Page 1

MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Me mò ria 2013

1


2

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

M emò r ia 2 01 3

Índex 1. La nostra lluita contra la soledat

2

2. El Pla Estratègic 2014-2016, una visió de futur

6

3. Sempre us recordarem

10

4. La nostra gent gran, l’epicentre de l’entitat

12

5. El voluntariat: sense vosaltres no seria possible

16

6. Socis i donants, l’impuls per tirar endavant

20

7. La nostra acció social: l’escalfor humana que dóna vida

24

8. La tasca de sensibilització: donar a conèixer per sumar

32

9. Balanç econòmic: les xifres

38

10. Agraïments

42

1


2

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

1. La nostra lluita contra la soledat Més de 25 anys treballant contra l’aïllament de les persones grans Amics de la Gent Gran som una entitat de voluntariat que treballa contra la soledat i la marginació de les persones grans. Mitjançant l’acció de les persones voluntàries que les acompanyen, s’ofereix suport emocional i es realitzen accions de sensibilització a la societat. Actualment, hem consolidat la nostra tasca a cinc municipis (Barcelona, Cambrils, Badalona, Santa Coloma i Vilanova i la Geltrú) i estem treballant per arribar a aquestes ciutats i territoris de Catalunya: Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Osona, Granollers i Reus.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Missió

Una mica d’història

La soledat i l’abandonament són factors descoratjadors que intensifiquen altres mals que pateixen les persones grans: problemes de salut, disminució de l’autonomia, dificultats econòmiques...

Amics de la Gent Gran neix a Barcelona el 4 de setembre de 1987, fruit de l’interès d’un grup de persones per la tasca de l’organització Les petits frères des Pauvres, entitat francesa que es va crear el 1946 per ajudar les dones que havien perdut els seus marits i els seus fills durant la Segona Guerra Mundial.

El millor remei per lluitar contra aquests problemes és l’amistat. I aquest és el vincle que uneix les nostres persones grans i voluntàries. Així, la missió d’Amics de la Gent Gran es concreta en tres accions: L’acompanyament emocional de les persones grans. • La seva dinamització social. • La sensibilització de la societat sobre la realitat que viuen els ancians. •

Durant els primers anys, Amics de la Gent Gran s’organitza com a associació i és el 1992 que es constitueix la fundació. Des de la seva creació, l’entitat ofereix els seus serveis a persones grans de la ciutat de Barcelona. Més tard, s’obren les delegacions de Vilanova i la Geltrú, Cambrils, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. A més, hem estat a Mollet del Vallès. I, en l’actualitat, amb el pla de desenvolupament territorial volem arribar a Sant Cugat del Vallès, Reus, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Osona, Girona i Granollers aquest 2014. A més de formar part de la Federació Internacional Les petits frères des Pauvres, l’entitat és membre de la Federació Amigos de los Mayores, integrada per la Fundació Amics de la Gent Gran, la Fundació Amics de la Gent Major (València) i la Fundación Amigos de los Mayores (Madrid).

3


4

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Carta de la Montserrat, voluntària des de fa dos anys Vaig sentir a parlar d’Amics de la Gent Gran a Catalunya Ràdio la tardor del 2011, en una entrevista que varen fer a diverses entitats socials, entre les quals hi havia AGG. La intuïció o l’estat d’ànim en aquell moment i després de pensar com podria ajudar la societat amb el meu temps lliure, va fer que anés a demanar informació a l’entitat el febrer del 2012. Em van agradar les explicacions i la filosofia de l’ONG, i que la dedicació del meu temps repercutiria en benefici d’unes persones concretes que moltes vegades semblen invisibles per a la societat en general: les persones grans. Vaig entrar-ne a formar part i vaig començar a fer de voluntària en el programa d’Acompanyament a domicili. Avui dia, molta gent gran es troba indefensa davant el comportament de les institucions i la indiferència de la societat, i a Amics de la Gent Gran fem difusió d’aquest problema: la soledat no volguda en diferents campanyes de sensibilització, com la de Sant Jordi amb Roses Contra l’Oblit. També dedica els seus esforços perquè les persones grans recuperin la il·lusió i les ganes de gaudir cada instant, tot això embolcallat amb respecte i afecte. Nosaltres, com a voluntàries i voluntaris, fem aquesta sensibilització explicant-ho en el dia a dia en les diferents situacions quotidianes en què ens trobem.

Jo em sento útil a la societat fent companyia a les persones grans. Les persones voluntàries les ajudem a conservar en el temps una miqueta més la seva autonomia. És caminar al seu costat, al seu ritme, oblidar-se del rellotge, anar-se coneixent a poc a poc, deixar que expressi els seus desitjos (i si és adient, canalitzar-los cap al professional adequat), ja que moltes vegades els costa dir-ho, perquè tenen la sensació que ningú els escolta o que no s’els entén. Particularment, crec que és un enriquiment mutu; les persones grans ens donen molt: ens donen històries viscudes en primera persona, experiències i estima. Ésser voluntària crec que és una barreja d’afecte, respecte i temps que es dedica a una o vàries persones grans i que, de retruc, beneficia tota la societat en general.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Formem un gran equip Patronat · Maurici Blancafort Planas, president · Francesc Patricio Domínguez, vicepresident · Josep Vicedo Borrell, secretari (fins a setembre) · Juan Carlos Piqué, secretari (des de setembre) · Mercè Guardiola Amat · Mercè Mas Quintana · Ignasi Torrent i Portabella · Alejandro Jiménez Marconi · Antoni Salvà Casanovas · Sergio Vila-Sanjuán Al setembre es van incorporar: · Isabel Montraveta · Lluís Carreras · Maite Parellada · Teresa Padrosa · Inés Prats Equip tècnic · Oriol Alsina, director gerent Acció Social · Albert Quiles, director d’Acció Social · Gemma Mas, responsable d’Acompanyament a Domicili i Tertúlies a Domicili (Gràcia, Eixample i Sarrià-St. Gervasi) · Sandra Alanzor, responsable d’Acompanyament a Domicili i Tallers Tertúlies (Nou Barris, Sants, Ciutat Vella i les Corts) · Eva Martínez, responsable d’Acompanyament a Domicili i Esporàdics (St. Andreu, St. Martí i Horta-Guinardó) · Rocio Rodríguez, responsable d’Acompanyament a Domicili i Esporàdics (St. Andreu, St. Martí i Horta-Guinardó), de maig a desembre · Núria Serrano, responsable de Voluntariat · Aina Gutiérrez Garcia, responsable de Voluntariat · José Luis Buenache, responsable de Desenvolupament Territorial (des de maig) · Ana Guillot, responsable d’Acompanyament en la Malaltia i Residències (des de novembre) · Laura Romero, responsable del programa Vacances Amigues (de maig a octubre)

Sensibilització i Captació de fons · Jaume Granja, director de Sensibilització i Captació de Fons · Anna Martínez, responsable de Producció i Dinamització · Àlex Gutiérrez pascual, responsable de Sensibilització i Premsa · Laura Pourtier, responsable de Captació de Fons · Xavier Pascual, responsable de Captació de Fons (fins al juliol) · Soraya Ares, responsable de Projectes (des d’octubre) i Captació de Fons (des de juliol) · Patricia Fort, responsable d’Empreses (des de novembre) · Andrea Balla, Núria Sánchez, Igor More, Mar Conga i Luciano Gómez, equip de Captació de Socis al carrer Recursos Humans, Administració i Finances · Arnau Gasull, director de Recursos Humans, Administració i Finances (des de març) · Mònica Mate, responsable de Comptabilitat i Administració (fins al juny) · Mònica de Sosa, responsable de Comptabilitat i Administració (des de juny) · Antònia Vergara, responsable d’Informació · Loli Jurado, Neteja · Magda Civit, responsable de la delegació de Cambrils · Antònia Tamayo, responsable de la delegació de Vilanova i la Geltrú · Raül Vilar i Heras, responsable de les delegacions de Badalona i Santa Coloma de Gramenet

5


6

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

2. El pla Estratègic 2014-2016, una visió de futur El full de ruta per al desenvolupament de l’entitat en els propers anys Després de molts esforços, el 2013 hem presentat el Pla Estratègic 2014-2016, que recull el nostre compromís vers la societat i les accions que es realitzaran des d’Amics de la Gent Gran en els propers quatre anys per lluitar contra la soledat no volguda de les persones grans. Aquest full de ruta ha estat possible gràcies a la participació de més de 1.000 persones que estan vinculades a l’entitat: persones grans, voluntàries associades i donants, equip tècnic, patronat i d’altres entitats.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

1. Consolidar l’acompanyament a la societat de les persones grans com a missió principal de l’entitat. 2. Desenvolupar l’acció social d’Amics de la Gent Gran.

Document participatiu

3. Promoure la gent gran com a eix de l’acció social.

Des d’Amics de la Gent Gran ens hem proposat acabar amb la soledat no volguda de les persones grans. El ritme de la vida quotidiana ens porta moltes vegades a oblidar-nos d’aquestes persones que han dedicat tota la vida als altres, i ara, moltes d’elles es veuen relegades a l’oblit i a l’aïllament. Aquesta soledat la viuen en silenci a les seves llars o als centres residencials on, tot i viure amb altres persones, se senten sols. Són invisibles en una societat i no volen ser una molèstia per als seus éssers estimats, si en tenen. A més, conviuen amb la resta de problemes: salut, manca d’autonomia, higiene, habitatge, diners, nostàlgia, pors...

4. Impulsar la incidència política i conscienciació social d’Amics de la Gent Gran.

En aquest context, hem elaborat un Pla Estratègic per millorar la qualitat de vida de la gent gran. Aquesta feina, però, no l’hem feta sols. Més de 1.000 persones vinculades a l’entitat han participat en aquest procés: persones grans, voluntàries, associades i donants, equip tècnic, patronat i d’altres entitats externes. Totes aquestes persones ens hem unit per elaborar un document que alhora és un compromís ferm davant la societat i la nostra gent gran. El resultat han estat les vuit línies d’actuació que marcaran els esforços de l’entitat els propers quatre anys:

5. Fomentar la participació del voluntariat i la seva representació política en tots els àmbits de l’entitat. 6. Promoure, impulsar i coordinar la implantació d’Amics de la Gent Gran al territori. 7. Potenciar aliances amb d’altres entitats i fomentar la col·laboració en xarxa. 8. Promoure el paper de les delegacions en el territori i el seu funcionament dins l’entitat.

7


8

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Acompanyem les persones grans visquin on visquin Oriol Alsina, director gerent de l’entitat

En la vida d’una organització com Amics de la Gent Gran, hi ha moments i esdeveniments molt visibles i d’altres que passen més desapercebuts. Tots ells són molt importants. Per sort, al 2013 hem tingut una barreja equilibrada de tots dos. Dels moments visibles, en destacaria tres. En primer lloc, la fantàstica revetlla de Sant Joan que vàrem organitzar als Jardins de Pedralbes per agrair als voluntaris la seva gran labor i tancar oficialment el nostre 25è aniversari. Quina alegria, quants amics celebrant allò tan senzill però tant important que acostumen a celebrar els amics; el simple plaer d’estar junts! En segon lloc, la jornada Gent Gran i Crisi del 13 de novembre. Aquell dia, diversos experts ens van explicar com la crisi també està impactant les persones grans i vàrem descobrir que -mira per onla gent gran s’està convertint justament en un dels coixins que permet esmorteir els greus efectes de la crisi actual. Han ajudat tota la vida i segueixen fent-ho ara que potser ja els tocaria ser ajudats. Gràcies per la vostra generositat! Per últim, destacaria la presentació oficial del Pla Estratègic 2014-16. Aquell dia 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, fèiem un gran pas simbòlic i anunciàvem cap on s’orientarien els nostres passos en els propers tres anys. I quina és aquesta direcció? Doncs la direcció de l’amor, del caliu i de la companyia. Les quasi 1.000 persones que han participat en aquest Pla Estratègic han decidit que seguirem centrant els nostres esforços en lluitar contra la soledat i han descartat la possibilitat de començar a fer activitats de caire assistencial. Això sí, acompanyarem la gent gran que se senti sola visqui on visqui;

tant si està a domicili com si està a residència, tant si viu a Barcelona com en un altre indret de Catalunya. Aquest és doncs el principal repte en els propers anys: fer arribar la nostra xarxa de companyia a tots els indrets de Catalunya. Fer possible en nous pobles i ciutats que persones grans coneguin persones no tan grans, que construeixin una relació d’amistat i que l’omplin al seu ritme amb el temps amb centenars dels petits “esdeveniments invisibles” dels quals us parlava a l’inici d’aquest text. Us parlo de gestos, de mirades, de converses, de discussions, de riallades, de plors, de passejades, de confessions. Confessions com la que em va fer la Concepció quan, el dia de Sant Jordi, li vam dur una rosa al seu domicili. “Mai m’havien regalat una rosa per Sant Jordi”, em va dir amb llàgrimes als ulls. No ho tolerem.

Volem arribar a més territoris i ciutats Un dels objectius d’Amics de la Gent Gran que recull el Pla Estratègic 2014-2016 és el desenvolupament pel territori català. Volem arribar a molts més municipis i a moltes més persones perquè la soledat no afecta només a la ciutat de Barcelona i als municipis on tenim delegació (Cambrils, Vilanova i la Geltrú, Badalona i Santa Coloma). Així, la nostra acció social es desenvoluparà, en un primer moment, a 8 noves ciutats i territoris: Sant Cugat del Vallès, Reus, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Osona, Girona i Granollers. Per aconseguir el nostre objectiu, el primer pas és fer una anàlisi del territori i contactar amb entitats, administracions i persones voluntàries.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Ha arribat el moment de créixer José Luis Buenache, responsable de Desenvolupament Territorial

No deixem que algú arribi als 90 anys sense haver rebut una rosa per Sant Jordi, amics i companys. Cal que neixin flors a cada instant. L’any 2013 ha estat un any important que ens ha permès establir les bases del desenvolupament de la Fundació Amics de la Gent Gran a Catalunya.

agents tot fent, d’una banda, prospecció presencial reunint-nos amb responsables polítics i tècnics de diferents administracions locals, amb representants d’entitats del tercer sector i d’empreses del territori, fent sessions informatives i entrevistes a persones interessades en fer voluntariat amb Amics de la Gent Gran, i de l’altra, fent recerca on line i analitzant dades que ens permetessin prioritzar aquells municipis o comarques pels quals iniciar la presència de l’entitat.

El document del Pla Estratègic 2014-2016 té com un dels seus eixos vertebradors el desenvolupament territorial. Durant el procés de redacció (en què van participar més de 1000 persones) es va consultar també a diferents administracions i entitats del Tercer Sector, que ens van manifestar el seu punt de vista i les seves experiències a l’entorn del seu creixement. En conseqüència, es van comparar els models territorials de 8 entitats, així com també el model de franquícia social, tot valorant tant els aspectes favorables com els desfavorables de cadascun d’ells.

Aquesta activitat presencial amb la finalitat inicial de fer saber arreu qui som i què fem els Amics de la Gent Gran, l’hem dut a terme sempre amb respecte, amb humilitat i amb voluntat de mà estesa, tot teixint complicitats personals i aliances entre organitzacions que ens han de permetre posteriorment esdevenir referents en acompanyament emocional, així com també que les nostres futures implantacions reflecteixin des del seu inici, els principis i valors inspiradors d’Amics de la Gent Gran. Ens esperen uns anys plens de reptes molt emocionants.

D’altra banda, vam començar a redactar durant el mes d’agost de 2013 la primera versió del document que desenvolupa les previsions del pla estratègic sobre aquest aspecte, amb la finalitat de definir un model de desenvolupament territorial propi d’Amics de la Gent Gran. En conseqüència, aquest 2013 ha estat un any on hem ‘sembrat molt’, és a dir, s’ha realitzat feina prèvia sovint poc visible però molt necessària, consistent en conèixer el territori i els seus

T’hi apuntes?

Territoris i ciutats on ens podeu trobar Durant el 2013 es van iniciar les tasques necessàries per fer arribar la companyia a les persones dels nous territoris. Nous territoris Delegacions

Osona Granollers Terrassa Sabadell Sant Cugat L’Hospitalet de Llobregat Reus Cambrils

Vilanova

Badalona Santa Coloma de Gramanet Barcelona

9


10

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

3. Sempre us recordarem Volem retre un homenatge a les persones que ens han deixat Mitjançant aquesta secció, volem retre un petit homenatge totes les persones grans que ens han deixat durant el 2013. Hem compartit molts bons moments i volem donar les gràcies per haver-nos regalat la vostra amistat. La Isabel, voluntària d’Amics de la Gent Gran, ha escrit una carta a la Bárbara, o Melecia com li deien amb afecte les persones del seu voltant, recordant les tardes dels dimarts que compartien plegades. Sempre us recordarem.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Car ta a la Bárbara, la meva ami

ga gran

Bárbara o Melecia, la seva família i éssers estimats. Per a la meva Melecia, igual que per a per la pèrdua passant per una situació de dol crònic Quan ens vam conèixer, encara estava yia que, no va deixar de riure i agrair la compan de Sebastián, el seu company. Tot i així, segons ella, li donàvem. poblets que li va tocar viure, la seva infància en Melecia gaudia explicant-me aquest món a que va com a practicant; el seu viatge a Barcelon petits de Terol, on el seu pare exercia a explicar ests “flirts” de joventut. M’ho va arribar coincidir amb la Setmana Tràgica i aqu ell moaqu en que l’ajudava amb els detalls i noms tantes vegades, que al final era jo qui ment no podia recordar. abans ava cap a les 17 hores a casa seva, però Els dimarts eren per a nosaltres. Jo arrib d que ps que estàvem juntes li passava tan ràpi la trucava sempre per avisar-la. El tem s hores 15 hores. Ja sé que la norma és de due gairebé mai la deixava abans de les 20. explicar tot va ssita era impossible. En realitat, nece d’acompanyament, però amb Melecia at durant la setmana. allò tan bo, o menys bo, que li havia pass gens bé haver tant la seva autonomia que no portava La seva edat i l’artrosi li havien limitat els esports, tenia dues grans passions, la lectura i de dependre en tot dels altres. Melecia n massa de les hores i que els dies no se li fessi i aquestes activitats li van facilitar el pas ara que...”. , no tinc motius per dir el contrari, enc llargs i monòtons. La seva frase: “Sóc feliç ella t poble anomenat Vallecillo, on segons El seu últim viatge el volia fer a un peti l’esperava Sebastián. Fins sempre! Un petó, Melecia... Isabel, voluntària d’Amics de la Gent Gran

11


12

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

4. La nostra gent gran, l’epicentre de l’entitat Totes les nostres accions estan enfocades a millorar el seu benestar La nostra societat està envellint. Segons l’últim cens de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) amb dades de 2011, per cada dues persones en edat de treballar, n’hi ha una en situació considerada no activa. La nostra gent gran va haver de lluitar per tirar el país endavant després de la Guerra Civil. Amb tot, ara està sent apartada de la societat, una molèstia, una càrrega. Des d’Amics de la Gent Gran, treballem pel reconeixement de les persones grans, millorar el seu benestar i impulsar la seva activitat.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Amics i amigues... Maurici Blancafort, voluntari i president d’Amics de la Gent Gran

Molta gent pensa i diu que ser gran ja no és el que era: en altres temps els miraven amb més respecte. Aquesta condició permetia obrir-los totes les portes. Les consideracions que aportaven eren escoltades i ateses amb celeritat. Ara, més d’una vegada, hi ha hagut persones que els fan sentir com una molèstia, com un article sense ús que ha deixat de ser útil per obsolet. Això no ho permetrem. Des d’Amics de la Gent Gran lluitem per què aquest pensament no es consolidi. No deixarem, de cap manera, que la dignitat dels més grans rebi el més mínim menyspreu. Promourem la visió generalitzada que tots els nostres antecessors son referents de superació i èxit en la lluita diària de la vida. Han de poder gaudir d’aquest dret: s’ho han guanyat i els pertoca. Son mereixedors de tot el nostre etern i sincer agraïment. Què millor per garantir el seu reconeixement que l’acompanyament franc, amable i desinteressat.

Així, tractem de garantir-los una amistat directa empeltant l’amistat entre dues persones, i els procurem una participació activa i periòdica continuada en activitats i festes socials, en un entorn de pau. Per això, si els cal compartir la intimitat d’un amic, els en procurarem un que els faci visita a casa; si són dates celebrades, els rebrem en un esdeveniment organitzat; si puntualment han de fer una gestió, a la porta hi trobaran un voluntari; si volen desconnectar uns dies, a les vacances Amigues hi seran; si la salut ja no els deixa avançar, restarem al seu costat. I tot, com sempre, amb el millor regal dels nostres somriures.

13


14

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Per molts anys, Vicenta!

Homenatge a la Pilar, gran amiga centenària Al setembre vam tenir una celebració molt especial. La Pilar, gran amiga d’Amics de la Gent Gran, va celebrar els 100 anys de vida. Ens va acollir a casa seva simpàtica i bromista com sempre, i totes les persones assistents van viure aquesta trobada com un regal d’experiència, saviesa i humanitat. La nostra amiga va rebre la medalla centenària de la mà d’Agustí Vilà, responsable de l’Oficina de Gent Gran Activa del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. Aquesta petita entrega suposa un reconeixement de la societat a la història de vida de la persona gran. Van acompanyar la Pilar en aquest moment tan especial la seva voluntària Sonia, que la visita cada setmana des de maig de 2012. Juntes visitaven i compartien moltes tardes jugant al dòmino. Tampoc no es van voler perdre el lliurament la dona del nebot de la Pilar, la Lídia, i la seva germana Carme, i els seus cuidadors John, Kaly i Nelson, i la Sandra Alanzor, responsable d’Acompanyament a domicili i Tallers tertúlia d’Amics de la Gent Gran. Entre els assistents, també hi havia Ricard Gomà, president del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, i la seva secretària Mar García, amics de la Pilar, coneguts de fa molts anys arrel d’unir-se a la campanya Roses Contra l’Oblit. Cada any per Sant Jordi, la Pilar esperava la seva visita i la rosa! També hi van acudir Isabel Méndez i Ignasi Mir, de la Fundació Méndez Mateu, que van conèixer la Pilar al Gran Dinar de Nadal de 2012. Malauradament, la Pilar ens va deixar el passat 10 de gener del 2014. Una abraçada allà on siguis, Pilar!

El 2013 va fer 100 anys del naixement de la Vicenta. I des d’Amics de la Gent Gran també vam voler celebrar-ho amb ella i estar al seu costat. La nostra gran amiga va poder celebrar un any més el seu aniversari rodejada de les persones que tant l’estimen, familiars i voluntàries de l’entitat. A més, en el Gran Dinar de Nadal, es va fer un brindis i ella ens va desitjar a tots i totes una llarga vida, com la seva! La Vicenta rep la companyia dels voluntaris i voluntàries d’Amics de la Gent Gran des de fa 11 anys. Cada setmana, un voluntari la visita al seu domicili i comparteixen una bona estona d’amistat. A més, cada quatre mesos, un grup de voluntaris omplen casa seva i fan un berenar mentre parlen, s’escolten i passen estones meravelloses, dins el programa Tertúlies a domicili. A més, cada any participa a les Vacances Amigues, i marxa a les estades organitzades per l’entitat amb un grup de voluntaris i voluntàries. La nostra gran amiga centenària està molt contenta de rebre la visita dels voluntaris i voluntàries d’Amics de la Gent Gran, i assegura que la seva companyia la fan “revifar”. La Vicenta agraeix la tasca de l’entitat i afirma tenir una gran estima per a totes les persones de la fundació.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Persones grans acompanyades per delegació:

700 Barcelona

l’any 2013 hem acompanyat

57 Badalona

861

861

48 Vilanova i la Geltrú

29 Santa Coloma de Gramenet

persones

27 Cambrils

edat

11 (1%) < 65 anys

273

nous grans amics

30 (3%)

861

66-70 anys

161 (19%) > 90 anys

194 (23%) 71-80 anys 465 (54%) 81-90 anys

Nucli DE convivència 8 (1%) Altres

EL 73% DE LES PERSONES TENEN

+81 ANYS

26 (3%) Sense especificar

861

80 (9%) En parella

91 (10%) Residència 111 (13%) 1r grau 545 (63%) Viu sola

88% 12%

15


16

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

5. El voluntariat: sense vosaltres no seria possible El 2013 vam comptar amb el suport de 1.151 persones voluntàries Volem agrair la implicació de les persones que dediquen el seu temps a les persones grans. El 2013, 1.151 persones van participar a l’entitat com a voluntàries, 487 de les quals es van incorporar de nou. Més de la meitat d’aquestes persones tenen menys de 45 anys i el 70% són dones. També volem destacar l’exposició 25 anys d’abraçades i petons, organitzada per un grup de voluntaris i voluntàries amb motiu del 25è aniversari de l’entitat, i la Trobada Anual de Voluntariat, que va ser molt participativa.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Lili: “Tot i que ja fa tres anys que ens coneixem i sé moltes coses de la seva vida, sempre m’aporta alguna cosa” La Lili visita la Conxita amb els seus tres fills de 4, 7 i 10 anys cada dimarts. La Lili, d’origen belga, és voluntària d’Amics de la Gent Gran i visita la Conxita des de fa tres anys, però no ho fa sola. Va cada dimarts a casa de la Conxita acompanyada, si és possible, dels seus tres fills de 4, 7 i 10 anys. En aquesta entrevista ens expliquen com són les seves trobades.

Quines activitats feu plegades? Lili: Ella sempre està contenta amb tot allò que fem. Al principi, nosaltres portàvem les cartes i la Conxita els va ensenyar el dòmino. A més, abans fèiem sortides, algun cap de setmana la portàvem a veure exposicions... Conxita: Però ara jo no puc caminar massa. Lili: Aquest any va caure malalta de la cama i va estar molts mesos a l’Hospital. Les trobades eren diferents perquè la visitàvem a una habitació. A més, quan ja estava a casa, va patir una fractura al fèmur. Ara no podem sortir sovint perquè té poca mobilitat i venim a casa seva a jugar. Jo li explico els meus viatges i ella ens ensenya fotos. Conxita: Però quan va ser el meu aniversari, em va portar a celebrar-ho amb el seu marit i els fills a un restaurant. Així és un membre més de la família! Lili: Sí, i de fet coneix tota la meva família. Quan em vénen a veure la meva mare o la meva germana, la visitem plegades.

Lili, per què vas escollir Amics de la Gent Gran? Lili: És millor fer l’acompanyament mitjançant una organització perquè hi ha més tranquil·litat per ambdues parts. La Conxita sap que només volem conversar. Conxita, la Lili és la primera voluntària que et visita? Conxita: Sí, i des del principi va venir amb els seus fills. Lili: Jo volia fer un voluntariat en família perquè desitjava que els meus fills coneguessin la relació amb la gent gran i a la Conxita li agraden molt els nens. Com va ser la relació en un inici? Lili: Amb la Conxita tenim molts punts en comú i de seguida els ho vaig explicar als nens. Per exemple, va viure 40 anys a París i, de fet, a les trobades parlem en francès. A més, la Conxita havia estat cosidora i la meva filla gran vol ser dissenyadora de moda. Hi havia molta predisposició per tots costats.

Després dels anys, podem dir que heu conreat una gran amistat! Conxita: M’ho passo molt bé a totes les trobades. La petita és més moguda i els altres dos estan més quiets i escolten molt perquè són més grans. De fet, el nen em va portar l’altre dia un dibuix (i l’ensenya cofoia per a la fotografia). Veig que els nens vénen perquè en tenen ganes i no per obligació. Lili: Ara la relació és molt fàcil. Tot i que ja fa tres anys que ens coneixem i sé moltes coses de la seva vida, sempre m’aporta alguna cosa. I me n’adono que encara em fa molta il·lusió veure-la, i a ella també. A més, veig que les visites reporten un benefici directe. La Conxita ja té persones que l’ajuden, però és l’únic moment en què s’asseu per conversar i jugar amb nens.

17


18

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

per treballar amb gent gran i cursos per a l’apoderament del voluntariat en el seu nou rol a l’entitat, i els farem arribar a les delegacions existents de Catalunya per facilitar la participació dels voluntaris del territori. Aquest any, 487 persones s’han fet voluntàries, nombre més elevat que en anys anteriors. D’altra banda, hem fet un esforç per aprofundir en els motius de les desvinculacions de persones voluntàries de l’entitat per adaptar els processos i flexibilitzar els programes. Això ha de permetre que tothom trobi el seu lloc a l’entitat de forma permanent.

La força del voluntariat Aina Gutiérrez i Núria Serrano, responsables de Voluntariat de Barcelona

Volem agrair i reconèixer a totes les persones voluntàries de les noves delegacions que han estat esperant que arribi la primera derivació d’una persona gran a qui acompanyar i, mentrestant, han aportat els seus coneixements per accelerar aquest procés i estar llestos per quan aquest moment arribés. Gràcies per la paciència i la il·lusió amb la qual heu encarat aquest primer any a Amics de la Gent Gran i benvinguts/des!

El 2013 ha estat l’inici d’un llarg camí cap a l’enfortiment de la participació voluntària en àmbits de gestió i coordinació del voluntariat per tal de donar sortida a la demanda creixent de la ciutadania de participar a Amics de la Gent Gran. En aquesta línia, s’ha creat un grup de persones voluntàries que realitzen periòdicament les sessions informatives per als nous voluntaris. Aquest fet genera molta empatia entre els interessats i el/la voluntari/a que dinamitza la xerrada i crea un clima de confiança que ens defineix i ens apropa a les persones interessades.

I gràcies de tot cor a totes les persones que feu possible aquest somni que tenim de no permetre que el nostre més preuat valor social, la nostra gent gran, es quedi sola a casa mentre la vida corre al seu davant. Gràcies i força per a seguir endavant molts anys més!

Posteriorment, les entrevistes que es fan a les persones interessades també les hem començat a fer entre responsables tècnics i voluntaris/es, apoderant a joves voluntaris amb competències per realitzar aquesta tasca. D’aquesta manera, es busca prendre decisions més consensuades sobre la idoneïtat de la incorporació de persones interessades a l’entitat.

Un any més, les persones voluntàries d’Amics de la Gent Gran es van reunir a la ja tradicional Trobada Anual de Voluntariat. 168 participants van ser al Seminari Conciliar de Barcelona en aquest acte, que serveix perquè persones de diferents edats que tenen en comú la seva estima vers la gent gran es puguin trobar per compartir experiències i per debatre sobre la tasca que realitza l’entitat.

Una de les novetats d’enguany pel que fa el procediment per ser voluntari/a és el curs obligatori per a les noves persones que han entrat a l’entitat a partir de l’1 de gener de 2013. S’han realitzat 3 edicions amb un total de 91 persones formades. Aquest curs ens permet acompanyar els nous voluntaris/ es en els seus primers passos al costat de la gent gran i oferir-los eines per a millorar la seva capacitat d’escolta, les seves habilitats comunicatives i la seva pròpia gestió de les emocions. En total hem realitzat 14 cursos de formació a Barcelona per aprofundir en el coneixement de la gent gran, i de cara al 2014, ampliarem els cursos en funció de les necessitats expressades pels voluntaris: més cursos d’aprofundiment, tècniques creatives

Trobada Anual de Voluntariat

És un bon moment perquè les tècniques escoltin les inquietuds, anècdotes i propostes de les voluntàries. Begoña Román, doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, va ser l’encarregada d’impartir la conferència L’hora de l’amabilitat i la veritat, que va abordar temes com els límits del voluntariat i l’acompanyament emocional en el final de la vida. Durant la Trobada Anual de Voluntariat també es van presentar els resultats del Pla Estratègic 2014-2016.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

1.151

persones voluntàries

487

voluntaris nous

situació laboral

506 (44%) Treballen

Amics de la Gent Gran: 25 anys d’abraçades i petons Voluntàries i voluntaris d’Amics de la Gent Gran van organitzar la mostra fotogràfica Amics de la Gent Gran: 25 anys d’abraçades i petons, amb l’objectiu de repassar la nostra trajectòria. La mostra va comptar amb les imatges realitzades per fotògrafs col·laboradors o voluntaris de l’entitat al llarg dels 25 anys, que han captat moments molt emotius tant de les trobades setmanals de les persones grans i els seus voluntaris, com de la celebració dels actes anuals de la fundació (Sant Joan, Nadal, Sant Jordi, les Vacances Amigues i les sortides).

219 (19%) Estan aturats

1.151

196 (17%) Estan jubilats 115 (15%) Estudien 115 (15%) Altres situacions

Voluntariat per delegacions 982 (85%) Barcelona

68 (6%) Badalona Persones voluntàries per GÈNERE I EDAT Edat

Dones

Homes

Total

<25

74

23

97 (8%)

26-45

311

141

452 (39%)

46-65

286

98

384 (33%)

>66

158

60

218 (19%)

829 (72%)

322 (28%)

1.151

Total

1.151

40 (4%) Vilanova i la Geltrú

34 (3%) Santa Coloma 27 (2%) Cambrils

VOLUNTARIAT PER EDAT sessions informatives i cursos formació Nombre sessions informatives Assistents sessions informatives Nombre cursos formació

72

218 (19%) > 66

613 14

Hores cursos formació

137

Assistents cursos formació

363

1.151

97 (8%) <25 452 (39%) De 26 a 45

384 (33%) De 46 a 65

19


20

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

6. Socis i donants: l’impuls per tirar endavant El 2013 vam comptar amb el suport econòmic de 2.150 persones Any rere any augmenta el número de persones que donen el seu suport econòmic a Amics de la Gent Gran. El 2013, 2.150 persones van fer aportacions, ja sigui com a socis i sòcies o com a donants puntuals. Aquesta xifra suposa un augment del 40% respecte el 2012. La vostra contribució suposa per a l’entitat el 35% dels ingressos de la fundació. D’altra banda, Amics de la Gent Gran organitza una Trobada Anual de Socis i Donants per tal d’establir un espai de diàleg i escoltar la vostra veu.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Quina gran alegria em provoca pensar que us he pogut ajudar. Amb diners és molt fàcil. Allò més difícil és comprometre’s com us comprometeu vosaltres. Si algú ha de donar les gràcies, sóc jo a vosaltres. Durant uns quants anys, heu aconseguit que els dimarts a la tarda tinguessin una importància especial per la meva mare, omplint amb estima i tendresa les dues hores que una voluntària anomenada Isabel li dedicava. Des del dia que la meva mare ens va deixar, us volia donar les GRÀCIES per tot el que per ella vàreu fer, companyia, trucades, berenars... de vegades el dolor ens “col·lapsa” i ens impedeix actuar amb naturalitat i rapidesa.

Us admiro i us dono immenses gràcies per acompanyar la gent gran. Es mereixen tant! Algun dia espero veure’m capaç de col·laborar no només amb diners, sinó amb tota la meva estima del meu cor. Gràcies! Mercedes

Avui, diada de Sant Jordi, he recordat amb alegria la carona de la meva mare quan m’ensenyava la rosa que li havien portat les “seves amigues”... GRÀCIES!

La tasca que es realitza des de l’entitat, segons el meu jucidi, valor. Valgui l’expressió que els que gaudeixen d’aquesta entrega dels voluntaris estan també en l’edat d’or!

Olga Lapesa

La soledat és mala companya de viatge i, si a alguna estació puja un passatger i, quan se seu al teu costat comença una conversa més o menys agradable, el viatge es fa molt més plaent, sense cap dubte. Si pogués, ajudaria més, però no puc. M’agrada que m’aneu informant i posar el meu granet de sorra.

Una salutació,

Crec que aquestes estones que s’utilitzen per acompanyar una altra persona (que en algun moment potser podrem ser nosaltres), són d’un valor incalculable i, sense cap dubte, rebem molt més d’allò que donem, segons la meva pobra experiència. A més, Amics de la Gent Gran té una creativitat increïble, doncs celebra tot allò que el món real celebra i, d’aquesta manera, les persones assistides no se senten diferents. Ànims doncs per seguir endavant.

Georgina

Amb tota la meva estima, una abraçada

Tant de bo la gent fos més sensible. Us felicito per la vostra tasca.

Ana María de Hériz

A part de sòcia i donant sóc voluntària (i molt activa) a Badalona, de la qual cosa em sento molt orgullosa. El que podem aportar a les persones majors és meravellós per a elles i molt gratificant i enriquidor per a nosaltres. Aprofito per felicitar la Fundació per aquesta gran tasca. Mª José Jiménez

21


22

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Una font molt valuosa d’estabilitat i continuïtat Laura Pourtier, responsable de Captació de Fons El 2013, 396 nous socis i 159 nous donants han decidit sumar-se a la lluita d’Amics de la Gent Gran contra la soledat de les persones grans. En total, són 2.150 persones que van col·laborar econòmicament amb nosaltres de manera periòdica o extraordinària, a través de la seva quota o dels seus donatius extraordinaris. Aquestes aportacions representen més de 30% dels ingressos totals de la fundació. És un suport crucial pel moment de canvi i de creixement que està vivint l’entitat. El paper dels socis i donants sempre ha estat molt important en el desenvolupament d’Amics de la Gent Gran i, ara més que mai, és decisiu perquè representa la diversificació de les nostres fonts de finançament. En les dificultats econòmiques actuals, ens ofereix estabilitat i garanteix continuïtat de la meravellosa tasca que porten a terme les persones voluntàries. I per descomptat, el compromís i la confiança que dipositen els nostres socis i donants en aquesta tasca, dignifica i honra tota la gran família que formem Amics de la Gent Gran.

De part de tots el que formem Amics de la Gent Gran, i de tot cor, agraïm la vostra solidaritat, sovint silenciosa però inestimable! Volem que els nostres socis i donants se sentin part activa de la nostra entitat i puguin opinar i compartir amb nosaltres les seves inquietuds. Per aquesta raó, vam organitzar l’11 de juliol del 2013 la 2a Trobada Anual de Socis i Donants. Vam voler fer d’aquesta trobada un moment de transparència, amistat i confiança. A més, hi vam compartir els principals reptes que ens planteja el nou Pla Estratègic 2014-2016, com són el desenvolupament per tot Catalunya de la nostra tasca o la incidència política que haurem d’activar sobre els temes relacionats amb gent gran. Vam escoltar les preguntes dels nostres socis sobre la nostra acció social i les seves recomanacions en quant a trobar més col·laboradors. Va ser un moment molt proper, emotiu i enriquidor.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Qui són els socis i donants d’Amics de la Gent Gran? Un 75% dels socis i 41% dels donants s’han compromès amb Amics de la Gent Gran gràcies la captació al carrer parlant amb un dels nostres agents, que cada dia en diversos indrets de Catalunya sensibilitzen veïns i veïnes sobre la nostra tasca. La resta, ha començat a col·laborar amb l’entitat via alguna de les campanyes que duem a terme. Quant al perfil, el 73% dels col·laboradors són dones i la edat mitjana és de 61 anys.

Evolució del NOMBRE de socis i donants

els donants i socis APORTEN EL

35%

dels ingressos

413

1.737

DONANTS ACTIUS

2.500

SOCIS

2.000 1.500 1.000 2009

2010

2011

2012

2013

74% 26%

EL 56% DE LES PERSONES TENEN

+60 ANYS

23


24

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

7. La nostra acció social: l’escalfor humana que dóna vida Fem camí plegats contra la soledat Donem suport emocional a les persones grans que pateixen la soledat i l’aïllament social, ja sigui fent acompanyaments a domicili en la seva vida privada o en activitats de socialització, com les tertúlies a domicili, els tallers o les Vacances Amigues, entre d’altres. També volem estar al costat de les persones que pateixen una malaltia crònica o terminal, ja sigui a les residències, els centres sociosanitaris o a casa seva. Al mateix temps, hem reflexionat sobre la seva situació a la jornada ‘Gent Gran i Crisi’.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

La Lara ens explica la seva història (Santa Coloma, 81 anys) Nascuda a Fuente del Arco (Badajoz), vaig arribar a Badalona l’any 64 amb la meva família. Vivíem a una habitació del meu germà set persones fins que en vaig trobar una per a mi, els meus tres fills i el meu marit. Treballava a set cases diferents i vaig estalviar per comprar-me una barraca fins que em van donar un pis a Sant Roc. El meu marit va morir fa 24 anys i els meus fills fan la seva vida. Em vaig quedar sola amb una pensió molt minsa.

Les reflexions de la Rosa (Vilanova i la Geltrú, 82 anys)

Després de voltar per diferents llocs, fa un any que estic al pis actual de Santa Coloma. I dono les gràcies a les persones voluntàries d’Amics de la Gent Gran perquè m’han ajudat a pintar-lo, arreglar el que jo no podia i m’han portat alguns mobles. Tant de bo hagués conegut la fundació abans! Només em visita una neboda i la Carol, la meva voluntària que s’ha convertit en una néta. Amb el Raül (responsable de les delegacions de Santa Coloma de Gramenet i Badalona) ric molt i també l’acompanyo a les escoles per explicar la meva vida, que ha estat molt dura, i sempre els dic que Amics de la Gent Gran és el millor que m’ha passat en la vida. M’agrada la humanitat i l’estima amb què Amics de la Gent Gran tracta les persones. He vist la llum amb l’entitat.

Ara fa quatre anys, vaig caure per una estirada de la bossa i em vaig trencar el fèmur. Tot just ara començo a caminar i a sortir al carrer, però no ho faig sola perquè em fa por que una bicicleta o un patinet em donin un cop. Tinc una filla i una néta que em vénen a veure cada dia i sempre que poden, però treballen i estudien. De fet, va ser la meva filla qui es va posar en contacte amb Amics de la Gent Gran perquè em vinguin a visitar. I així vaig conèixer la Núria, la meva voluntària. El primer dia va venir acompanyada de l’Antònia (responsable de la delegació de Vilanova i la Geltrú) i ja vaig veure que les dues són fantàstiques. La Núria és un suport per a mi i de seguida vam connectar. Es fa estimar i em dóna molts ànims. Ve a casa cada dilluns i, si fa bo, sortim a passejar i ens expliquem la nostra vida. Estic acostumada a viure sola, però la soledat és fatal perquè comences a donar voltes a les coses i a pensar que abans era molt activa i ara, per a qualsevol cosa, trigo molt. S’hauria de fer més cas a les persones grans.

25


26

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Establint les bases per als propers tres anys Albert Quiles, director d’Acció Social L’any 2013 ha estat un any brúixola per Amics de la Gent Gran en matèria social. Això significa que les persones grans, les persones voluntàries, els socis i donants, l’equip tècnic i el patronat de la Fundació ens hem posat d’acord per establir el full de ruta a seguir durant els propers tres anys. Aquest treball, que ja es portava realitzant des del 2012, queda reflectit en el Pla Estratègic 2014-2016 de l’entitat i disponible per a tothom al nostre web www.amicsdelagentgran.org o bé a les oficines de l’entitat. Els dos eixos principals que esdevenen conclusions del Pla són, per una banda, la focalització en seguir lluitant contra la soledat i la marginació social de les persones grans mitjançant l’acció voluntària i la sensibilització de la societat i, d’altra banda, arribar a més persones grans d’arreu de Catalunya, visquin on visquin. Són 273 persones grans les que s’han incorporat al llarg de tot l’any a formar part d’Amics de la Gent Gran. Són persones grans que viuen a les zones de Cambrils, Vilanova i la Geltrú, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i tots els districtes de Barcelona. Amb el testimoni d’aquestes persones grans i de totes les que fa temps que estan acompanyades per l’entitat, hem pogut constatar que la soledat no té fronteres, però tampoc en té l’amistat, per tant, ens hem posat a treballar per a oferir amistat a moltes més persones grans de Catalunya. L’acompanyament emocional ha estat, com ho és des de fa més de 25 anys, la columna vertebral de l’amistat envers les persones grans, però també les activitats de socialització són molt rellevants per a elles, doncs esdevenen moments en què poden conèixer i compartir estones amb d’altres persones grans i persones voluntàries.

En aquest sentit, cal destacar les 295 tertúlies a domicili que s’han realitzat, els 37 tallers que s’han dut a terme, les 29 sortides culturals i les 59 persones grans que han gaudit al llarg de l’estiu de 5 torns de Vacances Amigues, a més d’una sortida especial a Montserrat, amb la participació de 24 persones grans. En els moments més delicats de salut, hem estat al costat de 32 persones grans en procés de malaltia terminal o crònica, i hem realitzat 682 acompanyaments al metge. La preparació i realització de la Jornada ‘Gent Gran i Crisi’ el 13 de novembre va permetre posar de manifest quina és la situació de les persones grans actualment en matèria de pensions, habitatge, dependència i soledat. Les conclusions no van ser gaire alentidores, però van permetre reflexionar i aprofundir sobre les conseqüències que tots aquests aspectes tenen en la vida de les persones grans. Fruit d’aquesta jornada, s’ha realitzat un resum executiu que està disponible al web www.gentgranicrisi.org i també a les oficines d’Amics de la Gent Gran.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Programes d’acompanyament Els programes d’acompanyament tenen com a objectiu donar suport a les persones grans que se senten soles per combatre l’aïllament. Els i les voluntàries de l’entitat visiten una vegada a la setmana a una persona gran durant dues hores.

Acompanyament en la malaltia Les conseqüències de la soledat s’agreugen encara més quan la persona pateix una malaltia crònica o terminal. En aquest context, també volem estar al seu costat. Per aquest motiu, voluntaris de l’entitat visiten una vegada a la setmana aquestes persones, ja sigui a casa o a un centre residencial o hospitalari, per oferir el seu suport emocional a elles i a les seves cuidadores.

Acompanyament a domicili Des dels seus inicis, Amics de la Gent Gran desenvolupa el programa Acompanyament a domicili. Aquest consisteix en la visita setmanal de dues hores a una mateixa persona gran, ja sigui a casa seva o a un centre residencial, que se sent sola per part d’una voluntària. Mitjançant aquest acompanyament, s’ofereix un suport emocional a les persones grans que pateixen l’aïllament. A més, visita rere visita acostuma a néixer un vincle real d’amistat entre aquestes dues persones. Persones grans

829

Serveis realitzats

43.108

Hores de voluntariat

86.216

Aquesta tasca es desenvolupa gràcies als professionals del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), que ens traslladen les peticions. A més, al 2013 vam signar un conveni amb el Parc Sanitari Pere Virgili, adscrit a l’Institut Català de Salut (ICS) i situat al districte de Gràcia de Barcelona. D’aquesta manera, voluntàries i voluntaris de l’entitat acompanyen persones d’edat avançada que estan ingressades a l’hospital sociosanitari Pere Virgili en condició de llarga estada, habitualment més de 6 mesos. Són persones grans que pateixen una malaltia o bé que reben cures, que no reben visites per part de familiars o amistats, o un nombre molt escàs. Aquesta instal·lació té una capacitat de 25 llits. Des d’Amics de la Gent Gran estem convençuts que l’acompanyament emocional per part del voluntariat complementarà la tasca dels professionals del centre, millorarà la qualitat de vida d’aquestes persones grans i farà la seva estada més confortable. Persones grans

32

Serveis realitzats

1.664

Hores de voluntariat

3.328

27


28

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Programes de socialització Els programes de socialització tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans, tot potenciant les relacions intergeneracionals i interpersonals. En aquest sentit, s’organitzen activitats culturals i lúdiques amb el suport dels voluntaris. Acompanyament esporàdic Mitjançant aquest programa, un voluntari acompanya la persona gran quan necessita fer gestions com anar al banc, al metge, a recollir receptes o qualsevol tràmit administratiu que pugui causar una molèstia per a la persona gran el fet d’anar-hi sola. A aquest servei poden optar les persones grans que participen al programa Acompanyament a domicili o a la malaltia. Persones grans

595

Serveis realitzats

682

Hores de voluntariat

2.728

Vacances Amigues El Nadal i l’estiu són les dues èpoques de l’any en què s’accentua la soledat de les persones grans. Les altes temperatures afebleix el seu estat d’ànim i l’absència de veïns i referents augmenta el seu aïllament. En aquest context, Amics de la Gent Gran ofereix des de fa anys les Vacances amigues. Es tracta d’unes estades socials i lúdiques a diferents punts de Catalunya (Lleida, Tiana, Calaf i Vic) que comparteixen persones grans, acompanyades per persones voluntàries, professionals d’infermeria i gerocultura. El 2013 hi van participar 65 persones grans, 18 més que l’any anterior. Com a novetat, també es va organitzar una sortida a Montserrat per a aquelles persones que prefereixen una activitat d’un sol dia. Persones grans participants Persones voluntàries participants Hores de voluntariat

59 29 11.136


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Tallers tertúlia Mitjançant els tallers tertúlia, persones grans i voluntàries es troben cada quinze dies per realitzar activitats de diferents temàtiques com tallers de memòria, manualitats, musicoteràpia o creixement personal. Tallers tertúlia realitzats

37

Un Nadal en companyia El Nadal és probablement l’època de l’any en què les persones grans se senten més soles si no tenen família o aquesta es troba lluny. Per aquest motiu, voluntaris conviden persones grans que desitgin compartir aquests moments amb ells i les seves famílies un dinar típic de Nadal. A més, s’augmenta el número de visites durant les festes nadalenques.

227

Persones grans assistents

1.450

Hores de voluntariat

Tertúlies a domicili Un grup de persones voluntàries de l’entitat visita una persona gran per compartir una tarda de converses i rialles. Tertúlies a domicili realitzades

295

Persones grans assistents

375 2.418

Hores de voluntariat

Sortides Visites culturals i d’oci que ajuden les persones grans a desenvolupar les seves capacitats socials i enriqueixen el seu dia a dia. Nombre de sortides Persones grans participants Hores de voluntariat

Voluntaris participants

16

Usuaris participants

19

Número de visites intensificades

26

29 205 10.962

Actes Persones grans celebren en companyia festivitats que formen part de la seva vida. Persones grans que reben rosa per Sant Jordi

2.685

Gran Revetlla de Sant Joan

245

Gran Dinar de Nadal

306

29


30

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Jornada ‘Gent Gran i Crisi’ Amics de la Gent Gran vam organitzar el 13 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, la Jornada ‘Gent Gran i Crisi: pensions, habitatge, dependència i soledat. Impactes i reaccions’. Un esdeveniment amb el qual refermem la nostra posició de defensa del benestar i dels drets de les persones grans davant la situació actual. La Jornada va oferir una visió realista sobre el context socioeconòmic i va mostrar el rol actiu que algunes persones grans estan prenent. Més de 150 persones inscrites van poder corroborar com l’associacionisme és una eina vàlida per fer front a la crisi i una via per garantir la dignitat de la gent gran. En aquest sentit, Amics de la Gent Gran veu crucial la mobilització de la societat civil. Un total de 14 ponents van participar en aquesta Jornada, entre els quals destaca el filòsof Xavier Rubert de Ventós, que es va encarregar de la conferència de cloenda. També va intervenir Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a Barcelona, en la ponència sobre impactes de la crisi en qüestions d’habitatge. Aquesta part de la Jornada va permetre exposar els abusos i els perjudicis que han patit les persones grans els darrers anys. En l’apartat de pensions, la Jornada va mostrar la preocupació pel futur del sistema actual i la necessitat d’incloure-hi mesures correctores. Ponents com Carlos Bravo, secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, va defensar el model públic actual com a garantia del benestar i els drets de les persones grans. La Jornada ‘Gent Gran i crisi’ també va analitzar i debatre sobre la greu situació de milers de persones grans amb dret a prestació de la dependència reconeguda però que no la reben. En aquest sentit, es va destacar com la inversió en dependència genera llocs de treball i es va insistir que les administracions han de garantir els serveis socials amb corresponsabilitat. La soledat es va tractar en la part de la Jornada dedicada als impactes de la crisi en les persones grans. En aquest sentit, Albert Quiles, director d’Acció Social d’Amics de la Gent Gran, va reiterar com la soledat té efectes devastadors en la salut de les persones grans, agreuja els riscos de malaltia i arriba a provocar la mort. Des d’aquesta entitat, organitzadora de la Jornada, vam fer una crida a la mobilització de la societat civil per donar continuïtat als projectes de vida de les persones grans.

“La crisi ha vingut per quedar-se. El que ens treguin ara ja no ens ho tornaran”. Així de contundent va expressar Felipe L. Aranguren, sociòleg, escriptor i responsable d’organització de Iaioflautes, a la ponència sobre Reaccions de les persones grans en temps de crisi. Aranguren va destacar com aquest moviment es basa en la desobediència civil pacífica, que porta directament a l’acció social de les persones grans. Els periodistes Albert Om, presentador del programa de TV3 ‘El convidat’; Carles Capdevila, director del diari ARA; i Xavier Graset, presentador del programa de Catalunya Ràdio ‘L’oracle’, van ser els encarregats de moderar les diferents ponències d’aquesta Jornada. La Jornada ‘Gent gran i crisi’ es va poder seguir en directe a través del web de la Jornada: www.gentgranicrisi.org. En aquest sentit, la Jornada va tenir un marcat caràcter 2.0, amb la participació en línia de les persones inscrites i del públic en general a través de l’etiqueta de Twitter #gentgranicrisi.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Conclusions de la Jornada Aquestes són les conclusions de la Jornada ‘Gent Gran i Crisi’: Envellim segons hem viscut. Aleshores, les experiències i impactes viscuts com a conseqüència de la crisi influeixen en el procés d’envellir i alteren la qualitat de vida, el benestar i la pèrdua de tranquil·litat, prejudicis irreversibles perquè la gent gran no té temps de recuperació. Defugim del discurs demogràfic que vincula envelliment amb catàstrofe; l’augment de l’esperança de vida és un repte polític i social donat que caldran més recursos i més serveis per atendre la gent gran de forma inclusiva. Ressaltem afrontar el problema de la pobresa des d’una visió intergeneracional i de cicle de vida. La protecció social universal i de les futures generacions està en perill. El problema real no és l’envelliment sinó l’eficàcia i la voluntat de les polítiques laborals, el sistema fiscal i sistema financer. Estem davant una crisi on l’origen no és l’escassetat de recursos sinó el desequilibri en el repartiment. És a dir, és una crisi estructural per l’abús de poders econòmics i fiscals. Rebre la prestació econòmica del sistema públic de pensions no eximeix la gent gran d’un risc de pobresa. Perquè aquest ingrés econòmic és inestable en la continuïtat i sostenibilitat de rebre’l, congelat referent a la puja de quantia de poder adquisitiu i moltes vegades compartit en les economies familiars. Rebre una pensió fixa comparat amb altres segments de població no és un privilegi. Estem parlant de la cotització de la vida laboral. És un deure de l’Estat i actualment està en perill el compliment del pacte de Toledo. Les polítiques laborals són poc flexibles i discriminatòries per qüestions d’edat. No promouen l’envelliment productiu. Es demana al govern que vinculi la garantia de cercar vies centrades en la dignitat i els drets i que es regeixin per la justícia social i la igualtat d’oportunitat. Les pensions són un bé d’interès econòmic en el medi familiar que destinat al sosteniment de les famílies de erosiona els estalvis de la gent gran i no assegura un bon tracte cap a elles.

El reagrupament familiar no és garantia de disminució de sentiment de soledat ni prevenció d’aïllament social. La crisi ha fet visible la necessitat de sentir el contacte amb els altres. Desenvolupar propostes alternatives d’habitatge i iniciatives que garanteixin l’accessibilitat a l’entorn i que proporcionin un envelliment saludable. L’abús i l’estafa de productes comercials i financers ha suposat un risc en els estalvis i propietat d’habitatge de la gent gran. La vulneració de drets en dependència s’ha de denunciar als jutjats i és més factible fer-ho canalitzant esforços des de tots els agents implicats. La gent gran no alça la veu per denunciar les injustícies que viuen i davant les adversitats tendeixen al replegament. Tenim el repte de donar veu a la gent gran. La gent gran pot aportar experiència i consells i ser part de la solució. La gent gran pot generar riquesa econòmica i riquesa social. Cada vegada la gent gran és més conscient sobre la necessitat psicològica d’aportar coses per als altre, cosa que fa que la persona de més de 65 anys sigui més participativa en accions de voluntariat. Dins el propi desenvolupament humà, el tenir cura dels altres i transmetre valors culturals i familiars es comprèn com a una tendència natural del bon envellir. En els moments de crisi actual, aquestes conductes generatives es converteixen, en alguns casos, en una obligació. Aquesta Jornada representa una oportunitat per enfortir les polítiques de gent gran que vetllin i protegeixin els drets d’aquesta població, així com promoure estratègies per evitar que caiguin en la pobresa.

31


32

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

8. La tasca de sensibilització Posem entre tots les persones grans al lloc que els correspon A més de la tasca d’acció social, mitjançant els programes d’acompanyament i socialització, des d’Amics de la Gent Gran tenim l’objectiu de sensibilitzar la societat. Ha arribat el moment que tothom conegui la realitat de les persones grans per acabar amb el seu aïllament. A través del departament de Sensibilització, procurem donar a conèixer aquesta situació mitjançant els mitjans de comunicació externs i propis (web, xarxes socials, butlletins, campanyes de difusió) i les xerrades a escoles i universitats, serveis socials, empreses i grans col·lectius.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

La sensibilització, la força del canvi Jaume Granja, director del Departament de Sensibilització i Captació

Sensibilitzant el que fem és obrint els ulls d’aquells que desconeixen la realitat que viuen la gent gran, i dur-los a l’acció.

Des d’Amics de la Gent Gran abordem la lluita contra la soledat de diferents formes. La primera i la més important és la tasca que fan els milers de voluntaris i voluntàries que amb el seu temps alleugeren el sentiment de soledat de milers de persones grans. Quelcom imprescindible i la principal raó de ser de la nostra entitat. La gent gran que se sent sola necessita companyia, caliu humà, sentirse escoltada, estimada, respectada, com qualsevol altre persona. Això és el que fan els amics, estar al costat quan més ens necessiten.

Aquest passat 2013 hem aconseguit 369 aparicions als mitjans de comunicació (televisió, premsa, ràdio i internet). La campanya de Roses Contra l’Oblit, La bufanda de la iaia, la Jornada “Gent Gran i Crisi”, les campanyes d’estiu i Nadal, entre d’altres, són grans ocasions per fer aquesta tasca de sensibilització. Un dels altres elements clau per difondre les tasques i notícies de l’entitat són les xarxes socials. Any rere any va augmentant el nombre de seguidors: al Facebook d’Amics de la Gent Gran ja som més de 3.000 amics, al de La bufanda de la iaia més de 2.000. Al Twitter ja tenim 1.812 seguidors, i el nombre de persones simpatitzants (persones que volen rebre informació regular d’Amics de la Gent Gran) no deixa de pujar. Ara en són 4.500.

Però no ens conformem amb aquesta tasca pal·liativa, podem fer més, hem de fer més. Aquí entra la sensibilització. Estem convençuts que si tots fóssim conscients de la crueltat d’aquesta soledat no volguda, la gent gran d’avui i la de demà viuríem una altra realitat. Sensibilitzar és informar, és despertar consciències, és fomentar canvis, és mobilitzar. Amics de la Gent Gran sensibilitzem la societat sobre la soledat, els efectes que genera en la gent gran, donar a conèixer les possibles causes i compartir els efectes que causa en la gent gran la nostra companyia. Potser així aconseguirem que mai ningú deixi sola una persona gran que estigui al seu voltant. La sensibilització succeeix cada cop que surt una notícia sobre la nostra causa, cada campanya de comunicació, cada acte.

La gran comunitat d’Amics de la Gent Gran creix, i ha de seguir creixent, doncs al cap i a la fi, entre tots hem d’aconseguir que cap persona gran visqui la seva vellesa en solitud no desitjada.

33


34

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Campanyes de difusió Roses Contra l’Oblit i la Bufanda de la Iaia ens ajuden a fer i impliquen un gran nombre de persones. A més, cada any organitzem una campanya a l’estiu i una altra al Nadal, ja que són les dues èpoques de l’any en què les persones grans se senten més soles. Roses contra l’Oblit Més de 2.000 roses, més de 2.000 somriures dibuixats al rostre de les persones grans soles. Amics de la Gent Gran hem reivindicat per 16è any consecutiu que aquestes persones puguin gaudir de companyia i rosa per Sant Jordi. I ho hem aconseguit gràcies a la mobilització de voluntariat de l’entitat, alumnes d’escoles, treballadors de les empreses col·laboradores i personalitats públiques perquè passessin una estona amb elles. En aquesta acció han participat l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, la chef del restaurant Sant Pol de Sant Pol de Mar, Carme Ruscalleda, el periodista i presentador Albert Om i l’actor Jordi Díaz (que ha realizat l’acció a Badalona). També han regalat una rosa i un llibre a una persona gran de l’entitat el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, entre d’altres representants polítics. Com aquestes personalitats, voluntaris i voluntàries d’Amics de la Gent Gran han passat pels estands que l’entitat ha situat als centres de Barcelona,Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú (a la imatge) i Cambrils per recollir la rosa i el llibre. La campanya Roses Contra l’Oblit ha comptat amb el suport de la model i presentadora Judit Mascó i l’actor i director teatral Julio Manrique, que han participat en la campanya de comunicació. La Judit i el Julio han fet amistat amb la Milagros, de 93 anys, i la Rosa, de 87. Treballadors i treballadores d’empreses col·laboradores han realitzat també aquest dia de Sant Jordi una acció de voluntariat corporatiu amb els seus treballadors, que ha consistit en visitar les persones grans que viuen en una residència per regalar-los una rosa. Es tracta de professionals Hewlett Packard (de Sant Cugat a la residència Mutuam de Rubí), Hotel Melià Barcelona (a la residència Jardí de Pedralbes de Barcelona), Volkswagen-Audi España (del Prat de Llobregat a la residència Bon Pastor de Barcelona), Unilever (a la residència Alba Rosa de Viladecans), Agrupació Mútua (residència Seribel de Barcelona), laboratoris Esteve (residència Sanitas Bonaire de Barcelona) i DKV Assegurances (residència les Saleses de Barcelona). També han fet aquesta acció voluntaris corporatius de La Caixa i de l’EspaiCaixa de Girona (residència de Palau).

A més, alumnes de 22 escoles de primària i secundària i instituts de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú i Cambrils han realitzat avui aquesta mateixa acció. Són petits gestos que marquen una gran diferència. Les roses de feltre solidàries amb agulla han permès captar recursos per desenvolupar l’acció social i estendre-la a 5 noves poblacions de Catalunya. Aquesta edició són més solidàries que mai, ja que estan elaborades de forma artesanal als centres de reinserció de dones de la Fundació Ared i del projecte amARTE de la Fundació Pare Manel. Aquests dies es poden adquirir als següents punts de venda distribuïts per tot Catalunya: Abacus cooperativa, Consum, llibreria Laie de Barcelona i llibreries Casa del Llibre de Barcelona.

La bufanda de la iaia Des del setembre del 2012, Amics de la Gent Gran impulsem el projecte solidari La bufanda de la iaia. Una iniciativa dirigida a persones de totes les edats amb afició pel punt i les labors o que tinguin interès en aprendre. L’objectiu és desenvolupar una nova manera de col·laborar amb l’ONG a través del foment de les relacions entre generacions i l’impuls de l’envelliment actiu de forma divertida i fàcil. Una activitat que s’ha batejat com a moviment bufanding. A la 2a edició de La bufanda de la iaia vam celebrar 7 trobades populars i 20 tallers solidaris (organitzats de forma desinteressada per persones col·laboradores en espais públics, botigues i centres cívics), que van tenir lloc a les ciutats de Barcelona, Vic, Cambrils, Begues, Vilanova i la Geltrú, Sabadell (Fira DIYmania), Badalona, l’Hospitalet de Llobregat (Fira Creativa), Santa Perpètua de Mogoda i Begues.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Més de 500 persones, de totes les edats, vinculades o no a l’entitat, van participar en aquesta 2a etapa. El moviment anomenat bufanding consisteix en l’elaboració de bufandes, úniques i fetes a mà, per a després comercialitzar-les i aconseguir fons per als projectes d’atenció i sensibilització envers les persones grans. Precisament, les persones grans tenen un paper destacat en aquest projecte solidari, que fomenta l’envelliment actiu i les relacions entre generacions: es torna la il·lusió a les persones grans que hi participen, ja que fan quelcom que els agrada, les manté actives i se senten totalment protagonistes de l’acció. Les bufandes donades són etiquetades amb el nom de la persona que l’ha feta, la seva edat i el temps dedicat a la confecció. Cada bufanda és única i en funció de l’acabat de la peça i de la llana utilitzada, es marca un preu de sortida simbòlic (10, 20 o 30€). El comprador té la possibilitat de pujar el preu de sortida per ampliar l’impacte de la seva col·laboració. La bufanda de la iaia ha compta amb el suport de Natura, la Diputació de Barcelona i OFil Filats.

Campanya d’estiu Amb la proximitat de l’estiu, Amics de la Gent Gran posem en marxa un seguit d’accions per combatre la soledat i l’aïllament social, que afecten amb més gravetat les persones grans que es troben en aquesta situació. Vacances Amigues, celebració de la revetlla de Sant Joan, seguiment telefònic, substitucions de voluntaris i una campanya de captació de fons formen part d’aquest conjunt de mesures per fer un estiu en companyia. Les Vacances Amigues són l’acció més destacada que desenvolupem aquests mesos en què les persones grans soles i aïllades pateixen amb més intensitat aquest problema. En aquest programa,

Bufandes

Fetes per persones voluntàries 900 Teixides per persones més grans de 65 anys 300 Ingressos obtinguts

Venda de les bufandes

4.243 €

Patrocinis

6.000 €

Total:

10.243 €

Trobades

Organitzades per Amics de la Gent Gran a: Vic, Cambrils, Vilanova, Barcelona (2 accions), Sabadell, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat Participació aproximada

150 persones

Organitzades per persones voluntàries, entitats i grups de llaneres Tallers solidaris Tallers tertúlia

20

975 participants 20 usuaris i 20 voluntaris

Comunicació

Facebook Twitter

2.224 amics 310 seguidors

Instagram en marxa Impactes a mitjans Nova pàgina web

30 www.labufandadelaiaia.org

persones grans que reben suport de l’entitat, acompanyades per un equip de voluntàries, voluntaris i professionals d’infermeria i gerocultura, comparteixen uns dies d’esbarjo i companyia a diferents indrets de Catalunya. El 2013, es van organitzar quatre torns d’aquestes estades amb la participació de 65 persones grans, 18 més que l’any anterior. El primer d’aquests torns va tenir lloc a finals de maig a Lleida. Les altres Vacances Amigues es van desenvolupar entre juny i agost a Tiana, Calaf i Vic. A més, com a novetat de 2013, es va oferiri una sortida a Montserrat al juliol, per a les persones grans acompanyades que s’estimen més una activitat d’un sol dia fora de la ciutat.

35


36

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Un altre dels moments més esperats d’aquesta campanya són les celebracions d’estiu. El 15 de juny, més de 230 persones grans van gaudir amb més de 170 voluntàries i voluntaris de la Gran Revetlla de Sant Joan als Jardins del Palau de Pedralbes de Barcelona (un espai cedit per a l’ocasió). Aquest acte l’organitzem des de la nostra fundació, fa 25 anys, amb els elements típics de la nit més curta de l’any: coca, xocolata desfeta, cava, música i ball amb música en directe. L’actriu Amparo Moreno va ser la mestra de cerimònies d’una celebració que va comptar amb la música de l’Orquestra Venus. La revetlla de Sant Joan també es va celebrar a la delegació de Cambrils, al Casal Municipal de Gent Gran, i a la delegació de Vilanova i la Geltrú. Per fer front a totes aquestes accions, Amics de la Gent Gran vam engegar una campanya de captació de fons dirigida a persones sòcies i donants de l’entitat. També vam comptar amb la col·laboració econòmica de l’Obra Social La Caixa, la Fundació Carmen i María José Godó, la Fundació Creatia i la Fundació Josep Palau Francàs. A més, el Col·legi Badalonès va destinar la recaptació solidària de Sant Jordi al projecte de Vacances Amigues. Gestos solidaris que agraïm enormement.

Un Nadal en companyia dóna vida Aquest Nadal, centenars de persones grans que Amics de la Gent Gran atenem durant tot l’any, van gaudir d’un Nadal en companyia, gràcies al suport de persones sòcies i donants i la tasca encomiable de voluntàries i voluntaris. Les vides d’aquestes persones grans es van omplir de caliu humà i van celebrar en companyia unes dates tan assenyalades. Amics de la Gent Gran vam celebrar el Gran Dinar de Nadal a 4 poblacions de Catalunya (Barcelona, Badalona, Cambrils i Vilanova i la Geltrú), amb la participació de més de 850 persones, entre persones grans, voluntàries, membres d’administracions, entitats i empreses col·laboradores i equip tècnic. A l’acte de Barcelona, que va tenir lloc al Museu Marítim de la capital catalana, es va lliurar el Premi Amics de la Gent Gran 2013 a Arcadi Oliveres, activista per la justícia social i la pau i economista, per la seva contribució social i política. Tots aquests esdeveniments van estat recollits per les càmeres de TV3, Barcelona Televisió, la Xarxa de Televisions Locals i el diari ARA. Voluntàries i voluntaris van augmentar la freqüència de les visites a les persones grans durant les dates nadalenques, especialment després dels àpats (dinar de Nadal, dinar de Sant Esteve, dinar d’Any Nou o dinar de Reis). I més de 500 persones grans van rebre de mans d’una persona voluntària un lot de Nadal, per gentilesa de la Fundació Claror, i van gaudir d’una estona de companyia junts. Un gest del qual s’ha fet ressò a Barcelona Televisió. D’aquesta manera, l’amistat ha superat la soledat, com en el cas de la Concepció, de 92 anys, i la Núria, voluntària, protagonistes de la campanya Fes que la companyia els alegri el Nadal.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

l’independent

25 d’octubre de 2013

documents ‘Amics de la Gent Gran: 25 anys d’abraçades i petons’ La sala d’art UntitledBcn, al carrer Topazi 14, acollirà fins el 30 d’octubre la mostra fotogràfica ‘Amics de la Gent Gran: 25 anys d’abraçades i petons’, una exposició que repassa la trajectòria d’aquesta ONG gracienca que lluita contra la soledat que pateixen les persones grans. Les càmeres dels fotògrafs col·laboradors o voluntaris de l’entitat han aconseguit, durant aquests anys, captar moments molt emotius que han tingut lloc en actes com la celebració de la revetlla de Sant Joan o del dinar de Nadal, i programes d’acció social com les Vacances Amigues o l’Acompanyament a domicili. Gestos que representen com la companyia, la comprensió i l’atenció permeten combatre aquest problema. Fotografies: Gerson Díaz, Paco Guirao i Amics de la Gent Gran.

8.2 Les comunicacions Fem arribar la situació de les persones grans i les nostres activitats a la societat a través dels mitjans de comunicació, propis i externs, i les xerrades de sensibilització. El 2013 vam aparèixer 369 vegades als mitjans de comunicació, un 25% més que l’any anterior.

NOMBRE D’APARICIONS ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

67%

COMUNICACIÓ EXTERNA

2013

Digital

2012

14% Ràdio

Aparicions als mitjans

369

639 317

11% Televisió

Visites web

5%

49.679

Premsa

39.311

Seguidors a Facebook 3.073

3% Revistes

10

1.678

Seguidors a Twitter 1.812 1.043

Xerrades de sensibilització 65 42

ABAST Mitjà

Participants a les xerrades 2.562 1.206

Local

Autonòmic

Estatal

Total

Televisió

21

16

3t

40

Ràdio

10

41

2

53

1

6

10

17

1

9

10

Premsa Revistes Digital

249

37


38

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

9. Balanç econòmic: les xifres La transparència en els comptes, la nostra carta de presentació Els ingressos de l’entitat s’han mantingut estables respecte el 2012, tot i que sí és rellevant que fundacions i persones donants confien cada vegada més en l’entitat: el 74% dels ingressos provenen de fons privats. D’altra banda, les despeses d’Amics de la Gent Gran han augmentat. El motiu ha estat principalment la partida dedicada als recursos humans i a l’increment de l’acció social. Les futures grans despeses són les obres de la nova seu i el creixement de personal tècnic.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Amics de la Gent Gran en xifres Arnau Gasull, director de Recursos Humans, Administració i Finances Us exposem els comptes anuals del 2013 de la Fundació Amics de la Gent Gran, que van ser formulats i aprovats pel Patronat en la reunió del dia 19 de juny del 2014 i auditats per l’empresa Auren Auditors (Registre Mercantil de Barcelona tom 20.713, foli 29, full b-11351). El 2013 els ingressos s’han mantingut força estables, amb un augment final del 2,8% gràcies a nous socis i donants. Les despeses, per la seva banda, han augmentat proporcionalment més que els ingressos, en un ordre del 5%, i han assolit a final d’any un excedent final de 61.838,52 €, que es destinarà en gran part a finançar les obres de la nova seu de la fundació, realitzades aquest 2014. La partida de despeses que ha augmentat respecte l’any anterior és principalment la de personal tècnic relacionat amb l’increment de l’Acció Social de l’entitat (Vacances Amigues, Acompanyament en la malaltia i residències i Desenvolupament Territorial). Respecte als ingressos, es consolida la tendència del creixement privat respecte el públic i s’inver-teixen els percentuals de Públic vs. Privat, si es compara amb el 2009. El 2013, un 74% dels ingressos assolits provenen de fons privats, essent fundacions

i donants particulars les dues grans fonts, seguides per les activitats pròpies de mecenatge, que han disminuït vora el 20%. Si es compara amb l’any anterior es pot constatar una pujada que es consolida tot i no haver realitzat cap gala solidària (Font d’ingrés clau el 2012). Els reptes de futur ens obliguen a dibuixar dues grans partides de despeses que seran compensades amb un propòsit de creixement d’ingressos en nous socis, llegats potencials i altres fons privats que estem estudiant. Les grans partides de despesa seran les obres de la nova seu, pressupostades amb un cost total final de 81.000€ i un creixement harmònic de personal tècnic que tingui impacte directe en l’acció social i els reptes de creixement al territori.

39


40

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

ORIGEN DELS INGRESSOS 2013

2013

2012

Subvencions 243.059,94 245.165,00

Caixes i bancs

DISTRIBUCIÓ DE LES DESPESES PER PROGRAMES

2013

21.399,38 31.192,00

2012

Programes d’acompanyament

Donants particulars

273.850,51 273.523,06

333.127,17 262.681,81

Fundacions i empreses 216.559,83 150.842,61

Activitats de socialització 118.386,19 118.483,47

Actes de socialització

Llegats

158.549,38 178.017,17

0,00 57.798,98

Activitats pròpies 130.636,97 170.726,27

Altres ingressos (financers i altres) 6.197,11 6.499,06

Sensibilització 142.824,80 119.812,86

Captació de fons 196.075,51 151.805,13

Donacions en espècies 544,50 270,00

TOTAL INGRESSOS

951.524,90

TOTAL DESPESES

889.686,38

Resultat exercici 2013

61.838,52


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

COMPTE D’EXPLOTACIÓ 1. Ingressos per les activitats 1.1 Vendes i prestacions de serveis 1.2 Ingressos rebuts amb caràcter periòdic 1.3 Ingressos de promocions, patrocinadors i col·laboracions 1.4 Subvencions oficials a les activitats

HAVER (DEURE) 2013

HAVER (DEURE) 2012

945.327,79

918.676,67

90.636,97

130.726,27

208.987,39

182.239,23

81.693,55

66.058,79

136.270,33

148.225,00

1.5 Donacions i altres ingressos per activitats

313.038,11

276.487,38

1.6 Altres subvencions, donacions i llegats de l’exercici incorporats al resultat de l’exercici

114.701,44

114.940,00

-15.000,00

-32.402,28

2. Ajuts concedits i altres despeses 2.1 Ajuts concedits 5. Aprovisionaments (**) 5.1 Consum i deteriorament d’existències 6. Altres ingressos de les activitats

-15.000,00

-32.402,28

-31.605,26

-16.921,41

-31.279,29

-16.921,41

0,00

0,00

0,00

0,00

7. Despeses de personal (**)

-529.790,49

-449.082,53

8. Altres despeses d’explotació (**)

-305.670,26

-299.375,97

-303.132,42

-297.346,67

-2.440,89

-2.029,30

6.1 Altres ingressos accessoris i altres de gestió corrent

8.1 Serveis exteriors 8.2 Tributs 8.3 Altres despeses de gestió corrent

-96,95

0,00

9. Amortització de l’immobilitzat (**)

-7.620,36

10. Subvencions, donacions i llegats traspassats al resultat

3.886,76

5.409,53

236,16

-51.139,74

59.764,34

65.265,21

2.074,18

1.057,83

0,00

-191,29

13. Altres resultats I) RESULTAT D’EXPLOTACIÓ (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13) 14. Ingressos financers 15. Despeses financeres (**) II) RESULTAT FINANCER (14+15+16+17+18) III) RESULTAT ABANS D’IMPOSTOS (I+II)

-9.899,06

2.074,18

866,54

61.838,52

66.131,75

61.838,52

66.131,75

19. Impostos sobre beneficis IV) RESULTAT DE L’EXERCICI (III+19)

41


42

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

10. Agraïments Moltes gràcies a totes les persones que han posat el seu gra de sorra Un any més, volem donar les gràcies a totes les persones que han confiat en nosaltres i han posat el seu gra de sorra contra la soledat de les persones grans: voluntaris i voluntàries, persones grans, professionals, membres del patronat, equip tècnic i alumnes de les 22 escoles que han participat a la campanya Roses Contra l’Oblit. També volem agrair el suport que ens han ofert empreses, fundacions, entitats i mitjans de comunicació, que han pujat al tren de la lluita contra l’aïllament de les persones grans.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

Amb el suport de:

Col·laboradors: Fundacions i entitats: Mi Grano de Arena, Palau de Pedralbes, Creu Roja, Palau Macaya, Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Espai Francesca Bonnemaison, Casa del Mar, Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), Fundació Claror, Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi, Museu Marítim de Barcelona, Seminari Concilar de Barcelona.

FUNDACIó JAUME ESPONA

Empreses: Puig, Forn de pa Providència, Orquestra Venus, Caves i Vins Nadal, Hotel Melià Barcelona, Natura, Ofil-Filats, ATUCOM Barcelona, Coco Càtering, Càtering EICA, Amor Cuinat, Mercabarna-Flor, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), UntitledBCN, Cacao Sampaka, Carme Ruscalleda-Restaurant Sant Pau, Hewlett Packard, Hotel Melià Barcelona, Volkswagen-Audi España, Unilever, Agrupació Mútua, laboratoris Esteve i DKV Assegurances i La Caixa i l’EspaiCaixa de Girona. Mitjans: La Vanguardia, Barcelona Televisió, 8TV. Persones: Amparo Moreno, Jordi Serra (ceramista), Xavier Graset, Albert Om, Carles Capdevila, Jordi Díaz, Judit Mascó, Julio Manrique.

Fundación Deportistas Solidarios, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, A&K Another Konzept, Donator World, Monestir de Solius, Ceras Especiales Martínez San Vicente, Step Sponsoring TV Event P, Capuchinas Madre Divino Pastor, Ona Quiropráctica, Bunge Iberica, Sociedad Lumbier de Inversiones, Grafopack, The Eat Out Group, Fundació Privada Josep Moncusi, Fundació Privada Renta Corporation, Unilever España, Fundació Privada Mutuam Conviure, Fundación María Francisca de Roviralta, Fundació Agrupació Mutua, Col·legi Badalonès, Abacus cooperativa, Consum, llibreria Laie de Barcelona i Casa del Llibre.

43


44

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Amics de la Gent Gran C/ Grassot 3, 4t. 08025 Barcelona www.amicsdelagentgran.org facebook.com/amicsdelagentgran Twitter: @Amicsgentgran

Delegacions Barcelona Tel. 93 207 67 73 info@amicsdelagentgran.org Badalona Tel. 93 460 61 59 badalona@amicsdelagentgran.org Cambrils Tels. 977 79 51 92 cambrils@amicsdelagentgran.org Santa Coloma de Gramenet Tel. 93 460 61 59 santacoloma@amicsdelagentgran.org Vilanova i la Geltrú Tel. 659 70 58 80 atamayo@amicsdelagentgran.org

Membre de la Federació Amigos de los Mayores Catalunya, Madrid i València

Membre de la Federació Internacional les petits frères des Pauvres Alemanya, Canadà, Espanya, Estats Units, França, Irlanda, Polònia i Suïssa

Creu de Sant Jordi 2012

Fotografies: Maria Garcia Rubio (portada) Martí Gelabert (pàg. 2) Maria Torrens (pàg. 3 i 28) Maite Parellada (pàg. 3 i 10) Xavier Urrea (pàg. 4) Julien Lagarde (pàg. 8 i 25) Anna Palomo (pàg. 13)

Luis San Germán (pàg. 13 i 26) Ona Morante (pàg. 16) Moisès Torné (pàg. 19 i 34) Paco Guirao (pàg. 24 i 28) Pepe Zapico (pàg. 4, 27, 30, 32, 33 i 40) Sara Colomer (pàg. 31) Moisès Torné (pàg. 34) Daniel Llombart (pàg. 38)

Memòria impresa en paper ecològic EFC Disseny gràfic: Gonell comunicació Edició i redacció: Caf Gestión (Anna Palomo) Impressió: Punt Dinàmic Un record molt especial per a la Maria, voluntària a Vilanova i la Geltrú des de 2013 i autora de la fotografia de la portada, que ens ha deixat recentment.


MEMÒRIA 2013 › AMICS DE LA GENT GRAN

45


46

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2013

Memòria 2013  

Memòria 2013 d'Amics de la Gent Gran, en què es recullen les dades i la descripció de l'acció social i la tasca de sensibilització de l'enti...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you