Page 1

tIL INSPIRASJON OG GLEDE

hYTTEMAGASIN

Foto: Cathrine Dokken

Kultur, natur og handel


Nattåpent i juni:Syreleder i Otta handels- og næringsforening, Anita Koot, forteller at byen skal pyntes til 20-års jubileumsfest under nattåpent på Otta 29. juni.

– Det er mye bra på gang – På Otta satser vi på å være en småby med et kompakt sentrum og gangavstand til det meste.

D

et sier styreleder i Otta handels- og næringsforening, Anita Koot. – Det er mye bra på gang med den byutviklingen som skjer på Otta. Selv om det er litt strevsomt i byggefasen, blir det bra i andre enden når det blir ferdig. Visjonen vår er å skape mest mulig liv i byen Otta, og jobbe for at medlemmene våre skal opprettholde og øke sin aktivitet i sentrum, sier Koot.

Ny hjemmeside Hun gikk inn i vervet som styreleder på våren 2017. I løpet av det året har Otta handels- og næringsforening fått ny hjemmeside og ny profil. – Dette er et ledd i digital markeds-

2

NORDDALEN

føring. Det skal gjøre oss synlige for folk på nett, sier Koot. Hun er tydelig på at ting ikke er gjort i en håndvending. – Vi må bygge stein for stein Før julehandelen i 2017 dro handels- og næringsforeningen i gang en kampanje for stuttreist handel. – Vi kom bra i gang med den. Dette er noe vi kan bygge videre på i mange år framover. Jeg føler at folk er mer bevisste på å handle stuttreist. Dersom alle er litt mer bevisst, vil det gi mer penger i kassa lokalt på dem som satser her.

Aktiviteter Nye ideer kommer stadig til. Koot forteller at nå jobber handels- og næringsforeningen med å få tak i handlenett. – Tanken bak er at folk bruker handlenettet, ikke bare netthandel. Foreningen prøver hele tida å finne aktiviteter som skaper liv i sentrum, uten at det koster så mye. – Ved vinterferien hadde vi spark-

Visjonen vår er å skape mest mulig liv i byen Otta.

Anita Koot Styreleder i Otta handels- og næringsforening

mesterskap og aktiviteter med DNT. Vi tenker at vi vil ha mer av det. 29. juni er det nattåpent på Otta. – Det blir skikkelig jubileumsfest. Amfi Otta fyller 20 år. Det gjør også Holum Sport. Vi pynter hele byen, og er med på 20-årsfest. Det skal pyntes med blått og gull, med «rojal» stemning. Det blir musikk, sang og aktiviteter for små og store.

Utvikling En sak Koot er opptatt av, og som hun har sagt Otta handels- og næringsforening skal jobbe for, er å få fart på hyttelivet. – Utvikling av hyttemarkedet vil bidra til stor vekst både for håndverkere og for handel. Vi må tørre å satse og åpne opp. Vi kan prøve å påvirke politikere, være til stede der dette blir snakka om og vise hva vi mener.

Solrun S. Snilsberg

tekst og foto

Hyttemagasin 2018


GD/tur.digital

GD Lillehammer. Foto: Erik Berg Johansen

elskov skaper ingen lover, den bryter alle Sigrid Undset

23. - 30. juni kl. 19.30 på jørundgard, sel Billetter: www.kristinlavransdatter.no

BRUKTMARKED I OTTA SENTRUM LØRDAG 7. JULI KL. 11.00-15.00 Har du ryddet hjemme og har noe du ikke trenger lenger, og som andre kan ha nytte og glede av? Bli med på bruktmarked i sentrum 7. juli! Du kan ha en bod alene eller sammen med andre. Ta med bord og stoler. Både barn og voksne er velkomne til å delta.

MELD DEG PÅ TIL: INFO@OTTA.NO innen 1. juli

www.otta.no

Kom og se vårt store utvalg av hytteutstyr fra Sunwind Sunwind er totalleverandør av produkter som gir deg økt komfort på hytta. Sunwind har lang erfaring med sol- og vindenergi, gass og varme og er spesialist på alternative energiløsninger og kvalitetsprodukter til hytta.

Wallas helautomatisk parafinkamin for fjernstyring

El-dorado elektrisk forbrenningstoalett

• Leveres komplett med fjernstarter

Et forbrenningstoalett forbrenner avfallet til miljøvennlig aske ved hjelp av høy varme. Forbrenningstoalettet er godt egnet til bruk i norske hytter, hvor man har tilgang på strøm, men hvor tilknytning til vann og avløp mangler.

• Nullforbruk av rommets oksygen • Svært lavt strømforbruk • Leveres med valgfri tank: 30 eller 175 liter med front i antrasitt eller med furumotiv

Kom frem til

VARM HYTTE!

NYHET!

Hyttemagasin 2018Norddalen

3


Topptur: Gjermund Nordskar på en av mange toppturer.

Foto: Privat

Skriver toppturbok Putter du idrett, friluftsliv, fjellsport og topptur i samme setning er noen av de største lidenskapene til Gjermund Nordskar (29) i Heidal nevnt. Nå skriver han på ei bok om Jotunheimen. Av Solrun S. Snilsberg Dette blir hans andre bokprosjekt. – Dette er en lidenskap og et drømmeprosjekt for meg, sier Nordskar.

Startet som et prosjekt I 2014 bestemte Nordskar og en kamerat seg for å bestige de høyeste toppene i alle nasjonalparkene i Fastlands-Norge (37 i tallet). – Jotunheimen var første nasjonalparken vi besøkte. Turen var et eventyr, sier han. I løpet av 70 dager ble 37 topper be-

4

NORDDALEN

steget. Hele turen varte i 80 dager. Turen ble etter hvert til et bokprosjekt. Høsten 2016 kom boka «Til topps i Norges nasjonalparker, 37 fjell på 80 dager», utgitt av Fri Flyt. Boka ble skrevet mens han tok en master i entreprenørskap ved NTNU i Trondheim. I forbindelse med masteren startet han gründerbedriften Dropracks sammen med to andre. De utviklet et nedsenkbart takstativ for biler. – Det var en intensiv periode, smiler han. Og legger til at han liker å ha litt utfordringer.

der med Fri Flyt om å utarbeide prosjektet med boka, som handler om toppturer i hele Jotunheimen. Han ønsker også å kunne ha med et eget kapittel om toppturer i Rondane i boka. – Dette blir først og fremst ei skibok, ei spissa bok for toppturer på ski i vinter- og vårsesong. Den vil ta for seg praktisk informasjon som rutebeskrivelser, skred, snø og terrengvurdering, i tillegg til inspirasjonsbilder, beskrivelser av fjellområdene, historiene og muligheten fjellet byr på, sier han.

Skibok

Viktig

Arbeidet med det nedsenkbare takstativ går framover, og ifølge Nordskar nærmer det seg kommersialiserings- og industrialiseringsfase. Selv sitter han i styret og er fortsatt gründer, men har ikke en aktiv rolle ellers i bedriften. – Den endringen har åpnet nye dører, og jeg har tid til å ta tak i bokprosjektet om Jotunheimen, sier han. Nordskar forteller at han samarbei-

Nordskar har flytta fra Trondheim tilbake til Glittersjå i Heidal mens han arbeider med bokprosjektet. – Det er deilig å komme litt nærmere fjellene. Det er viktig for meg, og særlig med tanke på prosjektet jeg driver med nå. Det er et veldig stort prosjekt, Han har tidligere skrevet rutebeskrivelser for Jotunheimen. Nordskar sier at boka vil inneholde alle de klas-

siske toppturene, og en del mindre kjente. Han mener det er noen faktorer som er viktige for at det er en god topptur på ski. – Det må være et startsted som man har tilgang til, det skal være en god totalopplevelse med god kjøring og helling og det skal være forsvarlig å ferdes. Her kommer sikkerhet, skred og terrengvurdering inn.

Lokal forankring Våren står for døra, og en stor del av feltarbeidet blir gjort nå. – Jeg er i researchfasen, og vårsesongen med feltarbeid og kartlegging er en viktig del av prosjektet. Jeg fortsetter med det utover høsten. Det er mye informasjon som skal hentes inn lokalt. For Nordskar er det viktig å få lokal forankring av boka. Han har innledet samarbeid med flere, blant annet Norsk fjellsenter i Lom, Nasjonalparkriket og Lom og Sel kommuner. – Det blir et eget kapittel om toppturhistorie og historie om Jotunheimen. Dette skjer i samarbeid med

Hyttemagasin 2018


Skikjøring:

Foto: Privat

Den første: Gjermund Nordskar med den første boka han skrev, «Til topps i Norges nasjonalparker, 37 fjell på 80 dager»

k om Jotunheimen fjellsenteret. Han anslår at boka vil inneholde minst 50 og muligens opp til 100 turer. Boklansering er planlagt til høsten 2019.

Se mulighetene Bakgrunnen for at han begir seg ut på bokprosjektet er interessene han har, og lidenskapen for idrett, toppturer og friluftsliv. – Jeg har drevet med idrett og friluftsliv hele livet, vært på toppturer i Jotunheimen i 25 år og jobba med fjellføring de ti siste årene. Den aktiviteten og alt anna friluftsliv jeg har drevet med, har gitt grunnlag og interesse for å gå mye på topptur og fortsette med den aktiviteten. Jeg savner selv denne boka, og har erfaring med å skrive turbok. Det var naturlig for meg å ta tak i denne bokideen. Det er en lidenskap og et drømmeprosjekt for meg.

Idrett Nordskar har drevet mye med idrett og satsing på toppidrett. Han har re-

Hyttemagasin 2018

presentert Norge på tre landslag, og tatt medaljer i EM og VM innenfor vintertriatlon. I 2012 deltok han på Norseman Xtreme Triathlon. Målet var en plassering blant de ti beste, og det gikk. Nordskar kom på 10. plass. – Jeg har ikke lagt idrettssatsingen helt til side. Jeg har valgt å satse på løping, og det er fjelløping jeg brenner for. Før var det plasseringer og medaljer som motiverte meg. Nå er det opplevelser. Det er midt i blinken å drive med fjelløping. Det er bare en rask og mer fysisk tilnærming til fjellsport og friluftsliv.

Ekstremløp I 2016 og 2017 deltok han i ekstremløpene Xreid Senja og Xreid Fjordruta på Møre. Begge årene vant han. – Xreid flyttes rundt til forskjellige plasser hvert år. I år arrangeres det i Jotunheimen, så jeg gleder meg til å kunne løpe igjennom Jotunheimen fra Turtagrø til Beitostølen. Det er den unike naturopplevelsen som er drivkraften min til å delta på slike utfordringer. I år har jeg et visst press

på meg, så det hadde vært veldig gøy å gjøre det bra på hjemmebane, ler han. I år stiller tre blad Nordskar på start i ekstremløpet. – Søsteren min og ene broren min deltar, så dette blir en skikkelig familie challenge.

Toppturcamp I tillegg til fjelløp konkurrerer han innen randonee. I siste norgescupen tok han en 2. plass i menn senior. – Randonee og fjelløping har mange likheter, så jeg bruker randonee som trening. I 2011 startet han, faren og en bror et skirenn og sykkelritt som fulgte i fotsporene til Jo Gjende Det ble krevende å få lokale deltakere til å stille så Jotunheimen skifestival ble etablert i samarbeid med Gjendesheim. Skifestivalen hadde skirenn og toppturer som tema. – Det viste seg at det var stor interesse for toppturer, og liten interesse for skirenn – tillegg til at jeg og min bror hadde lang erfaring og en stor li-

denskap for toppturer Da fant vi ut at vi heller ville lage en egen camp for toppturer. Jotunheimen toppturcamp ble etablert, og arrangeres årlig i samarbeid med Gjendesheim. I år utvider de med en toppturcamp med Leirvassbu som base. – Det er fortsatt noen ledige plasser igjen på campen på Gjendesheim nest siste helga i april, opplyser Nordskar.

Vil bli lærer Han har mange jern i ilden. Akkurat slik han vil ha det. Han er i gang med å ta praksis- pedagogisk utdanning. – Jeg går i fotsporene til foreldrene mine, og vil bli lærer. Drømmen er å bli lærer på folkehøgskole. På spørsmål om han nå har bosatt seg i Sel kommune for godt, tenker han seg godt om før han svarer: – Det er veldig viktig å være her i denne fasen i bokskriving. Jeg er veldig glad i naturen. Det finnes mye fine kriker og kroker i landet. Akkurat nå trives jeg veldig godt her.

NOrddalen

5


Spente på responsen: Reiselivssjef i Nasjonalparkriket Reiseliv, Ole Erik Bjørnstadhaugen og Charlotte Lien i turistinformasjonen er spente på responsen på digital turistinformasjon som prøves ut i sommer, fra skoleslutt i juni til skolestart i august.

Digital turistinformasjon I sommer skal Nasjonalparkriket Reiseliv prøve ut digital turistinformasjon i Sel kommune.

R

eiselivssjef i Nasjonalparkriket Reiseliv (NPR Reiseliv), Ole Erik Bjørnstadhaugen, sier at Sel kommune ønsker en digital løsning. For ei drøy uke siden lanserte NPR Reiseliv chat-funksjon på hjemmesiden siden. – Vi bruker chat via messenger. Folk kan skanne en kode og komme rett i chatfunksjonen vår. Vi tenkte at dette er en gyllen mulighet til å teste ut digital turistinformasjon, sier Bjørnstadhaugen.

Utvider åpningstider Reiselivssjefen forteller at de tok kontakt med Sel kommune, og fikk i stand en avtale. – Det er Sel kommune som betaler

6

NOrddalen

for dette, sier han. I sommer utvides åpningstidene for turistinformasjonen på Otta skysstasjon med tre timer på ukedager. – Turistinformasjonen blir bemannet fysisk bemannet fra klokka 08 om morgenen til klokka 19 om kvelden fra mandag til fredag. I åpningstida svarer de ansatte i turistinformasjonen på digitale henvendelser. Fra klokka 19 til 21 på ukedager sitter det folk tilgjengelig for å svare på chatmeldinger. Lørdager og søndager har vi folk tilgjengelig til å svare på chatmeldinger fra klokka 08 om morgengen til klokka 16. De som sender en melding utenom åpningstidene, får en automatisk melding via chatten med åpningstidene, forklarer han.

Prøveprosjekt Reiselivssjefen synes det blir spennende og se hvordan responsen blir. – Dette er et prøveprosjekt. Vi har ikke peiling på hvor stort trykk det blir. Vi aner ikke omfanget. Vi må gjøre en vurdering etter hvert. Vi har ak-

kurat fått i gang chatten vår, og vi merker en stor forskjell etter at vi fikk den. Det kommer flere spørsmål. Kanskje er det fordi bobla for chat kommer automatisk opp når folk går inn på hjemmesida vår.

I løpet av tre uker

Vi tenkte at dette er en gyllen mulighet til å teste ut digital turistinformasjon Ole Erik Bjørnstadhaugen Reiselivssjef Nasjonalparkriket Reiseliv

Bjørnstadhaugen forteller at det informeres om chatten på hjemmesiden deres, i magasinet Fjell og i form av papirmateriell. NPR Reiseliv skal samarbeide med Otta handels- og næringsforening. – De er en støttespiller for å få distribuert dette. Vi ønsker at alle bedrifter og næringsdrivende i Sel kommune skal ha tilgang på dette. I løpet av de tre kommende ukene vil materiell og informasjon bli delt ut til bedrifter og næringsdrivende. Får du spørsmål fra turister du ikke kan svare på, vet du hvor du kan sende de, sier han. Solrun S. Snilsberg

tekst og foto

Hyttemagasin 2018


Post- og besøksadresse: Botten Hansensgt. 9, 2670 Otta. Tlf. 61 70 07 00. Fax 61 70 07 01. E-post: postmottak@selkommune.no Åpningstid: Man - Fre 08.00 - 15.30 www.sel.kommune.no legevakta i nord-gudbrandsdal: Fast legevakt 24 timer i døgnet, hele året. Tlf. 116 117 Akutt hjelp: Ring 113. Jordmorvakt: Tlf. 941 59 061.

myrmoen miljøstasjon: Åpent tirsdag og torsdag kl. 12.00-18.00. tlf 975 54 743 Teknisk beredskapsvakt 901 56 686 E-post: post@ngr.no, www.ngr.no Sel bibliotek: Johan Nygårdsgt. 17A, 2670 Otta. Tlf. 911 76 884. www.sel.folkebibl.no

Sommer og høSt i Sel: Juni:

Festspela i Heidal, 23.-24. Kristin Lavransdatter, 23.-30. www.kristinlavransdatter.no

Juli:

Trollets jubileumsgave til Luftambulansen, Sjoa 7.-8. Dansefestivalen i Sel, 10.-15. www.dansefestivalen.no Sjoa River Festival, 10.-15. www.sjoariverfestival.no

AuguSt:

Litteraturdag på Øygarden, 4. Arrangør og produsent: Ragnhild Hovengen, rhovenge@online.no Ope helg i Heidal, 17.-19 Marked og aktiviteter for små og store Byfest i Otta, 25. www.otta.no

HYTTEMAGASIN 2018

Kategori ikke konfigurert i AutoText i Admin

September:

Rakfiskfestival, Sjoa www.trollsenteret.no Ottamartnan, 28.-30. www.ottamartnan.no

tur-orientering

Rapham Vel og Mysuseter Vel setter ut ca 40 tur-orienteringsposter på orienteringskartet Raphamn-Kringsæter. Av disse blir ca 20 skifta ut hvert år. Konvolutter a kr 100 selges på butikken på Mysuseter og på Otta: MX Sport Rondane jakt og fritid og Holum Sport.

StolpeJAkten i Sel

Bli med på Stolpejakten Sel, 55 stolper er plassert rundt omkring i kommunen vår. Last ned Appen Stolpejakten eller hent kart på rådhuset.

NORDDALEN

7


Stort utvalg i brilleinnfatninger og solbriller Kontaktlinser på lager Synsundersøkelser

Johan Nygårdsgate 11, 2670 Otta

SOMMER SHOPPING 10-20(18)

20 BUTIKKER | 2 spIsEsTEdER

Tlf. 61 23 02 80 - post@optikersaastad.no

Den gode stemningen lager du selv, men vi legger til rette for den

Extra/Groceries: 7-23(8-21) Apotek/pharmacy: 10-20(18) Vinmonopolet/Liquer store: 10-17, fred. 10-18, lørd 10-15 Midt i Otta sentrum Gratis parkering | Free parking

AMFI | Mye å glede seg til. Alltid. 8

NOrddalen

Vi utfører alt innen sterk- og svakstrømsinnstallasjoner i hytter, boliger og næringsbygg.

Tlf. 61 24 26 50 · Romsdalsvegen 120 post@lesja-dovre.no · www.lesja-dovre.no

Hyttemagasin 2018


Booke Kontorplass: Næringssjef i Sel kommune, Torfinn Stenersen, opplyser at folk som ønsker det kan ta kontakt med servicetorget i Sel kommune om de ønsker å booke en av de to plassene som Sel kommune har på Hub Otta. Hub Otta har også møterom og stillerom.

Låner ut kontorplasser Sel kommune leier to kontorplasser i kontorfellesskapet Hub Otta. Disse kan innbyggere og hytteeiere i Sel kommune leie gratis. – Dette er et tilbud til alle innbyggere og hytteeiere i Sel kommune. Det er enkle kontorplasser med pulter som kan heves og senkes, og tilgang til trådløst fiber. De som ønsker å booke en plass, gjør det ved å ta kontakt med servicetorget i Sel kommune, sier næringssjef i Sel kommune, Torfinn Stenersen. De som ønsker å booke en kontorplass må selv hente seg nøkkelkort i servicetorgets åpningstid på Sel rådhus.

Hver onsdag Næringssjefen forteller at Hub Otta er åpent hver onsdag for alle. Da kan

Hyttemagasin 2018

folk komme og sitte der gratis. – Vi sitter her mer eller mindre fast hver onsdag gjennom hele året, sier Stenersen. Næringssjefen oppfordrer hyttefolk og andre til å benytte seg av mulighetene på Hub Otta. – Det er en flott plass å være, med helt nyoppussa lokaler, sier han. Flere bedrifter leier kontorplasser fast hos Hub Otta.

Åpnet i 2017 De første leietakerne flyttet inn hos Hub Otta senhøsten 2017. Det er selskapet As OIS som eier lokalene som Hub Otta har tilhold i. Hub Otta har ti cellekontor, ti kontorplasser i åpent landskap, to møterom, to stillerom og spiserom. Nav hadde tidligere tilhold i lokalene der Hub Otta er etablert. – Vi bygde nye lokaler til dem ved siden av her, og tenkte litt på hva vi skulle gjøre med disse lokalene. På samme tid var Harald Granrud ute og sa ar det ikke fantes kontor å oppdri-

ve. Da tok vi kontakt med Harald Granrud i Skåppå Kunnskapspark, orienterte Ole Christian Smidesang i As OIS i forbindelse med den offisielle åpningen i desember 2017.

Skape miljø for utvikling Harald Granrud i Skåppå Kunnskapspark uttalte under åpningen at i 2014 snakket han og næringssjefen i Sel om å få til et næringshagemiljø på Otta. – Det var ingen ny tanke. Etter to andre forsøk, endte vi opp her. Vi er glade for at vi er her vi er nå, sa Granrud. Ole A. Smidesang i Skåppå Kunnskapspark sa under åpningen at det handler om å skape miljøer der det tenkes utvikling. – Mye av utvikling handler om møter mellom folk. Det er i møte mellom folk spennende ting skjer.

Solrun S. Snilsberg

NORDDALEN

9


Daglig leder: Håvard Trønnes i Rondane Utvikling As.

Satser på hyttefolket – Vi har en visjon om å «make Mysuseter great again» og få folk til å bruke hyttene sin mer.

Det sier daglig leder Håvard Trønnes i Rondane Utvikling AS. De siste årene har det vært en oppblomstring av selskaper som yter vaktmestertjenester til hyttefolket rundt om i landet. Nå satses det på Mysuseter også. Rondane vaktmesterservice, som ble etablert i 2017, tilbyr en rekke tjenester som hyttetilsyn, snømåking, vedlikehold og trefelling. Vaktmesterselskapet betjener i dag en rekke hyttefolk på Mysuseter og har en stor maskinpark som gjør det mulig å foreta enhver vaktmestertjeneste. Trønnes opplyser at selskapet ser for seg å kunne utvide nedslagsfeltet på sikt. – Om kort tid satser vi på Otta. Høvringen er også et satsingsområde på sikt, sier han.

10

NORDDALEN

Utvider staben I dag har selskapet fire ansatte. Oppdragsmengden har imidlertid ført til at det er behov for å utvide arbeidsstokken i løpet av 2018. – Vi ser at vi trenger flere ansatte for å dekke tjenestebehovet, sier Trønnes. Han opplyser selskapet ser for seg å ansette to personer i løpet av året.

Utvikler Mysuseter Rondane Utvikling har et overordnet mål om å gjøre Mysuseter mer attraktivt. – Det har vært lite «svung» over Mysuseter de siste årene. Vi ønsker å snu denne trenden, sier Trønnes. I 2017 kjøpte selskapet Ulvolden. Nå opplyser den daglige lederen at de også har eiendommer på Mysuseter i kikkerten. – Vi kan ikke si så mye om dette enda, annet enn at vi ser på potensielle eiendommer som kan være gunstige for utleie og overnatting. For det er ikke kun vaktmestertjenester det satses på. – Vi driver også med utleie og forvaltning av bygg og eiendom, sier

lite brukt. – Vi håper at vaktmestertjenestene kan bidra til å endre dette, sier Trønnes. Han viser til at selskapet tar på seg alt av arbeidsoppgaver.

Skaper trygghet

Vi ser at vi trenger flere ansatte for å dekke tjenestebehovet Håvard Trønnes Daglig leder i Rondane Utvikling

Trønnes. Rondane Utvikling har også en fast ramme på oppussing av Rondane Høyfjellshotell. – Det gir oss muligheten til å ha fast ansatte hele året gjennom. Det har også gjort sitt til at vi har knyttet til oss eksterne samarbeidspartnere som vi kan bruke i vaktmestertjenestene, sier Trønnes.

Vil ha en endring Ifølge Rondane Utvikling er det flere hytter på Mysuseter som er relativt

– Vi gjør rett og slett alt. Når folk skal til fjells, vil de oppleve naturen og ha fri. De vil ikke bekymre seg over ting som må gjøres. Og det er der vi kommer inn i bildet, sier han. Selskapet tilbyr også hyttetilsyn, og det vet hyttefolket å benytte seg av. – Enten de er bekymret for at de har glemt å låse døren eller bare vil at vil skal sjekke om alt står bra til, stiller vi opp. For oss handler det om å skape en trygghet. For mange er hytta noe av det kjæreste de har, sier Trønnes.

Full rulle Trønnes opplyser at det er full rulle nå inn mot sommerhalvåret. – Det er såpass mye å gjøre at vi ansetter en til så fort vi finner rett kandidat, uttaler Trønnes. Av Thomas Tangen

Hyttemagasin 2018


OTTA byen ved Rondane

Sommerprogram otta 2018 29.juni - nATTåpenT 20-årsjubileum for Amfi Otta og M.Holum Sport1 Vi feirer i hele sentrum Gode tilbud, barneaktiviteter, underholdning, barneshow, fotoutstilling og konkurranser

10.- 15.juLi - dAnsefesTivALen i seL Hege Øversveen på Amfi Otta tirsdag 10. juli kl. 14.00 Dænsebændet i Parken fredag 14. juli kl. 14.00 Handlebuss mellom Sel og Otta torsdag-lørdag

23. - 30. juni - KRisTin LAvRAnsdATTeR Forestillinger på Jørundgård, med bl.a. Heidi Ruud Ellingsen og Gard Skagestad. Regi: Birgitte Victoria Svendsen

24.- 25.AugusT - ByfesT på OTTA Aktiviteter for små og store Dukkevogn,- trehjulssykkel og trøtraktorparade Få smakebiter på ulike matretter Underholdning. Mye mer.

7. juLi - BRuKTmARKed Her kan du dra på skattejakt og finne mye nyttig og fint. Bruktmarkedet foregår i Parken i Otta sentrum.

28.- 30.sepTemBeR - OTTAmARTnAn Folkefest med bl.a. Bondens Marked, Brukt- og Antikkmesse, Barnas Bondegård, Hugos Tivoli, musikk, utstillere og gode tilbud i alle byens butikker

www.otta.no

HYTTEMAGASIN 2018

NORDDALEN

11


Omvisning: Byggeleder Stian Løkken i Fron Bygg (f.v.) byggfaglærer Hans Petter Paulsen og prosjektleder eiendom Per Ivar Dahlum i Sel kommune.

Stort byggeprosjekt gi Leilighetskomplekset på Otta Brygge reises i rekordfart. Det er mye takket være massivtre. Av Thomas Tangen Sel kommunen bygger nå 16 leilighet er for funksjonshemmede på Otta Brygge. Bygget skal oppføres i massivtre og skal stå ferdig i løpet av høsten. Monteringen av massivtre, har nær sagt gått i rekordfart. I tillegg er selskapet Storsvingen i gang med å bygge ut i betydelig omfang i samme området. Når alt er ferdig, vil Otta få et flunkende nytt kvartal.

Kommunen sitt prosjekt

Imponert: Prosjektleder eiendom Per Ivar Dahlum i Sel kommune sammen med byggfaglærer Hans Petter Paulsen.

12

NORDDALEN

– Vi startet monteringen tidlig i januar, og var ferdige til påske, sier byggeleder Stian Løkken i Fron Bygg. Monteringen kunne vært ferdig tidli-

gere også, men vær og vind satte en stopper for det. – Totalt sett gikk det nok bort to uker på grunn av vær og vind, sier byggelederen. – Men dere ligger godt an? – Ja. På visse felt ligger vi foran skjema, og litt bak på andre felt. Totalt sett vil jeg si at vi ligger veldig godt an, sier han.

– En leilighet per bil Stadig økt interesse for å bygge med massivtre, også lokalt, har ført til mer import av materialer fra utlandet. Skoglandet Norge er så langt ikke i stand til å betjene større byggeprosjekter med massivtre. Dette gjelder også prosjektet på Otta Brygge. Her blir massivtre importert fra Østerrike. Grunnen til at det brukes utenlandsk tre i på Otta Brygge, er at ingen norske fabrikanter kunne levere større kvanta massivtre, opplyser Løkken. Totalt har det kommet 16 lastebiler

Hyttemagasin 2018


ir Otta et nytt kvartal med massivtre til Otta fra Østerrike. – Det er omtrent én leilighet per lastebil det, sier prosjektleder eiendom Per Ivar Dahlum i Sel kommune. Han mener at Otta Brygge ikke er et stjerneeksempel i bruk av massivtre, men en del i en større læringsprosess. – Gjennom dette prosjektet skal vi bygge oss erfaring og kompetanse, sier han. Prosjektlederen sier samtidig at det er synd at man ikke kan bruke norskproduserte elementer i prosjektet, men viser til at det er få i Norge som produserer og kan levere såpass store kvanta. – Hvilke erfaringer har dere gjort dere så langt? – Vi er svært fornøyd. Elementene kommer ferdig freset og tilpasset vårt prosjekt. Det har nærmest ikke vært et eneste avvik, sier Løkken. Før Fron Bygg tok fatt på Otta Bryggeprosjektet var de lite kjent med massivtre. Nå er byggelederen svært positiv.

Hyttemagasin 2018

– Det er en rasjonell og effektiv måte å bygge på. Jeg er overbevist om at dette blir det mer av i tiden som kommer. Interessen for massivtre har jo eksplodert. Det er virkelig i vinden og jeg tror folk ser nytten av å bygge med det, sier han. Løkken viser til at massivtre blant annet har lang levetid og krever lite vedlikehold, samt at det er kort byggetid og enkel montering.

Fikk omvisning Nylig fikk førsteårselevene på byggfag ved den videregående skolen i Lom en innføring i prosjektet på Otta Brygge samt en omvisning i leilighetskomplekset. De framtidige fagarbeiderne fikk dermed et innblikk i hverdagen til anleggsarbeiderne og se hvordan de jobber – helt fra tegnebrettet og til et ferdig resultat. – Fagarbeidere blir viktigere og viktigere i tiden som kommer, sier Dahlum.

Imponert: Prosjektleder eiendom Per Ivar Dahlum i Sel kommune sammen med byggfaglærer Hans Petter Paulsen.

NORDDALEN

13


Tur og fritidsklær finner du hos oss! NORRØNA STORMBERG VIKING ACLIMA PINEWOOD LA SPORTIVA

Bestill EPOQ kjøkken hos oss. DAB-radio, stort utvalg. Hvitevarer, TV, tele- og dataprodukter. Velkommen! Telefon: 61230160 Mail: varehussjef.otta@elkjop.no

Opplev Fron Badeland i sommer! Her er det komplett innendørsanlegg med alle muligheter

Kiosk/kafè

Sulten av å bade? Vi serverer små varmretter i kiosken.

ÅPNINGSTIDER I SOMMER: tirs-, ons- og torsdag 10.00 - 16.00 fre-, lør- og søndag E6- 18.00 12.00

Nord-Fron kommune

48 m vannrutsjebane Barnebasseng Strømningskanal Minisklier Vanngrotte Flytende leker 3 m stupetårn 1 m stupebrett Klatrevegg Gå på vannet i Funballz Terrapibasseng 25 m basseng Stort boblebad Badstuer Isdusj Steambad Kiosk/kafè Salg av badeutstyr Gode parkeringsforhold Tilrettelagt for bevegelseshemmede

Fron Badeland «Fronsbadet» Tlf. 61 29 69 90

Sør-Fron kommune

www.fronbadeland.no 14

NORDDALENN

HYTTEMAGASIN 2018


Alt i

ELEKTRISKE INSTALLASJONER

Takseringskontoret Otta Johan Nygårdsgate 9, 2670 Otta

Tlf. 61 23 09 00 2670 Otta Medlem av elektrikerkjeden Din trygghet - vårt ansvar!

Geir Høglien Sørbråten Tlf. 900 13 519

Kåre B. Hansen Tlf. 959 69 811

Informasjon fra ditt lokalmiljø

TEKST LEVERT AV OM BAKKEN BYGG AS

Vi tilbyr: • Boligsalgsrapporter etter Norsk Standard (NS) 3600. • Verdi- lånetaksering av boliger / hytter. • Verditaksering av næringseiendommer. • Forhåndstaksering av bolig og hytter for lån. • Skadetaksering. • Skadetaksering etter in4 mo godkjenning. • Naturskadetaksering. • Skjønn. I tillegg tilbys: • Eierskifterapporter og tilstandsrapporter/analyse r. • Oppmåling og utarbeide lse av planskisser. • Uavhengig kontroll av våt rom, tiltaksklasse 1. • Uavhengig kontroll av lufttetthet, tiltaksklasse 1.

Informasjon fra ditt lokalmiljø

TEKST LEVERT AV OM BAKKEN BYGG AS

OM Bakken Bygg AS er en entreprenørbedrift med ca 55 ansatte og en omsetning på ca 90 millioner. Firmaet har hovedkontor i lyse trivelige lokaler i Lomoen på Vinstra. Vi har egen interiøravdeling, blikkenslageravdeling og murer.

Sigdal Interiør, Vinstra Vi skreddersyr ditt drømmekjøkken, og vi har også mulighet til å tegne bad, soverom, garderobe og annen innredning. Vi ønsker velkommen til en hyggelig kjøkkenprat i våre lyse og trivelige lokaler

i Lomoen. Vår konsulent sørger for å realisere dine drømmer. Ta gjerne kontakt for en avtale: Ingunn Bakken, Interiørkonsulent ingunn@bakkenbygg.no

OM Bakken Bygg AS bygger på tradisjonelt vis med tilvirkning på byggeplassen, dette sikrer et tradisjonelt og solid håndverk. Vårt kjerneområde er fjellområdene i Gudbrandsdalen, med Hafjell, Skei, Kvitfjell, Gålå og Kvamsfjellet. Kvalitet i alle ledd er vårt varemerke, og våre kunder skal til enhver tid føle at våre produkter er av høyeste kvalitet.

Dersom noen trenger hjelp og tips til utforming av nybygg, eller tilbygg er vi også behjelpelige med det. Vi kan hjelpe kunden med alt fra tegning/ prosjektering til ferdig hytte med nøkkelen i døra, kunden har kun en part å forholde seg til.

Følg oss på facebook!

Otta Blikk og Ventilasjon Vinstra Blikkenslager

– en avdeling under OM Bakken Bygg as. Vår blikkenslageravdeling kan utføre de fleste oppgaver innen blikk-og kobberslagertjenester. Vi er også autorisert som godkjent forhandler og montør av Protan sine produkter.

HYTTEMAGASIN 2018

På denne måten kan vi være totalleverandør av alle tjenester til våre byggeprosjekter. Kontakt Otta Blikk og Ventilasjon: Tlf. 61 23 07 73/90 77 58 30

Lomoen 2640 Vinstra Tlf. 61 21 60 00 • Faks 61 21 60 01 • post@bakkenbygg.no www.bakkenbygg.no

NORDDALEN

15


Øving: Viggo Didriksen og Heidi Ruud Ellingsen skal nå gå gjennom «Kristin»-materialet for aller første gang sammen.

- Jeg har drømt om d Heidi Ruud Ellingsen har drømt om å spille Kristin Lavransdatter i flere år. Nå blir det en realitet. Premieren på Kristinspelet er 23. juni. Deretter er det forestillinger 24., 27., 28., 29. og 30. juni. Da jeg fikk vite at hvem som skulle regissere årets oppsetning, kastet jeg meg over mobilen og sendte en SMS til regissøren og skrev at jeg ville ha rollen, sier Ruud Ellingsen. Hun har nemlig drømt om å få spille hovedrollen i Kristinspelet i flere år. Regissør Birgitte Victoria Svenden var ikke sen om å tilby Ruud Ellingsen drømmerollen.

- Dyktig Workshop: Birgitte Victoria Svendsen (f.v.) Viggo Didriksen, Heidi Ruud Ellingsen og Endre Skjåk.

16

Norddalen

– Heidi er et klokt og vakkert menneske med en stor intuitiv forståelse for menneskers følelser. Hun er dessuten en dyktig skuespiller og sanger, sier

Svendsen. Sistnevnte og hovedrolleinnehaver Ruud Ellingsen har jobbet sammen tidligere blant annet under Peer Gynt på Gålå. Det har sine fordeler. – Vi kjenner hverandre godt, og kan dermed sløyfe høflighetsfrasene. Vi kan fokusere mer på spelet, sier Ruud Ellingsen.

Leser – Jeg gleder meg veldig. Det er tross alt noe jeg har drømt om lenge å få gjøre denne rollen, sier Ruud Ellingsen. Under workshopen på Otta tidligere i år, fikk hun blant annet møte Viggo Didriksen, som spiller «Lavrans». Didriksen, som er å regne som veteran i «Kristin»-sammenheng, ser fram til å spille mot Ruud Ellingsen. – Det er sjette året jeg spiller «Lavrans». Jeg har hatt muligheten til å spille mot flere dyktige skuespillere i løpet av disse årene. Jeg sammenligner dem aldri. Hver og en har sin måte

Hyttemagasin 2018


dette i mange år å tolke og spille rollen på. Det er det som gjør det levende, sier han.

Gjør noen forandringer I forkant av årets premiere varslet regissøren at hun vil gjøre noen forandringer. – Det er ikke snakk om store forandringer. Jeg gjør det heller ikke for forandringens skyld, men for å gjøre det deler av stykket lettere og mer dynamisk, sier hun. Svendsen er også klar på at hun ikke hadde takket ja til regissørtilbudet om det ikke hadde vært for den store jobben som medregissør Julianne Morken legger ned. – Vi jobber utrolig godt sammen. Jeg hadde ærlig talt ikke turt dette uten henne, sier Svendsen.

Hyller Sigrid Undset Svendsen hyller nå Sigrid Undset og hennes trilogi om Kristin Lavransdatter. – Det er fantastisk å tenke på at et verk,

Hyttemagasin 2018

som er skrevet for 100 år siden og handler om noe som fant sted i middelalderen, treffer noe i mennesker i dag. Det sier noe om hvilken stor forfatter Undset var. Hun hadde uten tvil en dyp forståelse for mennesker og evnen til å sette seg inn i ulike situasjoner, og de uavhengig av hvilken tid de lever i, sier hun.

Travel tid Både profesjonelle skuespillere og en god og ivrig gjeng med lokale og regionale aktører er nå i full gang med å finslipe det publikum skal få oppleve på Jørundgard under forestilligene om Kristin Lavransdatter. Til høsten spiller Ruud Ellingsen hovedrollen i musikalen «Flashdance», basert på den romantiske dramafilmen med samme navn, fra 1983, og som siden har blitt stående som en ikonisk dansefilm. Av Thomas Tangen

Gjensynsglede: Birgitte Victoria Svendsen hilser på tidligere skuespillere.

NOrddalen

17


Fabrikk Utsalg

VELKOMMEN TIL THON HOTEL OTTA

Madrasser/Senger - Flere størrelser på lager Vendbar Madrass -7 Sone pocket Før 2460.Nå 1290.Rammemadrass -7 Sone Pocket inkl bein Før 4290.Nå 1999.Overmadrass 6 cm Før 1390.Nå 649.Leveres fra lager Vinstra, Fritt levert ved kjøp over 3000.Otta - Lillehammer Kontakt 40194313/91893790 eller post@sleepworld.no

DEILIG HJEMMELAGET MAT

Continetall Seng str 150 x 200 m 6 cm overmadrass - 7 sone pocket Før 15800.Nå 7990.Pute memory foam 50 / 70 Før 1060.Nå 495.Sitting Bags ( Sacco sekk ) Før 790.Nå 495.Flere farger

Sleepworld AS

Du kan stole på fagfolk!

På Thon Hotel Otta serverer vi hjemmelaget mat i hyggelige omgivelser. Vi har rom for alle anledninger, selskap, konferanser og gode matopplevelser. Hotellet ligger kun 200 meter fra buss og togstasjon og med Rondane Nasjonalpark som nærmeste nabo blir hotellet en naturlig knutepunkt mellom Oslo og Trondheim.

HEIDAL

Heidal Innkjøpslag AL, 2676 Heidal Telefon 61 23 49 70. Telefax 61 23 49 71

Kontakt oss på tlf: 61 21 08 00 eller otta@olavthon.no

La oss ordne vedlikeholdet på bilen din mens du nyter fjellet! Sulland Otta - størst på bil i dalen! • Merkeverksted Volkswagen, Ford og Mitsubishi • Salg av nye biler

• Bilverksted alle merker/ MECA • Bilskade og lakkverksted

Volkswagen, Ford og Mitsubishi • Bildeler • Bruktbiler - størst utvalg i dalen

• Bilglassreparasjon og -skift • Dekkhotell

• Finansiering og forsikring

Sulland Otta

Skansen 4a Tlf: 61 23 62 60

18

NORDDALEN

HYTTEMAGASIN 2018


Elvepromenaden: Prosjektkoordinator for by- og regionsenterutvikling på Otta, Ole Aasaaren anbefaler folk å gå en tur langs elvepromenaden på Otta.

Det skjer stadig noe på Otta Nye velkomstskilt inn mot Otta er på trappene, og en oppgradert Johan Nygårdsgate skal stå ferdig til Ottamartnan i september.

B

y- og regionsenterutviklingen på Otta pågår for fullt. Prosjektkoordinator for byog regionsenterutvikling på Otta, Ole Aasaaren, opplyser at arbeidet i Johan Nygårdsgate etter planen skal være ferdig til martnan. – I en ny Johan Nygårdsgate vil vi oppleve bedre forhold for gående og syklende, mer grønt og lokalproduserte benker i kleberstein. Det har vært noe forsinkelser i forbindelse med flom, men jeg håper, særlig med hensyn til lokalt næringsliv og besøkende at framdriftsplanen holder, sier Aasaaren.

Prioritert Prosjektkoordinatoren opplyser at opprusting av gatenettet på Otta har vært sentralt i regionsenterprosjektet. Flere gater er ferdige, noe arbeid pågår og noe er under planlegging. Aasaaren sier at arbeidet med Otta stasjon er et særlig prioritert område i

hYTTEMAGASIN 2018

regionsenterprosjektet. – Sel kommune øver press på Jernbanedirektoratet og BaneNor for å få fortgang i utvikling av Otta stasjon og skysstasjon. Dette er et svært viktig område i regionsenterprosjektet. Han mener det haster med å få en kulvertløsning under spor 1 og 2 ved Otta stasjon, som vil gi en sikker kryssing av sporet for de reisende. – En kulvertløsning vil også åpne en helt ny sammenheng mellom «ogga» og «nea» lina, som vi sier på Otta. Parkeringssituasjonen for langtidsparkering på Otta stasjon må også finne en ny løsning, i tråd med den detaljerte reguleringsplanen som nå er vedtatt for området. Ifølge Aasaaren er det under planlegging et eget knutepunktprosjekt rundt Otta stasjon/skysstasjonen, i et samarbeid mellom Sel kommune, Statens vegvesen, Oppland fylkeskommune, Jernbaneverket og Bane Nor. – Dette blir et eget prosjekt i regionsenterprosjektet.

En fargepalett for Otta I prosjektet arbeides det med å etablere nye velkomstskilt inn til Otta fra vest og nord. På et folkemøte på Otta i slutten av mai ble det presentert planer for en paviljonginstallasjon på Loftgårdsbrua. – Det arbeides nå for å skaffe et sik-

Handlingsplan

Det vil bli arbeidet videre med en fargepalett for Otta by Ole Aasaaren Prosjektkoordinator

kert grunnlag for økonomien i prosjektet. Hensikten med en installasjon på brua er å stimulere bilturister til å stoppe på Otta, og å etablere et nytt møtested for lokalbefolkningen. På folkemøtet deltok også fargeekspert Dagny Thurmann- Moe. – Det er ei dame som har markert seg som en sterk talskvinne for å fargelegge byene våre i større grad. Vi fikk et engasjert og utfordrende foredrag. Det vil bli arbeidet videre med en fargepalett for Otta by. Kanskje blir Otta en mer fargerik by i årene framover, inspirert av Dagny ThurmannMoe. Det er artig hvis hyttefolk gir synspunkter på Sel kommune sin facebookside, sier Aasaaren. Han oppfordrer også folk til å ta en tur på den nye elvepromenaden på Otta.

Prosjektkoordinatoren forteller at det arbeides etter en strategiplan med handlingsplan i regionsenterprosjektet. – Det er likevel slik at vi alltid må være oppmerksomme på nye muligheter som kan bidra til å utvikle Otta som by- og regionsenter. Respons fra hytteeiere- som er svært viktige deltidsinnbyggere for kommunen- er verdifulle innspill for oss, sier Aasaaren. Gjeldende handlingsplan for utvikling av Otta som by- og regionsenter i Nord-Gudbrandsdal ble vedtatt i Sel kommunestyre i juni 2014. Den ble vedtatt som en del av strategidokumentet «Utviklingsstrategi mot år 2035». Handlingsplanen er nå revidert og skal behandles politisk i Sel i juni i år. Arbeidet med utvikling av Otta som by- og regionsenter er organisert gjennom en samarbeidsavtale mellom Sel kommune, Oppland fylkeskommune, Statens vegvesen, regionrådet for Nord-Gudbrandsdal, Nasjonalparkriket Reiseliv As og NordGudbrandsdal næringsforening. Samarbeidsavtalen er femårig og avsluttes 31.12.2019. Solrun S. Snilsberg

tekst og foto

NORDDALEN

19


til dansefestivalen:Musiker, singer, songwriter og Stjernekamp vinner 2017 Adam Douglas.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Byr opp til dans i 5 døgn Rune Rudberg er en av landets mest anerkjente danseband-artister. Nå blir han trekkplasteret under gudstjenesten på Dansefestivalen på Sel.

R

udberg har spilt på Dansefestivalen en rekke ganger. Nå blir han også å se under gudstjenesten i storteltet. Sammen med Mari Midtli og Kai Robert skal han stå for de musikalske innslagene under gudstjenesten. I fjor samlet gudstjenesten rundt 3.000 personer inne i storteltet. NRK Radio vil gjøre opptak av gudstjenesten.

Store navn til Sel Programmet for årets festival er nå klart – og det er mye å se fram til for den musikkinteresserte. Festivalgeneral Øystein Ulen vat tidlig ute og booket «Stjernekamp»-vinner Adam Douglas. Han spiller i storteltet lørdag under festivalen. Festivalgeneralen kan som tidligere år presentere store navn som: Lasse Stefanz, Ole Ivars, Ingemars, Anne Nørdsti og

20

norddalen

Steinar Engelbrektson. Det ligger til rette for en flott festivalopplevelse, sier Ulen.

Avskjedskonsert Gammeldansorkesteret «Arnsteins» legger opp etter 44 år. Avskjedskonserten blir under Dansefestivalen. – Det hele vil bli spilt inn av NRK Radio, opplyser Ulen. Flere lokale band står på scenen når Dansefestivalen drar i gang tirsdag 10. juli. Det er Hege Øversveen med band som åpner ballet, før Kai Robert overtar stafettpinnen. Deretter går det slag i slag med Supersonic og VON, før egÅ Samlebandet avslutter festivalens første kveld.

Guida turer Det er ikke bare musikk festivaldeltakerne kan oppleve disse julidagene på Sel. Nå blir det lagt til rette for omvisningstur til klebersteinsfabrikken på Sagflaten med guide. – Vi arrangerer busstur opp til anlegget hvor Kjell Voldheim vil stå for omvisningen, sier Ulen. I tillegg til dette blir det også mulighet til å vandre i Kristin Lavransdatters rike. Sigrid Undset satt for det meste på Sel da hun skrev den verdenskjente trilogien om Kristin. Flere gårder er nevnt og blir passert

under vandringen, der Ingrid Dokken er guide.

Eldretreff Tradisjons tro blir det også i år eldretreff under Dansefestivalen. Det blir underholdning med Kai Robert, Odd Karlsen, «Røysheimsgamla», Lasse Johansen og Småviltlaget. Eldretreffet er lagt til torsdag i festivaluka. 23.000 besøkende I fjor kunne festivalgeneralen slå i bordet med rekordtall. Så mange som 23.000 personer besøkte Dansefestivalen på Sel i 2017. Festivalen er dermed den største i Norge innenfor sin sjanger. – Vi har god påmelding til årets festival også, så det lover godt, sier Ulen.

Mange Det er ikke småtteri som stiller på de forskjellige scenene under festivalen på Sel. Flere titall kjente band og orkester stiller på scenen fra og med 10. juli til 15. juli. Dansefestivalen på Sel er landets største i sitt slag og har, i tillegg til danseopplevelser, en rekke andre kulturinnslag, konserter og guida turer på programmet. Også barn og den eldre generasjonen er tilgodesett med arrangement under festivalen.

hyttemagasin 2018


kirken: En sjelden arena for Rudberg

hyttemagasin 2018

norddalen

21


Coop Byggmix Vågå FULLSORTIMENT BYGGEVAREBUTIKK I VÅGÅ SENTRUM

-

Vareutkjøring med 7,5 tonn kranbil Hytteavdeling (www.sunwind.no) Tyngre byggevarer Interiør Nyhet 2018! Domotec spa forhandler (helårs demo utstilling utenfor butikken) - Bad, garderobe - Interiør og eksteriør maling - Mercury forhandler

Coop Byggmix Vågå

Vågåvegen 47, 2680 Vågå 992 11 680 • vaagaa@byggmix.coop.no

Coop byggekonto - en enkel måte

Bli medlem se coop.no

Din lokale faghandel

fjuken©18

å betale på

• Vi er distriktets forhandler av Citroën og Kia • GODT UTVALG I BRUKTBILAR • Bilverksted med egen karosseri- og lakkavdeling 22

norddalen

VELKOMEN INNOM TIL BILPRAT, SERVICE OG REPARASJONAR, PRØVEKØYRING OG GODE TILBUD.

tlf 61 23 22 22 www.skogenbil.no hyttemagasin 2018


! et h Ny

Vi er blitt SsangYong-forhandler

E R E K R E T S S FLESTE ENN DE

Nye SsangYong Rexton er her! Nye SsangYong Rexton er kjent, men allikevel helt ny. Stor, kraftig og vakkert moderne. Og så kommer den selvfølgelig som varebil, hvis du ønsker det.

pri s f r a 47 9.90 0 , –

*

*NB! Kun begrenset antall. Veil pris: kr 479 900,– Fra pris gjelder levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Alle priser er inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifi kasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser, samt skrive- og trykkfeil. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Forbruk: 8,1l–100/km, CO2 213 g/km.

Ysteriveien 5 • 2676 Heidal • Tlf. 61 23 34 00 • Mob. 95 83 58 78 www.motorsenteret-heidal.no

og fortsetter selvsagt med Subaru! PERMANENT FIREHJULSDRIFT, SELVFØLGELIG

www.subaru.no

OUTBACK 2.5i AWD SPORT PREMIUM *

KUN 5.499,– /MND

XV 1.6i-S AWD SIKKERHET- OG NAVIGASJONSPAKKE *

K U N 3 .33 9 9 ,– / M N D

FORESTER 2.0i AWD CLASSIC

KUN 4.999,– /MND

*

MED EYESIGHT FØRERASSISTANSE OG AUTOMATGIR

KAMPANJERENTE 1,95 ** I NKL. METALLICC LAKK OG VINTERHJUL

PERMANENT SYMMETRISK FIREHJULSDRIFT · LINEARTRONIC AUTOMATGIR · EYESIGHT FØRERASSISTANSESYSTEM: AUTOBREMS, ADAPTIVE CRUISE CONTROL, GASSPEDALKONTROLL, STARTVARSLER, FILSKIFTE OG VINGLEVARSLER, FILHOLDERASSISTANSE · AVANSERT SIKKERHETSPAKKE: BLINDSONEVARSLER, VARSEL FOR KRYSSENDE TRAFIKK BAK VED RYGGING, AUTOMATISK AVBLENDBART SPEIL · BOXER-MOTOR · DAB+ RADIO · STYRERESPONSIVE LED HOVEDLYS · BERØRINGSSKJERM MED NAVIGASJON ++

Ysteriveien 5 • 2676 Heidal • Tlf. 61 23 34 00 • Mob. 95 83 58 78 www.motorsenteret-heidal.no

hyttemagasin 2018

Pris XV fra 384 800,-/ Forester fra 454 800,-/ Outback fra 534 800,- gjelder levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Bilpris er inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser, samt skrive- og trykkfeil. Forbruk: XV 0,63-0,69 l/mil, CO2 145-155 g/km. / Forester 0,65-0,70 l/mil, CO2 150-153 g/km. / Outback 0,73 l/mil, CO2 166 g/km. *Privatleie gjelder XV 1.6i-S AWD med sikkerhet og navigasjonspakke bilpris 404 750,- / Forester 2.0i AWD Classic bilpris 474 950,-/ Outback AWD 2.5i Sport Premium bilpris 554 750,-. Privatleie inkl. vinterhjul og metallic lakk. Finansieringstilbud er basert på startleie XV 60 000,- / Forester 70 000,- / Outback 75 000,-. Nom. kampanjerente 1,95%. Månedsleien kan endres i takt med endringene i rentenivået (flytende rente) Leieperiode 36 mnd./45.000 km. Total pris XV 182 364,- / Forester 249 964,- / Outback 272 964,-. Minimumspris XV 104 187,- / Forester 134 987,- / Outback 146 487,-. Termingebyr og etableringsgebyr 5 363,- er inkl. i månedsleien. Frakt- og leveringsomkostning til lokal forhandler tilkommer. Alle priser inkl. mva. Gjelder biler levert i 2018. Begrenset antall. Tilbudet gjelder til 30.04.2018. **Eksempel lån: Rente 1,95% nom/4,01% eff. Egenkapital 35%. Lånebeløp kr 150 000,– o/5 år. Etableringsgebyr kr 2 774,-, Totalkostnad kr 167 159,-. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente.

norddalen

23


Skal hjelpe folk

Lansering: Kjetil Eide, (fv.) Atle BrĂĽtet, Rune Sundt og Lars Ekre (ikke med pĂĽ bildet) lanserer i disse dager hjemmeside for bedriften.

24

Norddalen 

Hyttemagsin 2018


i fjellet Hovedområdet: Er Rondane, men også andre områder vil kunne bli brukt.

Fire karer fra Otta har gått sammen om å starte bedriften Rondaneguiden. – Visjonen vår er at vi skal tilby noe til alle, uansett forutsetninger og kunnskaper, både lokale og tilreisende, sier Atle Bråtet, Rune Sundt, Kjetil Eide og Lars Ekre. De har gått sammen om etableringen Rondaneguiden As.

Guiding og kurs Daglig leder i selskapet, Atle Bråtet, forteller at de skal drive med guida turer i og rundt nasjonalparken hele året, og forskjellige kurs. Bråtet nevner kurs i topptur, skredkurs, skiteknikk, førstehjelpskurs til både private og bedrifter og akuttmedisinsk kurs for helsepersonell som eksempler. – Vi ønsker å kunne gi opplæring, men også være med på turen. Bidra til trygghet, gi informasjon om lokal historie og området der en ferdes. Og hvordan en skal forholde seg i naturen opp mot forvaltningsplanen for nasjonalparken, sier Bråtet.

Vil skape arbeidsplasser Rune Sundt forteller at de har snakka om det å starte opp med noe i flere år. Nå har de gjort alvor av det. Alle fire jobber heltid eller deltid innen ambulanseyrket. – Styrken inn mot kurs er at vi har det yrket og den utdanningen vi har, sier de. Målet er at innen fem år skal de ha skapt arbeidsplasser. Ikke nødvendigvis arbeidsplasser de selv skal besitte. – Vi vet at det å skape arbeidsplasser ikke er gjort i en håndvending. Vi må bygge stein for stein. Potensialet er der, sier Bråtet.

Han legger til at de er forberedt på at de må spille på andre aktører, og leie inn guider ved behov.

Potensial Rondane er hovedområdet for aktivitetene, men de ser også for seg å bruke andre deler av kommunen. – Vi har delt aktivitetene våre inn i fire områder: topptur, høyfjell, lavland og bynært, sier Bråtet. Eide mener potensialet innenfor reiseliv i Ottaområdet og Sel kommune er stort. – Potensialet ligger der, mener han. Bedriften vil være i gang med aktiviteter fra våren/sommeren, i en kombinasjon av arrangerte turer på fastlagte datoer og på forespørsel. I mai holdt de førstehjelpskurs. – Vi alle født og oppvokst her på Otta, og har ferdes i fjellet her i mange år. Vi føler vi er godt kjent, og at vi har en kompetanse vi kan tilby i forhold til sikkerhet i fjellet, sier Eide.

Grønt perspektiv Karene bak bedriften har søkt Sel kommune om etableringstilskudd. Etter hvert tenker de å søke om støtte fra regionrådet for Nord-Gudbrandsdal og Oppland fylkeskommune. De er opptatt av at bedriften skal ha et grønt fokus. – Vi har fokus på å bruke naturen mest mulig miljøvennlig, og at all ferdsel skal skje på nettopp naturen sine premisser. Vi er opptatt av det myndighetene har satt som begrensninger for nasjonalparken, og har stor respekt for det de forvalter, sier Bråtet. Bedriften er med i Nasjonalparkriket Reiseliv. Av Solrun S. Snilsberg

Hyttemagasin 2018NOrddalen

25


NOREMA KJØKKEN

Nordisk kvalitet til lave priser

Elektriker for ditt behov! Nybygg eller restaurering av hus eller hytte? Vi utfører alt av elektrikerarbeider.

• Stort utvalg

Kontakt oss!

• Eget serviceverksted for hvitevarer • Hjemkjøring av varer • Samme lave pris i butikk og på nett

POWER VÅGÅ Vågå Handelshus, Brennvegen 6E, 2680 Vågå tlf 992 11 690 www.power.no

26

norddalen

Registrert el-installatør Industrivegen 31, 2680 Vågå • Telefon: 61 23 24 40 post@proel.no • www.proel.no

hyttemagasin 2018


Billig

BYggEVAREHANDEl

gudbrandsdalens nye byggevarehus... Vi ligger sentralt til ved innkjøringen fra E6 til Vinstra. Espegard er en av våre gode leverandører innen utekos og hygge, hygge, og du finner ett stort utvalg av deres produkter i vårt varehus! Vi er stolte av å være Weber Premium forhandler og fører ett bredt utvalg av gassgriller, kullgriller gassgriller, og Weber Q.

Maling og beis er ett av de store satsingsområdene våre og vi fører kjente merkevarer som: JOtUn – BUtinOX – tYrilin – OWatrOl

En fullsortiment Obs Bygg med moderne Drive-in anlegg for tyngre byggevarer: En fryd og handle her - alt under tak og til de laveste priser! svalt om sommeren - varmt om vinteren.

av hagemaskiner som gressklippere, hekksakser, hekksakser, kantklippere, kjedesager, høytrykkspylere, så forhandler vi JOnsErED – stiga – garDEna – WOrX – MC CUllOCH - KÄrCHEr – fOMa

Vil du sitte hjemme og handle fra Obs Bygg? Gå til obsbygg.no og velg Vinstra som butikk. Her kan du benytte deg av klikk og hent hent eller foreta en e-handel med levering i butikk på Vinstra, eller rett hjem!

Vinstra

Vinstragata 96 tlf. 480 60 555 hyttemagsin 2018

Spar penger på alt du handler hos Coop. medlemskortet ditt! Husk å bruke medlemskortet

norddalen

27


Kan spare folk for lang reiseveg

D

en regionale legevakta for Nord-Gudbrandsdal er lokalisert ved Nord-Gudbrandsdal lokalmedisinske senter (NGLMS) på Otta.

Økt kompetanse : Avdelingsleder Elisabeth Rudi (fv.) virksomhetsleder Arild Kongsrud og kommunalsjef Iren Ramsøy.

Kommunalsjef for helse og oppvekst i Sel kommune, Iren Ramsøy, sier NGLMS har en viktig rolle i levering av helsetjenester til lokalbefolkning, hyttefolk andre tilreisende.

– Det har stor betydning at regional legevakt er samlet ett sted. Økt kompetanse og tilgang på verktøy som man ikke hadde tidligere gjør at man kan avklare situasjoner lokalt i større grad enn tidligere. Det kan spare pasienter for lang reiseveg, sier Ramsøy. Hun forteller at NGLMS har tilgang til diagnoseverktøy som røntgen og ultralyd.

Legevakta Legevakten er betjent på hverdager fra klokka 16.00 til klokka 08.00 i tillegg til hele døgnet lørdager, søndager og helligdager. Legevakten er bemannet med en lege og en til to sjukepleiere. I tillegg har en lege i regionen sekundærvakt hjemmefra og utalarmeres ved behov av primærlegen på Otta.

Nytt helikopter: Pilot Lukas Olsen og dei andre ved Dombåsbasen ser fram til å bruke det nye helikopteret.

Tryggare i fjellet Avansert utstyr Dombåsbasen har fått Å fly ambulansehelikopter natt og nytt ambulansehelikopdag i norsk klima og topografi er ter. Luftambulansetene- krevjande og forbunde med risiko. – For å sikre pasientane og dei som sta og NLA as er fyrst i flyg i tenesta vår har vi vald å utstyre verda til å ta i bruk dette alle våre helikopter med det nyaste avanserte helikopteret til innan tryggleik- og navigasjonsutstyr. Blant anna dei beste nattsynssivil luftfart.

D

et har vesentleg betre eigenskapar i høgfjellet og vil ha større gjennomføringsevne i dårleg vær enn det ti år gamle helikopteret det erstattar, seier administrerande direktør i Luftambulansen HF, Øyvind Juell.

28

Norddalen 

brillene på marknaden og ein svært avansert autopilot, seier Juell. Pilot Lukas fortel at helikopteret er litt betre på alle område. – Det toler betre sidevind slik at det blir lettare for oss å hente ned folk frå fjellryggar.

Fyrst med sivil luftfart Det nye helikopteret som nå blir sett inn på Dombås, ein Airbus H135T3H,

er ein vidareutvikling av maskina som har vore brukt ved basen dei siste ti åra. Luftambulansen og NLA as er fyrst i verda til å ta i bruk dette avanserte helikopteret til sivil luftfart. – Det nye helikopteret har monaleg betre yting i høgda og auka nyttelast som både aukar tryggleik og effektivitet ved lange og krevjande oppdrag ut frå Dombås. Siste generasjon cockpit teknologi gjev autopilotfunksjonar som tidlegare berre var tilgjengelege på store sjøredningshelikopter, seier administrerande direktør i Norsk Luftambulanse as, Rune Midtgaard. Han beskreiv det som ein stor dag ikkje berre for dei i tenesta, men også for lokalbefolkninga.

Det andre av 15 Ambulansehelikopteret på Dombås er det andre av 15 nye helikopter som skal setjast ut i drift i luftambulansetenesta. Dei regionale helseføretaka bruker årleg 1,1 milliard kroner på luftambulansetenesta. Når dei nye ambulansehelikoptera er på plass, aukar den årlege kostnaden for helikopterdelen av tenesta med i overkant av 100 millionar kroner.

Helene Hovden

Hyttemagasin 2018


Illustrasjonsbilde. 

Foto: Cathrine Dokken.

Aktiviteter i sommer I Gudbrandsdalen, Dovre, Dovrefjell, Jotunheimen, Rondane, Breheimen og Reinheimen kan du være høyt og lavt, flatt eller bratt, på ski eller til beins.

O

g du kan oppleve mat og kultur fra øverste hylle. Her får du en liten smakebit av hva du kan finne på i sommer.

20. mai - 20. september Moskussafari på Dovrefjell Furuhaugli Turisthytter/ Moskusopplevelse Hjerkinnhus Vandrerhjem

15. juni - 2. september Elgsafari - Dovrefjell Furuhaugli Turisthytter/ Moskusopplevelse

15. juni – 17. juni

25. juni - 29. juni

21. - 29. juli

Hjerleidutstillinga 2018 Hjerleid skole- og håndverkssenter Dovre

Sommerferie-kurs for barn, Dovre 2018 Hjerleid - Skole og håndverkssenter

Fjellviku på Høvringen Høvringen

16. juni

23, 24, 27, 28, 29, og 30. juni

Opning av Bergtatt: utstillinga som let deg ta del i høgdepunkta i fjellhistoria kl. 13:00 Norsk fjellsenter - Besøkssenter nasjonalpark Lom

Kristin Lavransdatter Jørundgard Middelaldersenter Nord-Sel

1. - 5. august

Countryfestivalen i Skjåk

Fredag 29. juni

3. august – 5. august

Nattåpent på Otta.

Grimsdalsdagene

Uke 24-37

30. juni

18. august

Kvistli Islandshester, Dalholen Hver dag Øien Øvre Hesteaktiviteter, Heidal Hver dag

Åpning av Historisk Vandrerute Jotunheimen Gjendesheim Turisthytte

Traktorrock 2018 Vågå

Fjellridning Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning, Dovrefjell

18. juni - 2. september

1.juli - 2.september

Besøk elgene på Glittersjå Fjellgård Heidal

Guidede turer over Besseggen, til Besshø, Knutshøe og Rasletind Gjendesheim

23. juni

9.7, 16.7, 23.7, 30.7, 6.8.

Besseggløpet 2018 Vågå

Vågå Konsertserie - Gammel-Kleppe Sjårdalen, Vågå

23. juni - 6. oktober

Rafting i Sjoa Sjoa Raftingsenter NWR Heidal Rafting Sjoa Rafting Go’ Rafting

Guidede turer til Høgronden, Midtronden 1 og 2, Digerronden, Trolltinden/Sagtinden, Vinjeronden og Rondeslottet Rondvassbu

15. junI - 3.august

23. juni - 16. september

Elg-sykkel safari Dovrefjell Dovrefjell Adventures-Dombås

Lom Guidet tur til Klimapark 2469

Pilgrimsdager på Dovrefjell Pilgrimssenteret Dovrefjell

23. juni - 19. august

20. juli - 10. august

Høyt og lavt Klatrepark - Bjorli Se hjemmeside for andre åpningstider

Markens Grøde 2018 Lesja bygdemuseum

Guidet el-sykkeltur Dovrefjell Dovrefjell Adventures - Dombås

Olsokfest med Baksia Smuksjøseter Fjellstue, Høvringen Landsfestivalen i gammaldansmusikk Skjåk

28. juni - 1. juli

20. mai - 1. oktober

17. juni - 14.oktober (hver søndag)

28. juli

10. juli - 15. juli Dansefestivalen på Sel Jørundgard Middelaldersenter, Nord-Sel

11. juli - 20. juli

30. august - 2. september Diktardagar – Lom/Skjåk/Vågå

25. august Byfesten på Otta

7. - 9. september Fjellflmfestivalen ved Gjende Gjendesheim Turisthytte

28..september - 30. oktober Ottamartnan 2018

Uke 40 – (Høstferien) Jotunheimen Reinsdyrfestival 2018 Gjende/Sjodalen

9. - 11. november Lom skifestival Finn flere aktiviteter og arrangementer på nasjonalparkriket.no og www.facebook.com/Nasjonalparkriket/

Hyttemagasin 2018Norddalen

29


HoS oSS fiNNer Dere Stort utvaLg av: Bøker – Lydbøker - Kart – Hyttebøker - Kort Datarekvisita – Kontorrekvisita – Skolemateriell Kofferter - DVD filmer – Spill - Puslespill Nå er vi blitt

-forhandler av leker!

Velkommen til en hyggelig handel på Rondatun

ANTIKK, BRUKT OG RETRO PÅ DOVRE Øverbygdsvegen nr. 267 Åpningstider: Tirsdag, torsdag og lørdag 1100-1600. Stikk innom for en prat og hyggelig handel.

følg oss på

Hilsen Åshild Killi • Tlf. 908 98 091

HAR DU BYGGEPLANER! UTENOM HUS OG HYTTER KAN VI TA PÅ OSS: - Næringsbygg - Påbygg - Restaurering - Våtrom - Småarbeid

RIDETURER - RIDELEIR R - RIDESKOLE Times-, halvdags- og overnattingsturer for enkeltpersoner og mindre grupper. Leieturer for barn, tirsdager og torsdager i hele juli.

2680 Vågå. Mob. 905 93 446 post@tessandbyggservice.no • tessandbyggservice.no

KONTAKT OSS FOR EN HYGGELIG BYGGEPRAT!

STORENGEN ISLANDSHEST

Burmavegen 445, Dovre • Tlf: 900 876 13 E-post: post@storengen.no • www.storengen.no

LEDIGE FORRETNINGSLOKALER midt i turistbygda LOM Ca 270 m2 moderne lokaler med gode parkeringsmuligheter. Ledig omgående.

Tlf 951 49 864

www.norgesfor.no/ottadalen 30

norddalen

hyttemagasin 2018


hyttemagasin 2018

norddalen

31


Folkefest på Otta Boksignering, foredrag, konsert, martnasfest, martnasrevy, Barnas Bondegård, Bondens Marked og tivoli. Det er noen av elementene når årets Ottamartna går av stabelen siste helga i september.

I

år arrangeres Ottamartnan for 121. gang. Arrangør er Otta handels- og næringsforening. – Vi gleder oss til det, sier Linda Grindstuen Lie (markedskoordinator i Otta handels- og næringsforening og leder av martnaskomiteen) og Kari M. Odnes (medarbeider).

Mye på plass Arrangørene har mye av martnaspro-

grammet på plass allerede, samtidig som det jobbes med detaljer som skal krydre årets program. Fredag kveld er det konsert med gruppa «Sol i skuggeskog», bestående av Ingrid Lian-Bjørgum, Øyvind Sandum og Einar Lian-Bjørgum. – De spiller folkemusikk, i ei drakt som treffer mange, sier Grindstuen Lie. Lørdag kveld er det martnasfest med bandet «Supersonic» i martnasteltet. Bandet består av Frank Asle Mathisen, Kay Helge Stuen, Kenneth Aspeslåen, Gøsta Saastad og Ole Erik Bjørnstadhaugen. – De spiller Queen og anna musikk fra 80-tallet. Vi er veldig glade for å ha med oss disse bandene, sier hun.

Satsing I år har arrangørene av martnan vært på ei hyttemesse for å prøve og rekruttere utstillere. – Vi satser litt mer på hytte, friluftsliv og reiseliv. Vi tenker at det er et

veldig interessant felt, som kan trekke enda flere tilreisende til Ottamartnan. Neste år skal vi jobbe enda mer med dette. I år deltar blogger og journalist Ragnhild Moen Holø på martnan. Hun har bloggen «Utepåturmedprimus», og er nå bokaktuell. – Hun skal ha et foredrag og boksignering under martnan. Nasjonalparkriket Reiseliv skal ha stor stand med aktiviteter, sier Grindstuen Lie. Arrangørene forteller at mat er en viktig del av martnan, med blant annet Bondens Marked. I år blir det stor stand med landbruksmaskiner. Torsdag kveld og lørdag kveld blir det martasrevy. Hugos Tivoli kommer, og det blir fallskjermhopping. Otta handels- og næringsforening planlegger en barnekonkurranse.

Solrun S. Snilsberg

tekst og foto

Utgiver: Nord-Gudbrandsdal Media, Storgata 19, 2670 Otta Magasinredaktør: Solrun S. Snilsberg - Ansvarlig redaktør: Bjørn Brandt

Satsing: Kari M. Odnes (tv) og Linda Grindstuen Lie i Otta handels- og næringsforening sier martnan vil sats litt mer på hytte, friluftsliv og reiseliv framover. I år kommer blogger Ragnhild Moen Holø for å holde foredrag og signere bok. Moen Holø har bloggen «Utepåturmedprimus».

Hytteavis  

2018

Hytteavis  

2018