Page 1

Pau Torras Díez Oscar Molero Samper

1


Lo riu ĂŠs vida

3


Continguts


6

8

10

Introducció

Que és Amfibooks?

Situació i emplaçament

16

18

22

Proposta de l’espai

Plataformes flotants

L’autobús amfibi

24 Annex

5


INTRODUCCIÓ DEL PROJECTE


Creiem realment que la cultura ha d’arribar a tots els racons del nostre país? Som capaços de posar els mitjans suficients per fer-ho possible? Un bibliobús és una biblioteca pública destinada especialment al préstec de llibres, revistes i/o pel·lícules als barris o medis rurals. De manera ocasional,també ofereix espectacles que acosten a l’espectador d’aquest entorn al món del teatre. És des d’aquests llocs més apartats dels nuclis de població que sovint falten mitjans per accedir a les grans biblioteques que podem trobar en qualsevol ciutat de dimensions mitjanes. El primer bibliobús data de Maig de 1938, on un camió ple de llibres recorria hospitals i escoles apropant el màgic món dels llibres a tothom. Ara bé, hem de limitar-nos a la mobilitat d’un autobús amb rodes? Pot una biblioteca mòbil desplaçar-se volant, navegant o pedalant?

Un vehicle amfibi és un transport apte per a moure’s per terra i per aigua. Partint de qualsevol tipus de vehicle terrestre podem arribar a convertir-lo en amfibi fent-li les adaptacions oportunes per poder navegar. Són especialment útils si el que pretenem és utilitzar-lo tant per navegar com per circular sobre terra ferma. Aquests tipus de vehicles tenen unes característiques diferencials respecte als vehicles convencionals: disposen de rodes i hèlixs, tenen un tub d’escapament enlairat, un frontal elevat i les seves formes són hidrodinàmiques.

El projecte presentat a continuació té com a finalitat la connexió d’un seguit de pobles que no disposen de biblioteques. Aquests pobles tenen un punt en comú: tots ells estan situats pròxims al riu Ebre. És un autobús amfibi el que ens permet transportar la cultura d’un poble a l’altre.

7


El nom AMFIBOOKS denota 3 conceptes que són l’essència d’aquest projecte. Es tracta d’un autobús carregat de llibres i que pot circular per l’aigua talment com si fos un amfibi. La idea originària va sorgir després de veure la necessitat de portar una part important de la cultura (literària, cinematogràfica i musical) a uns pobles del nostre territori que si bé per terra els separen un munt de kilòmetres, aprofitant el curs del riu Ebre estan molt propers entre si. L’estalvi de kilòmetres i de temps afavoreix que el nostre AMFIBOOKS arribi a més pobles o si més no que pugui estar més estona a cada municipi. La zona està formada per diferents escoles rurals i per gent que no té la possibilitat de desplaçar-se per accedir a aquest tipus de cultura. L’arribada de l’AMFIBOOKS potenciarà en gran mesura la lectura a un gran sector de la població de la llera del riu Ebre.

QUE ÉS AMFIBOOKS?


9


SITUACIÓ I EMPLAÇAMENT


Miravet Ens trobem situats a la província de Tarragona. Multitud de pobles rurals situats al costat del riu Ebre. Ascó, Vinebre, Garcia, Benissanet, Ginestar, Miravet, Rasquera, Riumar... Municipis amb una població inferior als 3.000 habitants, i amb dues característiques comunes: no disposar de biblioteca pública, i per tant haver de desplaçar-se per torbar-ne una i estar ubicats a la vora del riu Ebre. La proposta presentada està ubicada, pensada i dissenyada per a Miravet. Miravet és un municipi situat a la província de Tarragona. Pertany a la comarca de la Ribera d’Ebre, la capital de la qual és Móra d’Ebre. Forma part de tota una colla de pobles petits que tenen en comú la presència majestuosa del riu Ebre passant ben bé vora les seves terres. Té una població de 799 habitants, i destaca per el seu històric castell situat a la part alta del municipi.

11


Cal remarcar que totes les poblacions situades a partir de la presa d’aigua de la població d’Ascó, fins a Amposta són navegables. D’aquesta manera ens permet que l’autobús amfibi circuli de manera lliure per la major part del Riu Ebre. Miravet està situat en la part mitja d’aquest llarg tram del riu. Ascó, Garcia, Móra la Nova, Móra d’Ebre, Benissanet, Ginestar, Miravet, Rasquera, Xerta, Aldover, Tortosa, Amposta, Deltebre... Són alguns dels pobles en els que AMFIBOOKS podria arribar-hi.

SITUACIÓ I EMPLAÇAMENTT


13


L’emplaçament de la intervenció sobre la localitat de Miravet és molt concret. El re-disseny de l’actual embarcació, i la proposta d’espai exterior i enjardinat està situat al cor del municipi. La major part de serveis, així com bars, terrasses, parcs infantils, o punts d’informació, juntament amb la plaça principal del poble, la Plaça de l’Arenal, se situen al voltant de l’estacionament de l’autobús amfibi. El castell ens queda a la part alta del nostre espai, i tant l’escola publica del municipi, com l’ajuntament o el casal de la gent gran queden a escassos metres. L’espai d’intervenció sobre Miravet és ideal per tal de que la proposta sigui reeixida.

SITUACIÓ I EMPLAÇAMENTT


Escala 1:500

15


La intervenció s’ha dut a terme tant en l’espai terrestre, d’uns 119m2. com en l’espai aquàtic, d’aproximadament 15 m2. La connexió entre els dos espais és clara i pràctica. Partint d’un desnivell de gairebé quatre metres d’alçada entre l’actual passeig, i l’espai enjardinat, s’han dissenyat unes graderies juntament amb uns espais verds que ens ajuden a formar un espai continu. El desnivell es redueix visualment i es facilita a que la gent faci ús d’aquest espai. L’accés és directe i ens permet accedir a la part baixa des de qualsevol punt del passeig. Tot i així, s’ha dissenyat unes escales que faciliten l’accés disminuint el desnivell respecte les graderies. Juntament a aquestes escales, s’hi ha col·locat una rampa per a persones amb mobilitat reduïda.

PROPOSTA DE L’ESPAI

Aquestes graderies amb formes rectes i brutalistes ens venen fraccionades per els espais verds. Rampes d’accés enjardinades, que ens permeten tombar-nos per a llegir un llibre, jugar, descansar, prendre el sol... La combinació entre el material pur del formigó de les graderies, i l’espai verd de les rampes enjardinades, fan que aquest espai guanyi en funcionalitat, i les activitats que si puguin dur a terme siguin molt diverses. L’espai actualment mort, es converteix en un espai viu, de reunió, felicitat i diversió.

El disseny d’aquest espai també planifica una rampa d’accés per al bibliobús amfibi. Depenent de la trajectòria o recorregut que ha de fer el bibliobús, es farà ús d’aquesta rampa. En cas d’haver-hi alguna incidència, problema mecànic, o manteniment amb el bibliobús, és una sortida que ens facilita l’extracció del vehicle de dins de l’aigua. La connexió entre l’espai verd de la zona baixa fins al propi bibliobús ve connectat per unes plataformes de fusta. Complementen el disseny altres elements com l’espai per estacionar bicicletes, o els contenidors de residus. D’aquesta manera s’incita a reduir la contaminació utilitzant la bicicleta com a mitjà de transport. Els contenidors de residus fomenten al reciclatge.


ALÇAT

PLANTA Escala 1:500

17


El soroll del riu, el cant dels ocells i la tranquil·litat a l’hora de llegir un llibre, consultar una enciclopèdia o fer un cop d’ull a una revista són alguns dels aspectes que aconseguim amb aquestes plataformes. Ens permeten seure amb els peus dins de l’aigua, estirar-nos sobre la càlida fusta, observar l’horitzó del riu Ebre, utilitzar-lo d’embarcador per a diferents barques... En el nostre projecte s’ha volgut incloure totes aquestes sensacions i la funció de les plataformes és molt diversa. La intervenció és aplicada al poble de Miravet, però aquestes plataformes fan d’unió amb la resta de pobles de bora la ria. Benissanet, Ginestar, Ascó, o molts altres pobles poden incorporarles per tal de que l’autobús amfibi pugui estacionar-se en els seus municipis .

PLATAFORMES FLOTANTS


1

Escala 1:100

19


Totes les plataformes parteixen d’un mòdul quadrat d’un metre. A partir d’aquest mòdul s’ha dissenyat una disposició de les plataformes interessant per a la circulació, facilitant la sortida i l’entrada de la gent, i realitzant punts d’interès o racons idonis per a fer-ne ús amb un llibre a les mans.

Les plataformes estan amarrades a la part profunda del riu. Tot i ser fixes, transmeten la sensació de moviment gràcies a la circulació de l’aigua. La corrent d’aquesta genera uns sorolls idonis i tranquils, ideals per a la lectura. Les diferents amplades de les plataformes ens permeten generar espais únicament de circulació, racons de lectura més íntims, fer-hi algun joc o inclús espais més grans on poder seure en rotllana per llegir un conte a un grup reduït de nens.

PLATAFORMES FLOTANTS


.

2

Escala 1:20

21


L’autobús amfibi és un transport apte per a moure’s per terra i per aigua. Partint d’un autobús fent-li les adaptacions oportunes per poder navegar pel riu Ebre. Hi ha marques especialitzades que ja ens ofereixen l’autobús preparat per poder circular per terra i aigua. En el nostre cas, l’autobús incorporarà el logotipus AMFIBOOKS amb el best line “L’Ebre ens mou”, també inclourà els colors corporatius d’aquest que són el blau i el taronja.

L’AUTOBÚS AMFIBI


sobre terra ferma BibliobúsBibliobœs estacionatestacionat sobre terra ferma

Bibliobús accedint al riu Ebre

Bibliobœs accedint al riu Ebre

Bibliobús estacionat riu Ebre al riu Ebre Bibliobœs al estacionat

Escala 1:100

23


ANNEX


25


27


29


31


Pau Torras Díez Oscar Molero Samper

Memoria AMFIBOOKS  

Pensem realment que la cultura ha d’arribar a tots els racons del nostre país? Som capaços de posar els mitjans suficients per fer-ho possib...

Memoria AMFIBOOKS  

Pensem realment que la cultura ha d’arribar a tots els racons del nostre país? Som capaços de posar els mitjans suficients per fer-ho possib...

Advertisement