Page 134

käyttäjille. - Esiteltyään uuden sukupolven Earthworks -koneohjausjärjestelmän kaivukoneisiin Trimble on viimeiset pari vuotta panostanut erittäin vahvasti OEM-yhteistyön kehittämiseen eri konevalmistajien kanssa. Caterpillarin koneita on tullut jo Suomeenkin valmiiksi tehdasvarusteltuna Trimblen 3D -koneohjausjärjestelmillä; uuden sukupolven CAT-koneissa Trimblen 2D -järjestelmä on jo vakiona. Lisäksi Trimble toimittaa järjestelmiä suoraan tehtaille mm. Hitachille, Volvolle, Liebherrille, Komatsulle, JCB:lle, Doosanille jne. Tulevaisuudessa yhä useampi uusi kaivukone toimitetaankin tehtaalta valmiiksi koneohjausjärjestelmällä varustettuna. SITECH Finland puolestaan tekee hyvää yhteistyötä kaikkien konemerkkien maahantuojien kanssa joista monet ovat myös tärkeimpiä jälleenmyyjiämme, toteaa Särkelä.

Edistykselliset koneohjausjärjestelmät

Trimblen 3D-koneohjausjärjestelmät sisältävät alan kehittyneintä teknologiaa ja sopivat erityyppisiin koneisiin: kaivinkoneisiin, puskutraktoreihin, tiehöyliin, pyöräkuormaajiin sekä tiivistyskoneisiin (maa- ja asfalttipuoli), asfaltinjyrsimiin, levittimiin sekä poravaunuihin ja paalutuskoneisiin. Koska suunnitelmat sekä korko- ja mittalinjatiedot ovat saatavilla ohjaamossa, kaivutyöskentelyn, tiivistyksen ja päällystystyön hallinta on helppoa. Tuottavuus ja kannattavuus paranevat ja materiaalihävikkiä on vähemmän. Koulutusta ja teknistä tukea ajatellen mahdollisuus etätukeen on vakiovaruste. - Erityisesti mittausteknologian puolella Trimble on johtava innovaattori. Sekä satelliitti- että takymetriteknologia on tarkkaa, nopeaa ja luotettavaa kaikissa olosuhteissa. Luotettavuus korostuu, kun toimitaan hankalassa, peitteisessä maastossa. Ylimääräiset toimintahäiriöt maksavat aina rahaa asiakkaalle. Hyvänä esimerkkinä satelliittipuolella Trimble on kehittänyt xFill-teknologian, jonka avulla on mahdollista jatkaa cm-tarkkaa mittaamista tilapäisten signaalikatkosten aikana, opastaa Särkelä. Trimblen 3D-järjestelmissä on luonnollisesti tuki Inframodel 4 -formaatille. Kyseistä formaattia käytetään jo työmailla, ja jatkossa käyttö tulee laajentumaan. - 3D-järjestelmiä on mahdollista käyttää opastavina tai automaattisina, konetyypistä riippuen. Automaattinen hydrauliikan ohjaus on saatavilla tiehöyliin, puskukoneisiin sekä asfaltinlevittimiin ja -jyrsimiin. Trimble tekee yhteistyötä useiden konevalmistajien kanssa. Yhteistyön tuloksena moni työkone on saatavilla ”Trimble-valmiina” jo tehtaalta. Koska automatiikka huolehtii hydrauliikasta, kuljettaja voi keskittyä työkoneen hallintaan ja työn seurantaan. Joustavuuden ansiosta tärkeimpiä komponentteja on helppo siirtää jopa eri konetyyppien välillä, sanoo Särkelä. Trimblen 2D-koneautomaatiojärjestelmät ovat skaalautuvia ja asennettavissa lähes kaikkiin konetyyppeihin. - Skaalautuvuus tarkoittaa, että tarpeen tullen päivitys 3D-maailmaan onnistuu helposti. 2D sopii pienempiin projekteihin, aina työmaan alkuvalmisteluista lopulliseen tasoittamiseen ja päällystämiseen asti, ohjeistaa Särkelä.

Trimble Earthworks 3D kaivinkoneisiin

Trimble julkaisi uuden Earthworks kaivinkoneen koneohjausjärjestelmän globaalisti keväällä 2017. Earthworks edustaa tämän hetken uusinta tekniikkaa koneenohjauspuolella. Luotettavuudesta kertoo ohjelmistopäivi-

Trimblen tuotteiden ja palveluiden myynnistä eteläisen Suomen alueelle vastaa myynti-insinööri Mikael Nenonen (vas.) Vantaan toimipisteestä käsin - pohjoisen ja läntisen maan asiakkaita palvelee myynti-insinööri Ville Määttä toimien Oulun pisteestä.

tyksille ja itse laitteelle myönnettävä 5+5 vuoden takuu, mikä kattaa myös huoltomiehen matkakulut. - Uusi järjestelmä toi tullessaan uudet ja markkinoiden nopeimmat 100Hz taajuudella toimivat anturit sekä 10,1 tuuman Android pohjaisen näytön. Uusien anturien ansiosta kuljettaja näkee ilman viivettä koneen liikkeet näytöllä, mikä helpottaa kaivamista entisestään. Lisäksi uudet anturit mahdollistavat kaivinkoneissa jälkiasennettavan automatiikan, missä Trimblen järjestelmä pitää kauhan kiinni suunnitelman pinnassa ohjaamalla pääpuomia sekä kauhan asentoa. Kuljettajan tarvitsee operoida ainoastaan kaivupuomia. Tämän ansiosta kokematonkin kuljettaja saa helposti viimeisteltyä tasaiset luiskat ja tasot sekä vältytään ylikaivuulta, kertoo Särkelä. Uusi, nykyaikainen Android käyttöliittymä on entistä mukavampi käyttää. Yksinkertainen valikkorakenne ja selkeät painikkeet tekevät järjestelmän käytöstä todella helppoa. Samalla Android alusta mahdollistaa 3-osa­ puolen sovellusten asennuksen Google Play kaupasta, kuten PDF-lukijan, kalenterin, sähköpostin, työajanseuranta sovellukset yms. työmaalla tar­ vittavat ohjelmat. Näyttöön saadaan myös asennettua FileFlipper sovellus, joka mahdollistaa tiedostoformaattien muuntamisen Trimblen järjestelmään suoraan näytöllä. - Uuden näytön lisäksi kaivinkoneen ohjauskahvaan asennetaan etäkytkin, minkä avulla voidaan mm. ottaa tarkepisteet, nostaa ja laskea kaivettavaa tavoitetasoa ja vaihtaa kauhan mittapistettä. Kun yhdistetään tämä kaikki Trimblen edistyksellisiin älyantenneihin, saadaan aikaan luotettava paketti, jonka jokainen komponentti on hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten, sanoo Särkelä.

Sähköinen esiohjaus jälkiasennettuna

SITECH Finland tarjoaa koneohjausjärjestelmien lisäksi myös sähköisen esiohjauksen toteutuksen käytettyihin kaivukoneisiin. Automaattinen hydrauliikan ohjaus on saatavilla myös tiehöyliin, puskukoneisiin sekä asfaltinlevittimiin ja -jyrsimiin. - Jälkiasennettu sähköinen esiohjaus mahdollistaa puomiston automaattisen ja tarkan hallinnan. Asennamme koneeseen uuden venttiililohkon millä ohjataan pääpuomin ja kauhan liikkeitä - toiminnot integroidaan käytettäväksi rototiltin nappeihin. Esiohjauksen ansiosta kauha ja puomi ajaa määrätyt liikkeet automaattisesti mikä tehostaa sekä helpottaa oleellisesti kuljettajan työskentelyä, toteaa Särkelä.

Trimble Stratus

Trimble 3D-koneohajusjärjestelmän uusi, nykyaikainen Android käyttöliittymä on entistä mukavampi käyttää. Yksinkertainen valikkorakenne ja selkeät painikkeet tekevät järjestelmän käytöstä todella helppoa.

134

Trimble Stratus on verkkoselaimessa toimiva, pilvipalvelupohjainen, massalaskentaan ja datan analysointiin suunniteltu selkeä ja helppokäyttöinen alusta. - Trimble Stratus käsittelee drone lentosi automaattisesti suoraan palvelussa pistepilveksi, ortokuvaksi ja maastomalliksi. Datalla hallitset ja raportoit työmaasi tilavuuksia, pinta-aloja sekä työmaan etenemistä suunnitelmiin verrattuna suoraan palvelussa ilman erillistä ohjelmistoa. Palvelua on mahdollista käyttää omalla dronellasi ja voit kirjoittaa dataa ulos kolmannen osapuolen ohjelmistoihin, kertoo Särkelä. Palvelu mahdollistaa älykkäiden Aeropointsien käytön, joka tekee työskentelystä entistä nopeampaa ja saumattomampaa. RTK drone + 1 Aeropoint, mahdollistaa jopa 8 hehtaarin kuvauksen luotettavalla tarkkuudella.

KIVIROCK 2/2019

www.kivirock.fi

Profile for Ammattilehti.fi

Kivirock 2/2019 maarakennus- ja kaivosalan ammattilehti  

Syksyn 2019 jättilehti - lisäjakelussa Maxpossa.

Kivirock 2/2019 maarakennus- ja kaivosalan ammattilehti  

Syksyn 2019 jättilehti - lisäjakelussa Maxpossa.