Page 1

Wangki

No és tan lluny

ASSOCIACIÓ D’AMICS DE PUERTO CABEZAS

ABRIL 2014 NÚM. 12

“ Hay pedagogía del amor por todas partes del mundo, con ganas de ir a un determinado lugar a darse felicidad y dar felicidad” Orlando Pineda

Descobrint Nicaragua (brigada 2013)

2

Estada de la Montse i la Tere

4

Teixint un futur sense violència

(projecte

2013-14)

6

Eleccions al Consell i al Govern Regional de la RAAN

7

PEPE MÚJICA “Yo no soy pobre”

8

El muelle a vista de la costeña és un dels trets dʼidentitat de Puerto Cabezas, la ciutat que ha crescut al voltant de lʼactivitat portuària i que va créixer al voltant dʼun petit llogaret, que de fa uns anys, ha recuperat el nom, Bilwi. Un mar pla i una terra plana, on núvols, llacunes i aigua formen un tot que, quan arriben les èpoques de pluja, fa difícil distingir on comença el mar, el cel i la terra perquè tot és aigua. Els pobles mayagnes originaris, misquitos, colonitzadors espanyols i britàncs, afrodescendents, cheles i mestizos, nicas vinguts del pacífic, fan de Bilwi un enclavament multiètnic que mira de recuperar el passat indígena, emborratxat de la música i la cultura dʼinfulència yankee i caribenya. Tot i que ens puguin sobtar moltes coses, de vegades podem pensar que estem fent un viatge al passat quotidià de les coses fetes a mà, tot i que les carreteres impossibles, la CNN a la televisió per cable, la guixeta de la “western union” i els “whats app” ens fan despertar dʼun somni entre romàntic i nostàlgic que ens diu que ens trobem al centre del món globalitzat, que les magnífiques llagostes cada dia més escasses, alimenten els restaurants de Florida i el Japó, la fusta que ha desaparegut dels boscos sʼha convertit en mobles de teca per a jardins. Però mentre la costeña sʼenlaira, busquem amb la mirada els llocs i els moments que hem compartit amb tants amics, amics nous i amics dʼamics que no oblidarem. (Ramon Carbonell, abril de 2014)

Els Amics de Puerto Cabezas som una associació sense ànim de lucre creada l’any 1999 i formada per voluntaris que dediquen el seu temps a la difusió i la promoció d’activitats per donar a conèixer l’agermanament amb Puerto Cabezas-Bilwi, municipi situat a la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua (RAAN). Podeu contactar amb nosaltres a través d’aquest correu electrònic: amicsdepuerto@gmail.com o seguir-nos a través de http://amicsdepuertocabezas.blogspot.com/

http://www.facebook.com/pages/Associacio-dAmics-de-Puerto-Cabezas/


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

Descobrint Nicaragua:

ABRIL 2014

Puerto Cabezas ens va permetre veure l'altra realitat del país, completament diferent a la meitat oest. Allà ens van acollir com a casa, gràcies a l'agermanament entre Vilafranca i Puerto Cabezas. Per a resumir l'estada d'una setmana, realment podríem extendreʼns molt, perquè van ser uns dies en els quals vam descansar poc i va ser un no parar de fer, conèixer, sentir i gaudir aquesta remota regió del món. La primera nit ens van rebre amb un sopar (de gala, tenint en compte els àpats que havíem fet la resta del viatge), i vam conèixer la gent que ens acompanyaria durant la resta de l'estada; gent oberta i amable que ens van tractar com a germans. Entre les activitats destacables que vam realitzar a Puerto, cal destacar l'acompanyament a l'alcalde a la comunitat Misquita de Karatà. Allà vam conèixer la realitat d'aquesta ètnia, els Misquitos, part dels seus costums i forma de vida, després d'un viatge emocionant per riu, i una tornada a Puerto una mica accidentada, degut a problemes tècnics amb la barca que ens havia de portar. També vam tenir lʼ oportunitat de conèixer el projecte dʼhorts urbans de l'ajuntament de Les Cabanyes a Tasba Pri, que cal destacar per l'important servei que ha aportat a la comunitat. També va resultar molt interessant la visita a les escoles i la connexió entre Ràdio Vilafranca i Ràdio Caribe.

L’experiència del Roger, l’Arnau i el Bernat a Puerto Cabezas. El passat mes de setembre tres joves Vilafranquins, Roger, Bernat i Arnau vam viatjar a Nicaragua. Teníem ganes de descobrir una realitat diferent, conèixer de primera mà l'experiència de la lluita sandinista, pel que fa al passat i a l'actualitat del moviment. Vam estar gairebé 3 setmanes voltant per la zona del pacífic, la meitat oest del país. Entre d'altres vam estar a Managua, León, Granada, San Juan del Sur, Estelí, etc. Després l'experiència es va traslladar a la Regió Autònoma de l'Atlàntic Nord, a la costa del Carib. Allà vam aterrar a Puerto Cabezas, on ens vam trobar amb dues companyes vilafranquines, la Tere i la Montse. La costa del carib de Nicaragua, és en aparença pobra, pateix una important manca d'infraestructures i el simple fet de poder arribar-hi ja és tota una aventura. Malgrat aquesta manca de comoditats a les que estem acostumats, destaca un registre de valors i solidaritat que aquí costa de trobar.

2


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

Reunió amb el grupo de amigos de Vilafranca

Cal destacar que a part de la bellesa del paisatge caribeny, el més interessant, i que ens va permetre connectar totalment amb Puerto van ser les incomptables hores de converses, entre Toñas i menjar nica que vam tenir amb molts amics porteños de Vilafranca: René, Esperanza, Shira i Franklin, Charlote, Sofia i tants més que ens van ajudar a entendre una realitat completament nova i desconeguda per a nosaltres i ens van acompanyar en aquesta descoberta.

ABRIL 2014

Taller de música a la URACCAN

membres "porteños" tenen a la gent de Vilafranca en una gran consideració, malgrat tot, sembla que hi faltava comunicació i constància en les trobades i una certa falta d'expectatives en el projecte. Malgrat tot, reiterem que va ser una experiència genial i única. També agraïr a l'associació d'amics de Puerto Cabezas el suport i l'acompanyament que ens ha permès gaudir de Bilwi.

Visita a la comunitat de Karatà per la llacuna

Pel que fa a la situació de l'agermanament, els tres companys de viatge vam coincidir que es troba en una situació d'estancament. Els

A la comunitat de Karatà 3


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

Resum de l’informe de l’estada de la Montse Senserrich i la Tere Soler

ABRIL 2014

• Salutació en nom de la nostra Associació al ple del Consejo Municipal de lʼAlcaldia de Puerto Cabezas. • Juntament amb els tres brigadistes, lʼArnau Grau, el Bernat Cols i el Roger Martínez, són convidats per lʼAlcaldia a la comunitat de Karatà a la inauguració de “puentes” voreres per facilitar la mobilitat en època de pluges.

• El passat mes de setembre van viatjar a Nicaragua la Montse Senserrich presidenta de lʼassociació, i la vocal de la junta Tere Soler per donar suport a les brigades a Puerto Cabezas i conèixer in situ els projectes que sʼestan executant. • A la ciutat de León es van reunir amb la directora de cooperació internacional Sr. Elia Dina i amb els estudiants de la costa Atlàntica que es beneficien de les beques que financia lʼAjuntament de Vilafranca. En total hi participen 120 alumnes de la RAAN.

Visita a la comunitat de Tasba Pri

• Trobada amb els habitants de la comunitat de Kwakuil per comprovar lʼestat del projecte de dipòsits dʼaigua finançat per lʼajuntament de Vilafranca i altres de Catalunya. Aquesta comunitat es va fer tota nova després de ser destruida per lʼhuracà Fèlix el setembre de 2010, també amb un projecte supervisat pel Fons Català de Cooperació.

UNAN León

• A Managua trobada amb la direcció de lʼAEPCFA (Associación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador) amb qui colaborem puntualment. Aquest any hem aportat 300€ corresponents als beneficis de la Loteria catalana del 31 de desembre.

• Visita a les comunitats de la zona de Tasba Pri a on es va impulsar un projecte dʼhorts familiars.

• Reunió amb el representant del Fons Català de Cooperació per valorar els projectes que des de la vila sʼestan executant a Puerto Cabezas. • A Bilwi, trobada amb lʼalcalde Sr. Reynaldo Francis i amb la vice alcaldesa Sra. Anicia Matamoros, i amb la Sofía López del FSLN i la Charllotte Bush responsable de cooperació internacional.

Dipòsit d’aigua a la comunitat de Kwakuil

4


Butlletí Wangki - Associacío d’Amics de Puerto Cabezas

ABRIL 2014

• Participació dels brigadistes en un taller de músiques tradicionals a la universitat de Bilwi, URACAN. • Visita a les quatre escoles que participen de lʼintercanvi de cartes amb escoles de Vilafranca.

Alberg Nidia White

• Des de ràdio Caribe, connexió en directe amb ràdio Vilafranca. Experiència que ja sʼha portat a terme anteriorment. • A lʼalberg Nidia White comparteixen i fan el dinar per a tota la gent acollida, i la seva directora Shira Miguel els hi explica com sʼestà desenvolupant el projecte que per segon any es financia des de lʼAjuntament de Vilafranca a través de la nostra Associació i amb la supervisió del Fons Català de Cooperació.

Comunitats de Tasba Pri - Projecte Ajuntament de ls

• Reunió amb el Grupo de Amigos del Penedès, responsable de preparar, juntament amb lʼAlcaldia, el programa dels brigadistes.

Cabanyes i Amics de Puerto Cabezas

• Una de les activitats va consistir en conèixer les diferents cultures i ètnies de Bilwi a partir de compartir el dinar a casa de les famílies. • Sopar de comiat a la Fundación Marijin, que també va allotjar els brigadistes amb la participació dʼunes trenta persones amigues de lʼagermanament amb Vilafranca, entre elles els ex alcaldes Guillermo Espinoza i Henry Herman, la periodista Aracelly Duarte, famílies que anteriorment havien acollit brigadistes, la Junta del Grupo de Amigos del Penedès, i altres.

Alcaldia de Puerto Cabezas (Bilwi)

Intervenció de la Tere al Consejo Municipal

Viatge per la llacuna de Karatà

5


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

ABRIL 2014

Teixint un futur sense violència, projecte amb el Moviment de Dones Nidia White Seguiment del projecte “ Suport a lʼAlberg Nidia White”

de lʼAssociació dʼAmics de Puerto Cabezas i el Fons Català de Cooperació. Bàsicament, la idea és poder fer una nova aportació que centri lʼobjectiu en activitats específiques i temes de sensibilització i divulgació, i no tant en el manteniment regular de lʼentitat. Es tracta, doncs, de donar suport, des de la cooperació, a accions que complementin i reforcin el treball que Nidia White ja va desenvolupant amb altres aportacions, per evitar de finançar directament despeses estructurals que han de ser assumides des dʼaltres fonts. A partir dels criteris esmentats, es van definir tres grans línies dʼintervenció que calia convertir en objectius específics: I. Accions directes per a les dones allotjades a lʼalberg II. Campanyes de divulgació i sensibilització sobre temes específics III. Enfortiment institucional vinculat als dos primers punts En relació al primer punt, Nidia White proposava lʼelaboració de plans de vida per a les dones albergades i enfortir les capacitats dʼemprendre accions dʼeconomia bàsica i de petita escala per donar suport a lʼautonomia de les dones un cop estiguessin de nou en la seva vida quotidiana. Es tractaria dʼorganitzar tallers o xerrades al voltant dʼaquests eixos per a les dones que no tenien cap mitjà de subsistència o que abans depenien de terceres persones. En relació al segon punt, es proposava el treball directe amb els centres escolars, com un punt de focalització de les campanyes que pot tenir una major incidència a curt i mitjà termini. Per tant, es tractava dʼincloure accions dʼinformació sobre prevenció i detecció de la violència dirigides a adolescents, o fins i tot a infants si es feia a través dʼactivitats lúdiques com ara teatre. Pel que fa al tercer punt, es tracta dʼaccions dirigides sobretot a la formació i enfortiment de capacitats del personal contractat i voluntari que treballa i col·labora amb lʼalberg, per tal de disposar de més eines i recursos per abordar les problemàtiques de les víctimes i resoldre-ho amb la màxima fortalesa emocional.

El projecte que Nidia White va presentar a través de lʼAssociació dʼAmics de Puerto Cabezas a lʼAjuntament de Vilafranca del Penedès lʼany 2010, es troba executat i sʼha presentat un informe final per a la seva validació. Lʼalberg acull dones, amb els seus fills, de tota la regió que han estat víctimes de la violència masclista. Sʼha pogut constatar al llarg de les visites de seguiment realitzades durant lʼexecució que el ritme de treball a Nidia White és molt elevat. De fet, lʼalberg es troba sempre al límit de la seva màxima capacitat, i això suposa un esforç per garantir que les víctimes puguin tenir un procés de sortida adequat a la seva situació social i evitar recaigudes o represàlies en lʼentorn familiar. Es tracta dʼun esforç complex i que requereix dʼun compromís ampli (policia, autoritats locals, jutges), que en moltes ocasions no pot ser lʼadequat per manca de recursos o fins i tot de voluntat real. Nidia White ha de suplir, en bona mesura, tot allò que els responsables de cada àmbit no assumeixen, i per això la dedicació sobrepassa amb escreix els recursos financers amb què compten, que sempre es compensen amb una gran dosi de voluntarisme. Com que es tracta dʼun procés obert, el projecte continua endavant amb aportacions de diverses fonts, que sempre són limitades però indispensables per garantir la màxima atenció possible a les víctimes. De fet, ja estan fent una tasca dʼincidència directa amb lʼAlcaldia, el Consell Regional i altres organismes per aconseguir recursos governamentals, i que en part ja està consolidada. “ Te i x i n t u n f u t u r s e n s e v i o l è n c i a “ convocatòria 2013. Shira Miguel, responsable de lʼalberg, va elaborar una proposta de continuïtat en el marc de les recomanacions expressades per lʼAjuntament de Vilafranca del Penedès a través 6


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

ABRIL 2014

indígena regional YATAMA, y de 1998-2002 por el Partido Liberal Constitucionalista. En el resto de periodo ha habido pacto, repartiéndose el CRAAN y GRAAN, ya que ningún partido ha tenido mayoría absoluta de concejales.

Elecciones Regionales Región Autónoma del Atlántico Norte Per Luciano Díaz De acuerdo a la Ley de Autonomía promulgada en el año 1987, se elige el Consejo Regional Autónomo, integrado por 45 concejales y por derecho los tres diputados de la RAAN en la Asamblea Nacional para un total de 48. Se elige por mayoría de votos una Junta Directiva de 7 miembros: Presidente, Primer Vicepresidente, Segundo Vicepresidente, Secretario, Primer Vocal, Segundo Vocal.

Periodo

Los 48 concejales eligen, por mayoría de votos, al Coordinador de Gobierno (que popularmente se conoce como Gobernador). La Junta Directiva del Consejo Regional, así como el Coordinador de Gobierno son ratificados o electos por los 48 concejales a los dos años del periodo. Desde 1990 hasta 2010 se han realizado 6 elecciones de autoridades regionales. En marzo del 2014 será la séptima ocasión en que se eligen autoridades regionales. El primer periodo 1990-1994, fue el periodo de post guerra, el de construir la paz, el de la reconciliación y rehabilitación nacional. Este periodo 2014 -2018, es un periodo muy importante para la región, ya que se dará la reforma a la Ley de Autonomía y será el periodo en que se construya el gran canal que pasará por la costa caribe. En este periodo se fortalecerá la autoridad de los Gobiernos Indígenas Territoriales, para el desarrollo de sus propios territorios. Durante la existencia del Consejo Regional y Gobierno Regional, solamente en el periodo 1990-1994, ambas expresiones de poder regional estuvieron dominadas por el partido

Presidente CRAAN

Coordinador GRAAN

1990-1992

Uriel Vanegas Leonel Panting - Yatama Yatama

1992-1993

Samuel Mercado Yatama

Alfonso Smith Yatama

1993-1994

Roy Dixon Yatama

Alfonso Smith Yatama

1994-1996

Alta Hooker - Marcos FSLN Hopintong Yatama

1996-1998

Efrain Osejo - Stedman Fagoth FSLN - PLC

1998-2000

Carlos Silva PLC

2000-2002

Mainor Alba Rivera Jimenez - PLC PLC

2002-2004

Juan Saballos Hurtado Becker - FSLN - Yatama

2004-2006

Juan Gonzalez Hurtado Becker - FSLN - Yatama

2006-2008

Juan Gonzalez Reynaldo - FSLN Francis Yatama

2008-2010

Carlos Alemán Reynaldo - FSLN Francis Yatama

2010-2012

Carlos Alemán Mara Rivas - FSLN Yatama

2012-2014

Carlos Alemán Eveling Taylor - FSLN Yatama

Alba Rivera PLC

* El resultat de les eleccions del passat mes

de març va donar un ampli triomf electoral al FSLN a les dues regions autònomes.

7


Butlletí Wangki - Associació d’Amics de Puerto Cabezas

ABRIL 2014

PEPE MÚJICA, president de lʼURUGUAI: “Yo no soy pobre”

LA JUNTA:

Montse Senserrich

“Yo no soy pobre, pobres son los que creen que yo soy pobre. Tengo pocas cosas, es cierto, las mínimas, pero sólo para poder ser rico".

Teresa Baqués

“Quiero tener tiempo para dedicarlo a las cosas que me motivan. Y si tuviera muchas cosas tendría que ocuparme de atenderlas y no podría hacer lo que realmente me gusta. Esa es la verdadera libertad, la austeridad, el consumir poco. La casa pequeña, para poder dedicar el tiempo a lo que verdaderamente disfruto.

Rosa Catasús

Marc Nicolàs

Mònica Piñol

Si no, tendría que tener una empleada y ya tendría una interventora dentro de la casa. Y si tengo muchas cosas me tengo que dedicar a cuidarlas para que no me las lleven. No, con tres piecitas me alcanza. Les pasamos la escoba entre la vieja y yo; y ya, se acabó. Entonces sí tenemos tiempo para lo que realmente nos entusiasma. No somos pobres”.

Montse Romagosa

Montse Saumell

Tere Soler

Editat per:

En conveni amb: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Wangki Núm 12  

Butlletí número 12 de l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you