Page 1

BUTLLE BENVINGUDA

Contingut

? BENVINGUDA ? Qui som? ? Què fem? ? Com ho fem? ? Com us en beneficieu? ? FENT ESCOLA

NÚM. 1 (JUNY 2013)

El BUTLLETIC neix per ser una eina de comunicació entre l’AMPA i les famílies de l’escola i la seva periodicitat, en principi, serà trimestral. Les TIC són les sigles que es fan servir per designar Tècniques d’Informació i Comunicació, la idea és que aquest sigui un butlletí digital el qual s’enviarà via correu electrònic a totes les famílies, i també el podreu trobar al bloc de l’escola (http://blocs.xtec.cat/ceipalzinesballadores). Aquesta publicació s'editarà la primera vegada en suport paper per a totes les famílies de l’escola però a partir del segon número s’enviarà NOMÉS a través de correu electrònic, amb la finalitat d’estalviar paper, cal recordar que som ESCOLA VERDA. En aquest primer número volem explicar com funciona l’AMPA i destacar algunes de les activitats o accions que hem fet durant aquest curs.

QUI SOM? Som un grup de pares i mares que defensem l’escola pública i contribuïm a mantenir viva l’entitat. Normalment ens presentem en els cicles inicials i acabem quan els nostres fills i filles deixen l’escola. Representem els interessos de la nostra entitat en diferents espais de l'entorn com la coordinadora d'AMPAS de la FAPAC o el Consell Escolar on representem als pares. Ens podeu trobar a ampaballadores@gmail.com, al o a la bústia de l’escola


QUÈ FEM? Realitzem una tasca voluntària i de cara al curs vinent, 2013-2014, volem implicar a tots el pares i mares amb la finalitat d’aconseguir una comunitat educativa més unida que ens ajudarà a aconseguir que els nostres fills siguin més feliços i aconsegueixin un resultat educatiu ple. Volem reforçar el funcionament dels serveis que oferim i potenciar i gestionar de la millor manera els serveis que considerem que la comunitat educativa ha de facilitar a les famílies per complementar els horaris lectius de l'escola i afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar. Volem ser la veu de pares/socis de l’escola i que els seus drets es sentin protegits i defensats, però també els volem recordar els deures que tenen en tot aquest complexe món educatiu: El deure de lluitar per ser escoltats.

COM HO FEM? La junta de l’AMPA es reuneix periòdicament de manera ordinària, però també ho fa quan és necessari fer-ho de manera extraordinària. Cada membre col·labora en una o vàries àrees o comissions i els propis pares poden assistir a les reunions per exposar inquietuds i fer propostes. Aquesta junta té un tarannà obert. Les consultes o propostes es fan per correu electrònic i es contesten en un curt termini de temps. Això és possible ja que la comunicació entre nosaltres és molt fluïda i utilitzem les noves tecnologies com ara el sistema WhatsApp per resoldre amb més rapidesa les qüestions del dia a dia. Tots els membres de la junta tenim aquesta eina en els nostres mòbils particulars.

COM US EN BENEFICIEU? ★ Activitats extraescolars. Els socis tenen preu reduït. ★ Formem part de la comissió de menjador. ★ Col·laborem en les despeses d’algunes activitats lúdiques i culturals que es fan dins o fora de l’escola. Només si s’és soci. ★ Organitzem activitats culturals i lúdiques per aconseguir recursos pels projectes de l’escola i per enriquir la relació entre famílies. ★ Col·laborem en algunes activitats dins l’escola on fa falta gent i ajudem a mantenir i millorar les instal·lacions de l’escola. ★ Xerrades formatives pels pares i mares que reforcin la relació familiar. ★ Venta de llibres. ★ Venta de bosses, samarretes i boc’n rolls per recollir diners per subvencionar les activitats de l’escola.


FENT ESCOLA… LA CASTANYADA Aquesta tardor vam anar a l’escola a coure castanyes i la castanyera, amb molta gràcia, va explicar històries als nens i nenes. Sort en tenia del bastó per mantenir-se dreta, doncs la castanyera era una senyora ben gran. A més, el catalanet de la barretina la va acompanyar per si un cas feia falta alguna cosa. Les castanyes calentones ens van ajudar a fer passar el fred a tots plegats!

XOCOLATADA I ENTREGA DE REGALS ALS NENS I NENES DE L’ESCOLA Com ja és habitual, dies abans de Nadal, solem anar a l’escola per oferir una bona XOCOLATADA als nens i nenes i també pasem una estona entretinguda amb ells i l’equip de professores/rs. Un cop tips de xocolata i melindros fem entrega de regals que habitualment es poden fer servir al pati. Aquest any els regals han consistit en alguns carretons i contes per a la biblioteca de l’escola.

El dia que l’escola va fer la festa de la solidaritat on els nens i nenes van explicar-nos històries i també van cantar o recitar poemes, vam aprofitar per fer entrega de jocs diversos i tots es van posar molt i molt contents. A més, vam aprofitar per vendre samarretes, bosses i boc’n rolls.


MILLORA I INCORPORACIÓ DE NOUS ELEMENTS AL PATI DE L’ESCOLA Els pares i mares que veniu a portar o recollir els vostres fills a l’escola haureu vist que aquest curs, i per petició de l’escola, s’han plantat arbres al pati, s’han instal·lat uns turonets de sorra on els nens i nenes juguen, s’ha fet el sorrall nou i també s’ha col·locat uns toldos que donen ombra a algunes zones del pati. Totes aquestes feines s’han portat a terme amb els recursos de l’escola, els dos ajuntaments, l’AMPA i també amb la participació desinteressada d’algunes familíes desinteressadament.

XERRADA SEGURETAT A INTERNET El passat dimecres 13 març a les 19h a la sala plens de l’Ajuntament de Sant Feliu l’AMPA i l’escola van dur a terme una xerrada sobre Internet Segura a càrrec de Sergi Mir, mosso d’esquadra. Per facilitar que les famílies poguéssin venir vam oferir un servei de monitoratge gratuït. Va ser una xerrada molt interessant. El missatge que ens va voler deixar en Sergi va ser que de la mateixa manera que el primer dia que van sols a la platja, o a donar la primera volta amb els seus amics, els hi donem consells sobre els perills que es poden trobar, doncs també els hi hem de dir els perills que hi ha a Internet. De les diferents coses que ens va explicar, una és el lloc on posem l’ordinador, ha de ser una zona comuna on la gent hi passi sovint, com el menjador de casa. És important que allò que fem a internet no sigui una cosa a amagar sinó a comentar i parlar amb la familia. És important que no els prohibim ni Internet ni les xarxes socials (són eines pròpies de la seva generació), sinó que els eduquem i els ensenyem a conviure amb elles tot ensenyant-los els perills que comporten i a gestionar-los amb mesura i enteniment.

RECURSOS: www.gencat.cat/mossos internetsegura@gencat.cat (en cas que calgui fer alguna denúncia) www.pantallasamigas.net (vídeos i consells pedagògics) www.protegeles.com


MURALS A LA FAÇANA DE L’ESCOLA Heu vist que maca està l’escola? És impossible no fixar-s’hi, oi? Les parets de fora s’han convertit en un colorit jardí amb milers de flors. També hi ha uns cercles que t’abdueixen, i unes figures “mironianes” que et fan volar la imaginació. Tot va començar amb una petita idea, una senzilla il·lusió. Es pretenia “alegrar” les grises, mudes i avorrides parets dels mòduls de l’escola. La idea, però, va anar creixent i creixent, i finalment es va convertir en un petit projecte col·lectiu, el resultat del qual el podem veure i gaudir cada dia. L’instigador d’això va ser en Nacho, i va compartir la idea amb les mestres, l’AMPA, i la Natàlia, ... i mica en mica es va anar incorporant en Joan, la Tània, la Mari, les mares i els pares, els ajuntaments... i per fi es van apuntar els infants de l’escola, els veritables artistes.

Des dels més petits fins als més grans, aquell matí de dissabte tots vàrem poder embrutar-nos una mica les mans (i les samarretes). Va ser un matí familiar, creatiu, alegre i tranquil. De veritat que es respirava un molt “bon rotllo” entre tots. Ben bé erem una cinquantena. Que maques i guarnides han quedat aquestes tres parets. Ara ja no són avorrides, ni estan mudes, ni són grises. Tot el contrari!!!! Us imagineu que poguéssim pintar totes les altres? Per somniar que no quedi…


FESTA DE BENVINGUDA AL CURS 2012-2013 Amb la intenció de donar la benvinguda a aquest curs el 6 d’octubre vam celebrar una sortida que ens va permetre passar una estona plegats i gaudir de l’entorn natural de Sant Feliu de Buixalleu, vam anar a passar el dia a l’Ermita de Santa Bàrbara. Tothom es va portar el seu propi dinar però abans de dinar ho vam passar molt bé jugant al voltant de l’ermita i petits i grans vam estar ben entretinguts! El dia ens va acompanyar i després de dinar els nens i nenes van trencar la pinyata del Xai Shaun que estava plena de caramels i llaminadures!

Festa del  Llibre  i  la  Rosa     El passat 21 d’abril, l’AMPA i l’escola van organitzar la festa del llibre i la rosa aprofitant la proximitat de Sant Jordi. Enguany la festa tenia dos objectius molt importants, passar un dia conjunt tota la comunitat educativa (pares, mestres, alumnes i poble) així com aconseguir diners per tal que, mica en mica, es pugui comprar material informàtic nou per l’escola que ajudi a substituir el que es van endur uns lladres a principis d’aquest curs. El dia va ser molt complet, per començar hi va haver l’entrega de premis dels jocs florals organitzats des de l’escola, on tots els alumnes i una mare hi van participar. Els premis, otorgats per l’AMPA, van ser simbòlics (flors pels tres primers i un lot de llibres per a cada classe), però els treballs van ser magnífics. A continuació es va fer un homenatge a en Nacho Varela, mort recentment, per agraïr les seva col·laboració amb l’escola, començant a organitzar la pintada dels murals que s’han fet als mòduls. Així doncs es va destapar una petita placa i es van plantar dos rosers en honor seu. Seguidament hi va haver un dinar de germanor on més de 150 persones van poder gaudir d’un magnífic arròs. Els més petits, ben dinat, van poder jugar amb diferents joguines, així com pujar a un inflable, mentre els grans feien el cafè i disfrutàven del sorteig d’un bon pernil. Finalment, per acabar el dia, va venir la Lola Casas, una contacontes que va deixar els nens i els grans ben embaladits, així com també en Tano, un burro del Montnegre, que va deixar que tothom el toqués, mentre el seu amo anava explicant les seves principals característiques.


En resum, va ser un bonic dia de companyonia en el qual hi va haver temps per emocions, rialles i un bon tiberi a favor de l’escola!!!

FESTA DE FINAL DE CURS Fa pocs dies, el 16 de juny, vam celebrar la festa de final de curs al pavelló de Massanes. Tenint en compte que la nostra escola és Escola Verda, doncs vam pensar que estaría bé organitzar jocs enfocats a treballar i recordar temes de reciclatge i que a l’hora els materials utilitzats ens ajudéssin a treballar habilitats dels nostres fills i filles. Abans de dinar ens vam refrescar amb jocs d’aigua i ens ho vam passar pipa! Després de dinar i abans de l’actuació d’en Josep Soriano que va fer una interpretació del pallasso Charlie Rivel vam fer un taller de maquillatge que va omplir de somriures les cares dels nens i nenes.


Aquest curs i per primera vegada hem aconseguit que l’escola hagi estat seleccionada per participar en el projecte Créixer en familia que està subvencionat per la Generalitat de Catalunya i promogut per la Fundació Pere Tarrés. Aquest és un programa formatiu basat en el concepte de parentalitat positiva i té la finalitat de dotar a les famílies d’eines i de recursos per millorar les funcions de protecció, cura, benestar i educació vers els menors i d’afavorir el desenvolupament dels models parentals adequats a les etapes vitals dels fills/lles. Amb la finalitat que les famílies poguéssin participar-hi vam oferir un servei de monitoratge gratuït i la veritat és que aquest fet va ajudar a que tinguéssim unes 25 persones inscrites al taller. En el moment de fer la petició del programa des de l’AMPA vam seleccionar el cicle de tallers destinats a famílies amb infants de 3-6 anys perquè actualment són els cursos que tenen més quantitat d’alumnes. Entre els mesos de març, abril i maig i en compañía d’una terapeuta familiar s’han portat a terme 6 tallers de dues hores on hem tractat temes com:

EL TRACTE. Estimar i educar. Necessitat d’establir relacions de qualitat, sanes i satisfactòries, amb els fills i filles sobre la base dels principis de parentalitat positiva. REPTES QUOTIDIANS. Conviure en família. La família com a principal agent educatiu, concebuda com un espai de comunicació, de cooperació i relació. CRÉIXER DINS I FORA DE CASA. Joc en família, escola i entorn. El joc en família, l’escola i l’entorn com a espais educatius i d’aprenentatge cabdals en el desenvolupament personal i social dels infants i adolescents. MONOGRÀFIC. Sessió que es va centrar en el tema “afavorir les responsabilitats dels infants o sobreprotegir-los”. En aquesta ocasió ens va visitar una altra professional experta en el tema. De cara al curs vinent, sabeu que l’escola fa uns dies va fer arribar a totes les famílies la informació per fer la inscripció a l’ESCOLA DE MARES I PARES subvencionada per la Diputació de Girona. Esperem que moltes famílies de l’escola hagin omplert el formulari i ens seleccionin per poder disposar d’aquest servei de cara al curs 2013-2014.


ACTIVITATS EXTRAESCOLARS Mireu quins artistes més macos que tenim a l'escola! durant el curs i amb la Natàlia Ruiz, professora de l'extraescolar de pintura, han fet uns treballs molt i molt bonics! Al maig es van mostrar a la Sala Benet Frigola d’Hostlaric tots aquests treballs gràcies a l’exposició PETITS GRANS ARTISTES. Gràcies a totes les famílies per la seva implicació!

PROPOSTA D’ACTIVITATS EXTRAESCOLARS CURS 2013-2014 Fa pocs dies us vam fer arribar una circular amb la proposta d’extraescolars de cara al curs vinent. Hem rebut moltes butlletes amb la vostra tria i durant aquest mes de juliol estudiarem quines són les activitats extraescolars que us podrem oferir en funció de la vostra demanda i també dels professionals i instal·lacions de què puguem disposar. A principi de curs us donarem informació més detallada per tal que feu la tria definitiva i les inscripcions.

PREINSCRIPCIÓ CASALET PREINICI DEL CURS 2013-2014 Recordeu que abans de començar el curs vinent teniu opció que el vostre fill/a utilitzi aquest casalet que organitzem per primera vegada per facilitar a les famílies el fet de començar a treballar després de les vacances d’estiu. Serà del 2 al 10 de setembre en horari de 9 a 13.30h. i el farà la Cristina López (monitora del servei d’acollida matinal). El preu pels socis serà de 78 € i pels no socis será de 94 €.

PREINSCRIPCIÓ SERVEI D’ACOLLIDA MATINAL CURS 2013-2014 Fa uns dies us vam fer arribar la informació del Servei d’acollida matinal de cara al curs vinent. Si necessiteu inscriure el vostre fill/a i no heu entregat la butlleta abans de finalitzar el curs, cal que ens envieu un correu electrònic el més aviat possible. Ens agradaria poder oferir aquest servei des del mateix dia 12 de setembre.

AGRAÏMENTS… NOMÉS ENS FALTA AGRAIR ESPECIALMENT A L’ESCOLA QUE SEMPRE HI TROBEM LES PORTES OBERTES I MOLT BONA DISPOSICIÓ PER ACONSEGUIR UNA COMUNITAT EDUCATIVA MÉS UNIDA I FORTA. GRÀCIES TAMBÉ A L’AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE BUIXALLEU I A L’AJUNTAMENT DE MASSANES PER LA SEVA COL·LABORACIÓ I SUPORT I SOBRETOT GRÀCIES A LES FAMÍLIES QUE US IL·LUSIONEU AMB NOSALTRES I QUE CAMINEU PLEGADES EN AQUEST CAMÍ TANT ENRIQUIDOR QUE ÉS L’EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS I FILLES.

Us recordem que per qualsevol proposta, suggeriment o queixa us podeu posar en contacte amb nosaltres via correu electrònic

ampaballadores@gmail.com, al Facebook o a la bústia de l’escola

Butlletic n 1  
Butlletic n 1  

Presentació d'objectius, funcions i últimes activitats de l'AMPA de l'Escola Alzines Balladores de Sant Feliu de Buixalleu

Advertisement