Page 20

SKOG

PROMAGAZINE.se Godset skickas med flygfrakt från Arlanda till servicecenter världen över och sedan vidare ut på landsvägarna. I slutet av kedjan väntar skåpbilar som transporterar delarna den sista sträckan.

Snabb reservdelslogistik ger bättre service

E-handel och tillverkningsindustrins Just-in-Time-filosofi är trender som flyttar varorna från lagren ut på landsvägarna. För maskinverkstäder är det helt avgörande att reservdelarna anländer exakt när de behövs. För serviceverkstäder som arbetar med tunga maskiner är det inte längre nog med exakta leveranstider. Förutom kravet på leverans Just-in-Time måste även tiden från beställning till leverans minimeras. Dessutom måste reservdelarna levereras tillräckligt tidigt på morgonen för att vara tillgängliga under verkstädernas normala arbetstider kl. 07.00–16.00. Komatsus centrallager för skogsmaskindelar ligger nära Arlanda flygplats. Ett konstant flöde av delar åker till och från lagret. Godset skickas med flygfrakt från Arlanda till servicecenter världen över och sedan vidare ut på landsvägarna. I slutet av kedjan väntar skåpbilar som transporterar delarna den sista sträckan.

20

Hemma i Sverige har Komatsu Forest ett heltäckande servicenät (24 st.) som också får alla sina delar effektivt från lagret i Arlanda. För sin reservdelsförsörjning anlitar Komatsu Forest transport- och logistikföretag DANX, som är specialiserat på snabba reservdelsleveranser i Norden och de baltiska länderna.

Fakta: Komatsu Forest

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Företaget har produktionsenheter i Umeå och i Chattanooga, USA. Komatsu Forest tillverkar skördare, skotare, skördaraggregat och utrustning för skogsmaskiner, har cirka 1 400 anställda och finns representerat på samtliga marknader där mekaniserat skogsbruk bedrivs. Marknadsföring och kundservice hanteras av egna säljbolag och återförsäljare. Företaget ägs av japanska Komatsu Ltd som 2004 köpte Valmets skogsmaskinsverksamhet. Varumärket Komatsu lanserades 2011.

Komatsus centrallager för skogsmaskindelar ligger nära Arlanda flygplats. Ett konstant flöde av delar åker till och från lagret.

Profile for Ammattilehti.fi

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se

Promagazine.se  

Skog - Transport & Bioenergi. Promagazine.se 1/2017. www.promagazine.se