Amics de la Gent Gran - Memòria 2015

Page 1


La nostra missió

Els orígens

Amics de la Gent Gran som una organització de voluntariat que treballem per millorar la qualitat de vida de la gent gran.

Amics de la Gent Gran vam néixer a Barcelona el 4 de setembre de 1987, fruit de l’interès d’un grup de persones per la tasca de l’organització les petits frères des Pauvres, entitat francesa que es va crear el 1946 per ajudar les dones que havien perdut els seus marits i els seus fills durant la Segona Guerra Mundial.

La nostra missió és lluitar contra la soledat i la marginació social de les persones grans mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen, així com a través de la sensibilització de la societat.

Des de llavors, hem treballat amb passes fermes per arribar amb solidesa a més territoris de Catalunya.

Sabem que la soledat no volguda i l’abandonament són factors descoratjadors que intensifiquen altres mals que pateixen les persones grans: problemes de salut, disminució de l’autonomia, dificultats econòmiques, etc. La missió d’Amics de la Gent Gran es concreta en tres accions: • L’acompanyament emocional de les persones grans. • La seva dinamització social. • La sensibilització de la societat sobre la realitat en què viuen les persones grans.

La nostra proposta per al 2016 • Acompanyar a 1.400 persones grans en la lluita contra la soledat no volguda. • Enfortir l’acció social als nous territoris. • Acompanyar i consolidar els grups de persones voluntàries pel desenvolupament dels diferents programes de gent gran. • Crear i desenvolupar itineraris formatius concrets per a les persones voluntàries de l’entitat. • Impulsar i coordinar el Pla Estratègic 2017-2020.


Foto: Ferran Taberner

Creiem que el millor remei per lluitar contra la soledat no volguda és l’amistat, entesa com un lligam nascut d’una estimació que creix entre dues persones.


LLUITEM CONTRA LA SOLEDAT NO VOLGUDA Programes d’acompanyament

Programes de socialització

La persona gran rep setmanalment la visita d’una persona voluntària amb la qual estableix un vincle d’amistat que s’enforteix al llarg del temps. Les visites es realitzen tant en el domicili com als centres residencials. També oferim acompanyaments específics en situacions de salut delicades.

A través de diferents accions, promovem la integració de les persones grans en el seu entorn social, amb altres persones grans i voluntàries, facilitant la realització d’activitats que els hi permeten trencar amb l’aïllament social que pateixen.

Acompanyaments a domicili 1.058 persones grans. Acompanyaments en residències 147 persones grans. Acompanyaments en la malaltia 39 persones grans.

5 torns de Vacances Amigues 101 persones grans han gaudit aquest any de vacances adaptades a les seves necessitats. 15 tallers tertúlia 199 persones grans han assistit a les tertúlies i activitats temàtiques que realitzem periòdicament. 219 tertúlies a domicili 219 persones grans han rebut al seu domicili la visita d’un grup de 3 o 4 persones voluntàries amb qui compartir una bona estona. 10 sortides 94 persones grans han participat en sortides culturals.

L’ANY 2015 HEM ACOMPANYAT

1.244 PERSONES GRANS

GRÀCIES A

1.468 PERSONES VOLUNTÀRIES

Actes • Per Sant Jordi, més de 3.000 persones grans han rebut roses i llibres per part de persones voluntàries i personalitats de l’àmbit polític, cultural i social. • Hem celebrat la revetlla de Sant Joan, amb la tradicional coca i ball, amb més de 300 persones grans. • El Gran Dinar de Nadal l’hem compartit amb més de 1.000 persones grans i voluntàries.


ELS/LES NOSTRES PROTAGONISTES

Persones grans

Persones voluntàries

1.244 persones grans acompanyades.

1.468 persones voluntàries s’han implicat en la lluita contra la soledat no volguda de la gent gran.

86% dones i 14% homes. El 59% de les persones grans acompanyades per l’entitat té 85 anys o més.

74% dones i 26% homes. 582 persones han participat el 2015 en els 52 cursos de formació dissenyats i organitzats per l’entitat.

El 66% d’elles viuen soles.

On ens podeu trobar Osona Granollers Sabadell Sant Cugat del Vallès L’Hospitalet de Llobregat Vilanova i la Geltrú

Reus Cambrils

Badalona Santa Coloma de Gramenet Barcelona


FEM VISIBLE LA GENT GRAN DINS LA SOCIETAT

Només si la societat s’involucra en la lluita contra la soledat no volguda de les persones grans, acabarem amb el seu aïllament social. És per aquest motiu que dediquem molts esforços en fer visibles les persones grans.

Les campanyes de 2015 Roses Contra l’Oblit Per Sant Jordi, més de 14.000 persones han comprat i lluït una Rosa Contra l’Oblit. Un estiu en companyia Gràcies a la campanya de sensibilització i a les aportacions econòmiques hem celebrat la revetlla de Sant Joan i les persones grans han gaudit de les Vacances Amigues. També hem reforçat els acompanyaments durant tot el període d’estiu. Dia Internacional de la Gent Gran Aprofitant el Dia Internacional de la Gent Gran, impulsem la setmana de l’amistat amb actes i celebracions. Recuperem la il·lusió pel Nadal Hem celebrat el Gran Dinar de Nadal a 9 ciutats de Catalunya, amb un total de 12 dinars i l’assistència de 508 persones grans, així com de 575 persones voluntàries.

Petits amics, grans famílies Un projecte familiar i escolar mitjançant el qual s’implica la societat en la millora de la qualitat de vida de les persones grans que viuen en centres residencials. A la segona edició del Premi, 12 escoles i un total de 780 escolars i 690 persones grans han participat en projectes de dinamització intergeneracional amb residències. Comunicació externa

211 aparicions als mitjans 112.413 visites al web 5.289 seguidors a Facebook 3.052 seguidors a Twitter


D’ON PROVENEN ELS FONS I COM ELS DISTRIBUÏM Fonts dels ingressos Socis i donants: 446.453,96 € Subvencions: 328.263,25 € Caixes i bancs: 3.220,00 € ELS SOCIS I DONANTS APORTEN EL

41,52% DELS INGRESSOS

Empreses: 38.735,24 € Fundacions: 171.625,00 € Activitats pròpies: 67.797,98 € Altres ingressos (financers i altres): 19.065,77 €

Distribució de les despeses

538

2.892 PERSONES SÒCIES

DONANTS ACTIUS

Programes d’acompanyament: 297.409,37 € Activitats de socialització: 128.570,74 € Actes de socialització: 172.189,09 €

57 ANYS D’EDAT MITJANA

Sensibilització: 155.111,75 € Captació de fons: 212.943,53 €

Resum anual Total ingressos: 1.075.161,20 € Total despeses: 966.224,48 € Resultat exercici 2015: 108.660,82 €

70% 30%

Per a informació més detallada pots visitar l’apartat de Transparència a la nostra pàgina web www.amicsdelagentgran.org


Grassot, 3, 1r. 08025 Barcelona – Telèfon 93 207 67 73 – info@amicsdelagentgran.org – www.amicsdelagentgran.org

Donem les gràcies a totes les voluntàries i voluntaris, persones sòcies i donants, així com als col·laboradors per prestar-nos la seva ajuda durant tot el 2015. AMB EL SUPORT DE Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Ajuntament de Cambrils, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ERGO Assegurances, Fundació Obra Social La Caixa, Fundació Cottet Mor, Fundació Adolfo Montaña, Fundació Agrupació, Fundació Antoni Serra Santamans, Fundación Carmen y Maria José Godó, Fundació Joaquim Molins Figueras, Fundació Mendez Mateu, Fundació Privada Miarnau, Fundació Mir Puig, Fundació Privada Josep Moncusí, Fundació Roca i Pi, Fundació Palau Francàs, Fundació Reddis i Fundació Creatia.

Fundacions, entitats i institucions: Fundació Claror, Fundació Pare Manel, Fundación Salud y Persona, Can Soler, Dinners That Matter, Goig Art Solidari, Quartet Dalia, Ajuntament de Sant Cugat, Ajuntament de Reus, Ajuntament de Cambrils, Ajuntament de Vic, Ajuntament de Sabadell, Sabadell SUMA, Centre Cívic Can Déu, Centre Social de Sants, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Centre d’Estudis Sanitaris i Socials UVIC-UCC, Casa de Cultura de Sant Cugat, GRA, Punt de Voluntariat de Granollers, Oficina de Voluntariat de Sant Cugat, EspaiCaixa de Sabadell, EspaiCaixa de Granollers, Antic Mercat de Sant Joan, Hospital Dos de Maig, Hospital de Sant Joan Despí Moisè Broggi, Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat, Hospital de Sant Pau, Hospital Parc Taulí Sabadell, Pla d’Acció Comunitària Can Peguera, Espai Putxet, Ateneu Roig, Casal d’Entitats Mas Guinardó, Casal de Barri Prosperitat, Biblioteca del Carmel-Juan Marsé, Projecte Radars, Casal de Gent Gran d’Horta i Casal de Gent Gran Vall d’Hebron. Empreses Mediapro, Promedios, JCDecaux, Natura, Abacus Cooperativa, Casa del Llibre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Turris Panem, Telic Group, Unilever, Ferrero, Kids&Us, Dagoll Dagom, Casal Baix Guinardó, Nina Studio, Andalina, Wapsi.org, Reactiva, Donator, Uria Menéndez, Hewlett Packard, Vida Caixa, Levi’s, Zurich, Deloitte, AON, Telefónica, Volkswagen-Audi España, Nestlé, Deloitte, Bankia, Cinemes Girona, iWopi, Orange, Bunge Ibérica, Allianz Seguros, Trovit, Ebay, Flors Pilar Abellà, Bar Miguel, Mayflower, Catering Mercès i Pastisseria Sàbat. Mitjans La Vanguardia, El Periódico, Ara, 20 Minutos, TV3, Barcelona Televisió, 8TV, Canal MouTV, Canal Blau Vilanova, Televisió Badalona, Catalunya Ràdio, Ràdio Rubí, El Prat Ràdio, Ràdio Estel, Boca Ràdio, Cope Catalunya, Més Osona i El 9 Nou. Persones Roser Capdevila, Montserrat Carulla i Peyu

Elaboració Memòria: Redacció: Equip de comunicació d’Amics de la Gent Gran / Foto portada: Ceci de F. / Disseny gràfic: Gonell Comunicació / Impressió: Artyplan

AMB LA COL·LABORACIÓ DE