Page 83

PROMAGAZINE.se

SKOG

Produkterna tillverkas i Taavetti i Finland på MenSe Oy:s produktionsanläggning med en hög automatiseringsgrad.

Seppo Mentula från MenSe Oy granskar ett klippaggregat som ska levereras till Tyskland.

MenSes röjningstillsats kopplas direkt till skördaren och gör det möjligt att samtidigt förhandsröja och avverka virke för industrin.

MenSes produkter exporteras till hela skogsvärlden. På bilden undersöker intresserade japanska kunder ett MenSe klippaggregat.

sitter trappstegsvis vilket ger bra bärkraft mot stammen och ett utmärkt grepp vid matning i båda riktningar, men är samtidigt skonsamt mot virket, berättar Mentula.

Snabbt igång igen med nyrenoverade hjul

MenSe är en välbekant utställare på skogsmässor – här presenterar man sina produkter på Elmia Wood 2013.

V-TEC, med en revolutionerande mönsterskyddad och patentsökt konstruktion. Den nya modellen är lättare, mer hållfast (materialet är Hardox 450 slitstål) och har en öppen konstruktion som förebygger blockering och erbjuder många egenskaper som effektiviserar skördarens drift. – En greppyta av axiellt snedställda ribbor ger hjulet en rund ytterkrets som ger jämn inmatning. Piggarna på ribborna

Helst ska allt bara fungera. Men visst slitage går aldrig att undvika, och skogen är en hård miljö. – Hos oss på MenSe kan du låta renovera slitna eller skadade matarhjul, oavsett typ eller märke. Stillastående maskiner kostar pengar – hos oss får du snabb service så att du snabbt kan komma igång igen. Vi levererar även dubbar för matarhjul. Vår formpressningsavdelning renoverar bland annat flexibla element, dämpare, upphängningar, beslag och andra delar som kräver regummering, berättar Mentula.

Nyskapande klippaggregat

MenSes nyskapande klippaggregat är avsett för skötsel av kraftledningsgator, vägrenar, banvallar, planteringar och grönområden, även under vatten. – Allt mekaniserat röjnings- och trimningsarbete går att effektivisera. Detta har varit utgångspunkten för våra patenterade lösningar. Ökad användbarhet, bättre arbetsmiljö och högre produktivitet är resul-

MenSe Oy är ett familjeföretag som sysselsätter 15 personer och ett antal underleverantörer. Även Seppos och Marja-Leenas barn Elisa och Jukka är starkt engagerade i familjeföretaget.

tatet av vår produktutveckling. Samtidigt har vi höjt kvaliteten på slutresultatet. Aggregatet skär snabbt, blockeras inte och är inte känsligt för stenar. Du slipper oroa dig för att stenar, skäravfall eller gnistor slungas iväg i omgivningen, säger Mentula.

MenSe röjningstillsats för skördare

MenSes röjningstillsats kopplas direkt till skördaren och gör det möjligt att förhandsröja och avverka gagnvirke för in-

dustrin vid ett och samma tillfälle. – Röjningstillsatsen gör den manuella förhandsröjningen överflödig, vilket sparar kostnader och ökar avverkningens effektivitet, lovar Mentula.

83

Profile for Ammattilehti.fi

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se