__MAIN_TEXT__

Page 1

Junts construïm el seu futur

Revista de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes

Memòria 2017-2018


Canvis, canvis, canvis....

Com ja us haureu adonat, tenim canvis!!! Estrenem un nou logo i una nova imatge de la revista. I això no acaba aquí, per a l’any vinent tindrem més novetats, nova Web, App mòbil per estar més connectats amb tots vosaltres... estigueu atents als canvis. Esperem que us agradin !!!

DIRECCIÓ I COORDINACIÓ Olga Ruiz i Elisabet Conesa

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA Aracel.li Bassa i Pablo Auset

PUBLICITAT Olga Ruiz i Elisabet Conesa

DISSENY GRÀFIC Daniel Cáceres

REPORTATGE FOTOGRÀFIC Ampa i Escola del Cot

IMPRESSIÓ Facilprintsl


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Carta Director

Carta President

Festa de Benvinguda

Formació Delegats

Ioga

pàg 4

pàg 5

pàg 6-7

pàg 8-10

pàg 12

Mussol Curiós

51ª Exposició Pessebres

Un dia al circ Raluy

El nostre Tió

Els Reis Mags

pàg 13

pàg 14-15

pàg 17

pàg 18

pàg 19

Graducació 6è Primària

Graducació 6è Primària

Educant per la Pau

Intercanvi a Bordeaux

Comiat Batxillerat

pàg 20-21

pàg 22-23

pàg 24-25

pàg 28-29

pàg 30-31

Perspectiva de gènere

Cursa ASPASIM

Sant Jordi

Carnestoltes

Menjar Sa

pàg 32-33

pàg 35

pàg 36-37

pàg 38-39

pàg 40-41

Activitats Famílies

Com em comunico amb el meu fill

El Menjador

MENOF

Projecte RE

pàg 42-43

pàg 45

pàg 46

pàg 47

pàg 48

Campanyes solidàries

Premis Labeira

pàg 49

pàg 50-51


4

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Francesc Moreno Barón Director General de l’Escola del Clot

Ha estat un plaer i un honor.

Ja sabeu que és la meva darrera col·laboració a Memòria. En efecte, a partir del 1 de setembre, deixo de ser el director de l’Escola del Clot per assumir la responsabilitat a l’Escola Jesuïtes Sant Gervasi-Escola Infant Jesús. A les institucions com la nostra es bo que els càrrecs directius tinguin una durada concreta, després de la qual les persones siguin rellevades. És bo per persones i escoles. Noves mirades, noves perspectives i noves formes de fer front als reptes i dificultats ajuden a progressar. I jo porto ja nou anys a l’Escola, encara un més dels vuit recomanats per la Companyia de Jesús. Vaig venir amb una il·lusió que no m’ha fallat en cap moment. Marxo carregat d‘emoció i amb molta experiència acumulada. Experiència professional, sí, però també personal. Han estat uns anys magnífics, molt intensos, amb algunes situacions molt dures, però sobre tot amb tants i tants moments especials i extraordinaris que m’emporto al sarró, i que no podré oblidar! Han coincidit els temps convulsos de l’esclat d’una profunda crisi, combinats amb el sorgiment del somni de transformació de l’educació, i la seva engrescadora, però no exempta de dificultats implantació progressiva. Amb l’equip directiu, magnífic i envejable, per cert, també hem fet un notable esforç per fer l’escola més transparent i propera a les famílies. En tot aquest temps, sempre m’he sentit molt a gust treballant amb les diverses juntes de l’AMPA que he conegut. En tot moment m’he trobat amb unes famílies que es situaven al costat de l’Escola, mirant junts endavant i col·laborant amb la direcció per tal d’aconseguir el millor servei educatiu, la millor educació integral per als seus fills. Vull fer esment dels presidents de les diverses juntes que he conegut i fer extensiu el meu agraïment als seus equips incansables i desinteressats. Recordo la cordial benvinguda i el breu treball amb en Xavier Papaceit, l’inestimable suport de la Ma Carme Roig, l’intens treball conjunt en moments molt complicats amb en Miguel Diaz-Carralero, i la franca i cordial tasca amb en Javier Aguado. Amb tots m’he sentit molt a gust, tant en moments de coincidència com en puntuals situacions de discrepància. Segur que el nou director general, Oriol Navarro, seguirà en el mateix camí de cooperació sincera, pel be de l’educació i la felicitat dels nostres fills i alumnes. Deixeu-me, però que us recordi dos reptes que famílies, AMPA i escola tenim pendents. En primer lloc, intentar que més famílies s’impliquin, encara que de forma parcial o puntual, en els projectes de l’AMPA. En segon, aconseguir que, més enllà de la molt valuosa col·laboració dels pares delegats, de les participacions puntuals a les aules, de les comissions de biblioteca o sant Jordi,... siguem capaços d’integrar famílies i escola en un treball comú pel creixement i desenvolupament del propi model educatiu en sentit ampli: continguts, orientació, treball pels valors i la convivència,.... No estem lluny d’aconseguir-ho!

Portaré sempre al cor l’estimada Escola del Clot. Us trobaré a faltar.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

“El més important de la comunicació és escoltar el que es diu.”

Javier Aguado President AMPA Pare de 6è NEI i 2n ESO

- Peter Druker-

La Comunicació és una de les majors capacitats i virtuts dels éssers humans. La paraula comunicar és un terme d’ús freqüent en el nostre idioma i el qual habitualment apliquem en diversos contextos. Educar és un fet comunicatiu per mitjà de com es fa possible l’intercanvi, pensar i reflexionar, el respecte a les idees d’uns altres, contribuint d’aquesta manera a l’acceptació de la diversitat. En un procés bidireccional que es trasllada a la vegada al nostre entorn familiar, els nostres valors, en definitiva a les nostres vides. Aquest ha sigut un dels objectius que des de l’AMPA aquest curs em volgut dur a terme. Ser coneixedor, entendre, obrir fronteres i crear diàleg, així com buscar punts de col·laboració amb les diferents línies que formen part de la nostra Escola. Algunes noves coneixences d’aquest any han sigut:

• Saber quins objectius i activitats aporta l’Esplai Joan Sunyol als alumnes que el conformen. • Conèixer quin projecte educatiu ens aporta la formació professional de l’escola del Clot • Descobrir quines dinàmiques i ofertes completa el MENOF (model educatiu no formal) a les famílies des de pares, mares i alumnes. • Buscar punts en comú per unir forces amb la gran tasca que fa la Comunitat de l’Escola. • Donar tot el suport possible al gran equip que forma la nostra biblioteca i gaudir d’un dels millors espais de la nostra Escola.

Arran d’aquest diàleg obert que a l’AMPA ha instaurat sempre, i que vol continuar desenvolupant, s’ha dut a terme gràcies a l’ajuda de l’equip de voluntaris, delegats i delegades, peces fonamentals per al funcionament i desenvolupament de la nostra AMPA, conscient d’això, aquest any, hem innovat en el desenvolupament de sessions formatives per a aquests grups que tant ens aporten, i hem de dir que han estat tot un èxit al qual donarem continuïtat l’any vinent. En fi, un altre any que acaba i tornem a quedar amb ganes de més, amb la sensació que se’ns han quedat coses en el tinter, amb un munt d’idees i iniciatives a la motxilla. Tot això no fa mes per motivar-nos pel curs que ve i esperar amb ganes l’inici del mateix per aconseguir fer realitat totes les iniciatives que se’ns presenten i que faran que puguem gaudir d’aquest gran entorn que és l’escola dels nostres fills. Ha estat un bon any, amb les coses de sempre, però no per ser habituals, deixen de preocupar-nos, l’equip de la Junta ha treballat molt intensament, i des d’aquí serveixi per donar-los tot el meu agraïment i reconeixement a la seva dedicació altruista d’aquest temps que gairebé no tenim amb el nostre ritme de vida habitual. No vull acabar, sense abans dedicar unes línies a un company de viatge d´aquests últims anys, al Director de l’escola, Francesc Moreno, que després de 9 anys acompanyant-nos, marxa per assumir nous reptes. Pels que formem la Junta de l’AMPA, ha estat tot un veritable plaer i orgull haver treballat aquest temps junts, on Francesc ha estat un exemple d’il·lusió, dedicació sincera i transparent amb tots nosaltres, fruit sens dubte d’una gran vocació per la seva tasca a la nostra escola. Francesc, molta sort i sens dubte et trobarem a faltar. Com a punt final, permeteu-me com sempre, una crida a tots vosaltres, les famílies, animar-vos a participar en els projectes de l’any vinent, que us asseguro que són molts, no us penedireu!!! Entre TOTS, Fem AMPA, Fem ESCOLA

5


6

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Festa Benvinguda Sílvia Martínez Mare de 6è NEI i 2n ESO NEI

Aquest any no podia ser menys i l’AMPA de la nostra escola, com ja va sent tradicional, ha volgut donar una benvinguda molt especial als nens i nenes que inicien la seva primera etapa escolar a l’Escola del Clot. A la vegada és un dissabte d’octubre, on es troben amics, companys, famílies, professors, direcció... que formen part d’aquesta escola i que volen compartir un matí ple de diversió. Enguany als diferents patis hi havia activitats per totes les edats, inflables de totes les mides i colors pels més petits, jumping pels més grans, pares i mares que ajudaven a fer volar grans i petites pompes de sabó ... i com a novetat una gimcana plena de jocs i proves per fer participar a tothom, adaptada i organitzada pel nostre Centre d’Esplai Joan Sunyol, amb més de 45 anys de vinculació amb la nostra escola. També es va organitzar una paradeta solidària amb llibres, samarretes i buffs que ajudarien a participar en la Milla de Sarrià organitzada per la Fundació ASPASIM amb el lema: “Correm junts”. Tots els nens i nenes que es van apropar al menjador van poder recollir diferents detallets segons el seu curs, aportacions d’empreses que a l’inici del curs, gratuïtament, ens faciliten productes per entregar als alumnes. Moltes gràcies i esperem seguir comptant amb ells l’any vinent. Un gràcies molt gran a tots els pares i mares de l’AMPA que s’impliquen amb el seu temps i ganes de fer, perquè cada any aquesta festa es dugui a terme, i puguem participar-hi tots i sigui tot èxit. Ens veiem l’any vinent...


MEMÃ’RIA Curs 2017-2018

7


8

MEMÒRIA Curs 2017-2018 Entrevista amb el consultor pedagògic, escriptor i conferenciant Juanjo Fernández Sola

“Només podem educar en valors si vivim amb coherència” Has vist millorar l’educació aquests anys? Per què?

Com ho has passat millor, ensenyant a infants o adolescents o bé als adults (mares, pares, mestres...)? Ser mestre és una passada. Un regal (i a més et paguen!). Hi ha alguna cosa màgica en la connexió que s’estableix quan veus que “allò” que estàs ajudant l’alumne a descobrir li arriba, i ho entèn i fins i tot (bonus track!) en gaudeix. Fer xerrades també és fantàstic: no hi ha moltes feines que quan acabes de fer-les t’aplaudeixin! Has estat monitor i responsable d’esplai i colònies, tots els infants haurien d’anar a un cau? Què ensenya l’esplai que no s’aprengui a casa o a l’escola? La societat catalana sempre ha estat molt associacionista. Som actius, ens agrada trobar-nos i dur a terme projectes (ara em ve al cap algú que va dir allò de “los catalanes hacen cosas”). A l’esplai, a l’agrupament, descobrim que no som el centre del món, i que estar amb els altres, col.laborar-hi, jugar, sortir d’excursió, fer el pallasso... és molt divertit. I et dona una seguretat en tu mateix que t’acompanyarà sempre. I es nota en algunes persones. És allò que diem “tenir taules”... i els que “tenen taules” sovint és gent que han estat d’esplai o de cau.

L’educació no ho sé, però que, per increïble que els pugui semblar a alguns, els nens són millors, doncs sí. Sí, ja veig algú que s’aixeca, indignat: “Però què diu, si aquest jovent són uns maleducats!” Doncs mireu, com deia el replicant a “Blade Runner”: “Yo he visto cosas que no creeríais”. La generació @yofuiaEGB érem més cafres entre nosaltres... i amb els professors. Sí que és cert que les noves generacions tenen maneres de fer que ens posen a prova, però com el jovent de totes les èpoques: ja sabeu allò de “el jovent d’avui dia són uns golafres que no respecten la gent gran”... que va dir Sòcrates, fa més de vint-i-cinc segles!

Els valors no s’ensenyen ni s’inculquen: els valors s’encarnen Hem confós innovar amb posar pantalles? No m’atreviria a fer de jutge de la innovació. Sí que he dit sovint que l’escola no hauria de ser un camp de batalla entre dues arrogàncies: l’arrogància fòssil del “Això no s’ha fet mai” i l’”Això sempre s’ha fet així” i l’arrogància tsunami del “Tot el que s’ha fet abans no serveix de res: sortim de la zona de comfort i canvi de paradigma!”. En canvi, si actuem amb humilitat, crec que podem incorporar la millor innovació i recuperar la millor experiència, per fer l’escola que volem, l’escola en què confiem.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

El professorat és conservador, en general? Més aviat crec que té una baixa autoestima. Vivim uns temps en què, qui més qui menys, tothom s’atreveix a pontificar sobre l’educació i els educadors. Sembla que la consigna sigui “Leña al mono, que es de goma!”. Curiosament, hi ha molts mestres que assumeixen que tot el que han fet, fan i faran... està malament. Passa com en el conte de l’ou, la pastanaga i el gra de cafè. De normal tots tres són durs, però si els poses en aigua bullint, què tenim? (ara si fòssim a classe estaria bé experimentar-ho “in situ”, però com és una entrevista, m’haureu de deixar que us faci un spòiler) La pastanaga s’ha tornat tova, l’ou dur... i el gra de cafè ha deixat anar aroma i gust. Davant les dificultats, les pressions (l’aigua bullint)... hi ha professors que no poden més, d’altres que s’endureixen... i n’hi ha que fan equip amb d’altres “grans de cafè”, i donen gust i aroma a l’educació. Quina és la missió d’un/a mestre/a? Crec que és més que la de ser un “acompanyant”. Per a mi, el mestre és una figura de referència. Perquè, no ho oblideu;¡: l’escola salva vides! Quan mirem enrere en la nostra vida, i pensem en l’escola, i en el millor de l’escola, no ens ve al cap “oh, sí, que xules, les mates!” “com m’enyoro de l’anàlisi sintàctica..!”, sinó que recordem aquella professora, aquell mestre (amb sort, més d’un) perquè ens va exigir, animar, motivar, escoltar, entendre... El mestre diu, el bon mestre explica, el mestre superior demostra. Però el gran mestre, ah! el gran mestre... inspira!

Com podem anar a una l’escola i les mares i els pares? A l’escola li podem treure SUC, podem ser Socis, Usuaris... o Clients. En general ens acomodem a ser Usuaris que no donem problemes, però tampoc col.laborem molt. De vegades et trobes Clients que van a l’escola a buscar “serveis” “a canvi” dels seus diners, i “reclamen”: són pocs, però fan molt soroll, i desagradable. Però llavors hi ha els Socis. Famílies, sigueu Socis, còmplices de l’escola que heu triat per als vostres fills. Confieu-hi i oferiu-vos: llavors passaran coses meravelloses! Què podem fer a casa a l’estiu per no trencar tant amb l’escola? És que jo crec que a l’estiu hem de trencar del tot amb l’escola. Del tot. Deures d’estiu? Caca! Aprofitem el temps de vacances per aplicar moltes coses que hem après durant el curs, i si pot ser, aprofitem també el temps per fer... res! El que s’oblida... potser no era tan important! Parlant de respecte i diversitat, estem punxant a l’hora d’ensenyar valors? És que els valors no s’ensenyen ni s’inculquen: els valors s’encarnen! Només podem educar en valors si els vivim amb coherència. Volem fills respectuosos? Encarnem el respecte! Volem fills dialogants? Encarnem el diàleg! Volem fills tolerants? Encarnem la tolerància!

9


10

MEMÒRIA Curs 2017-2018

“A l’estiu hem de trencar del tot amb l’escola. Aprofitem el temps de vacances per aplicar moltes coses que hem après durant el curs i, si pot ser, aprofitem també el temps per fer... res!” Exigim poc o protegim massa? Els pares podem ser més o menys patidors, però poc o molt, com a bons mamífers que som, tendim a protegir els nostres cadells. I això està bé, què carai! El que sí hem de vigilar és no convertir-nos en pares (o mares) “helicòpter” -sempre supervisant- o en mares (o pares) “llevaneus” -sempre estalviant dificultats als fills-. El joc és la base per a les criatures. Tant o més important que els deures? Fonamental. Els nens han de jugar. Sols i amb nosaltres. I també avorrir-se. Per això, evitem la sobreestimulació: “I ara què farem?” “On anirem?”... “Doncs ara, fill, esperarem... i ens avorrirem”. De l’avorriment surten grans coses: per exemple, el joc! L’adolescència ens fa terror, per què? És normal? Durant molt de temps, l’adolescència va ser objecte de menyspreu (“la edad del pavo”). I ara és objecte de pànic i desesperació. Però l’adolescència no és cap malaltia, no és un “virus” que “s’ha de passar”... És una etapa apassionant! Però això sí: de passió amorosa, exultant... i de passió de patir! Els adolescents són d’extrems i el terme mig el toquen poc, però tots hem estat adolescents. Mireu enrere, amb honestedat, a la vostra adolescència: què us feia molta ràbia? què us feia molt feliços? Doncs creieu-me, als vostres adolescents també, que s’assemblen a vosaltres molt més del que us imagineu, i molt més del que ells voldrien!

Si voleu posar-vos en contacte amb en Juanjo Fernández Sola, podeu fer-ho a través del web www.juanjofernandez.com Aracel·li Bassa Sales Periodista Mare de 1r PIN i 3r de PRI


12

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Espirar, inspirar... Begoña Berenguer Vives Mare de P5 i 4t de PRI

Són les 19:45h i, com cada dilluns, encara estic a casa acabant d’enllestir coses de darrer moment: engegar rentadora, posar al maletí el document per la presentació de demà, treure del congelador la crema de verdures per endur-me demà a la feina,... i un llarg etcètera, que sembla que no acabi mai. Agafo la bossa de ioga i surto al carrer amb una pas àgil per poder arribar al més aviat possible. Vaig pel camí i el cap encara està ple a vessar de les coses què encara em queden per fer, hauria d’haver fet o havia quasi oblidat que havia de fer,....bufffff!!! Finalment, ja he arribat. Màrfegues a terra, l’Snatam Kaur compassant la meva respiració encara entretallada després de fer el darrer esprint per arribar a classe, els somriures càlids i còmplices de totes les que han arribat una mica abans i les paraules suaus del Marc. De cop i volta, sento que m’he traslladat a una espai únic i privat; en el qual, els neguits, presses i urgències del dia què havien entrat amb mi a la classe, a poc a poc, va quedant més lluny del meu pensament. Espirar, inspirar, respiració de foc,... són paraules que vaig escoltant i van ressonant dins meu. Prenc consciència del meu cos que es va movent suaument. El cos es va despertant, a mida que el cap es va asserenant. Ment i cos es troben i s’acullen un a l’altre. Experiència reconfortant i gratificant que em permet carregar piles per llevar-me demà al matí amb el cap ple de nous reptes, inquietuds, dubtes,... però amb un somriure al rostre i una respiració calmada què ajuda a començar el nou dia d’una altra manera.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Mussol Curiós (Protecció Civil)

Quan fa molt fred

Aracel·li Bassa Sales Periodista Mare de 1r PIN i 3r de PRI

Protecció Civil de la Generalitat ensenya a protegir-se a l’alumnat del Clot amb en Risquet

Si hi ha rèmol un terrat

Entre altres activitats organitzades per l’AMPA durant el curs, aquest any s’han fet dues xerrades per ensenyar a l’alumnat de primària els principals consells d’autoprotecció davant les situacions de perill més habituals que es poden trobar, tant a la llar com a l’exterior.

Accidents a la llar

calor a t l o fa m Quan

Quan neva

A la platja, rius, pantans i llacs

Podeu trobar tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat i material d’entreteniment per descarregar al web: http://interior.gencat.cat/webinfantil

En les sessions, a càrrec de la responsable d’Informació de Protecció Civil de la Generalitat, Xesca Baró, s’han explicat les recomanacions d’autoprotecció davant els principals perills d’accident a la llar com ara els riscos amb gas, foc, electricitat, i també com actuar en el cas que ens perdem en un lloc on hi ha molta gent. També s’han explicat els consells de seguretat en el bany, a platges, rius i piscines, revetlles, incendis forestals, onades de calor i en cas de fortes pluges i tempestes. Per acostar la seguretat i l’autoprotecció als més menuts i menudes, Baró ha comptat amb en Risquet, mascota i protagonista del web infantil de Protecció Civil. Aquestes sessions s’han emmarcat en les activitats del Mussol curiós, les conferències i tallers per als infants de temes diversos i divulgatius que es fan durant el curs escolar a la biblioteca de l’escola.

13


14

MEMÒRIA Curs 2017-2018

PESSEBRES

51ª

EXPOSICIÓ Alba Blanch Martínez Alumna 3r ESO-TQE

Hola, sóc l’ Alba Blanch alumna de 3r Eso A TQE. Aquest ha estat el meu penúltim any participant en l’activitat de construir pessebres, que organitza l’AMPA. Jo porto participant des de P3 i cada any m’ho passo millor ja que sempre que construeixo el pessebre ho faig en família. Vaig al meu poble a agafar materials i anem pels camins de boscos. Treballem en una taula tots junts i ens ho passem molt bé, jo crec que participar en aquesta activitat fa que fagis més “pinya” amb la família.


MEMÃ’RIA Curs 2017-2018

15


16

MEMÒRIA Curs 2017-2018

L L IS TAT GUA N YA D O RS

CONCURS PESSEBRES C U RS 20 17-2018 P3 Eva Garreta Redondo Biel Simarro Bordas Ona Lozano Jimenez

P4 Arnau Villuendas Anguera Pol Tapia Aguilera Marc Martinez Manso

P5 Anna Amenós Berenguer Marc Catllà Martínez Marc Vilasis Tort

1er Ariadna Campuzano Zabala Carla Domínguez Martín Nira León Giménez

2on Roger Ballester Puig Pablo Vila Alarcón Pol Abril Lerma

3er Ivet Ferrando Navarro Leo Llopis Sánchez Marina Griful Carbó

4rt Eloi Català Gallués Mariona Somoza Cahellas Clara Ferrer Terés

5e PRI Berta Planas Gómez Nerea Polo Palli Isabel González García

6e PRI Ona López Gallo Laia Lozano Jiménez Laia Massana Martinell

3er ESO Alba Blanch Martínez Carlos Romero Rodríguez


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Un dia al Circ Raluy Marta Redondo Terrado Mare de P3 A

El dia 17 de desembre, l’AMPA va organitzar, com cada any, la sortida al circ. A més de l’entrada bàsica a l’espectacle, ens van oferir un circuit guiat per un dels integrants d’aquesta gran família que formen els qui treballen al circ. Un circuit exclusiu i privat només per mares, pares i alumnes dels Jesuïtes del clot! En aquest circuit ens van submergir en la màgia del circ, explicant-nos els seus orígens i la seva evolució en el temps com posteriorment, endinsar-nos a les seves entranyes, entrant a la carpa principal, mostrant-nos el treball darrere el teló i els carruatges que fan de casa ambulant als treballadors que allà actuen. Després del circuit va començar: l’Espectacle! Només calia veure les carones a la canalla per entendre el significat de la màgia del circ, espectacular. Tots bocabadats amb les majorets, patint perquè no caiguessin o es fessin mal els acròbates i equilibristes, al·lucinant amb el forçut, rient com bojos amb els pallassos.... Una gran experiència que recomano a tots els que no van poder assistir i que els peques recordaran amb il·lusió per sempre.

17


18

MEMÒRIA Curs 2017-2018

EL NOSTRE TIÓ Laia Peña Garrido Tutora de P4 B

Un any més per Nadal tenim una visita molt esperada pels nostres alumnes, arriba el Tió!! Pel matí vam escoltar com algú picavam al timbre de la nostra porta d’infantil, i quan anar a obrir, tots els nens i nenes de P3, vàrem veure que havia arribat el Tió. Entre tots li vam preparar una llar de foc per a què estigués calentó i molt a gust. El vam tapar amb una manta i li vam col·locar el plat al davant per anar donant-li de menjar. Durant unes setmanes tots els nens i nenes d’infantil, tant de P3, de P4 com de P5, li portàvem esmorzar; alguns portàvem fruita, altres galetes, altres pa…i així a poc a poc anava creixent i s’anava fent més gran.

Fins que el gran dia va arribar, per classes i acompanyats per els professors/es, vam anar a l’entrada d’infantil i vam fer cagar el tió. Li cantàvem la cançó mentre picàvem amb els pals i... la sorpresa va arribar!!! Ens va “cagar” a tots un petit detall. Quan vam obrir els regals els de P3 vam tenir un “caça pilota”, els de P4 un “yo-yo” i els de P5 la serp màgica de Rubik, i per tots els professors/es una samarreta de pare noel per decorar ampolles. Ens vam acomiadar d’ell i li vam dir fins l’any vinent.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

ELS REIS MAGS

VAN VENIR A L´ESCOLA Jordi Martínez Tirado Tutor 1r PIN C Alumnes i mestres del cicle estem molt contents amb el regalet que ens han deixat els Reis Mags. La veritat és que és molt útil i aprenem molt alhora que ens divertim. Els Legos ens encantan!! Segurament l’any vinent demanarem el mateix ja que tots i totes volem jugar-hi!! Moltes gràcies a l´AMPA per escriure un altre any la carta als REIS.

19


20

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Graduació 6è Primària Promoció 2008 - 2017 La Comissió

Gràcies, ho tenim!! Ho teniu!!! Gràcies a tots per assistir, bon estiu i fins l’any que ve! Fantàstic!!! Ha estat genial... abraçades, petons i molts agraïments per a tothom. Gran festa de graduació... Una feina molt ben feta per part de tots i totes. Gràcies, moltes gràcies als implicats a l’esdeveniment... membres de la comissió, professorat, diferents treballadors i treballadores de l’escola i la implicació per part de totes les famílies de l’alumnat. Gràcies a l’esforç de tothom, la festa de comiat ha estat tot un èxit. Tot un gran record, un record molt bonic que esperem tinguin sempre present els nostres fills i filles durant molt de temps... Brudubrudubrudulululululuuululuuu!!!!!! (Això és un viatge en el temps!!!) Ja estem a febrer i hem de començar a organitzar la festa de graduació... aaaahhhhhh!!! Tuturututuuuu!!! Comissió. Demanem famílies voluntàries,... es presenten 18. Oleeeee!!!!... això marxa. Organització, sobretot organització. Anem a crear les subcomissions dins de la gran comissió. Subcomissió Càtering, important poder menjar bé aquest dia, s’ha de buscar i fer recerca de diferents empreses de càtering, anàlisi dels pressupostos oferts i quedar-se amb l’empresa més adequada... Subcomissió Fotografia, buscar i recercar fotografies de tots el cursos realitzats des de P3 fins a 6è, organitzar foto-llibre, Orla de tots els graduats, fotògraf i vídeo pel dia de la graduació i per la festa, samarreta record... Subcomissió Ambientació i Records, buscar i recercar grups d’animació per amenitzar la festa, pancarta fi de curs reutilitzable, photoCALL!!! regals i records per al professorat així com per a tot l’alumnat... i la Subcomissió, la Subcomissió de Comptabilitat, control exhaustiu d’entrades (donacions amables de les famílies) i sortides (despeses necessàries per un bon esdeveniment) dels diners amb un resultat 0€ al final de tot. Xucu..., xucu, xucu... , xucu, xuchu, xucu..., xucu, xucu, xucu, xuc, tu, tuuuuuuuu!!!


MEMÒRIA Curs 2017-2018

21

Gràcies AMPA, també en teniu culpa, feu la vostra aportació. I no vull deixarme una peça important de tot aquest embolic, gràcies Toni, gran foto llibre, molt xules les samarretes, espectacular la orla i gràcies per tots el teus consells.

Epp!!! Això sembla com el dia de la festa , fem l’última i acabem...

Això marxa, això marxa!!! El tren comença a rodar i aquí hi participa tothom, la comissió treballa i les famílies ajuden, les autoritzacions arriben, les fotos ens plouen, les subcomissions funcionen, arriben els diners i... i, mare meva, que poc que falta per la data assenyalada i encara falta decidir això, i allò!!!, i amb això què fem i estem segur d’això, i si, i si... els nervis, han arribat els nervis. 15 de juny de 2017. Són les 15:00 h, comença a la sala d’actes de l’escola la graduació de la promoció 2008/2017. Són les 18:30 h, comença en el pati de l’escola (en el poli) la festa de graduació. Tenim entrades. Tenim tarima amb l’equip de música que funciona, sona molt bé, i tenim discjòquei. Tenim taules guarnides i amb un càtering deliciós. Tenim l’ambient adornat i acollidor per fer “guateque”. Tenim photocall amb diferents complements per fer bones fotos, tenim fotògraf. Tenim foto-llibre, tenim orla, tenim samarretes i tenim els regalets per tothom preparats... Tenim les famílies, tenim els professors, TENIM ELS HOMENATJATS..., tenim ganes de festa, tenim moltes ganes de ballaruca, ho tenim, NOIS i NOIES ho teniu... Gràcies a tots, no voldria deixar-me a ningú, però aquí hem estat tots implicats en el resultat final de la festa. Tots hem volgut un gran record pel nostres fills i entre tots l’hem aconseguit. Gràcies a la comissió, em deixeu començar per ella, quina gran feina. Gràcies famílies, heu fet fàcil el treball de la comissió. Gràcies professors i direcció, a tots, tots heu posat el vostre granet de sorra per poder arribar fins aquí, des de P3 fins a 6è. Gràcies als diferents treballadors de l’escola que ens han ajudat a tenir tot preparat per l’esdeveniment.

GRÀCIES NOIES i NOIS, per haver gaudit de la festa; SENSE TU, NO SOM SISÈ!!!


22

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Graduació 6è Primària Promoció 2009 - 2018

Silvia Martinez Cristina Tort Mare de 6è NEI i 2n ESO NEI Mare de 6è NEI i 1er Batxillerat

Éreu personetes petites i alegres, trapelles i entremaliades, encara no sabíeu ben bé què és el que anava a passar aquell setembre del 2009 quan de la mà dels vostres pares i mares fèieu la vostra entrada a l’Escola del Clot. Aquell matí els sorolls es barrejaven entre llàgrimes i rialles, cares noves i sorpreses, emocions contradictòries que no sabíeu expressar.... Els anys han anat passant, heu crescut, heu descobert noves persones en aquest camí i aquest passat dijous 14 de juny algunes d’aquestes emocions d’infantil han tornat a sorgir a la festa que entre l’escola, els tutors, famílies i nens i nenes hem pogut compartir. Festa que constava de dues parts, ambdues especials i emocionants per a tots i totes els que compartíem aquella tarda. Al teatre, una graduació acadèmica i més solemne, amb la presència de la Direcció, tutoria, professorat i famílies, amb moments molt especials, preparats i dirigits, des del cor, pels tutors i tutores actuals de la promoció i que ben segur cada un dels nens i nenes guardarà i recordarà al seu interior. Després al pati una festa més informal, organitzada per una comissió voluntària de pares i mares, compartint un berenar sopar, amb música, regals, photocall, i balls d’alumnes sobre l’escenari que a la vegada també participaven professors, pares i mares, gaudint del bon moment.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

23

Volem aprofitar per donar les gràcies a tots els pares i mares de la promoció per la seva ajuda i complicitat amb la comissió organitzadora de la festa. Al suport i col·laboració que hem tingut en tot moment amb la Direcció, personal de l’escola, servei de manteniment i l’AMPA, així com el fet de poder disposar de les instal·lacions de l’escola.

I ara, encara que preneu camins diferents... sempre recordeu amb “sentit”, “així érem”.

L’única manera de multiplicar la felicitat és compartir-la...

També donem les gràcies a les empreses col·laboradores que ens han aportat detalls i regals per donar als nens i nenes.


24

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Educant per la pau Montserrat Puigbarraca Directora de Pastoral

Educar per la pau és un dels objectius importants que moltes escoles ens marquem. Aquest curs, per potenciar-ho, hem demanat la col·laboració de FundiPau en moments puntuals. FundiPau és una entitat que des de 1983 treballa per promoure la Cultura de Pau i de Noviolència. Participa, entre d’altres, en l’ICAN (Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears) que ha rebut el Premi Nobel de la Pau 2017. La primera demanda que els vam fer va ser que ens acompanyessin en la festa de Nadal de Cicles Formatius. Vam tenir com a convidat el sr. Antoni Soler, president de l’entitat. Ell ens va donar a conèixer que la pau es sustenta en tres pilars: el respecte a la dignitat de tota persona, la justícia i la veritat. Quan alguna de les tres trontolla, la pau perilla. Per Sant Ignasi, en el marc d’una xerrada també per a Cicles Formatius, vam convidar l’Enric Masllorens, membre de FundiPau i director general de JE que va plantejar el diàleg com a motor de construcció de pau. Va assenyalar quatre aspectes com a bases perquè aquest diàleg sigui constructiu: saber dir que sí, saber dir que no, saber perdonar i saber agrair. La tercera col·laboració ha estat aquest tercer trimestre arrel de la campanya FARS EN LA FOSCOR, en que hem pogut reflexionar al voltant e l’exposició REFUGIATS PER QUÈ? que va ser presentada per el sr Antoni Soler a la biblioteca. Aquesta presentació va fer palesa que la injustícia estructural està produint conflicte, la mort i el desarrelament de moltes persones arreu del món. Al llarg del curs també hem tingut altres moments en els que, de manera més assenyalada, hem fet propostes al voltant de la pau: Al llarg del curs també hem tingut altres moments en els que, de manera més assenyalada, hem fet propostes al voltant de la pau: - Dia 30 de gener (Dia de la Pau i la Noviolència) en memòria de la mort d’en Gandhi es van proposar inicis del dia i treballs al voltant de la pau. - Quan un grup d’alumnes de 2n de BAT s’acosta a l’experiència Frontera Sud es fomenta la descoberta de l’altre, de la persona que viu situacions d’injustícia que el fan emprendre un viatge en el que arrisca la pròpia vida per a poder viure. Aquests alumnes després esdevenen altaveus d’aquest realitat als seus companys. - Aproximar als alumnes de 4t d’ESO, emmarcat en un projecte europeu sobre migracions (Erasmus Migration), la realitat de l’holocaust mitjançant la història de “Les 7 caixes” és acompanyar a descobrir la barbàrie humana i desvetllar consciències perquè no es pugui repetir.

Nosaltres seguirem treballant i educant per a construir pau, ens hi ajudeu?


MEMÃ’RIA Curs 2017-2018

25


28

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Comiat 4t ESO 3ra Promoció 2005-2018 Intercanvi a Bordeaux Aina Val i Alba Hervás Alumnes de 4t d’ESO - TQE

Del 16 al 23 de març vam anar d’intercanvi a Bordeaux, va ser una setmana molt enriquidora, vam poder conèixer una altre manera de fer i a persones encantadores. Sabem que els records viscuts amb ells ens acompanyaran per sempre i sobre tot perquè vam sentir-nos molt unides totes les persones que vam viure aquesta experiència. Durant aquella setmana hem fet diferents activitats, les típiques com visitar museus, la catedral, la ciutat en si, però també hem fet activitats lúdiques com anar a la bolera, anar amb vaixell pel riu Garona i una de les coses que més ens va agradar va ser l’excursió a la Dune du Pilat.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

29

Amb els nostres correspondants, hem fet moltes coses, des de anar a berenar i donar una volta per la ciutat fins jugar amb pistoles lasser i fer Bubble-foot. Poc a poc hem pogut conèixer prou bé als nostres correspondants i hem connectat bastant amb ells. Estem esperant amb moltes ganes que ells vinguin a Barcelona i estem preparant moltes coses perquè s’ho passin tan bé com nosaltres allà.


30

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Comiat Batxillerat 2016 - 2018 1ª Promoció P3 - 2n Batxillerat 2003 - 2018 Sol Hernández Sala - Alumna 2n Batxillerat Social

Abans de començar m’agradaria presentar-me. Sóc la Sol Hernández, una alumna de 2n de batxillerat, que ha passat més temps dins aquesta escola, Jesuïtes el Clot, que en cap altre lloc. Porto aquí des que tenia tres anyets, així doncs, com comprendràs, aquesta és la meva segona casa. M’han demanat que escrigui un article sobre el batxillerat i penso que la millor manera de fer-ho és donant una visió personal i tot alhora general, per tal que entenguis la vida d’un estudiant d’aquesta etapa. El batxillerat és una etapa punyetera però a la vegada única. Tot comença a primer, on venen molts alumnes d’altres escoles i, junt amb els antics, ens trobem en un ambient diferent i desconegut, però que entre tots el fem més còmode, fent així noves amistats, que seran les que t’acompanyin al llarg d’aquesta etapa. També els professors, molts nous per a nosaltres, que ens ajudaran a treure el màxim d’un mateix en cada assignatura, cadascun amb els seus mètodes i exigències, les quals veurem millor o pitjor. Però per a mi el més important és el fet que tu mateix et comences a fer-te gran, a prendre decisions, i a escollir el teu propi camí. Les responsabilitats augmenten i (en principi) comencem a madurar. Quant a primer, podríem dir, des de la visió dels alumnes de segon, que és facilet. Tot té la seva dificultat, però res comparat amb segon, encara que això ja ho comentaré més endavant. A primer recordo que el primer trimestre no va ser dels millors, ja que, tots ens havíem d’adaptar al ritme de batxillerat, la seva exigència com he dit abans i la manera de treballar. Tot i així, sí, és complicat, però segueixes tenint temps per fer altres coses i es podria dir que és més tranquil. Es pot gaudir. Ara arriba segon: sé que ara estaràs pensant que sóc molt exagerada, la meva intenció no és pas espantar-te, i encara que no hagi acabat el curs, m’agradaria explicar intentant no ser gaire pessimista, com és segon. Segon comença amb la paraula Selectivitat/Sele/PAU, i així segueix fins al final. És un curs complicat i que requereix molta dedicació, perquè “el teu futur”, en part, depèn d’aquest any, ja que, per una dècima no pots entrar a la carrera que desitges. També és constant, atès que si pretens esforçar-te en l’últim moment, et desitjo molta sort, i és aquí on realment aprens que les coses no es deixen a última hora, almenys si vols que surtin bé i que aquestes suposin una recompensa per a tu, perquè l’esforç es veu recompensat sempre. Potser el gran problema que trobo és que ens preparen massa per aprovar un examen que qui ja l’ha fet diu que no és tant com parlen, cosa que em fa pensar que l’escola ens prepara molt bé. Però hi ha moments que penso com seria si aprenguéssim sense la gran pressió de l’examen final, si poguéssim fer tot el temari i algun de més sense tenir les presses d’arribar a explicar el que és essencial per a l’examen un altre cop.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

31

Segon es basa en la selectivitat, i per a mi és una pena, perquè, sí, aprenem, sí, fem excursions, però acabes tan espremut que et fan perdre les ganes de treballar, que acabes amb la ment tan quadriculada que la imaginació que tenies fa uns mesos es veu afectada i ja no tens les mateixes idees que tenies abans. Però tot s’ha d’afrontar amb bona cara, perquè després de la tempesta sempre surt el sol i després d’aquest curs ens espera un dels millors estius de la nostra vida (esperem). I per molt que sigui un any intens, crec que s’ha d’aprofitar, perquè aquest és l’any que tanca una etapa de la nostra vida i que d’aquí a poc se n’obre una altra, sigui per anar a la universitat, fer una formació professional o directament treballar. M’agradaria afegir que per molt que semblin dos anys horrorosos, l’escola també ens ofereixen moltes altres coses que ens ajuden a gaudir de l’etapa, ja siguin voluntariats, activitats esportives, l’oportunitat de participar en actes com Sant Jordi o Nadal on podem.


32

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Raül López Cancho Tècnic d’Igualtat de Gènere i exalumne dels Jesuïtes del Clot

Rosa no,que és de nenes...

Aquest article és una invitació a reflexionar sobre els estereotips de gènere en l’educació dels infants, il·lustrant-t’ho amb el cas dels colors, els esports, les joguines i el treball de la llar. Els estereotips de gènere són imatges distorsionades, generalitzacions i prejudicis que tenim sobre com són els homes i com són les dones. Per exemple, que les dones són tendres, discretes, empàtiques i han de tenir “bona presència”. I que els homes són valents, emprenedors, protectors i independents. Així, són construccions culturals que assignen diferents característiques, rols i expectatives a cada un dels sexes. Els estereotips fixen un model d’home i un model de dona, com si fossin motllos d’una impremta que es repeteixen una i altra vegada sense variació. De fet, de les impremtes prové el terme estereotip.

Estereotip: del grec, [stereo] sòlid i [týpos] imatge, empremta. Motllo d’acer o plom que s’usa a les impremtes per a repetir un caràcter moltes vegades i de forma idèntica.

Així, un dels problemes és que els estereotips anul·len i sancionen la diversitat. Per exemple, si fomentem l’estereotip d’associar el color rosa amb les nenes, un nen que vulgui dur alguna roba de color rosa pot ser assenyalat i ridiculitzat (“el rosa és de nenes!”) limitant així la seva llibertat per vestir com vulgui. De fet, l’assetjament escolar (bullying) per motiu de diversitat sexual i de gènere és un dels més freqüents juntament amb el motivat pel sobrepès. Davant això, què podem fer els referents educatius? (família, professorat, etc.). Una forma de contrarestar-ho és que siguem exemple de diversitat. Per exemple, per al cas dels colors, que els infants vegin que els homes també usem alguna vegada color rosa a la nostra roba, mostrant així que no hi ha colors de nens i colors de nenes, sinó que els colors poden ser de tothom.

Prenguem un altre exemple, l’esport. Imaginem que un dissabte volem organitzar una jornada esportiva. És probable que si deixem que “lliurement” juguin a allò que vulguin, existirà una segregació per sexe, doncs és manifest que els nois participen més dels esports col·lectius i competitius que les noies i, molt especialment, del futbol. Així, si organitzem l’activitat de manera “neutra” i “lliure” el resultat pot ser que estiguem reforçant els estereotips de gènere. Perquè malgrat els discursos igualitaris, actualment existeix una clara segregació de nois i noies en funció de l’esport: I aquesta assignació fa que encara es facin bromes i burles a les noies que practiquen “esports de nois” (“marimacho”!) i als nois que practiquen “esports de noies” (“això és de marietes”). De nou, un dels problemes és el càstig social a qui se surt de la norma. Nens i nenes tenen actualment diferents rols, pràctiques i oportunitats socials. Si davant les desigualtats tractem tothom igual es mantindran les desigualtats. A les persones amb realitats desiguals se les ha de tractar de forma diferent (amb incentius, accions positives o compensatòries) perquè puguin tenir oportunitats iguals. Encara que sembli contradictori, perquè nens i nenes puguin escollir lliurement no hem de “deixar-los fer” sinó que hem d’intervenir. Una organització de l’activitat amb perspectiva de gènere tindria en compte la diferent realitat de nois i noies respecte la pràctica esportiva, fomentant (o obligant) a la formació d’equips mixtes, dirigint les jornades cap a esports amb més pràctica femenina (com el bàsquet o el vòlei), organitzant una jornada de promoció d’esports minoritaris que no tinguin tanta connotació de pràctica en funció del sexe (korfbal), esports de cultures diverses, etc.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

I vegem ara l’exemple de les disfresses. Si deixem que nens i nenes escullin “lliurement” una disfressa, probablement moltes nenes escolliran anar de princeses i molts nens de superherois. I algú pot preguntar, i quin és el problema?... El problema no és tant que es disfressin de princesa sinó què fan quan es disfressen de princesa. Sovint posem l’accent en la bellesa (ser maca i prima) amb comentaris reiterats sobre l’aspecte físic i l’estètica de les noies, ja siguin positius (“quin vestit tan maco”) o negatius (“quin cul se li està posant”).

33

Els estereotips de gènere també afecten els nois i homes. Els nois són castigats i sancionats més freqüentment a l’escola a causa de les conductes disruptives (molestar els companys i companyes, interrompre la dinàmica d’aprenentatge de la resta, insultar, assetjar, barallar-se, no respectar el material i les infraestructures comunes, etc.), pateixen més fracàs escolar que les noies, abusen més de les drogues i cauen més freqüentment en addiccions (alcoholisme, tabaquisme...). Així, també són factors eminentment socioculturals els que provoquen que de les persones recloses en presons catalanes, el 93% són homes, segons indicava l’Institut d’Estadística de Catalunya-Idescat l’any 2016. Finalment, vegem el cas dels estereotips associats al treball de la llar i les cures. Malgrat els nostres discursos verbals siguin igualitaris, si a casa la major part del treball de la llar i les cures l’assumeixen les dones, el missatge que transmetem als infants és que aquestes tasques són més pròpies de les dones:

I aquests estereotips de gènere tenen conseqüències ben reals sobre la vida de les persones. Per exemple, anys de socialització reforçant el missatge que les noies han de ser maques i primes, tenen conseqüències sobre la salut. Si bé poden existir alguns factor d’origen biològic, els factors socials tenen una enorme responsabilitat en el fet que el 94% de les persones ateses per anorèxia nerviosa siguin dones, segons dades de Servei Català de la Salut de persones ateses en centres de salut mental infantil i juvenil, i de persones adultes l’any 2014. O en els reptes per aprimar-se que proliferen a les xarxes socials on, sobretot noies joves, competeixen per tenir cossos tant prims que resulten malaltissos, com ara aconseguir que, estan de peu, les cames no es toquin entre elles, o bé que el cos no sobresurti d’un full de paper col·locat en vertical a l’alçada del maluc. I en el cas dels nois el problema no és que es disfressin de superherois, el problema és que juguen a barallar-se. La legitimació de la violència (amb el joc, les armes) entre altres factors fa que els nois estiguin molt més involucrats en episodis de violència.

Font: Enquesta de l’ús del temps, 2011. Institut d’Estadística de Catalunya.

93 307 30 95

ES P RO N C EDA 26 7, 0 8 0 1 8 BA RC ELO N A


34

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Perquè educativament sol tenir més influència el que fem que el que diem. És a dir, eduquem amb l’exemple. Si bé els homes hem augmentat les hores dedicades a tasques de la llar i les cures (com ara cuidar els fills/es o cuinar) algunes tasques continuen sent assumides molt majoritàriament per les dones de la família (com ara tenir cura de les persones més grans i persones malaltes, programar mentalment els menús setmanals, o saber respondre preguntes com quin número de sabata té el meu fill/a? com es diuen els seus monitors/es i mestres? o quan va ser la darrera vegada que es van netejar les cortines? ). Per acabar, un apunt sobre l’enfocament dels estereotips en l’àmbit educatiu. El model d’educació mixta dominant en l’actual sistema educatiu, es basa en l’educació conjunta i igualitària de nens i nenes, sense distinció. És a dir, el “cal tractar igual els nens i les nenes”. El problema, com hem dit, és que si davant les desigualtats tractem tothom igual es mantindran les desigualtats. En canvi, el model coeducatiu no vol dir només que els nois i les noies participin conjuntament en una mateixa activitat, sinó que es replantegin noves formes de relació, tenint en compte els actuals estereotips, rols i desigualtats de gènere, en un sistema patriarcal on se sol assignar més valor social a allò associat als homes (ex: sous, càrrecs de major decisió, etc.).

I aquest canvi en les relacions no només és desitjable sinó que és possible, perquè es tracta de construccions socials i culturals que igual que han estats apreses poden ser desapreses. En alguns casos amb actuacions de tipus estructural i en altres amb accions quotidianes com la nostra forma de parlar, regalar joguines, fer esport o cuidar la gent gran.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Milla de Sarrià

s t n Correm Junts per la u J m e r #Cor discapacitat intel·lectual Pablo Auset Pare de P-4, 2n i 3r de PRI

La comissió de campanyes solidàries s’emmarca dins de les diferents comissions que articulen l’AMPA. L’objectiu de la mateixa és canalitzar l’esperit solidari de moltes de les famílies de l’escola i facilitar que tot aquest potencial es pugui concretar en accions solidàries concretes. El fet de poder-ho fer en família tot involucrant els nostres fills fa que tingui un alt component educatiu. En aquest context aquest any des de la Junta de l’AMPA es va proposar participar com a equip en la Milla de Sarrià, organitzada per la fundació ASPASIM. Els objectius eren recollir fons per a la Fundació, fer difusió de la tasca que la fundació fa i oferir una activitat per fer comunitat entre les diferents famílies de l’escola. A la festa de Benvinguda de l’AMPA es va organitzar una paradeta de venda de marxandatge d’ASPASIM així com de llibres proporcionats per la biblioteca de l’escola. Es van recollir 349 Euros que van ser donats a la Fundació. Així doncs el diumenge 29 d’Octubre ens vam trobar al matí a la plaça Sarrià, disposats a córrer, cadascú en la seva categoria. La cursa disposa d’una organització exemplar. Els nens van gaudir de valent amb tota la prèvia de la cursa: recollida de samarreta, dorsal, bossa del corredor, etc... Per molts d’ells aquesta era la primera cursa en la que participaven. Els nervis de la sortida i l’esforç del recorregut es van veure recompensats amb un bon avituallament a l’arribada. L’ambient festiu i el bon humor van estar presents en totes les sèries, inclús en la darrera sèrie amb corredors i corredores professionals, que ens van oferir una disputada i competida milla. El gran encert de la cursa, al meu parer, resideix en el fet que normalitza la discapacitat intel·lectual. Tothom participa en la sèrie que li correspon per edat i sexe, sense cap altra mena de distinció. Nens i nenes de l’escola que reben el suport d’ASPASIM van córrer en les seves categories d’edat junt amb alguns dels seus companys de classe. El mateix va succeir en les categories més veteranes, on tothom va córrer plegat. Bons valors i exemples per ensenyar als nostres fills i filles. Des de la Junta considerem que l’experiència ha estat molt positiva i ens agradaria tornar a participar l’any vinent. Us animeu? Us esperem!

35


36

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Sant Jordi

Un projecte compartit d’implicació de pares i mares amb l’escola Oscar Cabo i Glòria Durban Equip Biblioteca Aquest any per a la Diada de Sant Jordi la comissió de famílies de la biblioteca ha representat per a tots els cursos d’Infantil i Primària l’obra “Peter Pan”. Aquest llibre escrit al 1904 per l’escriptor escocès Matthew Barrie. representa un clàssic de la literatura infantil i juvenil del segle XX, que més enllà de les versions cinematogràfiques forma part del nostre imaginari col·lectiu. Aquesta activitat ha estat un projecte compartit per trenta pares i mares, que van realitzat de forma combinada al llarg de tota la Jornada un total de nou representacions. Des de l’equip de biblioteca volem agrair la seva implicació i la seva il·lusió que hem compartit divendres a divendres en assajos i trobades i que va culminar en un dia de gran felicitat per la resposta tant positiva dels nens i les nenes de l’escola.


MEMÃ’RIA Curs 2017-2018

S E G U E I X- N O S A

@lapoesiepeluqueria PERRUQUERIA

93 174 11 06 CARRER BILBAO 211, 08018 BARCELONA

37


38

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Carnestoltes Antonio del Pino Pare de 1r BTX i 1r ESO

Cristina Tort Mare de 6è PRI i 1r BTX


MEMÃ’RIA Curs 2017-2018

Carnestoltes

39


40

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Igual que aprenem a llegir, hem d’aprendre a menjar sa Dra.Laura Isabel Arranz Assessorament nutricional familiar i individual

Per què ens agrada el menjar que no ens convé? És perjudicial prendre llet de vaca? Els menuts i menudes poden prendre galetes o sucs a diari? I d’ou ferrat, que en puc menjar cada setmana? Aquestes i d’altres preguntes ens les va respondre la doctora en nutrició, Laura Isabel Arranz, en la xerrada sobre dieta lògica i alimentació emocional. A la biblioteca de l’escola davant més d’una vintena de persones, la doctora Arranz va explicar la importància d’una alimentació nutricionalment correcta i el valor de gaudir d’allò que mengem, perquè ens alimentem amb els cinc sentits. Arranz també ens va explicar que, tot i que pensem sovint que el menjar ha de fluir de forma natural, “a menjar sa se n’ha d’aprendre, igual s’aprèn a llegir” o a anar en bicicleta. I “quan aprenem a menjar el que ens va bé, també ens agrada”. No hem d’oblidar que l’alimentació té una funció nutricional, social i també fruïtiva. A més, voler gaudir d’allò que mengem és perfectament normal.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Algunes de les claus per aconseguir-ho: 1

Quan un aliment no agrada, el podem introduir en poca quantitat i acompanyat d’altres ingredients que agradin més.

2 Els aliments de diferents colors en un plat asseguren varietat, abundància de vegetals, poques calories i molts antioxidants. Així que porcurarem que el nostre plat tingui el màxim nombre de colors. 3 4

Hem de donar més protagonisme als aliments antioxidants en la nostra dieta habitual, perquè ens ajudaran a combatre els efectes nocius de l’estrés en l’organisme. El dia que hi ha una pràctica esportiva escollirem hidrats de carboni o llegums perquè donen energia. Si els infants han fet esport o nosaltres hem anat al gimnàs, en el sopar procurarem no oblidar els hidrats que ens ajudaran a recuperar-nos i a llevar-nos al dia següent amb l’organisme ple d’energia. Pensem que durant la nit el nostre cos reparar allò que s’ha desfet durant el dia anterior i si no li donem l’ajut que necessita per fer-ho, ens aixecarem més cansats que de costum. I respecte a perquè ens encanta el menjar dolç i amb greix, el menjar més calòric, hem de buscar la resposta en la nostra etapa primerenca, perquè la llet materna o preparada per a nadons té molt greix i és més aviat dolça i establim un vincle emocional molt potent amb el tipus de menjar que conté més calories. A més, al llarg de la nostra història hem hagut de batallar amb moltes èpoques d’escassetat d’aliments i el nostre cos té encara en la memòria que ha d’emmagatzemar al màxim d’energia per quan no hi hagi menjar a l’abast. Ara ens toca ensenyar-lo que el més calòric no és el més segur i hem de donar valor al fet de menjar acompanyats i asseguts a taula. Aquesta és la gran tasca que hem de transmetre a la nova generació, perquè al seu torn pugui ensenyar-ho als que vinguin després.

41


42

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Activitats de la comissió de Families de la Biblioteca Oscar Cabo i Glòria Durban Equip Biblioteca

2n trimestre

1r trimestre

La proposta d’activitats gira al voltant del foment de la lectura i el gust per escoltar contes, apropant el món dels llibres als nostres infants i iniciant-los en l’ús de la biblioteca. També hem realitzat xerrades “Les conferències del Mussol curiós” i sessions de Cinema vinculades al Projecte de Tintin, 27/10/2017 LA AVELLANA FAMÍLIA TAPIA SALGADO

03/11/2017 LA PRINCESA BELINDA FAMÍLIA ROCA CANTONI

10/11/2017 EL COCODRIL QUE NO LI AGRADAVA L’AIGUA FAMÍLIA PALOM SANCHEZ

17/11/2017 JACK AND THE BEANTALK FAMILIA CHAMORRI MORGADE

24/11/2017 COMPTE AMB LA GRANOTA FAMÍLIA OSORIO FLORO

15/12/2017 BROWN BEAR, BROWN BEAR WHAT DO YOU SEE? FAMILIA COSTA GARCIA

12/01/2018 LES QUATRE ESTACIONS EN UN DIA FAMÍLIA BAQUERO ABRAHAM

19/01/2018 THE WOLF AND THE SEVEN KIDS FAMÍLIA CALLES PÉREZ

26/01/2018 POESIA PER A NENS I NENES FAMÍLIA AUSET DURAN


MEMÒRIA Curs 2017-2018 23/02/2018 THERE’S NO PLACE LIKE SPACE FAMÍLIA MARTINEZQUITANILLA MARTINEZ

09/03/2018 EL MOSTRE DE COLORS FAMÍLIA PICAZO

06/04/2018 EL RATOLÍ QUE ES VA MENJAR LA LLUNA FAMÍLIA PADILLA SOLANES

13/04/2018 LA GRANOTA I EL FORESTER FAMÍLIA GONZALO HABA

15/12/2017 BOOKS OF ERIC CARLE AUMNES JAUME PALOM I HECTOR IGLESIAS

18/05/2018 LA CARBASSETA LA BRUIXA FAMÍLIA FLORENSA CAMPRODON

01/06/2018 EN AQUEST CONTE NO HI HA CAP DRAC FAMÍLIA POUS FLORES

08/06/2018 RECOMANCIONS DE LECTURES VIISTA DE LA LLIBRERIA PEBRE NEGRE

3r trimestre

2n trimestre

02/02/2018 MENUDOS HERORES CINEMA INFANTIL / CURTS D’ANIMACIÓ

43


44

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Conferències Familiars i Cinema


MEMÒRIA Curs 2017-2018 Xerrada Com em comunico amb el meu fill

Límits, comunicació èxits i objectius Centre SOM

L’adolescència és aquella etapa de la vida que temen les mares i els pares. I és bonic que sigui així, doncs encara que sembli una contradicció, una adolescència rebel és una adolescència sana. Significa que la mainada de casa està deixant de ser petita per començar a qüestionar-se les coses com fan les persones adultes. L’adolescència no és res més que el naixement d’una nova persona; aquell adult o adulta que hi ha dins, i com tots els parts, fa mal i genera dolor. Això no hem de perdre de vista, perquè quan nosaltres tinguem conflictes amb els nostres fills i filles, no significarà res més que volen definir-se. Per sobreviure a una adolescència cal tenir en compte tres directrius principals:

Límits

Els límits en l’adolescència són diferent que a la infància. Els i les adolescents tenen ganes d’experimentar a la seva vida i és per això que volen triar més coses i cal deixar que sigui així. Per tant aquí és on entra en joc aquella paraula màgica que es diu negociació. La negociació no consisteix en que facin el que vulguin, sinó, un cop hem establert una línia vermella infranquejable, s’acosten la resta de temes a posicions més properes. Per exemple; resulta que el nostre fill o la nostra filla volen anar a dormir més tard. La nostra línia vermella seria que l’endemà s’aixequi fresc, puntual i rendeixi a classe. A partir d’aquí, negociem una hora en què les dues parts hi estiguin còmodes (que no del tot satisfetes). Si no compleix, està clar que hi ha d’haver una conseqüència.

La comunicació

Quan temps dediqueu a renyar als vostres fills o filles? Si poseu límits clars i no us embranqueu a repetir-los milers de cops, sinó que us centreu en les conseqüències, segur que podeu destinar una proporció més gran del vostre temps a comunicar-vos sobre temes més interessants. Tot i això cal respectar la seva intimitat. De vegades els i les adolescents són com petites feres, que si se senten arraconades perquè els pressionem a parlar, es posaran a la defensiva. En canvi, si els deixem el seu espai i ens veuen com persones que no jutgem, sinó que escoltem i orientem, s’acosten interessades a escolar allò que hem de dir.

Centrar-nos en els seus èxits i en els seus objectius

Cal entendre que tot i que ens caigui lluny, nosaltres també vam ser adolescents i vam fer ximpleries en algun moment. Això no significa que no ens esperés un futur bonic. Quants genis van suspendre assignatures abans de ser-ho? Quants talents s’han perdut per dedicar massa temps a pujar nota. Quanta ansietat genera voler més i més contínuament. Si ens fixem en allò que fan bé, que els interessa (sense deixar de demanar uns mínims cap a les seves obligacions) segurament compliran aquests mínims sense baralles i potenciaran tot allò que se’ls dona bé i mostraran més motivació a esforçar-se.

45


46

MEMÒRIA Curs 2017-2018

És l’hora de dinar El Menjador Vanessa Abraham Mare de 1r PIN B

Continuem amb la Comissió de seguiment de qualitat del servei de menjador. On volem destacar les tasques que realitzem com pot ser la revisió dels 15 menús proposats, observar l’elaboració atenent a les necessitats de les diferents sensibilitats alimentàries, així com atendre les reclamacions que puguin tenir les famílies i resoldre les incidències o dubtes que puguin sorgir. És important que hi hagi un vincle entre escola i AMPA, amb algunes representacions de les famílies dels més de 700 alumnes les diferents etapes. El passat 16 de març vam tenir ocasió de fer una visita de l’Espai Migdia en què l’Anna Vivó ens va fer un recorregut passant per les classes dels alumnes d’infantil, els menjadors de primària i de la NEI. L’Anna, com a responsable i representació de l’escola, molt il·lusionada, ens va ensenyar totes les instal·lacions i els diferents espais que utilitzen durant aquest horari els nostres nens i nenes. Vam fer un tastet del que fan durant aquest espai. Des de com preparen el menjar a la cuina fins que es serveix a les safates de la mainada. A més de les activitats que fan abans i després de dinar i tornen a les classes. El més petits, seguint el projecte educatiu que tenen a l’escola, dinen a les classes. I mica en mica, van evolucionant passant per dos menjadors adaptats a les seves necessitats. Donant la importància dels hàbits, l’autonomia, higiene i convivència que ens trobem en les diferents etapes. La percepció que vam tenir va ser molt positiva, vam sortir amb molt bones sensacions i amb el convenciment que no només és un menjador on es queden a dinar els nens i nenes que no tenen ocasió de dinar a casa. Sinó que a banda del dinar, existeix un vincle molt gran entre monitors i monitores, alumnat, personal de cuina,... on hi ha molt de respecte entre ells i una connexió molt gran. Es fan moltes coses perquè se sentin com a casa, cada dia millorant una mica més i garantint que tothom menja els aliments i les quantitats necessàries per a la salut dels infants. Aquest any, com a novetat, també s’ha fet una jornada perquè mares i pares poguessin veure el funcionament d’un dia de menjador. I pel que ens ha arribat, l’experiència va ser també molt positiva. Segur que es repetiran aquestes jornades. Van ser un èxit! Volem agrair a l’escola oferir la possibilitat de conviure un dia al menjador del col·le i la transparència amb què ho fan. Petites coses, que et fan ser gran...


MEMÒRIA Curs 2017-2018

MENOF Noves propostes Nous Reptes Tot seguint amb el compromís de la implantació i consolidació del MENOF a la nostra Escola i a Jesuïtes Educació, el curs vinent s’oferiran un seguit de novetats ben destacades, que sens dubte contribuiran a reforçar el projecte del no formal i educació a temps complet al nostre centre. Unes novetats que potencien l’ampliació d’hores d’entrenament en algunes seccions esportives, que replantegen l’avaluació d’aquestes pròpies activitats i que contemplen una oferta per a famílies i grups de docents pionera a l’Escola del Clot. Precisament en aquest darrer àmbit, destaca la incorporació de les dues activitats que s’ofereixen des de l’AMPA (Manteniment i Ioga), dins l’estructura d’Activitats Paraescolars del MENOF. Aquest fet, no implicarà cap tipus de canvi en l’horari, programació, ni execució d’aquestes dues activitats. I a més, aporta un valor afegit a nivell de projecció externa i comunicativa. D’altra banda, un aspecte destacable serà la proposta d’una nova activitat de Ioga per a mestres i personal de l’escola. Desenvolupada una tarda a la setmana just després que finalitzi l’horari escolar. Amb aquesta nova iniciativa pretenem oferir una activitat enriquidora pels treballadors i treballadores, que aporta clars beneficis en la nostra salut tant física com mental. Així doncs, noves i propostes i nous reptes, que esperem continuïn aportant ple sentit educatiu i de qualitat, no només a l’alumnat sinó també a la resta de la comunitat educativa.

Joan Amores Bargay Director de MENOF

47


48

MEMÒRIA Curs 2017-2018

PROJECTE RE Òscar Ortega Pare de 4r PRI i 2n ESO NEI Participant de la Comissió del Projecte RE

Un any més, passem a donar-vos les dades de com va anar el reciclatge de llibres de text, Projecte RE, entre l’alumnat de l’escola durant aquest curs 2017-18. Actualment, només reciclem llibres de text a 3r i 4t d’Educació Primària (EP). Recordeu que el Projecte RE és un servei més dels que s’ofereixen des de l’AMPA de l’escola, per arribar i alhora beneficiar a totes les famílies de l’escola en la disposició de llibres de text , de manera gratuïta. En el següent gràfic, veureu la distribució de lots de llibres, lliurats pel Projecte RE a les famílies al juny de 2017, a 3r i 4t d’EP, per fer-los servir al curs 2017-18. A 3r d’EP es reciclaven els llibres d’anglès, de català i de matemàtiques; la docència de castellà i de medi natural es fa sense llibre de text. A 4t d’EP només es reciclava el llibre d’anglès. Lots lliurats pel Projecte RE a les famílies, al juny de 2017, pel curs 2017-2018. En resum: A 3r d’EP no es va poder cobrir tota la demanda de les famílies. Vàrem entregar 40 lots de 3 llibres, 11 lots de 2 llibres i 1 lot d’un llibre. Vàrem repartir tots els llibres disponibles. A 4t d’EP es va cobrir tota la demanda de les famílies, entregant 42 lots compostos d’un llibre. Disposem de llibres en estoc a l’AMPA i es posen al servei de l’escola i dels responsables d’EP, per si arribat el cas, algun/a alumne/a els pogués necessitar (deteriorament del llibre, necessitat personal, etc .) Si el vostre fill/a té un llibre del Projecte RE, podreu observar a la tapa interior com duu la llegenda de que pertany al Projecte RE i alhora, veureu els anys/cursos que portem reciclant-lo. Allargar la vida útil del llibre, mostrar que el reciclatge és possible i alleugerir la càrrega econòmica de les famílies són motivacions que ens fan seguir treballant, a tota la Comissió del Projecte RE.


MEMÒRIA Curs 2017-2018

Es van recollir unes

300

joguines

15 15

es van descartar

CAMPANYES SOLIDÀRIES

Recollida de llibres i joguines Oscar Cabo i Glòria Durban Equip Biblioteca

es van entregar

a la Ludoteca Xalet del Clot

25

varen ser pel

Grup de Projecció de la Comunitat Cristiana i la resta, 185 per la Fundació Salut Alta. Hem rebut una carta d´agraïment de la Fundació Salut Alta.

Moltes gràcies a totes les famílies que heu col·laborat en les dues campanyes solidaries d’aquest curs adreçades a infants en situació de vulnerabilitat i ric d’exclusió social. La primera d’elles es va fer per Nadal sota el lema: “Dona una joguina dona un somriure”. I la segona a l’abril per Sant Jordi amb el tradicional: “Cap infant sense conte”.

Es van recollir uns

900 Llibres

40

es van descartar

es van entregar

200 200 200 100

Col·legi L’Estonnac de Badalona

Fundació Salut Alta Fundació la Vinya Grup de projecció de la Comunitat Cristiana La resta de llibres que van arribant al llarg del curs es faran arribar a l’escola Jesuïtes Poble Sec amb qui la biblioteca de la nostre escola hi té col·laboració.

Carta Agraïment Campanya joguines 2017

49


50

MEMÒRIA Curs 2017-2018

Premis ERNEST LABEIRA 2018 Estela Garcia Relaño Mare de 1r PIN B

Un any més, alumnat i famílies es preparen per al final d’un cicle. Tot i que és la primera vegada que participo en alguna cosa així, m’ha fet il·lusió recordar aquells temps d’escola, treballs, exàmens i companys tots a una. Ens trobem davant els premis Labeira i no volia quedar al marge de l’oportunitat de participar en alguna cosa tan gran, esdevingut en les petites aules que componen aquest col·legi. He volgut participar, com molts altres pares i mares d’aquests treballs que ens han impactat, per la maduresa que els han concebut, el treball en equip i les expectatives posades en alguna cosa que no se sabia com acabaria, però que han lluitat per arribar al final i aquí estem, amb un llarg llistat de treballs que llegirem, i després de llegir-los ja no serem les mateixes persones, perquè ens portem aquest punt de ganes i il·lusió que tots els alumnes i famílies han posat al nostre abast. Aquest any aquests han estat els treballs escollits per prendre part en els premis: SEXISME EN ELS CONTES: Ana Cera i Antoni Oliva HOSPITALITZACIÓ INFANTIL: Irene Hernández i Júlia Delgado HISTÒRIA DE LA FÍSICA DE LES BALLESTES: Emmanuel González ELS JOCS PARALIMPICS: Maurici Contel i Anna López FEMINISME: Alba Hernández i Joana Orpella DEL MOSTRADOR A LA PANTALLA: Marc Ródenas i Sol Hernàndez EL MÓN DELS DRONS: Daniel Aguilar i Ricard Asensi DE VIAJE A MARTE: Marc Mendola, Arturo Quero i Àlex Urbano CYRANOSE: Carla Aranda i Guillem Morón LA ROBÒTICA APLICADA A LA MEDICINA: Arnau Navarro i Carlos Herreiz AUTOBOMBA A DISTANCIA: David Cartiel i Javier García CIRUGIA FETAL: Ivet Grau i Laura Sanz DOMÒTICA: Judith Barberán i Paula Calavia INTEL-LIGÈNCIA EMOCIONAL: Lourdes Gallego i Clara Marín


MEMÒRIA Curs 2017-2018

51

Uns premis que comporten la recepta de l’èxit, amb tots els ingredients per donar sabor a ments inquietes amb garantia assegurada de saciar curiositats de tot tipus: il·lusió, entusiasme, ganes d’aprendre, originalitat. Això mateix, curiositat per trobar altres maneres d’entendre el món que ens envolta, l’oportunitat d’oferir la millor versió de vosaltres. Alumnat amb l’objectiu de fer bé les coses i de buscar alternatives a una societat que ja els queda petita. Uns treballs que ens han aportat molt, que ens han donat ales per tornar a confiar en les generacions futures, hem sentit parlar de coets, medicina, robòtica, empreses virtuals i contes. Un viatge sense moure’ns de la cadira, que ha pagat la pena i que segur molts pares i mares (jo inclosa) ja reservem seient per al proper any. Només queda donar les gràcies i reflectir aquí el resultat final, amb els guanyadors:

Els treballs amb primer premi:

I els treballs amb segon premi:

CIRUGIA FETAL Ivet Grau i Laura Sanz

DE VIAJE A MARTE Marc Mendola, Arturo Quero i Àlex Urbano

EL MÓN DELS DRONS Daniel Aguilar i Ricard Asensi LA ROBÒTICA APLICADA A LA MEDICINA Arnau Navarro i Carlos Herreiz DEL MOSTRADOR A LA PANTALLA Marc Ródenas i Sol Hernández

DOMÒTICA Judith Barberán i Paula Calavia AUTOBOMBA A DISTANCIA David Cartiel i Javier Garcia CYRANOSE Carla Aranda i Guillem Morón

Assemblea General

Dia 18 d’Octubre a les 19:30h Sala Pare Torres

Per a més informació: 93 352 50 52 Dimarts i Dijous de 9h a 12:30h Dimecres de 15h a 17h Divendres de 15h a 18h ampaescoladelclot.com


Profile for ampaescoladelclot10

Revista AMPA Escola Del Clot 2017-2018  

Revista AMPA Escola Del Clot 2017-2018  

Advertisement