Page 89

SKOG

PROMAGAZINE.se tarna, säger Manninen.

För RTD12 KURO utvecklades en helt ny förarhytt med ett nytt koncept. Eftersom föraren är den viktigaste faktorn som påverkar verksamheten, måste allt detaljer runt honom eller henne vara optimerade.

Huvuduppgifterna för RTD12 är lossning av lastbilar (plockar en trave med två tag), logistiken från sorteringslinjen till lagret och transport av stockar till sågverkets sågbord. – RTD12 är konstruerad med en extra kraftig påskjutare som även fungerar som ett intelligent stödben. Beroende på lyfthöjden, bommens utskjutning och hastighet (stationär), anpassar sig maskinens styrsystem automatiskt till situationen, till exempel vid plockning från sorteringsfacket eller placering av traven ovanpå högen. Denna unika innovation ger RTD12 en intelligent kapacitet på 8–12 ton. Den automatiska stabilitetsvakten anpassar lyftkapaciteten till varje situation och alla dimensioner, förklarar Manninen. För RTD12 KURO utvecklades en helt ny förarhytt med ett nytt koncept. Eftersom föraren är den viktigaste faktorn som påverkar verksamheten, måste allt detaljer runt honom eller henne vara optimerade. – Nyckeln till effektivitet är användarvänlighet. Vi undersökte driften av timmertruckar och insåg att det behövs mer utrymme och möjlighet för olika variationer i hyttens utrustning. Detta tänkande resulterade i konceptet om varierbara monteringsplatser för praktiskt taget allt som finns i hytten, berättar Manninen. Fingermanövrerade ministyrspakar förbättrar förarens ergonomi och minskar antalet belastningsskador i armarna. I hytten finns tre röda instrumentpaneler för valfri tilläggsutrustning samt möjlighet att byta plats på huvudskärmen (en 12 tums pekskärm) eller till och med ratten, till vilken som helst av dessa paneler. Ett stort, grafiskt användargränssnitt med tolv tums pekskärm är det mest intuitiva sättet för föraren att kommunicera med maskinen. Ett kriterium för enkel användning är att man inte ska behöva någon instruktionsbok för att använda de flesta av funktionerna. – Den nya hytten är avsevärt större än någon tidigare hytt i timmertruckar. Det finns mer benutrymme men även mer plats bakom föraren. Förarkomfort har även beaktats genom mer utrymme för modern kommunikationsteknik, till exempel finns det laddningsuttag och hållare för mobiler och surfplattor, räknar Manninen upp. Varje förare kan anpassa maskinen enligt sina egna preferenser. Parametrarna kan sedan sparas på ett USB-minne som även fungerar som en modern ersättare för tändnyckeln.

RTD1723 – den ultimata sågverksmaskinen

RTD1723 är maskin nummer ett för lossning av lastbilar. Maskinen kan även användas för plockning från sorteringsfack och transport till högar, lagerlogistik på timmerupplaget samt transport av stockar

till sågverkets sågbord. Den större gripen på RTD1723 möjliggör högre effektivitet men kräver större sorteringsfack än de som används med konventionella hjullastare vid medelstora eller små sågverk. – Att RTD1723 flexibelt kan användas för många slags arbeten inom timmerhantering är möjligt tack vare det stora utbudet av gripar i flera olika storlekar och former. Vid behov kan TW skräddarsy gripen enligt kundens önskemål, säger Manninen. RTD1723 har en kraftig men ekonomisk dieselmotor som uppfyller de senaste utsläppskraven samt automatväxling med fem hastigheter och en låsningsfunktion som kan kopplas från för smidigare operation på korta avstånd. Vändradien är extremt liten: maskinen kan trots sin storlek svänga i områden med mycket trafik. – Komponentlayouten och åtkomsten till komponenter är välplanerad: Hydraulikfunktionerna finns på vänster sida, elektroniken på höger sida. Styrsystemet har en grafisk display med en avancerad stabilitetsvakt och visning av lasten i ton. Maskinen känner hela tiden till sin status och informationen kan användas för att begränsa lasten och hastigheten på olika sätt, vilket ger ökad säkerhet och hållbarhet, säger Manninen.

RTD3126 – en förstklassig tungviktare

De flesta stora europeiska och sydamerikanska företagen som använder rundvirke som råvara har sedan länge valt RTD3126 (eller föregångaren RTD3026 och RTD2626 med samma konstruktionsdesign) som sin ultimata virkeshanteringsutrustning. RTD3126 är världens absolut mest populära virkeshanteringsmaskin vid massa- och pappersfabriker. – RTD3126 är konstruerad och byggd för de tuffaste tänkbara kraven. Många användare kör dem upp till 8 000 drifttimmar per år – en sann 24/7-processmaskin för förhållanden där temperaturen kan variera från -35 graders kyla med snö och

is till +40 graders tropisk hetta, berättar Manninen. Den vanligaste uppgiften för RTD3126 är lossning av lastbilar. Effektivitetskriteriet för lossning är ”hela traven med ett tag” eller, om man använder TW:s patenterade twin-grip, till och med två travar på samma gång. – För RTD3126 finns ett brett utbud av gripar och även specialdesignade gripar. I Sverige och Finland, där timmerbilarna och vagnarna är större än i andra länder, används gripstorlekar på upp till 9,2 m². För att säkerställa ett konstant flöde av rundvirke till sågverket och för att kompensera för säsongsvariationer i tillgången på stockar har stora sågverk ofta ett stort virkesupplag. För effektiv transport av stora virkesvolymer är RTD3126 det bästa valet. Den kan transportera mer än 50 m³ stockar i gripen flera hundra meter ekonomiskt och snabbt, säger Manninen.

Hytt för RTD1723 och RTD3126

Hytten erbjuder en rymlig och ergonomisk miljö för föraren med den komfortnivå som krävs för att upprätthålla förarens rörlighet under ett långt och hektiskt arbetspass. Alla styrdon är lättåtkomliga och intuitiva och samtliga funktioner är datorstyrda. Hyttklimatet regleras med en automatisk elektronisk klimatanläggning, ECC. – Via ett grafiskt användargränssnitt med färgskärm kan föraren övervaka alla maskinfunktioner och även ställa in vissa styrparametrar och egenskaper enligt individuella behov. Skärmen ersätter alla mätare och visare och larmar automatiskt om något kräver förarens uppmärksamhet, berättar Manninen.

TW REMOTE – grafiska onlinerapporter ger bättre effektivitet och ekonomi

TW Remote är ett unikt system som skapar grafiska onlinerapporter över allt som berör maskinens drift som använda-

ren kan se på en dator eller mobil enhet. Alla data från dess att maskinen tagits i drift fram till nuläget kan analyseras med graferna i TW Remote. Inga numeriska sammanställningar eller månadsrapporter behövs. Graferna är realtidsrapporter och deras tidsspann kan väljas fritt från en dag till utrustningens hela livslängd. Dessutom sparas allting i systemets minne. – TW Remote är ett värdefullt verktyg för konditionsövervakning, tidig diagnostik samt planering av underhåll, kapacitet, arbetscykler och bränsleekonomi. Hårdvaran till TW Remote ingår i standardutförandet av RTD12 KURO. Nya maskiner inkluderar en gratis provperiod av TW Remote. Därefter kan användaren köpa servicen på månadsbasis enligt aktuella behov. TW Remote kräver en internetanslutning (data-SIM med minst 256 kbps hastighet eller WiFi), säger Manninen.

TCO – Total Cost of Ownership

Timmertruckar är processmaskiner som ofta används dygnet runt. I många fall överskrider den årliga drifttiden 6 000 timmar. Därför har TW LogStackers byggts för högsta möjliga driftsäkerhet med bästa tillgängliga komponenter för alla system. – För ägarna är en låg total ägandekostnad extremt viktig, i synnerhet för entreprenörer. TW har ett kalkylverktyg som kan simulera den totala ägandekostnaden. Vårt kalkylprogram kan generera en prognos av fördelningen mellan olika kostnadsposter och beräkna en kumulativ driftkostnadskalkyl för utrustningens hela livscykel samt de årliga kostnaderna utifrån parametrarna för olika typer av användning, säger Manninen.

89

Profile for Ammattilehti.fi

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se