Page 1

Torsdag 14. mars 2019

Nr. 62 ■ 143. årgang ■ Løssalg kr 40,-.

moss-avis.no

Vil nekte lastebiler 

foto: terje holm

UTSPILL: Mosseordfører Hanne Tollerud vil si nei til at lastebiler får kjøre om bord i Bastø-ferja i rushti-

den om morgenen og ettermiddagen for å minske trafikkproblemene i byen. Lastebileierne reagerer kraftig side 4–5 på forslaget.

Telefon: 800 80 00 40

Postkodelotteriet Vinnerne

18+

TVNorge torsdag kl. 19.25. Hvem har vunnet Postkodelotteriets månedsgevinst på 1 250 000 kroner? Jubelen sto i taket da Jorun Stiansen overrasket de glade vinnerne!

Lat ter, smil og gledeståre r! Skr u på TV-en og se hvil ken post kode som har vunnet!

Vinner naboene, vinner du! Kjøttdeig

Kjøttpølser

Jordbær

26

skinnfri, 450g, Gilde 44,22/kg

19

i kurv, 400g, Cevita 74,75/kg

av storfe, uten salt & vann, 400g, SPAR 67,25/kg

90

Tilbudene gjelder t.o.m 17/3. Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Kun til private husholdninger.

90

29

90


nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Moss Avis

nyheter

2

E-post: desken@moss-avis.no Les mer på: moss-avis.no

Skal stoppe parkerte biler fra å hindre busser Moss kommune skal nå sette opp skilt om parkering forbudt i Strandpromenaden på Jeløy. Skiltene skal settes opp i gatens sørligste punkt, i selve svingen. – Vi har fått henvendelse fra Nettbuss om at det er problemer med parkerte biler i deler av Strandpromenaden. Moss kommune er enig med Nettbuss og søker derfor om å skilte med parkering forbudt, heter det i søknaden til Statens vegvesen. Veimyndigheten har gitt tommel opp og dermed blir det snart forbudt å parkere på denne siden av veien her.

Rotte-avføring stengte Råde Bakeri på dagen

BEKLAGER: Driftsansvarlig Per Fredriksen synes funnet som ble gjort hos dem er beklagelig. foto: Henrik Skolt

Råde Bakeri måtte stenge produksjonslokalene og fikk omsetningsforbud da Mattilsynet fant avføring fra rotte i kjelleren deres. Sjefen beklager.

ter, beskriver inspektørene fra tilsynet.

– Kastet oss rundt – For oss var det rett og slett bare å hive seg rundt og sette i gang. Vi leide inn et eksternt firma som også kastet seg rundt og hjalp oss med vaskingen, fortsetter Fredriksen.

Henrik Skolt

henrik.skolt@moss-avis.no

Bakeriet fikk krav om full nedvask og innskjerpinger i skadedyrkontrollen etter en uanmeldt inspeksjonen fra Mattilsynet i fjor høst. – Det er klart at vi synes det både var litt flaut og skammelig, konstaterer driftsansvarlig Per Fredriksen ved Råde Bakeri. – Ved befaringen finner vi rottemøkk på utsiden av en dør inn til ett kott innerst i gangen. I denne gangen er det lagerrom for emballasje, personaltoalett og annet lager. I kottet finner vi store mengder avføring fra rot-

Det er klart at vi synes det både var litt flaut og skammelig

"

per Fredriksen Driftsansvarlig ved Råde Bakeri

Mattilsynet påpekte at bakeriet ikke hadde egne rutiner for kontroll av skadedyr og at en tidligere rapport fra skadedyrfirma – ett år tidligere – viste det samme området med avføring. Likevel var det mer avføring i kottet i fjor høst. Inspektørene vurderte funnet som svært alvorlig for mattryggheten. I et hastevedtak krevde de at Råde

Bakeri stengte dørene og ga dem omsetningsforbud fram til lokalene var tilfredsstillende vasket og oversikten fullstendig over situasjonen. «Årsak til restriksjonen er: Helsefare», begrunnet de i rapporten. Fredriksen mener det var snakk om ett skadedyr i motsetning til Mattilsynets beskrivelse av «rotter» i flertall. Bakeriet fikk åpne som vanlig igjen dagen derpå, etter at nedvasken ble vurdert som tilfredsstillende og alle kjente hull var tettet.

– Ikke nær maten Omsetningsforbudet ble samtidig opphevet da de hadde kastet alle matvarer og emballasje som kunne utgjøre en risiko. Driftsansvarlig Fredriksen anslår at de kastet 300 til 400 kilo med varer og at saken kostet dem flere titalls tusen kroner. Råde Bakeri har flere utsalgssteder i Østfold, men funnet ble gjort i Råde hvor de produserer

sine bakervarer. Fredriksen understreker: – Kottet er ikke i produksjonslokalet. Der har vi ikke råvarer eller noe annet i forbindelse med produksjonen i det hele tatt. Dette har altså overhodet ikke vært i nærheten av der hvor vi produserer eller oppbevarer råvarer. Han synes ikke Mattilsynets bruk av ordet «helsefare» er helt dekkende. – Jeg oppfattet ikke at det var direkte helsefarlig, men tenker at Mattilsynet har sine retningslinjer ved slike observasjoner. Samtidig beklager han at det ikke ble gjort noe med funnene fra skadedyrfirmaet ett år tidligere. – Vi fikk en bemerkning fra vårt skadedyrfirma den gangen. Mattilsynet mente at vi burde ha ryddet i det før de kom. Det er bare å beklage at det ikke var gjort. Hele saken er bare beklagelig. Det er egentlig ikke mye annet å si om den, sier Fredriksen.


Moss Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Folkehelseinstituttet advarer: Bakterier kan gi risiko for diaré I Norge utgjør rotter i første omgang en risiko for å spre bakterier som kan forårsake diaré, vurderer Folkehelseinstituttet. HENRIK SKOLT

henrik.skolt@moss-avis.no

– I matvareindustrien er det E. coli og salmonella man er mest bekymret for. Rotter går fra skitne områder til rene. De kommer ofte fra kloakk som de får i seg og utenpå kroppen. Det kan være nok at de går over eller kommer borti steder hvor det er mat, vurderer seniorforsker Arnulf Solvang i Folkehelseinstituttet på generelt grunnlag.

Kan også spre sykdommer Han viser også til en mindre risiko for at rotter kan spre sykdommer som harepest og leptospirose. Ved sjelden smitte til mennesker kan de blant annet forårsake influensalignende symptomer. Rotter kan også forårsake allergiske reaksjoner. Forskeren kan ikke vurdere risikoen for smitte ved bakeriet i Råde.

Flere krav Selv om Råde Bakeri fikk åpne dørene igjen dagen etter funnene, måtte de følge opp en rekke andre krav fra Mattilsynet.

Rotter går fra skitne områder til rene. de kommer ofte fra kloakk som de får i seg og utenpå kroppen

"

arnulf Solvang Seniorforsker i Folkehelseinstituttet

De måtte få bedre internkontroll for temperaturkontroll, renholdsrutiner og rutiner for skadedyrkontroll. Lage en detaljert vedlikeholdsplan for en rekke områder. Bedre vask av kasser til transport av mat måtte også sørges for.

Nytt utstyr for varsling Etter noen flere dager var dette på plass. Fredriksen viser til at bakeriet nå også har elektronisk utstyr som varsler dersom skadedyr skulle forsøke å ta seg inn i lokalene på nytt.

Trygg laserbehandling utført av tannleger og leger

Ny klinikk åpnet i Son

HUD Oppstramming av hud: ansikt, hakeparti, bryst, armer, mage, lår. Redusere rynker: ansikt, øyne, munn, hals, bryst. Redusere solskader, arr, pigmentflekker. Hårfjerning • Neglsopp. GYNEKOLOGI Effektiv behandling av inkontinens, femfall/prolaps, tørre slimhinner. Oppstramming. re p! Uten kirurgisk in ng

SNORKING Snorkereduksjon med og uten bittskinne.

Snakk med oss på telefon

91 33 75 73 Eller les mer på

noninva.no

ÅPNINGSFEST!

30% TORSDAG 14. MARS KL.10.00

på alle varer Tilbudet gjelder alle ord.varer, t.o.m lørdag 16.mars

Mosseporten

3


Vil ha lastebil-n 4

nyheter

Moss-ordfører Hanne Tollerud mener en mulighet for å minske trafikkproblemene i byen vil være å nekte vogntog å komme med Bastø Fosen i rushtiden. Det reagerer Lastebilforbundet kraftig på.

Espen Vinje og Erlend Iversen Skarsholt – Vi ønsker nå å se nærmere på muligheten for å la tungtransport stå over én til to avganger om morgenen og kanskje to, tre om ettermiddagen. På den måten kan vi unngå at det blir korkdannelser og enda mindre flyt i trafikken i de mest belastende periodene, sier ordfører Hanne Tollerud. Hun ser ideen som en av flere for å redusere trafikktettheten gjennom sentrum. Det er særlig morgen- og ettermiddagsrushet som oppfattes som dramatisk, da er bil- og lastebiltetthet i Kanalen-området på det verste. Noe ikke minst ferjetrafikken bidrar til.

– Urealistisk Ordføreren kan fortelle at ideen om ferje-nekt for tungtransport i rushtiden har politisk tverrfaglig støtte. Regionsjef for Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i Østfold, Oslo og Akershus reagerer kraftig på forslaget til ordføreren. – Vi oppfatter dette som et svært urealistisk og lite gjennomførbart forslag. Et usedvanlig dårlig forslag. Det må være lov å si, mener Johan Kristian Bjerke. – Hvor skal alle vogntogene og lastebilene gjøre av seg i rushtiden? Bastø Fosen har problemer allerede i dag med å avvikle trafikken i Moss, og det vil ikke være plass til å parkere vogntog nede i havnen. Skal vogntogene stå å vente oppe ved E6 på en oppsamlingsplass som må bygges, undrer Bjerke. Han mener forslaget virker lite gjennomtenkt, og må opp-

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

fattes som et valgkamputspill.

Møtes – Her er Moss kommune nødt til å se seg selv i speilet. Det kommer omtrent fem ganger så mange biler fra Jeløy hver dag enn det kommer fra ferja. Moss kommune har sluppet opp for all boligbygging på Jeløy, det uten å ha trafikkløsninger til det, sier regionsjefen.

Det kommer omtrent fem ganger så mange biler fra Jeløy hver dag enn det kommer fra ferja

"

johan Kristian bjerke Regionsjef for Norges LastebileierForbund

Han påpeker også at et vogntog har én tredjedel av nitrogenoksid-utslipp kontra hva en dieselpersonbil har. – Vi er på veien for å gjøre en innsats for samfunnet, og har bestemmelser som vi må følge. Skal vi komme kjørende å ikke ha tilgang til Norges største ferjesamband? – To andre faktorer er kjøreog hviletidsbestemmelsene til sjåførene, og miljøaspektet ved det hele. Det vil bli mer kjøring da mange kommer til å velge å kjøre via Oslo. Dersom vogntogene skal stå i kø helt fra Asker vil det påføre hovedstaden enda større miljøproblemer enn byen allerede har. Vi taper også 16 kroner i minuttet når vi står i kø. Så en sperring av ferjesambandet vil ha store samfunnsøkonomiske konsekvenser, sier Bjerke.

– Det går ikke! Torsdag morgen får ordføreren besøk av representanter for Norges Lastebileier-Forbund (NLF). Tollerud har notert at det ikke er all verdens entusiasme over forslaget fra tungtransportens representanter. – Men de har varslet at delegasjonen vil lytte til vår bekymring og lansere egne forslag, sier Tollerud. Selv om Johan Kristian Bjerke i NLF overhodet ikke er enig

FORSLAG: Ordfører i Moss Hanne Tollerud (Ap) foreslår nå å nekte tungtransport å ta Bastø Fosen i morgen- og etterm

med ordføreren, ser han fram til møtet. – Vi ser som vanlig fram til en saklig og ryddig meningsutveksling med politisk ledelse i byen, sier han. Trailersjåfør Jan-Tore Eftedal sto onsdag i Moss og ventet på å

komme med Bastø Fosen. Han er mildt sagt lite imponert over forslaget. – Nei, det går jo ikke det. Det ødelegger hele dagen vår. Vi har jo hviletid som vi må følge, og vi får ikke gjort det vi skal, mener han.

– Men forstår du at det kanskje vil være et tiltak som minsker køkaoset i Moss? – Da bør de finne andre tiltak, sier Eftedal. Neste uke har Hanne Tollerud takket ja til samtaler med Bastø Fosen, Statens vegvesen

Årets utemøbler er på plass i ny butikkutstilling. Velkommen innom! Slettvoll Moss: Ekholtveien 114, tlf. 69 02 06 00 Åpent: 10-17, to. 10-18, lø. 10-15 www.slettvoll.no


nekt i rushtiden Moss Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

5

LITE POSITIV: Lastebilsjåfør for Rockwool, Jan-Tore Eftedal, mener å nekte tungtransport ikke er veien å gå.

Fibroblast/plasmapen behandling

Fibroblast/plasmapen er den mest effektive behandlingen som finnes på markedet nå. Den reduserer rynker og slapp hud.

middagsrushet. Det som et tiltak for å bedre trafikkavviklingen gjennom Moss. 

og Horten kommune. Initiativet kommer fra Hortens ordfører, Are Karlsen. Også på vestfoldsiden diskuteres RV19- problematikken. – Men de har nok ikke de samme utfordringer som oss, sier Tollerud diplomatisk.

– Hva er målet nå? – Vi ønsker et møte med Samferdselsdepartementet, vi vil ha en sak på det og få sett nærmere på konsekvenser og gevinst. Vi vil ha en løsning som bringer Statens vegvesen på banen, sier hun.

begge foto: Terje Holm

– Og det haster, sier ordfører Tollerud som avslutningsvis minner om at dersom ideen skal videreutvikles må det også sees nærmere på en innfartsparkering.

Behandlingen utføres mot: • Slappe/hengende øyelokk • Sinnarynke • Grove linjer i pannen • Smilerynker • Poser og linjer under øynene • Slapp hud på kinn • Rynker over og under munn • Slapp hud og rynker på hals

Før

Ring oss er e ell for tim sjon. a konsult

Etter

Skoggata 2, Moss | Tlf: 69 25 78 76 Åpent: man- fre 10-20 – lør 11-15 www.klinikkenforhanoghenne.no

TA TUREN INNOM OSS SÅ GIR VI DEG EN TRYGG HANDEL AV

VINDUER DØRER OG

TIL MARKEDETS BESTE PRISER!

Tlf.: 6923 6000

ÅRVOLLSKOGEN 33B, 1529 MOSS MANDAG - FREDAG: 08.30 - 16.30 TORSDAG: 08.30 - 18.00

Tlf.: 6923 6000 www.dorogvindu.no

last/ Fibrob er en en p a m st pla EFRI SMERT ling! d n a h e b


6

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Moss Avis

Oddbjørn Pedersen i Son har uhelbredelig hjernesvulst

Lever gode dager med k Ekteparet Marit Persen Eckhoff og ektemannen Oddbjørn Persen har gode hverdager selv om Oddbjørn har uhelbredelig hjernesvulst. Denne uka er det «Krafttak mot kreft» og ekteparet i Son er glad for at aksjonen har fokus på kreftformene med lav overlevelsesprosent. Tore Kubberød

desken@moss-avis.no

Det er mange smil og god stemning i stua når vi møter Marit og Oddbjørn hjemme i Gartnerveien i Son. – Det er klart det har vært tunge dager, men stort sett har vi det fint sammen. Oddbjørn er helt utrolig til å holde humøret oppe både hos seg selv, meg og dem han møter. På det området har han ikke forandret seg siden han ble syk. Det viser at det er mulig å ha det bra selv om det er trist det som venter oss, sier Marit Persen Eckhoff. Det var mot slutten av 2014 Oddbjørn Persen fikk beskjed om at han hadde hjernesvulst. I februar 2015 ble han operert med påfølgende strålebehandling. Behandlingen virket vellykket og 44-åringen var ganske raskt tilbake i jobb som rådgiver innen finans. – Svulsten holdt seg i ro til juni 2018. Da fikk vi en telefon fra Ahus om ny vekst. Oddbjørn ble operert på Rikshospitalet. Svulsten hadde vokst mye og det ventet en ny operasjon som førte til at Oddbjørn mistet alt språk. Han sliter med å finne ordene. Fra operasjonen til desember trente han iherdig språket ganske bra igjen, men i januar så mistet han det gradvis igjen. Det ble også seks måneder med cellegift, men MR-undersøkelsen viste at behandlingen ikke hadde ønsket effekt.

Dyster prognose Marit Persen Eckhoff forteller at ektemannen deretter ble satt på en ny type cellegift som han fortsatt går på. – Men denne behandlingen ser dessverre heller ikke ut til å ha ønsket effekt. De siste ukene har han blitt merkbart verre. Det ser ikke ut til at vi vil være blant de få heldige som blir friske etter å ha vært rammet av hjernesvulst. Mens det på de fleste andre kreftformer har blitt en høy overlevelsesgrad, så er det fortsatt ganske mørkt når det gjelder svulst på hjernen. Mens det andre steder på kroppen kan opereres bort litt ekstra for å unngå spredning så er jo ikke det mulig i hodet.

GODE DAGER: Oddbjørn Persen og kona Marit Persen Eckhoff har gode dager sammen selv om Oddbjørn er alvorlig syk med hjernesvulst. – I utgangspunktet blir ingen friske av aggressiv hjernesvulst, men det er ulike grader. Grad 4 er mest hissigog her er prognosen cirka ett år, noen svært få lever i mange år med grad 4. Grad 2 og 3 har også flere år som prognose.  Oddbjørns svulst endret grad fra 3 til 4 i fjor. 

situasjon.

Det ser ikke ut til at vi vil være blant de få heldige som blir friske etter å ha vært rammet av hjernesvulst

"

Godt humør

MONA PERSEN ECKHOFF Gift med kreftsyke Oddbjørn Pedersen

Men selv om prognosen er dyster er humøret bra i stua i Gartnerveien. – Alle som kjenner Oddbjørn er super-imponert over humøret hans. Han har alltid vært sånn, smiler Marit Perssen Eckhoff, som under intervjuet må ta det aller meste av pratingen på grunn av ektemannens talevansker. Hun bekrefter at mange lurer på hvordan det er mulig å beholde humør og smil i en sånn

– Det ser ut som Oddbjørn og andre som er så syke i mange tilfeller får en styrke det er uforståelig hvor kommer fra. Det er lov til å grave seg litt ned og mene at livet er urettferdig, men sånn er det jo for mange. Derfor er det viktig å fylle hverdagene med positive tanker. Men dagene er uforutsigbare og lykken er jo ikke fullkommen. Det er for eksempel trist at vi ikke kan prate sammen som

før. Marit Persen Eckhoff forteller at hun og Oddbjørn er litt forskjellig satt sammen: – Han vil ikke vite noe om prognoser, mens jeg vil ha all mulig informasjon og på den måten ha full kontroll. Samtidig har jeg selvsagt respektert hans ønsker om ikke å vite, sier Marit som er sykepleier på legevakta i Moss. Både hun og Oddbjørn er glade for at inntektene fra «Krafttak mot kreft» går til forskning på kreftformer med lav overlevelsesgrad. – Til bryllupet vårt i 2016 ønsket vi oss penger til det samme. Vi har hatt et håp om å få være med på ny forskning som kunne vært revolusjonerende. Men dessverre ser det ikke ut til at det skjer. Vi håper likevel at forskningen hjelper mange andre, at man finner behandling som ikke bare forlenger liv i må-

neder men i mange år. Selv om behandlingen ikke har gitt de resultater som Marit og Oddbjørn ønsker, har de bare positivt å si om mottakelsen i behandlingssystemet. – Alle har gjort det de kan og vi har ingenting å klage på. Nå har vi god kontakt med Vestby kommunes kreftkoordinator, Oddbjørn får fortsatt cellegift gjennom Ahus og vi får hjelp av lindrende enhet på Sykehuset Østfold Kalnes. De to har en oppfordring til mennesker de møter: – Ikke vær redde for å spørre hvordan det går. Det er mye bedre at folk spør enn at de sier «Dette går bra, for du er jo så sterk du, Oddbjørn». Tanken er sikkert god, men vi vet jo at det ikke går bra. Men det er nok ikke så lett, for alle ønsker jo å komme med noen kloke ord i en vanskelig situasjon.


Moss Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

kona Marit

7

Kjørte av veien og rett i tre En mann i 20-årene ble kjørt til sykehuset på Kalnes etter en trafikkulykke ved Værne Kloster i Rygge.

forkjøringen i Dyreveien klokken 19:47 tirsdag kveld, og det skal ha vært glatt på stedet. – Sjåføren sier han prøvde å unngå å kjøre på et rådyr, sa operasjonsleder Finn Håvard Aas til Moss Avis ved 20.30-tiden. Bilføreren ble kjørt med ambulanse til Kalnes sykehus for en helsesjekk. – Sjåføren antok at han kjørte i 70 km/t. Han fremsto som

Irene Sundby Nilsen – En bil har kjørt av veien og rett inn i et tre, meldte Øst politidistrikt klokken 20.21 tirsdag kveld. Politiet fikk melding om ut-

uskadd, men på grunn av den høye farten ulykken skjedde i kan det ha oppstått såkalt høyenergiskade, sa operasjonslederen. Klokken 20.35 var bergingsbilen fortsatt på stedet. For nøyaktig en uke siden skjedde en lignende ulykke på nesten samme sted i Dyreveien. Sjåføren slapp unna med skrekken.

ER DU PÅ UTKIKK ETTER INNERDØRER? TA TUREN INNOM OSS! INNERDØR

INNERDØR

INKL. KARM

1.090,-

2.890,-

KOMPAKT

INNERDØR

INKL. KARM

INNERDØR MASSIV

990,- 2.590,1.350,-

INKL. KARM

PRIS SOM 3-SPEIL

INNERDØR

INNERDØR

KLASSISK HVIT

begge BILDER: Pål Andreassen

INKL. KARM M/PAKNING

2.190,-

INKL. KARM

INNERDØR

INKL. KARM

INKL. KARM

MASSIV RUNDT GLASS

4.190,-

3.639,NCS S 0500-N

INNERDØR

INNERDØR

KLASSISK HVIT

MASSIV KLASSISK HVIT

INKL. KARM M/PAKNING

INKL. KARM M/PAKNING

INKL. KARM M/PAKNING

KOMPAKT GLASS

3.890,-

ÅRVOLLSKOGEN 33B, 1529 MOSS MANDAG - FREDAG: 08.30 - 16.30 TORSDAG: 08.30 - 18.00

Tlf.: 6923 6000 www.dorogvindu.no

GLASS MASSIV KLASSISK HVIT

2.390,-- 4.290,

VI HJELPER GJERNE TIL DERSOM DU ØNSKER SPESAILDØRER ELLER SPESIALSTØRRELSER

STØTTER KRAFTTAK: Denne gang går pengene fra Krafttak mot kreft til forskning på kreftformer med lav overlevelsesgrad, slik som Oddbjørns hjernesvulst.

GLASS MASSIV

INNERDØR

INNERDØR I KLASSISK HVIT! KOMPAKT

INNERDØR

1.790,,- 3.090,-

GLASS MASSIV

INKL. KARM

KOMPAKT

MASSIV

INKL. KARM

1.590,FORMPRESS

INNERDØR

GLASS FORMPRESS

FORMPRESS


8

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

VVS siden 1979

fest gikk over styr

15-åring tiltalt 22. september i fjor måtte politiet stoppe en ungdomsfest som gikk over styr på Bøndernes Hus i Råde. Nå må en 15-åring møte i retten tiltalt for å ha spyttet og sparket politibetjentene. Over 200 ungdommer var til stede på festen som gikk ut av sine proporsjoner. Tre av dem ble innbrakt til sentralarresten i Sarpsborg – en for ordensforstyrrelse og to for vold mot offentlig tjenestemann. En av dem – en 15 år gammel gutt fra distriktet – må nå møte i Moss tingrett.

Velkommen til

gratis infomøte

Hva bør du gjøre med oljefyren – bioolje eller varmepumpe Er du usikker på hva du skal gjøre, for å imøtekomme de nye miljøkravene, som iverksettes i 2020? Er du lei av selgere som lover deg enorme besparelser, men egentlig er ute etter å selge deg den dyreste løsningen? Kom på vårt gratis infomøte, og få vite hvilke muligheter som finnes, og hva DU bør velge. Våre fagfolk har lang erfaring med varme, og ulike varmekilder som biooljefyr, vedkjeler og varmepumper. Alt fra luft/luft varmepumper til komplette vannbårne anlegg. Har du et oljefyringsanlegg som du vil erstatte med bergvarme, eller annen varmepumpe, er du i trygge hender hos oss. Ønsker du heller å konvertere fyrkjelen din til fornybar bioolje, som er lovlig å bruke også etter 2020, hjelper vi deg gjerne med det. TiD og sTeD Larkollveien 10 VVS-Senter (ved Rygge ungdomskole), i dag, torsdag 14. mars, kl 18.00. Vi har åpent hus fra 16.00-20.00.

eller send en epost til post@vvteknikk.no om du ønsker graTis befaring eller tilbud.

VOKSER: Braathe Gruppen vokser gjennom kjøp og sikter mot en dobling av omsetningen. Her er ledergruppen samlet: Fra venstre Even Myrvold, Tor Jahren, Håkon Svendsen, Tron Braathe, Thomas Rossfjord og Ole Braathe.

Braathe Gruppen vokser Braathe Gruppen i Rygge satser på å bli en av de ledende aktørene på nettskytjenester i Norge. Nå har selskapet kjøpt IT-selskapet Itum. Jon Gran

jon.gran@moss-avis.no

Vår erfaring er din trygghet!

I en pressemelding som Braathe Gruppen har sendt ut går det fram at selskapet etter oppkjøpet vil ha over 100 ansatte, omsette for 250 millioner og være lokalisert i Rygge, Oslo, Tromsø, Skien og Kongsberg.

Tror på mer skylagring – Det forventes en kjempevekst i antall norske virksomheter som flytter data og applikasjo-

ner ut i skyen de kommende årene – samtidig som brukerne stiller høye krav til smidige brukertjenester. For å styrke sin posisjon som leverandør av bekymringsfri IT til norske virksomheter kjøper Braathe Gruppen den veletablerte leverandøren av IT-infrastruktur og skytjenester, Itum AS, står det å lese i pressemeldingen fra Braathe Gruppen.

Vil bli en ledende norsk leverandør Itum er lokalisert i Skien og Kongsberg med 29 ansatte og en omsetning på over 60 millioner kroner. – Vi har som ambisjon å posisjonere oss som en av de ledende leverandørene av bruker- og infrastrukturtjenester i Norge de kommende årene. Ved å få

Itum og deres kompetanse på laget, setter vi et enda sterkere fotavtrykk og styrker vår kompetanse og tilstedeværelse i det norske markedet for IT-tjenester, sier Tron Braathe, administrerende direktør i Braathe Gruppen.

Doblet omsetning Braathe Gruppen har store vekstambisjoner de kommende årene. Til Finansavisen sier Tron Braathe at man senest innen 2025 skal ha doblet dagens omsetning til en halv milliard kroner. I fjor bokførte Braathe Gruppen en omsetning på 175 millioner kroner og et resultat før skatt på drøye 10 millioner kroner.


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE •

KUN Illustrasjonsbilde. Avvik forekommer.

LEDIGE!

KOM OG SJEKK UTSIKTEN! Nå er utsiktstårn på plass.

Rosnes på Jeløya er en opplevelse på de fleste nivåer. Også når det kommer til utsikt - det vet svært mange av beboerne i Perlebukta. Etter en super mottakelse er det bare 12 leiligheter igjen i dette aller siste byggetrinnet. Nå har vi satt opp et utsiktstårn hvor du med egne øyne kan sjekke ut den sol- og sydvendte plasseringen fra din fremtidige leilighet. Besøk visningssenteret og se!

VISNING SØNDAG 14/03, KL.13-14

27

SELVEIER BOLIGER

STØRRELSER:

40-131 m

JESSICA DILLING

/PERLEBUKTA

|

PRISER FRA:

2.500.000,-*

* + OMK.

407 62 081

BJØRN-ERIK THORBJØRNSEN

LENA JOHNSEN

2

416 36 886

977 30 630 WWW.PERLEBUKTA.NO

69 20 25 50

9


TORSDAG 14. MARS 2019

10 • ANNONSE

B. Andresen Du finner oss midt i gågaten i Moss

0,1

0,2 0,3 0,4 0,5

Test synet ditt Se på 1,5 meters avstand og hold for et øye av gangen

Ser du ikke 1,0-linjen? Bestill synsundersøkelse på moss.allianceoptikk.no eller 69 25 19 35 i dag

MOSS AVIS


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 11

ANNONSE FRA DNB EIENDOM

Hva koster det å selge en bolig? Av Kristin O. Iversen

Mange har inntrykk av at megler kun jobber et par tre timer med hvert salg, sannheten ligger på minst det 10-dobbelte, sier Hansen. Det tar tid både å gå på befaring, lage tilbud, innhente lovpålagte opplysninger, planlegge markedsføring, lage materiell og følge opp interessenter.

Å bruke eiendomsmegler er dyrt, det vet alle. Men hvor mye må du regne med å betale? – Vi har spurt en erfaren megler. Jeg vil gjerne begynne med å si at det å bruke eiendomsmegler selvsagt er helt opp til den enkelte, sier eiendomsmegler Kim Andrè Hansen i DNB Eiendom. – Selv hadde jeg ikke nølt med å hyre inn en megler skulle jeg solgt min egen bolig. Du sparer for det første mye tid. I tillegg skaper du trygghet rundt en stor transaksjon, både for deg selv og kjøper. Og sist men ikke minst vil jeg påstå at du vil tjene penger på investeringen, sier han.

Hva koster det å bruke eiendomsmegler? Det er vanskelig å gi et svar med to streker under når det gjelder pris . Prisene vil variere fra bolig til bolig, fra sted til sted, og fra megler til megler, sier Hansen Hos autoriserte eiendomsmeglerselskap kan du velge å bli fakturert etter to alternative modeller: Provisjon av salgssum, eller timepris per time brukt av

megler. Jeg har til gode å møte noen som velger timebasert betaling fremfor provisjon, sier Kim André Hansen. Folk som skal selge boligen vil gjerne at eiendomsmegler skal ha interesse av å få solgt til en høyest mulig pris –Provisjonen ligger normalt mellom 1,5 –3,5 prosent av salgsprisen. Timeprisen er mellom 2000 - 3000 kroner, avhengig av megler. Velger du provisjon tjener megler mer når du tjener mer Hva du til slutt må betale kommer altså an på hva slags boligtype du skal selge, hvor den ligger, hvilken standard boligen har og hvor mye du velger å investere i å markedsføre den, sier Hansen. –Du betaler mer i kroner og øre jo dyrere boligen er, og velger du en god megler kan også det trekke opp. Likeledes kan prisen bli lavere hvis boligen din er billig og lettsolgt, litt enkelt sagt. Andre kostnader du må regne med: Utover provisjon kommer en del faste utgifter, innhenting av informasjon fra kommune, kartverket, forretningsfører mm og markedsføring. Hvis du vil ha takst/tilstandsrapport og eierskifteforsikring kommer også det i tillegg til det du betaler for eiendomsmeglers tjenester.

- I sum vil det nok bli vanskelig å komme noe særlig under 100.000 kroner for alt.

Kan jeg forhandle på provisjonen? I mange tilfeller kan du forhandle med megleren på provisjonsdelen, sier Hansen. Det er opp til hver megler. Av deler av provisjonen får megler sin lønn, og den delen kan han eller han forhandle på. Jeg vil imidlertid minne om at du gjerne får det du betaler for, selv ville jeg betalt ekstra for en megler som kan vise til referanser på både god service og bra salg. – Men det er klart, har du en attraktiv bolig som vil være enkel å selge, har du gode kort. En stor kostbar eiendom, med en antatt høy salgspris, vil også være attraktiv å få oppdraget på. Du må regne med å betale mer for en god megler – Er prisen viktigere enn erfart kvalitet kan du ha gode forhandlingsmuligheter med en fersk megler. En ny megler kan ha interesse av å frasi seg deler av eget honorar for å få verdifull erfaring og referanser, sier Hansen. Meglere som er etterspurt priser seg gjerne slik at de føler det er verdt det, sier han.

DNB Eiendom – Hele Norges Eiendomsmegler dnbeiendom.no | Tlf: 09999

Der klarer du neppe å prute. – Som på alt annet er det til syvende og sist du som velger hva du er villig til å betale for.

Kan det lønne seg å selge selv? Fra tid til annen dukker det opp selvhjelpstjenester som tilbyr hjelp til å selge bolig privat. Dersom du velger å bruke en av disse kan du spare inn på provisjonen og visningskostnaden, sier eiendomsmegleren. Noe annet er det nok vanskelig å kutte. Erfaringsvis vil dette utgjøre mellom 30’ og 50 000 kroner. – Det er ikke mer enn du kan forvente å få for ett ekstra bud i en budrunde, så du bør føle deg trygg på at det er verdt det. Med ett ekstra bud i en budrunde tjener du inn prisen på en god megler Før du går for å selge privat bør du spørre deg selv om du er like dyktig som en profesjonell eiendomsmegler når det kommer til salg, sier Hansen. – For det har så mye å si for sluttsummen. – Vil du klare å tiltrekke deg mange nok budgivere og få i gang en god budrunde? Og vil du klare å sjekke finanseringen deres på en betryggende måte? Hvis svarene er ja, kan det absolutt være verdt å prøve om man tør, avslutter Kim Andrè Hansen.


12

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

● Elever oppfordres til klimaaksjon ● Vil i tilfelle bli ugyldig fravær

Vurderer å skulke – Jeg hadde foretrukket om vi kunne få gyldig skolefravær for å streike for klimaet. Men det er en streik, så jeg forstår på et vis at fraværet må bli ugyldig. Torgeir Snilsberg

torgeir.snilsberg@moss-avis.no

Det sier fylkesleder Audun Hals Butenschøn i Østfold Natur og Ungdom. Han bor på Jeløy og går på Kirkeparken videregående skole i Moss. Natur og Ungdom forventer at over 10.000 skoleelever over hele landet møter opp og streiker i stedet for å gå på skolen fredag 22. mars, i en protest mot regjeringens klimapolitikk. I Østfold vil imidlertid elever på videregående skole få ugyldig fravær om de dropper skolen til fordel for klimamarkeringer denne dagen. Og det kan koste dyrt med dagens fraværsregler. Ungdomsskoleelever i Moss, Rygge og Råde kan få permisjon, men først etter individuelt behandlet søknad. – Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg skal streike. Vi var en gruppe fra Moss som hadde tenkt oss inn til markeringen i Oslo. Men etter at det ble avklart at fraværet i så fall blir ugyldig, vurderer vi å heller arrangere en markering i Moss, sier Audun Hals Butenschøn.

Forbilde i Sverige Svenske Greta Thunberg (16) har fått massiv oppmerksomhet etter at hun i fjor begynte å skulke ungdomsskolen hver fredag for å holde klimaprotester utenfor Riksdagen. I storavisene Aftonbladet og Expressen er hun nylig kåret til

I TENKEBOKSEN: Fylkesleder Audun Hals Butenschøn i Østfold Natur og Ungdom har ikke bestemt seg for om han skulke skolen 22. mars for å delta i klimastreiken. foto: Terje Holm Sverige mest betydningsfulle kvinne i 2019. I fjor ble Thunberg også kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av Time Magazine, skriver VG. Thunbergs aksjoner har inspirert unge mennesker over hele Europa, Moss Avis fikk denne uken et tips om at elever ved Kirkeparken videregående skole i Moss ville få gyldig fravær om de deltar i markeringen. – Det stemmer ikke, sier rektor Lasse Thorvaldsen. – Saken har vært diskutert på ledernivå i Viken. Og selv om fylkene Østfold, Buskerud og

DIALOG Mandag 18. mars kl 19.00

Jonas Gahr Støre

HVILKE VERDIER BØR NORGE BYGGE PÅ?

Hva truer disse verdiene?

Fri entré. Åpen kafé fra kl. 18.45. Kaffe og kake kr 50,-.

Sagbruksveien 2

sonkulturkirke.no

Akershus ikke er enige, så er det nå blitt avgjort at ved videregående skoler i Østfold vil fravær for å delta i klimastreik bli registrert som ugyldig fravær. – Elevene velger selv. De har lov til å ikke møte på skolen, men de kan ikke ha et høyere fravær enn 10 prosent i det enkelte fag i løpet av skoleåret, sier Thorvaldsen. Han peker på utfordringen med å gi gyldig fri: At noen vil si at de skal streike og bare ta seg helt fri, at andre ber seg fri og deltar på markeringen, og at en tredje gruppe faktisk har påtatt seg oppgaver omkring marke-

ringen og må stille.

Må søke permisjon I ungdomsskolene i Moss, Rygge og Råde har det gått ut melding til foresatte om at opplæringsloven ikke gir rom for fri for å delta på streiken. Men at det kan søkes om permisjon, som vil bli individuelt behandlet. – Forsvarlighetsprinsippet i forhold til hver enkelt elevs opplæringssituasjon vil gjelde ved behandling av permisjonssøknader, sier nestleder Roger Andresen i kommunalavdeling oppvekst og utdanning i Moss

VÅRTILBUD 1 time gratis ved første besøk ved bestilling av min. 2 timer

kommune om den felles linjen Moss, Rygge og også Råde har lagt seg på. – Men er det ikke bra at de unge vil kjempe for klimaet ...? – Jo, jeg synes at det er bra at barn og unge engasjerer seg og vil kjempe for saker de synes er viktige. Og miljøsaken er viktig. Men vi kan likevel ikke forholde oss til opplæringsloven på noen annen måte enn vi gjør i denne saken, svarer Andresen. – Det er viktig at de unge bryr seg om klimaproblemene. Men vi må heller legge til rette for at temaet er en del av undervisningen enn at vi gir elevene fri for å reise inn på en markering, sier kommunalsjef oppvekst og levekår Thomas H. Meyer i Råde kommune. Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, hyllet i vinter Greta Thunbergs klimaengasjement, som altså har smittet til hele Europa – og Norge. – Vil vi svare på klimaskulking med fraværsgrense og manglende vurdering, eller vil vi kjenne stolthet over engasjementet og la nåde gå for rett, sa Handal blant annet ifølge utdanningsnytt.no.

SKOLESTREIK

Respekt

Trygghet

Glede

Hjemmehjelp • Omsorg • Sosialt samvær • Følgetjenester Gavekort • Hjem til deg fotterapeut og frisør.

69 34 33 70

www.personligomsorg.no

post@personligomsorg.no

■■ Natur og Ungdom inviterer

til nasjonal skolestreik for klimaet 22. mars. ■■ NU håper at 10.000 skoleelever over hele landet vil delta. ■■ I Oslo vil markeringen foregå på Eidsvolls plass hele dagen. ■■ I Østfold er det planlagt markeringer i Mysen og Fredrikstad.


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 13

Visste du at... summetonen kom til Moss som første by i Norge allerede i 1933? Da kunne man for første gang ta av røret og slå anropsnummeret selv. Moss var også Norges første by som i 1988 fikk digital telefonsentral. Dette var en av verdens mest avanserte telefonsentraler.

Vi vet mye om Moss og omegn. Vi jobber kun lokalt og bryr oss om byen vår. For oss er det viktig å formidle litt om hva som gjør at det er så flott å bo og leve her. ••• Kontakt oss om du ønsker å selge eller kjøpe bolig, med vår lokalkunnskap vet vi hva som vil være gode løsninger for deg og din bolig.

-byens boligmeglere

Storgaten 8, 1531 Moss | Telefon: 69 20 25 50 | Fax: 69 20 25 51 | meglergaarden.no | post@meglergaarden.no


14

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

STORKJØKKEN: Maten til beboerne på institusjonene i Moss lages på det kommunale storkjøkkenet på Orkerød på Jeløy. 

foto: terje Holm

Frp-politiker med forslag til ny meny på møtene i Fellesnemnda

Vil gi sykehjemsmat Politikerne i Fellesnemnda for nye Moss risikerer å få sykehjemsmat i stedet for den sedvanlige middagen når de skal ha møter heretter. Mette Eriksen

mette.eriksen@moss-avis.no

Det er Michael Torp (Frp) som kommer til å fremme forslag om at den vanlige møtematen i Fellesnemnda byttes ut med institusjonsmat. – Bakgrunnen er at flere pårørende til beboere ved sykehjem i Moss har tatt kontakt med Frp og gitt uttrykk for at deres foreldre er svært misfornøyde

med maten de får, sier Torp.

Ulike matordninger De to kommunene som snart blir til én har i dag ulike ordninger for institusjonsmat. I Moss leveres det mat fra storkjøkkenet på Orkerød til byens bo- og servicesentre og sykehjem. Maten er vakuumpakket og varmes opp ute på virksomhetene av helsepersonell. På Ekholt helse- og omsorgssenter i Rygge får beboerne hjemmelaget mat fra stedlig kjøkken. – Vi er nå i en sammenslåingsprosess, hvor tjenestene skal harmoniseres, slik at alle innbyggerne får det samme tilbudet. Da skal vi selvsagt også ta en gjennomgang av matordningene våre, sier Torp.

OVERSKUDDSMATERIELL FRA FORSVARET Store mengder overskuddsmateriell fra det Norske Forsvar, samt fra flere andre Nato-land. Strømaggregater, presenninger, verktøy, alukasser, taljer, felt jakke/ bukse/skjorte, soveposer , feltsenger, feltstøvler, fotposer, ryggsekker, vanntette pakksekker, kikkerter, regntøy, ullundertøy, ullsokker, ledlykter, hodelykter, Petromax lamper, termobeholder, patruljetelt, teltovner, stormkjøkken, sivile jaktdresser, masse sivilt turutstyr. + masse masse mer. Det meste er nytt.

Middag før møtene

Torp forteller at politikerne i Fellesnemnda pleier å få servert middag i forkant av møtene sine, ettersom disse er lagt til vanlig middagstid. Nå vil han fremme forslag om at det bestilles samme middag til Fellesnemndas møter som beboerne på institusjonene får disse dagene: – Jeg vil foreslå at det bestilles mat annenhver gang fra Moss (storkjøkkenet) og Rygge (Ekholt bo- og servicesenter), for å gi de folkevalgte et sammenligningsgrunnlag av den maten som vi serverer til våre eldre og pleietrengende, sier Torp. Han legger fram forslaget når Arbeidsutvalget Moss og Rygge skal ha møte 14. mars.

Solskjerming inne og ute

-30% GRATIS BEFARING

Tlf. 69 10 99 10

Gir deg fullt trykk! RING

69 21 08 20

www.rhj.no

MØTEMAT: – Vi kan bytte på med sykehjemsmat fra Moss og Rygge, foreslår Michael Torp.

Årets første blåskjellvarsel

MESSETILBUD

Salget foregår fra Dikeveien 38, Fredrikstad i tidsrommet f.o.m. 8. mars t.o.m. 17. mars. mand/fred. kl. 11-20 lørd/sønd kl. 10-16 Tlf 405 31 868 Betalingsterminal/kontant

Ryggeordfører Inger-Lise Skartlien (AP) er leder i Arbeidsutvalget og Fellesnemnda. Hun kommenterer forslaget slik: – Fram til nå har vi ofte bestilt møtemat fra kjøkkenet på Ekholt helse- og omsorgssenter. Vi bestiller mat som er enkel å servere til mange i et møte, som lapskaus eller gryterett. Skartlien legger til at det er det samme for henne hvor det bestilles mat fra. – Vi må gjerne også bruke storkjøkkenet på Orkerød. Mulig vi kan bestille møtemat derfra til Fellesnemndas aprilmøte. Om Torp tenker at vi skal spise «dagens rett» på sykehjemmene, så tror jeg derimot det kan bli litt mer utfordrende, tilføyer Skartlien.

Varnaveien 22, 1524 Moss www.stormvvs.no

Mattilsynet er tidlig ute med årets aller første blåskjellvarsel for Østfold, men det er ikke gode nyheter. Målingene viser at det ikke er tilrådelig å spise blåskjell verken fra Hvaler eller Fredrikstad. Målingene er foretatt i Engelsvik og ved Utgårdskilen på Vesterøy. Det første varselet ble sendt ut fredag 8. mars og gjelder til 15. mars.


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

Tacokylling

Guldfågeln, fryst, 600 g, pr pk SEK

ANNONSE • 15

Tortilla Wrap

Santa Maria, 6 pk, 370 g, pr pk SEK

49 9 90

90

Tacosaus

Santa Maria, mild, medium, hot, pr stk / SEK

9

90

Nachochips

Santa Maria, 475 g, pr pk SEK

9

90

Fersk karbonadedeig

44

Import, nykvernet, pr kg / SEK

90

GUSTO

Selskapsmat til alle anledninger Catering – maximatnordby.se

Allt det goda

Delikatessavdelingen

Gusto

Åpent alle dager 9-21 Tilbudene gjelder for private husholdninger t.o.m. søndag 24. mars, eller så langt beholdningen rekker. Alle priser er oppgitt i svenske kroner.

www.maximatnordby.se

Coca-Cola/Zero 4x1,5 liter, pr pk SEK

29

90 +PANT

Maks 5 pk pr husholdning


16

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Moss Avis

● Frelsesarmeen ser mot himmelen ● Naboene raser

Refs for byggeplaner Folk i nabolaget til den tidligere Fretexbutikken på Jeløy er i harnisk. De reagerer på at Frelsesarmeen på nytt kommer med et utbyggingsforslag som er høyt og ruvende. Helge Warberg-Knoll

helge.warberg-knoll@moss-avis.no

I det siste forslaget som nå ligger på bordet vil Frelsesarmeen bygge 119 leiligheter på den ca. tolv mål store tomta med Fretex eiendommen, Etac-bygget og Syrinveien 5.

Fire blokker Planen omfatter en utbygging med fire blokker og sju konsentrerte småhus. Den største endringen består i at blokkene er trukket ned mot Syrinveien. Den planlagte småhusbebyggelsen er planlagt mot Bråtengata. Her er også utnyttelsen av tomta redusert, mens den er økt nedover mot Syrinveien.

Vi vil at det underveis i prosessen skal arrangeres et åpent møte for folk i bydelen om denne byggesaken

"

tomas colin archer Leder i teknisk utvalg

I møter med rådmannen har utbygger fått beskjed om at prosjektet fremdeles er for stort, men det legges likevel fram for politikerne i teknisk utvalg. Det skjer oppsiktsvekkende nok i form av to forslag. I det ene avviser man å legge ut forslaget til offentlig høring. I det andre legges det ut med flere endringer

Kritisk: - Dette er fremdeles for høyt, sier Dag Løken, beboer i Bråtengata. Han og mange andre i strøket reagerer kraftig på foto: Terje Holm Frelsesarmeens byggeplaner. Også i fjor aksjonerte folk i bydelen mot planene. som reduserte høyder og færre leiligheter.

Vil returnere planene Moss Arbeiderparti er krystallklare på at forslaget bør sendes i retur. – Selv om det er foretatt noen justeringer, så mener vi fortsatt at denne utbyggingen blir alt for ruvende i dette strøket. Derfor får utbyggeren planene tilbake og må endre dem. Vi synes

det er for drøyt med opptil seks etasjer i dette området. Det synes åpenbart også naboene og Søndre Jeløy Vel. – Derfor vil vi også at det underveis i den videre prosessen arrangeres et åpent møte hvor folk i bydelen får si sitt om prosjektet. Det synes vi er viktig, sier lederen i teknisk utvalg, Tomas Colin Archer (Ap). Han regner med at det blir et solid flertall for å sende prosjektet

tilbake, slik at det blir en ny runde på tegnebrettet.

Naboer på barrikadene I saksfremlegget til politikerne poengterer saksbehandler Marianne Dalseth at de store høydene i deler av prosjektet er fremmed for strøket. De største blokkene har opptil fem og seks etasjer. Det synes som sagt også naboene og folk i strøket er altfor

høyt. Søly Borettslag og beboere i Bråtengata har vendt tommelen ned for utbyggingsplanene. – Dette prosjektet er fremdeles altfor stort. Det passer ikke inn i strøket, sier Dag Løken i Bråtengata 57. Han forteller at beboerne i området har nedsatt en arbeidsgruppe for å følge denne saken tett.

VELKJENT KVALITET TIL RIKTIG PRIS PRIS FRA FANTASTISKE

kr

172.800,-

Bestill nå og få vinterhjul og metallic lakk med på kjøpet Verdi kr

13.500

Gjelder et begrenset antall biler.

Minimalt drivstofforbruk, maksimal kjøreglede. Space Star er småbilen med store kvaliteter: Lave drivstoffkostnader og lavt CO2-utslipp. Sprek og liten, men likevel med plass til fem voksne. Med Space Star får du mye bil for pengene, i tillegg er den klasseledende på drivstoffeffektivitet. Et sporty og aerodynamisk design bidrar til at bilen både føles og ser bra ut. Den er enkel å håndtere, lett å parkere og egner seg godt til bykjøring. Prøv selv da vel! Ta kontakt med oss for å avtale prøvekjøring. Mitsubishi Space Star fra kr

172.800,-

Pris er inkl. frakt og andre lev. omk. Forbruk: 4,5-5,0 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp. 103-114 g/km. (NEDC/CO2MPAS). Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. Med forbehold om evt. trykkfeil.

Mobile Moss AS

Kvaenvn. 3, 1529 Moss • Tlf: 69 23 57 57 • moss@mobile.no www.mobile.no

AUTORISERT MERKEFORHANDLER – Vår kompetanse, din trygghet.


TORSDAG 14. MARS 2019

MOSS AVIS

ANNONSE • 17

29

10

00

00

PR. STK

PR. KG

BROKKOLI

BaRe, 10,00 pr. stk

10

RØKT SVINEKAM M/BEN Gilde, 29,00 pr. kg

00

PR. STK

99

00

MANGO

BaRe, 10,00 pr. stk

10

PR. PK ØRRETFILET M/SKINN

Sjøfrisk Norge, 700 g, 141,43 pr. kg

00

PR. PK

VASKET RUCCULA/BABYLEAF MIX

GIR DEG

BaRe, 65 g, 153,85 pr. kg

-30%

24

KYLLINGLÅR KYLLINGBRYST

00

PR. PK

LAST NED

KYLLINGLÅR MED KRYDDERSMØR KYL YLLINGBRYST MED PANCETTA Stanges Gårdsprodukter, 260-290 g

POTETSTAPPE

BaRe, 600 g, 40,00 pr. kg

Gjelder i Aurskog/Bjørkelangen/Løken, Follo og Østfold til og med 17.03.2019 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt.


18

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Søker kommunen om tillatelse til bruksendring av lokaler

Vil åpne ølhus i Råde Raa Brewing Company AS har allerede brygget sitt øl en stund. Torsdag behandler Fast utvalg for miljø og teknikk i Råde en dispensasjonssøknad for Elgveien 6 der formålet søkes endret fra industri til produksjon av øl med tilhørende skjenkerom og ølutsalg. Jan Erik Skau

desken@moss-avis.no

Det er Holstad Gruppen som eier det gamle industrilokalet i Elgveien der det søkes om bruksendring. Her er planen å etablere Rådes første ølhus med eget bryggeri, ølutsalg og skjenking. Ølutsalget vil selge egenprodusert øl med lokalproduserte kortreiste ingredienser, heter det i dispensasjonssøknaden.

Omgjøring av lokalene i full gang Selve bryggeriet er prosjektert å være i kjelleretasjen, ølutsalget og skjenkerom i første etasjen, skriver Fredriksstad Blad. Raa Brewing company AS ble etablert i fjor sommer. Bak selskapet står brødrene Ole Morten og Kjell Andre Holstad Aasheim, der Ole Morten er brygger og broren står oppført som eier og daglig leder. I lokalene i Elgveien er ombygging av lokalene og montering av bryggeriutstyret i full gang. – Vi har brygget vårt øl en stund allerede, sier Ole Morten Holstad Aasheim, og forteller at de har leid seg plass hos Ego Brygghus på Torp Bruk.

Bryggeriet i Elgveien: Slik presenterer selskapet Raa Brewing company sine lokaler på sin instagramkonto. foto: Raa Brewing company AS

Raa Brewing company brygget blant annet et spesialøl til Parkfestivalen i Råde. På bryggeriets hjemmeside skriver de at «dette er et tørrhumlet øl vi har laget for vår flotte kommune og i regi av Råde Parkfestival. Passer best til sjømat, kylling og lette salater, men aller best i hyggelig selskap på Råde Parkfestilval –.

Ølgaarden i Gamlebyen Ølgaarden: Ole Morten Aasheim (t.h.) var sjefsbrygger for Ølgaarden AS i Gamlebyen – her med tidligere medeier Morten Krogh.

RER • V I S E R V ES TA PA IN G • V E IL E D N O L K F G A F A FR

Ole Morten Holstad Aasheim var også sjefsbrygger i Ølgaarden AS, bryggeriet og ølutsalget som familien drev i Gamle-

byen i Fredrikstad da det gikk konkurs for ett år siden. Holstad Aasheim forteller at de har fått tilvirkningsbevilling og det han kaller grossistbevilling for salg av øl. Nå gjenstår bruksendringen av bygget i Elgveien, og rådmannens innstilling er som følger: «Rådmannen anbefaler at det i dette tilfellet gis dispensasjon for tiltaket ettersom tiltaket ikke i vesentlig grad tilsidesetter planens intensjon. Fordelene ved tiltaket anses større enn ulempene etter en samlet vurdering».

12900,VEIL: 189900,-

INDUKSJ JONSTOPP 60 cm iQ Q700, EX607 7LYV1E

VELKOMMEN TIL

-20% KJØKKENDAG

PÅ ALLE SIGDALKJØKKEN! 4 MARS - 15 APRIL

LØRDAG 16. MARS

MOSS

Varnaveien 31 1526 Moss Tlf.: 69 20 68 00 Åpent: 6.30-18 (9-15)


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 19

Nyhet!

mobliashopping.no

mobliashopping.no BUTIKKEN MED PERSONLIGHET


TORSDAG 14. MARS 2019

20 • ANNONSE

m u n g a M r e t s u B

STOR INNENDØRS UTSTILLING!

Busterforhandler med flere modeller utstilt

Nyhet! s s o r C R B 2 6 n i Yamar

Nye modeller fra Yamarin og Yamarin CROSS utstilt.

Din lokale Yamaha, Yamarin og Buster forhandler BESØK OSS I RYGGEVEIEN 222, 1570 DILLING TLF: 695 10 070 // WWW.MOSSBÅT.NO

Nyhet! Yamarin 63 BR

MOSS AVIS


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 21

Egen produksjon på Årvollskogen, Moss – Rask levering! www.brectus.no | 21 45 64 00

Flagg og Vimpler, Beachflagg og Stolpeflagg

Fotografi på lerret

Fototapet

Meget god flaggkvalitet i spesialtilpassede størrelser.

Bilder i alle størrelser.

Ditt favorittbilde rett på vegg.

Gatebukk, Plakatbukk

Plakatrammer

Reklame-, Messeutstyr og Profilering

Innendørs og utendørs bruk.

Alle str. fra A5 til 100x140 cm.

Messevegg, Messebord, Takheng, Brosjyrestativ, komplette stands.

Messetelt, Reklametelt og Parasoller

Banner, Reklamevegg

Rollups, Popupbanner

Med og uten trykk, vegger, vinduer, gulv og lys. Alt til eventer.

PVC, MESH, tekstil, refleks.

Fra A4 til 320 cm.

Reklamemøbler

Tepper og Logomatter

Oppblåsbare produkter, Målbuer og Søyler

Unik reklame med eget trykk.

Fra 60x85 cm – 3 meter

Enormt utvalg. Meget god kvalitet og holdbarhet.

Arenareklame · Banner · Bannerstand · Beachflagg · Brosjyrestativ · Trykksaker · Flagg · Foliering · Fototapet Gatebukker · Gulvdekor · Messebord · Messevegger · Skilt · Oppblåsbare produkter · Parasoller · Profilartikler Rammer · Reklamemøbler · Rollup · Tak/Vindusheng · Telt · Tepper · Kartong og Esker · LED-belysning · Giveaways


22

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

Moss Avis

Dyre-usikkerhet

USIKRE TIDER: Reglene kan endres over natten når Storbritannia går ut av EU.

Datoen for brexit nærmer seg med stormskritt, og det kan få konsekvenser for kjæledyr som skal hjem til Norge fra Storbritannia. Irene Sundby Nilsen Du bør følge med på hvilke endringer du må forholde deg til ved reiser med kjæledyret ditt til eller fra Storbritannia etter 29. mars, skriver Mattilsynet i en pressemelding. Storbritannia har siden 2017

ønsket å tre ut av EU, og partene har frist til 29. mars om å bli enige om en utmeldingsavtale og eventuelle overgangsordninger. Dersom det ikke blir en enighet om avtale eller en utsettelse, opphører Storbritannias medlemskap i EU automatisk 29. mars. En brexit uten avtale vil medføre at EUs regelverk ikke lenger gjelder for Storbritannia, også regelverket som sier at man kan reise fritt mellom EU-landene med kjæledyr

KONSERTVÅR på SAGA LØRDAG 23. MARS KL. 19.00

FRODE ALNÆS

Frode Alnæs er en av Norges beste gitarister og låtskriver og en sann entertainer. Med seg har han den kjente bassisten Sondre Meisfjord. kr. 350

FREDAG 5. APRIL KL. 19.00

HILDE LOUISE ORCHESTRA

Jazz-sanger, låtskriver, skuespiller, kabaretartist og tekstforfatter. Sammen med sitt eminente band leverer Asbjørnsen konserter det gnistrer av. kr. 350

SØNDAG 5.MAI KL. 19.00

KRISTIN SKAARE TRIO

De som vil unne seg en god, varm og inderlig opplevelse trenger ikke lete lenger. kr. 300

Billetter kjøpes på ticketco.no eller i kafeen som åpner en time før konsertstart.

Sagbruksveien 2

sonkulturkirke.no

FÅR PENGER: – Thai/Norsk språk- og kulturforening får 208.000 kroner til kompetanseheving, sier stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) til leder Aphinya Y. Rogan og de andre fra Thai/Norsk språk- og

Thai-miljøet får penger til å holde flere kurs Thai/Norsk språk- og kulturforening får 208.000 kroner til kompetanseheving. Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) fra Moss kom med den gledelige nyheten torsdag. Mette Eriksen

mette.eriksen@moss-avis.no

Foreningen står sterkt i Moss og omegn og har også medlemmer i andre deler av Østfold og i Follo. Nå teller den 1046 medlemmer. – Jeg har i mange år, ikke minst mens jeg var ordfører i Moss, jobbet tett med det thailandske miljøet i Østfold. De er mange, synlige og ikke minst aktive, sier Pettersen til Moss Avis. Han legger til at Thai/Norsk språk- og kulturforening gjør en fenomenal innsats, både for unge og voksne. – Derfor er det ekstra gøy å få overbringe nyheten om at foreningen mottar penger fra

Kompetansepluss i 2019. Pengene deles ut av Kunnskaps- og integreringsdepartementet og Utdanningsdirektoratet, sier Pettersen.

De er mange, synlige og ikke minst aktive

"

Tage Pettersen Stortingsrepresentant – om det thailandske miljøet i Østfold

Aphinya Y. Rogan er leder av foreningen og ble glad for å høre at søknaden deres om pengestøtte er innvilget.

Kurs – Pengene skal vi bruke til kurs i IKT og regning for voksne, sier Rogan. Thai/Norsk språk- og kulturforening ble stiftet i 2009 og har til hensikt å øke kunnskap og forståelse om to kulturer som møter hverandre i det moderne Norge. Foreningen ønsker å dele kunnskap om og å fremme norsk og thailandsk språk og kultur. Videre vil den informere, koordinere, hjelpe, støtte og

integrere aktiviteter som er nyttige for thailendere og nordmenn. Kompetansepluss er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne får opplæring i grunnleggende ferdigheter.

3,5 mill. til Østfold Bedrifter og organisasjoner i Østfold får til sammen 3,5 millioner kroner av denne potten i år. – Kravene til omstilling gjør at flere av oss har behov for å oppdatere kunnskapen vår. Penger gjennom Kompetansepluss gir flere anledning til å lære, sier Pettersen. Virksomheter i både offentlig og privat sektor kan søke om penger fra Kompetansepluss, for å gi ansatte grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig, IKT og norsk eller samisk. – Ordningen kan brukes til å gi arbeidsgivere penger, som kan benyttes til å gi de ansatte kompetanseheving. Slik kan flere holde seg oppdatert og færre «gå ut på dato», legger Pettersen til.


TORSDAG 14. MARS 2019

MOSS AVIS

ANNONSE • 23

NYE RAV4 HYBRID

Den nye generasjonen av Norges mest solgte SUV har nytt utseende, ny motor, 4. generasjon hybridsystem, bedre plass og er mer aerodynamisk. En stillegående, intuitiv, smidig hybrid-SUV spekket med utstyr. Nye RAV4 Hybrid må bare oppleves!

NYE RAV4 HYBRID 2WD ACTIVE Privatleasing:* Startleie: Pris pr. md. 80 000,3 335,-

3 910,4 480,-

60 000,40 000,-

Kjøpspris: 464 900,-* Fastrente i 3 år: 1,95%* Vinterhjul, navigasjon og metallic lakk inkludert

TOYOTA C-HR HYBRID ACTIVE Privatleasing:* Startleie: Pris pr. md. 60 000,2 165,40 000,20 000,Moss Kvaenveien 1 Tlf.: 69 23 31 00

2 735,3 305,-

Kjøpspris: 335 900,-* Fastrente i 3 år: 1,95%* Vinterhjul, navigasjon og metallic lakk inkludert

NYE RAV4 HYBRID AWD-i ACTIVE Privatleasing:* Kjøpspris: 504 900,-* Startleie: Pris pr. md. Fastrente i 3 år: 2,95%* 80 000,3 690,Vinterhjul, navigasjon og 60 000,4 270,metallic lakk inkludert 40 000,4 850,-

YARIS HYBRID ACTIVE Privatleasing:* Kjøpspris: 243 900,-* Startleie: Pris pr. md. Fastrente i 3 år: 1,95%* 60 000,1 300,Vinterhjul, navigasjon og 40 000,1 875,metallic lakk inkludert 20 000,2 445,-

Toyota Moss www.tøf.no

*Inkl. frakt- lev. og reg.omk. 11 900,-. Privatleie eks. RAV4 Hybrid 2WD: Startleie/etabl.gebyr 85 490,-. Totalt 205 550,-. 3 års bindingstid, kjørelengde 45 000 km. 1,95% rente på RAV4 Hybrid 2WD gjelder til 30.03.19. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO₂ og NOx: RAV4 Hybrid fra 0,45 l/mil, 102 g/km, 2,1 mg/km. C-HR HYBRID: fra 0,38 l/mil, 86 g/km, 5,6 mg/km. YARIS HYBRID: fra 0,37 l/mil, fra 84 g/km, fra 4,7 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.


24

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Satser på å stille liste ved årets kommunevalg

Vil ha Rødt til Våler

Ronja Johansen (29) og Martin Olsen (36) vil etablere lokallag for Rødt i Våler, og stille med liste for første gang. Eva Fretheim

eva.fretheim@moss-avis.no

De arrangerer møte på herredshuset tirsdag 19. mars, og håper å få med seg folk på å danne et lokallag for Rødt, slik at de kan stille med liste til kommunevalget. – Vi har 5–6 navn klare, men vi trenger flere. Vi må være sju for å stille med liste, men vi vil gjerne være så mange som mulig, og håper folk vil komme hvis de har de samme verdiene som Rødt står for, sier Ronja og Martin.

Velferd og miljø – Hvilke saker er de viktigste for Rødt i Våler? – Velferd, og å bekjempe Forskjells-Norge. Det er mye som mangler hvis man er vanskeligstilt, særlig i en kommune med så store avstander. Det er få tilbud for ungdom, bare én ung-

domsklubb, og den er på Våk. Det er langt unna for mange. Det kreves mye av foreldrene, sier Ronja Johansen.

Vi må være sju for å stille med liste, men vi vil gjerne være så mange som mulig

"

ronja Johansen og martin olsen Initiativtakere til lokallag for Rødt i Våler

De er også opptatt av miljø, og ønsker blant annet et bedre kollektivtilbud. – I Våler må mange ha to biler for å komme seg på jobb. Vi trenger sårt et bedre busstilbud, sier Johansen.

Første gang – Dette er en sjanse til å bli med å diskutere hvilket program Rødt skal ha, sier de to, og håper å få med seg mange engasjerte folk. Rødt har aldri stilt til valg i Våler før. – Det var en RV-liste for mange år siden. Men for Rødt blir dette første gang, sier Martin Olsen.

RØDT I VÅLER: Ronja Johansen og Martin Olsen vil etablere Rødt i Våler.

foto: Eva Fretheim

Visning 28.03.19 kl. 17-19

12 flotte vestvendte selveierleiligheter til salgs. Wessel Sameie JONAS WESSELSVEI 2, PEPPERSTAD SKOG, VESTBY

3-roms leiligheter 72 m2 BRA med 2 soverom. Pris 3.290.000,- + omk. 4-roms leiligheter 87 m2 BRA med 3 soverom. Pris 3.690.000,- + omk. Leilighetene er innflytningsklare i juni! Vi har stylet 4-romsleiligheten, velkommen til visning!

TA KONTAKT: TLF: 99444714 // ANNERAGNHILD@PEU.NO // WWW.PEU.NO


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

S

ANNONSE • 25

E R R STØ E D N N E E T S E L F

BUD: L I T G N I S A LE * a. pr. mnd. ,- + mv fra kr. 326600,-* + mva.

.0 % Kontant: 55 . rente 2,45 d n m 6 3 e d Leieperio *

ebilutgave. Gjelder var

Nye SsangYong Rexton er her! Nye SsangYong Rexton er kjent, men allikevel helt ny. Stor, kraftig og vakkert moderne. Og så kommer den selvfølgelig som varebil, hvis du ønsker det.

p r i s f ra 4 7 9. 90 0 ,– NB! Kun begrenset antall. Veil pris: kr 479 900,– Fra pris gjelder levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Alle priser er inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifi kasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser, samt skriveog trykkfeil. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Forbruk: 8,1l–100/km, CO2 213 g/km.

Kvaenvn. 2, 1529 Moss Tlf. 69 26 98 40


26

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Våler kommune inviterer innbyggerne

– Bli bedre kjent Lørdag inviterer Våler kommune til en dag hvor innbyggerne kan komme og bli bedre kjent.

Illustrasjonsfoto

London holder koken

Eva Fretheim

eva.fretheim@moss-avis.no

– Dette er første gang vi arrangerer en slik dag, sier ordfører Reidar Kaabbel. Lørdag 16. mars blir det «bli kjent med kommunen»-dag på herredshuset, med kommune, lag og foreninger og næringsliv. Som Moss Avis har skrevet før, ligger Våler på niende plass i landet i befolkningsvekst med en vekst på 2,2 prosent. – Som ordfører er jeg takknemlig for at så mange ønsker å bosette seg i kommunen vår, og det er viktig for oss å samle alle disse nye innbyggerne og gi dem nyttig informasjon, sier ordføreren.

Mange stiller opp Og dette er noe mange ønsker å være med på. I tillegg til informasjon fra kommunen får de besøkende møte alpakkaer fra Østre Kjærnes gård, Bestemor

ØSTFOLD:

Favorittreisemålet for østfoldinger denne våren er London.

Storbyen London er mest populær når østfoldinger skal ut å reise denne våren.

VIL BLI KJENT: Reidar Kaabbel, Marianne Bernecker, Karen Margrethe Hansen og Susann Toverød utgjør prosjektgruppa sammen med Elena Kvien. foto: Våler kommune Lillys kjøkken, Middagsåsen skisenter, DNT Vansjø, KNA Varna og mange fler. – Vi har fått bare positiv respons fra lag, foreninger og næringsliv i Våler. Jeg må også presisere at alle innbyggere i Våler er hjertelig velkommen på lørdag, sier prosjektleder Marian-

ne Bernecker i Våler kommune.

Frivillige – Vi har mange dyktige innbyggere i Våler kommune som er med på frivillig arbeid. Summen av alle disse utgjør en stor forskjell enten det er som PChjelp, fotballtrener eller be-

søkshjelp. Ved påmeldingen spurte vi innbyggerne om de kunne tenke seg å bli frivillige, og vi har fått inn mange positive svar, noe som er veldig gledelig, skriver kommunen i en pressemelding.

Det ifølge Ticket Feriereiser. – Det å ta en weekendreise på våren er for mange en måte å lade batteriene på etter en lang og mørk vinter. London er den mest populære storbyen for østfoldingene denne våren og passerer både Amsterdam og Paris som tronet øverst i fjor, sier Marianne Haaland Bogdanoff, selgerleder Ticket Moss. Fortsatt er det de tradisjonelle byene i Europa som dominerer topplisten.

SKREDDERSYDDE LOKALER FOR BEDRIFTER I VEKST Stort møterom, flere små møterom, co-working, åpent landskap eller cellekontorer? Behovene endrer seg i takt med arbeidsmarkedet. I Ski vokser Drømtorp frem, en ny og fleksibel næringspark tilpasset bedrifters stadig skiftende behov. Et levende sted som begeistrer og gir rom for vekst. drømtorp.no


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 27

Dronningens gate 4 n 1530 Moss n Tlf. 69 25 52 36

Nyheter VI HAR OGSÅ MASSEVIS AV NYHETER FRA ELISE GUG OG JOYCE & GIRLS - KOM INNOM, VI GLEDER OSS TIL Å VISE DEG!


28

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Enova endrer støtteregler

Vil påvirke mange Enova reduserer støttesatsene til en rekke energieffektive varmeløsninger fra 1. juni. – Mange vil rammes av dette, sier administrerende direktør i Energiverket AS. Eva Fretheim

eva.fretheim@moss-avis.no

5.mars kom beskjeden fra Enova om at de reduserer støttesatsene til en rekke energieffektive varmeløsninger med virkning fra 1.juni. – Dette vil påvirke svært mange som skal erstatte oljefyr med en vannbåren varmeløsning, skriver Energiverket AS i en pressemelding. Energiverket AS i Råde er Norges største forhandler og installatør av varmepumper for vannbåren varme. Administrerende direktør Richard Granskogli er overrasket over hvor brått endringene fra Enova kommer: – At Enova nå halverer støttesatsene nærmest over natten skaper en uforutsigbar-

het i markedet som kan være uheldig. Å installere en bergvarme- eller luft/vann-løsning er en tidkrevende prosess for mange, i tillegg til at det begynner å bli ventetid hos mange installatører på grunn av oljefyrforbudet fra 1. januar, sier Granliskog. Fra 1. juni foretar Enova følgende endringer i støttesatsene: • Maks støttebeløp til balansert ventilasjon endres fra 20 000 til 15 000 • Maks støtte til biokjel endres fra 25 000 til 10 000 • Maks støtte for væskevann-varmepumpe endres fra 20 000 til 10.000 • Maks støtte for luft-vannvarmepumpe og avtrekksvarmepumpe endres fra 10 000 til 5000 • Samtidig fjernes den ekstra støtten som har blitt gitt for varmepumpe med energimåler. For å få gammel støttesats må disse tiltakene både være gjennomført og registrert hos Enova før 1. juni i år. – Hovedhensikten med Enova-tilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et

VIL GJELDE MANGE: – At Enova nå halverer støttesatsene nærmest over natten skaper en uforutsigbarhet i markedet, sier administrerende direktør Richard Granskogli i Energiverket AS i Råde. lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg med mindre hjelp eller helt på egne bein i markedet. De justeringe-

ne vi gjør nå gir oss rom for å bruke mer penger på andre gode boligtiltak, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova. Barnwell innrømmer at støttekuttene kommer til å påvirke

dem som er i en beslutningsprosess nå. – Den gruppa er prioritert nå, og vi vil samarbeide med bransjen for å ivareta dem på best mulig måte fram til 1. juni.

MOSS

REIS MED FLEX NÅR DU SKA KAL A UKESHANDLE

Da kan du få hjelp til å bære de tunge handleposene inn og ut av bussen. Du kan også få hjelp til av- og påstigning hvis du trenger det. Flex er helt gratis.

Flex bestillingstransport må forhåndsbestilles, og kjører i enkelte områder i kommunen. Hvis du er nysgjerrig på om du kan reise med Flex neste gang du skal ukeshandle – ta kontakt med en av våre servicemedarbeidere på 69 12 54 80.

Tlf. 69

12 54 80 flexmoss.no


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 29

ÅPNINGSFESTEN FORTSETTER Alle Fru Lyng dundyner og dunputer

½ pris

Barnedyner -30% Reima regntøy og parkdresser Utvalgte varer

½ pris Fru Lyng g damask sengetø øy

½ prris

Mole barn ulltøy

½ pris Alle Lene Bjerre varer (ikke bestillingsvarer)

-30%

Tlf. 488 80 137


30

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Hytteeier fikk først tillatelse til kjempeutvidelse

Henger i en tynn tråd Fast utvalg for miljø og teknikk i Råde ga en hytteeier i Kløfteneveien i Saltnes dispensasjon for å bygge på en gammel hytte slik at arealet fordoblet seg. Hytta ligger i strandkanten og har en offentlig badestrand som nærmeste nabo. Jan Erik Skau

desken@moss-avis.no

I sitt forrige møte i januar behandlet Fast utvalg for miljø og teknikk i Råde en dispensasjonssøknad fra en hytteeier som via sin arkitekt søkte om å bygge på sin gamle hytte. Hytta ligger omtrent 30 meter fra sjøen og har et bebygget areal (BYA) på 23 kvadratmeter.

Dobbelt så stor Arkitekten søkte om å bygge på 31 kvadratmeter slik at hyttas fotavtrykk ville utgjøre 54 kvadratmeter. I tillegg skulle hytta flyttes omtrent en meter inn på

tomten der den nå ligger i tomtegrensene i hjørnet av tomta, skriver Fredriksstad Blad. Utvalget var på befaring forut for møtet. Det var innkommet massive naboprotester fra de mange i nabolaget som benyttet stranden som grenser opp til hytteeiendommen. I sin innstilling til vedtak hadde rådmannen innstilt på å avslå søknaden med henvisning til forbudet mot tiltak i 100-meters beltet i strandsonen. Under behandlingen i utvalget foreslo Høyres Ronny Wilhelmsen Hagen å gi dispensasjon, og forslaget ble enstemmig vedtatt. Tiltaket ble vurdert til å bedre allmennhetens tilgjengelighet til strandsonen, ved at fritidsboligen flyttes en meter mot sydvest. I tillegg vil en innvilgelse av dispensasjonen bidra til å forskjønne området ved at en gammel fritidsbolig i dårlig forfatning, erstattes med en ny fritidsbolig som er bedre tilpasset området rundt.

Fylkesmannen klaget Men Fylkesmannen i Oslo og Viken har sendt en klage på vedtaket om dispensasjonen i

Ny fasade mot stranden: Slik har arkitekten tegnet den nye hytta i strandkanten i Saltnes. Tegning: Tom-Rich. Kristiansen AS strandkanten. Dersom denne klagen ikke tas til følge ber de om at saken oversendes Fylkesmannen i Oslo og Viken, juridisk avdeling. Naboene har gått sammen og

engasjert advokat Yngve Romsvik hos Bjørge-Skaaraas & Co AS. I sin klage mener advokaten at vilkårene for dispensasjon ikke er oppfylt og at rammetillatelsen også er ugyldig. Han

ber om at vedtaket omgjøres og søknaden blir avslått. Han ber også om at klagen gis oppsettende virkning.

Illustrasjonsfoto

Årets Fitflop-modeller er ankommet!

Damer: Gjør dere klar for våren og sommeren!

Årets nyheter fra andre leverandører ankommer hver dag! WORLD´S FINEST FOOTWEAR

Vi fortsetter vintersalget!

÷ 50-70% på utvalgte modeller

Åpningstider: Mandag–fredag kl 10–17. Torsdag kl 10–19. Lørdag kl 10–15. Gratis parkering i bakgården. VELKOMMEN TIL EN HYGGELIG HANDEL! Lik oss på


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 31

HVA? KAN DU IKKE TA STYREMØTENE I STRANDKANTEN? Da ligger kontoret ditt på feil sted. Nye Verket i Moss har kort vei til det meste. Her finnes kontor- og næringslokaler i mange størrelser nærmest på bryggekanten. Rett ved siden av kommer byens nye sandstrand. Ny bydel – og en eiendomsutvikler med ønske om å skape varige verdier, gir et område med fleksible arbeidsmuligheter. Høy standard, sentral plassering, privilegerte fasiliteter og et dynamisk CoWorkingSpace.

Her blir det rift om de beste lokalene, ta kontakt for flere detaljer: Steinar Løvdal, mob 458 38 078

VERKETMOSS.NO


32

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Advarer mot brusdrikking i svangerskapet

– Barn kan få hjertefeil En ny studie viser at mødre som drikker sukkerholdig brus de første månedene av svangerskapet kan gi fosteret en mild hjertefeil. Nina Lorvik

desken@moss-avis.no

Forskere fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Oslo universitetssykehus, og Universitetet i Oslo står bak studien. Studien er basert data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen mellom 1999 og 2009. Forskere fant først ut hvor mange barn som var registrert med ulike typer hjertefeil – både milde og alvorlige. Av nesten 90.000 barn viste det seg at 1049 av disse, som tilsvarer 12 av 1000, hadde en hjertefeil.

For tidlig å si om gravide bør holde seg unna brus Etter å ha kartlagt hvor mange barn som hadde hjertefeil, prøvde forskerne å finne ut om hjertefeilen kunne skyldes at

mor drakk sukkerholdig brus under svangerskapet. Studien viser at det faktisk kan være en liten sammenheng mellom milde hjertefeil og mødres brusinntak. – Det er ingen grunn til at gravide skal bli bekymret, sier forsker Maria Teresa Grønning Dale, som er førsteforfatter på studien, til Nettavisen. Hun påpeker at det er for tidlig å si om kommende mødre bør holde seg unna sukkerholdig brus under svangerskapet eller ikke. Det må flere lignende studier til før de kan se en klar sammenheng. Å slå fast at det er en sammenheng er vanskelig, da kliniske studier ikke er lett å få til når det gjelder denne typen forskning. En klinisk studie ville i dette tilfellet for eksempel være å få én gruppe gravide til å drikke mye sukkerholdig brus, mens en annen gruppe holdt seg unna det, ifølge Grønning Dale.

36 prosent økt risiko Informasjon om brus og søte drikker ble hentet fra spørreskjema om kosthold, som mødrene i Den norske mor og

KAN SKADE FOSTERET: Brusdrikking kan skade fosteret, ifølge ny forskning. foto: NTB scanpix barn-undersøkelsen fylte ut. – Siden mødrene selv har rapportert dette, vet vi ikke helt sikkert om mengden brus stemmer. Det eneste vi vet er om de har fått et sykt barn eller ikke,

midtveien8.no

forklarer hun. Studien fant ut at brusdrikking over 70 milliliter per dag gir 36 prosent større risiko for å få et barn med septumdefekt, som vil si mild hjertefeil, sam-

menlignet med mødre som drakk under 25 milliliter per dag. Septumdefekter er hull i skilleveggen i hjertet, enten mellom hovedkamrene eller mellom forkamrene.

50% solgt! 2-roms 45m2 Kr. 2. 440.000 3-roms 67m2 Kr. 3. 490.000 inkl.park. 4-roms 82m2 Kr. 4. 190.000 inkl.park.

Velkommen til visning søndag 17. mars kl 14-15! I salgskontoret på tomten.

VELKOMMEN TIL VISNING 6. MARS KL.17!

INNFLYTTING

JUNI 2019

Ta kontakt med megler Kenneth Hareide Telefon: 92 41 30 05 k.hareide@em1moss.com

Synnøve Ullestad Rosnæs Telefon: 97 96 77 39 s.rosnaes@em1moss.com


TORSDAG 14. MARS 2019

MOSS AVIS

ANNONSE • 33

Vi fortsetter feiringen av

Extra Varnaveien Man-Lør 7-23

RASK OG BILLIG MIDDAG

49

COOP DAGENS FISKESUPPE/THAISUPPE

Base. 1 liter. Pr stk Tilsett strimlet svinekjøtt/fiskebiter

25 Ikke-medlem: se hyllepris

Grandiosa pizza Original. 575 g

16

90 0

APPELSINER Pr kg

-3 30%

TORO SUPPER, SAUSER OG GRYTER Tilbudet gjelder i Extra Varnaveien uke 11


34

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Snart reiser et nytt burgerbygg seg i Vestby

Landemerke vekk Det grønne Marchébygget ved avkjøringen til Vestby nord er historie. Siste del av bygningen jevnes med jorda denne uka. Monika S Risnes

desken@moss-avis.no

14. februar kom godkjenningen av byggesøknaden i Vestby som King Food, driftsselskapet til Burger King i Norge, hadde ventet på, skriver Vestby Avis. Kort tid etterpå var anleggsmaskiner og konteinere på plass. Kjeden er allerede i gang med å etablere et nytt spisested i Burger King-kjeden. Selskapet har uttalt til pressen at de ønsker å komme i gang med å reise et nytt spisested så fort som mulig. Tirsdag var mesteparten av den gamle bygningen allerede borte og rivningsavfallet hadde blitt kjørt bort i konteinere. Den nye restauranten i Vestby skal bygges på samme sted hvor Marché holdt til tidligere,

FORSVINNER: Landemerket og restauranten Marché. foto: Monika S. Risnes ved avkjøringen til Vestby nord. – Vi har nå fått godkjennelse

20-90% RABATT PÅ DAGLIGVARER

for å rive det gamle bygget Marché var i og bygge nytt, uttalte

RØKT LAKS M/ CRÈME FRAÎCHE

Hos Holdbart selger vi dagligvarer som ellers ville blitt kastet.

HOLDBART Vestby Høgdaveien 1-3 Åpent 10-20 (18)

HOLDBART Fredrikstad Stabburveien 7-9 Åpent 10-20 (18)

TILBUDENE GJELDER SÅ LANGT LAGERET REKKER

En kjøpmann som i en årrekke har drevet en rekke forskjellige selskap på handelsområdet Gamle Svinesund er dømt til fengsel. I Uddevalla tingrett la aktor Per-Håkon Larsson i Ekobrott, svensk Økokrim, fram en beskrivelse av en familie som gjennom mange år hadde drevet matbutikker på Gamle Svinesund under forskjellige selskapsnavn. Hver gang Skatteverket i Sverige har reagert mot matbutikken MR Livs på Svinesund, har et nytt selskap kommet inn og overtatt driften. Ifølge dommen fra Uddevalla tingrett har det i mange av tilfellene blitt overdratt inventar, varelager og utestående beløp hos leverandører til de nye selskapene mens de gamle selskapene med stor skattegjeld har blitt slått konkurs. Nå er hovedpersonen i familien, en mann på 26 år, dømt for brudd på aksjeselskapsloven og seks tilfeller av grovt bokføringslovbrudd.

GRANDIOSA

TINE

BRINGEBÆR MELK

160 G

1L

BEST FØR: 19.03.19

19

90 pr. stk

KYLLINGFILET 2 TYPER

BEST FØR: 19.03.19

HANDEL MED MENING

Rune Sandvik, administrerende direktør i King Food til Moss

Kjøpmann må 1,5 år i fengsel

12

9

90

BEST FØR: 21.03.19

DIV. BRØD

SPRØBAKT SEI 320 G

29

90 pr. stk

14

pr. stk

GROVKRISP KNEKKEBRØD

BEST FØR: 27.04.19

pr. stk

300 G GLUTENFRITT

M/HAKKEDE GRESSKARFRØ 170 G

BEST FØR: 13.05.20

39

FLERKORNBRØD

90

FRYSEVARE

BEST FØR: 06.07.19

SCHÄR

LETTSTEKTE

90 pr. stk

pr. stk

90

14

90 pr. stk

BEST FØR: 23.03.19

24

90 pr. stk

FISKEGRATENG

TORSK OG FULLKORNSMAKARONI 450 G

BEST FØR: 02.06.20

24

90 pr. stk


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 35

N LL TSLIPP NESTEN N LL PR SENT RENTE 0,25 % L NERENTE SK ND DEG - K N TIL 16. MARS FRA 289 00 KR

e Pedal

10

Pr PIL T

Pr PIL T Park

Vi feirer Høydaveien 7, Moss - Tlf: 69 23 65 00 www.brennesautomoss.no ÅPNINGSTIDER: MANDAG - FREDAG 07.30 - 16.30, TORSDAG 07.30 - 19.00, LØRDAG 10.00 - 14.00

ÅR 2009 – 2019

Nissan LEAF: Forbruk/utslipp LT : 206 t/km, 0 gr/km CO2. Avbildede modeller kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil. Subs.rente 0,25 % i 36 mnd,. Deretter justeres til gjeldende markedsrente. riseks. ved l nebeløp 290 000 - 5 r, 35% egenkapital, 5,70 % nom. 7,02 % eff. Kostnad 52 343 kr. Totalt: 342 343 kr.Tilbudet gjelder ikke LEAF 3. ERO eller e 3. ERO.


Næringsliv 36

nyheter

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

E-post: desken@moss-avis.no Les mer på moss-avis.no

Svak rentenedgang

Renten på nye boliglån til husholdninger fra banker og kredittforetak falt med 0,03 prosentpoeng i desember i fjor til 2,55 prosent. Nedgangen kom etter en økning de tre foregående månedene, melder SSB. Fastrenten på nye lån var tilnærmet uendret på 2,90 prosent, mens den flytende renten falt med 0,03 prosentpoeng til 2,54 prosent. Flytende og fast rente på utestående boliglån var i desember på 2,58 prosent og 2,84 prosent.

Mossesjåfører vil starte sin egen sentral

Lover at taxiprisene sk To erfarne taxisjåfører i Moss ønsker nå å etablere en helt ny taxisentral, Taxi 4 As. Jon Gran

jon.gran@moss-avis.no

– Vi ønsker å starte en ny taxisentral så fort som mulig. Vi skal nå søke Østfold fylkeskommune om tillatelse, og blir det ja, slik vi håper, er vi klare til å kjøre i gang, sier Abduweli Mohamed Abdullahi og Addullahi Mohamed. De to har i åtte år jobbet i Taxi 3, men nå ser de for seg en framtid i taxinæringen i eget selskap.

Vi ser ikke hensikten med å betale tusenvis av kroner til Taxi 3 for å kjøre med deres logo

"

abduweli Mohamed Abdullahi og addullahi Mohamed Taxisjåfører

– Det koster oss dyrt å være tilsluttet Taxi 3. I tillegg til at vi må ut med høye avgifter, føler vi at vi ikke har noen form for medbestemmelse. Mesteparten av inntektene henter vi inn fra kjøring i helgene samt til og fra Moss stasjon. Vi ser derfor ikke hensikten med å betale tusenvis av kroner til Taxi 3 for å kjøre med deres logo. Derfor vil vi heller starte vår egen taxisentral, sier Abduweli Mohamed Abdullahi og Addullahi Mohamed.

Faste lave priser De er også opptatt av å gi både Taxi 3 og Moss Taxi mer konkurranse. – Vi tror drosjenæringen trenger mer konkurranse, og vi kan love lavere priser. Vi kommer også til å innføre noe helt nytt i taxinæringen i Moss, nemlig fastpris på bestemte strekninger, sier de to karene som begge opprinnelig kommer fra Somalia. Når de kommer i gang med den nye taxisentralen, ønsker de også å åpne for et bredere eierskap, og ha med flere aksjonærer.

– Vi ønsker å bygge arbeidsplasser i Moss, og skape jobber for folk som i dag står utenfor arbeidslivet. Derfor vil vi ha en mer åpen eierstruktur hvor beslutninger kan tas på en demokratisk måte, ikke av en person på toppen, sier Abduweli Mohamed Abdullahi og Addullahi Mohamed. De er opptatt av at drosjetilbudet må bedres. – Utnyttelsen av bilene må bli bedre. I dag står for mange drosjer uvirksomme og venter på ny tur, sier de to.

Greit for Taxi 3 Daglig leder i Taxi 3, Kristian Bjørnrud, sier i en kommentar til Moss Avis at han ikke har noe imot at de to sjåførene bryter ut og starter sin egen taxisentral. – Det er jo opp til hver og en å starte egen virksomhet, og vi i Taxi 3 har selvsagt ikke noe imot det. Når det er sagt er det etter min oppfatning drosjer nok i mossedistriktet selv om mange kanskje ikke tror det en sen lørdagskveld, sier Bjørnrud, som legger til at det er en viss fare for overetablering med enda en ny drosjesentral. – På den andre siden er det vel slik at publikum som oftest ser det som en fordel med flere tilbydere, sier Bjørnrud.

– Ikke mangel på drosjer Styreleder i Moss Taxi, Terje Berntzen sier til Moss Avis at det er helt ukjent for ham at en ny taxisentral kan være på vei til Moss. – Det har jeg ingen kjennskap til. Det er ikke mangel på taxier i Moss. Spørsmålet her er jo om det nå blir flere drosjer eller om de to sjåførene det er snakk om bare tar med seg sine biler over i et nytt selskap, sier Berntzen som er mer opptatt av de mulige kommende endringene for hele drosjenæringen som regjeringen tar mål av seg til å gjennomføre.

Nye tider for drosjenæringen Før jul sendte Samferdselsdepartementet ut på høring et forslag om oppheving av dagens antallsregulering i drosjenæringen. I dag er det fylkeskommu-

VIL STARTE EGEN SENTRAL: Abduweli Mohamed Abdullahi (t.h.) og Addullahi Mohamed søker nå Østfold fylkesknen som bestemmer hvor mange taxiløyver det skal være i et fylke. Den ordningen vil regjeringen ha bort fordi de mener

ordningen med behovsprøving og antallsregulering gir for lite fleksibilitet og er til hinder for en effektiv konkurranse i næ-

ringen. Norges Taxiforbund derimot, står fast på at dagens behovsprøvde drosjeløyver er den


Moss Avis

nyheter

Torsdag 14. mars 2019

37

Utlendinger i kø for å leie hytte

I fjor formidlet norske hytteformidlere én million overnattinger i private hytter og feriehus i Norge. Utlendingene sto for tre av fire slike overnattinger, viser SSB-tall. Totalt ble det i fjor formidlet 232 000 overnattinger til nordmenn og 747 000 overnattinger til utenlandske gjester. De fleste av de utenlandske gjestene kommer fra Danmark, Tyskland og Sverige, melder Statistisk sentralbyrå.

Spilte inn ni podkast-episoder

kal bli lavere

Mandag ble det gjort hele ni podkast-innspillinger i Moss. Aktuelle Østfoldgjester snakket seg varme om teknologi, digitalisering og nettverkssamarbeid. Jon Gran

Bak arrangementet sto organisasjonen Lørn Tech og Kompetanseforum Østfold. Foran et 30-talls tilhørere foretok teknologiekspert Silvija Seres i Lørn Tech podkast-intervjuene. – Det er viktig å få fram konkrete historier fra Østfold om hvordan digitalisering og teknologi utvikler samfunnet vårt. Dette er også en spennende ny norsk plattform  for livslang læring.  Jeg er derfor svært glad for at Silvija Seres valgte å en opptaksdag her, sier Elena Rosnes, som er koordinator for Kompetanseforum Østfold. Ni Østfold-aktører var i ilden, og Hanne Eriksen i Ver-

GALLERI F 15

TEKNOLOGI: De frammøtte fikk med seg ni podkastinnspillinger. ket Fab Lab i Moss var først ut. Etter henne kom blant annet forskningsdirektør Tomas Nordlander fra Institutt for energiteknikk i Halden som snakket om kunstig intelligens, Bernt Øivind Børnich fra robotfabrikken Halodi Robotics i Moss, Ole Gabrielsen fra Sarpsborg som tok for seg innovasjon i offentlig sektor og Espen Krogh fra firmaet Prediktor snakket om helseteknologi. Alle podkastene som ble spilt inn er på 15 minutter og vil være tilgjengelige via Lørn Techs nettsider.

punkto.no

Albyalléen 60, 1519 Moss +47 69 27 10 33

FOREDRAG MED KURATOR

kommune om å få starte en ny taxisentral i Moss. – Gjennom Taxi 4 AS skal vi tiby billigere tjenester, sier de to. foto: Jon Gran

mest egnede måten å regulere drosjenæringen på. Taxiforbundet viser blant annet til at deregulering i andre land og

byer har ikke ført til velfungerende markeder, men til overetablering, høyere priser og dårligere kvalitet.

Så langt har også Østfold fylkeskommune stilt seg bak ønsket om å fortsette dagens behovsprøving av antall drosjer.

HILDE MØRCH Charlotte Wankel og L´Esprit Nouveau. Et kunstnerskap i bevegelse mellom figurasjon, abstraksjon og nonfigurasjon. 24. mars klokka 15.00 | Vi ses i F 15 verksted!


kommentar 38

meninger

Moss Avis er en redaksjonelt frittstående, partiuavhengig avis. Dens grunnsyn skal være liberalkonservativt, basert på hovedstrømningene i de holdningene som hittil har preget avisen. Moss Avis, og andre produkter som er knyttet til merkenavnet, skal dekke behovet for en allsidig avis i Moss og de distrikter som til enhver tid er naturlig nedslagsfelt.

moss avis mener

Navn og omdømme NSB skifter navn til Vy, og reaksjonene er vel omtrent som man kunne forvente. LO og venstresiden raser, regjeringspartiene henviser stort sett til NSB-ledelsen, morsomhetene blomstrer på sosiale medier, intervjuobjekter på perrongen svarer «hæ?». Ordet «vy» betyr utsikt, oversikt, oversyn, og fremtidsvyer betyr at du har ambisjoner, forklarte konsernsjef Geir Isaksen under lanseringen. Mindre oppmerksomhet fikk togsettet og uniformene som ble presentert. At et transportselskap med vyer kunne trenge en modernisering, skal ikke bestrides. I navneraljeringens hete bør det ikke glemmes at det aller meste av de 230–280 millionene det er snakk om, skal brukes til å gi tog, busser – og nå også bybiler – et mer tidsmessig utseende. Og NSB og Nettbuss, som har gått sammen, får en felles nettside. Nå har vi jo solid erfaring med slike navneendringer her i landet. Det gikk ikke lydløst for seg da Jernbaneverket ble til Bane NOR. Luftfartsverket ble i sin tid omdøpt til Avinor, og Tine het en gang Norske Meieriers Salgssentral. Alle tre kan fortsatt med litt velvilje sies å ha navn som signaliserer hva virksomheten går ut på – i motsetning til, for eksempel, det mer trøstesløse Mesta-navnet på den statlige veigiganten. Med jernbanereformen står NSB i en ny konkurransesituasjon og med behov for å fremstå mindre traust. Men krevde moderniseringsprosjektet strengt tatt en navneendring? Kantar TNS’ omdømmemåling blant ledende merkevarenavn har vært toppet seks år på rad av Vinmonopolet og med Flytoget og Norsk Tipping rett bak. Høy score avhenger tydeligvis ikke av fancy navnepåfunn.

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Det gikk ikke lydløst for seg da Jernbaneverket ble til Bane NOR. Luftfartsverket ble i sin tid omdøpt til Avinor, og Tine het en gang Norske Meieriers Salgssentral

I likhet med NRK er NSB en bokstavkombinasjon med røtter i vår nyere historie og i folks bevissthet. Man kunne gjort som i Sverige, der SJ-navnet – og merkevaren – er beholdt etter omorganiseringen og med fri konkurranse. De tre bokstavene ville stått støtt på egne bein også uten formell referanse til Norge statsbaner. For Nettbuss’ del kunne jo NSB henspille på posisjonen som Norges største busselskap? NSB skal jobbe hardt for å komme opp fra sin plass i bunnsjiktet av den nevnte omdømmemålingen. Det spørs om et konsulentoppfunnet Vy som ikke forklarer noe som helst og som ingen skjønner, vil gi særlig drahjelp.

Avisen skal hevde Moss' og regionens interesser. Moss Avis skal bidra til å fremme arbeids- og næringslivet, samt alt byggende sosialt, humanitært, kulturelt og religiøst virke i lokalsamfunnet. Moss Avis skal være liberal når det gjelder å gi plass til meninger og debatt. Redaksjonsledelsen skal være uavkortet i samsvar med de vanlige regler som gjelder i norsk presse.

Grunnlagt i 1876 Ansvarlig redaktør og daglig leder: Pål Enghaug pal.enghaug@moss-avis.no

Nyhetsredaktør: Øystein Kristiansen

oystein.kristiansen@moss-avis.no

Digitalredaktør: Sigrid Edin Holmsen

«

sigrid.holmsen@moss-avis.no

Et lykkelig og tilfr lands-Norges verdier til utlendinger som tenker mer langsiktig enn hva mange nordmenn gjør. Vi elsker å tenke på kortsiktig gevinst, ikke hva vi på sikt kan få ut av investeringer.

Kronikk gunnar listerud

Statsviter Våler

Aslaug Haga, tidligere leder i Senterpartiet og tidligere oljeminister, nå bosatt i Tyskland, har kommet tilbake på den politiske arena. Hun mener at Norge må sette en dato for avslutningen av oljeeventyret. Hun mener rett nok at det ikke bør skje over natten men at Norge må gi et signal til verden om at fremtiden er fornybar. Også andre politikere har blitt frelst av tanken om å stoppe norsk oljeutvinning. Men de tenker ikke på konsekvensene av å stoppe olje- og gassutvinning. Det drømmes om en ideell verden der Norge skal vise verdens befolkning hvordan vi kan redde dem alle og at velstandsutviklingen i Norge skal stanses. Men jeg håper at de fleste innser at uten olje og gass vil vår levestandard gå den veien halen til kua peker? Også Aftenposten har kastet seg inn i debatten, men mer i tråd med det de fleste mener. I sin leder 6. mars går Aftenposten mot Hagas krav om en dato for å stoppe oljeutvinningen. Avisen peker på en rekke faktorer som taler mot hennes forslag. Blant annet vil ca. 170 000 personer stå uten arbeid dersom oljesektoren forsvinner. Det er mange haker som er forbundet med snakket om at vi må slutte med olje- og gassutvinning. Dessertgenerasjonens politikere har ikke oppfylt de løftene de ga da Norge fant oljen i Nordsjøen. Da ble det proklamert at de pengene som ble tjent på utvinning av det nye gullet skulle brukes til å bygge opp Fastlands-Norge så vi hadde trygge og gode næringer å falle tilbake på den dagen oljeeventyret var over. Det har dessverre ikke skjedd. Tvert om er vi i ferd med å selge Fast-

Det er ingen tvil om at oljen har vært Norges redning. Pengene og arbeidsplasser har strømmet på oss og sørget for at staten har kunnet ha et forbruk som alle land misunner oss. Vi strør rundt oss med penger uten å tenke på hvilken sløsekultur vi har bygget opp. Siden den første oljen ble pumpet opp fra Nordsjøens bunn i 1969, har Norge vært et olje- og gassland der disse naturproduktene har vært sentrale i utviklingen av norsk politikk. I 2018 utgjorde olje- og gassprodukter 43 prosent av Norges eksport og 21 prosent av statens inntekter. Vi er og blir en oljenasjon i mange år. Spørsmålet blir hva vi vil fortsette å bruke avkastningen til. Politikerne kommer med gjenkjennelige fraser om at vi må spare for de kommende generasjoner. Hva ligger i et slikt budskap? Skal vi la samfunnet forfalle fordi vi skal spare ressursene? Skal vi oppgi velferdsstaten som begynner å få stygge sprekker? Vil ikke investeringer i dag også komme de kommende generasjoner til gode? Å fortsette med å understøtte og bygge ut den velferdsstaten som ble formet av dem som la fundamentet for den sosialpolitikken som ble etablert før vi fant oljen, håper jeg at dagens politikere er interessert i å understøtte. Å bygge ut et kommunikasjons- og samferdselsnett som kan stå imot en eventuell krise bør også være investeringer som vi bør enes om. Kriser kommer fort. Se hva som skjer i Venezuela. Den elektriske strømmen blir plutselig borte i flere dager. Samfunnet bryter fort sammen. Er Norge rustet for en lignende krise? Jeg er redd for at svaret gir seg selv. De økonomiske forskjellene blir større og klasseskiller blir synlige. Regjeringen har vondt for å innrømme realitetene men vil ikke gjøre noe med beskatningen som gradvis er blitt skjevere. Fire promille i eiendomsskatt for en millionærfamilie går greit. Derimot er det ikke så greit for en minstepen-

sjonist. Men regjeringen hevder at de rikeste må ha skattelette for å skaffe arbeidsplasser. Men de har det fortsatt så romslig at de har råd til å gi milliongaver til favorittpartiene sine. Jeg tror det ikke er så trangt på toppen av det økonomiske hierarkiet. Hva med skattelette til de øvrige i samfunnet? Svaret blir at det har vi ikke råd til. Heller ikke å sørge for at pensjonistene kan få tilbake sin kjøpekraft etter fem år der det bare har gått den gale veien. Altså nedover. Å gi de som har lagt


Moss Avis

meninger

Torsdag 14. mars 2019

«"

Husk at folket jublet av begeistring da keiseren presenterte sine nye klær – eller var det uniformer? Willy Frantzen, togpendler-general om Vy

Moss Avis arbeider etter reglene for god presseskikk slik disse er nedfelt i Vær varsom-plakaten. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen, telefon 958 96 190 eller e-post: desken@moss-avis.no. Det er også anledning til å reise klage for Pressens Faglige Utvalg, Rådhusgaten 17, 0158 Oslo, telefon 22 40 50 40.

39

TIPS OSS: politikk@moss-avis.no Vi dekker politikken i mossedistriktet:

Torgeir Snilsberg Helge Warberg-Knoll

Mette Eriksen

Eva Fretheim

reds folk (?)

Statlig selskap og spekulant: – Rødt har ønsket å synliggjøre Bane NORs uheldige dobbeltrolle som infrastrukturutbygger og eiendomsspekulant, og dermed gi Arbeiderpartiet muligheten til å revurdere andre alternativer. Den gang ei. Det skriver Eirik Tveiten i dette tilsvaret. Illustrasjonen viser et av mange forslag til ny stasjon og dertil hørende eiendomsutvikling.

En uheldig sammenblanding

Byutvikling eirik Tveiten

Gruppeleder Rødt

svart gull: Olja.  grunnlaget for dagens samfunn med pensjon så de i det minste kan holde tritt med inflasjonen er ikke et urimelig krav. Vi har nettopp fått høre at prisene økte med tre prosent i forrige måned. Da rekker kjøpekraften til pensjonistene enda kortere. Kortere blir også veien til kjøpesentra i Sverige! Jeg tror vi fortsetter å pumpe olje noen år til. Samtidig kan vi selge mer gass til kontinentet slik at land som Tyskland, Polen med flere kan erstatte brenningen av brunkull. Tenk hvil-

foto: scanpix

ken global miljøgevinst Norge kan bidra med. Dessverre er det uinteressant å snakke om blant nei-til- oljeutvinningsentusiastene. De har glemt at petroleumsvirksomheten bidrar til store verdier for fellesskapet og sysselsetter flere hundre tusen mennesker i hele landet. Måten vi forvalter de enorme petroleumsinntektene på sikrer også at de kommer folket til godeogså de kommende generasjoner, milliard- og millionærene, politikerne og pensjonistene.

ut av NSB på 90-tallet, og selger dermed ikke togbilletter. Den sakte omdanningen av Norges Statsbaner til å bli en rekke statseide firmaer handler helt åpenbart om at de så må konkurrere med private firmaer, og til sist bli solgt når ingen lenger skjønner poenget med at fellesskapet skal eie «Vy» men ikke «Sørtoget».

I innlegget «Om Myra-kameratene og alle milliardene» ber Ole Bengt Eliassen om «entydig dokumentasjon» fra blant annet undertegnede på at stasjonsplasseringen i Værla er foretatt på bakgrunn av Bane Nors ønsker om å drive eiendomsutvikling. Jeg vet ikke om Eliassen tenker seg et slags undertegnet brev hvor Bane Nors direktør vedgår at jernbanefaglige hensyn ikke har vært verken de eneste eller de viktigste i denne prosessen, men noe slikt finnes selvfølgelig ikke. Det er likevel lov til å bruke hodet:

Måten Bane NOR har løst problemet med å ikke ha noen åpenbare inntekter og likevel måtte drive «forretningsmessig», er ved å inkorporere det tidligere ROM Eiendom, NSBs eiendomsdivisjon, som et heleid underselskap. ROM Eiendom har som formål å gå i overskudd, og sende pengene inn i Bane NORs forretningsmessige regnskap. I vårt overopphetede eiendomsmarked er de blitt en av landets aller største aktører, utstyrt med et slags gammeldags «privilegie-brev» som gir de rett til å igangsette enorme eiendomsprosjekter i tilknytning til jernbanestasjoner.

Bane NOR er et statlig eid foretak som etter statuttene skal drives «forretningsmessig». Det betyr at de skal gå i overskudd, noe som mange kanskje vil tenke at er et merkelig formål å ha for en statlig etat med ansvar for jernbaneskinner. Bane NOR het tidligere Jernbaneverket, etter at de ble skilt

Det er her den suspekte avtalen mellom Bane NOR Eiendom og Moss kommune om opprettelsen av et AS Sjøsiden kommer inn. Gjennom denne avtalen, undertegnet lenge før de viktigste politiske beslutningene var tatt, forpliktet Moss kommune seg blant annet til å gjøre regu-

leringsprosessen enkel for det tidligere ordfører Tage Pettersen omtalte som en «Barcode light» i Værlebukta. Ole Bengt Eliassen hevder at Bane NOR Eiendom kunne tjent vel så mange millioner på en stasjon på Myra, forutsatt at de fortsatt hadde kunnet definere området rundt dagens jernbanestasjon som del av knutepunktet. Det er i så fall en forretningsmessig vurdering som han får presentere for Bane NOR Eiendom, poenget er at andre alternativer aldri blitt vurdert ordentlig – blant annet fordi Bane NOR Eiendom og Bystyrets flertall allerede hadde forpliktet seg til prosjektet AS Sjøsiden. Det er få politiske prosesser over flere tiår som har en «entydig» forklaring på hvorfor det har gått som det har gått, og det er selvfølgelig flere aktører som må ta skylda for at tidenes største infrastrukturprosjekt i Moss ikke blir så bra som det kunne ha blitt. Rødt har ønsket å synliggjøre Bane NORs uheldige dobbeltrolle som infrastrukturutbygger og eiendomsspekulant, og dermed gi Arbeiderpartiet muligheten til å revurdere andre alternativer. Den gang ei.


TORSDAG 14. MARS 2019

40 • ANNONSE

Utvid komfortsonen «Er dette komfort-mesteren? Vi tror Citroën nå har klart det.» Dinside, 13.11.18

NYE CITROËN C5 AIRCROSS SUV Advanced Comfort-seter Fjæring med Progressive Hydraulic Cushions® 3 individuelle justerbare bakseter Bagasjekapasitet opptil 720 liter

FRA KR

315.900,-

Veiledende utsalgspriser inkludert mva, avgifter, frakt og levering Moss. CO2 utslipp fra 106 g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring fra 0,40 l/mil. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Forbehold om trykkfeil. For mer info citroen.no.

Mobile Moss AS Buen 5, 1528 Moss Tlf: 69 23 57 57

MOSS AVIS


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 41

Kontakt megler for visning etter avtale

Kun 11 leiligheter igjen!

Kom og se vår lekre visningsleilighet!

Tre av leilighetene er innflytnings­ klare nå

Er du på boligjakt? Da bør du vurdere Rygge Atrium. Alle leilighetene har terrasse eller balkong med gode solforhold og heis direkte fra garasje. Av de totalt 113 leilighetene i suksessprosjektet er det nå kun 11 moderne leiligheter med høy standard igjen for salg. Tre av disse er innflyttingsklare allerede 25. februar. Kjøper du nå, kan du påvirke utseende på leiligheten din*, og du kan sikre deg en god pris i et attraktivt marked på vei opp. *Gjelder de åtte leilighetene i hus E

3- OG 4-ROMS LEILIGHETER • GARASJE • HEIS • BELIGGENHET NÆR FLOTT NATUR • KORT VEI TIL TOG OG E6 • KUN 5 MINUTTER TIL MOSS

For mer informasjon om prosjektet, kontakt megler eller se www.ryggeatrium.no Kongens gate 23, 1530 Moss 69 20 45 55 – www.krogsveen.no


sport 42

sport

E-post: sporten@moss-avis.no Les mer på moss-avis.no

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

BILSPORT

Mathis hedret Holm Jacob Matheson (69), eller Mathis som han kalles, har vært delaktig i Våler-gutten Dennis Olsens eventyrlige motorsportkarriere. Nå er han tildelt Norges Bilsportforbunds fortjenstmedalje i gull. Matheson fikk medaljen overrakt av NBFs president Per Madsen under en samling i Oslo tirsdag kveld.   Under Mathesons vinger har utøvere som Dennis Olsen, Andreas Bakkerud og Dennis Hauger utviklet seg til topp internasjonalt nivå.

KLARE: Petter Svendsen (t.v.) og Ole Jørgen Henæs gleder seg til tennis-NM for veteraner. alle foto: Erik-André Kristiansen

Petter (50) og Ole Jørgen (51) hadde pause i 25 år

Kan bli NM-vinnere for Til helgen braker det løs for mossingene Ole Jørgen Henæs (51) og Petter Svendsen (50). Duoen skal nemlig forsvare tittelen som norgesmestere i tennis for veteraner. Erik-André Kristiansen erik.kristiansen@amedia.no

De har trent sammen siden Ole Jørgen Henæs slo sine første slag i tennisklubben i 1981, da han var 13 år gammel. Det var ikke før to år senere at duoen, som er fryktet av mange tennisveteraner, begynte å spille double sammen. – Jeg har spilt double med en del andre, og det er ingen jeg er mer komfortabel med enn Petter. Han skjønner hva jeg skal gjøre og hva jeg ser. Det er verdifullt, skryter Henæs.

Lørdag tok Moss Avis turen til Moss Tennisklubb for å overvære en treningsøkt før de retter nesen mot Oslo Tennisarena og norgesmesterskap førstkommende helg. – Målet vårt er å vinne, men det er ikke gitt at vi klarer det. Det er noen gode som er med. De som skal slå oss, de må i hvert fall spille bra, forteller Henæs, som er regiondirektør for Asia i Innovasjon Norge. Makkeren Petter Svendsen er

sponsorsjef i Telenor. Sammen er de dynamitt. – Double er et lagspill, et avansert lagspill, sier sponsorsjefen. – Det handler mye om hvordan man skal forsvare seg som et lag, men også angripe. Det som gjør double så morsomt er at det er mye taktikk, med tanke på hvor man skal legge serven og hva partneren skal gjøre. Vi avtaler jo før hver eneste serve hva vi skal gjøre, eksemplifi-

serer duoen.

Lang pause I etterkant av senior-NM i 1992, etter flere år som tennispar, tok partnerskapet plutselig en brå slutt. De hadde fylt 24 år. – Hvorfor? – Livet tok oss hver til vårt, svarer Svendsen og fortsetter: – Så hadde vi en 25 års pause, før vi begynte å spille sammen igjen i 2017. Det var veldig morsomt da Ole Jørgen sparket meg


Moss Avis

sport

Torsdag 14. mars 2019

Angelsen ute av bokse-EM Madeleine Angelsen fikk det tøft mot den meriterte italienske motstanderen i kvartfinalen i U22 EM i boksing i Russland tirsdag ettermiddag. Det endte dessverre med tap for Vestby-bokseren.

– Jeg møter en veldig rutinert og god motstander og i ettertid

ser jeg jo at det er flere ting jeg kunne ha løst bedre. Uansett hva jeg føler om utfallet så er det nå viktig for meg å gå i meg selv for å analysere det hele på en realistisk måte, sier hun og legger til: – Det er garantert ting her som jeg kan ta med meg videre og legge inn i min egen erfaringsbank. Det er jo nordisk mesterskap i Finland i slutten

43

av mars, så jeg har ikke tid til å dvele for lenge ved dette. Det er bare å gå på videre med krum nakke, sier Madeleine Angelsen til Vestby Avis.

HARDTSLÅENDE:

Madeleine Angelsen

YNGRE: Larkollen ILs unggutter gjorde det veldig bra under begge foto: Larkollen IL regionscupen i Charlottenberg. 

TERPET: Petter Svendsen (t.v.) og Ole Jørgen Henæs kombinerte humor og seriøsitet under lørdagens treningsøkt.

Hadde suksess i bordtenniscup Larkollen ILs bordtennisgruppe gjorde det svært godt under helgens regionscup i Charlottenberg. Erik-André Kristiansen

HJALP TIL: Jonathan Merling (t.v.) og Ludwig Boss Eek satte Ole Jørgen Henæs og Petter Svendsen tidvis på store prøver under lørdagens treningsøkt.

r tredje gang i leggen, og ville spille sammen igjen, forklarer 50-åringen. De har vært med i NM for veteraner tre ganger, og har vunnet turneringen de to siste årene. Doubleparet må derfor tåle favorittstempelet når de nok en gang skal forsvare tittelen som mestere i klassen 50+. – Det som er ganske morsomt, er at nivået er rimelig bra. Allerede i første runde møter vi noen meget, meget gode, presiserer Henæs.

Trener mye

De har begge jobber som krever mye reising, men det hindrer dem ikke fra å holde seg i form. Både Henæs og Svendsen trener opptil fem dager i uka. – Du må det om du skal henge med, medgir Svendsen. Det er verdt å nevne at doubleparet tok gull i nordisk mesterskap for Norge i veteranklassen 50+ i august i fjor, etter å ha gått ubeseiret gjennom turneringen.

Idrettslaget hadde med åtte spillere, og seks av disse begynte med bordtennis i inneværende sesong. Det er verdt å trekke fram Mikkel Johan Åsnes Birch, som mot alle odds vant sin klasse i G11 nybegynner. Han kom rett fra kjellerbordtennis med pappa til å vinne alle sine kamper i første turnering. – Det er veldig imponerende. Fra å bare ha trent hjemme med faren sin, ser dette veldig bra ut, sier trener Andres Metssalu i Larkollen IL. Richards Joan Valenzuela fra Larkollen vant sin klasse i herrer E. Metssalu opplyser

om at det er NM-spill som står for tur kommende helg. – Det er lenge siden vi har hatt så stor tropp til norgesmesterskap. Jeg er glad for at vi har fått en god gjeng med 11- og 12-åringer som er motiverte og engasjerte til å konkurrere. Larkollens resultatliste: 1 Richards Joan Valenzuela, seier Herrer E 2 Tommy Huynh  seier G12 nybegynner, 3 plass G14 B 3 Nikolai Hagen 3. plass G14 B, 2. plass G/J15 B 4 Alex Ngo 2. plass G12 nybegynner, 3. plass G13 B, 3. plass G/J15 B 5 Kristian Martinsen, 3. plass G11 6 Mikkel Johan Åsnes Birch, seier G11 nybegynner  7 Simen Maude Haglund, 3. plass G12 nybegynner, 3. plass G/J15 B

Lørdag stilte ungguttene Ludwig Boos Eek (19) og Jonathan Merling (16) opp for å være motstandere før det kommende veteranmesterskapet. Trener Ole Reier var selvsagt også på plass. – Det er annerledes. Det går fort og de slår hardt. Det er høyere nivå på dem enn de fleste veteranpar, avrunder Henæs.

FORNØYD ETTER SEIER: Richards Joan Valenzuela.


44

sport

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Antidoping Norge om Birken-uka:

– Kan skje doping her Birken-uka er i gang for alvor. Rundt 10.000 utøvere skal i aksjon i de ulike arrangementene, og ifølge Antidoping Norge er det naivt å tro at det ikke forekommer doping også blant mosjonistene. Wenche Norberg-Schulz sporten@moss-avis.no

Siden dopingskandalen i VM i Seefeld, har temaet vært brennhett både i mediene og på idrettsarenaene. – Det vil være svært naivt å tro at det ikke forekommer doping i Birken, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, til Østlendingen, og utdyper: – Vi kan i alle fall ikke utelukke at noen ikke prøver seg på snarveier, og for oss er det viktig å være til stede på alle arenaer. Faktisk gjennomføres så mange som 28 prosent av prøvene vi tar i breddeidretten – og mange av de positive prøvene stammer fra disse testene.

TALSMANN: Halvor Byfuglien er kommunikasjonssjef i Antidoping Norge. – Hvorfor doper mosjonister og utøvere på lavere nivå seg? – Det er et veldig sammensatt bilde. Noe har med kunnskapsnivået om hva som faktisk står på dopinglista å gjøre. Mange kan havne der utilsiktet fordi man rett og slett ikke visste at medikamentet eller kosttilskuddet man benytter seg av, står på denne lista. Andre tror rett og slett at det er svært liten sjanse for at man blir testet – noe det også er – og velger snarveien, forklarer Byfuglien. Halvor H. Byfuglien ønsker ikke å kommentere om Antidoping Norge vil være til stede under årets Birkebeinerrenn. – Vi kommenterer aldri hvor og når vi dukker opp, men vi

KAN TESTES: Deltakerne i Birken må være forberedt på at dopingtester kan forekomme. foto: NTB scanpix

tester i denne typen renn fra tid til annen. En del av disse arrangementene er forbundet med betydelig prestisje for deltakerne, og det kan like gjerne være i mosjonsklassene som i eliten. – Hvordan velger dere ut hvem som eventuelt testes? – Det er sammensatt. Det kan være målrettet testing av utøvere basert på prestasjoner, det

kan være testing basert på tips og innspill, kjennskap vi har til utøvere – eller det kan være helt tilfeldig. Informasjonsansvarlig i Birken AS, Randi Bolstad, sier hun ikke er kjent med at det skal ha vært dopingsaker i tidligere Birken-utgaver, men sier at organisasjonen tar sterkt avstand fra doping, og ønsker Antido-

ping Norge velkommen på sine arrangement. I tillegg til mosjonistene stiller eliteutøverne i Visma Ski Classics til start i Birken. Disse utøverne er imidlertid underlagt et helt eget dopingregime enten via FIS eller via Antidoping Norge. Det betyr at de testes langt oftere.

Strøm der du er med aggregat fra Honda Honda EU 22i

16.990,markedspris iinkl. kl mva Honda EU 10i

10.490,0,,

NYHET •200W mer effekt •Nye funksjoner

Velkommen innom for en hyggelig handel! Kampanjen varer ut mars 2019.

markedsp p pris a inkl. mva

Honda EU 30i

32.900,markedspris inkl. mva inkl


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

Ansvarlig megler Eirik Reinnel tlf. 9343 1900

ANNONSE • 45

Visning Torsdag 14/3 kl. 18:30-19:00

Skoggata 44 Sentrum, Moss 2.800.000,-* * + omkostninger Pen selveier med markterrasse, heis og garasjeplass Leilighet • Bra/p-rom/tomt 82/79/3849 m² Byggeår 1986 • 1 bad og 2 soverom • 1. etasje Fellesutgifter pr. mnd 3.051,- • Totalpris 2.885.669,50 privatmegleren.no/116180195

NORDEAS EIENDOMSMEGLERKJEDE

9

Snarthelg – men moss-avis.no tar aldri helgefri!

For at du skal få de siste nyhetene først, ­ publiserer vi nye saker hele døgnet – også i helgene. Følg det lokale nyhetsdøgnet på moss-avis.no


46 • ANNONSE

TORSDAG 14. MARS 2019

MOSS AVIS


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

ANNONSE • 47


TORSDAG 14. MARS 2019

48 • ANNONSE

Kunngjøring

Kunngjøring av årsmøte 2019

HLF Moss og Omegn

inviterer til medlemsmøte og ekstraordinær generalforsamling tirsdag 2. april kl.18.00

i lokalene til Frivillighetens Hus i Byfogd Sandbergs gt. 5 Kl. 18.00: Ekstraordinær Generalforsamling: Kun en sak: Valg av nytt styremedlem og varamedlem. Kl. 18.15: Ordinært medlemsmøte avholdes med tema: «Lydømfintlighet». Reidun Heikvam fra «Audiopedagogen» holder foredrag. Ellers det vanlige med bl.a. utlodning og batterisalg. Øvrig informasjon om hørselssaken. Styret.

MOSS AVIS

Til alle tilsluttede foreninger og avdelinger LO i Moss og omegn avholder årsmøte i sine møtelokaler i Kongens gate 17, 10. april 2019 kl. 18.00. Forslag som ønskes behandlet på årsmøtet må være styret i hende senest 20. mars 2019. Dagsorden og endelig innkalling blir sendt ut senest 14 dager før årsmøtet.

Kunsten å ikke kaste mat

Platons hage – Grønn dialog Mataktivist og forfatter Thomas Horne

Forslag kan sendes til: lo.mossogomegn@gmail.com Velkommen! Med hilsen styret LO i Moss og omegn

Tirsdag 19.3. Kl.19.00 - Moss bibliotek

Jeg kjøper biler kontant!

Også med feil, mangler, skade, rust og høy km. Kjøper også ikke EU godkj. biler, henter omgående. Ordner alle papirer inkludert avregistrering, på stedet. www.m-t.no Ring Pål 480 22 222 / 482 88 888

SKI KUNSTFORENING avholder sitt

ÅRSMØTE

mandag 29. april 2019 kl. 18.00 Årsmøtet holdes i Ski rådhus, møterom i kulturavdelingen 3. etg. Forslag som ønskes behandlet på årsmøtet må være innsendt styret, Ski kunstforening, postboks 600, 1400 Ski, eller på e-post: elaspe@hotmail.com innen 8. april 2019. Styret

BLI FORFATTER

Antroposen

Er vi i ferd med å kutte over vår egen gren? Platons hage – Filosofikafé Forfatter Arne Øgaard Mandag 25.3. Kl.19.00 - House of Foundation

Nett-/brevbasert kurs som lærer deg inntektsbringende skrivekunst. For info: www.forfatterutvikling.no eller tlf: 66 91 51 50 Norsk Forfatterutvikling

Varsel om oppstart av detaljreguleringsplan for NIVAs forskningsstasjon, Frogn kommune og Vestby kommune.

Kirkens Bymisjon og møteplasser i byen Prosjektleder Cathrine Aasen Roksvåg Gratis Bymisjonssuppe. Kaffe med noget attåt. Onsdag 27.3 kl. 12.00 - Arena

I henhold til plan- og bygningslovens § 12-8 og 12-11 kunngjøres oppstart av arbeid med detaljreguleringsplan for NIVAs forskningsstasjon på Solbergstrand i Frogn kommune og Vestby kommune. Følgende eiendommer blir berørt i Frogn kommune: Gnr./bnr. 0/1, 8/3, 8/7, 8/9, 8/30, 8/37 og 8/73. Følgende eiendommer blir berørt i Vestby kommune: Gnr./bnr. 0/1, 40/5 og 40/49. Foreløpig planområde fremgår av kartutsnittet. Det forventes at den endelige planavgrensningen vil bli mindre enn varslingsgrensen som fremgår av kartutsnittet.

Planområdet er på 145,1 daa. Eiendommene innenfor varslingsgrensen er i dag uregulert. Arealene er avsatt i gjeldende kommuneplaner som offentlig eller privat tjenesteyting, LNFR og fritidsbebyggelse. Deler av varslingsområdet ligger også innenfor Rikspolitisk retningslinje for Oslofjorden og hensynssone for bevaring av naturmiljø.

Bachs Goldbergvariasjoner

En meditativ inngang til Påskeuken Einar Steen Nøkleberg, klaver Lørdag 13.4. Kl.15.00 - Moss kirke Gratis inngang/kollekt

Reguleringen vurderes ikke å være omfattet av §§ 2-4 i forskrift om konsekvensutredninger. Varsel om oppstart av reguleringsplanarbeid er også lagt ut på kommunenes hjemmesider: www.frogn.kommune.no og www.vestby.kommune.no Eventuelle skriftlige merknader og innspill til planoppstart og reguleringsarbeidet kan sendes til Sweco Norge per post: Sweco Norge AS v/ Jardar Nymoen Jernbaneveien 5-7 1400 Ski eller E-post: jardar.nymoen@sweco.no Fristen for dette er innen 14.04 2019.

Göran Fristorp sjunger Edfelt Göran Fristorp, sang og gitar Arild Andersen, kontrabass Curt-Erik Holmquist, flygel Kenneth Ekornes, perkusjon

Tirsdag 30.4. Kl. 20.00 - Moss kirke Billetter kr. 325/275 (galleriet) www.ticketco.no

NYHETER? LES

Billetter: http://www.moss-avis.no/ billettsalg/

moss-avis.no

Moss kirke- og kultursenter

Fredag 15. mars kl. 19.00: Åpent hus med film: Bibeltime fra GF 2018 v/ Hans Joh. Sagrusten. Mandag 18. mars kl. 19.00: Sang og misjonskveld v/Rygge Mannskor og Afrikamisjonær Mattias Mjølhus. Vi avslutter med noe å bite i. Velkommen i fellesskapet! Eiendom selges

Dekkhotell

Dekkhotell til salgs/leie, på Kambo. Tlf. 454 12 431

Advokater i Moss

Onsdagskafé

Planarbeidet igangsettes med sikte på å regulere inn eksisterende forskningsstasjon fordi forskningsstasjonen i dag ikke er regulert. I tillegg vil det bli sett på adkomsten til forskningsstasjonen.

Dilling Misjonshus

www.mosskirke.no

MEDLEMMER AV DEN NORSKE ADVOKATFORENING

NAVN:

ADRESSE:

TLF.:

Berger, Tomm

Storgt. 5 A

69 25 76 60

Bjørnstad, Renate

Cort Adelersgt. 8

69 27 85 00

Christensen, Anders

Henrich Gernersgt 11

69 24 38 50

Kristian Voie Danielsen

Henrich Gernersgt 11

69 24 38 50

Gustavsen, Christian

Kongens gt. 21

69 25 12 15

Haugen, Bjørn

Helgerødgt. 57

69 27 96 58

Hjorth, Stine Beate

Henrich Gernersgt 11

69 24 38 50

Karlbom, Helge

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Lolland, Sverre A.

Fleischers gt. 5

69 25 65 70

Advokatfirmaet Lunde Robertsen

Henrich Gerners gt 14

69 20 26 20

Hauger, Bård Bergem

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Monclair, Tone

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Olsvik, Stein

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Pedersen, Ronald

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Reier, Marte

Cort Adelers gt. 8

69 27 85 00

Rysst-Heilmann, Johan S. Henrich Gernersgt 11

69 24 38 50

Rønvik, Even *H

Torggt. 2

69 20 59 00

Sjølie, Elisabeth

Helgerødgt. 57

69 27 96 64

Sjølie, Halstein S.

Helgerødgt. 57

69 27 96 56

Tell, Ernest

Kongensgt. 7

69 20 72 72

Ubisch, Peter von

Prinsensgt. 7

90 03 33 09

Ubisch, Elisabeth

Prinsensgt. 7

97 08 07 12

Winnem, Marit

Helgerødgt. 57

69 27 96 62

Årseth, Halldis

Cort Adelersgate 8

69 27 85 00

* H Møterett for Høyesterett


MOSS AVIS

TORSDAG 14. MARS 2019

Arbeid utføres

Bil kjøpes

Profesjonelt polsk team

Biler kjøpes kontant

Vi gjør det meste innen hus, utvendig og innvendig. Rimelig, kjapt, punktlig og etter avtale. Gode referanser. Truls, tlf. 472 59 683

Diverse kjøpes

Tid for å rydde garasjen?

Kjøper biltilhenger, snøfreser, sitteklipper, motorsag, vedkløyver, jekketralle, mopeder, bobil og alt av modelljernbane eller annet stående. Henter. Tlf. 952 75 746. beritmi3@hotmail.no

Selges Bjerkeved

Bjerkeved leveres hjem til deg. Bestill på nett www.fjv.no 30 ­ 20 cm. lengder ­ peis eller ovn. Bestill her: www.fjv.no eller tlf. 48286131 www.fjv.no

Gull og sølv

Alt av gull, sølv, sølvbestikk, diamantsmykker, lommeur, armbåndsur, mynter, sedler, gamle postkort og kunst. Kjøpes kontant. Jan Egil, 995 80 718

fra 0­999.999,­. Vi kjøper alle typer bil med feil, rust, skader og defekter. Ingen hindring. Oppgjør der og da, vi ordner alt av papir arbeid for deg og ingen reklamasjoner i etterkant! Du skal være trygg på alle måter når du selger til oss. Vi kan også hente bilen samme dag. Autonavia AS, tlf. 45 39 08 33/ 95 44 45 54 eller besøk vår hjemmeside www.bil-kjøp.no

Hiace/Hilux/RAV4/ Dyna/Canter/tipp-biler/ L200/Sprinter/Gd

samt div. varebiler/lastebiler i alle størrelser. Kjøper også personbiler fra 80-tallet og eldre. Erik Wasshaug tlf. 450 08 427

Selge bilen/ Bilkjøpes.no

Østfold Auto kjøper biler opptil kr 300.000,­ Oppgjør på stedet, henter på dagen, kjøper også med feil/ skader/def. Besøk www.bilkjøpes.no eller ring. Tlf. 98 10 10 98, kl. 08-22

Biler kjøpes!

Alt fra 2004­modell og oppover av interesse. Profesjonell behandling, raskt og fordelaktig oppgjør. Tlf. 915 48 043, Fred

ANNONSE • 49

Har du nyhetstips? E-post: tips@moss-avis.no


dine sider 50

personalia

Du kan legge inn din hilsen eller gratulasjon via vår nettavis: http://www.moss-avis.no/vis/personalia/ Tjenesten koster kr 99,-. Gratulasjonen må være registrert senest kl.12.00 dagen før den skal i avisen. Til lørdag og mandagsavisen må de leveres senest kl. 12.00 torsdag. Gratulasjoner skal inneholde fullt navn og alder på den som skal omtales. Moss Avis forbeholder seg retten til å redigere teksten.

E-post: desken@moss-avis.no Dine sider på nett og mobil: moss-avis.no/vis/personalia/ Spørsmål om abonnement eller uteblitt avis: Ring 69 20 41 34 eller send en mail til abonnement@moss-avis.no

gratulerer med dagen

Været Været kl. 12.00 Fredag Lørdag

3 0-3 m/s

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Diamantbryllup

Søndag

4

2

0-3 m/s

7-11 m/s

Vi feirer diamantbryllup - 60 år 14. mars. Endelig ble vi oldeforeldre til lille Storm. Ellen og Kåre Gudim

dagens sitat Tilskyende, og etter hvert sludd. Temperatur mellom 1 og 6 plussgrader. Middel vind for området er svak vind. AKERSHUS 0-3 m/s

2 Vestby

3 Son

Lene Olsen. Gratulerer så mye med dagen jenta mi. Slående vakker og med et hjerte av gull. Elsker deg Stooor klem fra Lars Einar.

90 år

Aase Østli. Gratulerer med dagen til verdens aller beste og sprekeste oldemor, mormor, farmor og mamma. Hilsen fra 9 oldebarn, 9 barnebarn, 3 barn og resten av familien.

O FJ O

5 Sarpsborg

RDE

5

N SVERIGE

I dag

I morgen

06:38 18:16

06:35 18:19

09:43 02:33

10:27 03:46

Dagen er 05:37 timer lengre enn ved vintersolverv.

Flo og fjære I dag

I morgen

04:13 16:52

05:21 17:59

11:11 23:35

jubilanter

90 år Østli, Åse, Moss

80 år Førre, Magne Jakob, Moss Gramsett, Svein Walther, Son 75 år Eckholdt, Ole Christian, Tomter

Sudoku - lett

12:15

EUROPA Vær, natt-/dagpemp. København

5/ 7

London

6 / 12

Paris

6/ 9

Roma

12 / 15

Stockholm

2/ 4

Svendsbakken, Astrid, Moss Østbye, Egil Vidar, Moss

Olsen, Erik, Moss Wilhelmsen, Arne Høgby, Moss

70 år Eldor, Jane, Moss Tuven, Grethe, Vestby Unnemark, Sverre Georg, Sperrebotn

50 år Kielbowicz, Marian, Rygge Olsen, Lene, Våler i Østfold Sannesmoen, Grete, Moss

60 år Johansen, Kent Werner, Råde

Regel: det samme tallet, fra 1-9, kan ikke gjentas vannrett, loddrett eller innenfor noen av de ni boksene.

Mille kan for det første være en kjæleform av Camilla, som har sin opprinnelse i det romerske familienavnet Camilus. Mille kan videre være en kortform av Mildrid, som har sitt opphav i det gammelengelske navnet Mildred eller Mildþryð. Navnet kan også være en kjæleform av det tyske navnet Emilie, som er avledet av mannsnavnet Emil.

sudoku - vanskelig

Gårsdagens løsning

Værdata levert av:

5/ 8

navnedag

Gårsdagens løsning

Værspalten er levert av:

Berlin

Robert Fulghum, amerikansk forfatter

Mathilde, Mette og Mille har navnedag i dag. Mathilde er tysk, sammensatt av styrke, makt og strid. Mette er kortform av Mathilde.

5 Råde

OSL

VESTFOLD

50 år

3-7 m/s

3-7 m/s

Sol og måne

Aurora Willassen Schmelck. Gratulerer med dagen vår vakre, gode og tullete jente. Vi er så glad i deg. Stor klem fra Emmelie, Kasper, mamma og papp.

ØSTFOLD

1 Moss 4 Rygge

3 år

Bekymre deg ikke fordi barna aldri hører på deg; bekymre deg fordi de alltid ser på deg.

Dronningens gate 11, Postboks 250 1530 Moss

moss-avis.no

Sentralbord: --- 469 07 777 Redaksjonen---------- 958 96 190 desken@moss-avis.no Nettredaksjonen------ 958 96 191 internett@moss-avis.no Tipsbilder/MMS fra mobil: MATIPS + ditt bilde og tekst til 2005 (1 kr)

Tips sms: MATIPS + din tekst til 2005 (1 kr) Abonnement ----------69 20 41 34 abonnement@moss-avis.no

REDAKSJONEN

Ansvarlig redaktør Pål Enghaug ------------ 917 93 918 pal.enghaug@moss-avis.no Nyhetsredaktør Øystein Kristiansen ----- 950 35 417 oystein.kristiansen@moss-avis.no Digitalredaktør Sigrid Edin Holmsen ---- 416 08 417 sigrid.holmsen@moss-avis.no

Vaktsjef Svein Thoresen --------- 991 60 258 Nyhetsredaksjonen --- 958 96 190 Pål Andreassen --------- 415 28 190 Mette Eriksen ----------- 415 29 079 Eva Fretheim ------------ 906 74 929 Jon Gran ---------------- 992 59 587 Geir Hansen ------------- 928 40 171 Helge Kjøniksen --------- 906 08 237 Eva Nyhaug ------------- 906 33 391 Irene Sundby Nilsen ----- 980 60 881 Erlend Iversen Skarsholt-469 66 872 Henrik Skolt ------------ 976 66 289 Torgeir Snilsberg -------- 954 21 014

Trine Urstad ------------ 938 17 011 Espen Vinje ------------- 412 74 546 Helge Warberg-Knoll --- 418 07 877 Sportsredaksjonen Erik-André Kristiansen-- 915 59 954 Rikke Jeppsson --------- 469 44 021 Foto/videojournalist Terje Holm -------------- 928 40 183

MARKEDSAVDELINGEN

Forretningsannonser ---- 469 07 777 Privatannonser---------- 958 96 294 annonse@moss-avis.no

Salgssjef Reidar Larsen ----------- 900 50 078 Markedskonsulenter Wenche Aas------------- 906 94 995 Kenneth Måleng -------- 901 94 773 Mari Rustad ------------- 958 96 186 Annonsedirektør salgsmarked Heidi Bakken Lundberg - 928 40 914 heidi.bakken.lundberg@f-b.no


Moss Avis

personalia

Torsdag 14. mars 2019

51

2009

1994

1969

Sprint-Jeløy begynner å få mange av de langtidsskadde tilbake på fotballbanen.– Mange av spillerne som har vært borte lenge har begynt å trene fullt, men de kommer ikke til å spille treningskampen mot Rygge på søndag. Vi har også to på prøvespill som vi skal teste ut, forteller Sprints hjelpetrener, Gard H. Kristiansen. Han sikter til den svenske backen Ruben Wassdahl samt en nigeriansk høyreving. Men Robert Evensen, Martin Kurvene, Andreas Johansen, Terje Tangen og Eivind Nilsen spiller mest sannsynlig ikke kampen mot Rygge.

Ny storseier til Øreåsen: (Øreåsen-Tistedalen 47-17) Øreåsens herrelag hadde ingen problemer med å avslutte 5. divisjonsserien med en ny storseier da de møtte Tistedalen i Mossehallen i går.Tistedalen kom uten innbyttere, men det jevnet seg noe ut i og med at Øreåsen pådro seg mange utvisninger. Øreåsen satte straks i gang med scoringer, men de ble litt vel ivrige iblant og spolerte en del sjanser. Alt i alt har dog Øreåsen gjennomført denne sesongen i 5. divisjon på en solid måte.

Eidsberg-Frigg til kvalifiseringen i hovedserien: Kvalifiseringen til hovedseriene i håndball - landets fremste serier - er innledet. I herreklassen har Herulf tapt for Strømmen, og er dermed ute av dansen for denne gang. Eidsberg, som er Østfolds representant i dameklassen, er klar for 2. runde etter å ha beseiret Sørum 12-10 i Ryggehallen sist lørdag. Frigg er motstander i neste runde. Oslolaget, som ble degradert fra hovedserien i fjor, har vunnet 1. divisjon i Oslo og prøver igjen å sikre seg en plass blant landets 6 beste damelag.

10 år siden

25 år siden

bridge

fødselsdager Skuespiller Michael Caine og jazzmusiker Quincy Jones blir begge 86 år i dag, grafisk formgiver/industridesigner Bruno Oldani 83 år, illusjonist Finn Jon Hauger 80 år, skuespiller Billy Crystal 71 år, fylkesmann Lodve Solholm 70 år, advokat Dag Steinfeld 64 år, fyrst Albert II av

Bridge

finn@brabridge.no

♠ D874 ♥ 64 ♦ 1063 ♣ KD96

♠ kn102 ♥ Kkn987 ♦ D4 ♣ 754

♠ EK63 ♥ D10 ♦ Ekn8 ♣ Ekn102

♠ 95 ♥ E532 ♦ K9752 ♣ 83

Vest

Nord

Øst

pass pass pass

1 hj 3 hj pass

pass pass pass

50 år siden

Monaco 61 år, regissør og skuespiller Petter Næss 59 år, geofysiker og tidl. roer Vetle Vinje 57 år, humorist og programleder Nils Wærstad 55 år, forfatter Marita Fossum 54 år og tidl. skiskytter Carl Johan Bergman er 41 år i dag.

det hendte 1793: Oppfinneren Eli Whitley tok patent på en innretning som skulle få uante konsekvenser for USAs historie. Hans såkalte egreneringsmaskin for bomull («cotton gin») var et instrument som effektivt skilte bomullsfrøene ut fra fibrene. Maskinen revolusjonerte bomullsindustrien

og førte til at produksjonskapasiteten ble mangedoblet. Den enorme veksten i bomullsavsetningen utløste i sin tur økt etterspørsel etter slaver til å bemanne bomullsplantasjene. Etter at Whitley introduserte maskinen, steg antallet slaver i USA fra 700.000 til 3,2 millioner i løpet av femti år, opplyser Wikipedia.

Vår kjære sterke og gode pappa, svigerfar, bestefar, sønn og bror

Vår kjære, uerstattelige mamma, svigermor, farmor, Mommo og oldemor, min kjære Sylvia

jubileum

Syd 1 kl 2 NT 3 NT

Ivar Henry Larsen født 27. oktober 1964 døde fra oss Moss 7. mars 2019.

Du er spillefører i 3 NT. Vest spiller ut spar fire. Et lite kort i utspill blir forklart som invittutspill, dvs lover en honnør. Vinner du ni stikk? La oss se hva som skjedde i virkeligheten. Spillefører la knekten fra bordet som vant stikket, Øst fulgte med nieren. En hjerter gikk til damen som beholdt stikket. Ny hjerter stakk spillefører over med knekten mens Øst brukte esset. Han fortsatte med ny spar som Syd tok med esset. Nå måtte spillefører komme seg inn i bordet. Hans eneste sjanse var å prøve en liten ruter mot damen. Men når kongen satt i Øst var hjerterfargen umulig å utnytte. Spillefører greide ikke å hente mer enn syv stikk. Feilen skjedde i første stikk. Spillefører skal legge liten spar fra bordet og selv bruke esset. Så godspiller han hjerterfargen. Når den er godspilt kan han siden spille liten spar mot bordet og er sikret innkomst.

Susanne Richard

Armin Selina

Edvin og Mileah Eldbjørg (mor) Jorunn (søster) Øvrige familie Bisettes i Jeløy kapell tirsdag 19. mars kl. 14.00. fonus.no

Sylvia Valeri Pettersen Gramfält født 23. januar 1935 sovnet stille inn. Jeløy, 7. mars 2019. For alltid gjemt i våre hjerter.

Anne Valerie Thomas Linda Therese

Lindis Tor-Sigurd Espen

Jonny og Annika, Vibeke, Cedrik, Silje, Linde Oliver, Sofie, Julie, Emma Lasse Øvrig familie Bisettes fra Jeløy kapell tirsdag 19. mars kl. 12.00.

Min gode søster vår alles kjære

Frøydis Marie Saastad født 15. februar 1936 døde i troen på sin frelser. Orkerød sykehjem, 11. mars 2019.

Vi bistår i Moss, Våler, Rygge, Råde, Vestby og Hobøl. Få informasjon eller reservér tid på:

Jorunn Svigerinner, nieser og nevø Øvrig familie og venner Jubileum

Ellen og Kåre Gudim. Diamant bryllup. 60 år Mange gratulasjoner fra barn , svigerbarn, barnebarn og olderbarn.

Når livet går nye veier ... Gravmonumenter – Inskrr i p s j on

Begraves fra Jeløy kapell torsdag 21. mars kl. 12.00. Takk til personalet ved Orkerød sykehjem for god pleie og omsorg.

(982) 03024

fonus.no

Du treffer oss hele døgnet: 69 25 11 15 www.bentzengravferd.no

Solgaard Skog 4, 1599 Moss


personalia

Moss Avis

Torsdag 14. mars 2019

Vannrett 1. Arbeidssted 7. Sær type 8. Via 9. Fastslå 11. Sporte 12. Paradis 13. Inngangsparti 15. Utmatte 17. Gudinne 18. Sludder 19. Fylke 21. Sannsynlige

Loddrett 1. Innsjø 2. Premien 3. Kringkaster 4. Finere 5. Stikke 6. Beist 10. Dekkende 14. En Elin 16. Plantegning 17. Utrop 20. = Marokko

1. I hvilket lagspill på isbane har ikke målvakten kølle? 2. Hvem skrev «Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige»?

Vannrett 1. Arbeidssted 7. Sær type 8. Via 9. Fastslå 11. Sporte 12. Paradis 13. Inngangsparti 15. Utmatte 17. Gudinne 18. Sludder 19. Fylke 21. Sannsynlige

3. Hva er Danmarks østligste punkt? 4. Hvem ble forvist til øya Elba i 1814-1815?

Loddrett 1. Innsjø 2. Premien 3. Kringkaster 4. Finere 5. Stikke 6. Beist 10. Dekkende 14. En Elin 16. Plantegning 17. Utrop 20. = Marokko

5. Hva slags mat er franske andouillette? 6. Hvilken forfatter fra Ålesund debuterte med spenningsromanen «Hexagon» i 1991 og ga ut én roman i året fram til 2001? 7. Hva er en geithams? 8. Hvilken av Pink Floyds plater er fra 1973 og har solgt mer enn "The Wall" på verdensbasis? 9. Når var vikingtiden? 10. Hva slags bil er Pelle Politibil?

1. Bandy 2. Selma Lagerlöf 3. Christiansø utenfor Bornholm i Østersjøen 4. Napoleon 5. Pølser av innmat 6. Arild Rypdal 7. En stor veps 8. The Dark Side of the Moon 9. Ca. 800-1000 e.Kr. 10. En Volkswagen boble

Svar:

52

Send en bursdagshilsen Få din bursdaghilsen i Moss Avis på papir og nett. Husk fullt navn på den det hilses til, samt alder og hvem som hilser.

Tjenesten koster kr 99,moss-avis.no – meny – send en hilsen


Moss Avis

annonse

Torsdag 14. mars 2019

direktesendinger håndball

basket

eliteserie kvinner

BLNO Menn Kvartfinaler

13.03 18:00 Skrim Kongsberg 13.03 18:30 Vipers Kristiansand 13.03 18:30 Storhamar Håndball 17.03 16:00 Fredrikstad Bkl. 17.03 18:00 Gjerpen HK Skien 17.03 18:00 Larvik 17.03 18:00 Oppsal 17.03 18:00 Molde Elite 17.03 18:00 Fana

Fredrikstad Bkl. Gjerpen HK Skien Byåsen Elite Vipers Kristiansand (Våg Elite) Storhamar Håndball Elite Byåsen Elite Rælingen Tertnes Håndball Elite Skrim Kongsberg

eliteserie menn 13.03 17:30 Runar Sandefjord 13.03 18:00 FyllingenBergen 13.03 18:00 Falk Horten 13.03 18:00 Nærbø 13.03 18:30 Halden Topphåndball 17.03 18:00 Drammen 17.03 18:00 Bækkelaget Håndball 17.03 18:00 Bodø HK 17.03 18:00 Haslum HK 17.03 18:00 Kolstad

Bodø HK Elverum Haslum HK Kolstad Bækkelaget Håndball Elite Nærbø FyllingenBergen Halden Topphåndball Runar Sandefjord Falk Horten

13.03 18:00 Tromsø Storm 13.03 19:00 Fyllingen 14.03 20:00 Centrum Tigers 14.03 19:00 Ammerud 17.03 18:00 Frøya Basket 17.03 18:00 Bærum Basket 17.03 18:00 Gimle 18.03 19:00 Kongsberg Miners

Bærum Basket Frøya Kongsberg Miners Gimle Fyllingen Tromsø Storm Ammerud Centrum Tigers

kvinner 16.03 15:00 16.03 15:00 17.03 17:00

Bergen Elite Asker Aliens Ulriken Eagles

Sandvika Tromsø Storm Ungdom Sandvika

1. Divisjon menn 13.03 13.03 17.03 17.03

17:30 18:00 17:30 17:30

Sandnes HK Herulf Moss Sandefjord Håndball Nøtterøy Håndball

Sandefjord Håndball Nøtterøy St.Hallvard Sandnes

1. Divisjon kvinner 17.03 16:00 17.03 16:00

Flint Tønsberg Ålgård

Viking TIF Follo HK Damer

2. Divisjon menn, Avdeling 2 16.03 19:00 Bergsøy

Tjølling

2. Divisjon kvinner, Avdeling 1 13.03 20:00

Sarpsborg

Østsiden Fredrikstad

fotball

treningskamper La Quinta Consto Arena Sarpsborg St Arroio Enmedio Pitch Telemarkshallen LSK-Hallen La Quinta Fredrikstad

an de t fr a

ishockey

Kvalifisering GET 14.03 18:30 Narvik 17.03 14:00 Narvik 21.03 18:30 Ringerike 24.03 14:00 Grüner

Illustrasjonsfoto

he le l

Sogndal Örgryte Kongsvinger Bodø/Glimt Haugesund HamKam Dinamo Brest Strømmen Hødd Sarpsborg 08

Grüner Ringerike Grüner Narvik

Nordkraft Arena Nordkraft Arena Ishockey Forbundet Grunerhallen

se nd in ge r

13.03 13:00 Kristiansund 13.03 15:00 Mjøndalen 13.03 14:30 Sarpsborg 08 15.03 13:00 Brann 15.03 12:00 Odd 16.03 16:00 Lillestrøm 16.03 16:30 Kristiansund 17.03 15:00 Fredrikstad 17.03 16:00 Aalesund 20.03 13:00 Norrköping

Forbehold om programendringer

53

Alle abonnenter kan se sendingene direkte eller i opptak på

MOSS-AVIS.no/norgessporten


54

radio & tv

Torsdag 14. mars 2019 program torsdag

22.05: Finnmarksløpet

06.45 Antikkduellen (r) 07.15 Antikkduellen (r) 07.45 Det sit i veggane (r) 08.45 Det gode bondeliv (r) 09.15 Det gode bondeliv (r) 09.45 Det gode bondeliv (r) 10.15 Vinterstudio Sportsmagasin. 10.30 V-cupfinale alpint Direkte fra Soldeu, Andorra. 11.30 Vinterstudio Sportsmagasin. 12.00 V-cupfinale alpint: Super-G menn Direkte fra Soldeu, Andorra. 13.05 Vitenskapen bak medaljen (r) 13.45 Vinterstudio 14.00 Raw Air: Kvinner Direkte fra Granåsen. 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Norge Rundt (r) 16.25 VM skiskyting: Innskyting 17.10 VM skiskyting: Single mixed stafett Direkte fra Östersund.

18.00 Raw Air: 2. omgang menn Direkte fra Granåsen.

18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Atlanterhavsroerne

(2:4) Norsk dokumentarserie fra 2019. Stian får innkalling til Rikshospitalet, der han gjennomgår en rekke undersøkelser. Den spreke 34-åringen må operere ut en stor svulst i bihulen, fremdeles er det håp om at den ikke er ondartet.

20.15 VM-kveld fra Östersund 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.25 Debatten 22.05 Finnmarksløpet

Europas lengste og tøffeste sledehundeløp – 1200 kilometer på kryss og tvers i Finnmark. Vilt, rått og vakkert. En ensom kamp mot seg selv og naturen.

22.30 Vår beste dag

(3:3) Da. dokumentarserie fra 2017. Dåpen er gjerne den første store merkedagen i livet.

23.00 Distriktsnyheter 23.05 Kveldsnytt 23.20 Eit enklare liv (r)

(3:8) Br. dokumentarserie fra 2017.

00.05 Meg eier ingen

Sv. drama fra 2013. I rollene: Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, Hanna Alström. Regi: Kjell-Åke Andersson. (11 år)

01.50 Winston Churchill – vant krigen, men tapte freden (r) 02.40 Brennpunkt (r) (1)

03.40 Livet ifølge Loreen (r) 04.40 VM-kveld fra Östersund (r)

21.15: Det magiske ...

06.00 NRK Nyheter 07.30 Oddasat – nyheter på samisk (r) 07.45 Politisk kvarter 08.00 Distriktsnyheter (r) 09.30 Svenske arkitekturperler (r) 09.40 Urix (r) 10.00 Skårungen (r) 11.00 Antikkduellen (r) 11.30 Med livet som innsats (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Torp (r) 12.45 Frankrikes fantastiske kunst (r) 13.35 Kunsten som terapi (r) 14.05 Levende landskap (r) 14.35 Lars Lerin møter (r) 15.05 En dansk skyskraper i New York 15.35 Dei raude på bortebane 16.00 Verdas travlaste byar (r) 16.55 Raw Air: 1. omgang menn Direkte fra Granåsen. 17.50 Oddasat – nyheter på samisk

18.05 Dagsnytt 18 19.05 Tegnspråknytt 19.10 Kayayo – de levende handlekurvene (r)

Norsk dokumentar fra 2016.

19.45 Vinterfestspill i Røros kirke Direktesending fra åpningskonserten av årets Vinterfestspill i Bergstaden.

21.15 Det magiske nordlyset

Br. dokumentar fra 2018.

22.05 Urix: Grenseløs

(6) Norsk dokumentarserie. I følge den amerikanske drømmen, kan alle bli rike i USA – bare de vil det nok! Men stemmer det?

22.25 Drapet uten lik

(5:6) Da. dokumentarserie fra 2018. Politiet mener liket av Madsen ble partert bak i en varebil.

23.05 USA i fargar

(5:6) Am. dokumentarserie fra 2018.

23.55 Indias kostbare døtre (r) 01.15 Vår beste dag 01.45 Preikestolen (r) 02.00 NRK Nyheter 02.01 Torp (r) 02.30 Debatten (r) 03.10 Oddasat (r) 03.25 Distriktsnyheter (r)

19.00: Sommerhytta

06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.05 Dyrepasserne (r) 12.35 Dyrepasserne (r) 13.10 Veterinærene 14.10 Sommerhytta (r) 15.15 Sykkel: Paris – Nice 5. etappe Fr. sykkelritt. 5. etappe, Individuell tempo. Barbentane – Barbentane. 25.5 km. Kommentatorer: Christian Paasche og Johan Kaggestad. 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r)

18.00 Oppgrader! (r)

(32:48) Norsk gameshow.

18.30 Nyhetene

18.45 Været 18.50 Sportsnyhetene

De siste nyhetene innen sport.

19.00 Sommerhytta

(4:40) Norsk realityserie fra 2019. Det er siste innspurt på ukesprosjektet, og den viktige gullhammeren skal deles ut. Alle detaljer må være på plass før både naboer og vår egen eksperttrio vurderer arbeidet som er gjort. Programleder: Guri Solberg.

20.00 Helsekontrollen

(3:8) Norsk forbrukermagasin fra 2019. Programleder: Marte Spurkland.

20.30 TV 2 hjelper deg

(11:17) Norsk forbrukermagasin fra 2019. Programleder: Solveig Barstad.

21.00 Nyhetene

21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene

De siste nyhetene innen sport.

21.40 Criminal Minds

(10:15) Am. krimserie fra 2018. Emily Prentiss må konfrontere egen fortid når BAU-teamet blir sendt avgårde for å etterforske drap på prominente businessmenn. Alle de drepte blir funnet uten hjerte.

22.35 Da Norge sto stille (r)

(1:6) Norsk dokumentarserie fra 2019.

23.35 Frikjent (r)

(4:8) Norsk dramaserie fra 2015.

00.40 Bull

(8:22) Am. dramaserie fra 2018.

01.35 Criminal Minds (r)

(20:22) Am. krimserie.

02.25 Hawaii Five-0 (r)

(18:25) Am. dramaserie fra 2017.

03.25 Blindspot (r)

(21:22) Am. spenningsserie fra 2016.

04.20 Blue Bloods (r)

(8:22) Am. dramaserie fra 2016.

05.25-06.00 Oppgrader! (r)

20.30: 71° nord – Norges...

06.00 Top 20 Funniest (r) 06.50 Sinnasnekker'n (r) 07.45 4-stjerners middag (r) 08.35 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 Neste sommer (r) 13.00 Brille (r) 14.00 The Big Bang Theory (r) 14.55 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r)

18.30 The Big Bang Theory (r) (8, 9:24) Am. komiserie fra 2014.

19.25 Postkodelotteriet – vinnerne 19.30 4-stjerners middag

(40:56) Norsk realityserie fra 2019. Hos ukens siste vert, Youtuber og esportsutøver Joachim Haraldsen, får gjestene servert jordskokksuppe til forrett, indrefilet med sellerirotpurré, grønnkålchips og rødvinssaus til hovedrett og ost og vin til dessert.

20.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis

(2:11) Norsk realityserie fra 2019. Deltakerne skal ut på en hard sykkeletappe i Valdres, hvor de virkelig får kjenne på melkesyre og frustrasjon.

22.00 Gift ved første blikk

(6:10) Norsk realityserie fra 2018. Det har vært to intense ukers ekteskap så langt. Denne uken får parene hjelp av parterapeuten.

23.00 Drapet i Holmenkollen (r)

(1:6) Norsk dokumentarserie fra 2017.

24.00 Brille (r) 01.00 Special Victims Unit (r) 01.55 CSI (r) 02.55 Castle (r) 03.50 Morgan og Ola-Conny i USA (r) 04.40 Gossip Girl 05.30-06.00 Verdens morsomste barn (r)

Moss Avis

TORSDAG 14. MARS

19.30: Camp kulinaris

06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.30 Eventyrlig oppussing (r) 14.30 Masterchef Canada 15.30 The Real Housewives of Beverly Hills 16.30 Svenske Hollywoodfruer 17.30 Luksusfellen Sverige

18.30 Eventyrlig oppussing

(3:8) Norsk oppussingsprogram fra 2016. I kveld drar Halvor, Mikkel, Ole og Gustav til majestetiske og isbjørnutsatte Svalbard for å pusse opp en liten familiehytte med plassutfordringer.

19.30 Camp kulinaris

(20, 21:32) Norsk realityserie fra 2018. Det er konkurransedag på Camp kulinaris, og det skal velges en lærling. Det hersker stor spenning i gruppa rundt hvem restaurantsjefen kommer til å velge.

21.30 Paradise Hotel

(4:48) Norsk realityserie fra 2018. Programleder: Triana Iglesias.

22.30 Instinct

(12:13) Am. krimserie fra 2018. Dylan og Lizzie undersøker drapet på en filmstudent.

23.30 Sex og singelliv

(7, 8:18) Am. komiserie fra 2000. Carrie og Aidan må håndtere en rekke forstyrrelser i sitt forsøk på å finne ut av forholdet sitt.

00.50 Paradise Hotel (r)

(4:48) Norsk realityserie fra 2018.

01.45 Love Island UK 03.30 Svenske Hollywoodfruer (r) 04.10 NCIS: Los Angeles (r) 04.55 Posh Pawn 05.35-06.00 Superstore

TV I MORGEN

07.25 Antikkduellen (r) 08.25 Winston Churchill – vant krigen, men tapte freden (r) 09.15 Det gode bondeliv (r) 10.15 Columbo (r) 11.45 Vinterstudio. Sportsmagasin. 12.00 V-cupfinale alpint: Lagkonkurranse. Direkte fra Soldeu, Andorra. 13.10 Tobias på kakeeventyr (r) 13.40 Skattejegerne (r) 14.10 Tidsbonanza (r) 15.00 Solgt! (r) 15.30 Monsen, Monsen og Mattis (r) 16.00 Heftige hus (r) 17.00 NRK Nyheter 17.15 Løypekøyraren på Sognefjellet (r) 17.30 Oddasat – nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 17.50 Raw Air: Skiflyging kvalifisering. Direkte fra Vikersund. 18.50 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 Norge Rundt 19.55 Beat for beat 20.55 Nytt på nytt 21.25 Lindmo 22.15 Finnmarksløpet. Europas lengste og tøffeste sledehundeløp – 1200 kilometer på kryss og tvers i Finnmark. 22.45 Skakkjørt 22.50 Skakkjørt (r) 23.00 Kveldsnytt 23.20 Hevn 00.55 Satiriks på ekte 01.15 New Order – Decades (r) 02.40 Nattsending

20.30: Lisenskontrolløren 06.00 Morgensending 11.00 Antikkduellen (r) 11.30 Atlanterhavsroerne (r) 12.00 NRK Nyheter 12.15 Debatten (r) 12.55 NRK Nyheter 13.45 Det magiske nordlyset (r) 14.35 En dansk skyskraper i New York 15.05 Dei raude på bortebane 15.35 Indias kostbare døtre (r) 16.55 VM-minner (r) 17.15 Raw Air. Reportasjer og intervjuer. 17.30 Raw Air: Skiflyging kvalifisering. Direkte. 18.00 Dagsnytt 18 19.00 Vår beste dag (r) 19.30 Sveriges mest beundrede mann (r) 20.30 Lisenskontrolløren (r) 21.00 Nyheter 21.10 Glimt av Norge (r) 21.25 Heftige hotell (r) 22.15 Pet Shop Boys: Live i London 23.15 Hitler – vondskapens karisma (r) 00.05 Nattsending

22.15: Senkveld med Helene og Stian 06.00 Home and Away (r) 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 12.00 Dyrepasserne (r) 13.00 Veterinærene 14.00 Helsekontrollen (r) 14.30 TV 2 hjelper deg (r) 15.00 Sykkel: Paris – Nice 6. etappe. Fr. sykkelritt. 17.00 Home and Away 17.30 Oppgrader! (r) 18.30 Nyhetene 18.45 Været 18.50 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 19.00 Dyrepasserne 19.30 Helsesista 20.00 The Voice – Norges beste stemme 21.00 Nyhetene 21.20 Været. Værutsiktene for i dag og de neste dagene. 21.25 Sportsnyhetene. De siste nyhetene innen sport. 21.40 The Voice – Norges beste stemme. Norsk underholdningsprogram fra 2018. 22.15 Senkveld med Helene og Stian. Norsk underholdningsprogram fra 2019. 23.20 Ghosts of Girlfriends Past. Am. romantisk komedie fra 2009. 01.35 Collateral Damage. Am. action fra 2002. 03.50 The Good Doctor (r) 04.50-05.45 Grey's Anatomy (r)

19.30: Ja vi elsker... 06.00 Top 20 Funniest (r) 06.45 Sinnasnekker'n (r) 07.40 Typisk deg (r) 08.35 Top 20 Funniest (r) 09.30 Camping på Öland (r) 10.30 Sinnasnekker'n (r) 11.30 4-stjerners middag (r) 12.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis (r) 14.00 Neste sommer (r) 14.30 The Big Bang Theory (r) 15.25 Friends (r) 17.00 Two and a Half Men (r) 18.30 The Big Bang Theory (r) 19.30 Ja vi elsker camping (r) 20.30 Neste sommer (r) 21.30 Brille (r) 22.30 Praktisk info med Jon Almaas (r) 23.30 The Graham Norton Show 00.30 Crocodile Dundee 02.30 Special Victims Unit (r) 03.30 CSI (r) 04.30 Castle (r) 05.30-06.00 Verdens morsomste barn (r)

21.30: Ghostbusters 2 06.00 Fresh Off the Boat 06.25 Nanny (r) 06.45 Nanny 07.10 Masterchef Canada (r) 07.55 The Ellen DeGeneres Show 08.40 Dr. Phil (r) 09.35 Dr. Phil 10.35 NCIS: New Orleans 11.30 NCIS: Los Angeles 12.30 Lethal Weapon 13.20 Eventyrlig oppussing (r) 14.15 Masterchef Canada 15.10 The Real Housewives of Beverly Hills 16.10 Svenske Hollywoodfruer 17.10 Luksusfellen Sverige 18.10 Eventyrlig oppussing 19.15 Battle of the Year 21.30 Ghostbusters 2 23.45 Empire State 01.40 Luksusfellen Sverige (r) 03.20 Svenske Hollywoodfruer (r) 04.05 NCIS: Los Angeles (r) 04.50 Posh Pawn. Br. dokumentarserie fra 2014. 05.35-06.00 Superstore

©Universum

Forbehold om programendringer

20.55: Nytt på nytt


Moss Avis

radio & tv

Torsdag 14. mars 2019

55

TORSDAG 14. MARS

program torsdag NORSK

06.00 American Ninja Warrior (r) 07.55 Fail Army (r) 08.25 Ice Road Truckers (r) 09.20 MacGyver – klassikeren (r) 11.25 Ax Men (r) 13.20 Ødemarkens menn (r) 14.15 Alarm 112 – På liv og død (r) 18.10 Ax Men (r) 20.00 Ødemarkens menn (r) 21.00 Ice Road Truckers 22.00 Jail: Big Texas (r) 23.00 Live PD: Police Patrol Am. dokumentarserie fra 2019. 23.55 Grensevaktene: Irland (r) 00.55 Arrow (r) 02.40 Live PD: Police Patrol (r) 03.40 MacGyver – klassikeren (r) 04.40-05.41 MacGyver – klassikeren (r)

06.00 Morgensending 09.00 Total oppussing (r) 10.00 Mitt bittelille hjem (r) 12.00 Flipp eller flopp? (r) 13.00 The Kardashians (r) 15.00 Hemmeligheten om slanking (r) 16.00 Husfikserne – Spesial (r) 17.00 Born This Way (r) 18.00 Masterchef Sverige 19.00 Husfikserne – Spesial (r) 20.00 Tid for hjem (r) 21.00 Hemmeligheten om slanking 22.00 Sommerhytta (r) 23.00 Sophie Elises verden 24.00 Kirurgiske katastrofer (r) 01.00 Husfikserne – Spesial (r) 01.55 Kirurgiske katastrofer (r) 02.50 Singelliv Sverige (r) 03.20 Grey's Anatomy (r) 04.15 Nattsending

06.00 Morgensending 10.25 Mesterkokken (r) 11.20 Husjakten 11.50 Husjakten 12.20 Husjakt i Karibia 12.50 Husjakt i Karibia 13.20 Ny hage på én dag (r) 13.50 Ny hage på én dag 14.20 Say Yes to the Dress (r) 14.50 90 Days to Wed (r) 15.50 Ambulansen (r) 16.20 Sofias engler (r) 17.20 Wahlgrens verden (r) 18.20 Friends (r) 18.55 Friends (r) 19.25 Friends (r) 20.00 Sinnasnekker'n (r) 21.00 Ambulansen 21.30 Kate og Meghan: Prinsessekrigen 22.30 Første date 23.30 Friends (r) 00.10 Friends (r) 00.40 Friends (r) 01.15 Nattsending

06.05 Morgensending 08.30 Gullfeber 09.25 Livsfarlig fangst (r) 10.25 Verdens myter og mysterier – ShangriLa-spesial 11.25 Grensevakten (r) 12.25 Two and a Half Men (r) 13.55 Bilfikserne 14.55 Livsfarlig fangst 15.55 Gullfeber 16.55 Oslo S (r) 17.55 Pantelånerne i Las Vegas (r) 18.55 Nattpatruljen (r) 19.55 Grensevakten (r) 21.00 Ras (r) 22.00 Die Hard i New York Am. action fra 1995. Regi: John McTiernan. (15 år) 00.35 The Big Bang Theory (r) 01.35 Two and a Half Men (r) 03.00 Fast N' Loud 03.50 Nattsending

NORSK/NORDISK

07.00 Scorpion (r) 08.00 The Librarians (r) 09.00 Animals Unleashed (r) 10.00 New Girl (r) 11.00 Futurama (r) 13.00 Scorpion (r) 14.00 The Librarians (r) 15.00 New Girl (r) 16.00 American Dad (r) 20.00 Scorpion 21.00 Proven Innocent 22.00 The Passage Am. actionserie fra 2018. Basert på Justin Cronins bestselgende trilogi. Et medisinsk eksperiment med et ukjent virus går forferdelig galt. Menneskeheten står nå i fare for å bli utryddet. Kan én jente redde oss? 24.00 The Walking Dead (r) 01.00 American Dad (r) 02.30 The Librarians (r) 05.30-06.00 Animals Unleashed (r)

04.45 Morgensending 13.15 Bästa babblet (r) 13.30 Husdrömmar (r) 14.30 Plus (r) 15.00 Uppdrag granskning (r) 16.00 Mord och inga visor 16.45 Skidskytte: VM i Östersund Skidskytte från 2019. 18.00 Rapport 18.15 Kulturnyheterna 18.28 Sportnytt 18.33 Lokala nyheter 18.45 Go'kväll 19.30 Rapport 19.55 Lokala nyheter 20.00 Antikrundan 21.00 Vinterstudion: Skidskytte-VM Östersund 22.00 Opinion live 22.45 Korrespondenterna (r) 23.15 Rapport 23.20-00.20 Trädgårdstider (r) 00.20 Plus (r) 00.50 Nattsending

Forbehold om programendringer

06.00 Morgensending 14.30 Razzia – SKAT rykker ud 15.10 Cykling: Paris-Nice, 5. etape 17.00 Nyhederne og Vejret 17.12 Regionale nyheder 17.20 Go' aften Danmark 17.55 Dit forårsvejr 18.00 Nyhederne 18.20 Regionale nyheder 18.25 Go' aften Danmark 19.00 Nyhederne 19.30 Regionalprogram 20.00 Når skærmene styrer familien 20.55 Station 2: Politirapporten 21.30 Nyhederne 22.00 Regionale nyheder 22.12 Sporten Da. sportsmagasin. 22.25 Natholdet – Best of 2018 23.00 24 timer: I politiets varetægt 23.55 Grænsepatruljen 00.55 Nattsending

09.00 Morgensending 16.05 SVT Forum 16.15 Tatuerad – minnen i bläck (r) 16.45 Fråga veterinären (r) 17.15 Nyheter på lätt svenska 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Skidskytte: VM Östersund Skidskytte från 2019. 18.30 Top gear 19.25 K-märkt form (r) 19.30 Förväxlingen 20.00 Kulturveckan 21.00 Aktuellt 21.39 Kulturnyheterna 21.46 Lokala nyheter 21.56 Nyhetssammanfattning 22.00 Sportnytt 22.15 Breathe Fr. drama från 2014. Regi: Mélanie Laurent. 23.45-00.45 Babel (r)

05.45 Morgensending 13.00 Magnum 14.00 En plats i solen: Borta eller hemma bäst? 15.00 Fixer upper 16.00 Kockarnas kamp 17.00 Efter fem 18.50 Keno 19.00 TV4Nyheterna 19.15 Sporten Sportnyheter från TV4. 19.20 TV4Vädret 19.30 Farmen 20.00 Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden 21.00 Gordon Ramsay och kokainet 22.00 TV4Nyheterna 22.30 Ekonominyheterna 22.40 Sporten 22.50 TV4Vädret 23.00 Law & order: Special victims unit 23.55 Law & order: Special victims unit 00.55 Nattsending

06.00 Morgensending 11.15 Antikkrejlerne (r) 12.00 Bonderøven (r) 12.30 Kender Du Typen? (r) 13.10 Hammerslag (r) 13.55 Nationen – Kroppens forfald og kirugi (r) 14.25 Hun så et mord (r) 16.00 Fader Brown (r) 16.50 Familien Löwander 17.50 TV AVISEN 18.00 Skattejægerne (r) 18.30 TV AVISEN 18.55 Vores vejr 19.05 Aftenshowet 19.55 TV AVISEN 20.00 Rigtige Mænd – nu med damer 20.45 Alene i vildmarken 21.30 TV AVISEN 21.55 Langt fra Borgen 22.20 Kriminalkommissær Barnaby (r) 23.46 Den dømte (r) 01.20 Mord med dr. Blake (r) 02.15 Nattsending

06.30 Morgensending 14.25 Tooth Fairy Am. familiekomedie fra 2010. Regi: Michael Lembeck. 16.05 Kometen Norsk drama fra 2017. Regi: Bård Røssevold. (7 år) 17.15 Tulip Fever Br. drama fra 2017. Regi: Justin Chadwick. (11 år) 19.00 Ted for kjærlighetens skyld Sv. drama fra 2018. Regi: Hannes Holm. (11 år) 21.00 Savnet Russisk drama fra 2017. Regi: Andrej Zvjagintsev. (11 år) 23.05 Walking Out Am. dramathriller fra 2017. Regi: Alex Smith. (15 år) 00.40 Nattsending

06.40 Morgensending 13.30 Battle of the Sexes Am. dramakomedie fra 2017. Regi: Valerie Faris. 15.30 Step Am. dokumentar fra 2017. Regi: Amanda Lipitz. 16.55 Loving Vincent Polsk-br. animasjon fra 2017. Regi: Hugh Welchman, Dorota Kobiela. 18.30 McQueen 20.20 This Means War Am. romantisk actionkomedie fra 2012. Regi: McG. (11 år) 22.00 Psycho Am. grøsser fra 1960. Regi: Alfred Hitchcock. (15 år) 23.45 Den of Thieves Regi: Christian Gudegast. 02.00 Livets skole Regi: Nicolas Vanier. 03.55 Nattsending

07.00 Morgensending 13.00 Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta Norsk komedie fra 2017. Regi: Stig Frode Henriksen. 14.55 I Feel Pretty Am. komedie fra 2018. Regi: Marc Silverstein. 16.45 Phantom Thread Br. drama fra 2017. Regi: Paul Thomas Anderson. (7 år) 18.55 The Glass Castle Am. drama fra 2017. Regi: Destin Daniel Cretton. (12 år) 21.00 Baby Driver Am. actionfilm fra 2017. Regi: Edgar Wright. (15 år) 23.00 Escape Plan 2: Hades Am. action fra 2018. Regi: Steven C. Miller. (15 år) 00.35 Nattsending

DOKUMENTAR

06.00 Kollektivet (r) 07.00 My Name is Earl (r) 08.00 Scrubs (r) 09.30 Superior Donuts (r) 10.30 That '70s Show (r) 12.30 Scrubs (r) 14.00 Modern Family (r) 16.00 That '70s Show (r) 18.00 The Office (r) 20.00 Klovn (r) Da. komiserie fra 2006. 20.30 Modern Family (r) Am. komiserie. 22.30 The Tonight Show with Jimmy Fallon The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Am. talkshow fra 2018. 23.30 The Office (r) 01.30 That '70s Show (r) 03.30 The Tonight Show with Jimmy Fallon (r) 04.25 Klovn (r) 05.00 What Went Down (r) 05.30-06.00 What Went Down (r)

06.15 Morgensending 15.25 Snap Show med Tom Victor Gausdal 15.45 Culinary Journeys 16.15 KulTour med John Kaare og Finn-Erik 16.55 James Martin's American Adventure 17.25 Hemsley + Hemsley 18.05 The Art of Cooking with Mimi 18.35 Peter Kuruvita's Coastal Kitchen 19.10 Tina i den norske fjellheimen 20.05 Donal's Asian Baking Adventure 20.35 Jonathan Phang's Gourmet Trains 21.35 The Lazy Chef 22.05 Smakslandet med Gunnar Jensen 22.30 Peter Kuruvita's Coastal Kitchen 23.05 Tina i den norske fjellheimen 24.00 Donal's Asian Baking Adventure 00.30 Nattsending

BARN

06.00 Morgensending 09.05 Wheeler Dealers (r) 10.00 Misfit Garage (r) 11.00 Deadliest Catch (r) 12.00 Gold Rush (r) 14.00 Alaska: The Last Frontier (r) 15.00 How Do They Do It? (r) 16.00 Mighty ships (r) 17.00 Salvage Hunters (r) 18.00 Wheeler Dealers (r) 19.00 Fast N' Loud (r) 20.00 How It's Made (r) 21.00 Wild Dubai (r) 22.00 The Gamechangers: Inventing The World (r) 23.00 Alaska: The Last Frontier (r) 24.00 Finding Escobar's Millions (r) 01.00 Wild Dubai (r) 02.00 The Gamechangers: Inventing The World (r) 03.00 Naked And Afraid (r) 03.55 Nattsending

06.00 Morgensending 11.00 Flyplassen – Peru 12.00 Nazistenes byggverk 13.00 Flyhavarikommisjonen: Spesialrapport 14.00 Highway Thru Hell 15.00 På havets bunn – Tøm Bermudatriangelet 16.00 Flyhavarikommisjonen 17.00 Når katastrofen inntreffer 18.00 Flyhavarikommisjonen 19.00 Vinterveiens helter 20.00 Wicked Tuna 21.00 Car S.O.S. Spesial: 7 dager – 1 utfordring 22.00 Alaska State Troopers 23.00 Flyhavarikommisjonen 24.00 Drugs Inc 01.00 Alaska State Troopers 02.00 Nattsending

06.00 Morgensending 11.50 Saba og neshornets hemmelighet (r) 12.45 Dr. Jeff: Rocky Mountain Vet (r) 13.40 Into Alaska (r) 14.35 Monsters Inside Me (r) 15.30 Whale Wars (r) 16.25 Animal Cops Houston (r) 17.20 Amba, den russiske tigeren (r) 18.15 Into Alaska (r) 19.10 North Woods Law (r) 20.05 Wildest Arctic (r) 21.00 Monsters Inside Me (r) 21.55 Pit Bulls & Parolees (r) 22.50 Into Alaska (r) 23.45 North Woods Law (r) 00.40 Monsters Inside Me (r) 01.35 Amba, den russiske tigeren (r) 02.25 Nattsending

06.00 Morgensending 08.00 Hotel Impossible 09.00 Texas Flip and Move 10.00 House Hunters International 12.00 Extreme RVs 13.00 Extreme Yachts 14.00 Mysteries at the Museum 15.00 Monster Encounters 16.00 Mysteries at the Museum 17.00 Bizarre Foods America 18.00 House Hunters International 20.00 Building Alaska 21.00 The Treehouse Guys 22.00 The Road Less Travelled 23.00 Going RV 24.00 Mysteries at the Museum 01.00 Extreme Yachts 02.00 Mysteries at the Museum 03.00 Monster Encounters 04.00 Nattsending

06.30 Flokken (r) 06.40 Ra Ra, den bråkete løven (r) 06.50 Nelly og Nora (r) 07.00 Simon (r) 07.05 Elleville Elfrid (r) 07.10 Zack & Quack (r) 07.20 Papphode (r) 07.30 Regnbue-Rubi (r) 07.45 Masha og Mishka (r) 07.50 Klart eg kan (r) 08.00 Charlie og Lola (r) 08.15 Bitz & Bob 08.25 Floopaloo (r) 08.40 Flaskepost fra Stillehavet (r) 08.50 Men hvorfor det? (r) 08.55 Molang 09.00 Diverse sendinger 16.00 Æsops teater (r) 16.10 Jamillah og Aladdin (r) 16.35 Lundefjell (r) 16.50 Bamse Bjørn (r) 17.00 ie?ár (r) 17.15 Kasper og Lisa (r) 17.25 Animanimals (r) 17.30 Kveldssending

06.00 Morgensending 13.00 Sykkel: Paris – Nice 4. etappe Fr. sykkelritt. Direkte. 15.00 Sportsnyhetene 15.25 Nyheter fra Premier League 16.00 Sportsnyhetene 16.25 Nyheter fra Premier League 17.00 Sportsnyhetene 17.25 Nyheter fra Premier League 18.00 UEFA Champions League: Bayern München – Liverpool 20.00 Mobil 1 The Grid 2019 20.30 Premier League World 21.00 Premier League Match Pack 21.30 Sykkel: Paris – Nice 5. etappe 23.00 UEFA Europa League: Dinamo Kiev – Chelsea 01.00 Sportsnyhetene 01.25 Nattsending

06.15 Brann – Strømsgodset (r) 07.00 Alpint: Verdenscup (r) 07.45 Alpint: Verdenscup (r) 08.30 Sykling: Paris – Nice 09.30 Fekting: Grand Prix Series (r) 10.30 WRC: Slik var Rally Mexico (r) 11.30 Skiskyting: VM 12.30 Sykling: Paris – Nice (r) 13.00 Sykling: Tirreno Adriatico 13.45 Sykling: Tirreno Adriatico 2. etappe fra Italia. Direkte. 16.30 PGA: Inside the PGA 17.00 PGA: The Players Championship 01.00 Start – Rosenborg (r) 02.00 Kristiansund – Brann (r) 03.00-06.15 Nattsending

06.00 Morgensending 10.15 Alpint: Verdenscup Super-G for kvinner fra Soldeu, Andorra. Direkte. 11.30 Alpint: Verdenscup Super-G for menn fra Soldeu, Andorra. Direkte. 13.00 Formel E: FIA Championship (r) 14.03 Fekting: Grand Prix Series (r) 14.05 Sykling: Paris–Nice (r) 15.15 Sykling: Paris – Nice Etappe 5 fra Frankrike. Direkte. 16.45 Hopp: Verdenscup Stor bakke for menn fra Trondheim. Direkte. 19.00 News 19.05 Sykling: Tirreno – Adriatico (r) 20.00 Sykling: Paris–Nice (r) 21.10 News 21.15 Hopp: Verdenscup (r) 22.15-06.00 Nattsending

11.00 NHL 13.00 Sportsmagasin NHL On The Fly. 14.00 UEFA Champions League Bayern München – Liverpool. 16.00 Sportsmagasin Bundesliga Weekly. 16.30 Sportsmagasin NHL On The Fly. 17.30 Sportsmagasin FIFA Football Show. 18.00 UEFA Champions League Bayern München – Liverpool. 20.00 Dart Direkte. 23.30 Sportsmagasin Bundesliga Weekly. 24.00 NHL Sabres – Penguins. Direkte. 03.00 Sportsmagasin Bundesliga Weekly. 03.30-06.45 NHL Sharks – Panthers. Direkte.

Programoversikten forelå ikke på trykketidspunktet

SPORT

BARN

06.10 Gumballs Fantastiske Verden 06.40 Teen Titans Go! 07.05 Unikitty 07.30 Bekkens helter 07.45 Eplet og Løken 08.00 Teen Titans Go! 08.25 Gumballs Fantastiske Verden 08.55 Diverse sendinger 16.00 Unikitty 16.30 Bekkens helter 16.55 Gumballs Fantastiske Verden 17.20 Teen Titans Go! 18.25 Unikitty 18.40 Sommerleirøya 18.55 Bekkens helter 19.20 Teen Titans Go! 20.10 Eplet og Løken 20.25 Gumballs Fantastiske Verden 20.40 Vi bare bjørner 20.55 Unikitty 21.05 Sommerleirøya 21.20 Trolljegerne 21.50 Eventyrtid 22.40 Vi bare bjørner 23.30 Nattsending

06.00 Morgensending 08.05 Cheers 09.00 Kongen av Queens (r) 11.00 Simpsons (r) 13.00 Seinfeld (r) 14.00 Whose Line Is It Anyway? 15.00 Simpsons (r) 17.00 Seinfeld 18.00 Storage Hunters UK 19.00 Shades of Blue 20.00 OSL 24-7 21.00 Exodus: Gods and Kings Am./br./sp. actioneventyr fra 2014. Regi: Ridley Scott. 24.00 Bad Ass 2: Bad Asses Am. action fra 2014. Regi: Craig Moss. 01.55 Nattpatruljen New Orleans 02.50 Family Guy (r) 04.15 OSL 24-7 (r) 04.40 Son of Zorn 05.05 Nattsending

FILM

UNDERHOLDNING

06.00 Morgensending 08.55 Louis Theroux: Louis and The Brothel 09.55 Top Gear 11.10 World's Deadliest Drivers 12.10 Pointless 14.10 Louis Theroux: Louis and The Brothel 15.15 QI 15.55 Would I Lie To You? 16.35 Pointless 17.35 Louis Theroux: Louis and The Brothel 18.40 QI 19.20 Would I Lie To You? 20.00 Pointless 21.00 Louis Theroux: Dark States – Trafficking Sex 22.05 Deadliest Lovers 23.00 The Rise of Female Violence 00.10 8 Out of 10 Cats 01.00 QI 02.15 Deadliest Lovers 03.05 The Rise of Female Violence 04.00 Nattsending

06.25 Morgensending 09.30 Drømmen om et øyliv 10.25 Hyttejakten (r) 11.30 Kjøp og salg med eiendomsbrødrene (r) 12.30 Sofias engler 13.30 Sinnasnekker'n Sverige 14.25 Superveterinærene (r) 15.30 CSI: NY (r) 16.30 Castle (r) 17.25 CSI: NY (r) 18.20 Kjøp og salg med eiendomsbrødrene 19.25 Drømmedesign (r) 20.30 Fasjonabel oppussing 21.25 CSI (r) 22.25 Special Victims Unit (r) 23.25 Castle (r) 00.25 Førstebetjent Banks (r) 02.30 CSI: Miami (r) 03.20 Kjøp og salg med eiendomsbrødrene (r) 04.05 Nattsending

06.00 Morgensending 07.05 Miraculous: Ladybug & Cat Noir på eventyr 07.30 Kim Possible 07.55 Raven's Home 08.20 Harley i midten 08.45 K.C. Hemmelig agent 09.05 Diverse sendinger 16.00 Raven's Home 16.25 Dalmatinerveien 101 Kortfilmer 16.30 Harley i midten 16.55 Bunkd 17.20 K.C. Hemmelig agent 17.45 Raven's Home 18.10 Penny på M.A.R.S. 18.35 Harley i midten 19.00 Bunkd 19.25 K.C. Hemmelig agent 19.50 Bizaardvark 20.10 Harley i midten 20.35 Raven's Home 21.00 Dalmatinergata 101 21.25 Kveldssending

12.40 Premier League: Chelsea – Wolverhampton Br. fotball. 14.30 Premier League: Liverpool – Burnley Br. fotball. 16.20 Premier League: Crystal Palace – Brighton Br. fotball. 18.10 Premier League: Leicester – Fulham Br. fotball. 20.00 Premier League: Cardiff – West Ham Br. fotball. 21.50 Tippekampen: Southampton – Tottenham Br. fotball. 23.40-01.29 Premier League: Arsenal – Manchester United Br. fotball.

Dagsnytt hver hele time, unntatt kl. 13.00, 17.00 og 18.00. 06.03 P1+ musikkmiks 06.30 Nyhetsmorgen 07.05 Frokostradio 09.03 Holm 11.05 Jukebox 12.30 Radiokontakten 13.30 P1+ musikkmiks 14.03 Alle tiders blinkskudd 15.05 Nonstop 16.03 Radiolangs 18.00 P1+ musikkmiks 18.30 Lutter øre 19.03 Språkteigen 19.25 Norsktoppen 20.03 Ren 60 22.03 Nielsen 23.03 P1+ musikkmiks 04.03 Radiolangs 05.33 Mot helg 05.45–06.00 Værmelding med varsel for fiskebankene Dagsnytt hver hele time samt kl. 07.30, unntatt kl. 17.00, 18.00 og 20.00. 06.03 Kulturreportasjen 06.33 Nyhetsmorgen 07.45 Politisk kvarter 08.03 Nyhetsmorgen 09.03 Ekko 11.03 Spillerom 12.03 Nyhetslunsj 13.03 Verdibørsen 14.03 Åpen bok 15.05 Nyhetsettermiddag 16.03 Studio 2 18.00 Dagsnytt atten 19.00 På konsert 21.03 Ekko 23.03 Verdibørsen 00.05 Dagsnytt atten 01.03 Åpen bok 02.03 Ekko 04.03 Spillerom 05.03–06.00 Verdibørsen

Nyheter hver halvtime kl. 06.00-10.00 og 15.00-18.00. Ellers hver time frem til kl. 20.00. 06.00 Morgenklubben med Loven & Co 10.00 Formiddag med Eirin 14.00 Marthe Sveberg & Kim Nygård 18.00 Radio Norges musikkveld 20.00 80 tallet og ukas album 21.00 Høydepunkter fra Morgenklubben 22.00–06.00 Radio Norge musikken

Nyheter hver hele time 06:00-24:00, hver halvtime 06:00-09:00 og 15:00-18:00. Utvidet nyhetssending kl. 07:30 og 16:00. P4-sport kl. 06:50, 08:50, 09:50, 15:03 og 16:03. 06.00 P4s Radiofrokost 10.00 P4 direkte 12.00 Jorda rundt 13.00 P4 direkte 15.00 Midt i Trafikken 18.00 P4-kvelden 21.00 Kjærlighet uten grenser 24.00–06.00 P4-natten

©Universum

19.30 Bondi Beach (r) 19.50 Helt katastrofe (r) Br. komiserie fra 2016. 20.40 Fyllesykmottaket Tømmermændshospitalet. Da. dokumentarserie fra 2016. Hvorfor spinner hele verden etter en fuktig kveld? Vi ser på hva bakrus gjør med synet, og om leveren tar skade. 21.10 Lovleg Norsk dramaserie fra 2018. 21.30 Sinnssykt (r) Norsk dokumentarserie fra 2019. 22.00 Shetland (r) Br. krimserie fra 2017. 00.55 Gorillafamilien min (r) 01.45 Reggie Yates i Storbritannia (r) 03.35-03.56 Bondi Beach (r)

Dagsnytt hver halvtime kl. 06.00-09.00, deretter hver hele time. Morgenandakt kl 08.20. 06.03 Distriktsprogram 09.03 Nitimen 11.05 Utakt 12.05 Norgesglasset 14.03 Distriktsprogram 17.03 Her og nå 18.30 Kveldsåpent 22.03 Underholdningsavdelingen tar kvelden 00.05 Nattradioen 02.03 Underholdningsavdelingen tar kvelden 04.03 NRK P1 musikkmiks 05.33 Mot helg 05.45–06.00 Værmelding med varsel for fiskebankene


Refleksikon

ved Kai Holtan

Vy:

Sentralbord:

NSBs nye kamuflasjenavn, basert på den idé at det er smart å endre et etablert begrep alle kjenner. Privatiseringsivrere gnir seg i hendene: Norge blir mer og mer til salgs. Thatcher gliser i graven.

Besøksadresse: Dronningens gate 11, Postboks 250, 1530 Moss

46 90 77 77

Ap-topp i Tårnveien

pssst...! tekst og foto Helge Warberg-Knoll

Fred Jørgen Evensen

fakta ■ Moss Arbeiderparti skal arbeide etter de retningslinjer som partiet har lagt fram i program, vedtekter og vedtak. Arbeiderpartiet vil skape et rettferdig samfunn som sikrer alle menneskers likeverd. Vi bygger på verdiene frihet, likhet og solidaritet. Vi ønsker en verden uten krig og fattigdom, der frie og likestilte mennesker har innflytelse på sine livsvilkår, der menneskene lever i harmoni med naturen, og der kapitalistisk utbytting bekjempes.

@terjeholm

■ Leder i havnestyret og medlem i bystyret. ■ Samboer med ordfører Hanne Tollerud Ap-topp FredJørgen Evensen er samboer med ordføreren i Tårnveien på Jeløy. Det har fått noen til å heve øyenbrynene og mumle om at det er vel mye makt samlet i denne sidegaten til Refsnes Gods. Men Fred Jørgen Evensen er ikke en slags Dennis Tatcher, som bærer veskene til fruen. Han seiler stødig på egen kjøl som leder i havnestyret og markant debattant i bystyret, hvor han ikke er redd for å lange ut med en rett venstre. Det kan komme godt med i vervet som politisk skipper i havnestyret. Det er nemlig ofte storm i kastene i diskusjonene rundt Moss havn – og hva slags havn byen skal ha i fremtiden. Motstanderne frykter en slags monsterhavn og en enda lenger kø av trailere gjennom byen. Forkjemperne står på barrikadene for en moderne og til-

#snøen

lunefullt kommer den snikende tilbake når vi minst venter det

passet havn, som skal betjene byens og distriktets næringsliv. – Moss havn styres etter den kursen bystyret staker ut. Derfor bør ikke noen være redd for at vi i havnestyret driver med solospill, presiserer Evensen. Han er ekte mossing i flere generasjoner bakover. Oppveksten var i Elgveien på Mosseskogen, hvor Fred Jørgen og fem jenter utgjorde den fryktede Kleivagjengen. – Vi gikk på Åvangen skole og greide oss bra. Det var en for alle og alle for en. Ikke minst for meg med rødt hår var det viktig å ha ryggdekning fra jentene, humrer Fred Jørgen Evensen. – Men hvem vinner de politis-

Lillian Nemeth

Autorisert fotterapeut

TIMEBESTILLING: TLF: 986 28 967 - Kurs/konferanserom - Selskaper - Lunsj - Take away

- Selskaper - Lunsj - Take away

Mandag - Fredag: Lørdag: Søndag:

09.00 - 20.00 09.00 - 18.00 Stengt

69 25 26 27 / 92 44 52 19 post@momentsspiseri.no www.momentsspiseri.no

Mandag: Tirsdag – torsdag: Fredag – lørdag: Søndag:

Gavekort kan kjøpes

11.00 - 17.00 11.00 – 23.00 11.00 – 00.00 Stengt

69 25 69 28 / 92 44 52 19 reservasjoner@caferiis.no www.caferiis.no

Velkommen til: Th. Petersons gate 4, 1530 Moss

SUPERPRISER!

NORSK-PRODUSERTE TIL 21.04. KVALITETS-GARASJEPORTER

-30%

MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

GRATIS BEFARING

911 50 200 LARS GLOPPEN Din lokale salgskonsulent D Direktenr: 469 70 845

ke diskusjonene hjemmer iTårnveien. Er det ordføreren eller deg? – Det er nok avhengig av hvem du spør. Skal jeg være ærlig, så er det nok sånn fifty, fifty, sier lederen i havnestyret diplomatisk. Han er leder for Nokas Region Viken, som jobber med vektertjenester og sikkerhet. Selskapet er blant annet ansvarlig for sikkerheten ved ankomstsenteret i Råde. – Forøvrig har vi tradisjonelle vekter oppgaver en rekke steder i distriktet, forklarer Evensen. Fritiden fyller han også med politikk - når ikke han og ordfører Hanne Tollerud må ut for å rake i haven - men ikke på 1. mai.

Profile for Amedia Annonseproduksjon AS

Moss Avis - 14. mars  

Les torsdagens avis av Moss Avis gratis

Moss Avis - 14. mars  

Les torsdagens avis av Moss Avis gratis