Page 12

12

Henkilö.

Kansainvälinen valkoparta Timo Pakkasen mielestä joulurauhan ja toisten huomioon ottamisen ajatukset voisivat antaa ihmiskunnalle paljon – vuoden jokaisena päivänä.

joulupukin iphone soi jatkuvasti. Hänelle soittavat ton-

tut ja toimittajat. Joulupukin toimiston ikkunalla Helsingissä digitaalinen numero kertoo, kuinka monta yötä on jouluun. Ei ihme, että joulupukin eli Timo Pakkasen sesonki on kuumimmillaan: aatto tulee vinhaa vauhtia, se pursuaa jo tavaratalojen käytävillä ja näyteikkunoissa sekä ruokaosastojen herkkuhyllyillä. Timo Pakkanen painaa kännykän kiinni. Vaikka vaaleanharmaa, kihartuva ja pitkä parta on ensimmäinen ja silmiinpistävin piirre miehessä, hän esittelee ylpeänä nenäänsä. Se onkin kuin suoraan sadusta. ”Mä en tarvitse naamaria tai tekonenää, laitan vaan vaatteet päälleni”, Pakkanen kuvailee töihinlähtöä. Joulupukkina oleminen ei tosin vaikuta miehelle työltä vaan joltain syvemmältä: hänen puheissaan sekottuvat alituiseen joulupukin ja herra Timo Pakkasen yksityinen minä. Myös hänen äänensä on aavistuksen käheä, mutta pehmeä – aivan kuin joulupukilla. Vuoden ympäri kaupoissa ja kaduilla aikuiset ja

erityisesti lapset kuiskuttelevat ja pysähtyvät ihailemaan Pakkasta, siis ihan arkisena ja siviilivaatteissa.

” mä olen ikuinen Peter Pan”, Pakkanen sanoo ilkikurisesti hymyillen. Hän selvästi viihtyy fiktiossa. Syy joulupukiksi ryhtymiseen ponnisti aikoinaan arkisesti Espoon Haukilahden naapuruston perheiden aattotarpeesta, mutta myös siitä, että Pakkanen on satujen maailmassa kasvanut mies. Iphone soi taas. ”Kuule joulupukkia haastatellaan just, mä soitan tontulle myöhemmin sitten, selvä moi”, Pakkanen sanoo ja lopettaa puhelun nopeasti. ”Jees. Niin, äitini luki meille satuja koko ajan”, Pakkanen viittaa kirjailijaäitiinsä Kaija Pakkaseen, joka kirjoitti erityisesti lasten- ja nuortenkirjoja. Ammatinvalintaan siis johti satumainen lapsuus, ja sen sinetöi ymmärrys omasta ulkonäöstä – nenänpäätä myöten.

Amnesty-lehti 4/2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you