Page 1

Full informatiu de l'AMPA Salvador Espriu

Exemplar gratuït / Any VI / Número 16 / Juny 2010

Estiu d'obres i millores a l'escola >> S'ha de fer el porxo nou, una passera coberta i arreglar el pou mort >> D'altra banda, es repintarà tota l'escola per dins i s'arreglarà la coberta del passadís de P3 >> Tot ha d'estar llest a principis de setembre Diverses obres coincidiran aquest juliol en el temps i en l'espai a l'escola Salvador Espriu. I totes suposaran una notable millora de l'edifici. D'una banda hi ha les obres d'urbanització del carrer Anselm Clavé i les millores que comporten a l'escola: el porxo nou al pati, la passera i la millora del sistema de desguàs d'aigües negres a pou mort. I de l'altra, el repintat de l'interior de l'escola i l'arranjament del passadís de P3, que durà a terme la regidoria d'Educació. Porxo, passera, pou mort L'empresa Servial, concessionària de les obres d'urbanització del carrer Anselm Clavé, serà l'encarregada de fer un porxo nou al pati de l'escola, obra pendent de fa anys, des que es va fer l'ampliació del menjador. El Consell Escolar de centre va votar una proposta de porxo que anirà davant de la sortida principal al pati i tindrá uns 200 m2. Juntament amb ella, va demanar que es fes una passera coberta que comuniqués aquest porxo amb el Aspecte actual del carrer Anselm Clavé al costat de l'escola. gimnàs i que finalment ha estat Pintura i sostre de P3 acceptada. Tal·lús i hort ecològic A més a més, hi havia el Dins de la millora de la climaI tot això sense oblidar les obres compromís d'Urbanisme de solucionar el problema de les males del voltant. La última modificació tització d'espais l'Ajuntament ha olors provocades pel desguàs de del pla de detall deixa la tanca del previst fer obres per aillar correcles aigües residuals del centre a pou pati dalt del tal·lús d'Anselm Clavé, tament el passadís d'accés a les mort. També es farà aquesta obra, en comptes de sota, fet que l'escola aules de P3, ara cobertes amb unes que consistirà en col·locar una altra veu amb molts bons ulls. També làmines de plàstic que no aïllen bomba extractora i rebaixar el s'ha decidit que hi haurà tal·lús al tèrmicament. A l'hivern ja es van llindar en el qual es posen en marxa. voltant de tot el pati, de manera que netejar alguns tubs de calefacció i Els tècnics preveuen que amb es millorarà la visibilitat. I es cedirà alguns radiadors amb aquest mateix aquesta millora s'acabaran les males una franja de terreny a tot el frontal objectiu. La capa de pintura a l'escoolors que en algunes èpoques se del pati, al costat del gimnàs, on les es va fent rotatòriament. senten a la zona de les aules de P5 s'havia previst de fer-hi un hort Coincidirà amb el 25è aniversari de la inauguració de l'escola. ecològic. i de reforç.

El casal d'estiu que es feia a l'escola, anul·lat La coincidència de totes aquestes obres ha fet que Diversitat Lúdica hagi desistit de fer el casal d'estiu a la nostra escola davant de la impossibilitat de trobar un mínim espai amb condicions d'higiene i benestar per poder-hi fer el casal. Les famílies que tenien previst anar-hi han hagut de canviar de plans i anar a l'escola Nadal.

Els 23 alumnes sense plaça al Martí Dot accepten anar a l'Olorda Les 23 famílies que es van quedar sense la plaça que havien demanat en primera opció per entrar a l'institut Martí Dot han acceptat l'alternativa que se'ls oferia d'anar a l'Olorda. En un principi les famílies es van organitzar, amb l'angoixa d'haver de canviar de plans i separar alguns nens del grup d'amics de l'escola, i van demanar que s'ampliés l'oferta del Martí Dot per poder acollir-los, cosa que ja s'havia fet en alguna ocasió, si bé amb no tants implicats. Van demanar també la intermediació de l'alcalde i la regidora d'educació amb la directora de Serveis Teritorials. Contràriament al que havíem informat en el número anterior, la reunió a tres bandes sí es va produir, però sense cap canvi. Es va organitzar una segona jornada de portes obertes a l'institut Olorda, especial per a aquestes famílies, de la qual ja en van sortir més contents i amb una visió molt més positiva que va fer que acceptessin de bon grat la plaça. Tanmateix, a dues famílies que hi havien presentat al·legacions, —una amb altres fills al centre però que es va inscriure fora de termini i l'altra amb justificant mèdic—, se'ls va concedir la plaça. El sistema d'adjudicació de places es decideix en una taula tècnica compartida per Ajuntament i Generalitat. El sistema pensat per minimitzar aquests problemes és l'assignació de centres de primària a instituts, en comptes del que es fa ara, un repartiment amb puntuació en zona única. Però aquesta solució no arribarà fins a d'aquí a dos cursos, quan el nombre d'alumnes de la Martí Pol s'equipari al de la resta.

Ball, tallers, bàsquet i diversió El nombre d'assistents a la festa i al sopar va recuperar el nivell de fa tres anys, tot i la crisi

Moment d'una de les actuacions musicals de la festa del matí.

Petits canvis a millor. La festa de fi de curs va comptar amb força sorpreses que no hi havia en cursos anteriors. Per començar, una competició de bàsquet triangular, entre les escoles Salvador Espriu, Monmany i Pau Vila, seguida d'un partit entre mestres i pares i mares, que va donar molt caliu al matí. A continuació, la repetició d'alguns dels números musicals de la Volta al Món van tornar a copsar tota l'atenció durant una bona estona. I mentrestant, un munt de racons i activitats per a petits grans: l'inflable, els jocs en miniatura, la canasta gegant de bàsquet, el minigolf, el hoquei tou... Sense deixar-nos al més petits, que aquest cop tenien on triar. D'una banda es va habilitar el gimnàs, on podien practicar amb xanques, pilotes, discos voladors i un munt

de material lúdic. I de l'altra, els tallers de tota la vida, que aquest cop es van modernitzar una mica: al costat del maquillatge, les xapes, els collarets o les trenetes, es podia fer una bosseta d'herbes aromàtiques o un simpàtic animaló per decorar el llapis. També es va contractar un grup de monitores per assegurar el funcionament de les activitats bàsiques i combinar-ho amb la col·laboració desinteressada d'alguns pares i mares voluntaris. El sopar va comptar amb trescents comensals, una xifra similar a les de fa tres o quatre anys, quan encara el pes de la crisi econòmica no era tan present. El menú va patir una altra petita novetat: es va sustituir la tradicional pinya amb pernil per una amanida tèbia de formatge.


PROGRAMA Cuida'm i passa'm

Es posa en marxa la reutilització integral de llibres de text La reutilització i la cultura de l'estalvi i el respecte al medi ambient comencen una nova etapa. Tal com us hem anat informant al llarg d'aquest curs, —amb una reunió informativa en el mes d'octubre, recordatoris al bloc i circulars en paper per als vostres fills i filles,— hem arrancat els motors del programa Cuida'm i passa'm, per a la reutilització global dels llibres de text de l'escola. El procés ha anat una mica fentse sobre la marxa perquè el primer any el funcionament sempre és diferent, hi ha la inexperiència de la primera vegada i a més a més hem tingut la llista de llibres molt tard, amb la qual cosa tot s'ha anat endarrerint i després no hi ha hagut temps de corregir errors. Es tracta d'un procés viu, que pot anar canviant dia a dia i per al qual us demanem la vostra col·laboració. Es va fer un càlcul econòmic de la quota d'aquest any, amb les dades de què disposàvem el dia 11 de juny: les famílies de 55 alumnes havien mostrat el seu interès en participar de la reutilització. En aquell moment la quota que va semblar raonable era de 50 euros. Una setmana després, les famílies havien pujat a un centenar, que no vol dir que hagin

de sobrar diners, perquè tot depèn de si encaixa el nombre d'alumnes que demana els llibres d'un curs amb el nombre de famílies que els retornen. Si no coincideix, s'han de comprar. I per això serveix la quota que paga cada nen/nena. Depenent de cada curs, l'estalvi és major o menor, com podeu apreciar en el quadre informatiu. La quota és única perquè es tracta d'un projecte on la solidaritat i la col·lectivització hi ocupen un paper central.

Caldran voluntaris per revisar llibres el dia 28 de juny a la tarda L'altre pilar d'aquesta idea és la de la col·laboració. Es té cura dels llibres com un bé col·lectiu, perquè algú altre els pugui reutilitzar un altre cop, i a la vegada les famílies han de posar-hi el seu granet de sorra col·laborant en la revisió i inventariat dels lots de llibres per poder fer la comanda. Per tant, perquè això pugui tirar endavant, caldrà l'ajuda de quanta més gent millor a partir del dilluns 28 de juny a la tarda, a l'escola. El benefici serà per a tots.

Satisfacció majoritària amb les activitats que organitzem La primera enquesta d'oponió entre les famílies revela una molt àmplia satisfacció i alguns punts de millora El mes d'abril es va repartir un qüestionari a les famílies per tenir més informació de primera mà de la percepció i l'opinió que tenen de les activitats que organitza i gestiona l'associació de mares i pares. De les aproximadament 380 famílies que hi ha a l'escola, 120 van retornar el test complimentat, xifra que representa el 32% sobre el total. Aquest primer sondeig centrava les preguntes en les principals activitats que es duen a terme de cara a les famílies, és a dir, les activitats extraescolars, —entre les quals hi podem incloure el servei d'acolliment—, les xerrades de l'Escola de Mares i Pares i els mitjans que tenim per comunicarnos amb vosaltres, el butlletí periòdic L'Espriuenc i el bloc a internet. Els resultats mostren que hi ha una alta satisfacció amb les activitats que fa més temps que funcionen. Ningú ha manifestat descontentament amb el servei d'acolliment. 81 famílies l'han valorat positivament i 39 no han entrat a valorar-lo per desconeixement. Pel que fa als tallers extraescolars, sí hi ha hagut moltes propostes de millora i 3 vots negatius. Els positius, en canvi, han estat 107 (un 90%). Les activitats suggerides amb més vots són l'anglès, el ballet, el ioga, la música, el voleibol i el reforç escolar. També © 2010, AMPA CEIP Salvador Espriu

ens heu proposat les manualitats (ceràmica i pintura), futbol, patinatge, escacs, cuina, tennis o fer el teatre que oferim actualment, però en grups més reduïts. Cal tenir en compte que per organitzar més activitats s'han de tenir espais adequats i disponibles a l'escola i que després s'hi ha d'apuntar un nombre mínim de persones perquè siguin viables econòmicament.

Altres centres del Baix

Evolució del preu dels llibres

Curs

2009-10

2010-11

L'escola pública de Sant Feliu es planta i no farà colònies el curs vinent

Variació

P3 P4 P5

67,85 € 75,86 € 91,89 €

74,70 € 96,21 € 107,91 €

10,1 % 26,8 % 17,4 %

1r 2n

119,39 € 116,78 €

118,48 € 108,40 €

- 0,8 % - 7,2 %

3r 4t

196,73 € 189,34 €

200,06 € 200,05 €

1,7 % 5,7 %

5è 6è

178,01 € 178,01 €

189,07 € 189,05 €

6,2 % 6,2 %

El que es paga amb reutilització total 3r

Quaderns

64,28 € + quota 50 € = 114,28 €

4t

Quaderns

64,28 € + quota 50 € = 114,28 €

Quaderns

76,22 € + quota 50 € =

126,22 €

Quaderns

95,31 € + quota 50 € =

145,31 €

Llobregat es plantegen les mateixes mesures de pressió La tensió entre el col·lectiu de mestres de l'escola pública i el departament d'Educació està arribant a un punt crític. El descontetament és general i moltes centres públics de tot Catalunya s'estan plantejant mesures de pressió. Al capdavant d'aquest moviment hi ha ara mateix el Baix Llobregat i Sant Feliu ha estat un dels primers nuclis en fer-ho visible. Els claustres han decidit no organitzar colònies ni fer sortides d'un dia (les que impliquen dinar a fora) durant el curs vinent. Ho fan en protesta pel que consideren progressiva pèrdua de qualitat del sistema públic: menys substituts, amb menys hores, menys vetlladors, decisions unilaterals del Departament... i després del poc èxit de les últimes jornades de vaga. Tot i la importància de la mesura, les mestres la denominen encara 'mesura de pressió' i demanen la mobilització de pares i mares per donar-li la volta a la situació. Les ampes de les escoles afectades estan elaborant un carta conjunta de protesta i obren la porta a altres accions.

Nou cicle de xerrades a l'Escola de Pares i Mares per al curs vinent Per al curs vinent volem seguir oferint-vos xerrades, que us puguin servir per resoldre problemes, intercanviar experiències o adquirir nous punts de vista al voltant de l'educació dels fills. Del programa que ofereix el Departament de Be-

nestar Social i Família, hem obtingut dues sessions: llibertat i límits a l'adolescència, encara sense data, i com ensenyar els infants a veure la televisió, a percebre els altres significats que transmet l'audiovisual. Aquesta última està

organitzada per Drac Màgic, porta per títol Mira què fan ara! i l'hem programada per al 17 de novembre, a les 17 hores. Com sempre, hi haurà servei gratuït d'acolliment per a les famílies assistents amb criatures en edat escolar.

Un 54% dels enquestats diu no consultar el bloc de l'associació Així com ens dieu que L'Espriuenc arriba al 81% de les llars i el valoreu notablement, el bloc que vam posar en marxa fa dos anys i mig, sorprenentment, segueix sent desconegut per al 54% dels que heu respost. L'altra 46% afirma consultar-lo sovint, donada la gran utilitat que representa, i trobar-hi poc espai a les millores. Finalment, l'Escola de Mares i Pares, que hem tornat a posar en marxa aquest curs, té molt bona valoració, totes per sobre del 58%, però en canvi les xifres d'assistència han estat discretes. Els horaris que ens proposeu confirmen la complicació: 15 ens heu dit que us va millor aviat i 16, que no podeu mai abans de les set. /

La Volta al Món de la mà de les activitats extraescolars.

Què tenen en comú Londres, Buenos Aires, Bora Bora, Bombay i Kalahari? Que aquest any han format part d'una ruta turística molt particular, la que va organitzar les Aerolíneas Alegria per al Festival fi de curs de les activitats extraescolars d'enguany. El viatge virtual va travessar els cinc continents, disset indrets, guiats pel comandant de vol Ezequiel Tejero. Ni tan sols es van quedar fora de l'itinerari paratges tan poc visitats com Illa Utopia o Vila Farigola. Un espectacle temàtic que va sobrepassar totes les expectatives de públic.

Redacció, fotografia i edició: Oriol Homar

/

Imprimeix: Litografía Ochoa

Espriuenc 16  

Butlletín informatiu trimestral. Jun 2010-

Espriuenc 16  

Butlletín informatiu trimestral. Jun 2010-

Advertisement