Page 1

FONTANA BOOKLET N.1 WINTER 2017


A

A Tett 1915–16 között kéthetente megjelenő irodalmi, képzőművészeti és társadalmi folyóirat volt. Kiadója és szerkesztője Kassák Lajos. A magyar avantgárd nyitányának szánta Kassák a folyóiratot, mintája a német aktivizmus folyóirata, a Die Aktion volt. A magyar és az európai aktivizmus számos jeles képviselője gyűlt A Tett köré. Nem kötelezték el magukat egyik izmus mellett sem, kozmopoliták voltak és háborúellenesek. A Tett második számát izgatás, utolsó, 17. számát háborúellenesség miatt tiltották be. A szerzők között volt Moholy-Nagy László, Guillaume Apollinaire és Vaszilij Kandinszkij. A folyóirat betiltása után Kassák és köre nem állt le művészetének publikálásával, egy új, tipográfiailag is nagyon igényes folyóiratban, a Ma hasábjain folytatta munkáját. Az Atett egy unicase, monospace display, címbetű, a karakterkészlete nem tartalmaz se le- és se felnyúló szárakat. Hangsúlyos az undergroundot és szubkultúrát idéző minimalista formavilág. Nagyszerűen alakalmazható plakátoktól a kijelzőkön át bármilyen médiumon. Nyers, konstruktivista formái ellenére kiválóan megállja a helyét webfontként és applikációkban is. Támogatja valamennyi latinbetűs európai írást. Elérhető OTF és webfont formátumban egyaránt.


3 2 1 z y x w v u t s r q p o n m l k j i h g f e d c ab


0 9 8 7 6 5 34


Mert a rap katona nem Vass de a Szolnoki szólt, hogy v és hát lehet káromkodni, ú éljen a nyugat, éljen Babit

Éljen Éljen


s IstvĂĄn, nem, hogy Petri, van ez a slam poetry, Ăşgyhogy shit, fuck, bitch, ts.

a nyugat! Babist!


AaBbCcDdEefF GgHhIiJjkKlL mMNnOoPpQqRr SstTuUvVWWXX YYZz12345678


nyugat 100 Ha a rappereknek szólnak, hogy száz éves a nyugat, ők méregtelenítik a torokcsakrájukat, lelkileg eggyé válnak Ignotusszal, s meditálva ülnek órákig lótuszban. Mert meggyőződésük, hogy verset írván a, Móricz Zsigmond Körtér is nirvána, és csak azért, mert nem volt mind osztályelső, még inkarnálódhat bennük egy Osváth Ernő. Mert a rap katona nem Vass István, nem, hogy Petri, de a Szolnoki szólt, hogy van ez a slam poetry, és hát lehet káromkodni, úgyhogy shit, fuck, bitch, éljen a nyugat, éljen Babist. Aki még életben van, szólok, hogy elmúltunk száz, mert ez itt csak túrház ha megy a kultúrház, illa-berek, hip hop-erek, nézzétek a világ kerek, visszaér hozzám a csapvíz, ha belevizelek.

Ha a rappereknek szólnak, hogy száz éves a nyugat, ők átüttetik a west-side tetoválásukat, mert minden ami nyugat, az számukra szent, hip-hop-ra Nietzsché-t olvasnak föl, rap-re zen-t Bár ez kelet, mégis nyugodt, mint a kávéházban, egy generáció lenni Csáth Gézával, de azóta, hogy rájöttek, hogy élt Tóth Árpád, az önbecsülésük, hát az kész totálkár. Mert a rap katona nem Vass István, nem, hogy Petri, de a Szolnoki szólt, hogy van ez a slam poetry, és hát lehet káromkodni, úgyhogy shit, fuck, bitch, éljen a nyugat, éljen Babist.


FONTANA BOOKLET N.1 winter 2017 Lyrics: Akkezdet Phiai • Typeface: Atett, Fontana Type Foundry Layout: Amondó Szegi • www.fontanatype.hu Budapest, Hungary

Fontana Booklet 2017/1  

typeface booklet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you