Page 1


KIK VAGYUNK? Az Amnesty International kormányoktól, pártoktól és egyházaktól független civil szervezet, amely világszerte 150 országban, több mint 3 millió taggal és aktivistáival küzd az emberi jogokért. A mellénk álló tömegek erejével kormányokat, nemzetközi szervezeteket és vállalatokat veszünk rá a jogtisztelő magatartásra. Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól!

AZ AMNESTY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁGI IRODÁJÁNAK ELÉRHETŐSÉGEI Telefon, fax: +36 1 321 4799 Cím: 1064 Budapest, Rózsa u. 44. (Személyes találkozóra előzetes időpontegyeztetéssel tudunk lehetőséget adni.) Központi e-mail: office@amnesty.hu Aktivizmus, önkéntesség, akciók: aktivizmus@amnesty.hu Tagság, tagdíj, gyakornokság: office@amnesty.hu Kampányok, sürgős akciók: kampany@amnesty.hu Adószámunk: 19015985-1-42 Bankszámlaszámunk: 11706016-20818964-00000000 (OTP) Honlap: www.amnesty.hu Blog: amnestyblog.net facebook.com/Amnesty.International.Magyarorszag


#1 MONDJ NEMET A RASSZIZMUSRA! Kampány a romákat érő rasszista erőszak és előítéletesség ellen

AZ EMBERI JOGI PROBLÉMA • Európa-szerte jelentős a romákat érő hátrányos megkülönböztetés – különösen az oktatás, a foglalkoztatás, és a lakhatás területén. • A hátrányos megkülönböztetés egyik legsúlyosabb formája a gyűlölet-bűncselekmény, amikor az előítélet erőszakká fajul. • A romák elleni 2008-2009-es gyilkosság-sorozat óta is rendszeresen történnek a romák elleni etnikai alapú támadások és gyakori a megfélemlítés. Ezekkel szemben a magyar hatóságok nem lépnek fel megfelelően.

CÉLJAINK • Akadályozzuk meg az etnikai alapú erőszakot és a hátrányos megkülönböztetést, javítsuk a gyűlölet-bűncselekmények hatósági kezelését! • Legyenek a magyar rendőrségen és ügyészségen belül a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben képzett szakemberek, jöjjön létre egy speciális áldozatsegítő program!


#2 AZ LMBTI JOGOK EMBERI JOGOK Kampány a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek jogaiért

AZ EMBERI JOGI PROBLÉMA • A szexuális irányultság vagy a nemi identitás alapján történő diszkrimináció nemzetközi tilalma ellenére számos országban nem garantálnak egyenlő jogokat az LMBTI embereknek, hátrányosan megkülönböztetik, ellehetetlenítik az azonos neműek kapcsolatát. • Az LMBTI közösségek társadalmi megítélése gyakran előítéletektől terhes. • Véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságukat is gyakran korlátozzák, különösen a Pride felvonulások alkalmával.

CÉLJAINK • Legyenek békések és biztonságosak a Pride felvonulások! • Akadályozzuk meg a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetést! • Vonják vissza a diszkriminatív jogszabályokat, intézkedéseket, és akadályozzák meg a homofób támadásokat!


#3 LE A HALÁLBÜNTETÉSSEL! Kampány a kivégzések megállításáért és a halálbüntetés eltörléséért

AZ EMBERI JOGI PROBLÉMA • Az Amnesty International ellenzi a halálbüntetést, mert az sérti az élethez való jogot, a kínzás és embertelen bánásmód tilalmát. • A halálbüntetésnek nincs elrettentő ereje, gyakran diszkriminatívan vagy tisztességtelen bírósági eljárás után alkalmazzák, és visszafordíthatatlan, ezért akár ártatlan emberek halálához is vezethet. • Bár a világ országainak több mint kétharmada eltörölte vagy nem alkalmazza ezt, még mindig vannak államok, ahol nagy számban hajtanak végre kivégzéseket (ilyen például Kína, az Egyesült Államok, Fehéroroszország, Irán és számos közel-keleti, ázsiai ország).

CÉLJAINK • Töröljék el a halálbüntetést azokban az országokban, ahol még alkalmazzák! • Akadályozzuk meg bizonyos halálra ítéltek esetében a kivégzéseket!


#4 FEGYVERKERESKEDELMI SZERZŐDÉS Kampány egy biztonságosabb világért

AZ EMBERI JOGI PROBLÉMA • Évente nagyjából félmillió – tehát percenként nagyjából egy – ember veszíti életét fegyveres erőszak miatt. • Ennek ellenére nincs a fegyverek nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény.

CÉLJAINK • Kössenek az országok szerződést, amely kiterjed a hagyományos fegyverek és lőszerek teljes körére, és képes megakadályozni, hogy fegyvereket olyan térségekbe adjanak el, ahol azokat jogsértésekre használnák! • A nemzetközi fegyverkereskedelem legnagyobb szereplői: az USA, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Kína is írja alá a szerződést!


#5 AZ ÉN TESTEM, AZ ÉN JOGAIM Kampány egy biztonságosabb életért

AZ EMBERI JOGI PROBLÉMA • Körülbelül 150 millió, 18 év alatti lány lett már szexuális erőszak áldozata. Az ilyen támadások több mint felét 16 év alattiak ellen követik el. • A több mint 1,8 milliárd 10 és 24 év közötti fiatal közel 90 százaléka fejlődő országokban él. A fiata-lok halálozásának vezető okai a terhességgel és szüléssel kapcsolatos komplikációk, a nem biztonságos abortusz, a nemi erőszak és az AIDS.

CÉLJAINK • Az ENSZ-tagállamok konkrét lépésekkel garantálják a szexuális és reprodukciós jogok egyetemes elismerését és mindennapi betartását! • Legyen egyetemes hozzáférés a minőségi, átfogó és integrált szexuális és reprodukciós egészségügyi oktatáshoz, szolgáltatásokhoz, tanácsadáshoz, információkhoz! • Vállaljanak a kormányok kötelezettséget ezen jogok tiszteletben tartására, népszerűsítésére és védelmére!


CSELEKEDJ TE IS! Ha napi 5 perced van: Olvasd el a legfrissebb híreinket a honlapon (www.amnesty. hu) vagy a blogon (amnestyblog.net), like-olj minket a facebook-on (facebook.com/Amnesty.International.Magyarorszag)! Segíts, hogy minél több emberhez eljusson a szervezet üzenete. Ha napi 30 perced van: Iratkozz fel Sürgős Akció hálózatunkba és írd alá aktuális petíciónkat: kampany@amnesty.hu Ha akad néha napi 45 perced – 1 órád: Jelentkezz aktivistának a honlapon! Segíts minket fordítóként vagy önkéntesként az irodában! Gyere el csoporttalálkozóinkra! További információ: aktivizmus@amnesty.hu

Ha van akár heti 5 órád: Segíts nekünk akciók, filmvetítések szervezésében. Mindig szükségünk van egy pár szorgos kézre az irodában, vagy ha vidéki vagy, szervezd meg a saját csoportodat lakóhelyed közelében. További információ: aktivizmus@amnesty.hu Nincs semmi időd? Neked is van megoldásunk: havi kis ös�szeggel segíts, hogy fenntarthassuk függetlenségünket! Állíts be állandó megbízást: 11706016-20818964-00000000 (OTP) Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 19015985-1-42 Légy része egy 3 millió tagból álló civil mozgalomnak, és legyél te is aktív az emberi jogok érvényesítése érdekében!

Általános kiadvány  

Az Amnesty International Magyarország legfrissebb kiadványa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you