cap  a urgències.... o buscar un substitut/a quan un mestre es posa malalt, i calçar‐se unes botes i aixoplugar aigua si cal. Tot això  i mil coses més que sorgeixen en un dia a dia normal de feina... Jo em sento afortunada, de viure tots aquests moments, llàgrimes, somriures, opinions, sentiments, emocions, que brollen...  I  tot per a un mateix Xi:  l’escola Ramón y Cajal. El  meu  sincer  agraïment  a  tothom,  al  Claustre  de  mestres  i,  especialment,  als  quatre  equips  directius  amb  els  que  he  treballat Xins ara, perquè de tots ells he après alguna cosa; sobretot he après l’amor vocacional i  la gran tasca diària que fan  per i per als nens/es. Pares i Mares, esteu en molt bones mans: hi ha un equip de gent que aquí penca de valent. Ens veiem!         Ester Xapellí

ERIC TERRANETA HAS FET JA LA CARTA ALS REIS ?  i segur que tens joguines  en bon estat amb les que ja no hi jugues. Per què no les portes a la  CREU ROJA ? SEGUR QUE TROBAREM NENS I NENES QUE LES DISFRUTARAN!!   http://www.creurojajoventut.org/campanya_reis/colabora.asp

Tothom pot participar a la campanya de recollida de Creu Roja i fer possible que cap infant es quedi sense regal en aquestes dates. Podeu fer les vostres donacions de joguines noves a la oficina de Creu Roja (C/ Galileu, 260) de 9 a 13h i de 16 a 20h.

GUIA PER AL CONSUM RESPONSABLE DE JOGUINES. Centre de Recerca i Informació en Consum. Xarxa de Consum Solidari. Icaria Editorial, Barcelona 1998. Centre de Recerca i Informació en consum http://cric.pangea.org

RAMONAS 21  

revista escola Ramon y Cajal, Ramonas 21