Page 20

InTerjú

elhagyott helyek hősei – abandoned palaces

> Dragon György interjú

Elhagyott helyek hôsei

érte a játék s íc d s n ir a C zt a játékot; ttere o e C lt y t. e z k le a h té s r e A é v z : e -r a AmigA mAniAszerfelett szép”-nek nev Simmons 82% n o s a J .) 0 „ (3 an grafikáját; zerepjátéka. si lapszámábaz irányítást. s u û ci r lm á e m d . je 2 r 9 9 bb te n: 1 t és igi legnagyo AmigA ACtio tékmenetet, a fejtörôke d d a te le é lt vo k kiemelte a já író szerint ez erû” játékna g z á s y js g ú a n n o „ s r y e g ne ark Pett . lapszámba t. 7 4 a CU AmigA: m s n a v E n latá Uting: Darre t és a h an g u AmigA ComP asztalta a játékmeneté g nevezte; ma

A

magyar Amigás játékfejlesztéseket bemutató sorozatunkban, e kritikák tárgyát képező, az ArtGame által fejlesztett, és a brit Electronic Zoo által 1992-ben kiadott Abandoned Places: A Time for Heroes című szerepjáték kerül terítékre.

A játékot az Advanced Dungeons & Dragons és a Dungeon Master szerepjátékok inspirálták. A játék történetét a Writer's Guild cég írta. A játék mindegy száz perces zenei betéteit Dragon György szerezte, hangeffektjeit házi körülmények között vették fel. A játék kombinálja a hagyományos dungeon crawler játékok elemeit a föld felszíne feletti kalandozásokkal. Az újdonság erejével hatott a viszonylag nonlineáris játékmenete; a labirintusokat nem kell teljes mértékben felfedezni, hogy a játékos egy újabb helyszínre léphessen. A meglepetésszerű támadások elkerülésének érdekében be lehet állítani, hogy bizonyos szereplők oldalra vagy hátra is nézzenek. A játék kezdete előtt 900 évvel tizenkét hős bezárta a sötétség hercegét, Bronagh-t. Azonban Bronagh 900 évnyi raboskodás után kiszabadul börtönéből. Az őt legyőző hősöket mind kővé változtatták, hogy később újra harcba tudják állítani őket, azonban a mágusok csak négyet tudnak feltámasztani közülük, hogy ismét legyőzzek a sötétség hercegét. A játékban a hősöknek meg kell menteni a világukat, Kalynthiát. A játékos a „Mennyország Fényének Temploma” alatt kezd és ki kell szabadulnia a felszínre, ahol a bölcsek segítségével meg kell találnia Bronagh rejtekhelyét, majd le kell győznie őt. Az Abandoned Places-t, a Fábián István és Staengler Ferenc által alapított ArtGame kezdte el fejleszteni. A játék folytatását az Electronic Zoo utódvállalata; az International Computer Entertainment adta ki 1993-ban. A fejlesztőcsapathoz 1989ben csatlakozó Dragon „Gyu” Györgyöt kérdeztük a fejlesztés kulisszatitkairól.

18

Amiga Mania

AM: Kérlek, mesélj nekünk a kezdetekről! GYU: Az élet tele van meglepetésekkel, sorsfordító pillanatokkal, véletlenekkel... Még katona voltam, amikor összeismerkedtem egy szerepjáték-fanatikus társasággal, akikről kiderült, hogy Dungeon Master típusú videójátékot akarnak fejleszteni Amigára. Hamar kiderült, hogy igencsak egy hullámhosszon vagyunk – pedig eredetileg zenészként kerültem be a bandába, aztán magam is designolni kezdtem a játék egyes részeit. AM: Miért lett a játék címe Abandoned Places? GYU: Egyrészt jó címet akartunk, másrészt az fontos szempont volt, hogy majd ha megjelenik a játék, akkor a boltok listáin elől legyen – úgy gondoltuk, arra könnyebben felfigyelnek majd a játékosok. „A Time for Heroes” alcímet már a játék későbbi angol kiadója tetette mögé... AM: Hol mutattátok be először a játékot? GYU: El is készült az első demo, amit ki is vittünk a Komputer karácsonyra, amelyet a Műszaki Egyetemen rendeztek meg. Azt vártuk/hittük, hogy ott majd felfigyel ránk valaki (ne feledjük, a Novotrade akkor élte fénykorát, mint fejlesztő és kiadó), esetleg valamilyen külföldi érdeklődő is eljön Budapestre, aki épp ilyen játékot keres. Egy kis asztalon felállítottuk a „standunkat” a gépeinkkel és a játék demójával (1 MB Amiga 500 powa!) - jöttek is érdeklődők, de csak „magánemberként” – üzlet sehol. Azonban életem egyik legfontosabb napja mégis ez volt, hiszen akkor ismertem meg a Guru lemezújság szerkesztőjét, a Guru magazin későbbi társalapítóját Shy-t, aki azóta is bizalmas jó barátom (többek között ő készítette az első interjút velem életemben) – no de ez másik történet.

Amiga Mania 03  

Magyar nyelvű, Commodore Amigával foglalkozó, időszaki kiadvány.