Page 91

SKOG

PROMAGAZINE.se

Ny effektivare virkeshantering

JT Timbertrucks bedriver trävaruhantering för finska skogsindustriföretag med en omfattande maskinpark. Företaget hanterar omkring två miljoner kubikmeter virke per år. På Versowood Oy:s sågverk i Vierumäki i Södra Finland, använder man sig av timmermaskinen TW RTD1623 av årsmodell 2006. Den har redan samlat på sig över 40 000 drifttimmar. Och på Versowoods såg i Hankasalmi i östra Finland började man för ungefär ett år sedan använda en TW RTD12 KURO för att ersätta den hjullastare som dittills använts för virkeshantering. – Den effektiva timmermaskinen TW RTD1623 har fungerat tillförlitligt i hård användning och har körts hela 6 000 timmar på ett år. Utifrån de goda erfarenheterna fastnade vi i vår planering för en ny maskin för den nyaste produkten från samma tillverkare, RTD12 KURO, berättar JT Timbertrucks Oy:s vd Jari Äikäs.

Maskinen ska optimeras för uppgiften

JT Timbertrucks strävar efter att optimera maskinerna för respektive produktionsprocess. – Inget timmerplan är det andra likt utan transportsträckor, staplingshöjder mm. varierar. Man måste förstås alltid komp-

romissa en del med maskinerna, men genom att sätta sig in i situationen kan man hitta den effektivaste och mest totalekonomiska lösningen. Maskintillverkaren SKS Toijala Works Oy har gett sitt eget sakkunniga bidrag till denna planering, säger Äikäs. Valet av timmermaskinen RTD12 KURO landade Äikäs i efter moget övervägande. – Virkeshanteringen vid Hankasalmi sågverk behövde en mer långlivad och effektivare maskin än den tidigare hjullastaren, men maskinens storlek begränsades av de trånga utrymmena. Man ville också öka maskinens staplingshöjd utan att tumma på stabiliteten. Timmermaskinen RTD12 KURO som klarar en last på 12 000 kilo och kan lyfta timmer 8 meter upp i luften tillgodosåg dessa behov. Dess tillförlitliga och enkla men smarta tvåpumpshydraulik gör maskinens rörelse smidiga. Och eftersom KURO är en ganska lätt maskin för sin storlek skadar den inte timmerplanets underlag. KURO har körts i omkring 3 500 timmar under ett drygt år och visat sig vara en ytterst effektiv och tillförlitlig maskin i optimal storlek,

som erbjuder en ergonomisk och trivsam arbetsplats för förarna. Förarhytten är stor och tyst och blir inte för varm ens under heta dagar, säger Äikäs.

Totalekonomisk och effektiv lösning

Bränsleförbrukningen för den totalekonomiska KURO håller en låg nivå och den är lätt att serva. – Volvo Pentas ekonomiska 8-litersmotor ger ordentligt med kraft även vid låga arbetsvarv. Och eftersom vi använder oss av många Volvo-hjullastare så underlättas vår service, som vi själva utför, av en motor av samma märke. Även maskinens T-formade ram och huvudkomponenternas placering på ramens sidor förenklar underhållet. Och reservdelsservicen fungerar utmärkt via Kalmar Finland, säger Äikäs. På Hankasalmi sågverk behandlar KURO omkring 2 000–3 000 ton virke om dagen. - Maskinen sköter inmatningen till sågen, sorterar och tömmer sorteringsfack samt lossar lastbilslass, berättar Äikäs.

– Maskinen har många smarta lösningar som gör den lätt att serva, säger Jari Äikäs.

Heino Äikäs uppskattar förarhytten i RTD12 KURO som erbjuder en trivsam arbetsmiljö med bra sikt i alla riktningar.

91

Profile for Ammattilehti.fi

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se