Page 1


PENGENALAN Majalah ini merupakan sebuah majalah terbita Page BolaSepak Kelantan. Ini merupakan terbitan pertama kami. Majalah kali ini mengumpulkan berita-berita Piala Malaysia 2012. Semoga, jika ada kekurangan. Harap dimaafkan kerana ini merupakan edisi pertama majalah dan hanya berita Piala Malaysia dimuat naik. Selamat membaca.

DISEBALIK TABIR Pemilik Majalah :

- Page BolaSepak Kelantan

Penulis :

- Ammar Are-liff

Facebook :

- www.facebook.com/Bola.KelantanFA

Blog :

- www.bolasepak-kelantan.com

Rakan Sumber :

- KelantanFA[dot]com  www.KelantanFA.com

- Afiq Network :  www.AfiqNetwork.blogspot.com

Rakan Media :

- Kosmo Online  www.kosmo.com.my

-Sinar Harian Online  www.SinarHarian.com.my


REVIEW KESELURUHAN


PERINGKAT KUMPULAN | Pada awal saingan Piala Malaysia, kita tewas kepada Terengganu di Stadium Sultan Ismail Nasaruddin Shah. Kemudian, kita bangkit membenam Kedah 2-1 di Kota Bharu. Kemudian, kita bertandang ke Stadium Majlis Perbandaran Selayang, untuk bertemu ATM dan kita bernasib baik kerana jaringan Obinna berjaya menyamakan kedudukan. Selepas itu, kita dan ATM berentap lagi, kali ini di Kota Bharu, kita menang 4-3. Perlawanan ke-5 peringkat kumpulan menyaksikan kita bertemu bekas juara double treble, Kedah di Stadium Darul Aman, kita mempamerkan prestasi yang cukup mengecewakan dan hanya mampu seri. Berdepan kritikan dari penyokong, skuad kendalian Bojan Hodak bangkit membenam Terengganu dengan jumlah jaringan 6-1 di Kota Bharu. Kemenangan itu menyaksikan kita ke Suku Akhir selaku juara Kumpulan B selepas ATM hanya mampu seri 2-2 dengan Kedah MENUJU KE FINAL | Felda United menunggu kita di suku akhir. Suku akhir pertama menyaksikan kita bertandang ke Melaka dan berjaya membenam Felda, 2-1. Selepas itu, kita beraksi selaku tuan rumah di Kota Bharu. Felda United melakukan kejutan apabila mendahului 2-0. Tetapi, Norfarhan dan Ghaddar muncul penyelamat apabila menjaringkan gol untuk mengikat Felda 2-2. Keputusan itu menyaksikan Kelantan mara ke Separuh Akhir dengan agregat 4-3. Selepas itu, kita berdepan bekas juara 32 kali, Selangor di Separuh Akhir. Separuh Akhir pertama di Kota Bharu menyaksikan Kelantan menang 1-0 hasil jaringan Norfarhan Mohammed. Sejurus selepas itu, kita turun ke Shah Alam. Jaringan cantik dari Mohammed Ghaddar serta sepakan percuma menarik dari ketua pasukan, Badri Radzi sudah cukup untuk menewaskan Skuad kendalian Irfan Bakti. Kita mara ke final, agregat 3-0. Kita sekali lagi mengesahkan status selaku kuasa baru bola sepak Malaysia apabila berjaya menjulang treble pada 20 Oktober lalu. Dua jaringan dari Norshahrul dan satu dari Indra melengkapkan malam gemilang Kelantan untuk menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 3-2 pada aksi perlawanan akhir Piala Malaysia 2012. Kemenangan itu sekali gus mengesahkan kita mencipta TREBEL pertama untuk Kelantan. “Tiada Norfarhan dan Ghaddar, pasti ada pemain lain yang akan menyerlah. Norshahrul adalah pemain itu” – Bojan Hodak Jika dilihat kembali, ramai yang meragui keupayaan Kelantan apabila turun tanpa khidmat penyerang sensasi, Norfarhan dan Ghaddar. Tetapi, Norshahrul Idlan Talaha membuktikan bahawa The Red Warriors mempunyai ramai bintang yang boleh menjadi “ayam tambatan” selepas beliau dan Indra menjaringkan gol pada perlawanan akhir yang penuh dramatik itu. INFO | Jumlah Mata Peringkat Kumpulan = 11 MATA Jumlah Jaringan Kelantan = 23 GOL Jumlah Bolos Kelantan = 13 GOL


REVIEW MENUJU KE FINAL


Membenam Skuad Peneroka

Juara Liga Super, Kelantan berjaya membenam "Skuad Peneroka" ataupun Felda United 2-1 di Stadium Hang Jebat, Melaka. Walaupun turun selaku pasukan pilihan, Kelantan dilihat tidak berjaya menguasai perlawanan pada 20 minit pertama. Hal ini menyaksikan Felda United melakukan serangan bertali arus. Walau bagaimanapun, Felda United dan Kelantan buntu untuk mencari jaringan awal. Ia menyaksikan kedua-dua pasukan terpaksa ke bilik persalinan tanpa sebarang jaringan. Bersambung babak kedua, Kelantan melakukan pertukaran pertama dengan memasukkan penyerang dari Lubnan, Mohammed Ghaddar untuk menggantikan penyerang dari K.Lumpur, Afiq Azmi. Pada minit ke-56, hasil satu gerakan dari Norshahrul Idlan Talaha dan selepas percubaan Ghaddar, Nurul Azwan Roya berjaya melepaskan rembatan kencang bagi memecahkan kebuntuan untuk jaringan pertama perlawanan. Jaringan itu ternyata menggamatkan lebih 8,000 penyokong Kelantan yang bertandang ke Melaka.

Pada minit ke-70, pemain Felda United yang memakai jersi 33 hampir menyamakan kedudukan apabila rembatannya yang mencari penjuru gol hampir berjaya menewaskan Apek. Namun, Apek berjaya mengeluarkan bola untuk tendangan sudut. Pada minit ke-76, kesilapan atau salah faham antara pemain pertahanan dan penjaga Felda membawa padah apabila Indra Putra berjaya mencuri peluang untuk menjaringkan gol ke-2 Kelantan. Sejurus selepas itu, Bojan Hodak melakukan pertukaran kedua dengan memasukkan Norfarhan untuk menggantikan Norshahrul Idlan Talaha. Selepas itu, bekas pemain Kelantan, Khairan menjaringkan gol pertama Felda United pada minit ke-79 hasil tandukan terbang untuk menewaskan Apek di gawang. Sejurus selepas itu, Bojan Hodak melakukan pertukaran terakhir dengan memasukkan pemain pinjaman dari Sabah, Mafry Balang dan menggantikan penjaring gol ke-2, Indra Putra Mahyuddin. Keputusan 1-2 kekal sehingga wisel penamat. Ia menyaksikan pasukan tuan rumah gagal memanfaatkan kelebihan beraksi ditempat sendiri.


Cemas di Kota Bharu

Kelantan mara ke peringkat Separuh

memberikan gol sendiri kepada Felda

Akhir Piala Malaysia selepas berjaya

United.

menundukkan

Felda

United

dengan

aggregat 4 – 3 dalam aksi cukup

Kelantan yang memerlukan 2 gol untuk

mendebarkan di Kota Bharu.

layak ke Separuh Akhir tidak berputus asa untuk memburu gol dan hasilnya

Pada aksi itu, Felda United berjaya

Norfarhan

menjaringkan gol pertama pada minit ke

kedudukan

41″

menjadikan kedudukan 1 – 2.

menerusi

pemain

import

berjaya pada

merapatkan minit

ke

72″

mereka Mickael Antoine Curier. Minit ke 92″, Ghaddar muncul wira Bersambung babak kedua, Kelantan

pasukan apabila sepakan kaki kirinya

sekali lagi dikejutkan dengan gol kedua

berjaya menerjah gawang gol Felda

pelawat selepas pemain pertahanan

United menewaskan Penjaga Gol Felda

Mafri Balang gagal mengeluarkan bola

United iaitu Hamsani Ahmad dan gol itu

dalam kawasan bahaya dan seterusnya

membolehkan

Kelantan

mara

separuh akhir bertemu Selangor.

ke


Membenam Selangor di Gelanggang Keramat

KELANTAN belum boleh menarik nafas lega sekalipun melakar kemenangan 1-0 ke atas Selangor pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu pada 6 Oktober lalu. Kelantan terlebih dulu dikejutkan dengan beberapa siri serangan awal pasukan pelawat menerusi gandingan, Mohd. Amri Yahyah dan Basko Balaban. Tersentak dengan asakan tersebut, Kelantan memperkemas serangan dan memperoleh dua peluang terbaik pada minit keenam dan ketujuh. Bagaimanapun, percubaan Norshahrul Idlan Talaha dan Nurul Azuan Roya berjaya ditepis oleh penjaga gol Selangor, Norazlan Razali. The Red Warriors terus „menekanâ€&#x; benteng pertahanan Gergasi Merah dan hampir berjaya memecahkan kebuntuan gol menerusi Mohammad Ghaddar pada minit ke-15, namun penyerang import itu masih gagal merobek gawang lawan. Indra Putra Mahyuddin turut hampir meletakkan Kelantan di hadapan pada minit ke-41, namun rembatan kencangnya berjaya ditepis Norazlan. Bersambung babak kedua, Kelantan dilihat lebih banyak menguasai perlawanan namun sekali lagi kecewa dengan ketumpulan jentera serangan mereka, Usaha tuan rumah untuk mendapatkan gol akhirnya berhasil pada minit ke-62 menerusi Nor Farhan Mohammad yang bijak memperdayakan benteng pertahanan pelawat.


Tewaskan EGO Irfan Bakti

KELANTAN mengesahkan

laluan

memperoleh sepakan percuma di

Mohamed Ghadar ditepis penjaga

ke pentas final Piala Malaysia Edisi

luar kotak penalti Kelantan apabila

gawang Selangor, Norazlan Razali

ke-86

Subramaniam menjatuhkan Bosko

pada minit ke-12.

selepas

Selangor

2-0

menewaskan

sekali

gus

mara

Balaban.

dengan agregat 3-0 di Stadium

Menyedari tekanan dari Selangor

Shah Alam.

Namun sepakan percuma diambil

semakin berkurangan memasuki 15

Dua jaringan gol pada separuh

Safiq Rahim sedikit tersasar di

minit

masa

sebelah kiri gawang Kelantan yang

memperkemaskan

dikawal Khairul Fahmi Che Mat.

melalui

kedua

oleh

Mohamad

Ghaddar minit ke-84 dan Mohd Badri Radzi pada minit ke-93 sudah

Tersentak

Selangor

dilancarkan tuan rumah, Kelantan

berhasrat

merealisasikan Misi 33 mereka.

Bermula Selangor

wisel

babak

terus

pertama,

melancarkan

gerakan melalui hantaran jauh dan

rangkaian

Kelantan serangan penyerang

Norfarhan, Norshahrul Idlan dan

cukup memastikan malam derita yang

seterusnya,

dengan

serangan

Mohamad Ghaddar.

menyusun strategi memantapkan

Pintu

bahagian

hampir bolos minit ke 16 apabila

serta

tengah

hampir

pendahuluan penyerang

dan

hadapan

sensasi

Selangor

sekali

lagi

gol

Norfarhan yang dikenali ‘Ben 10’

tandukan

dalam kalangan peminat Kelantan

memperoleh apabila

gol

Kelantan,


melakukan

rembatan

namun

berjaya ditepis sekali lagi Norazlan.

terhidang

di

depan

gawang

melakukan

penyudahan

Selangor gagal dimanfaatkan Indra

bintang

Putra

yang

mendapat

tolakan

memperdayakan Norazlan buat kali

Gawang pelawat cemas seketika

cantik

dari

Norfarhan

namun

pertama.

pada minit ke-22 apabila rembatan

sepakan

Safiq di luar kotak penalti gagal

berdepan

ditangkap kemas Khairul Fahmi

melambung tinggi.

Indra

ketika

dengan

itu

kuisan

berjaya

hanya Norazlan

Malam derita buat Selangor terus berpanjangan

namun tindakan pantas penjaga gol kebangsaan

dengan

tahap

apabila

Bosko

dilayangkan kad merah selepas

menggagalkan

Babak kedua bermula, Selangor

mengasari Obinna Nwaneri pada

usaha K Solihin yang cuba menolak

dilihat agresif apabila sepakan dari

minit ke-87.

bola muntah tadi namun Solihin

luar

berada dalam keadaan offside.

berjaya

kotak

penalti

ditepis

sebelum

oleh

Bosko

Khairul

Fahmi

Mohamed

Ghadar

Mendahului

satu

gol

tidak

membuatkan

anak

didik

Bojan

hati

malah

Ghaddar berpeluang meletakkan

membalas serangan pada minit ke-

Hodak

pasukannya di hadapan namun

51

melancarkan serangan dan berjaya

tolakannya mudah ditepis Norazlan

Norazlan.

yang

bertindak

menggagalkan

yang

berjaya

diselamatkan

mendapatkan sepakan percuma di

cemerlang

hasrat

berpuas

luar kawasan penalti sebelah kanan

kira-kira

Mat Yo turut berpeluang mencetak

35,00 penyokong setia The Red

nama sebagai penjaring namun

Warriors.

sepakan leretnya minit 57 selepas

Badri yang sememangnya pakar

mendapat

lorongan

dalam sepakan percuma akhirnya

Peluang berbahaya tuan rumah

Norfarhan

sekali

terhasil pada minit ke-43 apabila

terakhir

Selangor

Bosko melakukan sepakan dari luar

penghalang.

bola

lagi

dari

benteng

melenyapkan

menjadi

Merah Kuning untuk menggapai Misi

kotak penalti namun Khairul Fahmi telah

bersedia

dan

menepis

sepakan berkenaan.

gawang tuan rumah.

33

impian

selepas

Gergasi

sepakannya

menerjah jaring di sebelah bucu Akhirnya

gol

berhasil

kanan gol Selangor yang gagal

pada minit 84 apabila larian pantas

diselamatkan Norazlan buat kali

dan kelicikan Mohamed Ghaddar

kedua.

Berbaki satu minit masa tambahan

yang

berjaya

separuh masa pertama, peluang

pertahanan

Kelantan

mengelecek lawan

tiga

sebelum


AKSI FINAL

Begitupun, serangan menerusi Indra Putra dan Afiq terus gagal membolosi gawang lawan

apabila berjaya didakap oleh Farizal Harun. Keghairahan Kelantan dalam memburu gol

pertama akhirnya tertunai apabila rembatan kencang NorShahrul Idlan Talaha berjaya

menewaskan Farizal Harun pada minit ke-43. KELANTAN membuktikan kehebatan sebagai gergasi Pantai Timur apabila mencatat

kejuaraan treble musim ini dengan merangkul Piala Malaysia 2012 setelah menewaskan Bersambung babak kedua, tidak sempat Kelantan mengatur rentak permainan, ATM terlebih Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 3-2 di Stadium Shah Alam, 20 Oktober lalu dahulu menjaringkan gol penyamaan menerusi Rezal Zambery Yahya iaitu minit ke-48. Sebelum ini, Kelantan menjuarai Liga Super dan Piala FA. Pencapaian Kelantan ini kali Selang satu minit kemudian, Kelantan memperkemaskan corak permainan dengan aksi lebih terakhir dilakukan oleh Kedah selama dua musim berturut-turut pada 2007 dan 2008. tersusun dan Mat Yo sekali lagi menjadi wira apabila menjaringkan gol kedua.

Indra Putra Mahayuddin menjadi wira pasukan Kelantan apabila menjaringkan gol Kegembiraan Kelantan bagaimanapun tidak bertahan lama, apabila jaringan Marlon Alex kemenangan sekali gus memastikan Piala Malaysia menjadi milik The Red Warriors setelah James pada minit ke-61 berjaya menyamakan kedudukan, sekali gus menggegarkan stadium hampa pada tahun lepas. dengan sorokan penyokong ATM.

Kelantan, juara Piala Malaysia 2010, tiga kali mendahului ATM sebelum wisel penamat masa Setelah kedua-dua pasukan terikat 2-2, perlawanan diteruskan di masa tambahan selama 30 tambahan. Dalam perlawanan malam itu, ATM hampir mendapatkan jaringan awal pada minit. Umpama mendapat semangat dari gol kedua, anak didik B.Sathianathan melancarkan babak awal perlawanan menerusi pemain pertahanannya bagaimanapun, sepakannya gerakan bertali arus melalui kombinasi pemain Hai-0, Marlon dan Aidil namun berjaya tersasar. dikekang oleh pertahanan Kelantan. Sebaliknya, Kelantan yang mendapat sorokan lebih

60,000 penyokong nyata menyuntik semangat dalam diri mereka. ATM sekali lagi hampir menjaringkan gol tetapi percubaan Kaptennya, Hairuddin Omar

berjaya dikekang oleh pertahanan Kelantan. Dengan itu, pada minit kelima masa tambahan, gerakan menarik Indra Putra akhirnya berjaya

menewaskan penjaga gol ATM, Farizal Harun sekali gus memadam impian skuad The Army Kelantan terus mengatur strategi dan melakukan serangan, namun percubaan Muhammad untuk menjulang Piala Malaysia buat julung kali. Afiq Azmi berjaya ditepis oleh Mohd Farizal Harun pada minit keenam. Pada minit ke-12,

Kelantan sekali lagi hampir mendahului lawan tetapi tendangan Norshahrul Idlan Talaha Pencapaian anak buah Bojan Hodak mendakap piala keagungan bola sepak tanah air itu kali sedikit melencong ke tepi tiang gol. ini adalah yang kedua selepas kali pertama memenanginya pada 2010 apabila menumpaskan

Negeri Sembilan 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil. Susulan serangan pasukan Kelantan, ATM melakukan serangan balas. Kali ini tandukan Hai-0

sekali lagi melambung tinggi pada minit ke-13. Kelantan mula menemui rentak permainan Walaupun turun tanpa penyerang import dari Lubnan, Mohamed Ghaddar di jentera serangan, apabila terus melakukan serangan diketuai Kaptennya, Mohd Badhri Radzi. ia tidak sedikit pun menjejaskan asakan pasukan dari Pantai Timur itu bagi menyekat ATM

daripada melakar sejarah menjulang piala berprestij itu buat pertama kali.


Gambar di FINAL


Majalah BolaSepak Kelantan  
Majalah BolaSepak Kelantan  

Majalah Edisi Percubaan. Ambo tok pandai

Advertisement